Asta e tot ce s-a putut: AFI Brașov

Nu are rost sa comentez lansarea și buluceala, e deja fumată, avem locuri la ATI. Eu sunt complet dezamăgit de cum arată. Zero viziune arhitecturală, zero verdeață. Și au dat publicității poza asta, dar la mărime mică, să nu cumva să observe cineva contrastul între cum arată orașul și aspectul de hală industrială pe care îl emană AFI Brașov.


(sursă video)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. da, sa le fie rusine ca au publicat poza dintr-un unghi care le convine

    00
    • Poate ar trebui sa ii fie rusine arhitectului ca nu a putut veni cu un proiect care sa se incadreze in arhitectura/imaginea zonei.
      Si dezvoltatorului ca a tinut mortis sa construiasca pe fiecare mp de teren; nu a lasat si el 2-3 petice pe care sa plateze iarba sau copacei (ca doar suntem la munte).

      00
  2. Ce mizerie sinistra! Bai, nici macar un boschet intr-un ghiveci nu s-au obosit sa puna.
    Eu stiam ca sunt niste norme urbanistice, x copaci la y metri patrati. Toti dezvoltatorii se pisa cu bolta pe ele, dar parca nici chiar in halul asta.
    Continuam sa ne uratim si sa ne aglomeram orasele cu niste constructii care in 10 ani vor fi inutile.
    Sau chiar mai repede, pentru ca pandemia asta accelereaza transformarea noastra in niste soareci de touchscreen (era sa zic tastatura). Mancare online, shopping online, filme online, agatat online. Ce sa mai cautam la mall? Si munca online, deci blocurile alea de birouri (presupun) infipte ca un penis in coltul mall-ului vor fi primele care vor ramane goale.

    00
    • touchscreen un drac! la 10 km de brasov poti sa rânești la porc fara probleme!

      00
    • Cei care ranesc la porc nu prea au treaba cu mall-ul, ei isi fac cumparaturile la birtul satesc si la targ. Copiii lor stiu deja cu touchscreen-ul, se ocupa Anisie.
      Si oricum, in 10 ani mai vine un val de pesta si se rezolva si cu porcii pe persoana fizica, vor ramane numai fermele mari, si alea numai daca iau masuri sanitare stricte. Va avea grija UE sa il trimita pe Dacian Soros sa le ia oamenilor avutul din gospodarie.

      00
    • si la 5km de bucuresty same shit…

      00
  3. Am văzut și eu chestia asta acum trei săptămâni, mi s-a părut sinistră. I-am făcut și câteva poze, că n-a încăput într-una singură. E în contrast total cu Palas-ul din Iași care mi se pare absolut genial, într-o simbioză totală cu Palatul Culturii și cu toată verdeața din jur. Păcat, s-ar fi putut face un lucru bun și in Brașov. Dar măcar aveți și alte locuri frumoase.

    00
    • palasul din iasi e maro ca un cakat de caine lasat în gradina de la Palat. mall-urile nu sunt facute sa arate bine pe exterior ca e scump, mallurile trebuie sa fie ieftin de construit si scumpe la inchiriere/vanzare. tot la Iasi mai vroiau sa faca un turn ca cel al lui Sauron … nu stiu daca a picat proiectul turnului sau “inchid” ochii, asa cum au inchis si la extensiile ilegale ale palasului

      00
    • Pe locul unde e acum Palas era un zonă mare cu iarbă verde. Iar primăria în loc să amenajeze un parc absolut necesar în zona aia (de la blocurile de pe partea cealaltă de râu se ajunge în max 15 min pe jos) a decis să îl dea unui dezvoltator care să betoneze două treimi din teren.
      Prin 2004-2005 începuseră să amenajeze zona: mai tăiau iarba, plantaseră copaci pe dealul de lăngă teatru… dacă ar fi continuat câte puțin oamenii din zona ar fi avut un parc mare.

      01
  4. aveti in sfarsit mol la moldova si te plangi

  5. Ți-a făcut terasă verde, zic să nu mai plângi. :) În altă ordine de idei, pe toată zona verde de peste drum, vara asta a fost talcioc organizat și probabil urmează o clădire și acolo…
    Alte lucruri triste sunt cele 2 pasaje subterane care merg către Afi, unul care stă să pice și e într-un bec și multe fiare, celălalt, renovat de slabă calitate, cu multă rugină chiar la ieșirea către mall. Afi s-a mulțumit să spoiască exteriorul, să dea bine în poze, și cam atât cu responsabilitatea socială.

    00
    • Pasajele alea triste sunt așa din cauza babuinilor care le traversează. 30% deschid ușile cu piciorul. Mulți copii care pleacă din parcul cu rampe își dau drumul pe scări cu bicicleta, trotineta, placa. Au ajuns unii și cu mașina în interior.
      Geamurile de pe exterior sunt sparte în cel mult 30 zile după schimbare.
      Este proprietate privată, oamenii nu fac față ritmului de distrugere.

      00
    • Pasajul arată așa datorită babuinilor care distrug tot ce ating. 20% din oameni deschid ușile cu piciorul, coboară scările pe bicicletă, trotinetă etc. A ajuns unul și cu mașina în pasaj.
      Geamurile schimbate nu rezistă mai mult de o lună.
      Este proprietate privată, oamenii nu fac față distrugerilor.
      Nu mai zic că toată zona a fost căptușită cu o folie impermeabilă în momentul construcției. La prima asfaltare au ras și folia.

      00
    • Vad ca numarul oamenilor care deschid usile cu piciorul e in scadere. In vreo 25 de minute nu mai ramane niciunul

      00
    • S a inchis scoala si nu mai sunt babuini!

      00
    • Pai atunci problema este la usi. Trebuiau gandite sa se poata deschide cu piciorul daca asa se asteapta oamenii.

      00
    • Pasajul respectiv, numit la vremea inaugurarii in anii 90 de catre tov Iliescu pasajul Electroprecizia era o mandrie a arhitecturii comunistoide, obscur, cu infiltratii de apa, etc….astazi e imaginea nereusitei societatii romane, mizerabil, cu miros de igrasie si fornetti, nepractic (scari abrupte), neingrijit, este exact ceea ce trebuie langa kitsch-ul denumit afi, apropierea dintre mizeria veche si mizeria noua.

      00
  6. Se numește maximizarea profitului cu pasivitatea putredă a autorităților. Până nu o sa vedem șefi de la Urbanism și dezvoltatori anchetați, cercetați, judecați și condamnați, cancerul imobiliar va mai înghiți multe orașe. Bucureștiul este deja o cauză pierdută. Vad că vine și Brașovul din spate. Dl. Vali in 10 ani cred că vă mutați încă odată.

    00
  7. E o hală, avem una similară dar mai mică și la noi la țară.

    00
  8. Cred ca singurul avantaj al constructiei este ca ai unde sa-ti parchezi masina daca ai treaba vis a vis la Digi.

    00
  9. Daca voi credeti ca la dezvoltari de genul asta arhitectul (indiferent ce firma o fi) are vreun cuvant de spus inafara de cel mult ce pune pe fatada, o sa aveti un mare soc.
    Acolo e un cumul de caiete de sarcini invelite intr-o fatada cortina…Pana mea.
    Sa condamnam dezvoltatorul ca vrea sa faca profit, alta tampenie.

    Ah…ca urbanismul, ca avizatorul…

    Probabil proiectul e in indici, acoperit de un PUZ sau PUD. Respondabilitatea e impartita intre unii care nu mai sunt pe functie si unii care tocmai au iesit la pensie….

    Aveti dracului grija ce votati in consiliu….numazic.

    00
  10. E un mall, spatiul verde nu mi se pare atat de important acolo, mergi sa-ti faci cumparaturile, nu sa stai in parc si oricum nimeni nu ar baga de seama copaceii.

    Vezi Promenada, Baneasa Mall, AFI Bucuresti, etc, sunt absolut la fel.

    Problema imensa este insa la ansamblurile rezidentiale, unde ar trebui sa-ti lasi copiii pe afara sa se joace, dar ei nu au unde decat printre masini si betoane.

    Asa arata 99% dintre „residence-urile” din Romania, bloc langa bloc unde nu ai nici lumina naturala la cat de lipite sunt, locuri de parcare putine incat se blocheaza si la ansamblurile noi, 0 spatii verzi, ia si creste-ti copiii acolo.

    00
  11. Cam asta e arhitectura futurista din România. 90% din clădirile ce se ridica în București sunt în stilul asta de mobila ikea cu nume imposibil de pronunțat. Multe linii drepte sau în unghi drept, curburi line, totul parca e făcut sa fie împachetat.
    Bineînțeles toate își baga în fata leed certification și alte bazaconii.
    Ma rog, ar putea fi acceptate la marginea orașului sau grupate într-un singur cartier pe modelul la defense în Paris. Dar în București (fostul mic Paris) sunt talmes balmes, pe model londra

    00
    • Zic ei ca termina terminalul in martie 2021. Pista e gata de cativa ani. Si balizajul e aproape gata.
      Despre turnul de control inca nu se stie nimic.
      Se lucreaza, dar ma indoiesc ca o sa fie gata in 2021.

      00
  12. problema e in forma continuata: nu numai ca arata aiurea, dar mai este si mare si se vede din toate unghiurile. S-au blocat orizonturile din multe directii si iti sparge ochii cu forma sa. Pe seara sau noapte e puternic luminat si te tot intrebi ce naiba e acolo.
    Singura solutie ar fi un boicot masiv cam ca la Unirea la Gara si poate intr-un viitor il vor darama.
    Primarul deja e dat pe brazda (citat din declaratia lui de la deschidere): in vremurile astea de criza trebuie sa ne gandim si la investitori si locurile de munca aduse. Mie mi s-a luat. Nu avea ce cauta acolo nu l-a vrut el si nu era cazul sa fie construit acolo. Dupa ce l-a criticat prin campanie de ce-l sustine acum? Putea sa dea o nota si sa boicoteze deschiderea ca sa dea un semn catre locuitori: e pandemie trebuie sa ne ferim.

    00
  13. Superb proiect, inca un mall unde 3 sferturi din spatiu va fi ocupat de Zara, H&M, Bershka, Pull&Bear, Mec si KFC. In 10 ani, cred ca 50% din mall-urile din Romania se vor transforma in cladiri de birouri sau altceva, in Bucuresti deja in afara de Baneasa si Cotroceni care sunt pline non stop, in restul bate vantul. In week-end se mai umplu oarecum Promenada, MegaMall si Park Lake, dar nu mereu.

    In curand, foarte multe nu or sa mai renteze, chiar si inainte de pandemie se iesea pe minus grav la profit la majoritatea de vreo 2-3 ani.

    00
  14. În sfârșit găsesc loc de parcare când vin în Brașov 🤣

    00
  15. Vad ca la Brasov e o problema cu mall-urile. Am fost la Coresi acum cativa ani, mi s-a parut cel mai nasol mall in care am fost (e urias si foarte obositor). Acum si asta :))

    00
  16. @Zoso, uite in comparatie cum arata un mall in Gdansk, Polonia

    https://www.archdaily.com/909887/forum-gdansk-sud-polska/5c46f45b284dd18a7800001e-forum-gdansk-sud-polska-image?next_project=no

    E de remarcat si socant in primul rand, bataia de joc. In posturile cheie exista teroristi, e de inteles ca spagi/comisioane exista in oriunde, dar Romania e un eldorado. Se poate face orice magarie arhitecturala. De ce nu le-a impus primaria sa faca un design, care sa imbine vechiul cu noul exact ca cel din Gdansk. In rest, mall-urile vor muri candva, zara, h&m si alte magarii de genul. Eu vizitez de cateva ori pe an doar outleturi celebre (Vienna, Roermond, Bruxelles), depinde de calatoriile programate, de unde iti poti achizitiona chestii interesante la preturi mai mult decat decente.

    00
  17. NOU
    #46

    Ei, au lavandă în stație la Hidro A. Dacă nu e de plastic, numai bună de furat de către etnia romă. Apoi o vinde în piață la Astra.

    Comentarii despre centrul comercial: Zara home, unic la Brașov. Vine și cropp la Brașov, Costa Coffee, Burger King, am găsit crep protect și niște protecții la pantofi parcă la buzz. Un fel de huse până în 30 lei. Interesantă invenție. Au și ieșirea aia unde în poze se vede Tâmpa, în realitate: un deal și casele + Poliția. Cam atât. Ca etaje: e un fel de lego. Îmi e frică de un cutremur sau de vreo explozie în parcarea subterană. Singura a centrului comercial. Alte comentarii: extrem de obositor magazinul și de ce Carrefour? Aspectul lui e de cora mini și mai bine venea cora, Remarkt, alt centru comercial care nu e în Brașov. Vreau diversitate. Ce am văzut la Carrefour: produse din Coreea de Sud ca la kj și la unele articole: dublu preț față de cel de lângă Brico Depôt (înghețată mini daim și Mövenpick la cutie cookie dough).

    Per total: nu mă prea atrage. Doar când n-o mai fi co ro na să merg fără mască ori când ar fi să îmi trebuiască urgent ceva ori odată la fast-food să fie urgent, să fiu în zonă că le am pe toate. Mi se pare mai fain la Coresi Shopping Resort și un pic la celălalt hipermarket Carrefour Calea București.

    Arhitectural seamănă cu Afi București. Mă simt ca în mall-urile din București. Sunt într-o lume paralelă acolo și e extrem de obositor. E o imensitate și turnul ăla făcut la beție: o hidoșenie! Mă ia cu amețeala când mă uit la el.

    00
  18. Bai dar chiar e urat cu spume. Incredibil. Si chiar si cu aspectul asta de hala se putea face ceva sa-l indulceasca daca se dorea.

    00
  19. Cateva buruieni nu schimba nimic. Plan bun ar fi sa se „planteze” in jurul oraselor paduri.

    00
  20. E AFI, arhitectura de ultima ora de la Israel pe care voi n-o intelegeti pentru ca sunteti tarani. Dar o sa fie plin, pentru ca e misto.

    00
  21. Romanii nu se vindeca niciodata,dupa grotescul si kischul arhitectonic din perioada comunista,continua in acelasi mod,distrugand orasele.
    Povestea e lunga,pe vremea in care proiectul a fost in dezbatere publica,arhitectul sef al Brasovului s-a pisat cu bolta pe toate opiniile primite fata de aceasta hala industriala,total neavenita,precum si implicatiile acesteia in acea zona:cresterea traficului poluarii,zgomot,suprafete vitrate mari ce contribuie la incalzire pe timp de vara,lipsa verdetii,etc.Iar bonus eroul Coliban,care impreuna cu talibanii lui usr a ars-o cu ecologia,oras modern,ecologie,azi posta pe facebook laudand asemenea investitori,asemenea investitii si (sic) locurile de munca create.
    Oricum ,statistic,Brasovul in prezent este ocupat in foarte mica proportie de locuitori ce au macar un ascendent brasovean get-beget,care sa cunoasca spiritul si cultura orasului,iar babuinii se vor bucura sa isi scoata consoartele sa isi ia zdrente de la zara,si alte chinezarii,in timp ce vor savura junkfood.poate e si asta o evolutie,pentru unii ai caror parinti nu au cunoscut apa curenta si electricitatea.
    Partea buna e ca nu va face mare profit,coresi are avantajul cartierelor dormitor din jur,populate de tineri,cat si apropierea de soseaua de centura,ceea ce face accesul facil;deci va merge prost,si va cadea in derizoriu.

    00
  22. mișto giratoriul ăla

    00
  23. @Habarnam: „Sa condamnam dezvoltatorul ca vrea sa faca profit, alta tampenie.

    Nu, nu e o tampenie! A face profit nu este un drept obligatoriu si absolut, orice „afacerist” este lasat sa faca profit dar NU IN ORICE CONDITII ! Respectiv ESTE LASAT SA FACA PROFIT cu conditia sa intoarca o parte din acest „profit” societatii/comunitatii pe spatele careia face acel profit, societate/comunitate fara de care ar face p*la in brate!

    00
    • Teoretic cand ai un SRL/SA se presupune ca asta e in folosul comunitatii. Dar cand e ultima data cand ai auzit de vreo firma sa-si piarda licenta, indiferent ce a facut.

      00
    • > Respectiv ESTE LASAT SA FACA PROFIT

      comunismul a trecut de 30 de ani. piata e libera.

      > cu conditia sa intoarca o parte din acest “profit” societatii/comunitatii

      tocmai ai definit taxele percepute de stat.

      00
    • > Teoretic cand ai un SRL/SA se presupune ca asta e in folosul comunitatii.

      cine presupune asta si care e acea „teorie”?
      companiile private fac profit pt shareholders in cadrul legal oferind un bun sau/si un serviciu de care altii au nevoie.

      00
    • @kmlx Ca stat, cand faci ceva, se presupune prin definitie ca e in folosul comunitatii. Istoric vorbind, cand s-au inventat aceste companii, s-a presupus ca ele vor aduce un beneficiu societatii. Sau crezi ca le-au inventat doar ca sa fure legal (vorbim teoretic)? Exista oricand posibilitatea de a elimina ceea ce este nociv. Dreptul de a detine o firma nu e un drept al omului. Dreptul de a te imbogati fara masura, nu e un drept al omului.

      00
  24. Cateva linkuri interesante, in tema:
    Why Modern Architecture SUCKS: https://youtu.be/GapUEKYLE1o
    Latest Atrocities in Modern Architecture: https://youtu.be/-lB5QbMxvac
    James Kunstler: How bad architecture wrecked cities: https://youtu.be/Q1ZeXnmDZMQ

    00
  25. Atăt AFI cât și Kronwell sunt două flegme pe obrazul Brașovului, discrete ca un tractor în magazinul cu porțelan. Cămârzan măcar a încercat să îmbine cu natura monștrii ăia cu 12 etaje din Răcădău.

    https://www.google.com/maps/@45.6597521,25.6134727,3a,75.1y,46.6h,93.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDgrY_T3AQ4YGpljw5Rj-Ug!2e0!7i13312!8i6656

    00
  26. Brasovul s-a numit in trecut orasul Stalin. Probabil e un fel de monument in amintirea vremurilor bune.

    00
  27. În Lodz (PL) au luat o fabrică veche, au refăcut-o şi au transformat-o în zonă comercială (Manufaktura Lodz). Nu are multă verdeață, dar arată bine (imho). De altfel e o chestie obişnuită la ei, am fost cu puştiul într-un muzeu al tehnicii la fel, făcut într-o veche fabrică.

    La noi din start se fac chestii oribile, deşi, după ce am văzut ce-i la Braşov, Palas Iaşi e chiar foarte tare…

    00
  28. daca tot nu mai sunt / nu o sa fie locuri la ATI, si mallurile sunt goale, pai sa foloseasca mallurile ca sa interneze bolnavii

    00
  29. Filmare mai buna fac eu, am 1.5 ore de zburat drone la centura. Sau daac nu mai buna, macar stiu ce sa tai din film

    00
  30. Nu prea sunt eu cu mall-urile dar Park Lake este chiar misto facut.

    01
  31. Arată că un depozit de legume-fructe

    00
  32. Nici blocurile alea de lângă nu se integrează, arată ca naiba.

    00
  33. V-a dat Ceausescu case si servicii, v-a bagat in scoli, v-a dus in concediu la mare. Si voi ati distrus Tractorul si Roman, ati facut centre comerciale si de agrement (sau mall-uri, cum le zice in lumea capitalista decadenta). Asa va trebe!

    00
  34. „Țării cât mai mult beton!”
    Bag pla, ajung să șterg praful prin casă de două ori pe zi, și tot arată mobila ca trotuarul…

    00
  35. Au construit pe 100% din PUZ alocat :))) cum naiba frate asa ceva . Ce arhitect , ala a fost un idiot pus pe combinatii .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube