QR CODE? Supertare!

qr-codeAm văzut o reclamă maxim de insipidă la un produs care n-are nici o prestanţă pentru nimeni cu un qr code. Dacă aţi trăit într-o peşteră până acum, aflaţi că mizeria asta de "qr code" e noul buzzword. Dacă până acum totul trebuia să includă o componentă de social media, acum orice campanie trebuie să aibă şi un qr code. Pentru că oamenii vor vedea reclama ta la pastă de dinţi şi vor scoate repede telefonul şi vor citi codul şi vor… ah, staţi un pic, nu vor face nimic, că nu pot.

Haideţi să îi luminăm un pic pe oamenii care includ qr codes în reclame.

 • ziarele sunt citite pe budă. unde nu am telefonul la îndemână să scanez codul, că am avut de ales între telefon şi ziar.

 • ziarele se citesc în autobuz. am o mână pe bară, una pe ziar, de unde încă o mână să scanz codul?

 • nu mai includeţi siteuri web în codurile din ziare! nu intră nimeni pe ele! serios, nu pot intra de pe telefon pe un site, că am ziarul într-o mână şi telefonul în alta şi voi uita de siteul tău de rahat, făcut în flash, imediat ce voi trage apa.

Cum nu funcţionează QR CODES:

Eu stau liniştit pe fotoliu şi savurez ziarul/revista mea. La un moment dat văd un cod din ăsta, cu un mesaj tâmp. Dau fuga să iau telefonul şi scanez codul. Codul îmi spune sa intru pe site. Las baltă ziarul şi dau fuga la calculator. Intru pe site şi aflu că pot câştiga o mărire de sâni cu numai 7.900 lei dacă răspund la 3 întrebări supersimple. Dar eu sunt un cititor de revistă premium, deci nu pun botul la aşa ceva, dar încep să mă întreb ce dobitoc a pus reclamă la ţîţe in ziarul meu premium.

Cum funcţionează QR CODES:

Eu sunt la serviciu şi citesc o revistă nişată pe tastatură. Văd codul, bag mână în buzunar, scot telefonul, scanez codul, intru pe site, mă înscriu in concursul lor pentru că mă plictisesc şi şeful e oricum un bou, câştig premiul şi i-l fac cadou lui, să văd cum reacţionează.

Codurile funcţionează cu un copy bun şi un call-to-acţion incitant. Nu cu "vezi surpriza" sau "scanează codul", ci cu "află ce reducere primeşti dacă" sau "secretul nostru". Ah, nu uitaţi să scanaţi codul de mai sus, e gratis.  

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

 1. NOU
  #1

  Ai fi putut face un test mai interesant. Am ajuns pe google când aș fi putut ajunge pe o pagină de pe serverul tău cu un counter. La sfârșitul zile ai fi putut face o statistică cu câți cititori ai acestui articol de pe zoso.ro au un smartphone (respectiv procentajul de android, iphone, blackberry, nokia etc).

  P.S. Eu în general când aud de (văd) coduri QR le scanez dacă sunt pe un ecran de calculator sau sunt outdoor, pe mașini, tricouri, afișe publicitare, etc. Dar ai dreptate, nu scanez nici eu în ziare.

  00
 2. QR code se poate folosi la multe chestii utile, dar nu cred că e cea mai bună alegere pentru publicitate online :D
  E bun de pus pe carte de vizită cu un link gen tel:// și când cineva scanează codul cu un smartphone poate suna rapid.

  … dar cred că nimeni nu-și va bate capul să scaneze un QR code care duce la o reclamă…

  00
 3. Problema pe care o vad eu la Qr codes este ca mult prea putini oameni care au smartphones, NU au si internetul aferent

  00
 4. Văzusem în Polonia o casă, pe care scria „de vânzare” şi lângă un QR Code mare, mare, mare. Vezi casa, îţi place… vrei mai multe detalii… scanezi codul QR?

  00
 5. QR isi are sensul in mijloacele de transport in comun. Dar lipite pe geamuri/pereti/manerele alea cu loc reclama. Nu mai bagi http://www.blabla... scanezi, dai click direct si citesti ziarul sau mai stiu eu ce.
  Poate exista deja si la noi si nu stiu. Eu am vazut doar in Munchen in metrou.

  00
 6. Iar suntem in urma, afara noul buzzword e Near Field Communication, QR codes sunt demodate.

  00
 7. Smile, formularea ta spune exact invers decat ce ai vrut sa spui de fapt

  00
 8. NOU
  #9

  N-am folosit qr code niciodata pentru ca nu stiu cum sa fac sa recunoasca telefonul meu vechi nokia e51, desi e smartphone… N-am gasit niciun program free, dar oricum nu prea am vazut nici in oras din asteal.

