Protestele sunt justificate

Pentru ca am o personalitate multipla, sunt de acord si cu protestele (anti-lockdown) dar sunt si pro-vaccin. In continuare sunt fara mila pentru conspirationisti. Sunt de acord cu ei când manifesteaza impotriva masurilor restrictive, nu impotriva vaccinarii.

Saptamânile astea m-am tot flendurat oras-sat-oras-sat-apartament-curte-apartament. Stiu ca sunt un privilegiat, mi-ar placea sa-mi amintesc asta mai des.

Orasele (mari) alieneaza oamenii. Protestele nu sunt decât modul prin care acestia, oamenii, se mai opun, cu ultima suflare, acestei alienari inevitabile. In Bucuresti, ca sa dam exemplul cel mai evident, sunt sute de mii de oameni, repet, sute de mii de oameni, care locuiesc in garsoniere sau apartamente cu doua camere. Inca sunt multe confort II (si chiar III), multe comandate, semi-decomandate etc. Revin, sunt sute de mii de oameni care locuiesc in apartamente prea mici pentru nevoile lor sau pentru nevoile creierului unui om normal. Multi locuiesc ingramaditi cu persoane pe care nu le (mai) inghit, iubesc, accepta de ani de zile. Dar n-au ce sa faca.

Oamenii astia, la un moment dat, cu ultimele sfortari inainte de alienarea completa, se revolta. Si foarte bine ca o fac, chiar daca rezultatul revoltelor risca sa-i dezamageasca a N-a oara.

Sunt, cumva, empatic cu acesti oameni. Dar sunt si de acord cu inchisul magazinelor devreme. Este o masura benefica pe termen lung. Necesara. Chiar daca inteleg ca in societatea actuala magazinele au devenit, sau au ramas, singurele locuri de socializare pentru o mare parte a populatiei. „Revolta” cu privire la inchiderea lor mai devreme, ascunde o alta realitate decât cea „ies târziu de la servici si nu am timp”. Realitatea e ca, pentru multi locuitori din oras, mersul la magazin este, poate, singura forma de socializare a zilei. Chiar si cei mai introvertiti, care spun ca sa simt excelent singuri in casa, au nevoie de aceasta doza, chiar furtiva, de socializare. Pentru multi e complicat de imaginat, dar chiar si schimbul ala de câteva secunde, când intinzi banii, când iei produsele aproape atingând mâna casierei, este extraordinar de important pentru animalul social care suntem.

De aceea cred ca revolta oamenilor (mostly pe bloguri sau pe social media) cu privire la inchiderea magazinelor mai devreme, desi pare o revolta „pragmatica”, este o revolta care vine din lipsa socializarii, din degradarea relatiilor sociale de-a lungul ultimilor ani, cu evidenta agravare in pandemie.

Consumerismul s-a contopit cu individualismul si am ajuns sa socializam aproape exclusiv prin mall-uri sau magazine. Pentru unii oameni – cei despre care spuneam ca locuiesc in apartamente mici si/sau cu persoane pe care nu le mai inghit – iesitul la Mega la ora 21:33 era/este o gura de aer absolut necesara pentru a putea supravietui unei astfel de vieti. De aceea le inteleg oamenilor revolta.

Facând switch-ul asta apartament-curte, imi dau seama ce diferenta poate exista la nivel mental sa ai un loc, oricât de mic, in care capul sa fie conectat direct cu cerul, nu prin câteva straturi de fier-beton. La tara, la curte, pandemia este de sute de ori mai usor de trait decât intr-un apartament din Bucuresti, chiar si unul mare. Si cred ca explicatia e simpla: la tara vezi cerul mai mult decât la oras. Chiar si atunci când e gri, plin de nori cu apa, faptul ca-l poti vedea fara sa faci entorsa la gât, e o diferenta majora cu orasul. Practic, la tara pandemia aproape ca nu exista. In afara de momentul in care te duci la magazin si trebuie sa-ti pui masca.

Nu, nu fac (iar) apologia statului la curte, spun doar ca inteleg protestele si empatizez cu participantii la ele. Nu sunt de acord cu partea de anti-vaccinare, sunt pentru inchiderea magazinelor mai devreme, dar sunt de acord si cu protestatarii. E grav?


Municipalitatea acorda o prioritate incredibila consumerismului. Sigur, de acolo vin banii, nu de la impozitele apartamentelor. Dar, totusi, municipalitatea ar trebui sa se preocupe si de partea mentala a locuitorilor, nu numai de partea financiara. Cele mai multe autobuze dintr-o zi de duminica – si banuiesc ca e valabil si in restul saptamanii – sunt autobuze SPRE mall, centre comerciale. In aproape doua ore de asteptare a unui autobuz „rural”, am numarat ZECI de autobuze spre „Complex Baneasa”. Intr-o zi de duminica! Vin din toate zonele Bucurestiului, de la Romana, de la Faur etc. Oamenii se duc la mall ca la o plimbare in parc. Se duc si stau ore intregi, cascând gura. Intr-un final, isi cumpara lucruri de care au nevoie. Dar tot nu gasesc 2 lei sa dea pe un bilet de autobuz. Pe termen lung, pierdem toti. Si municipalitatea, si oamenii si societatea per ansamblu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Locuiți/Ați locuit în Franța, corect?

    Este inadecvat să comparați Franța cu România, pentru motivele lesne de înțeles.

    #StaiAcasă
    #NuFăPeDeșteptu

    00
    • Astept lista cu subiectele despre care pot scrie si ce am dreptul sa scriu, avand in vedere ca locuiesc unde locuiesc si ca beau apa de care beau.

      #multumesc
      #LasaCafacAltii

    • doamne ce comentariu retardat, nici n-ai ce sa-i zici, a bagat omul si hastaguri esti nebun =)))

      00
    • E în trend, Ventor.

      Pesemne, comparația făcută de Fluture, Franța-România, nu e asemănătoare.

      Franța își permite lovituri, România nu.
      Franța are un sistem țeapăn (nu în sens rău) al sănătății, România… România…
      Franța are economie reală, România e o țară bananieră (nici banane nu creștem :-)) ), piață de frontieră, țară de periferie.

      Nu există comparație legitimă, pe care Fluture vrea să o facă. Mi-e să nu-și fi pierdut contactul cu realitatea din România. Măcar în calitate de locuitor în Franța să scrie, să nu fie interpretat greșit textul.

      00
    • Ai naibii francejii astia cu autobuze spre “Complex Baneasa”…

      00
    • Ba Boroș.. Unde plm e complexul asta Mall Băneasa în Franța de care zice autorul? Pune aci un comment cu un link din google maps și mănânc telefonul….
      Hai sa citim pana la capăt un text, nu sa #facempedejteptzii

      00
  2. De acord cu protestele de asemenea, însă nu e chiar atât de greu să o faci cu cap (pașnic, cu mască, păstrând o distanță minimă).

    00
    • Nu este greu. Doar oamenii protesteaza acolo de-a valma. Si impotriva lockdown-ului, si impotriva mastii, si impotriva vaccinarii, si impotriva lui Arafat si a lui Iohannis si a lui Cîtu. E greu sa gaseasca oameni rezonabili care sa le explice ca ar putea face un protest misto.
      De exemplu, cum au facut aia 20.000 de israelieni acum câteva luni… Cu masca, cu distantare, cu tot ce trebuie. Nu zic ca au avut succes, Netanyahu a ramas la locul lui, dar…

    • As zice ca e destul de greu pentru cei care protesteaza. Cand protestezi contra distantarii si a mastii, e greu sa porti masca si sa te distantezi de ceilalti.

      00
    • Singurul motiv să încalci legea în timp ce protestezi ar fi dacă s-ar da o lege contra protestului. În rest, dacă mă întrebi pe mine, indiferent a ce ești contra, până se schimbă legea, regulile trebuie respectate.

      00
    • dacă ar fi doar împotriva măștii, lockdown-ului, covidului, închisul magazinelor la 6, vaccinării, parcă aș mai înțelege. s-au săturat, le e frică, ce zici tu, Fluture, în articol.
      faza e că prin unele locuri bagă și chestii homofobe, antisemite și alte mișcodenii care n-au nicio legătură cu covidul. (sau au dacă faci logica terci :) ).

      00
  3. In România, dar și în Franța sunt din ce în ce mai multe case automate la magazin, deci despre ce socializare vorbim, nu mai intanzi banii la nici o casiera, îți scanezi singuri produsele și plătești singur

    00
    • pentru inceput poti socializa cu copilul tau, sa nu mai strige in timpul pademie: vrem la pacanele.

      00
    • geeez, normal că există case self-pay, dar ăia care vor forma asta de socializare se duc la casele normale, cu neni și tanti (și orice între :) ) casier.
      până n-auzim că toate magazinele au scos casele cu casier uman, încă mai putem socializa în felul ăsta. :)

      00
  4. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie in care municipalitatea s-ar ocupa mai mult de sanatatea mentala a locuitorilor, nu e nici macar asa de greu, de ceva timp se ocupa intensiv de sanatatea fizica si uite unde am ajuns.

    00
  5. Trebuie Flasmmob-protest
    Sa mearga 2000 de persoane intr-o zi lucratoare la metrou si sa il blocheze , sa refuze sa iasa si sa dea peste cap tot Bucurestiul.
    In schimb ei cat si #rezist fac prosteste seara si in weekend cand politicienii sunt la friptura si spritz la munte sau la mare.
    A M A T O R I

    00
    • Sunt de acord. Nu stim sa manifestam absolut deloc. Dupa ce acum doi ani manifestam in fata unei cladiri goale, si manifestantii de sambata/duminica au facut la fel. Se duc in si urla in fata unor cladiri goale in momentul ala!

    • Pai s-a intamplat asta, dar nu cu 2000, ci cu 600. Aaa, ca nu protestau pentru pandemie, ci pentru interesele lui Radoi(de la metrou, sa ne intelegem), asta e partea a doua.
      Chiar, a fost si Radoi pe la protest. De ce? Si dintre toti protestatari, nu l-a recunoscut niciunul sa-i dea vreo flegma sau niciun protestatar nu a fost afectat de greva de la metrou?

      00
    • Ideea 2.
      Daca esti suparat pe imperialisti globalisti oculti patroni de supermaketuri?
      Mers 200 intr-un Auchan si amestecat haotic cat mai multe produse pe rafturi apoi plecat in alta locatie.
      Ideea 3
      Mers 200 masini la o benzinarie de pe drumul spre valea prahovei si cumparat de 10 lei benzi.
      Ideea 4.

      Inventat inca cateva scheme din astea si aplicate in toata la ora 8 dimineata intr-o zi de marti. Toate deodata, haos total, blocat toata tara si tintit spre multinationale si infrastructura. Foarte important: totul sa fie intr-o zona alba sau maxim gri, fara violenta si fara distrugeri, doar organizare si sabotare.

      00
  6. Sunt de acord cu protestele in general dar nu sunt de acord cu tema actualelor proteste, desi inteleg frustrarea oamenilor. Insa cred ca cinismul si egoismul a ajuns, la acest personaj colectiv care protesteaza, la nivel prea mare. De acord ca unele masuri sunt proaste, poate chiar contraproductive. Dar sa vii sa te plangi ca nu mai poti sa te duci sa bei in club… De tarat medicii (asa, la gramada) prin namol, scandari rasiste si initiat batai cu jandarmeria chiar n-are rost sa mai zic, multii si-au dat masura inteligentei.
    Pe de alta parte au si tinerii dreptatea lor… pai plm ca tanar nu mai poti sa faci nimic, unii si cu joburi pierdute, totul ca sa protejam batranii sa mai traiasca inca cativa ani, ii prioritizam si la vaccinuri… si pe (multi) batrani ii doare fix in pula, ca doar pensia le merge, si nu cumva sa indrazniti sa le cereti si lor sa nu mearga la „party”-uri la biserica. Cand e vorba de BOR nu mai e pandemie.

    00
    • @D4n. La fel ca și tine, despre măsura inteligenței.,,Sa protejam batranii sa mai traiasca inca cativa ani, ii prioritizam si la vaccinuri,,. Atăt ai înțeles tu din asta cu vaccinarea, este ?

      00
    • „Dar sa vii sa te plangi ca nu mai poti sa te duci sa bei in club”

      O spui de parca componenta de socializare nu ar fi pe numarul 1 pe lista chestiilor care fac un om normal, sau ca lipsa ei nu te tampeste de cap pe termen mediu/lung.

      Deci da, faptul ca nu mai poti bea in club e groaznic, si pentru marea majoritate a oamenilor e de sute de ori mai importanta socializarea decat faptul ca un strain batran si bolnav cronic va muri, mai ales in situatia in care exista vaccinuri pe piata.

      Si tinand cont de faptul ca nimic nu-i impiedica pe cei din grupele de risc sa fi stat in casa cu zece masti suprapuse.

      Si faptul ca nu poti pretinde ca 20 de milioane sa renunte la tot ce e important pentru ei ca tu, o minoritate absoluta, sa fii safe, e o narativa scandalos de stupida si enervanta.

      Si nu, impunerea cu forta a empatiei nu e ok, sa lasam progresismele astea.

      00
    • @Dragos, jumatate de tara are boli cronice stiute, din cealalta jumatate probabil cel putin 25%au boli cronice sau nu nestiute inca.

      Despre ce minoritate absoluta vorbesti? Batranii la 90-100 de ani?

      In realitate fix aia care plang dupa bautura aia in club sunt minoritatea absoluta si mai sunt si de un egoism profund.

      Nu trebuie sa te doara de straini necunoscuti, dar macar de cercul imediat de rude, prieteni, colegi,vecini, oameni cu care intri in contact.

      De-aia nu pot empatiza cu acesti indivizi care se mai si contrazic.

      Pai pana mea, vrei sa ai restaurantele deschise ca inainte dar nu vrei nici masca,nici distantare,nici termometru,nici program redus temporar, nici vaccinare. Dar ce vrei mai exact??? Hai spune sincer,ce vrei mai exact ? Sa ne prefacem ca nu se intampla nimic, ca totul e o mare conspiratie pentru ca TU sa NU trebuiasca sa faci NIMIC. E doar o alta fateta a mentalitatii „sa se faca”.

      Aia care se plang ca nu au joburi din cauza pandemiei (personal din toti cunoscutii mei ,cunosc o singura persoana disponibilizata,lucra la un hotel, si ce sa vezi s-a inscris la cursuri, nu sta degeaba si nu-ti imagina ca e vb de cineva cu venituri peste medie ) s-au inscris la vaccin oare? De ce nu vor vaccin? Ca le e frica ca peste 10 ani le mai creste un cap? Ca asa gandesc, daca au vazut ca n-ai murit imediat dupa, n-ai avut reactii adverse, iti arunca pastila : vedem noi peste 10-15 ani 😅

      Avem acum solutii, trebuie doar ca TOTI sa punem umarul la bataie (de-a dreptul). Dar vezi tu…”cetatenii liberi nascuti pui vii pe calea apei” nu vor sa puna umarul, ei vor „sa se faca” o magie si sa nu „mai existe pandemie” atat. Asta in timp ce sunt oi proaste si cred pe orice retardat le spune ce vor sa auda.

      Te invit pe contul lui Feli Popescu (mare antivaxxer de la care se inspira inclusiv O Steer) vazusem ieri o postare de sapt trecuta cum ca ce atata drama cu paturile ATI? Intelegi care e nivelul? Au pornit cu anti-luarea temperaturii, anti-masca, anti-distantare,anti – vaccinare, si acum sunt Anti oxygen si anti-ATI. Da-o naibii de treaba. Nu mai poti empatiza cu astfel de sub-oameni.

      Ca statul ar putea comunica mai bine inclusiv prin afise, pliante in loc sa treaca direct la amenzi, sunt de acord. Ma uit la VV , stiu ca e bine intentionat, dar nu ma impresioneaza cand vb- pe mn nu trebuie sa ma impresioneze ca pricep si fara sa o dea in telenovele si teatralisme, dar pt o mare parte din populatie e nevoie si de asta. Trebuie sa il atingi la corazon, romanului ii place cu patriotismul,cu dacii liberi , pai cum ar fi o campanie despre cum patriotii uniti se vaccineaza? Pur si simplu, impreuna ne vaccinam, ma vaccinez pt Romania, vaccinati salvam economia etc.

      Cum ar fi sa iasa reporterii pe strada si sa ii intrebe: va vaccinati pt Romania? De ce nu? Nu va iubiti tara? Ai da fatala la toti conspirationistii astia 😅

      00
    • Yokrys:

      „jumatate de tara are boli cronice stiute, din cealalta jumatate probabil cel putin 25%au boli cronice sau nu nestiute inca.

      Despre ce minoritate absoluta vorbesti? Batranii la 90-100 de ani?”

      Ma refer la cei care mor in urma Covid, raportat la populatia generala. Adica batranii cu boli cronice. Vezi rapoartele zilnice de pe Hotnews, se specifica clar din ce grupe de varsta sunt si cati au avut comorbiditati.

      „In realitate fix aia care plang dupa bautura aia in club sunt minoritatea absoluta si mai sunt si de un egoism profund.”

      Lol, de aia sunt pline barurile, cluburile, restaurantele si merge asa de bine Horeca in Romania.

      Egoismul e fix de partea astora ca voi, care pretindeti ca 20 de milioane sa stea inchisi in case ca sa nu moara bunicutul.

      „Nu trebuie sa te doara de straini necunoscuti, dar macar de cercul imediat de rude, prieteni, colegi,vecini, oameni cu care intri in contact.”

      Port masca, si asta doar pana dupa rapel, apoi pa.

      Daca m-as cunoaste in grupele de risc, as sta in casa cu zece masti suprapuse, ca nu sufar de narcisism ca sa ii oblig pe toti ceilalti sa stea drepti ca sa fiu eu ok.

      00
    • Egoismul e fix de partea astora ca voi, care pretindeti ca 20 de milioane sa stea inchisi in case ca sa nu moara bunicutul.

      Dragos, inca o data, confirmi ca esti incredibil de stupid. Virusul nu omoara doar „bunicuti”. Omoara si oameni normali. Numai tu citesti altfel de statistici, ca sa vii pe aici sa te dai rotund. Zic sa te intorci inapoi in grota, tu, cu tine, cu suficienta ta stupida.

      PS. Nu, n-am uitat ca m-ai trimis „Mars la cacat!” si acum continui sa vii sa comentezi la posturile mele. Daca vrei sa-ti mângâi autosuficienta, ai alte posturi. Ciao.

    • Dragos ne spune ca „impunerea cu forta a empatiei nu e ok”, dar probabil doar cand e vorba de empatie fata de batrani si cei din categoriile de risc.
      Cand insa e vorba de empatie fata de el, care nu mai poate bea in club si se tampeste vizibil de la asta, trebuie sa iesim cu totii la demonstratii. Logic.
      PS: Componenta de socializare nu e nici pe departe pe locul 1 pe lista chestiilor care fac un om normal. Mult mai sus pe lista sunt chestii ca posibilitatea de a te ridica din pat, posibilitatea de a respira etc…

      00
    • Dragos, si eu am zis la fel hai sa fie la liber, cine se stie vulnerabil sa se fereasca. Dar… daca ai ridica toate restrictiile si ai lasa la liber ai avea o groaza de morti si altele. Statisticile astea sunt cum sunt pt ca EXISTA MASURI. Fara masuri nu ai fi avut loc in spitale de atatia bolnavi, nu doar la ATI. Boala este foarte virala. Acum 2% ajung la forme severe de boala. Daca am avea la liber boala poate am ajunge la 1 mil de infectati din care ai avea 20000 cu forme severe. Nu stii cum evolueaza pe viitor, poate acel 2% ajunge 4%. Ce faci cu 40000 cu forme severe ? Nu ai atatea paturi cu tot cu dispensarul de la Poplaca. O sa vezi prin parcuri corturi improvizate in care o sa mai intre doar popii sa le aprinda lumanarea la aia de horcaie. Poate tu faci intre timp o apendicita, te poate lua din senin sau o fractura deschisa ca esti sportiv si iti place ceva sport extrem sau accident de masina. Nu o sa ai unde sa te internezi nici tu nici mama nici nimeni.

      00
    • pretindeti ca 20 de milioane sa stea inchisi in case ca sa nu moara bunicutul.

      Pentru ca bunicutul, da-l in pula mea, sa moara, ca eu sunt Dumnezeu si decid cat are de trait X sau Y.

      00
    • bunicutul, da-l in pula mea, sa moara,

      păi io am afaceri, bos, și oricum nu e bunicul meu…

  7. Fără supărare, dacă în 2021 mersul la supermarket/mall e principala ta modalitate de socializare, de petrecere a timpului liber, e posibil să ai niște probleme la tărtăcuță.

    N-am înțeles niciodată care e farmecul în a te plimba și a sta gură cască prin mall.

    Ok, acum poate că nu poți merge la cinema, teatru, terasă, city break ș.a.m.d. Dar, la câteva clickuri distanță și niște abonamente accesibile (pentru majoritatea) ai n-șpe mii de filme și seriale bune. Până și jocurile video, dacă nu se exagerează cu ele cred că sunt o alternativă mai bună.

    Mai sunt și platforme precum Udemy unde poți găsi tot felul de cursuri online bune și folositoare. Și cărți, dacă cele noi pot părea scumpe, poți găsi cărți în stare bună la anticariate, sau la mâna a doua, pe net și, să nu uităm de biblioteci. E mai simplu ca oricând să înveți lucruri noi.

    Dacă vrei să ieși din casă și să mai și socializezi, poți încerca sporturi noi, până găsești un sport care îți place. E scump echipamentul? Păi, renunță la a cumpăra haine de firmă în fiecare weekend și alte lucruri inutile.

    Dacă vrei să vezi locuri noi, poți călători prin țară, nu cred că e nevoie să mai spun eu ce țară faină avem.

    Atât. E destul de lung comentariul.

    00
    • Faptul că un comentariu în care se vorbește despre cursuri, sport, cărți și filme ca soluție contra ”alienării” a primit deja 18 minusuri mi se pare deosebit de semnificativ.
      O cloacă de ignoranți, asta sunt cei mai mulți dintre români. Cei puțini care sunt altfel nu pot face diferența (tocmai fiindcă sunt prea puțini).
      Asta e… bine că ăștialalți au învățat un cuvânt nou (alienare) și-l repetă ca prostoii (ce sunt), alienându-se de fiecare dată când își aduc aminte că nu se pot duce ”la mol”.

      00
    • M-am plictisit de filme, cărți și alte chestii care presupun da stai in casă, știu o grămadă de lucruri, acum chiar nu mai vreau să învăț lucruri noi.

      Adică înțeleg ideea

      00
    • Hai ma Ingrid, nu te supara, mergi si citeste o carte, vezi fa un curs sau niste sport. Solutii sunt, dupa cum spune Mr_ Julian.

      00
    • Continuare la mesajul de mai sus

      Înțeleg ideea de pandemie, dar vreau sa mai ies din casa iar toate chestiile astea cu să fim pozitiv că și în casă avem ce face incep sa ma obosească – nu avem ce face in casă ani de zile, iar partea cu plimbarea mi se pare ironică – unde sa mă plimb ???? că nici nu mai știi care localități sunt in carantină și care nu.

      00
    • @Mirel

      Ce am spus eu mai sus sunt soluții temporare. Nu o să stăm ani de zile în casă pentru că încet, lucrurile vor reveni la normal (mai mult sau mai puțin). E drept că va mai dura, dar nu ani de zile. Iar până atunci cred că putem găsi soluții să rezistăm, nu că am avea de ales.

      Chiar azi s-a anunțat că de la 1 iunie majoritatea restricțiilor ar putea fi ridicate.

      00
    • @Ingrid

      Știam că e o opinie nepopulară. Aceleași lucruri le-am spus, sub o formă sau alta, mai multor oameni care se plângeau ce grea e viața, că mor de plictiseală. În general reacțiile au fost negative.

      00
    • Opinia nu e nepopulara. Cred ca in cazul asta ai fost „taxat” pentru faptul ca nu reusesti sa intelegi ca societatea nu e formata numai din cetatenii aceia care ar putea sa citeasca, sa se plimbe, sa se uite pe Netflix sau pe Youtube.

      Felul in care ai formulat comentariu, catalogându-i, direct, pe cei care nu fac ce zici tu, ca fiind „cu dizabilitati mentale” a atras imediat valul de minusuri. Si e de inteles. Poti formula comentariul tau si fara sa spui ca aia care nu fac ce zici tu sunt bolnavi cu capul.

      Revenind, societatea e formata si din alti oameni. Diferiti de noi, cei care stim de Udemy sau care avem bani de Netflix. Oamenii aia nu trebuie aratati imediat cu degetul, c-ar fi bolnavi mintal. Sunt doar alti oameni, parte a societatii. Putem sa-i ignoram, sa nu vrem sa avem de-a face cu ei, dar ei exista si produc efecte in societate (fie si numai la alegeri).

  8. plm…credeam ca dupa experienta de sambata ti-ai schimbat opinia cu inchisul magazinelor :)))))

    00
    • Deschiderea magazinelor pâna târziu e o greseala majora a societatii, cu sau fara pandemie. E o idee pe care n-o voi schimba niciodata. Incurajarea consumerismului este ceva absolut nociv societatii, pe acelasi nivel cu poluarea.

