Prostiile lui Cristici: Sunt prea tânăr pentru a ști cine a fost Jean Paul Belmondo

Bineînțeles că știu cine a fost Jean Paul Belmondo.
De fapt, expresia corectă e „mi-e cunoscut Jean Paul Belmondo”.
Nu știu cine a fost, chiar și eu care o ard că vreau să mă pun la punct cu franceza.*
Generația mea l-a prins deja la vârsta a doua. Nu mai puteam „relaționa” cu el, nu mai puteam „fi el” în filme, pentru că noi eram copii, ne putea fi tată.

Uneori trebuie să te identifici cu un erou, să fie „aspirațional” pentru tine, să te uiți la el și să zici că așa ai vrea să fii și tu.
Iar când Belmondo e mai bătrân decât tatăl tău, cam greu să te indentifici cu el. Nu mai poate fi „prietenul tău”, nu ai cum să vrei să fii ca el, acum, azi.
Așa că, orice aș scrie despre Jean Paul Belmondo ar fi ceva scris de un om care nu l-a cunoscut, nu l-a studiat, așa că… inutil. V-aș pierde timpul. Cel puțin azi.

Am luat (mai demult) ceva filme cu el, nu am apucat să le văd pe toate; am niște screenshots din câteva pentru că voiam să fac mișto de stilul vestimentar din anii ’80, dar nu le pun azi.

Azi întreb retoric de ce a vorbit președintele Franței la înmormântare… de ce a vorbit Franța! la înmormântarea unui actor?

Cine a fost, cu adevărat, Jean Paul Belmondo?

 

 

Mai jos o poză cu Jean Paul Belmondo și Lino Ventura, într-un film filmat în București, pe Magheru. Dacă vă uitați cu atenție, în stânga se vede Cinematograful „Scala”**.

 

Bun, și ce e cu textul ăsta care aparent nu are sens?
Ai scris nimic, pentru nimic. Ai comunicat nimic mai sus.
Nu chiar.
Textul e o invitație la cinematografia franceză veche. Merită.
Iar dacă nu i-ați fi reportat blogul lui Alain, aș fi dat și link unde să găsiți filme franceze vechi. Și-a mutat blogul, că a primit report. Link nou nu mai dau, dar cine dorește să vadă filme cu Belmondo, și nu are (de) unde, lăsați un mesaj cu numele filmului căutat, că poate îl am eu.
Alain face pentru filmele franceze vechi ce nu face Statul Francez, cred.
Trebuie și un Ion, un Gheorghe la fel ca Alain!

Bonjour amis(e)s du Bunker
Comme vous avez pu le constater, WordPress nous a fermé le blog d’un coup !
Il est possible qu’un petit malin à dénoncé le blog ! Mais la roue tourne…
C’est la douche froide, tout a été effacé et impossible de récupérer les sauvegardes, ils les ont supprimées également.
J’ai ré-ouvert l’ancien blog chez Blogger, mais nous avons perdu 3 ans de publications.
Nous allons continuer l’aventure à cette adresse:
(…)
Merci pour votre aide/soutient.
A bientôt sue le nouveau blog et bon dimanche.
Cordialement,
Alain Regamey

 

Închei cu o întrebare: Ce actor român merită să fie omagiat precum a fost omagiat Jean Paul Belmondo?

* mă pun la punct cu franceza e mult spus: Nu studiez efectiv, cu hârtie și pix, ci mă forțez să ascult limba franceză vreo oră pe zi. Radio, teatru radiofonic, film… încerc să îmi reobișnuiesc urechea cu limba franceză; mai deschid dicționarul să văd ce s-a spus… De exemplu, luni nu știam ce înseamnă soupçonne. Azi știu.

** instantaneul e din filmul „Classe Tous Risques” („The Big Risk”) 1960.
Nu e filmat în București, bineînțeles. V-am păcălit.
Dar am făcut screenshot pentru că ăsta a fost primul gând: Zici că e pe Magheru! 
Mi-e dor de Franța, deși nu am trăit niciodată în Franța.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Hmmmm, media de vârstă pe blogul ăsta e prea mică, mâine-poimâine aud că Pamela Anderson e prea bătrână pentru voi !

  2. Amza Pellea este un actor pentru care Romania a facut prea putin. Aproape cred ca nu l-am meritat pe Amza…

    • Mai sunt, dpmdv :
      Toma Caragiu, Sebastian Papaiani…

    • Toma nu m-a facut niciodata sa plang. Toma nu m-a facut niciodata sa-l urasc.
      Amza m-a facut sa rad, sa plang, sa-l urasc, sa-l compatimesc, sa-l iubesc, sa-l iau ca exemplu.
      Amza a reusit sa fie personajul, nu actorul interpretand personajul. Nu il mai vedeai pe Amza, uitai ca a fost si in alte roluri.
      Pentru mine personal, Amza e, momentan, cel mai complet actor roman „contemporan cu mine”.

    • Asa e, amza pellea a fost Actor, capabil sa joce orice. Nici in lume nu stiu prea multi capabili de asta. Un interviu cu el pe tema asta https://youtu.be/eNUv2EFYvzA

    • Boss, tu centrezi, tu dai cu capul. Coborâi și eu în comentarii să zic de Amza și de Osânda și de Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și de Nea Mărin, și văd că mi-o luă unul înainte. Domnu Cristici, acaparați discuția mai ceva ca Piersic senioru. Deci, Amza, ok?

    • Stefan Banica, Stefan Iordache, George Constantin, Birlic si da, Amza.

  3. ce mi se pare mie cel mai interesant e ca undeva prin 2071 va fi cineva care va vorbi melancolic referindu-se l marii actori ai anului 2021.

    the world is changing. i feel it in the water. i feel it in the earth, and i smell it in the air.

    and i see it in the movies.

    • Filmele din anii ’80 cu Belmondo sunt cam slabe, dupa mine. Subiecte cam banale. Celebrul „The Professionel” (coloana sonora de Ennio Morricone, folosita la ultimul drum al actorului) mi se pare un film slab. Plicticos chiar, nu l-am vazut pana la sfarsit, ca prea centra Belmondo, si tot el dadea cu capul… E mai faina coloana sonora decat filmul, e un film care nu isi merita coloana sonora.
      Atunci, pentru ce funararii nationale, cu imn, cu presedintele vorbind jumatate de ora? Clar nu pentru filmele din anii ’80.
      Si asa ne ducem mai jos, prin anii ’70, ’60, sa vedem de ce vorbeste Franta (Macron) despre Jean Paul Belmondo, care e adevaratul motiv, pentru ce e cotat ca un actor mare?

    • cristi, ce incercam eu sa spun, mai criptic, e adevarat, e ca nu prea sunt de acord cu glorificarea trecutului.

      in ce il priveste pe jp belmondo nu pot decat sa fiu de acord ca a fost un mare actor si a facut (cel putin cateva) filme mari. nu prea sunt fan al cinematografiei franceze (pana la o varsta ma racaia pe creier filmul frantuzesc in care ploua in permanenta in paris) si cu atat mai putin al limbii. dupa coreeana si olandeza acum invat vesel maghiara. de franceza nu ma ating nici cu p**a unei maimute. ma rog, rant gratuit, revin.

      actori mari au fost si atunci, sunt si acum si vor fi si in viitor. valoarea nu se judeca dupa standarde fixe. nu il poti judeca pe belmondo dupa standardele actoriei din grecia antica. si exact asa nu ii poti judeca pe actorii de acum dupa belmondo.

      a fost mare, onoruri, tot respectul si respect pentru cei care ii acorda respect. si poate lumea e un pic mai saraca acum. dar doar un pic. sunt altii care vor umple golul. poate nu avem noi puterea sa ii recunoastem dar ei sunt acolo.

    • plm cu comentariul asta deja nu mai pun mare valoare pe ce spui, nu iti place franceza dar de unge la urechi maghiara..ptiu drace =))

    • NIX, stai sa vezi, ca sunt unii carora le place rusa….

    • Filmul care mi a placut cel mai mult cu Belmondo a fost Borselino in care a jucat alaturi de Alain Delon….pentru anii respectivi a fost un excellent film.

  4. F corecta treaba cu relaționatul cu eroul din film, în povesti e mai ușor sa iti imaginezi și parca iese cum vrei :) Am văzut la maturitate fil e vechi, la un moment dat ne strângeam vreo 5, 6 prieteni și vizionam cam 2,3 filme pe seara, vechi, la alegere din lista de pe imdb, inclusiv filme românești. Am descoperit cu placere filme f bune care ar bate la box office multe filme recente, cred, sper. În plus, pandemia mi-a oferit posibilitatea sa vad și mai multe filme, mai noi sau mai vechi, și acum greu mai pot sa vad un film modern, parca prea mult accent pe vizual și nu pe poveste, dar tine și de gusturi. Ma bucur ca ai scris articolul asta, diseară o sa caut un film cu el pe care nu l-am văzut, și cred ca o sa fie o seara f bună, iti mulțumesc!

  5. Cristici, care este noul blog al lui Alain Regamey, te rog? Nu-l găsesc (eventual ai putea să-mi trimiți linkul pe mail, te rog?) Ca să mă afund în melancolia acelor ani, printre picături. Un fel de refugiu.

  6. Macron a vorbit la inmormantare pentru ca i-a spus Brigitte ca a fost mare actor,era apropiat de varsta ei.
    Macron,ca orice politician ,se asigura ca mai ciuguleste niste voturi.
    Cat despre limba franceza ,ceea ce se vorbeste in filmele respective,este istorie,acum nimeni nu mai vorbeste asa…..

    • Pentru că el nu a încercat să iasă cu picioarele înainte din jilțul vreunui teatru sau ceva echivalent prin cinematografie, ca alții…

  7. Franta e singura tara in care m-as muta din Romania, iar francezii sunt super tari aroganti asa cum sunt. E si normal sa fie aroganti cand au tara aia

  8. Cred ca poate Piersic se ridica la nivelul lui!

    • Este vreun film unde Piersic te face sa plângi? Sa-l urăști?
      Are Piersic talentul sa te facă sa-l urăști? Exista oameni carora Piersic sa le fi transmis starea asta? Poate doar sa fie sociopati. :)
      Piersic te (va) face sa plângi numai la înmormântarea lui. Și sper ca Statul Român să fi înțeles până acum cum trebuie să se poarte când va fi cazul… sperăm cât mai târziu.

      Jean Constantin este un actor care m-a făcut sa plâng, real, când a murit. Am tot amanat sa merg la Constanta, voiam sa ma duc sa-l intalnesc, sa ii spun ca exista macar un copil care il iubeste… Oare stia, era constient cat de mult a fost iubit?

    • Beligan?

    • piersic ma face sa plang de fiecare data cand uk vad alaturat de amza pellea, toma caragiu sau jean constantin.

      sau mai trivial spus florin piersic e actor asa cum gabriel torje e fotbalist.

    • Dinica la egal cu Pellea. Piersic nu poate fi decat Piersic.

    • E doar un malac ce i-o trăgea bine Similei. Ș-atît.

    • Piersic este actor?
      Wow, am auzit-o și pe asta…

    • Piersic e actor la fel cum Alain Delon e actor. Actor de „B movies”.
      Anul asta am vazut multe filme cu Delon, tot ce am prins. Si m-am chinuit mult sa gasesc cat mai multe… am vazut cu Delon si filme dublate in rusa, cu subtitrare in limba engleza… NU-L MAI REPORTATI PE ALAIN, CERETI INCA VREO 3 ALAIN, CA UITE CUM AJUNGEM SA CAUTAM LA RUSI! :)
      Cu cat vad mai multe filme cu Alain Delon, cu atat imi dau seama ca e doar un baiat frumos si atat. Nu e vreun actor, aproape se joaca pe el.
      Florin Piersic, cate filme am vazut cu el… mi se pare actor mai bun decat Alain Delon.

      Dar ce trebuie sa faca un actor? Sa-ti transmita o stare. Poate Florin Piersic sa iti transmita o stare? Da. Nu e actor complet, ca Amza, sau ca George Constantin, dar iti poate transmite o stare.
      Si Delon si Piersic sunt actori buni. Dar… nu e peiorativ ce spun, sunt limitati in a transmite stari. Nu sunt actori completi.

      Apropo de rusi, am un film dublat in rusa unde imaginea e buna, si un film cu sonorul original, captura de pe ceva aiurea, se vede prost. Le pot combina, sa scot in final un fisier ok? „Le battant” (1983), nu e vreun mare film…

    • @Cristivi, Piersic s-ar putea să fi fost cândva un bun actor de teatru.
      Taică-meu nu-l suportă pe Piersic, efectiv nu-l suportă, însă povestește că l-a văzut acum foarte mulți ani (peste 40) pe Piersic pe scenă în rolul Lennie într-o dramatizare după „șoareci și oameni”. Susține că Piersic a fost magistral în rolul ăla. Atât de magistral încât pt taică-meu niciun alt actor pe care l-a mai văzut vreodată în rolul ăla (de obicei actori americani, în filme americane; și au fost cel puțin 2 producții cu actori faimoși și buni în rolul ăla) nici măcar nu a egalat performanța lui Piersic.
      Eram tânără când l-am auzit pe tata spunând asta. De-a lungul timpului mi-a întâmplat să stau de vorbă cu diverși, să vină vorba despre Piersic, să povestesc asta și au fost oameni care au spus la fel. Că l-au văzut cândva pe scena teatrului în rolul ăla și la fel, pentru ei Lennie-ul lui Piersic nu a putut fi egalat.
      Știu că un rol nu face un actor, dar e posibil ca în tinerețe, înainte de Mărgelatu și alte personaje similare care poate l-au băgat într-un soi de cutie, Piersic să fi fost un actor bun.

    • NOU
      #36

      Cristici, Piersic a jucat si in Zbor desupra unui cuib de cuci. Asa, pentru cultura ta generala.

    • @AB, fix povestea asta o știu și eu de la taică-meu: Florin Piersic în Oameni și șoareci. Și taică-meu e genul care schimbă postul dacă se dă film românesc (cu sau fără Piersic).

    • „Pentru cultura mea generala”, in ce an? La TV, la teatru, la cinema? Mai bine decat in celebrul film, a jucat mai bine decat americanii?

    • @Cristici – Am scris deja mai jos că Alain Delon nu a fost mare actor, ci că mai degrabă a reprezentat unele tipologii așteptate. Perfect de acord cu ce spui. Cu toate acestea… e Alain Delon. Așa a fost să fie, așa a reușit să fie :)

    • „Piersic e actor la fel cum Alain Delon e actor”

      In plin soare (cunoscut mai mult după cover-ul Talentatul domn Ripley), Rocco și frații săi, Ghepardul, Samurai, Dr. Klein și altele..

      Când o juca Piersic in filme de genul asta așa cum a făcut-o Delon o să zic și eu că sunt „la fel de actori”

      Delon chiar a fost actor, doar că mulți îl cunosc doar după nesfârșita serie de filme polițiste din anii 70-80
      A, și din Zorro, evident…

    • Scuze, am vrut sa zic remake și mi-a ieșit cover..

    • Piersic a avut talent, dar a avut ghinionul sa aiba un orgoliu imens, succes la femei si n-a stiut sa-si aleaga rolurile. In „Oameni si soareci”, a facut un rol magistral impreuna cu Matei Alexandru, care sunt peste varianta Sinise-Malkovich (fight me). Cine nu ma crede, are mai jos link (sper sa fie admis de moderator).

      https://m.youtube.com/watch?v=m9IMsiSj3YU

    • Rolul lui Piersic din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” a fost, cred eu, magistral. Un rol fără vorbe, deoarece personajul juca rolul șefului indian surdo-mut. Dar mișcarea scenica făcea cat proverbialele „1000 de cuvinte”.
      Cred cu tărie ca Piersic putea fi un actor mult mai mare; înfățișarea lui l-a făcut sa fie distribuit in roluri de „Fat-Frumos”, acolo unde, din păcate, substanța rolului era prea subțire.

      A propos de rolul fără vorbe și mișcarea scenica; in perioada interbelica exista un actor numit Niculescu-Buzau, un fel de Dem Rădulescu a acelor vremuri, specializat in comedii ușoare si cuplete umoristice, cu gesticulație frenetica.
      Si, într-o zi, Buzau a cerut marelui actor care a fost Tony Bulandra sa ii împrumute „Hamlet”, ca vrea sa studieze rolul. Tony, care jucase Hamlet cu mult succes, amuzat ca un actor de comedii ușoare ca Buzau vrea sa îl încerce, , a spus „Bine, Buzau, ți-l dau, dar sa știi ca este un rol dificil”.
      Dupa un timp, Buzau restituie textul lui Tony și ii spune: „Da, Tony, este un rol greu”. Tony a întrebat: „Si de ce spui tu asta?”. La care Buzau răspunde: „Uite, Tony, in piesa sunt zece sau unsprezece ocazii când Hamlet sta singur pe scena și vorbește cu publicul (Buzau voia sa spună ca monologhează)”. Tony, mirat spune: „Si ce dacă?”. Buzau replica: „Pai, bine, Tony, ce faci cu mâinile in timpul asta?”.