  00
 9. eu am vazut un QR code pe cutia de picaturi de ochi pentru cataracta, ale bunicii mele. mi s-a parut epic

  00
 10. QR codes is faine cand vrei sa prinzi un link cu mobilu. Adica… link de genu aluia din imaginea pusa de tine. Uneori iti poate lua si un minut ca sa poti copia de mana un link pe mobil.
  Nu trebuie neaparat sa fie parte a unei campanii cu premii… Si nu trebuie neaparat sa ai net mobil. Poti vizita linkul mai tarziu, pe wifis.

  00
 11. Ce sunt alea ziare? N-am mai vazut unul ‘pe viu’ de vreo 5 ani.

  00
 12. Tehnologia e a naibii de veche. In Ro am vazut ca prinde in zona retailerilor GSM, dar acolo are sens. Ti-ai luat un telefon nou si vrei 5 minute in plus la abonament? Scaneaza codul QR cu link unic! (te lauzi ca ai facut ceva ”nou” cu telefonul si primesti si de un apel la firma de taximetrie)

  00
 13. NOU
  #15

  @Arhi : păi dacă ai înțeles de fapt ce a vrut să spună Smile, apăi nu e o problemă. :)

  În altă ordine de idei, Smile are oarecum dreptate. Sunt mulți cu smartphone care NU au abonament de date, sau dacă au preferă să își țină telefonul în modul 2G pentru a își salva bateria și clar nu vor face switching în data mode doar ca să încarce în browser un QRCode.

  00
 14. NOU
  #16

  @Marius Sescu: tehnologiile sunt diferite și mai degrabă complementare. NFC nu va înlocui QRCode-ul.

  Cu NFC te autentifici, plătești, intri la metrou, etc… QRCode-ul este orientat spre reclamă, te pune în contact cu un serviciu plătit mai ușor.

  QRCode-ul este un replacement mai puțin intrusiv comparativ cu publicitatea outdoor prin bluetooth. Cu NFC-ul nu prea are treabă. :)

  00
 15. Ba, qrcodu e o interpretare grafica a unui text, interpretare care poate fi usor citita de softuri speciale. Ce pui tu ca text acolo.. e fix treaba ta. Coduri, text chior, linkuri, adrese de mail, etc, nu conteaza. Softu poate citi usor text sub forma aia pentru ca e standardizat si ocupa un spatiu relativ redus. Altfel i-ar fi imposibil sa recunoasca texte care pot fi scrise cu 3 miliarde de fonturi si cu 6 tone de efecte grafice.
  Deci, n-are legatura directa cu reclama… ci te ajuta sa preiei texte cu dispozitivul mobil.

  00
 16. quote „Dau fuga să iau telefonul şi scanez codul. Codul îmi spune sa intru pe site. Las baltă ziarul şi dau fuga la calculator.”
  iti dai seama ca poti sa intrii pe site direct cu telefonul nu?

  00
 17. Codul QR poate fi folosit pentru copierea unor informatii din mediul offline/online pe telefon.
  De exemplu se poate copia o carte de vizita pe telefon

  00
 18. eu mi-am facut carti de vizita pt blog cu mascota pe fata si codul qr pe verso. qr codul duce la blog. desi initial facute pt japonia, unde toti au smartphonuri si codurile qr sunt peste tot, cutremurul mi-a stricat planul si am revenit cu ele acasa unde majoritatea celor care le vad apreciaza idea.

  00
 19. Dap, moda japoneza importata pe nemestecate in Europa. Aia au ajuns sa-si lase coduri si prin cimitire pentru a semnaliza locuri de intalnire si alte minunatii; doar ca europeanu’ nu e japonez!

  00
 20. NOU
  #24

  Ma asteptam sa pui o injuratura in QR code-ul ala, daca tot ai zis despre :)

  00
 21. Ce zici de folosirea QR code-ului in CV-uri? Am auzit ca se practica. Dar nu stiu la ce ar ajuta…

  00
 22. Auzi, da daca bag numele site-ului in loc de ala ce are?

  00
 23. Am vazut o reclama la coreeni in felul urmator. In statiile de metrou au pus niste afise foarte mari care aratau ca rafturile din supermarket, cu produse, preturi, aranjarea produselor identica, etc. Robotii care asteptau metroul se hlizeau la produse, scanau cu smartphonurile ce le trebuia pe acasa, comandau si cand ajungeau acasa le ajungea si cosuletul de cumparaturi. Se laudau aia ca au crescut vanzarile online cu 130% si altele.

  00
 24. @Smile
  Ai vrut sa zici probabil:
  Problema pe care o vad eu la Qr codes este ca mult prea putini oameni care au smartphones, au si internetul aferent

  00
 25. @JP: sau pur şi simplu nu le pasă, că e prea mult de muncă pentru a afla o adresă web, când ar putea pur şi simplu să printeze adresa.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube