Prostiile lui Cristici: Tinerețe fără bătrânețe…

Azi trebuia să pun textul de mai jos:

«Căsătoria trece printr-o criză» – constată unii. «Nu e vorba de criză, ci de adaptarea la o situație socială nouă, în care partenerii sunt egali» – se enunță în replică. «E o instituție inventată de om». «Desigur, el a creat-o dintr-o nevoie fundamentală, în primul rind psihică». «Dar mariajul ucide dragostea» – spun alții. «În zilele noastre e mai mult ca oricând întemeiat pe sentimente afective». «Ele nu țin o veșnicie, ca în frumoasa poveste a lui Philon și Baucis, nu rezistă la mușcătura timpului. » «Ba rezistă dacă ambii parteneri știu cum să le întrețină, să le îmbogățească». Cum se poate descoperi această artă?
Citiți opiniile alăturate.
Diversitatea lor exprimă diversitatea oamenilor și situațiilor.
Nu vă oferim rețete ale fericirii familiale. O experiență, o cugetare vă pot însă îndemna să porniți în căutarea ei. Dacă nu cumva ați aflat-o!

Poate cu altă ocazie.
Am să pun doar sculptura care ilustra începutul textului: „Sărutul”, de Auguste Rodin

–-

Subiectul de azi e altul.
Trebuie început cu un fragment de basm, basm pe care ar trebui să îl știm toți:

Petrecu acolo vreme uitată, fără a prinde de veste, fiindcă rămăsese tot așa de tânăr, ca și când venise. Trecea prin pădure, fără să-l doară măcar capul. Se desfăta în palaturile cele aurite, trăia în pace și în liniște cu soția și cumnatele sale, se bucura de frumusețea florilor și de dulceața și curățenia aerului, ca un fericit. Ieșea adesea la vânătoare; dar, într-o zi, se luă după un iepure, dete o săgeată, dete două și nu-l nimeri; supărat, alergă după el și dete și cu a treia săgeată, cu care îl nemeri; dară nefericitul, în învălmășeală, nu băgase de seamă că, alergând după iepure, trecuse în Valea Plângerii.

Luând iepurele, se întorcea acasă; când, ce să vezi d-ta? deodată îl apucă un dor de tată-său și de mumă-sa. Nu cuteză să spuie femeilor măiestre; dară ele îl cunoscură după întristarea și neodihna ce vedea într-însul.

– Ai trecut, nefericitule, în Valea Plângerii! îi ziseră ele, cu totul speriate.
– Am trecut, dragele mele, fără ca să fi voit să fac astă neghiobie; și acum mă topesc d-a-n picioarele de dorul părinților mei, însă și de voi nu mă îndur ca să vă părăsesc. Sunt de mai multe zile cu voi și n-am să mă plâng de nici o mâhnire. Mă voi duce dară să-mi mai văz o dată părinții și apoi m-oi întoarce, ca să nu mă mai duc niciodată.
– Nu ne părăsi, iubitule; părinții tăi nu mai trăiesc de sute de ani, și chiar tu, ducându-te, ne temem că nu te vei mai întoarce; rămâi cu noi; căci ne zice gândul că vei pieri.

 

Prietenul meu, de care am mai scris aici, medicul din Elveția, și-a cumpărat o proprietate mică pe lângă Focșani. A făcut primul pas pentru revenirea în țară: și-a luat casă. E medic în Elveția, oare câte cafele (de 5 euro de la automat) nu a mai băut pentru a-și cumpăra casă batrânească lângă Focșani? Nu vrea vilă, nu vrea Oprișan, vrea „bunica”, vrea „Vrâncioaia„.

I-am dat și lui fragmentul de basm, apoi i-am făcut două hărți comparative:

Pozele de mai jos nu i le-am mai dat, că nu știu exact unde și-a luat casa bătrânească.
Știind că nu e în orașul Focșani, am luat aleatoriu două suburbii de lângă. Că o fi mai la nord, mai la sud, mai la est sau vest de ele… zona e aceeași.

Poze cu unde stă acum omul meu nu am, dar ce mi-e Lausanne, ce mi-e Joué-lès-Tours? (să nu îi mai încarc blogul boss-ului cu poze, luăm ce avem deja în baza de date):

Sau, se pare că am mai pus poze cu Lausanne aici, chiar de la omul meu. A pozat parcări și parcuri, că l-am rugat special să îmi dea poze:

Au, stai, ca e Focșani.
Încerc din nou cu Lausanne:

 

Văzând palaturile dărămate și cu buruieni crescute pe dânsele, ofta și, cu lacrămi în ochi, căta să-și aducă aminte cât era odată de luminate aste palaturi și cum și-a petrecut copilăria în ele. Ocoli de vreo două-tei ori, cercetând fiecare cămară, fiecare colțuleț ce-i aducea aminte cele trecute; grajdul în care găsise calul; se pogorî apoi în pivniță, gârliciul căreia se astupase de dărămăturile căzute.
Căutând într-o parte și în alta, cu barba albă până la genunchi, ridicându-și pleoapele ochilor cu mâinile și abia umblând, nu găsi decât un tron odorogit; îl deschise, dară în el nimic nu găsi; ridică capacul chichiței, și un glas slăbănogit îi zise:
– Bine ai venit, că de mai întârziai, și eu mă prăpădeam.
O palmă îi trase Moartea lui, care se uscase de se făcuse cârlig în chichiță, și căzu mort, și îndată se și făcu țărână.
Iar eu încălecai p-o șea și vă spusei dumneavoastră așa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. «E o instituție inventată de om». «Desigur, el a creat-o dintr-o nevoie fundamentală, în primul rind psihică».

    Actually e mai simplu de atât: căsătoria, împreună cu monogamia (drpt concept) are la bază moștenirea. Ca să nu se mai hăcuiască între ei rudele pentru bucăți de avere pe vremea când bărbații aveau mai multe partenere și pentru ca să nu apară problema bastarzilor născuți din amante, s-a creat instituția căsătoriei. Asta în primele orașe-cetăți. În fața Statului veneau martori care atestau că X o lua pe Y oficial. Dacă X murea, Y primea averea. Sau copiii ei. Și nu mai putea veni un Z să zică că e fiul din flori al lui X și vrea și el jumătate. Averea o primeau strict rudele, inclusiv cele prin uniune. Cu timpul a primit evenimentul o conotație religioasă; să mai scoată șamanii și preoții un ban.

  2. Romannia este o țară frumoasă dacă nu ai nevoie de sistemul medical…Dacă nu te deranjează ruleta rusească de pe șosele, lipsa poliției de peste tot indiferent că e rutieră sau nu…. instabilitatea pe care ți-o oferă sistemul politic, posibilitatea ca atunci când îți iei casă peste 2/3-5 ani sa apară un bloc lângă, lipsa educației, misoginismul, habotnicia grețoasă, mafia din aproape orice, suedezii, mizeria, manelele, copiii needucați și se pot scrie romane.

    Merită? Când aud rahaturile astea cu dorul de țară mă ia așa cu nuș ce…dor de ce? Cât trăiesc bătrânii înțeleg dar pe urmă?

    PS: eu acum 6 ani m-am mutat la casă…lângă mine, jegoasa de la urbanism a aprobat o casă cu balcon la 90 de cm de gardul meu…a aprobat o elevație de 1,10…când maximul pt un gard e 2 mt. Aia când ies pe terasă gardul meu le e pân’ la p..ă. Nu e minunată atunci viața de român? Să nu lași Elveția pentru acest gunoi?

    • Ridica gardul mainsus de acel balcon, sau cat de sus ca sa te faca sa te simti in largul tau.
      Ps. In Gradiste?

    • Nope…Sânpaul. Fratele meu are casă in Westfield…200 de mii și ceva de euro a ajuns casa. Drept răsplată pocăiții care dețin cartierul le-au făcut blocuri in spatele curților.
      Să-i învețe minte să-și mai cumpere case-n România…

      Cât despre gard…Nu poți ridica mai sus decât prevede legea.
      Legea nu te lasă nici tuja să pui mai mari de 2 mt dacă sunt lipiți de gard.
      Cum spuneam. Pleznesc de mândrie și dacă aș pleca mi-ar fi dor. 🤮

    • Baga niste pomi

    • baobabii cresc in romania?

    • Ooooo…Șofronean…

      Tot cu părinții votează vecinii??

    • Psdistii…
      Dann autocorrect

    • @Dave: născut și crescut în Arad. Zis că ne mutăm aci că e 3 km de Arad. Din păcate s-a umplut de Petrică…🤭

      Cât despre votare… Șofronea a fost condusă din ’90 de același primar PSD…acum el a murit și cică a câștigat vicele care e UDMR. Tot un drac.

  3. Mie mi s-a luat de toate bășinile unora.

    Am trăit în Italia, Franța și Spania.

    Trag pământ pe ei, România e paradis prin comparație.

    Ieftin, natural, vorbești limba nativ, faci bani dacă ai cap, te distrezi, trăiești din plin.

    • …și te cheamă Petrică. Te înțeleg.🤭

      Yummy.

    • Boss, îmi pare rău că vecinul își face laba la tine în cap.

      Probabil ai fost prea sărac să îți iei casa mai departe de alți săraci.

      Aia e, ghinion.

      Asta nu face România per ansamblu de căcat, doar demonstrează că e o țară plină de posibilități de profit de pe băștinași.

    • Boss am 3000 de mp. Cât teren mi-ar trebui că să fiu mai departe de alți „săraci”? 1 ha? 2?

      Faci bani boss pt că nu ai un ANAF care să te controleze. D’aia nu-ți place Italia,Spania. Că ești pe combinații.

      Plătește-ti taxele pe toată evaziunea pe care o faci și ai să vezi că și Romania este „minunată”.

    • Deci ai 3000 de mp dar vecinul are casa la juma de metru de a ta și ți se pișă în cap.

      Și problema e la alții. Ok.

      Da, sunt pe “combinații”, lasă, fii tu sărac și cinstit, că uite ce frustrat ești.

      Am ANAF să mă controleze dar nimic stresant, că nu am nimic de ascuns.

      Cum ziceam, numai bășini și jigniri, “dacă nu furi, nu ai cum trăi bine”.

      Păi nu e de mirare că se pișă toți pe voi bă, că nu vă suportă nimeni, cu mentalitatea asta plină de ură și dispreț pentru tot ce e românesc :)

      Wokers împuțiți, ne mai și amenință că emigrează.

      Lol, marș afară, să vă fută și alții în cur până clacați psihic de la atâta “nedreptate” și smiorc.

    • Ușor băbăeț, că e duminică.
      Romania este scumpă pentru oamenii care muncesc pe salarii mici.
      Și aia care vor să plece o fac oricum, indiferent de părerile noastre, pentru că aici le este imposibil să facă altceva decât să se târască. Și nu le doresc decât să le fie bine.
      Nu știu de ce, dar nu deplâng pe un roman plecat afară: că suntem isteți, descurcăreți, adaptabili ca oameni, suntem învățați cu greu și putem îndura chestii o perioadă până ne e bine. Ne e în sânge sa prosperăm oriunde in lumea asta. Nu e tot roz și nu sunt toți cu capul pe umeri, dar după 20 de Europa, suntem mai aproape de civilizație, de trăit la comun mai multe nații și implicit mai toleranți. Încă mai avem mult până departe cu educația, dar ușor ușor o să ne dăm la brazdă. Eu nu vad cum un român mediocru nu s-ar putea descurca în afara: muncești, plătești taxe, plătești cheltuielile pentru avea un trai normal și aia e.
      Lumea e mai relaxată și având ceva mai mulți bani, chiar nu mai simte nevoia să stea de căcaturi și să fie animal. Nu toți, dar cei mai mulți își văd de treabă. Dacă supraviețuim in gaura asta de cur, unde totul este fundul în sus și nu te poți baza pe nimic, nu văd cum nu u te-ai putea descurca într-o țară unde totul e pus la punct și e predictibil, unde calitatea vieții este mult mai ridicată. Faptul că nu mai putem fi animale, că nu ne mai putem comporta că niște maimuțe fără a fi luați de poliție, că nu mai putem fi maneliști în comportament, că pentru orice abatere ești luat pe sus, asta doare. Românul nu mai poate să își manifeste balcanismul din el, să fie ca la mă-sa gibon. Aia doare. Lipsa libertății de a te comporta ca un gunoi.

    • @Ionut M: Petrică nu poate să se integreze în civilizație…și atunci vine între maimuțe că acolo se simte mai bine.

      Eu ii spun că ăla are elevație de 1,10 el înțelege că e lângă a mea…nu poți explica unui cercopitec de ce te muți la casă. El are pavele in 90% din curte. Că de aia-i Petrică. Nu înțelege conceptul de vecin, natură etc. El e Petrică care are un „business” de amenajări și ne vede pe toți restul „workers împuțiți”…deși cel mai de jos „worker împuțit” a plătit la statul ăsta mai mult decât a plătit Petrică de când zice că-l fut in cur străinii. Vezi Ionuț M unii pleacă afară se integrează, alții ca Petrică se întorc pt că atunci când te fute cineva in cur(ca să-l citez) mai bine sa te fută românește in timp ce merge o manea la boxe. E altfel feelingul.

      E votantul aur tipic. Șoșocul masculin. Specimenele asemeni lui(care încet devin majoritare) sunt motivul principal pt care mi-am depus actele pt dublă-cetățenie.

    • Drum bun ! Ne revedem la vreun 10 august, in dulcele stil clasic.

      Sa vina Diasporaaaaa

    • Vedeți, nu toate valorile pleacă. Ați rămas cu Petrică.

    • Ora 7:30 :” Am trăit în Italia, Franța și Spania.” … Același Petrică după două ore” Sa vina Diasporaaaaa”

      QED

      PS: pETRICĂ QED nu e înjurătură și nici n-are legătură cu rigipsu’ …

    • Boss, poti sa te smiorcai cat vrei, dar iti garantez ca sunteti o minoritate absoluta si ca oriunde te-ai muta in Romania SAU in Diaspora, vei fi privit tot timpul ca un basinos plin de fitze, un paria.

      Asa ca va puteti face laba in cerc pana la loc comanda, toti astia cu o tara ca afara si restul harfelor #rezist.

      In final, veti ramane si dezradacinati, si fututi in cur, iar noi vom suge de pe voi la infinit, pentru ca asta meritati.

    • Nu vad de ce nu poti face bani, sa te distrezi si sa traiesti din plin si in Italia, Franta si Spania.

      Ah, nu mai poti aprinde gratarul si sa bagi maneaua pana tarziu, nu mai poti sa faci combinatii, sa tai fata la fraieri la semafor si sa te „intelegi” cu autoritatile ca oameni suntem.

      Asta e.

      Am cunoscut si eu smiorc d-astia de care spui tu, care au picat din cer si s-au nascut ieri, venind cu pretentii de vest in Romania, in trafic, in societate „dar nu inteleg cum se poate asa ceva”. Eh uite ca ai dat nasul cu Romania.

      Faza e ca daca as alege intre Petrica si Smiorc, m-as duce cu Smiorc, macar ala are o directie spre civilizatie, nu haos.

    • Shack nu poti face afara ce poti face acasa pentru ca esti restrictionat, legislatia e mai bine implementata si controlata, nu exista ocolisuri si nici creativitate in interpretare.

      Da, faza cu „intelesul” cu autoritatile, mica coruptie, trocul asta constant, spiritul de petrecere, etc. sunt chestii pe care nu le gasesti in exterior.

      Pentru multi dintre voi chestiile astea sunt tocmai motivul pentru care va luati lumea in cap, pentru mine si majoritatea sunt fix motivele pentru care ne iubim tara si ne intoarcem mereu.

      Dintr-un anumit punct de vedere voi nici macar nu sunteti romani, considerati chestiile astea „naspa” ca fiind intrinseci romanilor, prin urmare faceti tuturor un bine prin emigrare.

      Noi scapam de fraieri si de progresisti, voi scapati de „hoti”, noi ne traim viata cu bucurie alaturi de familie si cei dragi, voi umblati brambura prin lume pana crapati.

      All good.

    • https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25210330-criza-politica-rata-mica-vaccinare-din-romania-prin-ochii-unor-tineri-care-plecat-din-tara-pauza-romania-nu-idee-rea-putea-inclusiv-apropie.htm

      Ia uite-i, pupe-i tata. Soferi, postasi, paznici, chelneri.

      Mai ales ultima, ce isi doreste ea: drepturi pentru poponari, dupa ce a militat pentru futerea completa si blestemul saraciei absolute a amaratilor din zona Rosia Montana.

      Lasa, stati acolo unde ati plecat. Mai bine pentru toti.

    • Aradean – dude, te-ai mutat la țară, nu te-ai făcut sihastru în peșteră. „Jegoasa” de la urbanism nu a aprobat un bloc, ci doar o alta casă. Au și ăia de langa niste drepturi pe proprietatea lor, nu se presupune că trebuia să le fie interzis să aibă casă cu mai mult de un nivel, sau să aibă și ei un balcon dacă asta își doresc pe proprietatea lor. Că se vede și la tine in curte – well, ghinion dar da, chiar și la țară există vecini și sunt oamenii în situația de a trăi unii alaturi de alții. Ai niște pretenții cam absurde, de a trăi ca și cum nu mai există nimeni pe lume. Se poate și asta la o adică dacă chiar vrei, dar e alegerea ta pe banii tăi, nu a statului sa ii pună pe vecini sa stea in buncăr. Relax, la 3000 mp ai loc suficient să îți amenejezi de la culturi de canabis la cameră de orgii sau parc de orgii in grup in afara razei vizuale a acelei terase in care ies vecinii să își bea cafeaua pe proprietatea lor. Că și ei „e” oameni și chiar cred că ocupi mult mai puțin spațiu în mintea lor decât îți ocupă ei în mintea ta.

    • @shack
      Ai rămâne surprins, dar și afară poți să faci un grătar, să asculți o manea, și afară mai poți face o combinație, că nici acolo nu s-au născut civilizația și etica supremă încă.
      Bineînțeles, poți face asta în locuri special amenajate și maneaua nu trebuie să îi deranjeze pe Dridi sau Ahmed.
      @Petrica
      Nu fi așa infatuat și plin de, craiule, că și eu am fost cândva manelist și cu apucăturile tale, dar între timp le-am mai domolit, că am trăit și eu printre alții străini prin Europa asta. De 4 ani ce-i drept, m-am tras dans la Roumanie și nu am mai plecat la muncă afară. Dar am rămas cu multe lucruri bune de acolo, pe care le-am aplicat aici.
      A, și încă ceva Petrică, legat de faza cu workers împuțiți: respectă, oamenii care muncesc, prințule. Că probabil ești unu dintre ei sau ai un biznis care îți depinde de workers. Nu fi patron cu apucături de român și nu disprețui pe alții, chiar daca au plecat la muncă în străinătate, că aici nici eu, nici tu, sigur nu aveam ce le da să facă.
      Și eu în înjur pe căpșunari când vin acasă, dar o fac pentru că aici când ajung se comportă ca niște maimuțe și civilizația învățată în Occident o lasă la Nădlac. Înțelegi? Nu mă deranjează că oamenii muncesc acolo, că în definitiv fiecare este dator pentru starea lui de mai bine.
      Și mai e ceva Petrică. Dacă înjurăm ceva, o facem pentru că ne pasă, bă, că altfel ne băgam pula și ne căram de aici repede.
      Dacă am făcut o viață un lucru într-un fel și vedem că alții fac mai vine ca noi, nu văd de ce nu am adopta metodele ălora.
      Nu tot ce e românesc e de căcat, dar nici doar pentru că e românesc și am făcut într-un mod ceva un lucru, nu poate fi îmbunătățit sau schimbat.
      Hai să nu mai fim papagali și să cooperăm. Că genul asta de competiție și superioritate proastă bazată pe niște criterii imbecile, ne îngroapă pe toți și nimeni nu câștigă: nici eu român suedezizat, nici Petrică român neaoș cu apucături de cioban, nici @aradean care vrea civilizație și cultură ca afară. Ca afară nu o să fie niciodată, dar poate fi mult mai bine decât ieri.

    • Wokers bre. Wokers. Nu woRkers.

      In rest, cum zici tu. Mie-mi place la manele si gratar, si asta nu ma face mai putin „civilizat” ca aradeanul.

      Ori poate avem concepte complet diferite legate de „civilizatie”, ceea ce e perfect ok, din moment ce stiu sigur ca alea ale lui nu vor fi niciodata implementate acasa la scara macro.

    • @johnny: înțelegi ce inse

    • @johhny: înțelegi ce înseamnă legea? Fă-ți 16 balcoane dar fă-ti cum prevede legea. D’aia e lege! Legea spune 2 mt? Fă-ți la 2 mt.
      Eu dacă îmi fac acum cocină de porci sub balconul lui ghici cine va fi ofuscat? Și eu am dreptul… in acei 3000 mp să-mi fac ce vreau unde vreau. Fiind sat pot crește porci, rațe mute…ce vreau și atunci toți banii pe care i-a dat pe casă se duc p…ii de suflet.

      Asa că dacă eu nu te deranjez cu nimic, fii la fel. Dacă am fi toți primate precum Petrică cum ar fi?

    • Da, faza cu “intelesul” cu autoritatile, mica coruptie, trocul asta constant, spiritul de petrecere, etc. sunt chestii pe care nu le gasesti in exterior.

      Pentru multi dintre voi chestiile astea sunt tocmai motivul pentru care va luati lumea in cap, pentru mine si majoritatea sunt fix motivele pentru care ne iubim tara si ne intoarcem mereu.

      Pișa-s-ar curvele pe tine.

    • @petrica
      Ba da, cu maneaua blana si gratarul esti mai putin civilizat
      Esti de fapt cea mai joasa speta, nici nu aspiri la civilizatie
      Woker, cioban cu fite de bisnitar, asta esti

  4. Din fericire pt prietenul tau, la salariile de acolo (mai ales fiind medic), casa din Vrancea poate ramane o casa de vacanta, baga bani sa aiba tot confortul, vine vara, frumos, idilic, Vrancioaia alea alea
    Daca e om cu scaun la cap, ar pune banu si si-ar lua un petec de pamant in Elvetia/Italia la granita cu Elvetia/oricum undeva in zona care e deosebit de frumoasa si ai alta infrastructura, alte licuri de vizitat/trait.
    Si cand te ia nostalgia, 2 luni de Romania sunt de ajuns.
    Vezi sa ii zici ca pe E85 ii trebuie tanc si sa conduca mai spre sant, nu catre mijlocu drumului, si daca se apropie viteji fata/spate sa traga si mai spre sant (o sa inteleaga el ce zic chiar dupa primu drum)

    • omul are visuri de tipul: „Stau la țară, și imi deschid cabinet la Focsani.”
      E dus pe coclauri. Bine, e plecat de vreo 20 de ani din România, era student când a plecat.
      Practic, si-a definit personalitatea în zona aia a Europei, dacă as pune poze cu el ai băga mâna în foc că e ceva francez…
      Cabinet la Focșani… Casa la taraa cumparat-o fără să o vadă real, sa mearga prin satul ăla, sa locuiască măcar trei luni acolo. A luat-o văzând poze, si avand o rudă care s-a ocupat.
      I-am zis sa se mute întâi 100 de zile. Sa trăiască 100 de zile continuu în România, că se pare ca a uitat cum e.

    • @Cristici. Parca vad ca omu’ ala vine, se simte bine la tara, isi renoveaza casa, isi deschide cabinet la focsani, il aleg satenii primar, omu se implica si se lipeste politic undeva, satenii il plac si in 5 ani satu’ ala are gaze, canalizare, scoala renovata, cabinet stomatologic si sectie de urgenta (cu 2 paturi, da se invarte dupa soare) si omu intinereste cu 10 ani ca e frumos, bine si face lucruri care ii plac
      Asta asa, ca sa nu ne mai dam toti pe aici destepti ca de ce vina ala din elvetia in romania, ca noi suntem destepti si in bunul spirit romanesc stim ce e mai bun pentru altii da habar nu avem ce e mai bine pentru ni!

    • Altul care crede ca a fi primar e asa… oricine poate. De asta e tara in cacat, ca exista medici care se vor primari. Vezi Oprescu la Bucuresti, sa ai si un caz real.

    • Spitalele unde manageri sunt medici, nu manageri de profesie manager, cum merg? Lapte si miere?

    • *medici din Romania, ca asta face diferenta, si ei sunt pe manevre si alte cacaturi. Prietenul tau poate vede diferit lucrurile si poate chiar va avea succes.

  5. NOU
    #41

    Cred că ține de apartenența la rădăcini și tradiție. Indiferent cat de mult …… (Insert what you aspire) nu are grad de comparație cu rădăcinile. La fel ca religia: sunt oameni care caută toată viața acel ceva și îl găsesc în religie. Și tradiția românească are foarte multa cultură. De la cultivarea cânepei pentru materiale textile, la țesutul covoarelor la război, la etc, bineînțeles în funcție de zona geografică din Romania. Ceea ce unora li se pare ideal de civilizație, altora li s-ar putea părea distrugerea culturii unei națiuni.

  6. De ce ar vrea un medic să vină din Elveția și să se stabilească în România?

    • Fix din cauza textului din basm.
      I-am dat primul pasaj si a zis: „Câtă înțelepciune populară!”
      Al doilea pasaj nu i l-am mai dat..

    • Dă…andropauză. Așa cum pe femei le lovește evlavia la menopauză, așa-i tâmpește pe unii bărbați andropauza. Ceilalți au aflat de TRT.

    • @Cristici: Dar de numărul de ore, volumul și programul de muncă nu ți-a zis nimic că am impresia că sunt la un nivel exagerat în țările pe care noi le admirăm fiindcă n-am fost acolo niciodată? Despre asta ce a zis? Cum se muncește acolo și cu câți bani mai rămâi după ce plătești chiria?
      Ar fi interesant un articol și despre asta.

    • Buna intrebare.Poate il convinge Cristici sa scrie un text in care sa explice motivele reale.

  7. In Elvetia autostrada se plateste, in Geneva se plateste vigneta poluare Stick’Air, tunelul Mont blanc si Munt la Schera se plateste. Unele tuneluri sau pasuri masina trece doar urcata pe vagon de tren.E de inteles ca s-a saturat omul. Ulitele din satul ala i-or fi reconfortante psihic.

  8. Eu as pleca cu discutia de la cat s.a integrat prin Lausanne. Prieteni, iesiri, din astea. Nu, mancat la restaurant, cu colegi sau cunostinte, nu se pune. Dupa, cam cat a vizitat din cercul ala trasat pe harta. Daca se minuneaza la” cata intelepciune populara” ii sugerez o vizita la muzeul satului elvetian la Ballenberg. Poate ii mai schimba ideile…

  9. Oamenii sunt diferiti. Pentru unii dintre noi este mai important sa avem radacini adanci (origini, familie, traditii milenare, limba materna etc.) iar pentru altii dintre noi e sa avem aripi puternice (independenta / autonomie, libertate, mobilitate, experiente noi etc.).

    Intr-o tara ca Romania copiii sunt crescuti mai mult in spiritul radacinilor adanci, acest lucru tine de mentalitate. Cand eram copil la scoala ni se baga fortat in cap ce rau este sa fii „pribeag prin tari straine”, ni se tot dadeau exemple de oameni exilati „mistuiti de dorul taramurilor stramosesti”, oameni care ziceau ca si-ar da toata viata petrecuta in tari straine doar-doar sa isi traiasca ultimele clipe si sa moara in „tarisoara lor”. Ma rog, cunoasteti probabil patetismul romanesc la care ma refer.

    Ce uita de multe ori parintii si sistemul de educatie romanesti este sa le stimuleze copiilor cresterea aripilor. In Romania sunt foarte multi adulti dependenti total de familie si la 30-40 de ani, cand cresc la randul lor copii pe care ii formeaza pentru viitor. O persoana orientata mai mult spre libertate si independenta considera bolnavicioasa interdependenta asta copii – parinti – bunici si aleanul pentru o tara care la standardele actuale nu ti-a oferit decat o reputatie dubioasa prin Europa si „comoara” noastra de limba „latina” formata pe jumatate din cuvinte slavone si turcisme.

    Ce vreau sa spun este ca oamenii sunt diferiti, inclusiv prin aceasta inclinatie fie spre radacini, fie spre aripi pentru zbor, si nu exista o alegere „corecta” sau mai buna decat cealalta. Nu e pentru oricine nici sa traiesti in Romania, nici sa te desprinzi total de tara si sa te integrezi in alta societate. Depinde de fiecare dintre noi sa isi construiasca prin educatie un set de valori si principii si in functie de acestea, gandind critic, obiectiv si informat, sa decida daca ramane sau nu in Romania.

    Din fericire in ziua de azi e mai usor ca niciodata sa te muti in alta tara, sa inveti limba si sa te integrezi, prinzand radacini oriunde in lume crezi ca te-ai simti mai bine daca simti ca locul tau nu e in tara in care te-ai nascut. Insa consider ca, la momentul de fata, romanii au inca un handicap sever dat de educatia data in Romania, orientata aproape exclusiv spre „radacini” si spre dependenta de familie / stat. Multi dintre acesti oameni nu se vor putea niciodata integra in alte societati si vor trai mereu in doua tari in loc de una si nu se vor integra pe niciunde.

    Cred ca exista loc de intelegere indiferent de parerea unuia sau altuia si gasit un numitor comun, daca se incearca un pic de intelegere fata de punctul de vedere al celuilalt. E loc de multe discutii constructive pe acest subiect, din care putem invata cu totii cate ceva.

  10. Treaba cu intorsul in tara e subiectul de discutie nr1 printre familiile de romani 50+, cel putin in Canada. Se pleaca ‘tari di tat’. Si e mai mult de luat in consideratie decat cazul astuia din Elvetia.
    Problema #1 e financiara: inflatia tot mai mare (se tiparesc bani la greu – deci devalorizarea monezii) + preturi care cresc semnificativ de la o zi la alta + taxe tot mai mari. E normal ca la un moment dat sa te gandesti sa vinzi tot si sa te intorci intr-un loc’sor al tau la batranete.
    Problema #2 e vba de libertati/basic human rights. Treaba s-a degradat constant, iar kktul asta de virus a inrautatit ce era deja subred. N. America nu mai e paradisul ala al libertatilor si al meritocratiei. S-a dus vremea aia cu stat mic/taxe mici/daca ai vointa si esti muncitor poti sa facii/fii ce vrei tu.
    Problema #3 e propaganda. Peisajul media (TV/radio/net) acuma e plin de mizerii woke:
    – Constant se bate apa-n piua cu kkturi marxiste: cum ar fi mai buna ‘egalizarea salariilor’, sa avem/impartim toti, sa luam oleaca mai mult de la „bogati” ca sa avem toti mai mult”, ‘socialism democratic’ – toate lozinci de doi bani (noi-romanii astia mai batrani le-am mai auzit, da’ prostii astia nascuti aici + proprii tai copii spun „wow, this is so nice!”)
    – Daca esti alb, esti automat vinovat (pt ca stramosii tai sigur au avut sclavi ori s-au batut cu/opresat indieni nativi)
    – LGBTQetc – trebuie sa-i iubesti, sa le spui copiilor tai ca astia-s extraordinari, iar daca nu, inseamna ca esti homofob
    – Eco-marxism la greu; nu exista ‘news’ fara sa-ti bage pe gat ceva istorii cum futem planeta si cum ‘carbon tax’ e bun + mai trebuie ceva taxe ca nu-i destul, cum sfanta Greta e marea experta a lu’ peste in legatura cu vina noastra a pulimii ca existam
    – Nu mai exista ‘libertatea de miscare’, nu poti sa te duci unde vrei cum vrei (vaccine passports, masti, mandatory quarantines etc), iar daca esti dintre nefericitii aia care se berbecesc cu vaccinele, esti ca evreii in Germania pre-WW2
    – Colac peste pupaza, toate prostiile astea iti sant bagate pe gat de proprii tai copii care au fost crescuti intr-un mediu scolar/academic neo-marxist. Deci ganditi-va putin: pleci din tara pt ca nu mai suporti mizeriile fanariot-comuniste, iti faci un viitor/iti cresti copii/familie, dupa care copiii aia sa te futa la cap cu exact prostiile de care-ai vrut sa scapi.

    Ei bine, toate astea adunate iti produc o oarece lehamite. O fi Romania in urma cu 30 de ani, dar in conditiile actuale asta e un lucru bun.

    • De ce vor familiile de români din SUA / Canada sa se întoarcă dupa 20-30 de ani musai in România, in loc sa isi construiască o casă pe plaja in Ecuador / Mexic si sa trăiască departe de lumea dezlantuită? De ce e România cea mai buna opțiune pentru ei?

    • @Levorius, tu daca ai avea 50+ ani, ce ai face? Te-ai duce prin Mexic sau alte tari americane? Cat de usor te-ai adapta, cat de repede ai invata limba, cum te-ai integra in societatea sau comunitatea respectiva?

    • Si inca o intrebare. Ai impresia ca toti romanii sunt milionari ca sa-si permita o casa prin zonele sigure din tarile astea? Si sa isi permita un trai decent pana la adanci batraneti?

    • @Levorius: Bine, nu in Mexic ca e periculos. Nu stiu de Ecuador. Personal m-am gandit la Panama, CostaRica, Dominicana – exact in ordinea asta. Dar de ce Romania? Pt ca sigur mai stii pe cineva, prieteni/rude. Pt ca stii limba, locurile, ai cam acelasi sistem de valori, stii cum merge treaba + pt ca in mintea ta de plecat, de la o anumita varsta ai ceva nostalgie iar locul de unde ai plecat s-a mai idealizat putin (probabil Coloja poate sa explice mai mult psihologia „dorului de casa”).
      America Centrala/Caraibele – da, is locuri superbe (de ex Boquete in Panama), clima excelenta, esti sub ‘hurricane belt’, dar e o lume complet diferita + esti singur-cuc. Ok, e adevarat ca gasesti alti ‘expati’ no pb, dar nu e ca cei din tara. Cunosc cazuri s-au dus in CostaRica, Creta sau chiar Canare si a fost nasol, s-au intors inapoi in Canada.

    • Daaa pleaca din Canada cu zecile de mii. Numai tu nu pleci :))) stai acolo scarbit

    • Corect. Asa este.

    • The Canadian dollar, or currency code CAD, is largely considered one of the world’s more stable currencies.

      „Problema #1 e financiara: inflatia tot mai mare (se tiparesc bani la greu – deci devalorizarea monezii)”

      Parca vad cum pleaca DanC in R. Dominicana fiindca moneda dominicana e mai sigura ca dolarul canadian :)))

      1 Canadian Dollar equals 3.42 Romanian Leu

      Acum doi ani era 3.1 lei. :)))) S-a devalorizat rau de tot nu asa. O sa ajunga la 4 lei daca se mai devalorizeaza asa.

      Numai tampenii si minciuni spui nea dane

    • Perfect corect,asa au inceput sa gindeasca si romanii din USA.Pentru niste oameni care au trait cacaturile astea socialiste pe pielea lor,marxismul mizerabil care acapareaza incet-incet America le-a aprins beculetele rosii de alarma.Stiu sigur ca. nu ceva bun urmeaza.Asa ca din ce in ce mai multi isi pregatesc reintoarcerea in Romania,infrijorati,in primul rind,de educatia pro-LGBT-ista,neo-marxista cu care le sint indoctrinati copiii la scoala.Am mai spus asta,nu am exagerat cu nimic-la ora actuala libertatile individuale si drepturile cetatenesti sint respectate mai mult in Romania decit in America.Ce-i tine pe marxistii din America in friu ca sa nu distruga toata societatea intr-un timp scurt,e faptul ca se tem ca “ vulgul” e inarmat pina in dinti.Nici o forta de represiune a statului n-are vreo sansa in fata a peste 400 milioane de arme detinite de populatie.Si de ce te-ai muta in Mexic sau Dominicana sau alte tari de lumea a 3-a in care legea e ceva bizar si facuta doar spre a fi incalcata?Poate voi nu realizati ca,asa amarita cum e ea,Romania se situeaza pe locul 40 si ceva la nivelul de trai pe plan mondial.Ia vedeti unde-i Dominicana sau Ecuadorul.De ce sa nu te muri intr-o tara a carei limba si obiceiuri le cunosti,stii cum functioneaza societatea,ai neamuri si prieteni,cunosti locurile,clima,cerintele societale,modul de a gindi.Ai idee unde trebuie sa te duci ca sa rezolvi un act,o aprobare,o deschidere de small business,etc.A te muta cu totul intr-o tara presupune sa fii,deja,usor de integrat acolo.E motivul pentru care marea majoritate a romanilor a ales sa se mute cu munca in Italia si Spania,tari apropiate dpdv lingvistic,de mentalitate,relatii inter-umane,etc.Si n-au dat navala in Finlanda,Islanda sau Malta-tari care n-au aproape nimic in comun cu Romania.Iar cel mai bun exemplu pentru asta e chiar in USA-avind in vedere ca tara e cit un continent,nu exista granite intre state si te poti muta oriunde-cum se face ca oameni din state groaznice dpdv al climei(Minnesota,Michigan,N Dakota,Maine,etc)-unde 3 sferturi de an e iarna si frig de-ti sar ochii-nu profita de situatie si se muta in masa in Florida sau Arizona,California-unde-i vara mai tot timpul,ai palmieri,plaje,te imbraci leher,etc?Pt ca se simt bine la ei acolo,in statele lor friguroase si salbatice din Nord,acolo s-au nascut si acolo au prietenii de-o ciata.In Florida merg doar in vacanta,apoi fuga inapoi la lopatat zapada si gheata din fata casei(zilnic).Asa-i si cu romanii.Nicaieri nu-i mai bine ca acasa,e singurul loc pe care-l cunosti cu adevarat.” Home is where your heart is”indiferent unde traiesti pe planeta asta.Iar asta vine cu virsta,evident.Ca si batrinii elefanti care se intorc sa moara in locurile unde-au vazut lumina zilei,asa fac si oamenii.E o lege a naturii.E chemarea pamintului.

    • Zici ca romanii din SUA se intorc in Romania din cauza marxismului blabla. Apoi zici ca se intorc fiindca e o lege a naturii, chemarea pamantului, nicaieri nu-i mai bine ca acasa :))

      Zi bai nataraule ca nu te-ai integrat acolo, ca nu te simti bine si vrei la tine in sat. E normal sa nu te simti bine in alta tara, nu mai cauta alte o mie de motive politice sau economice. Ai gresit, ti-ai pierdut tineretile in neagra strainate, ghinion. Macar fii onest. Oricum ai da-o, economic sau politic, Romania e la coada clasamentului daca o compari cu SUA sau Canada.

      Cu sau fara sexo-marxism tu tot la tine in sat ai fi vrut sa mori. Si tu si capacaunul alalalt ati gasit cauza: sexomarxismul lui peste. De aia vreti voi in Romania :)) Romanii, care au luat toate dictaturile la rand si care il plang acum pe ceausescu, le dau americanilor lectii de libertate.

    • @gamblin-spre deosebire de tine,mameluc care a vazut Anerica doar in filme,si eu si “ ala de mai de sus” traim in USA,respectiv Canada.Traiesc in USA de peste 30 de ani,asa ca am o idee cam cum sta treaba pe aici si nu primesc lectii de la un mucos frustrat care crede ca el a pus coada la pruna.Vezi-ti de viata ta trista in garsoniera din Berceni,habar n-ai ce inseamna strainatatea.

    • Trist dar adevarat: te-ai chinuit 30 de ani in neagra strainatate ca sa afli ca vrei sa mori in Romania. E si asta o realizare…
      Si acum trebuie sa gasesti vinovatul: sexo-marxismul din universitatile americane :))))

    • @antonio cum adica traiesti in SUA? Nu spuneai tu pe aici ca te-ai intors intr-un sat din Vrancea impreuna cu familia, si ca cel mai fericit dintre toti e copilul de 20+ nascut in SUA care e „mandru ca e roman”? Sincer sa fiu asteptam o opinie la cald despre Vrancea din partea ta, pentru dom’ doctor.

    • Din păcate, situația în SUA cam așa e. Pentru multi romani încă mai reprezintă țară tuturor viselor….SUA 2021 nu mai e SUA din anii 80 90 și nici măcar cea de acum 7 8 ani. Nici economic, nici ideologic.
      Romania nu e chiar așa nașpa. Iar dacă tragi targa în RO și te gândești ca în SUA va fi altceva, te înșeli amarnic. Poate fi mai rău.

    • antonioro, eu m-am intors de doua ori in Romania. Cu anumite regrete ca m-am intors (si din cateva „probleme personale” m-am intors), dar stiu cum e sa pleci, sa te intorci, sa pleci iar, sa te intorci.
      Omul din text are vreo 20 de ani de occident, si a plecat cand… personalitatea se cristalizeaza pe la 25 de ani, pe el 25 de ani l-a prins in Belgia, in scoala.
      Este roman… cumva imi vine sa cred ca doar cu limba materna si cu religia – e ortodox practicant, si nu prea sunt ortodoxi in Vest.
      Vorbeste vreo 6 limbi straine, are mastere si doctorat dat pe-afara… ma intreb cum isi va gasi el „oamenii lui”, mediul in care sa se simta bine la Focsani. In plus, e insurat si are un copil… il muta pe copil de la Lausanne la Focsani? Il ia de la scoala din Lausanne pentru „Scoala generala nr.2” din Focsani, unde il va aduce on fiecare dimineata cu naveta din sat? Tu ai face asta pentru copilul tau?

      Da, si el spune ca si tine, e plictisit de FIX aceleasi probleme ca si tine, prea mult „cacaturi socialiste, marxismul mizerabil care acapareaza incet-incet”. Ca unul care a stat la coada la lapte dimineata inainte de a merge la scoala, stie cum e cu „marxismul”.
      Totusi, nu mai exista oameni ok in cei cateva sute de milioane din UE, care locuiesc si in locuri civilizate? Daca stii engleza, franceza, germana, italiana, spaniola… puii mei, chiar Focsani e ultima reduta? :)

      Isi argumenteaza viitoarea decizie (inca nu a ajuns in RO) cu exemple de colegi de breasla, tot romani, care s-au mutat in Romania din Luxembourg. Familie de medici din Luxembourg, mutati anul asta in Romania…. I-am spus sa mai vorbeasca cu ei peste trei ani, sa ia „pulsul reintoarcerii” peste trei ani.

    • Pot sa inteleg plecarea insa nu inteleg de ce Focsani. E un contrast urias. Vorbim de venit din Elvetia care este cu mult peste SUA (chiar si in zonele f bune) la Focsani.
      Poate ca vrea sa o parcheze si doar Ro ii da optiunea sa traiasca asa cum vrea. Asta inteleg. Dar de ce nu o parchezi langa un oras mai mare….

    • pot sa pun pariu ca daca antonioro nu statea toata ziua pe net si pe foxnews nu ar fi aflat ca america este „acaparata de marxism”

    • @Gamblin, vad ca esti bine conectat la realitatea americana. Pot sa imi permit sa te intreb unde locuiesti? sau daca ai locuit vreodata in SUA?
      Eu cred ca mai degraba vezi chestia respectiva urmarind mainstream media.

    • Canada.
      Ia explica-mi tu cum e acaparata America de Nord de marxism.

    • e evident, nu stiu ce trebuie explicat.
      Bine, daca esti de stanga sa daca iti petreci viata la costco sau walmart, atunci iti inteleg intrebarea.
      Citeste mainstream media, vezi cum e treaba prin scoli etc etc. Parca la voi prin Toronto e Jordan Peterson, nu?

    • La Walmart si la costco se duc republicanii, alde antonioro, nea dan, tu, baietii veseli. Marxistii progresisti isi fac cumparaturile la farmers’ market.

      Nu-s de stanga daca le spun unor baieti ca abereaza online. Uite ce zice nea Dan: se pleaca ‘tari di tat’ fiindca romanii nu mai suporta marxismul.

      Sunt aproape doua miloane de romani in SUA si Canada. Au plecat macar 10 mii de romani scarbiti de marxism anul asta? Vor pleca peste 1 milion de romani scarbiti de marxism in urmatorii cinci ani? Chiar se pleaca tare di tat?

      N-am nevoie de life coach. Jordan Peterson prinde la adolescenti si la barbati imaturi.

    • @Gamblin: Normal ca n-ai nevoie de life coach, esti imbecil-gata + ca betonul, nu mai poti fi schimbat.

      @Jeleu: J Peterson e mai mult pe filozofie, dar Da, are chestii interesante. Exclusiv pe news/social, in/din Canada: Mark Steyn, Crowder, Amgad Saad, Ezra Levant, tnc.news (Candice Malcolm), Rex Murphy.

    • In afara de Saad Gad, toti aia de i-ai enumerat sunt rasisti pur sange :)) Bravo nea Dane, inteleg de ce nu mai poti respira in Canada.

      Ma mir ca il frecventezi pe Gad, care-i evreu.

    • Ezra Isaac Levant is a Canadian media personality, far-right political activist, writer, and broadcaster.
      Levant has been successfully sued for libel on two occasions, while apologies and retractions were issued by him or on his behalf on three other occasions. In rulings for two legal cases, judges said of Levant that he has a „reckless disregard for the truth”

      deci judecatorii au zis ca asta e un mitoman notoriu. asta e idolul tau cu care te mandresti pe internet :)))))

      aia de i-ai enumerat sunt prietenii foxnews-ului. de acolo iti iei tu lumina, om in toata firea. tre sa fii batut in cap sa crezi ce mint aia la foxnews zilnic.

      nea dane, ai venit cu o lista de extremisti de dreapta, oameni pe care ii urmaresti tu si de la care iti iei lumina, unu mai nebun ca altul. si chiar te mandresti cu ei pe bloguri :)) ii dai drept referinte, vrei sa ii urmareasca si altii sa afle ‘adevarul’ de la foxnews. esti spalat pe creier , nu-i de mirare ca esti si antivaxxer.

      mai stai in canada, mai rezisti? :)))

    • @DanC: „Constant se bate apa-n piua cu kkturi marxiste: cum ar fi mai buna ‘egalizarea salariilor’, sa avem/impartim toti, sa luam oleaca mai mult de la “bogati” ca sa avem toti mai mult”, ‘socialism democratic’ – toate lozinci de doi bani (noi-romanii astia mai batrani le-am mai auzit, da’ prostii astia nascuti aici + proprii tai copii spun “wow, this is so nice!”)”

      Nu ai observat asta și în România? Nu vezi că sunt din ce în ce mai mulți tineri ratați și bătrâni care își doresc comunism și îl văd pe Ceaușescu mare patriot? Nu crezi că România este mai periculoasă din punctul ăsta de vedere decât SUA sau Canada sau orice alt stat civilizat?
      Mulțumesc pentru lămurire!

  11. Ții cu tot dinadinsul să-l faci de băcănie pe dom’ doctor.

    • Deloc. Este un fenomen, intalnit destul de des. Multi romani plecati afara de zeci de ani vor sa se reintoarca. Inteleg roman plecat la 40 de ani afara, l-a apucat 60 de ani, vrea la pensie sa aiba casuta lui in satul natal. Inteleg perfect asta, nu ma mira.
      Dar copchil plecat afara la 21 de ani, stat acolo inca pe-atat, de ai putea spune ca nu mai e roman, daca a stat 21 de ani in tara, si 22 de ani in Elvetia… ce natie e? :)
      Multi plecati si maturizati afara vor sa se reintoarca.
      Iar cacatii astia de tip Oprisan, politicienii romani, vor incepe sa manance rahat ca lumea se intoarce pentru ca au facut ei ceva bun…

    • Conteaza mult varsta la care iei aceasta decizie de a pleca in alta tara, ori la 20-25 decizia o ia mai mult familia in locul tau, care te trimite la studii acolo si te intretine.

      Pana pe la varsta de 28 de ani nu prea te lovesti de problemele din Romania (contactul cu autoritatile / primarie / ANAF, casatorie / biserica / nunta, nasterea primului copil / biserica / botez, prima operatie mai serioasa in spital a unei rude mai in varsta, cresa / gradinita pentru copii, achizitionarea unei case, condusul mai departe de mers pana la discoteca in oras, organizat o inmormantare / biserica / pomeni, imixtiunea rudelor in viata privata a familiei imediat apropiate etc.).

      Eu la 20-25-30 nu m-as fi gandit sa plec din tara, ca apoi pe la 32 sa ma hotarasc 95% sa plec, iar la 35 am facut acest pas fara vreun gand de a ma mai intoarce. Nu am auzit pe nimeni plecat mai tarziu in viata din Romania (cunosc plecati prima data de la 20 pana la 52 de ani) care sa aiba vreun gand de a se reintoarce in Ro, nici macar oameni de 50-60+.

      Poate e vorba de un regret al tineretii „pierdute” prin strainatate, si eu recunosc ca a fost alta distractia la 20-25 de ani in Bucuresti decat ar fi fost in alta parte. Dar sa te intorci la 40-50+ „in cautarea timpului pierdut”, si nici macar la oras, ci intr-un sat indepartat din Ro… Inca nu pot intelege fenomenul, mai caut argumente si de la ceilalti comentatori de pe aici.

  12. Stiu ca e super greu de priceput dar oamenii pot trai in multumire si cand nu e totul „ca afara”, mai ales cand ai pus efort (timp+bani+emotie/inima) intr-o proprietate.

  13. Cine pleaca, reuseste unde a plecat si vrea sa se intoarca nu e adaptat psihologic si cultural acolo unde e. De aia se intoarce. Astfel argumente de genul drumuri proaste si mizerie nu il vor opri. E ceea ce cunoaste si pt ce e adaptat social.

  14. Asta cu “ intorsul in Romania” nu functioneaza la fel pentru toti.Depinde de “ cum te intorci”.Multi se intorc exact cum au plecat,adica cu hainele de pe ei.Caz in care singurul lucru pe care l-au pierdut e “ civilizatia” din tara din care s-au intors.Cine se intoarce cu bani buni pusi deoparte,din timp,e diferit de ala care se intoarce tot in curul gol.Nu comparabsituatia unuia care vine inapoi,isi cumpara sau construieste casa cu banii jos,isi cumpara masina si tot ce are nevoie prin casa cu bani cash,isi deschide un business cu banii lui,fara sa se imprumute la banci-cu situatia unuia care vine inapoi cu 2 valize si 3k in portofel.Ala termina banii aia in 2 luni,apoi regreta ca s-a intors,ca-i muritor de foame.E normal.Cind ai tot confortul dorit,fara rate la banci,cu pensie asigurata(retirement plan) de o tara occidentala(fara sa-ti pese ca “ nu mai sint bani de pensiinsi salarii,cum e-n Romania),crede-ma ca traitul in Romania e un vis,mult mai ieftin ca-n America,la aceeasi bani.Makes sense.De ce sa fii codash la orash cind poti fi in satul tau fruntash?

  15. Hei, Alexandru Mitru geek here: E Fileimon și Baucis.
    *flies away*

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile