Cum protejezi copiii de conținutul nociv de pe Youtube

Am vorbit despre asta la podcastul cu Mariciu, dar e bine să rămână și scris.

Primul pas este să aveți limba tabletei și Youtubului engleza și să blocați localizarea. No, Youtube is not allowed to use my location. În felul asta împiedicați recomandarea conținutului local versus conținut care are legătură cu ce se uită acu.

Al doilea este să țineți urechile ciulite la ce se uită. În felul ăsta puteți opri repede mizeriile. Folosiți „do not recommend this channel” și algoritmul nu doar că nu va recomanda acel canal, dar va opri și recomandările de canale similare.

Al treilea e discuția cu copilul despre ce înseamnă reclamă, dar asta la o vârstă potrivită.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Daca e tableta cu Android, instalati Google Family Link Pe langa parental control, poti sa setezi limite orare de folosire a tabletei, chiar si a aplicatiilor. O folosesc cu success cam de un an de zile. Foarte misto.

    00
    • sigur, să instalăm o aplicație de care se plânge toată lumea, asta va rezolva problema.

      10
    • de ce se plange lumea?

    • Probabil ca se plang copiii, daca te iei dupa reviewuri :))

      10
    • Merge si pe IOS ( are ceva limitari).
      De ce se plange lumea? Ca nu am auzit si am testat ceva aplicatii de genul.
      Familly Link chiar s-a imbunatatit masiv fata de acum un an.
      Singura parte de rahat e limita de varsta pe care google a pus-o la 13 ani. Sub care nu prea mai poti avea cont google.
      E o aplicatie buna.
      Ok, nu poate filtra continutul youtube prea mult, dar pentru a vedea pe unde iti sunt copiii si eventual sa-i suni in caz de nevoie, asta face bine.

      10
    • @jules sub 13 poți avea cont google, dar administrat de un parinte si aici intra Family Link că iti permite sa administrezi acel cont pe dispozitive cu Android. Pe contul lui fiu’meu (sub 13 ani) Youtube aplicatie si in Chrome e blocat default si nici nu pot sa-l deblochez eu ca parinte – poate folosi doar youtube kids . YT merge e posibil doar in alte browsere si fara login, dar aici intervine Family Link prin care poti controla ce poate instala si ce nu

      10
  2. Youtube Vanced, google it ( root si non root). Adguard free sau premium/Dns666 pentru non rooted devices, Adaway pentru rooted. Plus Kiwi browser => adblock integrat + singurul browser mobil ce suporta extensii chrome direct din chrome store ( gen ublock origin+poper blocker). Si lista poate continua, exista variante de facebook, instagram, mail, etc tweaked astfel incat ads and stuff sa fie reduse la zero sau spre zero.

    10
    • El vorbeste de continutul nativ. Adica de idioti de Youtuberi care prin video-urile de gaming sau altceva mai baga si niste „literatura urbana” sau tot felul de challenge-uri, smash or pass etc.
      Reclamele sunt intruzive si enerveaza chiar si copii, iar de cele mai multe ori rezolva chiar ei problema cu adblock etc.

      00
  3. Sau asa https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html

    Am pus dnsurile alea si gata. Sigur,esti la.mana lu ala care opereaza dnsul.
    Daca el decide ca xhamster e bun pt family..

    IPv4
    For „Default” servers:
    176.103.130.130
    176.103.130.131
    For „Family protection” servers:
    176.103.130.132
    176.103.130.134

    00
  4. La telefoane/tablete cu Android:
    1. Dezactivează aplicația YouTube și instalează YouTube Vanced sau NewPipe. Nu sunt in Play Store; luați-le de pe site-urile oficiale.

    2. Instalează o aplicație de blocare reclame system wide. Recomand AdGuard Pro (pe bani) sau Blokada (free).

    3. Instalează o aplicație gen AppLock pentru blocare acces la Play Store și instalare mizerii.

    00
    • La ăștia care au dat downvote: băi deștepților, măcar spuneți ce nu va convine la comentariul meu. Nu mai fiți românii tipici.

      00
    • Ce dracu treaba are continutul unui video cu reclamele? Problema e data de limbajul folosit in filmele postate pe youtube si continutul in sine nu de reclame si ale kkt-uri.
      Hai ca am scris eu ptr aia care au dat downvote

      00
    • Eu mă refeream la punctul 3 din articol, cel cu reclama. Am dat soluții anti-reclame. E clar?

      00
    • Nici acu nu iti dai seama cat esti pe langa subiect. Mai citeste o data textu si commentu 8 al lui Razvan.

      Crezi ca copiii nu stiu ce o reclama? Stiu foarte bine ca sunt peste tot, pe strada, la radio, la tv etc.

      Aici e vorba de reclama sau mai bine spus, ca sa intelegi, promovarea tuturor porcariilor de catre diversi pe youtube. Un copil nu are capacitatea necesara sa discearna ca nu tot ce e promovat de un gigel pe net e ok si trebuie folosit.

      Bine, sunt multi adulti care inca nu sunt in stare sa faca lucru asta dar nu as vrea sa zic lucru asta despre tine, ca se pare ca esti destul de sigur ca ai rezolvat o problema.

      Si da, e ok sa folosesti o aplicatie third-party unde iti bagi nesilit de nimeni contul de google pe care sigur ai si alte chestii personale.

      00
    • @lrpx Tu chiar ai impresia că aplicațiile astea îți pot accesa datele personale din contul Google? In plus poți folosi Vanced și NewPipe fără cont Google dacă ești atât de paranoic. NewPipe nici măcar nu are suport pentru Google login.

      Cum am zis, am oferit niște soluții anti-reclame. Reclamele păcălesc copii foarte ușor și în plus sunt spyware. Practic tai răul de la rădăcină. Dacă vrei să pricepi asta, bine. Dacă nu, nu mă afectează.

      00
    • „Nu sunt in Play Store; luați-le de pe site-urile oficiale.”

      Aplicațiile alea nu sunt oficiale, dar site-urile care le găzduiesc sigur sunt.

      00
  5. Cu 2 copii mici in casa care consumă YouTube, premium pe family e o investiție lunară pe care nu o regret deloc.

    00
  6. le cumperi o tableta proasta si se frustreaza singuri si o sparg.

    00
  7. În cazul YouTube Premium pentru familie membrii trebuie sa aiba peste 13 ani, nu se poate adauga contul copilului mai mic.

    01
    • Wait…what???!?

      00
    • Da, trebuie sa ii instalezi Youtube Kids si ii faci acolo cont. Are continut filtrat pe grupe de varsta. In mare, e OK dar trebuie sa te mai uiti din cand in cand sa le mai blochezi cate un canal mai tembel.

      00
  8. Se plang copiii, boss :)))

    00
  9. Nu va concentrati pe Ytube, problema mare e pe tiktok!

    00
  10. Prostii. Blocarea accesului nu-i o soluție. Când era fiică-mea în clasa a III-a la o ședință cu părinții a izbucnit un scandal pt ca un grup de băieți în pauze se uitau pe pornhub. Ce trebuia sa fac? Sa instalez softuri pe toate telefoanele din clasa?
    Educativa copii, investiti în ei bani, dar și timp, mult timp. E mai eficient.

    00
    • Adica doar cei needucati se uita la pornhub? Ai uitat c-au dat moca la toata Europa cat a fost lockdown? Si doar toata lumea lucra de acasa…

      00
    • acu dooj de ani citeam Galleria pe sub banci… sau Playboyu cu Gina Pistol

      00
    • @Vlad Nu mă, oricine se uita la un moment dat la porn, diferența e ca unii înțeleg care sunt limitele normalului și alții nu, de aia e bine sa fii educat. Și apropo pornhub e de când îl știu cu acces liber, ce a fost free pe pandemie era varianta premium, nu ma lua pe mine de amnezic dacă ești tu confuz.

      @maynard Galleria mmmm parfum. Aveam o colega de facultate!! cu care făceam schimb de numere.

      00
  11. citesti comentariile de aici si iti dai seama ca multa lume citeste doar titlul articolelor, restul nu ii mai intereseaza. ce pretentii sa mai ai

    00
  12. O altă recomandare e să folosești aplicația Youtube Kids. Ai filtre în funcție de vârsta copilului,timer și poți chiar să limitezi vizualizarea doar la conținutul pe care îl selectezi tu. Și-au luat hate la un moment dat pentru că algoritmul a scăpat conținut nepotrivit și acum e mai bine filtrat…dar da, cel mai bine e să-l urmărești.
    Pe Youtube Kids nu sunt reclame.

    00
  13. cea mai simpla solutie e sa-l educi. si n-ai nevoie de nici un adblock :D de nimic….

    00
    • N-ai copii, este? Adică nu contest că nu ai avea dreptate, însă lucrurile nu-s chiar așa simple, 1-0.

      00
  14. Am încercat și eu Family Link, copilul avea vreo 10 ani. I-am făcut cont pe google și l-am trecut de 13 ani.
    În grupul de prieteni, era singurul care avea limitare pe telefon. Porcăriile le vedea pe telefoanele celorlalți fără probleme. Plus că mai și râdeau de el că îl ține ta-su în lesă.
    Ca și pe Microsoft Family, îl mai foloseam ca să limitez timpul de ecran. Foarte frustrant pentru copil.
    Acum (are 12 ani), mă uit din când în când pe contul lui să văd dacă s-a uitat la chestii nasoale. Încă nu. A început să caute „gaming PC maximum fps GTA 5”. Are colegi/prieteni care se joacă GTA 5 de la opt ani. El încă nu are voie. Probabil că știți jocul. Își fac screen share pe Discord și se uită cum se joacă prietenii lui.
    Mai nasol e că unii din grupul lui au introdus manelele în peisaj și acum (din cauza reacției exagerate pe care am avut-o eu și nevasta) face tot felul de artificii ca să asculte (Discord, mp3-uri redenumite „Jazz piano” sau „hora câmpenească” «după ce au avut la ora de muzică despre hore»).
    Creștem.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.