Prototipul final

Dupa multe lupte cu lenea, dupa multe iteratii, multe sedinte in picioare, asezate, dar mai ales alungite, prototipul final al pergolei si-a inceput viata.

Rezultatul este peste masura asteptarilor. Singurul defect real al ei este ca 99,9% din oameni trebuie sa o vada la scara 1:1 ca sa poata realiza potentialul si versatilitatea ei. De la agatat 6 hamace – sau 3 hamace si 3 leagane-scaun -, la asezat 4 mese de câte 4 persoane. Sau o masa  „in triunghi” cu 18 comeseni si spatiu de circulatie pentru ospatari sau copii. Sau un gratar pe una din laturi. Sau un hamac de 2 sau 3 locuri. Sau chiar o masina de dimensiunile unui Audi A6. Sau ce vrea fiecare: rosii, salata, castraveti. Ca e direct pe iarba, pe o terasa sau pe o suprafata betonata, pergola sta unde o pui, fara poloboc.

Am reusit sa gasesc si pânza impermeabila – rola de 50 m – si chiar o croitorie prin Tulcea cu care m-am inteles prin mail. Asta dupa ce am fost in 3 locuri in Bucuresti, inclusiv unul din comentariile voastre, si nimeni nu cosea, toti faceau termosudura.

Produsul final va avea coltarii metalici vopsiti, lemn incleiat si lacuit si talpa metalica pentru ancorare si protectie. Va veni cu toate prinderile pentru hamace, leagane si pânza de umbrire. Va fi inclus transportul si montajul in orice loc din România.

Daca aveti intrebari, acum e momentul. Accept si critici, dar cu moderatie :-)

PS. Sper ca toata lumea a vazut si masa din fata canapelei care sta pe o structura identica cu pergola :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Arata foarte bine. Cum se comporta intr-o zona cu furtuni dese si un vant care bate mai tare…20-30 km/h. Se poate face un sistem rapid de strangere al panzei…(ma gandesc la prinderi cu niste carabine..)?

    00
    • Daca se pune direct pe pamânt, pergola are ancore invizibile (se baga 1m in pamânt sub talpa metalica de la fiecare punct de sprijin). Daca se pune pe beton se ancoreaza talpa metalica de beton. Pentru locuri in care nu se poate face gaura nici in pamânt nici in beton/pavaj/etc, se pun placi metalice 400x400x12 mm care se prind intre ele si insumeaza aprox 100 kg la fiecare picior.

      Pergola poate suporta vânturi de peste 100 km/h. Pânza se va rupe mult inainte. Aici au fost vânturi de 30-35 km/h si daca este corect intinsa rezista. Daca nu e corect intinsa se rupe.

      Pânza se prinde in carabine, dar pentru a o putea intinde trebuie trase corzile. Inca n-am gasit sistem usor de destindere a corzilor si desfacerea din carabina. Dar estimez max 5 min pentru a desface toate corzile si carabinele.

      Voi ameliora sistemul pentru a gasi solutii si pentru strângerea pânzei mai usor. Pas cu pas :-)

    • Sunt eu, ăla cu firele de întins 😜.
      Pentru a întinde în mod corect pânza, poți pune 2 puncte fixe, cu carabină la capăt, iar la celălalt o manetăcu blocaj.
      În puține cuvinte: o țeavă cu profil dreptunghiular, lungă de 500mm, cu un punct de prindere de pergolă, cu găuri pentru carabină, 3/4 la 50mmm pentru că pânza se poate întinde, și un mâner de cauciuc (de bicicletă) la celălalt capăt. Când o ridici în sus prinzi carabina, apoi prin aducere în jos o întinzi cu maxim 800mm, in funcție de gaura de care prinzi carabina. Apoi blochezi țeava (maneta) cu un sistem la alegerea ta.
      Sper că m-am făcut înțeles. Spor și bravo😊

      00
    • Edit: partea mobilă a sforii de întindere trebuie să treacă printr-un scripete.

      00
    • nu merge cu chingi de ancorare?

      00
  2. Eu sunt mai critic de fel, deci n-o lua personal: imi pare mai mult ceva artistic decat util. Umbra face cum trebuie doar pentru unul din hamace. Lemnul imi pare ca nu e folosit optim, imi da senzatia de risipa. Ma gandesc ca si pretul sare de 1000€. Eu o sa zic pas, nu e nici timingul bun pe piata, anul trecut aveam bani de aruncat, anul asta ii dau pe benzina.

    00
    • Pânza din poza e subdimensionata. E doar un prototip. Dar toata pergola poate fi acoperita de pânze, daca asta e intentia. Depinde de fiecare cum isi doreste umbra/caldura/vânt/bronz etc.

      Nu am inteles treaba cu „lemnul nu e folosit optim”. La ce te referi?

      Da, pretul sare bine-bine de 1000 EUR :-)

    • NOU
      #8

      @Bossul la blog: boss, daca tot faci moderare, nu mai da drumul la toti tulburatii pe blog (da, uneori aici ma includ si pe mine). Serios.

      00
  3. Nu-i cam mica prelata fata de amprenta la sol a pergolei?

    00
  4. De cand astept articolul asta, ma bate sotia la cap de la prima poza pe care i-am aratat-o cu proiectul pergolei :)
    Acuma vin si intrebarile de la ea:

    1. Ca tot ziceai de scara 1:1, crezi ca va fi posibil sa vedem undeva proiectul instalat inainte sa comandam?
    2. Unghiurile acelea de la picioarele pergolei, sunt mai mici de 90 de grade? In a doua poza se vede un pic ciudat coltarul acela.
    3. Se poate dezechilibra pergola daca stau oameni in hamace pe aceeasi parte?
    4. Poti sa ne dai un hint despre pret ?

    Multumesc mult.

    00
    • Daca sunteti din Bucuresti-Ilfov sau aveti drum prin zona, puteti sa o vedeti la mine in curte. Când o sa apara si in alte locuri – cred ca cel mai probabil la Moieciu in vara asta – va anunt.

      Unghiurile sunt de 90° peste tot. Toate cele 6 grinzi sunt identice. Da, in poza a doua am gresit eu gaurile pentru ca am montat-o singur si nu am putut sa tin si coltarul si grinda si masina de gaurit/filetat. Am vazut mai apoi greseala.

      Am zis mai sus, pergola este ancorata (ancore invizibile). Noi ne-am asezat trei persoane intr-un hamac si nu s-a miscat nimic, desi pergola asta de la mine NU e ancorata. Are undeva la 200 kg toata structura. Fiind triunghiulara/hexagonala, nu exista mai multe hamace pe o singura parte. Doar unul. Si centrul de greutate al hamacului cade bine in interiorul pergolei, aproape de punctul de sprijin, deci nu are cum sa basculeze/dezechilibreze ceva. Singurul punct care ar putea dezechilibra structura este oricare din vârfurile ei. Daca acolo agati 100 de kg si nu e ancorata, o poti bascula. Daca e ancorata, poti agata lejer 250 kg. Dar, bineinteles, nu e facuta sa pui asemenea greutati punctuale.

      Pret, intre 3 si 4000 EUR, cum spuneam, cu transport si montaj inclus in toata Românie. Pânza inclusa bineinteles si ea (e la comanda, are 25 m2). Si poate si 3 hamace.

    • NOU
      #13

      @Roby: Daca mergi pe varianta 6 hamace + pergola neancorata, este o oarecare sansa sa te pui pe un hamac care este in afara bazei triunghiulare si ansamblul sa fie usor instabil.

      00
    • Stau la bloc, nu intenționez să comand, însă sunt curios legat de preț. Ai putea defalca cei 3-4 mii de euro pentru a vedea de unde reiese costul?

      De asemenea, mai există ceva asemănător pe piață, cu care produsul tău e în concurență directă?

      00
    • @fluture „Si poate si 3 hamace.” la 4000 euro… baga si 3 hamace, au la Lidl cu nici 10 euro bucata. Clientul e multumit cu fiecare optiune cadou, cat de mica. O intrebare, se poate face si pe alte dimensiuni? cred ca toata treaba se micsoreaza proportional. Mi se pare potrivit pentru curti sau zone mari.

      00
    • Se poate face si alte dimensiuni, mai mari. Dar aici intram in alta poveste, trebuie schimbata sectiunea grinzilor, alta pânza (la comanda) etc. Voi face anul asta una cu grinzi de 5m lungime. Va avea o suprafata de 41 m2 si vor putea sta CONFORTABIL la masa 36 de persoane. Practic, marind lungimea grinzilor cu 25% si cresc capacitatea interioara cu 100%.

      Mai mic de 4m nu merge pentru ca vârfurile ei coboara prea mult si nu mai poti face intrare fara sa te apleci ca la intrarea in corturi. Plus ca suprafata interioara disponibila scade prea mult si nu mai are sens constructia.

  5. pune una în subaru când vii să mi-l aduci.

    • am dat comanda de Subaru. Livrare 2025. Si asta cu interventii la presedintele Japoniei.

      PS. Sunt curios cine o sa sara la…

    • NOU
      #19

      Presedintele Japoniei e var de-al doilea cu presedintele Norvegiei (o tempora…)?
      Cred mai degraba ca negussul Coreei ar fi mai de ajutor…

      00
  6. Nu imi dau seama exact, dar pare imensa. Cam de ce suprafata are nevoie la sol pentru a putea fi instalata, o amprenta aproximativa. Sunt curios daca la dimensiunile modestei mele curti libere mai pot sa inghesui si asa ceva.

    00
    • Un hexagon regulat de 3,2 m latura. Asta e proiectia ei la sol.

      Este spatioasa! Am zis si in text, poti pune 4 mese de 4 persoane in interior. Sau 18 persoane asezate la o masa „speciala”. Vârfurile sunt la 2,25 m deasupra solului. Partea din spate a pânzei e la 1m70 ca sa poata avea panta de scurgere a apei.

  7. Boss,mie îmi place,da’io stau la bloc ,sunt subiectiv.Serios este frumos,am lucrat ceva timp în amenajări 👍👍

    00
  8. Felicitari pentru perseverenta ( sau încăpățânare).

    Pentru prinderea pânzei am văzut la Lidl niște arcuri din 2 bucati și carabiniere, sistem foarte practic. imediat pun poze.

    Te-ai gândit sa pui opțiunea extinderii pânzei și în unul din triunghiurile verticale , acum goale ?

    00
  9. arata foarte misto, din pacate io am balcon de 2m^2 :(

    00
  10. Cum ar fi arătat cu 4 colțuri? Ca schiță, dacă puteți să faceți un desen rudimentar.

    00
    • ar fi avut baza un patrat si 4 varfuri in loc de 3, ca si cum ai indoi bratele unei stele cu 4 brate in sus si s-ar sprijini pe pamant indoiturile.

      00
  11. Plantele sunt agățătoare după consumul de alcool, sau își aduce fiecare?

    00
  12. „Sau ce vrea fiecare: rosii, salata, castraveti.”
    Si niste otet, asta vrea lumea, nu mult, putin cat sa-i dea un kick.

    1. ar fi ok daca ai avea o poza cu un om langa ea ca si-ar da lumea seama mai usor de dimensiunea constructiei.
    2. n-are nume, trebuie sa ii gasesti unul
    3. mi-as lua asa ceva daca as fi o firma care merge la targuri, ar fi un stand care ar atrage atentia, bun si de interior si de exterior

    00
    • Vârfurile sunt la 2,25 m de sol. E suficient de inalta sa nu dai cu capul nici la intrare si nici sa-ti stea pânza in cap mai apoi (mai putin acolo unde e panta).

      Are un nume dar prefer sa nu-l dezvalui acum:)

      Da, ca stand de prezentare e si mai versatila, poti agata chestii usor de ea (inclusiv ladite cu fructe/legume/etc) si poti face ce circulatii vrei: inchizi o parte, sau doua, o pozitionezi in functie de cum e fluxul de oameni etc. Poti sa si alipesti mai multe ca sa obtii o suprafata de expunere si mai mare.

    • cand vad constructia asta „fara de nume stiut de om” intant imi apare in fatza ochilor crabu ala de pe albumul Fat of the land de la Prodigy.

      00
    • :)))

  13. aoleu, da cine va lucrat aici domnu’ ?

    arata bine proto, in serie mica va arata si mai bine

    succes.

    00
  14. Nu da domn semaca: cum se comporta lemnul in timp? este expus la ploaie si soare.

    00
    • Lemnul prototipului din imagine este lemn verde, netratat, nenimic. Cel mai ieftin. A stat in curte neprotejat aproape un an de zile. Doua grinzi sunt si crapate bine pe lungime, dar continua sa fie super rezistent pentru structura asta.

      Lemnul produsului final va fi lemn incleiat (120×120 sectiune), tratat pentru exterior (o lazura eco in mai multe straturi sau poate un lac, sa vedem, ca sunt o gramada pe piata). Va trebui protejat la fel ca orice lemn expus la soare (gard etc) care trebuie reacoperit la 2-3 ani.

    • Am dat eu, de test, pe lații de la gard, cu Sadolin Tinova. După doi ani încă joacă picăturile de apă pe ei. Înainte să dau cu Sadolin, i-am ars după metoda japoneză.
      Dar costă 75 lei litrul.

      00
    • Pentru tratamente si lacuri de calitate buna pentru lemn iti recomand sa cauti firma Pari New din Berceni – Prahova. Au o gama foarte mare de produse profesionale, marea majoritate din Italia. Eu de la ei am luat lacul pentru o terasa din lemn.

      00
  15. Arata minunat. Unde mai pui ca poti muta panza in functie de unde bate soarele.
    Felicitari!

    00
    • Felicitari, arata foarte bine:) E spectaculoasa! Din pacate curtea mea nu e destul de lata…Dar am sa va recomand altora.Nu as pune panza albasta, mai curand verde sau kaki si nu foarte inchisa culoarea.

      00
  16. … pare bunicica ideea, ti-o fura cei care inchiriaza chestii la festival-uri si aia e.

    Daca nu ma crezi, vezi https://www.reddome.eu/

    00
    • … cei de la red dome au fost cei de la care s-a furat, nu cei care au furat… sa nu se inteleaga gresit.

      00
    • da-ne detalii daca ai.

    • fluture…. nu am e detalii sa-ti dau, din cate am inteles chiar de la ei de site oamenii au depus patente si tot ce trebuie, bine-nteles ca n-au trecut, dupa care s-au trezit ca toata lumea face geo domuri random si tot aia e.

      00
    • Goldy, cred ca baietii sau fetele de acolo au fost pe piata prea devreme. In 2008 nu prea vorbea nimeni de dom-uri geodezice, dar sa le cumpere/construiasca.

      Pe de alta parte, e cam complicat sa brevetezi un dom geodezic, pentru ca este in circuitul civil de peste 60 ani. Nu e ceva nou. Sigur, poti sa dezvolti sau sa ameliorezi un nou conector, dar principiul structurii e acelasi.

      Din experienta mea, dom-urile geodezice nu s-au dezvoltat pentru ca e prea multa geometrie/matematica. Iar marea majoritate a oamenilor au probleme cu ea. Un unghi de 11,3° intr-un plan si ai pierdut 95% din populatie. Daca mai adaugi un al doilea plan si ai doua unghiuri diferite in doua planuri diferite CARE SE INTERSECTEAZA… deja trebuie sa-l dezgropi pe Euler sa-ti faca desenul si asamblarea.

      Deci nu sunt sigur ca le-a furat cineva brevetul si a facut el o cârca de bani, pur si simplu au inceput chinezii sa produca dom-uri geodezice la niste preturi ridicole si atunci cumparatorii au fugit sa cumpere de acolo si nu de la un producator local.

  17. În primul rând: awesome job, arată foarte mișto.

    Acum întrebările:
    Cât de ușor e de strâns pânza pentru iarnă? Eu am avut o pergolă cu pânză din asta pe ea și iarna a înghețat și s-a stricat.
    Câți mp ocupă?

    00
    • Pânza sta in niste carabine si coarda. Eu o dau jos in maxim 5 minute când vad ca e treaba serioasa de furtuna. E adevarat, stiu si ce noduri am facut si mi-e mai usor :)

      Depinde si de material. Eu am avut doua pânze din materialul asta – luate de-a gata – care au stat afara toata iarna. Am si scuturat gheata de câteva ori. Sunt inca ok. Singura chestie e ca se decoloreaza, dar asta nu poti impiedica sub nicio forma, soarele face ce vrea el, indiferent de material.

      Amprenta necesara este un hexagon regulat de 26 m2. Suprafata utila este de 18 m2.

  18. Foarte mișto ideea. Sper că ai patentat ceva din tot proiectul. Caută pe cineva să-ți facă o animație cu zona de umbră funcție de căderea luminii soarelui. Felicitări 👏👏👏!! Chiar e faină !

    00
  19. – Amprenta la sol este, grosso modo, 50 – 60 m2. Cred ca 80% din curtile „ciupercariilor” din zona Bucuresti – Ilfov si alte zone „rezidentiale” asemanatoare, de mare „succes”, au teren „verde” de 100 – 200 m2 (fara constructii, trotuare etc). Asa ca piata asta de desfacere iese clar din discutie deoarece daca plantezi un asemenea OZN practic nu mai ai curte, ar fi un atentat la pudoare…
    – Pentru restul celor cu curti mari: piesa este extrem de greu de „asortat” atat cu imprejmuirile, cat si cu constructiile. Nici nu mai vorbesc despre incadrarea mai larga, la nivelul vecinatati, deoarece stim toti ce haos si lipsa de educatie face legea prin noile zone construite.
    Personal, apreciez exercitiul de bricolaj mai ales ca am facut si eu destule lucrari de unul singur. Insa, sub nicio forma nu vad potential comercial datorita conditionarilor mentionate mai sus. Cine are 3 – 4.000 de euro de investit in directia asta si o curte corespunzatoare cred ca se indreapta spre solutii de-a gata mai „spectaculoase”. Cine are o educatie estetica in directia propusa o sa zica ca sigur „vorbesc cu un baiat” si imi face ala ceva mai smecher si mai ieftin (chiar daca o sa iasa ceva mai prost/mai inestetic)

    00
    • Tot proiectul pare a avea o notă futuristă – asta dă extraordinar de bine- dacă și la utilitate practică va avea note bune atunci prețul e perfect justificat. Apoi pe toată structura te poți juca – închizi deschizi – e o construcție versatilă.

      00
    • Bazil, suprafata necesara este de 26m2 (un hexagon regulat).

      Unul din avantaje e ca sta si pe soluri care nu sunt perfect drepte.

      Un foisor clasic de aceeasi suprafata utila costa minim 5000 EUR (platforma betonata, mâna de lucru, lemn etc).

      O pergola din aluminiu de aceeasi suprafata utila e tot pe acolo.

      Si un link: https://umbrelepro.ro/shop/umbrele/umbrela-ghiocel-gigant-5×5-m-produs/

      E vorba de o umbrela, da? O umbrela. Sigur, mare, frumoasa etc. Dar e totusi o umbrela, la 40 km/h daca ai uitat s-o inchizi, poate sa-ti faca si gaura in casa daca e aproape. Costa 4000 EUR aceasta umbrela.

      Restul solutiilor de tip „imi iau 10 umbrele de 89 lei de la Dedeman” nici nu are sens sa le bag in seama.

      Iar aia cu „baiatul care ii face ceva smecher” nu sunt in target.

      Vom vedea. N-ar fi primul esec din viata mea:)

    • @fluture
      imi dau si eu cu parerea, a mea personala, dar am crescut vreo doi si am trait doar printre arhitecti.

      Artistic arata foarte bine. daca pe asta marsezi, e ok.

      Practic, in afara celor care si-ar lua un ‘monument functional’ nu vad ce piata ai avea.
      cine isi comanda o pergola o face pentru a avea un spatiu protejat de ploaie si de soare. Inteleg ca se poate face si asta si ca sunt infinite posibilitati. Totusi, cand iti promovezi produsul trebuie sa se vada de la inceput ca satisface nevoile primare. Din pozele tale nu se vede asta – copertina aia, care zici ca are 20 de mii+ de metri patrati arata in poze ca un bikini size S pe una de 120 de kile.

      Daca financiar nu se poate sa produci un prototip viabil, macar fa niste randari in care arati exact cum poate fi folosit in diverse situatii – cum poate proteja de soare si ploaie pe aia 18 +/- de care zici ca incap, si gratarul. Arata cum ar functiona ca locatie pe care ai duce-o la un targ tematic – vara sa nu te coci sau uzi si o alta versiune mai protejata pentru iarna.

      Cine vrea sa stea la soare in hamac??? si daca vor asta nu au nevoie sa investeasca intr-o astfel de solutie.

      Configurarea infinita e sigur un plus pentru orice produs. Totusi trebuie sa prezinti si macar solutiile la cele mai probabile feluri de folosire care apar. In acelasi timp, trebuie sa oferi si accesoriile pentru configurare. Cum piata ta e in general garantat orientata pe solutii premium, nu poti sa ii zici aluia – ‘sunt moduri infinite de a modifica’, ‘cool! vreau sa o fac in felul xxx’ , ‘pai da pe goole sa ii gasesti pe aia care ti-ar putea produce accesoriul’ !

      Imi pare rau daca mesajul meu iti suna rau. Mi se pare extraordinar ca ai o idee pe care vrei sa o dezvolti. Doar imi pare ca nu iti intelegi piata si ai niste scapari majore legate de functionalitate si de modurile in care ar putea fi folosita aceasta structura.

      ar mai fi de adaugat dar mai bine ma opresc aici :)

      00
    • si acum ca am mai citi si comentariile – a dat cineva mai su sun link pertinent
      https://www.reddome.eu/
      nu sunt fan si e un pic altceva dar e un exemplu bun pentru exact ce ziceam mai sus – prezentare solutii, accesorii pentru configurare.

      anyway, nu fa ca ei daca ajungi acolo – toate jegurile de situri mai specializate romanesti nu dau preturi!!! sa ma usurez pe toti aia care au un site care nu da macar un pret aproximativ! copulez pe planul vostru de afaceri si marketing! de aia nu comand ever din Romania.

      00
  20. Arata super!

    00
  21. Mie imi place mult cum arata dar:
    – nu sunt convins cata umbra face, trebuie sa muti masa de-a lungul zilei daca vrei sa fie la umbra? (a zis cineva mai sus de o simulare)
    – cateodata ai nevoie de protectie contra vantului, gen tragi peretii la pavilion
    – subpunct la punctul anterior, ce faci la ploaie, strangi 3 hamace, muti masa la mijloc?
    – pretul pare prohibitiv, te muta intr-o zona de super lux (le-am luat la ai mei un pavilion de gradina 3x4m cu pereti, picioare metal, solid, 1000 ron)

    Aspectul general e fantastic, ideea cu hamacele geniala (e.g. noi suntem 4, la 4 oameni ai nevoie de minim 3 hamace altfel iese cu bataie), pentru ca e din lemn se incadreaza estetic perfect in gradina (la ani lumina de pavilion) si in orice alta parte.

    Cu mai multa versabilitate pentru vreme rea (la Brasov vine primavara doar in mai) si cu un pret mai mic ar putea fi o alternativa viabila la un pavilion/chiosc de gradina.

    00
    • In configuratia din poza, am umbra de dimineata (ora 10) pâna pe la 16 fara sa mut canapea sau masa. In varianta finala, pânza va „cadea” si mai mult pe o latura a pergolei, tocmai pentru a avea umbra pâna se culca soarele, fara sa muti nimic. Pentru ploaie nu trebuie sa muti nimic, totul e sub pânza, testat chiar si cu ploi care picau mai oblic.

      In configuratia actuala, hamacele nu au umbra in acelasi timp, doar unul dintre ele intre anumite ore. Dar aici va exista optiunea unor triunghiuri din panza care vor rezolva problema umbrei si ploii deasupra hamacelor.

      „Aspectul general e fantastic dar as vrea pret de pavilion 3×4 m” = „Mercedes GLA e fantastic dar as vrea la pret de Renault Clio”.
      „Ideea cu hamacele e geniala” = „leaga tu 3 hamace de pavilionul 3×4 m pe care tocmai l-ai cumparat cu 1000 RON”.
      „versabilitate vreme rea” = „pânza care sa inchida toata pergola si sa mai tina si un pic cald”, vorbim de 60 m2 patrati de material impermeabil, care mai trebuie si cusut.

      Nu ma intelege gresit. Sunt pergole si de 15.000 EUR, cu suprafata utila chiar mai mica decât asta. Sunt si pavilioane de 1000 RON si umbrele de 89 lei. Dar vorbim despre alte produse si despre alti consumatori. Despre alte nevoi.

    • Scuze, ai dreptate, comparatia cu un produs de serie nu-si are rostul aici, tu tintesti alta piata.

      Ce sa-i faci am facut si eu ca saracii, te uiti la mercedes si tesla si dupa ce salivezi bine iti iei un renault second hand.

      Referitor la pergola, daca ai o zona in care nu nu trebuie sa muti nimic pentru umbra de-a lungul zilei (punctul G), este perfect, oricum dimineata si seara poate vrei un pic de soare si la pranz umbra e maxima, dar daca ai o masa grea, e bine sa stii ca ai un loc stabil unde s-o pui.

      Ma gandesc ca si orientarea pergolei e importanta, sa fii cu o latura spre soare (sud?) si nu cu un varf.

      00
    • „Aia cu leagă tu 3 hamace” e un argument extrem de prost. 7 grinzi plus o idee nu fac 4000 euro în România. Leagă tu 4 hamace cu tot cu suport și le muti și după umbra cum vrea cucu tău. 329 lei bucata pe emag. 3 bucăți 990Lei. Alege argumente mai bine și înțelege ca e normal sa primești și opinii diferite de ale tale. https://www.emag.ro/hamac-bumbac-cu-suport-otel-albastru-verde-dungi-200×100-cm-320181/pd/D153SHMBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android

      00
  22. Arată super, de vreo două luni mă gândesc la sistemul tău dar care să acopere o magazie de scule și un spatiu de depozitare pentru lemne.
    Ți-a ieșit brevetul la OSIM? Că o să-ti fur ideea. :)

    00
    • L-am depus acum o saptamana. Mi-a iesit insa cel de la pergola din Franta, aia „cu acoperis”, care e pe acelasi principiu :)

      Daca nu intervine o lene si mai mare, am si eu tot ce trebuie pentru un spatiu depozitare lemne. Vreau sa cumpar stejar verde taiat la 50mm grosime sa-l las sa se usuce vreo 2-3 ani.

      Cu magazia de scule n-as sfatui, o sa rugineasca toate de la umiditatea ambienta. Sculele trebuie la interior, nu merg sub sopron. A, daca e vorba de o furca, o grebla si o cazma…

    • Eu când l-am întrebat dacă a patentat ceva … el poate a crezut că trollez… Băi Coandă !!! nu mă face să cred că pisica aia e mai deșteaptă ca tine!

      00
  23. Mie imi place foarte mult. Felicitari!

    00
  24. Felicitări și vânzare bună!

    00
  25. Vad ca s-a raspuns la faza cu panza cam mica. Deci se poate mai mare si plasata si pe alte laturi. Arata beton. Felicitari pentru munca depusa si bafta la cat mai multi clienti. :)

    00
  26. chiar interesant, felicitari, mai trebuie lucrat la prezentare si prezenta web (poate ai site, nu stiu), in rest eu il vad ca pe un proiect de success

    00
  27. la lungimea aia, grinzile se deformeaz in timp, iar panza daca o strangi iarna si o depozitezi, va forma cute si ulterior arata ca naiba dupa 2-3ani; sistemul asta merge in tari mediteraneene, nu la noi…oricum succes!

    00
  28. Ai putea sa vinzi doar planurile, cred ca o sa fie destui clienti din toata lumea. Nu te limitezi doar la Romania.

    Cum a facut asta, de exemplu:

    https://the-outsider.creator-spring.com/listing/pop-up-cabin-plans-pdf?product=960

    (eu am cumparat de la el planul, dar degeaba deocamdata)

    00
  29. Bravo, pare că ar merge bine și peste o piscină pentru a umbri o parte din ea. Sau poate peste o masă de ping-pong cu pânze amplasate încât să ofere protecție la vânt.

    00
  30. Felicitări pentru curajul de ați pune ideile in practică fluture

    00
  31. Ok, ok, zi-ne cat te-a costat?

    00
  32. Arata bine, imi place designul.

    Ce nu-mi place e pretul, cum justifici cei 4000 de euro cand tu folosesti 6 grinzi de 120-120, niste coltare de la Dedeman si o prelata de 40 lei/mp. ?

    Grinda e in jur de 300 de lei, deci materialele nu sar cu mult de 2000 de lei, gen 400 de euro.

    Adaos de 1000% ?

    Practicalitatea e „no comment”.

    00
  33. NOU
    #76

    Bai, eu am parerea mea despre fluture (si nu una foarte magulitoare, dar sa trecem…), dar voi astia cu „4000 de euro????”sunteti chiar amuzanti.
    La urma urmei nu v-a bagat mana in buzunar, e design ul lui, munca lui, timpul lui, atata considera el ca face. Nu va obliga nimeni sa cumparati de la el, sunt alte oferte pe piata poate mai ieftine, poate nu (nu ma intereseaza, eu am o copertina pe care o cobor peste terasa, nu am loc pentru asa ceva in curte).

    00
    • Fluture are bani grămadă si lasă proiectul la liber cu lista de materiale ca sa si-l facă cine vrea.
      Singura condiție e sa fie desenat un fluture pe colt.

      00
    • Da, as putea fara probleme sa-i dau cuiva proiectul sa si-l faca singur (pentru el, in curte la el). Fara sa-i cer vreun ban.

      Dar te asigur ca 99,9999% din oameni nu au curajul sa faca acest proiect. Si, in general, orice alt proiect. Chiar si oameni care ar putea sa-si faca singuri un foisor sau o pergola, ajung intr-un final sa comande la cineva. Aproape toti stim sa facem o omleta sau sa aruncam un burger pe gratar. Cu toate astea, se vând miliarde de omlete si burgeri anual la fast-food-uri si restaurante.

      Un comentariu vorbea de „coltari de la Dedeman”. Coltarii din poze au aproape 7 kg bucata si sunt taiati la laser din otel de 6 mm grosime. Mergi si cere o oferta pentru 6 bucati la o firma care taie asa ceva si apoi vino sa te lamentezi ca „sunt 14,5 lei la Dedeman!”.
      Dar, inainte de asta, gândeste singur cu capul tau care ar trebui sa fie dimensiunile ideale pentru structura ta, diametrul gaurilor si dispozitia lor in functie de fibra lemnului.

  34. Nu discut prețul, fiecare își știe calculele lui.

    Am impresia că lumea nu își dă seama cât de mare este, deși ați specificat nr mese și nr persoane. Cred ca ar fi fost mai ok să fi stat cineva lângă ea, când s-a făcut poza. Și o schiță simpla cu cei 3,2m latura hexagon, ATAȘATĂ postării.
    E clar că nu este pentru săraci (including me).
    Arată super. Baftă la vânzare.

    00
    • Ai dreptate. Am adaugat o poza postarii.

      PS. Cei care vor sa scuipe vor scuipa indiferent câte explicatii voi da. Pe ei nu-i intereseaza aria hexagonului sau suprafata de umbra, ei vor doar sa scuipe…

  35. Felicitari Nea Fluture! Fain . (* Nea e grad profesional superior orcarei calificari, e mesteru care stie si rezolva tot)

    00
  36. Poti adauga ca optional o prelata / doua / trei care sa acopere lateralele ceva de dimensiunea asta https://imgur.com/a/bSd1Vak

    00
  37. Mie imi place ideea (mi-a plăcut de prima dată când ai emanat-o aici, cu săptămâni bune in urma), imi place si realizarea.

    Categoric am o găleată de observații despre „cum aș face eu, dacă tot am văzut la tine” (realizarea colțarelor metalice, ancoră pentru beton/pământ integrată in colțar si demontabilă), pânză mai mare si cu laturile verticale pe măcar jumătate de metru, ceva care să asigure distanțarea vârfurilor de sus, jurământul că n-aș cheltui chiar așa de mulți bani, și câte și mai câte noduri în papura ta.

    00
  38. Felicitari pt proiect si perseverenta. Parerea mea, daca e deja facut, e ca trebuie sa patentezi forma speciala, care confera stabilitate plana pe orice teren si robustete, apoi declinat (cum ai facut pt masa) in jde mii de obiecte necesitand stabilitate si robustete.

    Mie imi place structura si ii inteleg pretul da’s prea sarac :)

    00
  39. Arată ….. interesant.

    00
  40. De curiozitate, cat costa un coltar la gata ? Materialul plus manopera taierii cu laser ? De ce nu ai optat pentru tipul de coltar clasic ( ca cel de mobila ) facut din platband de 6 sau chiar de 8 ? Cu ocazia asta aveai si o solutie mai facila de a-l prinde de un suport care sa stea pe pamant.

    00
  41. Arata foarte misto. congrats!

    Referitor la pret, oricum targetul tau nu ar trebui sa fie romania. recomand sa-ti faci un landing page si sa incepi sa aduni adrese de email de la oamenii interesati. Asa, in momentul in care esti gata sa release oficial produsul, ai deja potentiali clienti.

    Pentru cei care comenteaza de pret si compara cu solutiile comerciale. Genul asta de creatie este o forma de arta si nu e destinata oamenilor cu venituri mici sau medii.

    Ai nevoie de o oarecare independenta/libertate financiara ca sa nu mai treci totul prin filtrul de „Nu FaCE caT cERe Pe El cA Am CALcuLAt Eu”, ori in Romania asta e rara.

    Credeti ca un tablou „face” cateva milioane de euro? depinde in ochii cui.

    00
  42. Cea mai mare problema pe care o vad este ca o sa dai cu capul in barne.

    00
    • Si la foisoarele clasice (cu 4 sau 6 stâlpi) poti sa dai cu capul, cu piciorul sau cu burta de oricare din stâlpi. Daca asta vrei tu. Altfel, ii ocolesti elegant.

      Am pus o poza mai sus. Omul ala are inca vreo 50 cm deasupra lui inainte sa dea cu capul de grinzi. Altfel, si in tocurile de la usile tale de acasa poti sa dai cu capul… daca sari ca la baschet si asta vrei tu, sa dai cu capul in buiandrugul ala…

  43. Asa este, te poti lovi de orice, insa aici, constructia iti da senzatia ca ai libertate mare de miscare insa locul de intrare este putin mai mare decat o usa (aproximativ de 1m)
    Poate ca am eu o problema, dau cu capul in tot ce este la inaltimea lui. In rest, arata bine, spatiu sa ai.

    Am pus 5 oameni in foisor si este destul spatiu:
    https://imgur.com/IhbQ1Mp

    00
    • Sorin, eu il am in curte si nu dau cu capul de nimic. Singurul loc care pare putin mai jos este partea din spate a pânzei, unde se scurge apa. Eu acolo am pus canapeaua. Când esti asezat nu mai ai sentimentul asta. Dar, repet, e vorba doar de partea din spate a pânzei.

      Tu ai pus 5 oameni, eu am facut simularile astea. https://imgur.com/a/QNaZ05t

      https://imgur.com/a/qFBKqPD

      Trebuie sa ma crezi pe cuvânt ca se pot aseza 18 persoane la masa si mai ramâne si loc sa circule ospatarul sau copiii in jurul lor.

    • În capătul mesei, în spre mijloc, o să dea scaun în scaun

      00
    • poti sa zici si 12, e ok, oricum sunt mulți

      00
    • Daca e o banca facuta pe masura – cum e si masa – n-o sa se dea in nici un scaun…

      Daca faci un loc in care sa organizezi evenimente, faci ceva „custom”, ca sa optimizezi spatiul. Si daca scot câte un comesean de la fiecare colt, tot ramân 15 persoane care stau lejer…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.