Nu mai puneți voi anunțurile pe net, lăsați agențiile imobiliare!

Una dintre cele mai mișto practici ale agențiilor imobiliare este să pună același anunț la un preț mai mare, să aibă de unde să negocieze sau să aibă de unde să își ia comision. Sau, le ciordesc și le pun și ei din nou, profitând de faptul că anunțurile puse de proprietari expiră.

Anunțul proprietarului și anunțul Welt Imobiliare. Vorba aia, 24.000€ sunt un mizilic.

În alte știri, m-a căutat Leo din Pitești să mă roage să șterg anunțul, că a greșit băiatul care l-a pus.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Se practică și învers. Agenția pune cu 72k și proprietarul cu 89k. Că poate prinde el clientul și ciupește mai mult :D

    Anunț agenție și Anunț proprietar

    00
    • Daca te uiti la ce alte anunturi mai au, observi ca amandoi sunt agenti de vanzari imobiliare. Si uite un motiv pentru care preturile cresc artificial…

      00
  2. Se numeste inducere in eroare sau inselaciune si se pedepseste cu 6 luni pana la 15 ani de puscarie.

    Sursa: https://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-215-cpen

    Nu ma astept sa se sesizeze din oficiu organele de politie, probabil potentialul pagubit (cel care vinde casa) ar trebui probabil sa depuna o plangere la politie.

    00
  3. Cred că s-a dus la SPAM comentariul meu :-/

    00
  4. S-o vezi pe aia cand fura anunturile si cand suni, iti spun cu o voce plina de regret ca tocmai s-a dat insa pentru tine au ei ceva mult mai bun la acelasi pret.

    00
    • Asta e una dintre variante. O alta varianta e cea in care il suna pe proprietar si ii spune ca ar avea cumparatori interesati de casa lui iar asta e inselaciune.

      00
    • DanielV: aia e negociere, nu inselaciune. Daca pui botul la o duma folosita de mii de ani, zicala cu nu e prost ala care cere, ci cel care da!
      Inselaciune e daca iti ia banii pe casa desi nu era casa lui sau nu avea drept de vanzare!

      00
    • @Arthur Nu e negociere, e inselaciune sau inducere in eroare (art. 215 din codul penal). Agentul a obtinut informatia prin mijloace ilicite, deci nu as numi asta negociere.

      Uite ce zice codul penal: „Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipendulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.”

      00
    • bite&switch, sunt tari in care aplica amenda pt asta

      01
    • Altex sunt tari de tot la așa ceva… „precomenzile” lor sunt de fapt țepe pe termen lung.

      00
  5. Sper ca l-ai concediat pe baiatul care a scris despre Leo.

    00
  6. NOU
    #16

    Sa manance si gura lor ceva, nu ?

    00
  7. Eh, agentiile imobiliare din Cluj sunt un cancer.

    00
    • Nu.

      Toate agențiile imobiliare sunt un cancer. Nu numai în Cluj.

    • Să înțeleg că ai agenție imobiliară sau lucrezi la una.

      Eu n-am auzit pe nimeni, vreodată, să fie mulțumit de o agenție imobiliară.

      Din propriile experiențe toți încearcă să mulgă clientul pentru cât mai mult, și niciodată nu sunt sinceri cu ce oferă.

    • NOU
      #20

      @ Mihai, @Znuff : generalizari care probabil ascund experiente neplacute (personale sau ale prietenilor / rudelor / cunoscutilor). Cred ca si in cazul agentiilor imobiliare (ca de altfel in orice domeniu de activititate) sunt nuante intre alb si negru… Exista specialisti si „specialisti”, profesionisti si „profesionisti”, agenti si „agenti” s.a.m.d. Paradoxul – si nu numai in cazul serviciilor imobiliare, este ca avem -ca si consumatori, o multitudine de optiuni. Din pacate, de foarte multe ori, nu ne pricepem / nu avem rabdare / nu stim / nu dorim sa alegem ceea ce ni se potriveste. In general, alegem gratis / ieftin / „la oferta”. Uitam un adevar absolut, care poate fi formulat in diverse variante : „nu exista ieftin si bun”; „ce e ieftin e scump”; „nu se poate si cu slanina in pod, si cu buzele unse”. La fel de adevarat este ca „nu tot ce e scump este, neaparat, bun”…
      Asa ca, in opinia mea, generalizarile sunt gresite.

      00
    • NOU
      #21

      @znuff Nu inseamna ca daca cineva n-a vazut / n-a auzit, „nu se egzista”!…
      Oare cand ai o satisfactie (oarecare), te asezi la calculator si o imprastii in lume, pe un post, intr-un blog? Sau, mai degraba, cand esti nemultumit iti publici revolta?
      Cu tot respectul, nu iau apararea nimanui; ideea e ca sunt si agenti „praf” dar si agenti profesionisti. Foarte posibil ca balanta sa fie in defavorarea profesionistilor. Dar acestia din urma exista – cu siguranta. Si sunt „printre noi”. La fel cum sunt si mecanici, instalatori, profesori, medici, jurnalisti, economisti de toata isprava, dar si „praf”…

      00
    • In Bucuresti astia vor 2-3% comision doar ca te prezinta proprietarului. De cele mai multe ori habar nu au situatia imobilului, nu stiu cum sta cu actele, nici daca accepta credit (am patit o faza penibila recent) si in general iti spun ca e renovat recent desi are tocuri la usi si tamplarie din 1982. Ati da 1200-1500 euro la asemenea dobitoci? Sunt 2 salarii bune in Bucuresti.

      10
    • Am fost in situatia de a face upgrade, am vandut o garsoniera pt a cumpăra un apartament. La vanzare, tot felul de agenți care incercau sa mai scadă din preț(pentru că încercau să obțină un preț mai bun pt cumparator) dar sa imi ia si comision pentru asta. Nu vedeau ridicolul situației. La vânzare am colaborat cu o firmă care reprezenta cumparatorul, m-au ajutat enorm cu tot procesul si mai ales că monitorizau f bine zona in care îmi doream.
      Până nu o sa se renunțe la dubla reprezentare, lucrurile n-au cum să se îmbunătățească.

      00
    • alex_b

      La vanzare am lucrat cu agentii care voiau binele cumparatorului. Ce CACATI!
      La cumparare am lucrat cu agentii care voiau binele cumparatorului. Alta viata!

      01
    • La vanzare am lucrat cu agenti care vroiau binele cumparatorului si imi luau si mie comision? Cum ti se pare treaba asta? E normal sa imi ia si mie comision daca lucrau pentru cumparator?

      10
  8. Prin Cehia , daca faci contract cu agentia imobiliara, nu ai voie sa pui si tu anuntul sau sa te duci la a doua agentie pana nu iti expira contractul cu ei.

    00
    • Depinde, știu că doar în SUA este obligatorie exclusivitatea. E posibil ca oamenii din Cehia să fie puțin mai educați și să accepte un contract de exclusivitate

      01
    • Păi și la noi cine îi oprește să insereze ei asta în contract?

      00
    • NOU
      #29

      @Gabi Miron : Nu, nu este obligatorie exclusivitatea in Statele Unite… Exista FSBO, Intermediere, exclusivitate si… reprezentare exclusiva (agentul reprezinta, ca un avocat, DOAR UNA dintre cele doua parti implicate in tranzactie).
      E adevarat ca cele mai multe tranzactii imobiliare se inchid in sistemul de reprezentare exclusiva (TOTAL ALTCEVA decat exclusivitatea).
      Si in Romania „se practica” reprezentarea exclusiva (personal, sunt specializat in reprezentarea exclusiva a vanzatorilor de resedinte).
      Din pacate (si pentru consumatorii de servicii imobiliare, si pentru agentii care lucreaza in acest sistem) sunt confuzii majore intre reprezentare exclusiva si exclusivitate. Si, odata inradacinata o anumita conceptie in mentalul colectiv, e foarte greu sa te detasezi de multime, sa strangi informatii, sa le filtrezi, sa le analizezi si sa-ti formezi propria opinie… E o chestie de „iesire din zona de confort” .
      Si mai e ceva: experientele „imobiliare” sunt rare in existenta unui individ; chiar daca (in general) nu sunt lucruri complicate, tranzactiile imobiliare necesita anumite cunostinte, abilitati si parcurgerea unor etape. Ori, experienta (in multe cazuri) redusa si mentalitatea paguboasa pe care multi dintre noi, ca mandri romani, o avem – ca ne pricepem „la toate alea” (de la politica, fotbal, leacuri, pana la „mersu’ pe Luna”), conduc la adevarate rateuri in tranzactiile facute: fie ca se fac „dupa ani si ani”, fie ca se fac cu „adrenalina la maxim”, fie ca banii obtinuti sunt „o catime” din ceea ce se visa ca s-ar fi putut obtine. Si cu vesnica incertitudine „oare nu putea iesi mai bine?”.
      Ei bine, de aceea a aparut si „indeletnicirea” de agent imobiliar. Si, daca ai ajuns la concluzia ca e mai bine cu agent decat fara, tre’ sa stii, sa poti, sa vrei sa-l „anagajezi” pe cel care are cel mai bun raport pret / calitate. Si atunci, agentii care sunt „praf” vor disparea. Sau se vor profesionaliza. Spre fericirea generala a tuturor, manifestata prin „cantec, dans si voie buna”. Da’ asta e „cu bataie lunga”. Si cu participarea tuturor (prestatori si consumatori de servicii imobiliare)

      00
    • Azi sunt campion la unlike-uri, așa că las și asta aici:

      @Constantin Nechita, eu sunt agent imobiliar și tot ce am semnat este în exclusivitate, doar așa lucrez și agenția noastră are clienți mulțumiți. Dar nu știu câți din ăștia buni vor mai rămâne în piață ca să schimbe imaginea agentului imobiliar în România. Nu știu cât de mult merită pe termen lung.

      Și e super frustant când îți dai toată silința să faci o treabă bună și vezi comentarii, ca al lui Znuff de mai sus, în care sunt băgați toți agenții în aceeași oală.

      00
    • NOU
      #31

      @Gabi Miron Nu stiu daca idealul cuiva este „schimbarea imaginii agentului imobiliar” – asa, in general.
      Eu stiu atat: daca esti bun in ceea ce faci, vei reusi si vei fi apreciat de cei pe care cu onestitate si sinceritate ii ajuti. Fie ca agent imobiliar, mecanic auto, instalator, profesor, doctor, sofer de taxi, functionar la banca, etc. Atata timp cat pentru banii pe care beneficiarii serviciilor ii platesc primesc valoare cel putin egala, e in regula. Si fiecare apreciaza cat de mare e valoarea primita; aceasta nu inseamna doar mai multi bani obtinuti (de catre cei care vand) sau economie (facuta de catre cei care cumpara). Inseamna si timp castigat (in care pot face o suma mai mare decat comisionul platit, sau pe care si-l pot petrece intr-un mod mai placut, langa cei dragi), si energie (pe care o pot aloca unor activitati mai placute), mai putin disconfort si mai putina bataie de cap. Doar fiecare posibil consumator de servicii isi poate face propria balanta intre costuri si beneficii. Si, in consecinta va alege daca e convenabil sa plateasca un comision mai mic sau mai mare sau e convenabil sa-si rezolve singur problema.
      Frustrarile vin din modul / lipsa modului in care isi aleg agentul si cum planifica si pregatesc colaborarea cu acela. Abordarea generala este „hai sa rezolvam, s-apoi om vedea, ne-om intelege noi: mai lasi tu, mai retrag eu”.
      Nu poti fi agentul imobiliar al oricui are in plan sa cumpere / sa vanda/ sa inchirieze. Personal, nici nu-mi propun si nici nu-mi doresc asta. Ar fi absurd.
      Dar, cei care sunt adevarati profesionisti, vor ramane in meserie. Ceilalti au doar doua alternative: pleaca sau devin buni ( pentru a fi apreciati de beneficiarii serviciilor).
      Multi care arunca cu vorbe de ocara, uita ca ocupatia de agent e printre putinele (daca nu singura) la care este platita PERFORMANTA (si nu efortul). Ori performanta in imobiliare este, orice s-ar spune, acordul partilor de a autentifica contractul de vanzare-cumparare / de inchiriere. Si, cei care o fac, nu semneaza NICIODATA „cu pistolul la tampla”. Deci, daca-si pun semnatura pe actul de vanzare/ de inchiriere, inseamna ca, macar la acel moment, admit ca toate conditiile tranzactiei sunt cel putin acceptabile pentru ei.

      00
  9. Cat de bine pica articolul asta. Caut si eu sa cumpar un apartament in Bucuresti si e groaznic.
    Agentiile sunt atat de praf ca nu pot sa gasesc nimic. NU am nicio sansa sa gasesc direct proprietarii, anunturile sunt listate de 3-4-5 ori cu preturi diferite, zonele sunt puse la misto, pozele sunt facute cu curul…Cum naiba sa ma strecor printre hienele astea?
    PS: Daca ai vreun cititor care vinde un apartament cu 3-4 camere, sunt interesat.
    Merci.

    10
    • Sfat, cauta la ibiza sol. Mie mi se pare ca oferă niste facilitati foarte bune. Acum depinde daca se potriveste stilului de viata(scoală serviciu etc)

      00
    • În ce sector cauți casă? @Metodan

      00
    • Filtreaza cautarea cu numele „proprietar”, „fizica”, „particular” sau „privat” inclusiv in descrierea anuntului

      00
    • Cauta in Popesti Leordeni, ai metrou aproape, cam tot ce trebuie. Nu inteleg de ce proprietarii nu pun poze cu watermark, s-ar rezolva problema.

      00
    • Eu caut apartament de 1 an și ceva. E îngrozitor de greu să găsești proprietari. Nu înțeleg de ce ai vrea să lucrezi cu o agenție și nu înțeleg de ce ar trebui să plătesc comision, din postura de cumpărător care găsește anunțul pe internet. Agenții imobiliari sunt niște căpușe ale societății, niște intermediari care nu lucrează nici în avantajul cumpărătorului și nici al vânzătorului.

      00
    • NOU
      #38

      @Dia De ce proprietarii nu pun poze cu watermark? Unii din comoditate / din nestiinta (aia care chiar nu vor sa li se preia anuntul de catre agentii); altii, deliberat, cu speranta (implinita de cele mai multe ori) ca pozele lor vor fi preluate si multiplicate de catre agentii, pe toate „gardurile”. Naivii de ei (ca sa nu spun altfel), spera ca toata media va fi ocupata doar de anuntul de vanzare a proprietatii sale. Cred ca „se folosesc mok” de agenti (ca doar, daca vor ceva bani, agentii tre’ sa faca ceva; iar daca vor veni cu „clientu ‘ „, ii vor pacali, sau le vor arunca ceva „firimituri”). Agentii (cei care preiau fara niciun discernamant sau acord anunturile proprietarilor, republicandu-le cu datele lor de contact) nu fac decat sa profite de marfa vanzatorului, pentru a comisiona si pe acesta, si pe ” clientu’ cumparator”. De foarte multe ori, in totalul dispret al intereselor celor 2 (daca iese tranzactia, iese comisionu’ – si de colo, si de dincolo; ce mai conteaza daca vanzatorul si cumparatorul raman cu frustrari?).
      Si, de aici, nemultumiri si injuraturi ale tuturor catre toti: agenti catre vanzatori si cumparatori, vanzatori catre agenti si cumparatori, cumparatori catre agenti si vanzatori. Si, dorinta si satisfactia fiecaruia de a-i tepui pe ceilalti…

      00
    • Voi sunteti agenti imobiliari. Omu’ zice ca vrea apartament in Bucuresti si voi ii recomandati in Pipera si Popesti-Leordeni.

      Eu caut o agentie care sa-mi gaseasca un apartament de 4 camere si sa-mi vanda unul de 2. Pe scurt, un upgrade. Nu exista asa ceva. Toti zic mai intai sa vand si dupa aia sa cumpar, vad eu cand si cum. Ciumele astea nu inteleg ca asta pot sa fac si eu fara agentii.

      00
    • NOU
      #40

      @rumbu Pai si de ce nu o faci ? Singur (sa cumperi 4 camere si sa vinzi 2)? Nu tu spui ca esti in cautarea unei agentii? Sau nu esti? Sau nu vinzi? Sau nu cumperi? Sau nici nu vinzi, nici nu cumperi ? Sau ce?

      00
    • Dupa ce am cautat 1 an un apartament cu 3 camere, fara sa avem mari preferinte in ceea ce priveste zona, am facut un compromis si am ales intr-un bloc nou construit, intr-o zona pe care doream sa o ocolim din cauza traficului. Insa avem sperante ca pe viitor sa se inbunatateasca situatia. Agentul imobiliar care s-a ocupat de noi a fost foarte ok si ne-a raspuns la toate intrebarile, am mers de cate ori am dorit si oricand am dorit. Il pot recomanda oricand.
      Am vazut si cateva apartamente vechi care aveau un pret cat de cat normal (criteriile care ne interesau: ap 3 camere, sa fie pana la etajul 2 in bl de 4 etaje sau chiar si mai sus in blocuri mai inalte).
      Bineinteles, toti ceilalti agenti ne-au prezentat cu totul altceva, nu se putea merge la vizionare cand puteam noi (ci doar L-V, 9-17:30), nu stiau nimic despre apartamentele respective si nici nu doreau sa afle, nu doreau sa corespondam pe mail, nu mai raspundeau la telefon etc.

      00
  10. NOU
    #42

    Intrebarea e de ce nu se sesizeaza politia si Protectia Consumatorilor in astfel de cazuri!? Agentia aia imobiliare ar trebui inchisa pe loc si angajatii cadorisiti cu un dosar penal pentru inselaciune.

    00
  11. As prefera oricand sa cumpar de la proprietar decat sa cumpar prin agentie. Problema e ca agentiile au impanzit piata cu anunturi false sau furate si e aproape imposibil sa mai dai de proprietar. Daca esti mai saracut si nu iti permiti comisionul agentiei, ai pus-o.

    00
  12. Am sunat la agentie de curiozitate sa intreb de ce exista aceasta diferenta insa domnul Liviu Salagean de la agentia imobiliara Welt Imobiliare nu lucreaza astazi iar domnul cu care am discutat nu a vrut sa faca nici o declaratie.

    Am vrut sa raportez abuzul pe site insa nu o pot face fara cont.

    00
  13. nu merge cu luatul la picior? o sa am si eu de umblat in primavara, imi aleg zona si incerc sa bat la usa fizic, sau ma interesez direct prin vecini

    00
  14. Imi amintesc de vremurile negre de acum 3 ani când îmi cautam apartament in Bucuresti. Am vizionat multe apartamente naspa unde locuiau studenti si mirosea a tigari dar proprietarul cerea 300Euro pentru ca asa i-a spus agentul.
    Pana la urma am gasit un apartament fain, am dat 300Euro la agentie si când le-am cerut chitanta mi-au spus ca firma nu are drept sa proceseze CNP-uri deci nu pot da facturi. Agentul era un pusti, cred ca in clasa a 12-a dar conducea un BMW cu număr de bulgaria.

    00
    • NOU
      #49

      @ Maria Tot „chestie” de alegere… Nu era „normal” sa stabilesti de la inceput, cu agentia, drepturile si obligatiile fiecarei parti (printre care si eliberarea de factura si chitanta), printr-un contract scris, opozabil ?
      Si, o alta intrebare (probabil va ramane retorica): daca pretul zonei la chirie era mai mare de 300E, proprietarul ar fi cerut 300 doar pentru ca „asa i-a spus agentul”? Daca pretul zonei la chirie era mai mic de 300E, un chirias i-ar fi platit proprietarului 300 (fiindca atata cerea acesta – la „indicatia” agentului)?
      Ce vreau sa spun: nu agentii fac preturile in piata… Daca cumparatorul e dispus sa cumpere la cat cere proprietarul sau proprietarul e dispus sa vanda la cat ofera cumparatorul, inseamna ca ala e pretul… A, ca agentul „profita” de nevoiile celor 2 (de a vinde si de a cumpara) e o „alta mancare de peste”. Dar e si alegerea celor 2 de a lucra (sau „lucra”) cu agentul. Cine-l opreste pe vanzator sa- i spuna „mars” agentului (oare frica de a nu pierde un eventual cumparator adus de acesta)? Dar pe cumparator, cine-l opreste sa „asude” pentru a gasi anuntul „sursa”, al proprietarului, si al contacta direct (chiar si in cazul in care proprietarul, fericit ca i-au preluat agentiile anuntul, „economiseste” timp /cativa banuti si nu-si mai publica anuntul)?
      Totul e alegere: nu vrei sa platesti unui tert, e ok si respectabil. Dar, daca utilizezi informatii / servicii furnizate de terti contra cost, atunci nu te sustrage platii… Dar stabileste inca de la inceput , contractual, scris (sa nu existe nicio indoiala) ce servicii primesti, care sunt costurile si in ce conditii trebuie sa le achiti!

      00
  15. Te muti in Cluj boss?

    00
  16. @Paul: Caut in primul rand in Aviatiei, apoi in Tineretului. Daca nu gasesc, merge si in alte zone decente.
    Nu merg mai la Sud de Tineretului / Timpuri Noi / Mihai Bravu.
    Am nevoie de metrou langa mine.

    00
    • Metrou ai si la Piata Sudului si la Nicolae Grigorescu si nu dai 100.000 euro pe apartament sau 130.000 daca vrei neaparat Aviatiei

      00
  17. @Ionut: Am incercat boss. Tot de vulturi dau.

    00
  18. Mai prin primavara gasesti anunturi particulari. Acum costa anuntul, putini cumparatori vor sa se mute in ianuarie, februarie, igrasia mucegaiul se vede iarna, in aprilie proaspat zugravit si aerisit e ca nou.

    00
    • Good point, nu m-am gandit la asta.
      Mai caut, mai astept.
      Merci

      00
    • Paradoxal, dar acum ar fi timpul de cumpărat apartament. Tocmai din cauza hibelor expuse de @nicu. Mergi, vezi dacă are sau nu igrasie, infiltrații etc, probleme la balcon. Așa, după Paște, cu o găleată de Sticky se rezolvă tot, e ca nou, nici spori de mucegai n-a mancat, nici peretele nu-i miroase…

      00
    • acum e momentul să ceri factura de la gaze, să vezi durerea :D

  19. Ar fi mai ok sa puna pretul proprietarului si daca e negociabil plus comisionul. Poate la vanzare fac ceva pentru bani ca la inchiriat doar pun anuntul si asteapta.

    00
  20. E un deget pe poza principala a agentiei sau imi pare?

    00
  21. In Franța daca faci contract de închiriere prin agenție vei avea niște facilități: se ocupa ei de acte și timp pierdut, daca ai probleme cu apartamentul se ocupa tot ei sa repare apoi decontează de la proprietar.
    In Romania dai peste un agarici care nu știe detalii despre apartament, nu a avut timp să facă poze dar vrea 300 euro comision.

    00
  22. Cand am pus apartamentul alor mei la vanzare pe olx, au aparut (nu exagerez) 11 alte anunturi cu apartamentul nostru, la preturi de la 1.000 la 10.000 mai mari. Am sunat intai la toti si i-am rugat sa stearga, ca nu au acordul meu sa imi vanda bunul, nu au facut-o. Am facut reclamatie pe OLX, la feedback undeva, si le-au sters anunturile, si le-au sters si ulterior la o saptamana, cele care fusesera re-postate.

    00
  23. Nu s-ar rezolva simplu cu un watermark pe poze cu numarul de telefon al proprietarului ?

    00
  24. am avut si eu la un momentdat un anunt, l-am dat pe toate site-urile posibile si le-am gasit chiar si de 6 ori duplicat pe acelasi site, ciordit asa golaneste, cu tot cu fotografii

    Ca sa scpati de smecheriile aste puneti watermark pe poze cu nr de telefon.

    Si mare atentie la ce nr lasati, pregatiti-va sa renuntati repede o sa i tre in baza de date a spammerilor si veti primi sms uri cu oferte de la chiloti, pana la cosciuge.

    00
  25. poveste amuzanta cu un prieten al unui prieten, eram la o bere si era trist

    se da un apartament unde murise proprietarul si erau 2 mostenitori, mai erau ceva datorii asa ca tipul s-a dus infipt pe combinatie, ajunsese acolo printr-o agentie, ceva de gen 70 mii euro ( acum 3 ani, brasov prin zona toamnei). dupa ce isi da seama ca apartamentul e ok, si pe aia ii mai haleste de ceva bani, se duce el direct la apartament si discuta cu aia .. bate palma pe la 67 mii euro, le da la aia banii (avea de unde) si se apuca de curatat /reparat apartamentul, baga muncitori la munca. agentia care il dusese avea o a 2a cheie. cum mostenitorii n-au anuntat ca au vandut, nici asta n-a anuntat ca a cumparat …agentia mai aducea si clienti :D printre muncitorii de acolo …asta a zis ca 2-3 saptamani cat lucreeaza lasa iala aia, si la final ii pune pe aia sa sune la agentie ca nu s-au razgandit.

    aia de la agentie il prind la un moment dat la telefon, si-i spun ca aia 2 sunt in foame mare de bani, si au negociat ei (agentia ) la 65 mii euro dar cred ca usor se poate duce in 62 mii ( asta pana sa-l vanda aia cu reducere )

    asa ca asta se oftica de paguva de cel putin 5 mii euro, ca s-a grabit si nu a lasat agentia sa negocieze acolo

    tot un plus pentru agentie, un prieten cauta chirie in brasov, a cautat vreo 2 luni ceva la pret bun si n-a gasit ceva sa-i placa, a mers la o agentie si un baietas i-a gasit in 2 zile ceva decent mobila veche ce e drept la 160 euro prin zona grivitei/oficiul ala international. tot ce gasise similar pe cont propriu sarea de 200 de euro

    dar nu neg ca uneori incearca sa-si bage si ei ceva comision mai mare

    00
    • Omul nu are de ce sa se oftice. A dat un pret care i-a convenit si a luat apartamentul. Ca putea sa-l ia mai ieftin, ca asa si pe dincolo, astea sunt vorbe.
      Agenta cere 62 sau 65 din gura – nu inseamna ca il si lua la pretul acela. Daca mai adauga si comisionul cateva mii nu mai e asa mare reducerea. Asta daca intre timp nu apare alt cumparator care sa dea mai mult.
      Poveste concreta – vazut apartament, ne-a placut desi era nasol am batut palma cu proprietarul si am semnat conventia cu agentia. La 1h ma suna agentul ca proprietarul s-a razgandit si ca nu mai e valabila oferta. Il sun pe proprietar nu mai raspundea.
      Peste alte 2h ma suna proprietarul sa imi spuna ca de fapt agentul gasise alt client si il convinsese sa renunte la oferta mea. Ca respectivul a venit si nu s-au inteles (initial a zis ca da mai mult si apoi vroia sa dea mai putin) si ca daca mai vreau apartamentul e inca valabil – direct de la el, fara comisionul agentului…
      Alta proprietate care avea doi mostenitori – ne-am inteles dar cu o zi inainte sa mergem la notar unul s-a razgandit ca vrea mai mult. Cu vreo 40%.
      Si povesti ca astea sunt o groaza.

      La noi din pacate nu exista cuvant si incredere – daca nu ai semnat contractul la notar, nu ai nici o garantie.

      00
    • si la ce agentie zici ca lucrezi? ca am patit doar pe dos. nu scadeau deloc preturile cu agentia, ba chiar faceau d-alea ca chemau 5-6 eventuali clienti deodata, desi am stabilit ore usor diferite, doar ca sa ne apucam sa licitam acolo pe loc.

      sper sa dispara toate.

      00
    • eu v-am povestit doar ceva amuzant din perspectiva mea, tipul era mai figurant si se lauda cu banii castigati usor in US, dar si cu tzeapa proaspat luata in romania – cel putin asa explica el

      eu sunt doar bugetar, n-am treaba cu agentiile

      ps. coleg de munca, are un apartament intr-o casa super draguta, apartamentul in sine este vechi, mobilat acum 15-20 de ani, cere un pret bun zice el, mare zic eu. la pretul respectiv cumperi fara pobleme casa noua cu 4-5 camere, singurul avantaj la el este cladirea foarte sanatoasa +zona centrala ( parcare, beci urias, etc ) . il suna constant agenti de la diverse agentii si vor sa-i ia comision de vanzare, el le spune simplu „ma intereseaza sa colaborez cu voi dar in conditiile mele, in mana vreau suma afisata pe net in anunt, daca voi va scoate comisionul dintr-o suma mai mare – bafta” „dar stiti ca noi luam si de la cumparator si de la vanzator” „treaba voastra, la mine veniti cand la final am pretul cerut”. sta de 2-3 ani asa, in teorie daca ar scadea pretul sigur ar vinde, dar nu il da nimeni afara, isi permite cheltuielile acolo asa ca nu se grabeste deloc.

      00
    • Am preferat să dau mai mult, dar am ales un cumpărător onest, de cuvânt, situație clara si vecinătate ok.

      Restul sunt texte de samsari.

      00
  26. Numai juristi printre comentatori, pacat ca art. 215 din C.P. e ceva cu folosirea minorului in scopul cersetoriei, iar la art. 244, textul despre inselaciune nu merge pus peste speta asta nici pe pasareasca, nu zic in romana..

    00
  27. Cand cautam sa cumpar o proprietate, am vazut un anunt frumos la Remax Imobiliare. Sun, mi se raspunde ca imobilul s-a vandut si nu mai e valabil anuntul. Peste vreo saptamana vad din nou acelasi imobil, tot la Remax. Alt pret. Mai sa fie.. sun din nou. „Nu mai e valabil. Dar avem ceva similar .. etc”. Pai, zic, „cum sa nu fie valabil pentru ca fix de acelasi imobil am intrebat si acum o saptamana, si l-ati vandut de atunci. De ce l-ati bagat?” Balbe. Pai sa vedeti c-o fi gresit .. Mda.

    Tot Remax. Ma suna baietii ca au de vanzare imobil. Ma pun sa semnez exclusivitatea, ma duc, vedem, imi place, bun, sa vedem actele. „Ca maine le scoatem de la notar, sa veniti cu banii etc”. Prostiile lor. Io imi angajasem un avocat. Ca sa aflu de la avocat ca imobilul cu pricina avea probleme, era obiectul unui litigiu (!) , ceva drept de servitute. Bineinteles cand i-am intrebat, „nu are nici o problema, sefu'” Le zic de litigiu. „Da, tocmai vroiam sa va spunem”. Mda.

    Alte agentii: Galaxy Imob, BraHouse si ImobExpert. Ma duc la ei, le zic ce vreau si de cati bani dispun. Se uitau la mine ca la un sarantoc. Bineinteles ca mi-au facut capul calendar. Daca am mai auzit de ei de atunci? Nu. Le lasasem carte de vizita, cu numar de telefon. Degeaba. Baietii astia nu se agita.

    Ca idee: cand vreti sa cumparati / vindeti ceva, nu va cautati agent imobiliar. Ci avocat. O sa cheltuiti ceva, de regula o suma fixa, dar merita. Va cumparati linistea, pentru ca piata imobiliara e plina te ţepari. Atat agenti cat si persoane fizice.

    00
  28. Ce sa-i faci incearca si oamenii sa castige o paine cinstita :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.