      Sigur, nu pica bine sa fii intr-un magazin – cum a fost cazul sâmbata la Hornbach – si sa-ti spuna in microfon „magazinul se inchide ACUM (era ora 12h42 sau ceva de genul), dar astea sunt masuri exceptionale si nu am de ce sa-mi schimb niste idei geniale pentru o intamplare :))))

    • un magazin deschis pana la 20:00 sau 21, cand programul de munca majoritar este 09-18 nu inseamna consumerism…ci doar asigurarea celor necesare

      cand alternativa este „comanda online” unde mai adaugi „ceva” sa iasa transportul gratis…ala e consumerism

      plm..cu Hornbach-ul e o idiotenie…am fost duminica dimineata, am crezut ca ce ai patit tu era valabil doar in a doua parte a zilei.
      rezultat?! Hornbach-ul vinde doar hrana pt animale in we
      rezolvare?! mers 2km mai incolo la Dedeman….unde am pierdut 15 min in parcare …pana am gasit loc liber…iar tipa de la casa se plangea ca nu se mai pisase de 3ore…plm

      00
    • Attilla, ti-am mai zis, tu iti doresti victoria mai mult, asa ca te las (iar) sa câstigi :-)

      PS. Daca lumea (la modul general, LUMEA) munceste de la 9-18, de ce sunt magazinele deschise SI in intervalul asta? Hai sa le inchidem si sa fie deschise NUMAI când poti TU, Attilla&Co, sa-ti faci cumparaturile. Te inversunezi inutil. Ce spun eu despre deschiderea magazinelor pâna târziu = consumerism pur nu sunt din capul meu, sunt chestii cunoscute de sociologi. Daca TU, in cazul TAU, nu e asa, asta nu inseamna ca NU e consumerism.

      N-am facut NICAIERI apologia cumparatului prin curier. Nu sunt de acord ca trebuie sa platesti mai mult decat face sau decât iti permiti.

    • Fluture, las-o-n ma-sa…ca aia cu muncitul 9-18 nu e numai in capul meu….lasand la o parte pe cei care muncesc si in schimburi…nu e asta programul normal in Ro?

      si asta se vede inclusiv la numarul de case deschise in magazine…sau se vedea…pe timpul zilei erau mai putine decat cele deschise intre 17 si 19…

      00
    • Si, cei care muncesc in schimburi, ei nu au dreptul sa aiba ceva deschis la ora 23, când ies ei din schimb? Dar sunt si altii care ies la 7, de ce sa astepte pâna la 8 când se deschid majoritatea magazinelor de haleala? El vrea de la Lidl, ca nu-si permite la Kaufland care e deja deschis.

      Ii tot dai cu „necesitatea”. Nu e nicio necesitate ca magazinele sa fie deschise 7j/7 si totusi ele sunt deschise. Nu e nicio necesitate ca ele sa fie deschise pâna la ora 22 si totusi ele sunt. Schimbarea orarelor nu-ti produc TIE riscul de a nu te mai putea hrani, nu iti pun in pericol sanatatea etc. Sigur, trebuie sa te organizezi un pic diferit daca se schimba orarul, dar nu e vorba aici de viata/moarte. La fel, ti-am mai spus si in alte comentarii, magazinele sunt business-uri private. Ele pot oricând, din ratiuni economice sau din orice ratiuni, ca nu au nevoie sa te consulte pe tine, pot schimba orarul. Si tu trebuie sa te adaptezi. Dar, nu, tu continui cu NU EU TREBUIE SA MA ADAPTEZ, ei trebuie sa se adapteze la nevoile si „necesitatile” MELE si a populatiei (pe care pare ca o reprezinti). Bai, nu.

      Altfel, ai putea spune ca e o necesitate ca autostrada sa fie mai libera vinerea, când iesi tu de la munca si vrei sa mergi spre Sinaia. Ca tu doar atunci poti sa pleci, ca esti muncitor, ca produci taxe si impozite pentru statul român si ai dreptul asta. Uite, o necesitate reala e ca ANAF-ul si unele institutii ale statului sa fie deschise 18-21, ca atunci se pot deplasa la ele oamenii care muncesc. Da, aia e o necesitate reala. Deschisul magazinelor duminica (sau pâna la 23) nu e nicio necesitate. E un moft, e consumerism. Pur.

    • fluture, cei care muncesc in schimburi au norma de 40ore/ saptamana asigurata in mai putine zile ca unu care munceste 9-18 (am facut asta si stiu ce inseamna) deci se pot duce la cumparaturi in alta zi…cand ala care baga zilnic nu poate

      2. consumerism egal risipa sau ceva inutil cumparat; daca ajung sa ma duc la cumparaturi doar in we…nu o sa ma duc in fiecare we…ca poate mai vreau a plec si undeva si atunci, daca ajung la 2 saptamani …nu cumva imi voi cumpara mai multe lucruri inutile? ca poate am chef de un kil de lapte….sau iau 20 oua in plus, ca poate imi fac o omleta…si daca nu le consum pe astea in alea 2 saptamani…nu le arunc?

      si daca tot e business privat…atunci ce conteaza daca ala vrea sa tina deschis 24/7?

      00
    • Ti-am zis ca te las sa câstigi.

      Necesitate = un spital deschis non-stop, o farmacie (NU TOATE) deschisa NON-STOP (se practica in alte tari, functioneaza, sunt vreo 2-3 deschise, gasesti lista pe Internet, fac cu schimbul, nu e nevoie sa le tina pe toate deschise pentru ca poate ai tu nevoie de Hepatoprotect dupa o bauta crunta).

      Necesitate = un codru de pâine de la vecinu, daca chiar nu mai ai nimic in frigider, nu un magazin cu 5000 de referinte deschis la ora 21 pentru ca tu nu bei decât lapte de migdale de la Bjorn.

      Business-urile private, si viata de orice fel, este regulata astazi de niste legi exceptionale (stare de urgenta). Sunt reguli diferite care trebuie respectate. De aia iti pui masca, de aia faci chestii pe care nu le faceai in februarie 2020. Se inchid magazinele mai devreme, te conformezi, nu ma futi la creier cu necesitatea ta de a avea magazinul deschis pâna la ora X, vecinul cu necesitatea lui de a-l avea deschis pâna la Y, Ionela de la videochat cu necesitatea ei sa aiba magazin deschis pâna la 5 dimineata ca ea atunci termina cu japonezii.

      Necesitate e altceva decât ce spui tu aici.
      Cam de câte ori sa-ti spun ca ALTII au facut studii pe tema consumerismului si deschiderea magazinelor pâna tarziu incurajeaza consumerismul? Plm, iti dau adresele lor sa-i contrazici pe ei, ca tu stii mai bine cum se manifesta consumerismul si ei nu…

  9. In afara de partea cu apartament vs. curte ( mai ales ca pentru Bucuresteni, la curte acum inseamna in 90% din cazuri undeva prin Ilfov la doua ore de Bucuresti la ora de varf, ceea ce inseamna un nivel imens de stres pe care multi oameni care au facut pasul asta cu ” mutatul la iarba verde ” deja au inceput sa-l regrete amarnic ), articolul cam sintetizeaza perfect toata situatia .

    00
    • Cred ca cunosti prea putine persoane care locuiesc la casa (in jurul Bucurestiului) in aceasta pandemie. Cu extraordinar de mici exceptii, oamenii sunt foarte bucurosi i-a prins pandemia la casa/curte si nu intr-un apartament in oras.

  10. Si in loc sa protestam pentru dreptul de a avea mai multe spatii verzi incapatoare, in care sa-ti destinzi nervii, protestam pentru dreptul de a-i infecta pe altii cum avem noi chef
    Ma deranjeaza ca vocea ratiunii e deturnata de indivizii astia care protesteaza acum

    00
  11. Da – sociologic vorbind, orașele mari alienează oamenii. Da – protestele sunt o expresie a frustrării lor în fața regulilor impuse (”anomie” îi mai spune). Chestia e însă că socializarea nu le este interzisă. Nu pot socializa doar în mall. În Oradea sunt pline parcurile ziua. Oamenii ăia care ies să protesteze sunt liberi să socializeze câ doresc vreme de 14-16 ore pe zi. Pot sta tot timpul ăla afară, cu prietenii, dacă asta doresc. Fatul că mall-ul se închide la 18.00 nu e un motiv îndeajuns de solid cât să justifice un protest de amplitudine națională.
    Citeam ieri în comentariile unui blog cum protestatarii de zilele astea erau comparați cu cei care protestaseră împotriva PSD-ului. Erau făcuți ”eroi”, se puneau GIF-uri animate cu steaguri fluturând. Și m-am uitat din nou la clipul acela postat de Marian Godină – cel cu protestatarii din București. Cum defilau ei dârz pentru libertate și cum li s-a rupt filmul când au văzut în depărtare un frigider cu Coca-Cola, de s-au repezit urlând să-i tragă pumni și picioare, să fure libertatea din el. Așa – vreo 20 de oameni liberi și fără botniță încercând să spargă cu picioarele vitrina, să ajungă la apa dulce cu bulbuci. Le-a luat eroilor cam 20 de secunde să golească frigiderul ăla după care s-au împrăștiat ca potârnichile.
    Și cam aici e diferența dintre protestele de ieri și alea de acum multe luni: celor care defilează fără botniță le distragi atenția de la țelul nobil cu o doză de Fanta. Tot ei se miră că PSD cumpără voturi cu sticle de ulei de 20 de ani încoace.
    ”Libertate”, ”Jos Arafat”, ”Fără botni-UITE: SPRITE!”
    Cam ăla e nivelul.
    Când vă mai spune cineva că există și intelectuali care protestează zilele astea arătați-i clipul ăla și întrebați persoana de ce s-ar bate 20 de intelectuali pentru o doză de Sprite în mijloc de protest. Eu unul aș fi curios ce răspunde.
    Protestele s-au răsuflat fix de asta: n-au o bază ideologică solidă. Adică mersul acela la mall nu prea-i interesează cu adevărat pe protestatari cât îi interesează să facă ”ceva”; fie ăla și protest.
    E protest de dragul protestului – mai pe scurt. Și de aceea afirmă că nu sunt justificate. Dacă erau, n-ar fi fost în Oradea luni 2000, marți 800, miercuri 600, joi 100, vineri 60, sâmbătă 50 iar duminică doar 20 de oameni. Ideea care le-a creat n-are substanță; n-are priză în realitate. De aceea s-au fâsâit chestiile astea.

    00
    • Razvan, sunt de acord cu tine ca protestatarii nu sunt cea mai inteligenta veriga a societatii. As spune chiar ca foarte rar, in istorie, s-a intamplat ca intelectualii sa fie „fruncea” protestelor. In cel mai fericit caz, intelectualii au teorizat sau au vulgarizat idei, preluate apoi de protestatari. Nu e cazul acum, desigur.

      Dar tocmai ca alienarea are efecte diferite, oamenii astia nu MAI stiu sa socializeze ca oamenii care se duc in parc. De asta se revolta impotriva masurilor care le impiedica TIPUL LOR de socializare.

      Si nu sunt de acord ca s-au fâsâit. Cred ca suntem abia la inceput. Când o sa fim si vaccinati si o sa fie si mai putini infectati, protestele vor fi si mai agresive, pentru ca acum, cu toata prostia de care pot da manifestantii-conspirationisti, multi au totusi o teama de virus si nu ies in strada, latra doar pe FB. Dar când vom fi mai bine, la nr. de morti, la nr. de infectati, când vaccinarea va avea efecte, eu cred ca protestele se vor intensifica. Cu motive probabil putin schimbate, diferite (somaj etc), dar cred ca protestele sunt abia la inceput.

    • Comentariul asta e mai infricosator decat niste cetateni care fura Coca-Cola.

      00
    • apă dulce cu bulbuci și cofeină, să nu uităm. :)

      mă scuzați, mă bag și eu în seamă, ca să mai zâmbim nițel. :)

      00
  12. In 2009 la SCS mall Viena, simbata la ora 18.00 se inchidea. Dar la modul că am vrut sa mai iau un iaurt din raft și a tras aia jaluzeaua de era să-mi prindă mina. Cînd am ieșit în parcarea imensa mai era mașina mea și încă citeva. Nu făcea nimeni meeting.
    La plecare spre centru am văzut prima data aplicat principiul fermoarului la cedează trecerea.

    00
    • Este o presiune incredibila, de câtiva ani, din partea producatorilor/proprietarilor mall-urilor/etc ca magazinele sa fie deschise pâna mai tarziu, in mai toate tarile astea (inclusiv Franta, care a rezistat stoic multa vreme, acum s-a mai relaxat). Pentru ca principiul e simplu, basic: deschizi mai mult, oamenii consuma mai mult.

      România neavând istorie si politica/reguli, toti retailerii (Mega, Auchan, Carrefour…) au profitat de lipsa legislatiei si au deschis cât mai mult. Oamenii s-au obisnuit si acum vorbesc despre asta ca despre un „drept”. Dreptul de a consuma, orice, oricând, la orice ora. Apoi dreptul de a fi tratati, inclusiv pentru bolile induse de acel drept de a consuma. Un cerc vicios foarte greu de spart.

    • fluture. Lipsa de legislatie era si acum 10 ani. Mega Image a inceput doar de cativa ani experimente cu magazine non-stop. Apoi au inceput sa fie tot mai multe magazine non-stop. De ce? Pentru ca functioneaza. Nu e vorba doar de NISTE vanzari noaptea, ci e vorba ca sunt atat de multe incat sa renteaza si consumul sporit de utilitati cat si salariile. Daca era vorba de vid legislativ, faceau demult. Ideea e ca noua ne place asa. Si stiu oameni carora le place sa munceasca noaptea, sau altii pot doar noaptea (copil) si atunci le convine ca exista slujba respectiva.

      Daca eu si inca 8, preferam sa avem accesibila la orice ora, o apa, bere sau altceva, de ce te gasesti tu al 10lea sa ne explici ca nu trebuie asa?

      00
    • Andrei, mi-ar placea sa-ti explic ce zic, dar am zis deja si nu intelegi. Si ca sa-mi explici ca nu intelegi, ti-ai facut 8 prieteni imaginari cu care vii sa-mi spui ca tu ai dreptate si eu am gresit.

  13. Pe astia sigur ii afectează inchiderea magazinelor mai devreme :

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/video-imagini-halucinante-primar-psd-petrecere-cu-lautari-in-plina-strada-in-miez-de-noapte-a-incalcat-toate-regulile-de-protectie_606a9aa4e1944d0eb76d0a7f

    https://youtu.be/ZhNU5fyO5dM

    ‘Vestitul interlop’….doar la noi ajung ‘vestiti’…ca deh, cum sa traiesti din salariu de politist ,chiar daca e mai mare decat salariile din privat..

    00
    • Este o presiune incredibila, de câtiva ani, pe interlopii alienati. Ei muncesc, in general, seara iar acum nu mai au voie pe strada dupa 8 PM sau cat o fi. In plus, muncind in general seara, ritmul circadian s-a modificat – noaptea veseli, ziua tristi. Se trezesc la 5-6 dupa amiaza, vor sa se duca la mega sa isi ia ceva de mancare si, ce sa vezi, nazism – totul este inchis. Cum pot oamenii astia sa supravietuiasca fara job?

      00
  14. voi, care stati la apartament, cum ati reusit sa nu va alienati in halul asta incat sa protestati impotriva purtarii mastii in spatiul public in timpul pandemiei? sau impotriva nazistului de iohanes. sau musulmanului arafat? sau ungurilor.

    ce mecanisme psihologice folositi? faceti pilates? ascultati muzica lautareasca? sunteti vegani? cum reusiti sa nu mai bagati la pacanele si sa va mentineti tonusul psihic? care este secretul nealienarii?

    00
    • Muzică clasică, Netflix, Amazon Prime, cărți, reorganizat biblioteca, scanat fotografii vechi de familie șamd. Un om cu hobby-uri nu se va ”aliena” în locuința sa. Nu se ”alienează” decât cei care, așa cum s-a scris, nu-și află starea de bine decât ”la mol”.

      00
    • Alcool si tutun, din pacate aseara am ajuns la 21 la market si era inchis. Azi sunt agitat si trolez fanii lui Caramitru si Vasilescu.

      00
    • fac si pilates si balet si arte martiale si qigong – 30 min pe zi
      ies la plimbare zilnic, la orele la care lumea doarme, tot atunci mai sar si coarda si mai bag 1 ora de qigong – in total 1h30 de miscare/zi

      meditatie 1 ora / zi – in weekend o sesiune freestyle de meditatie de 4-5 ore, sau cat ma tine dosul, cand simt ca mi se usuca si-mi cade ma opresc

      cateodata comentez pe bloguri

      in rest muncesc/ invat si o data pe saptamana ma mai uit la cate un film sau serial
      ma culc la 22, ma trezesc la 6, beau vin fara alcool, multumesc belgienilor pentru asta

      in afara de starea de enervare pe care mi-au produs-o restrictiile impuse din cauza celor care nu respecta nimic si impotriva carora statul pare impotent inainte sa se ajunga la restrictii, sunt per ansamblu mai bine decat inainte de pandemie

      00
    • Am o conditie cronica si nu vreau sa ajung la spital in perioada asta ca altfel, sincer, cred ca as fi protestat si eu.

      00
    • @Gamblin
      Boss, iti spun eu un secret: casa trebuie sa fie un loc in care sa-ti placa sa stai si atunci nu ai probleme de alienare. Plus cateva lucrusoare pe care doreai sa le faci de mult, dar tot n-ai avut timp din motive de stat in birt cu prietenii. Sa ai acasa o familie pe care o iubesti, nu de care vrei sa fugi.

      In rest, sa fim seriosi, in Romania au fost inchise barurile si restaurantele pentru 6 saptamani in primavara trecuta, in rest e TOTUL deschis grupa mare (cu putine interdictii ceva mai stricte, punctual acolo unde-s mult prea multe cazuri) si voi va plangeti de alienare in casa. Eu asta n-o inteleg la romani si la protestatari – totul e deschis, dar ei se plang ca vai, nu poti iesi din casa.

      00
  15. cum adică „Dar n-au ce sa faca”??
    să divorțeze, să nu mai accepte, să se despartă, să plece

    cât despre alienare, ea vine din interior, nu are nimic de-a face cu orașul
    când au la dispoziție atâtea modalități de petrecere a timpului liber și ei aleg mall-ul, sau mai rău, kauflandul, înseamnă că e o problemă la tărtăcuță și nu indusă din exterior.

    nu poți să citești o carte pe o bancă? sau să bați o minge undeva? de ce trebuie să te duci în magazin ca un zombie?

    00
    • Pentru ca si eu, autist functional atroce realizez ca ai nevoie de o oarecare conexiune cu alti oameni ca sa functionezi normal. E o nevoie fiziologica, precum mancatul bautul si cacatul, chiar daca nu e la acelasi nivel.

      As zice ca nevoia de socializare e mai putin importanta decat nevoile fiziologice primare dar mai importanta decat nevoia de a face sex. Incearca sa stai in casa 2 saptamani doar cu netflix si carti, sa nu spui „salut” unui vecin pe scara.

      00
    • vosidit98, nu te tine nimeni inchis in casa timp de doua saptamani. se inchide mega imaju la 6, muzeul, teatru, pacanelele etc. nu ti-a sudat nimeni usa de la intrare.

      00
  16. Din ce văd ”în bulă” (care e destul de extinsă, nelimitându-se la lista de friends, ci urmăresc și multe persoane publice), exact cei care rag mai tare împotriva restricțiilor sunt cei care nu respectă nimic și nici nu se vaccinează – din motivele stupide pe care între timp le știm cu toții, că le-am tot auzit / citit.
    Captain Obvious, ați zice. Numai că nu. E doar o fractură de logică: dacă NU respecți restricțiile și nici NU te vaccinezi, cum te aștepți să se revină la ”normalitate”? Nu respecți, nu te vaccinezi, ragi ca apucatul fără mască și te înghesui cu unii la fel de proști ca tine. Excelentă rețetă a succesului. Tot ce vei reuși va fi să iei probabil Covid, pe care nu-l vei trata că tu ”nu crezi în virus” și-ți vei infecta familia.
    Protestele sunt formate atât din nătărăi precum antemenționații, cât și din nemernici cu pancarte pe care scrie, citat” Vakcin macht frei” (găsiți imaginea pe net) și doar în foarte mică proporție din oameni cu adevărat disperați.
    Dar, mă rog. Să protesteze și să ragă până nu mai pot. Foarte multe vor obține cu asta.

    00
  17. Ar trebui toți ce care protestează anti-lockdown să fie identificați și puși să plătească taxele de spitalizare dacă cumva vor fi internați cu covid în viitor.

    00
    • Pe salariu de programator am platit in 3 ani, sub forma de contributii CNAS, toata consumatia pe care am facut-o in 30 de ani, la preturile scrise pe iesirea din spital.

      Si cu toate astea, tot am fost nevoit sa dau si la privat.

      00
  18. cred ca valul asta este ultimul al pandemiei. Cel putin in Europa si America. In restul lumii s-ar putea sa fie un val 4 prin toamna. Estimez ca va fi interzisa calatoria in afara tarilor/teritoriilor vaccinate.

    00
  19. Si eu sunt contra celor ce protesteaza, desi si eu am comis cateva asa zise ”ilegalitati”, cum ar fi a merge la petreceri cu peste X nr de persoane

    00
  20. Daca se degradeaza partea mentala a oamenilor dispar si banii pentru ca marile orase trag destul de multi bani de pe spuza consumului lucratorilor „white collar”, care tind sa fie si cei care nu prea socializeaza in afara muncii si, eventual a unui cerc restrans de prieteni la bar/concert (care acum au disparut).

    00
  21. Protestele nu sunt justificate.

    Protest contra pandemiei?! Contra masurilor de combatere?

    Ca sa fie justificate ar insemna ca exista o alternativa mai buna. Si intr-un an de zile n-am vazut NICAIERI IN LUME o alternativa.

    Pur si simplu asta e. Greu, dar pana se vaccineaza majoritatea populatiei nu exista alte solutii.

    Partea buna e ca in cateva luni se trece de acel prag si vom avea imunitate de turma. Daca atunci nu se relaxeaza restrictiile, voi zice si eu ca protestele sunt justificate.

    Atunci. Nu acum.

    00
    • Sincer, faza cu protestul contra pandemiei sau contra covid mai degrabă mă amuză.
      Mie mi se pare că e ca și cum ar protesta contra ploii, furtunii sau altui fenomen meteo. :)

      00
  22. NOU
    #76

    Oameni buni, nu va mai contrati inutil. Fiecare extrema isi are dreptatea si valoarea sa intr-o mai mica sau mai mare masura, dar contrazicerile si argumentarile duse la nesfarsit nu duc decat la dezbinare, invidie, si altele…
    Una din concluzile clare ale acestei pandemii este ca am ajuns mai divizati, dezbinati si risipiti, fiecare tinandu-se mortis de un fir de par, in loc sa ne dam mana unul altuia pentru ai iesi impreuna din „groapa”.

    00
  23. ma intreb cati dintre virtuosii care indura darz masurile restrictive, ba chiar cer masuri si mai restrictive, sunt intr-unul din cazurile astea:
    – si-au pierdut jobul/li s-a inchis afacerea
    – nu au bani suficienti pentru „cursuri” de yoga, pilates si sa-si ia bicicleta si netflix in casa
    – nu sunt confortabili cu calculatorul si tehnologia ca sa-si arate virtutea pe social media ca sa mai treaca o zi
    – nu au niciun fel de economii pt zile negre
    – locuiesc intr-un apartament de 50 m2 impreuna cu familia si copilul (copiii)
    – nu pot lucra de acasa

    in plus, ma intreb cati dintre cei care azi il apara pe Arafat au strigat in 2015 „Jos Arafat”, coruptia ucidea atunci cand statul ascundea scandalul hexipharma dar acum statul a devenit benevolent si vrea binele societatii iar deciziile sunt chiar justificate.

    Ca sa n-o lungesc caci iar o sa-l enervez pe fluture, de curiozitate, cam cat sunteti dispusi sa acceptati restrictiile? 2 ani? 5 ani? pentru tot restul vietii?

    Da, stiu ca mai e un val si gata, ca o data ce s-a vaccinat toata lumea suntem liberi (daca nu apare vreo tulpina rezistenta la vax, vezi tulpina suceveana, lol), dar sa presupunem ca pandemia se lungeste, care e limita unde aratarea virtuozitatii in fata celorlalti „nespalati” care nu respecta regulile si din cauza carora nu se termina pandemia (nicidecum din cauza masurilor tampite ale guvernului benevolent) nu mai e suficienta si veti vrea sa fiti liberi si sa acceptati riscurile virusului apocaliptic?

    sa zicem asa: 1. Intre 1 si 3 ani, 2. Intre 3 si 5 ani; 3. Pentru totdeauna.?

    00
    • Eu sunt curios care afaceri au fost inchise. Pentru ca m-am saturat sa aud placa cu afaceri inchise cand tot ce vad eu sunt birturi si restaurante deschise, cu clienti in ele.

      Iar aia care au fost trimisi acasa din motive ca s-a inchis (anul trecut in primavara + acum, punctual, pentru scurt timp – 3 saptamani in Timisoara – acolo unde situatia e groasa) au primit 75% din salariu. Asa ca n-o mai da de gard cu „aia care si-au pierdut jobul” sau cu „aia carora li s-a inchis afacerea”, ca tot aud de ei, da’ totul e deschis.

      00
  24. NOU
    #79

    Nu mai vine nimeni de la Faur.
    Exista Ikea Pallady si Leroy si XXXLutz.

    In rest, da, zona e uriasa iar Baneasa este singurul centru comercial mai mare.

    Problema nu e ca traim in orase. Problema e traim in orase-dormitor. Bucurestiul trebuia sa fie realizat TOT in stilul Titan-Drumul Taberei, dar n-a vrut tovarasa…

    Mai rau, coruptia din ultimii 30 de ani a facut ca multe spatii verzi sa dispara. Ma uit la Politehnica, blocuri peste tot. Wtf? Acum 20-25 de ani inca mai exista fauna salbatica pe acolo (arici, soparle, veverite, cucuvele, samd).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube