Lumea e un butoi cu pulbere

Ucraina. Nagorgno-Karabach. Gaza. Taiwan. De ce toate acum?

De foame. Inflația cauzată de banii printați in pandemie a dus la devalorizarea banilor

Uitați-vă la fețele oamenilor de prin magazinele românești, acolo se vede cel mai bine. Sunt triști, dezamăgiți, furioși. Pui niște chestii necesare în coș, bam, 300 lei. Sărăcia asta pe care o resimt la supermarket duce la furie. Și aici trecem la problema următoare.

Ce votează oamenii furioși? Păi, ce partid a avut cea mai mare creștere în perioada asta? Exact. Mergem mai departe?

Ce face un partid de genul ăla dacă ajunge la guvernare? Simplu, caută să se bată cu cineva ca să distragă atenția de la faptul că e incompetent și nu e în stare nu doar să facă ceea ce a promis, ci să păstreze starea actuală.

Și asta e valabil și pentru regimurile dictatoriale sau autoritare. Le distragi atenția oamenilor cu un război. China e un bun exemplu, sectorul imobiliar se prăbușește și caută să le distragă atenția cetățenilor cu ceva, de aia latră la Taiwan.

202112059082505

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

137 comentarii

  1. Și acest articol distrage atenția de la mânăriile făcute de Manafu & Co. la cel mai important eveniment din industrie (.ro)…

    Comentariu apreciat.2269
    • Amin

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Mai multe explicații please, nu știu despre ce vorbești

      Comentariu apreciat.873
    • De ce?

      66
    • ce ai man, cel mai important lol, mereu organizat de kkt lmao

      245
    • E cumva vorba de webstock awards care-a avut loc ieri?

      204
    • Pe scurt, doar un exemplu: o blogăriță care a intrat de câteva luni în gașca Manafu, Ușurelu & Co. (organizatorii webstock) a câștigat premiul „Best blogger”.

      Dar, desigur, era doar o coincidență, mai ales că totul s-a întâmplat vineri, 13…

      Comentariu apreciat.976
    • @Andreiski zi cu nume și prenume! Eliberează herghelia!

      Comentariu apreciat.502
    • Pfoai ce mizerie, evident ca in urma articolului cu votati-l pe mihai io l-am votat pe Vali!

      Comentariu apreciat.425
    • Nu stiu despre ce vorbesti tu, am intrat pe site si nu am gasit nimic despre premii, doar nominalizarile care la nivel de cel mai important eveniment din social media ma cam dezamageste, ma asteptam ca totul sa fie pus la punct si updatat live, ca doar vb de creme de la creme, nu premiile Uniunii scriitorilor romani.

      Comentariu apreciat.332
    • Asta cu Webstock Awards e pentru bloggeri cum e pentru orase concursul ala international cu cele mai frumoase destinatii din Europa la care tot castiga Craiova?

      Comentariu apreciat.1132
    • câștigător la best blogger 2023 Diana Cosmin -RUȘINE!!!! @șMenafule dacă citești pe aici. Schimbă-ți șapca!!! Nașparliule!!!?

      Comentariu apreciat.826
    • Am văzut și eu lista câștigătorilor la bloggerul neutru specialist in toate si m-am speriat: am crezut că a câștigat Geanina la Instagram

      Comentariu apreciat.352
    • pentru Dianuca… băi, cum ai putea accepta premiu cel mare la un concurs (de belit pwela la urs) când știi că printre cei nominalizați sunt cel puțin 4 sau 5 mai buni decât tine??? Băi Dianuca, mergi și du premiul la cel pe care tu îl consideri adevăratul câștigător, dacă nu, înapoiază-il șMenafului și spune-i: mare bou ești!

      Comentariu apreciat.4912
    • Nu acu pe bune gigeii aia n-au reusit de ieri pana azi dupa 3 ore juma’ de conferintza la JW MARRIOTT HOTEL sa puna pe site lista castigatorilor la fiecare categorie?!?

      Comentariu apreciat.400
    • A aparut lista? Sa vad daca mi se confirma aia cu 100 euro prezenta in nominalizari.

      160
    • Am crezut că e ceva troll din dar pare adevărat, de toți ăia nominalizați am mai auzit, îi mai răsfoiam dar e prima oară când aud de aia :))

      80
    • Incep sa cred ca exista jocuri de culise/interese si in social media, nu doar in politica.

      61
    • Pe mine mă pune pe gânduri 🤔 tăcerea câtorva bloggeri care ar fi trebuit să aibe șanse reale în fața ipochimenei. Vasilovschi de ce taci?Sunt bloggeri care nu au participat și ar putea să spună „despre ce și cum” ei de ce tac? Le e frică de șMenafu? Le e frică că nu vor mai prinde campanii?

      82
    • Abia aștept Webstock files.

      70
    • laur, ce e de spus? aia e. poți să contești ceva dacă nu știi câte voturi au fost și cum au votat cei 100 membri ai juriului? că de aia s-a făcut sistemul ăsta mizer, tu ai 10.000 voturi, dar juriul a decis că cineva cu 3 articole pe lună e mai bun.

    • zâmbesc amar, e de spus că după 15 ani de organizat acest festival (de belit pwela la cal) nu se vrea implementarea unui sistem de vot credibil, nu se vrea implementarea unor criterii veridice de departajare a candidaților, nu se vrea o marcare standard a articolelor sponsorizate, nu se vrea implementarea unui sistem de notare asemănător cu cel de la gimnastică sau sărituri în apă (nota de pornire) – un blog de chiloțăreala are aceleași șanse cu un blog unde se discută teme cu impact social ridicat, sunt multe de discutat dar tăcerea e mai comodă, cloaca călduță e mai bună… fucking sheet! că m-am enervat deja, iar merg mâine nervos la serviciu… pewlafuckingmea.

      70
    • banii sunt doar în cloacă.

    • Cu sau fara suparare, insa e fix ideea cu o tara ca afara insa sa nu inceapa schimbarea cu noi. Inteleg ca ala este mediul insa de pe tusa se vede diferit si asa cum a exista Buhnici Files, Popa, Morodan si cine o mai fi pe lista ar fi foarte normal sa existe Webstock files, detaliat si punctat asa cum stii sa o faci tu foarte bine cu sistemul aiurea de vot, cu lipsa de transparenta, cu site-ul ce pare facut de o functionar de la o primarie de tara pentru ca eu nu inteleg nimic din meniul ala – sa vad regulament de jurizare, ce inseamna „50% votul oamenilor si 50% juriu”, de ce si cine a stabilit sa faca acel amestec, de ce nu sunt categorii diferite de jurizare – popor si juriu, cat de etic este sa ai clienti de publicitate in juriu (vad o groaza de companii gen banci, Aqua Capatica, E-on si tot asa), de ce este de exemplu Raluca Beicu Expert Marketing&Comunicare universal ca sa zic asa cand in profilul de LinkedIn este Brand PR Manager la ING – ori suntem independenti ca tine ori suntem din partea firmei care ne plateste, nu?

      Ca fara supare, insa din exterior cand te uiti pe lista aia din juriu arata exact ca politicienii prin Parlament – partide diferite insa toti rad si se pupa fericiti intre ei si se felicita despre ce buna este viata in Romania.

      90
    • știu ce zici, dar a-i aloca timp prea mult înseamnă că consider importante acele premii. și nu sunt. sunt doar o altă șușă a industriei.

    • „De aceea, văzând postul de pe Facebook îi răspunde aproape imediat. „Te mai aştept mult?”” – Depinde de sumă șăfu’.

      30
  2. Nu e deloc așa. Dacă muncești și-ți organizezi banii /cheltuielile cu chihzuinta, aș îndrăzni să afirm ca trăim cele mai prospere vremuri din istoria omenirii.

    Comentariu apreciat.19269
    • Dar avem nevoie de mașini pe care nu ni le permitem! Avem nevoie de telefoane de top și mid-range pe care nu ni le permitem! Doar nu vrei să impresionăm cu ce știm și ce putem face…..
      Renunțați la status show. Tricoul de la decathlon è mai bun decât un tom hilfinger sau cum îi zice. Nu îți trebuie Instagram și tik-tok…….

      Comentariu apreciat.17325
    • Pe total, da. Dar o ducem mai rau ca anul trecut cand am dus-o mai rau ca acum 2 ani. Si daca specialistii ziceau din 2017 ca Romania merge in directia gresita (pe cand eram in plin boom), ce sa vezi.. acum o sa culegem roadele directiei gresite.

      Si daca noi simtim asta doar putin (stiu, stiu, oameni tristi in Lidl umblandu-si frigiderul), oamenii din tari precum Palestina o simt de 100 ori mai rau precum noi (imagineaza-ti anii 90 dar cu bombe care-ti cad in cap si alimente ca in vremurile comuniste). Altii sunt chiar si mai putin norocosi.

      In China lumea o duce, la fel, cel mai bine din istoria tarii. Da’ semnele sunt acolo de 10 ani ca totul se va darama si nu exista nici un plan de rezerva. Frica exista si in ei.

      Oamenii sunt si constructii ciudate, pentru sanatatea noastra tindem sa uitam lucrurile rele sau sa le dam o oarecare romantizare, sa le transformam intr-o simplitate. Ba chiar, prin experimentare, s-a demonstrat ca ne reprogramam memoriile si emotiile avute in ele in functie de convingerile avute azi. Dar de pericolul din fata avem frica. Asta inseamna mereu ca vom uita cat de greu a fost si cat de mult am avansat si vom avea mereu tendinta sa exageram greutatile prezentului si viitorului.

      Deci degeaba am ajuns de la capacitatea de a cumpara 10 paini cu un salar (si ala daca erai norocos sa-l ai) la 100 de paini (exemplu dat din burta) plus 3 haine si un rezervor de benzina, o sa ne panicam si o sa spunem ca niciodata nu a fost mai rau daca intr-un timp scurt mai putem lua doar 90 de paini si 2 haine plus un rezervor de benzina.

      De asta e importanta istoria, ca te ajuta sa iti amintesti si sa nu repeti greselile. Dar cand o uiti sau o subapreciezi sau, de ce nu, o manipulezi ajungi iarasi sa repeti greselile facute altadata. Cu consecinte foarte grave.

      Comentariu apreciat.8819
    • NOU
      #30

      Mustăciosul de la grupul Voua zicea într-un clip: cine se chivernisește nu cheltuie mult! ce imi trebuie mie frigider?! aia de fură au nevoie de frigider sa își bage in el jamboanele!

      Comentariu apreciat.446
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3881
    • @Stanciu cred ca ai vrut sa zici din istoria Romaniei. Dai 30 de ani din viata pt un kkt de apartament … cele mai prospere vremuri, my ass. Ne mintim asa pt ca calatorim mai usor/mai mult si ai o gramada de optiuni la mancare.
      Legat de comentariu lui Claudiu, recomand videoul Work pe canalul YT Historia Civilis in care vorbeste despre cum a evoluat munca de-a lungul istoriei.

      Indecis. Tu ce zici?3743
    • @Claudiu: in media Evului Mediu, medievalii (trăiau in mediul lor, chiar Ev fiind acesta. Și nu aveau politici de protecția Lui.), in medie munceau, in medie trăiau. Aritmetica lor făcea medie, geometria lor făcea (ceva mai complicat, dar făcea) medie. Despre cea ponderată habar n-am. Nu știu dacă școlarii/studenții (prin actuala Mare Britanie, pe vremea aceea nefiind chiar mare. Era doar potrivită, ca să nu zic m…) erau ierarhizați in funcție de ce obțineau (ciomege? note bune? Li se incheiau medii?).

      Plus că se zic vorbe despre cât de înalți erau (nu fiecare, ci doar average), cât trăiau (la fel).

      Și mă tem că nici midiilor nu li se spunea cum li se spune azi.

      Și tot așa.

      Indecis. Tu ce zici?2936
    • @Stanciu

      Mare prosperitate trăiește unul care câștigă 2300 de lei pe lună. Ce mai chibzuie ăla la bani? Sau ești vreunul din ăla rupt de realitate care le spune săracilor că e vina lor că ziua lor nu are 36 de ore ca să își mai ia în job?

      Comentariu apreciat.6312
    • @Claudiu: În Evul Mediu, în medie un om trăia jumătate din cât trăiește acum, mânca tot jumătate, mergea la școală a suta parte din cât merge acum (și nu avea de învățat Ion Barbu la română), .

      Comentariu apreciat.599
    • @N: da, dai 30 de ani pentru un apartament sau o casa si e totul al tau.

      Niciodata nu a mai fost valabil asta pentru populatia de masa.

      Comentariu apreciat.346
    • @Cosmin – privesti doar o parte a situatie. Este greu sa platesti un apartament astazi? Desigur. Preferai sa fii taran pe mosia boierului, unde tot ce vedeai era al lui si te lasa si pe tine sa muncesti pamantul ca sa iti dea o parte din produse? Nu conta pretul, nu aveai posibilitatea sa cumperi un petic de pamant, ca era al boierului si nu il vindea, asa ca tu si alte generatii aveati liniste – va nasteati ca sa munciti pamantul pentru boier, fara sanse de invatat, mers la oras, etc.

      Cand te uiti in orice film istoric este aceeasi scena – cavalerul trece prin piata plina de tot felul de comercianti cu o taraba mica, niste cersetori, case pline de igrasie si apoi el se duce la palat. Problema e ca toti vrem sa fim cavalerul, nimeni nu vrea sa fie amaratul ala de figuratie din piata, care au fost de la inceputul lumii.

      Comentariu apreciat.1044
    • Alt IT-ist care vede doar bula lui.

      Indecis. Tu ce zici?2233
    • Cosmin: Excelent punctat. Am trecut prin epoca Nea Nicu Văcăroiu, cu inflație de 300%, așa că 25-20% au fost parfum.

      171
    • E bine sa fii optimist, dar incearca sa te uit un pic mai bine in jur. Cu atentie si intelegere.

      Sa vorbim strict de Romania. Sunt destui oameni decenti si muncitori care atat pot ei sa faca pe luna, intre minimul pe economie si valoarea mediana (nu medie!), adica intre 2200 de lei si 3500 de lei, net. Nu sunt nici pe departe oameni rai, dar sunt cumva prinsi in capcana din diverse motive: le e greu sa plece de acasa, nu au avut parte de scoala buna, nu au habar cum sa isi vanda forta de munca mai bine sau nu pot pur si simplu mai mult. Sunt milioane in situatia asta. La cum arata preturile azi, ei sunt la limita supravietuirii. Repet, oameni decenti care se duc in fiecare zi la munca.

      Raul cel mare a fost tiparirea de bani in nestire in ultimii 15 ani, varful fiind in perioda de pandemie. Au tiparit toti, si amercanii si europenii si romnii. Un economist american zicea acum multa vreme ca daca o tii cu inflatia peste 6-7% an de an, ai revolutie si/sau miscari violente pe strada inainte de 10-15 ani. Si vorbea de America, nu de Romania

      P.S. Si te rog, nu, nu ii trimite pe cei mai de sus sa faca un curs de Python, ca sa rezolve situatia. E mai complicat de atat.

      192
  3. Amesteci lucrurile.
    Conflictele din Ucraina, Gaza si altele care or sa mai apara fac parte dintr-un conflict mai mare intre 2 poli de putere: Rusia, Iran, China si alte tari care sunt mai pe fata sau nu de partea lor (vezi BRICS) si US, UK si aliatii lor traditionali + colonii :))). Primii contesta ordinea mondiala si economia bazata pe datorii. Practic s-au prins ca nu prea e in regula pentru ei sa detina si resursele si mana de lucru si sa munceasca pe datorie.

    Cat despre RO, inflatie si saracie..ai perfecta dreptate.. mai putin pana la partidul ‘extremist’ La fel ca in Grecia si Italia, partidul extremist este controlat din afara. Pentru ca e frumos sa dai impresia ca oferi alternativa votantilor.. Ce mai face nepoata lui Mussolini? Mai iese din UE si din NATO? Mai opreste ajutorul Ucrainei? Ah nu?

    Indecis. Tu ce zici?7188
    • Agenturile straine.

      Exista un miez de adevar la conflictele proxy. Dar prea le vezi ca toate fiind asa ceva si pur si simplu nu e adevarat. Propaganda asta cum ca exista doar doi poli de putere care sunt implicati peste tot e intretinuta pe bani grei de ambii poli de putere fiindca taie din optiunile oamenilor.

      Indecis. Tu ce zici?1726
    • Da mai sunt si jucatori regionali gen Turcia 🇹🇷 dar cred ca inevitabil ne vom intoarce la o situatie precum razboiul rece cu 2 mari tabere adverse.

      Indecis. Tu ce zici?269
    • DănilăP, polii de putere gravitează (auzi, să graviteze niște poli!) in jurul modului in care se obține și se păstrează puterea:

      – fie cu japca: dictaturile (și aici nu ne indreptăm spre Polul Nord, ori Antipodul lui, ci spre Orient)

      – fie cu (oricât de șchioapă, ori gheboasă ar fi ea) democrația- alegerile, POSIBILITATEA omului/poporului de a alege, de a avea de unde alege, de a decide schimbarea. Occident.

      Dacă prin tradiție (ori obișnuința adusă de secole) unele popoare iubesc (nu in sens declarativ, ci in sens de confort „organizațional”) fie jugul cel stabil si previzibil, fie libertatea – cum să nu se facă loc de conflict? Liderii cu ce si-ar mai ocupa timpul?

      1412
    • @DePlm, ”Primii contesta ordinea mondiala si economia bazata pe datorii”?
      contesta, dar ce propun?
      ignori faptul ca resursele fara cerere, fara know-how si fara lantul de prelucrare-distributie au valoarea pe care o aveau zacamintele de petrol acum trei sute de ani.

      Comentariu apreciat.386
    • @DanilaP – Lasa polii de putere, este o ura intre popoare pe care noi nu o intelegem, seculara ca sa spun asa. Ma uitam la aia din Gaza, la ceva interviuri si reportaje – de ambele parti e multa ura, fiecare crede ca are dreptate si fiecare vrea sa ii dea in cap celuilalt. Socant pentru mine a fost sa vad ca oameni nascuti in SUA sau dusi acolo la 3-4 ani se intorc in Gaza, unii fiind palestieni, altii colonisti evrei.

      Practic ei nu au crescut in mediul ala, tot ce stiu li s-a transmis de parinti/comunitate insa in loc sa isi vada de viata lor intr-o tara ce nu are legatura cu acel conflict renuntat la tot ca sa se intoarca si sa isi dea cu pietre in cap in fiecare zi sau sa planuiasca sicane pentru maine.

      Indiferent ce se va intampla acum acel conflict o sa ramana foarte multi ani de azi inainte, asa cum India se impinge cu Pakistanul, daca nu ar exista UN Serbia ar ara Kosovo intr-o saptamana, kurzii vor avea mereu probleme cu turcii, in Irlanda protestantii se omoara frateste cu catolicii, bascii nu sunt spanioli, etc.

      Comentariu apreciat.541
  4. China a inceput chestia asta de ani buni, cand toate mergeau bine si toti cumparau si fabricau in China ei construiau pe atoluri porturi baze militare si o flota de vapoare militare si alta flota de „pescuit” similara omuletilor verzi din Crimea cu care terorizeaza toti vecinii din Marea Chinei de sud. Pur si simplu probabil echilibrul de dupa al doilea razboi mondial s-a rupt si acum altii cauta sa prinda un loc mai in fata unde se hotaraste soarta lumii si se taie painea. Turcia vrea un nou imperiu, Ungaria spera sa capete iar ceea ce luase cu japca acum sute de ani, Iran si Arabia Saudita vor sa exporte cretinismul cu turban. Daca le dai ce vor atunci nu se vor opri. Daca nu le dai o dai in razboi. Chestia asta nu va inceta pana cand cineva nu este pocnit rau de tot pe principiul lui Mike Tyson.

    Comentariu apreciat.968
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 670
    • Nimeni nu se teme de China, pentru ca este un tigru de hârtie, dependent de energie și mâncare de la vecini, respectiv de SUA pt capital și securitatea oceanelor pt comert. Hai sa ne calmam.

      In schimb, absolut toți vecinii Chinei urăsc China, si o urăsc atât de intens, încât prefera sa lucreze cu americanii. Inclusiv, Vietnam.

      Comentariu apreciat.5720
    • Sa nu uitam că de competenți ce sunt China a pierdut un submarin nuclear cu tot cu cei 55 de membri ai echipajului. S-ar fi încurcat fix in plasa gândită sa tina navele americane la distanta. Urmează un faliment mai mare că Evergrande, Country Garden.

      162
  5. Da, dar…
    Ucraina-Rusia a inceput cand nu era saracie ci toata lumea era pe crestere. Ucraina-Rusia a fost motivul pentru care a inceput saracia.
    Nagorno-Karabach este o problema nerezolvata de zeci de ani de zile, nu e ceva recent. Acolo cauza este in principal etnica, nu economica.
    Da, Gaza a inceput din cauza saraciei provocata fortat de Israel, dar acolo se traieste in saracie de 20 de ani, dupa ce le-a reprimat a doua Intifada.
    Taiwan este o buba economica pentru China, pe care ei o vad (la fel ca si spatiul din Marea Chinei) un impediment in dezvoltarea lor viitoare. Si, sa fim seriosi, tu crezi ca CCP trebuie sa se justifice in fata cetatenilor ca sa ii distraga de la o problema?

    Comentariu apreciat.6625
    • Chiar și atunci Rusia era în sărăcie, poate nu pentru moscoviții upper-middle class, dar era sărăcie.

      China s-a întins mai mult decât le-a permis plapuma, iar acum privesc cu jind la Taiwan. Nu pentru că le-ar fi un ghimpe în calea dezvoltării.

      Urmează câteva cuvinte de bine despre Rusia, asta nu înseamnă ca tin cu ei.

      Procesoarele rușilor, Elbrus și Baikal, le bat la fund pe cele ale chinezilor cum ar fi Zhaoxin Kaixin. Rusia stă mult mai bine pe partea de educație postliceală (aici intră și facultățile) decât China.
      Și în cazul revenirii la o politică globală mai insulară Rusia ar fi o amenințare mult mai mare pentru China decât Taiwan sau SUA.

      Indecis. Tu ce zici?2322
    • Procesoarele rusești nu sunt făcute în râsiia, că nu au cu ce, ci în Taiwan. De când cu sancțiunile Taiwan nu mai livrează chip-uri cu mai mult de 25mhz…. Să știm contextul.
      Procesoarele chinezești sunt făcute în China, cu tehnologia de acum 5 ani. Nu poți face mai multe chip-uri pe aceeași linie, cum este normal acum în Taiwan, trebuie să schimbe tot procesul de producție când schimbă chip-ul. Americanii au interzis transferul de tehnologie către China în domeniul ăsta, așadar… Chinezii nu au oamenii și tehnologia să facă chip-uri mai bune decât ce au acum deși au aruncat cu bani ca suedezii în lăutari!

      Comentariu apreciat.4011
    • Lol, Rusia produce la 65nm iar China la 7nm. Bine, ambele cu greu.

      Procesoarele Rusiei sunt de cacat.

      Indecis. Tu ce zici?238
    • Da, mijloacele de producție ale Rusiei sunt de căcat, asta e adevărat. Cât despre procesoarele celor două națiuni, toate arhitecturile „autohtone” din Rusia și China folosesc inovații din alte părți, nu se pune problema de procesor 100% original rusesc sau chinezesc.

      Totuși, strict arhitectural vorbind, din puținele informații pe care le-am găsit pe net ale rușilor arată ceva mai bine închegat. Altfel China are și Hygon, dar alea sunt AMD sub brand chinezesc, nu o arhitectură cât de cât „proprie”.

      Știrile despre procesoare fabricate pe 7nm în China sunt în mare parte propagandă politică. Au reușit Huawei/SMIC să adune la un loc ceva echipamente de producție pe 14nm pe sub mână dar sunt departe de a înlocui lipsurile provocate de embargoul TSMC.

      Dar cel mai probabil dat fiind că Rusia e mai săracă decât China și oricum nici una dintre arhitecturile lor nu e 100% originală, cel mai probabil China va fi cea care va putea produce prima PC-uri „100% autohtone”. Sau poate se apucă să colaboreze între ei deși asta e greu de crezut.

      1110
    • Ideea e ca China se descurca cum poate cu cateva masini DUV pe care au apucat sa le cumpere pana sa zica NL stop. Plus ca incearca sa isi faca masinile lor, sunt departe dar incearca.

      Rusia are tehnologie de productie veche de 20 de ani. Pot sa produca singuri un pentium 4, dar atat.

      82
    • Realitatea ruseasca: Procesoarele rușilor, Elbrus și Baikal, le bat la fund pe cele ale chinezilor.

      Si realitatea pur si simplu: In August 2021 TSMC was contracted for chip production, but such production was banned by sanctions adopted in the aftermath of Russia’s invasion of Ukraine. In August 2023, Baikal Electronics entered bankruptcy.

      50
    • @Vlad – este imposibil de corectat chestia asta in romania cand pentru marea majoritate comportamentul asta este considerat „normalitate”. Si pe mine ma deranjeaza mereu cand vizitez Romania si ai dreptate, parca e si mai rau in ultimii cativa ani.

      Parca in perioada 2010-2020 lumea se mai straduia sa fie civilizata, dar post pandemie a fost imbratisata cu drag noua cale a culturii romanesti, care parca tot mai dinadins vrea sa fie diferita de cea vestica.

      13
  6. O mica completare: românii (și clienții și angajații)au mutre acre prin supermarketuri de sute de ani, nu e nouă treaba

    Comentariu apreciat.1528
    • Correct este: românii au mutre acre.

      Comentariu apreciat.608
    • Credeam ca sunt singurul care e deranjat de acreala asta mai ales a celor care lucreaza cu clientii. De foarte mult timp observ ca 90% din angajatii care lucreaza cu clienti nu stiu sa salute , sa zambeasca sau in ultima vreme nici macar sa fie atenti la tine. Am o mare frustrare cu doamnele de la lidl care de cand au casti sunt incinse in niste discutii de nici nu se uita la tine

      Comentariu apreciat.4718
    • Da, vlad, sigur trebuie sa stea doamna de la Lidl sa ti zambeasca tie ca ti ai luat 3 merdenele si o apa dupa ce a stat 10 ore in picioare la rafturi, depozit, casa, etc., toate astea pe salariu minim + bonuri desi are 2 copii si sta cu 18 grade in casa

      Comentariu apreciat.6625
    • Vlad tu ai zâmbi după 7 ore de frecuș pe 1900 lei în mână pe lună ?

      Comentariu apreciat.4414
    • Pare un efort asa mare sa saluti? Ok, dam la o parte zambitul insa e surprinzător ca e greu sa zambesti dupa 7-8h de muncit sau lucrând pe 1900 lei insa nu e greu sa ignori oamenii si sa stai la barfe in casca cu colegii.
      Pe langa asta, ma intreb de ce cucoanele din, atentie!, Bulgaria, saluta de fiecare data. Am dat exemplul acesta pt ca frecventez destul de des bulgaria si cu toate ca nu sunt mai rasariti ca noi, ba as spune ca sunt chiar sub, oamenii sunt mult mai atenți si in 90% din cazuri saluta, zambesc etc. Iti recomand sa te duci in orice magazin vrei tu, la orice ora , si sa observi cateva interacțiuni client-angajat ( casierii in mare parte). 90% sunt exact cum i-am descris. Rar întâlnești pe cineva dispus sa te salute. Eu de fiecare data ( oricum asa am fost invatat) salut omul de la casa si spun “o zi buna”, raspunsul nu exista in proportie foarte mare. Concluzia mea este ca nu munca sau banii sunt problema, ci lipsa de educație si empatie si inversunarea fata de oamenii de langa noi.

      218
    • Vlad, noi românii preferăm acritura verde-n față, in locul unei false politețe. Îmi zâmbesc olandezii, da, dar de fapt în interior gândesc ia uite și la românul asta specie inferioară ce caută aici

      Indecis. Tu ce zici?2016
    • mă scuzați, pe mine mă salută casierițele. pentru că eu salut prima.
      chiar și alea de la lidl se opresc din vorbit în cască să răspundă la salut.
      la fel și la finalul interacțiunii.

      e mai ales una simpatică, e mereu bine-dispusă și încropește un pic de small-talk dacă ești dispus la așa ceva.

      50
  7. Sunt cârnat, prost etc

    În ultimul timp pari că ești influențat (lol) de anumiți comentatori cu bazele in SUA care văd probleme europene sau orientul mijlociu ca venirea apocalipsei(ma rog ei mereu văd si mersul pe jos la Wal-Mart ca venirea apocalipsei )

    O să sune ca un citat din 1984: Ucraina -Rusia/Israel-Gaza/Armenia-Azerbaijan mereu au fost în război, rece sau la cuțite însângerate;

    Fețele oamenilor în Romania? Dude, asta e de când lumea trebuie doar sa treci o secundă peste graniță și să revii. Urmează să ne spui că majoritatea românilor se îmbracă in negru și gri.

    Iar cu ce urmează dpdv al votului nu prea ai cum să ai pretenții având in vedere cu cine s-a votat in ultimii trei decenii; pur și simplu e parte din tradiția noastră să avem motiv să ne plângem după

    Comentariu apreciat.11510
  8. Cele mai acre sunt casierele rujate, cu 1kil de aur pe ele, iphone15 si haine de firma una si una. Nu imi e clar ce cauta pe acolo, ce au pe ele e lejer salariul pe 6 luni. Ca par si bine hranite, clar nu au facut foamea

    Indecis. Tu ce zici?3336
    • Singur nu confunzi ghiseele? Ca pare ca descrii pe cineva 45+ care lucreaza la stat nu la supermarket pe min pe economie.

      Comentariu apreciat.6010
    • iti dai seama ca hainele alea sunt fake-uri nu ?

      Comentariu apreciat.411
    • Tu mergi la cumpărături sau la chef la cutite versiunea caracterizarea angajaților ?

      193
    • @Danila
      Poate zice de casierele de la ANAF…

      192
    • Pai ba Vladute hotaraste-te in cacat, ca mai sus te deranjau fetele alea de la casa ca nu iti zambeau cand iti plateai laptele de soia cu ceasul. Ori ai o viata complet neinteresanta si te intereseaza personalul de taxare, ori invers.

      172
    • Bob ăla de mai sus e alt Vlad:)).
      De obicei ma doare in pl cum arată și ce atât vreme cât ies cât mai rapid.
      Am început sa iubesc self-urile exceptând cele de la selgros.

      110
    • nu știu unde ai văzut tu haine de firmă, cel puțin în supermarketuri, chiar și locale, eu văd uniformă cu logo-ul supermarketului.

      40
  9. Nu e foame, e bunăstare.

    Asta duce la odihna minții poporului, aspect de care profită cei care vor să parvină (să obțină bani și putere, influență). Manipularea proștilor (le creezi iluzia că-s deștepți, patrioți si plini de principii nobile) e calea spre război.

    Nimic nou sub soare.

    Comentariu apreciat.389
  10. Asa si? Noi tot de 93 de lei mancam. Ca mancam mai putin ghinion, asta pana se umple paharul si vom iesi in strada ca sa nimic, daca vom iesi in strada!

    Indecis. Tu ce zici?2510
  11. De la sfarsitul razboiul rece,nu ideologiile politice ci identitatile si cultura sunt cele care genereaza conflicte intre state sau chiar in interiorul lor ( iugoslavia de ex) .Huntington in 96 a scris cartea Clash of civilisation si a clasificat civilizatiile in: cea occidentala adica ue ,sua,Australia,NZ, (la care aspira si ukr), apoi cea slava-ortodoxa de fapt civilizatia Rusa.Civilizatia America Latina. Civilizatia musulmana. Civilizatia japoneza.Civilizatia Africana subsahariana.Civilizatia hindusa.Civilizatia budista. Civilizatia chineza.
    Inainte de orice orientare politica oamenii se identifica cu una dintre aceste culturi.

    Ce spune Huntington.

    ’’Pentru Occident, problema fundamentală nu este fundamentalismul musulman, ci islamul, o civilizație diferită ai cărei reprezentanți sunt convinși de superioritatea lor, dar obsedați de inferioritatea puterii lor.

    Pentru Islam problema este Occidentul, o civilizație diferită ai cărei reprezentanți sunt convinși de universalitatea culturii lor și cred că puterea lor superioară, deși în scădere, le dă dreptul de a extinde această cultură în întreaga lume.

    Viziunea asupra relațiilor internaționale:

    În cele din urmă, Huntington face apel la Occident să se reunească. El crede că supraviețuirea Occidentului va depinde de capacitatea și dorința americanilor de a-și reafirma identitatea occidentală pe baza moștenirii europene. Persistența criminalității, drogurilor și violenței, declinul familiei, declinul capitalului social, slăbiciunea generală a eticii și neafectiunea față de cunoaștere și activitate intelectuală, în special în Statele Unite, sunt toate semne care indică declinul moral al Vest.

    Concluzie

    Cartea lui Huntington teoretizează relațiile internaționale în mod pragmatic:

    Pentru a opri declinul Occidentului, Europa și America de Nord ar trebui să ia în considerare integrarea politică și economică, precum și alinierea țărilor din America Latină cu Occidentul, împiedicând Japonia să se îndepărteze de Occident, stoparea puterii militare a Islamului și a Chinei prin menținerea tehnologiei şi superioritatea militară a Occidentului asupra altor civilizaţii.

    Într-o lume multicivilizațională, prevenirea războiului se bazează pe două principii:

    Abținerea: statele conducătoare trebuie să se abțină „de la a interveni în conflicte care apar în alte civilizații decât a lor”;

    Medierea: statele conducătoare ( axa franta-germania de ex pt europa)vor trebui să convină să „conțină sau să oprească conflictele de frontieră între state sau grupuri, care se încadrează în propria lor sferă de civilizație”. Occidentul va trebui, de asemenea, să renunțe la universalitatea culturii sale, o credință care este altfel falsă, imorală și periculoasă, să accepte diversitatea și să caute puncte comune cu alte civilizații.

    „În vremurile viitoare, ciocnirile dintre civilizații reprezintă principala amenințare la adresa păcii în lume, dar sunt și, în cadrul unei ordini internaționale bazate acum pe civilizații, cea mai sigură garanție împotriva unui război mondial”.

    Mulți intelectuali și politicieni au refuzat să vadă în atacurile împotriva World Trade Center și în răspunsul american din Afganistan apoi din Irak, începutul unei ciocniri latente între Occident și islam, de teama să nu acrediteze tezele lui Huntington”.

    Comentariu apreciat.538
    • oarecum, huntington si aici as vedea de ce ‘leftistii’ (guvernele sunt in general leftiste) s-au dat un pic la o parte.. pentru ca el face o distinctie mai putin vizibila si decat ‘rasa’
      nu sunt mai multe civilizatii, e una singura cu diferite culturi, abia intre aia de trib si noi e diferenta de ‘civilizatie’ desi tot mai mult una de cultura
      oricum daca facem abstractie de asta in mare are dreptate, in rest nu vine cu cine stie ce solutii mai degraba niste cvasi-solutii semi-evidente.

      818
  12. Printarea de bani din pandemie a fost necesara datorita masurilor de inchidere a economiei care a fost necesara deoarece „distantare sociala”, „mastile functioneaza” si „deviermatorul de cai e naspa”, „cine nu e cu Fauci e anti-stiinta”, „lol, Trump zice ca hidroxiclorochina e buna” si altele. Cine nu crea ca lumea sa fie un butoi de pulbere astazi sigur vroia sa omoare bunici in 2021.

    Indecis. Tu ce zici?4454
  13. Unele chestii au fost mereu butoaie de pulbere, si lumea s-a prefacut ca nu le vede.

    Asta din Gaza: Pur si simplu nu poti sa ai o enclava condusa pe un program de omorare a tuturor cetatenilor din tara ta si sa te bazezi ca „nu se va intampla nimic, ma pot proteja”.

    Este ca mema cu cainele in casa in flacari, care se trezeste brusc si incepe sa stinga focul. „This is not fine! What the hell I was thinking!”

    Iar despre problema islamica, sa mai spun ca singura „rezolvare” gasita de UE a fost sa pretinda ca nu exista, ca „all is fine”?

    Comentariu apreciat.496
    • Păi orice poziție ai lua ești fie islamofob, fie antisemit. Nu prea există cale reală de centru în conflictul ăsta.

      Indecis. Tu ce zici?264
  14. Pui niște chestii în coș, bam 300 de lei! Bogătanule!!! Ciolacu se descurcă cu 100 de lei! Ce plm face cu restul de 200? Îi dă pe… șșșht! N-ai tu treabă, când te-ntreabă, cineva despre o treabă.

    Comentariu apreciat.464
  15. Pai se vede in Italia ce bine le merge economic cu proasta de Meloni. Bine ca au votat-o ca ii scapa de imigrantii ilegali, si nici acolo nu se descurca asa cum a trambitat. Si eu am crezut ca doar romanii sunt prosti si merg pe fentele populiste. Hastagpalmapestefata.

    Indecis. Tu ce zici?3619
  16. Vali, doar o steluta: in Nagorno-Karabah situatia s-a transat. Nu mai se bate nimeni cu nimeni, armenii au luat calea Armeniei si asta a fost, dar bataie clar nu va mai fi pentru o perioada. Exista totusi temerea orecum realista a armenilor ca azerii ar vrea sa-si „castige” un culoar catre exclava Nahcivan. Ramane de vazut daca se face ceva, avand in vedere ca armenii sunt muci acum si azerii pe cai mari.

    Comentariu apreciat.283
    • Irod, nu țin să te contrazic, dar acolo e doar începutul. Aliyev (nu știu daca am scris corect) are planuri mari tare.

      Cred că s-a spart conducta cu revizionism, că s-a scurs peste tot.

      153
    • Blinken chiar a spus ca este posibil azerii sa invadeze Armenia in urmatoarele saptamani. Mi-as dori foarte mult sa nu se intample, dar Azerbaidjanul chiar are cu ce. Armenii au doar tehnica de lupta sovietica, se bazau pe alianta cu Rusia, doar ca Putin vrea sa il vada mort pe Pasinian (este venit la putere in urma unei revolutii portocalii)

      131
    • Corect ce spuneti dar este o treaba separata de subiectul strict Nagorno-Karabah.
      Problema culoarului catre Nahicevan este altceva, e ceva nou, foarte periculos daca imbecilii de azeri chiar se pun pe treaba. Sunt de acord cu voi dar cred ca problema stricta a Nagorno-Karabah e inchisa.
      Ma intreb totusi cine poate sa i ajute pe armeni, rusii fiind ocupati sa ia peste bot aci langa noi, UE ca de obicei, viseaza cai verzi pe pereti si fratii nostri americani, desi ingrijorati, sunt mai preocupati de Israel acum. Naspa situatie, chiar naspa.

      201
    • Irod, singurii care au declarat ca vor interveni militar daca Azerbaidjanul invadeaza Armenia au fost iranienii. UE nu face nimic pentru ca achizitioneaza gaze de la azeri. Rusii fac ce stiu mai bine de secole: sunt curve

      161
    • Abslout! Da-i dreq pe betivii aia de rusi, eu sunt dezamagit de tara in care traiesc, si anume UE, care a devenit de o irelevanta monumentala in lume. Cu ceea ce zice UE poti sa tecstergi la fund pentru ca orice se declara aici are valoarea unei hartii igienice.
      Asta e cel mai lamentabil la continentul nostru drag.

      70
    • @Kilroy : Iranienii au promis asta pentru ca au mai multi etnici azeri in Iran , decat sunt azeri in Azerbaijan. Iranienii sunt conștienți ca in momentul in care puterea centrala e distrusa, suprafata tarii se reduce la jumatate (kurzi, azeri, lori etc. ) .
      Ar putea fi argumentat ca tot armamentul ce Iran il fabrica nu e pentru „consum extern” ci pentru un eventual „consum intern” .

      00
  17. Buna ziua !
    Chestia cu figurile triste este cam asa :
    – Casierul castiga minim pe economie , se uita la cei ce cumpara de sute de lei , si zice in gandul lui ” ai dracu’ bogatani”
    – Cumparatorul ce se plimba prin magazin si vede preturile , zice ” ai dracu’ corporatisti”
    o zi buna ! :)

    Comentariu apreciat.764
  18. N-am ce să le fac, besedeu au vrut, besedeu au avut. Cu ce voiau sa rămînă în buzunare dacă au votat hoții?

    Indecis. Tu ce zici?1418
  19. Râgâie prin comentarii de analiști geopolitici și macroeconomici.

    PS: are cineva rețeta bună de gogoșari în oțet cu usturoi?

  20. ce sa fie cu usturoi, gogosarii sau otetul?

    173
  21. „Inflația cauzată de banii printați in pandemie a dus la devalorizarea banilor.” Acesta este cruntul adevăr.

    173
  22. NOU
    #104

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 4776
    • Este și semnalizează

      Indecis. Tu ce zici?3225
    • Ce sa moara, ba chiar au inviat mortii.

      O nimica toata….

      Indecis. Tu ce zici?3116
    • Au murit bah, multi. Ca nu a murit bunica-ta sau tactu e una, si alta e ca mie mi-au murit colegi si rude iar unii din cei care au scapat au ramas cu probleme, retard, tuse, abia urca doua etaje pe scari..ca plamani si lipsa oxigen.

      Indecis. Tu ce zici?2416
    • Media varstei mortilor de covid e asemanatoare cu media sperantei de viata.
      A secerat printre bolnavi si muribunzi.

      94
    • Mi-a murit un prieten cu o personalitate rara, de-ala de ajuta pe toata lumea sa invete, ‘crestea’ oameni la propriu, intai covid, apoi un infarct fulgerator, om care a facut toata viata sport, normo-ponderal, alta are cancer, tot asa, covid, apoi cancer pe fondul scaderii imunitatii, ambii n-au apucat sa vada pensia.
      Peste tot in jurul meu, lumea isi cerea libere sa participe la inmormantarile rudelor imbolnavite cu covid.
      Doar voi, specialii, sunteti multi si n-aveti nici o boala

      148
  23. No da daca nazistii is asa rai si americanii asa de buni, de ce varul sefului din Olanda, a celei mai mari banci din lume, americane, detine un Mauser k98, tinut in vazelina, ca nou? Aia a fost pusca din dotare a Waffen SS Totenkopf(cap de mort). Artefact Nazist.

    Indecis. Tu ce zici?1337
    • Ati fost la baut impreuna?

      205
    • Nu ca suntem sfaditi.

      178
    • Stii ca israelul si-a dotat la inceput armata cu arme si munitie germana capturate de cehi de la nemti, nu?
      Parabellum non olet, ca sa zic asa:) O unealta e o unealta pana la urma, ca e plina lumea de Kar 98-uri

      50
    • Poti sa explici ce legatura este intre rautatea nazistilor si performanta industriei germane?

      De asemenea, asa o spui de parca DOAR Waffen SS a folosit acea arma; poti sa explici din ce filme ai invatat asta? Ca nu, Karabiner 98k (Mauser e producatorul, arma se numeste Karabiner 98 kurz) nu a fost DOAR in dotarea Waffen SS (fara Totenkopf; Totenkopf era doar o divizie a Waffen SS in care au fost bagati gardienii de la lagare) ci a fost a fost arma standard a intregii armate germane, iar proiectul e din 1898 (de acolo vine 98 ala din nume) si nu e artefact nazist.

      50
  24. E de bine. Voi regasi jeansi pe tarabele de pe Lipscani.

    131
  25. Nu Alyev ci Erdogan(care visează sa creze o entitate pan musulmana) a fost cel care a câștigat războiul în Nagorno în 2023. După ce rusii au ajutat armenienii sa învingă în 1993 pe azeri, iar turcii atunci au doar amenințat ca vor interveni, de data asta turcii au intervenit și au trimis chiar ofițeri care coordonau lupta de la Baku, plus arme mai ales drone bayktar care au făcut prăpăd în trupele armeniene…. rusii au lipsit, nici macar nu au bătut obrazul turcilor au prea mare nevoie de ei fiind o tara unde rusii pot circula și se pot instala liber unul din ași (strâmtoarea bosfor al doilea as)

    105
  26. Nu ai bani si te uiti pe strada si ii vezi pe aia de la glovo… plm sau ca se vorbeste araba…

    91
  27. Am ramas surprins cata lume din jur traieste cu teama ca ar putea incepe al 3-lea Razboi Mondial. Ce arata astia la stiri de reusesc sa sadeasca teama atat de eficient?

    Indecis. Tu ce zici?2020
    • Dar tu in ce bulă trăiești? Cât de sănătos mănânci ca să fii așa de zen?

      Indecis. Tu ce zici?298
    • @florinel: intr-adevar, sunt intr-o oarescare izolare fata de restul (lucrez de acasa si lucrez mult: n-am timp sa ma uit la stiri decat in diagonala). Dar tot nu mi-e clar de unde vine atata teama.

      Indecis. Tu ce zici?1434
    • M: că-i agitație, că-s amenințări, că tensiuni. Dar când rusul toacă Ucraina de un an jumate (mor oameni adevărați, nu cifre și estimări), că armenii din N-K au plecat in pribegie și că azerul are gânduri de cotropit, că Hamas le-a dat amarnic la temelie israelienilor și acuma le iese pe nas (iar hezbolahii își fac incălzirea și ei. Moarte si distrugere, dar probabil că-s doar mutările de deschidere). Iranienii si rușii sprijină tot ce poate destabiliza actuala „ordine mondială”. Turcul își evaluează puterile si interesele, cu curu-n două bărci (membru NATO, dar frate si cu rusul), ungurul si austriacul îs europeni, dar fac (chiar pe față) combinații cu rusul.

      Dacă ar fi vorba doar de un războiaș rece, aș mai înțelege optimismul. Dar e fierbinte și ucigător, iar semnalele nu-s liniștitoare.

      (N-am pomenit China, pentru ca tactica lor pare să fie mult mai subtilă și oportunistă decât a rusilor / turcilor / iranienilor / palestinienilor ori a celorlalți demolatori. Dar cred ca chinezul va avea cel mai greu pumn.)

      Chiar zici tu ca putem dormi liniștiți? Nici măcar nucleara pe care o detine AGRESORUL (nu are rost sa mai nominalizez, cred ca e limpede) nu-ți dă frisoane?

      Indecis. Tu ce zici?3011
    • > Chiar zici tu ca putem dormi liniștiți?

      Da, normal. Dar eu altceva intrebam – de unde e frica asta?

      Daca esti sofer, in orice moment poate intra altul care vine din sens opus in mine. Nici nu conteaza de ce: ca-i beat, drogat, nebun sau ca a adormit la volan.

      Cumva ne incredem in toti ceilalti sa respecte conventiile sociale care spun ca fiecare conduce cuminte pe banda lui.

      Cum iti poate fi mai frica de un al 3-lea Razboi Mondial decat ca unu’ poate intra in tine atunci cand conduci? Asta nu pricep – cum de frica cu condusul nici macar n-o percepi, dar simti frica legata de ceva ce se intampla in alt colt de lume.

      Indecis. Tu ce zici?1324
    • M, tu știi unde e Ucraina pe hartă? Am impresia că nu, că zici ceva de un alt colț de lume. Dacă SUA își ia jucăriile și pleacă de aici (la propriu și la figurat) pentru că are treabă mai nasoală altundeva, noi nu mai avem granițe multă vreme. O să lucrezi și atunci de acasă – sau mai știi, de altundeva – așa mult și apăsat?

      Indecis. Tu ce zici?2511
    • @M : Sunt cateva aspecte care ar putea explica de ce lumea ar avea motive temeinice sa fie mai speriata de razboi decat de un drum pe Valea Oltului:

      – sansele sa dai ortul popii la razboi sunt mult mai mari decat sa o mierlesti in accident rutier. In ukraina : „After all, the number of accidents on the roads of Ukraine is impressive – only in 2019 there were more than 160 thousand accidents, more than 32 thousand people were injured. As a result of the accident 3454 people died, and 40% of them – due to a collision with a pedestrian.” https://www.okko.ua/en/blagayu-zhivi

      – sansele de a supravietui (chiar si olog, ciung, orb) unui accident rutier sunt mai mari decat daca-ti pica o racheta pe bloc. 160k accidente, 32k raniti, 3500 morti. Nu e rau ca rata de supravietuire.

      -chiar daca mierlesti in accident rutier, familia care a ramas are SANSE sa ia niste firfirei de la asigurari. In cazul unui razboi, orice asigurare (sanatate, casco, PAD,etc) este inutila

      Cam astea ar fi cateva motive obiective pentru care izbucnirea unui razboi in tara in care traiesti te va afecta personal mai mult decat ciocnirea frontala de un TIR.

      Pe de alta parte, in incercarea de a a explica comportamentul uman, cercetatorii au dezvoltat un model care de-i zice „Locus of control”. https://en.wikipedia.org/wiki/Locus_of_control

      TLDR : imparte oamenii in aia care cred ca ce li se intampla poate fi controlat de ei insisi vs cei care cred ca viata le e guvernata de forte externe. Cand esti mic..decide mami si tati la ce scoala te duci, ce mananci, ce boarfe pui pe tine.

      Odata cu maturizarea, majoritatea oamenilor internalizeaza mai mult partea de control (pana cand ajungi la azil cu o punga de pisat la brau).

      Eh, razboiul e un eveniment care inverseaza brusc locus of control si-l pune in mainile unui extern care trage cu o racheta de la 100 de km spre casa ta. Si nu poti face prea multe in legatura cu lansarea acelei rachete. Cheia e la rusi, americani, nato, don’ Presedinte, Ciolacu. Personaje in care nu prea ai incredere ba chiar poate le dispretuiesti.

      Pentru majoritatea oamenilor aceasta perspectiva este un factor de stress.

      Comentariu apreciat.322
  28. wow, am vazut ca au iesit in uk idioti sa protesteze anti israel, asta e un alt nivel de prostie, cum ar fi sa le propuna guvernul o vacanta in gaza? sa elibereze ei personal zona, ar fi amuzant

    Indecis. Tu ce zici?3613
  29. Ce treaba are foamea si ce treaba au unii romani angoasati degeaba cu razboaiele de acum? Nu, razboaiele sunt cauzate de lacomie. Lacomia adevaratilor influenceri, big boys.

    Foamea nu poate sa duca decat la revolte, la revolutii, care mai apoi sunt deturnate tot de big boys, aceiasi. Pe cand razboaiele au un cu totul alt substrat, sunt ceea ce oamenii pot sa scoata mai rau in ei.

    225
  30. am vazut si eu furia oamenilor in magazine.

    furia ca nu e suficienta marfa pe rafturi cat ar vrea ei sa cumpere.
    furia aia care ii face sa aleaga cartof cu cartof.
    furia ca nu sunt suficiente locuri de parcare in fata mall-ului.

    si alte furii si tristeti… toate de vârful lumii intai. dar cine am fi daca nu ne-am plange….

    Comentariu apreciat.377
    • Pai, ce sa iti fac, mai nene, daca iti faci cumparaturile doar in locuri selecte, gen Kaufland-Floreasca? Te lovesti cot in cot cu Ciolacu! Si amandoi sunteti furiosi sa umpleti cu varf carucioarele de suta aia de lei, care parca nu se mai termina.

      Da si tu o fuga la un alt magazin. Nu in Bals sau Dorohoi, ca nu vreau sa te trimit asa departe. Mergi doar pana in Lidl Baicului. Si o sa vezi acolo cu cata furie „umplu” oamenii aia carucioarele.

      Pe scurt: iesi din bula lui Ciolacu ca sa vezi si cealalte bule.

      81
    • nu mai departe de ieri. lidl bragadiru, 1 decembrie si branesti. puteam sa jur ca ori dau turcii ori se pune de vreo carantina din nou.

      la ala din baicului am trecut in vara. am dat 3vture de parcare pana s-a eliberat un loc.

      mai trec pe la ala faimos din bratarii. mai golut un pic, dar nu foarte.

      alte exemple.., kaufland giurgiu. efectiv am lasat produsele alaturi si am iesit ca nu aveam timp sa staub2vore la coada.

      lidl busteni. plin. sunt turiștii fierti pe cumparaturi.

      lidl turnu magurele, miercuri ora 8 si ceva. 20 de oameni la cozi, cosuri pline. la fel in penny. in kaufland n-am avut nervi sa intru.

      la doi pasi giuvarasti, olt, la ora 9 seara erau minim 10 oameni in magazin.

      mega image Tâncăbești. aceeasi poveste, parcate plina, magazin plin, cosuri pline.

      profi balotesti, lidl otopeni si tunari. aceeasi poveste.

      poate ar fi cazul sa iesi tu din bula ta, ca eu ma plimb mult. topoloveni, mangalia, tandarei, oltenita, calarasi, fundulea, zimnicea. e adevarat, variaza gradul de ocupare si umplere a cosurilor, dar ce n-am intalnit niciodata, nicaieri e ca magazinele sa fie goale.

      n-ai decat sa contesti, sa ma contrazici… asta nu schimba cu nimic realitatea. romanii doar se plang de saracie in timp ce saracia zace insangerata in sant iar ei sunt la cumparaturi.

      93
  31. Ce e important e ca am fost salvati de covid!

    917
  32. ”Uitați-vă la fețele oamenilor de prin magazinele românești, acolo se vede cel mai bine. Sunt triști, dezamăgiți, furioși. Pui niște chestii necesare în coș, bam, 300 lei. Sărăcia asta pe care o resimt la supermarket duce la furie. Și aici trecem la problema următoare.”
    Să mor io dacă am văzut oameni dezamăgiți și furioși în supermaketuri că e scumpă mâncarea. Erau furioși că nu erau destule case deschise : Da mai deschideți o casă?

    151
  33. Desi vad foarte multi oameni suparati pe premiile „la concurs de belit pwla urs” eu m-as apleca spre afirmatia autorului cu acei oameni „tristi, furiosi, dezamagiti”.
    Am venit asta-vara in Romania dupa mai bine de 2 ani de absenta si pot sa spun ca am vazut o „dilaila” organizata. Oameni innebuniti dupa cumparaturi, gadgeturi, masini din ce in ce mai scumpe si smechere, restaurante, terase si carciumi pline…toate la astea la niste preturi pe care unii, cu salarii destul de serioase castigate in strainatate nu le-ar putea sustine.
    Si acum stau si ma intreb: de unde vin toti banii aia? Si de ce romanasii nu se ridica, nimeni nu se revolta?

    70
    • Stai liniștit, putini de aici le susțin din salarii. Uită-te doar (la modul figurat, că nu are nimeni timp și chef de așa ceva), pe facebook-ul cu reguli de scriere opționale, la turbarea cu care se atacă eventualele limitări ale folosirii banilor cash.

      50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)