  9. Actorul meu preferat pe la 10 ani: Fred Astaire…
    În fine, dacă tot a venit vorba despre filme vechi, cine are Amazon și vrea sa încerce o comedie ruseasca, The diamond arm, 1969. Bineînțeles, exista subtitrare în engleza.

    Răspuns la întrebare… Dem Rădulescu, Amza, Toma, Jean Constantin, Puiu Călinescu

    • ”Gară pentru doi”

    • Emanoil Petrut, George Vraca, Alexandru Giugaru, Stefan Ciubotarasu, Constantin Codrescu, Geo Barton, Colea Rautu, Vasile Niţulescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Aurel Giurumia, Gheorghe Cozorici, Ştefan Sileanu, Dan Nuţu, Liviu Ciulei, Irina Petrescu, Emilia Dobrin……… Iar lista e deschisă. De Dinică s-a spus deja.
      Și o recomandare de film – un film nebun pentru perioada aia – Printre colinele verzi (1970). Spre rușinea mea nu am văzut Glissando

  10. Dinica, George Constantin, Pitis. În generatia: încă în viata: Rebenciuc și Mălăele, în generatia încă mai avem de jucat: Răzvan Vasilescu. În generatia: în vârf de forma Vasluianu, Manole și poate Pavlu.
    La nu, nu e cazul: Belgian, Caramitru. Încă nu sunt decis asupra lui Pierdic, Maia și Oana Pellea.

  11. pai sa devina uploader pe filelist ca acolo nu-i face nimeni nimic :))

  12. Hai ca avem actori mari in filme romanesti grele: Bogdan Dumitrache/Pororoca si Valentin Ivanov/ 4 luni 3 saptamani 3 zile

  13. Nu-mi dau seama cine a fost JPB. O fi Cartouche? O fi Borsalino? O fi Stavisky? Poate Jean Valjean? Habar nu am.
    Nu-mi dau seama nici cine ar putea fi pus pe picior de egalitate cu el, mă refer la actorii noștri. JPB n-a fost vreun actor de forță, cum n-a fost nici Alain Delon, dar am senzația clară a faptului că nici actorii români de forță (puțini și discutabili) nu se pot apropia de el. Pentru că el știa să transmită ceva de acolo, mai degrabă trăia rolul, nu-l juca, plus că-l ajuta și fața aia de șmecheraș de 2 lei.
    Cam așa cred că stau lucrurile.

    Cât despre ce a primit din partea statului francez, stai să vezi ce va fi când va pleca Alain Delon. Pentru că ăla da, a cam îmbrăcat tot ce așteaptă omenirea de la un golănaș rasat și de la un tip rău cu principii bune. Și repet, nici el un actor de forță.

  14. @Cristici: zi-mi daca intelegi intrebarea lui Bebel din finalul acestor 20 de secunde: https://www.youtube.com/watch?v=1FT4V47M9Q4

  15. Brusli murise cand îi vedeam eu filmele, copil fiind. Si a fost eroul meu pana la o varsta pe care mi-e putin rusine sa o zic. Apoi, intr-o masura, a redevenit dupa ce am mai aflat una, alta.
    De ce a vorbit presedintele Frantei la inmormantarea unui actor? Un pic naiva intrebarea, nu? Pentru ca acel actor a adus servcii tarii prin ce a facut. Suna cliseistic, dar a ajuns un reprezentant al culturii franceze, de aia.
    Dupa mine, Toma Caragiu e cel mai bun actor roman. Aceasta parere se bazeaza pe putine chestii (in special un monolog din Actorul si salbaticii) si nu are nicio pretentie de obiectivitate.

    • Cati ani avea Brusli in filmele la care te uitati tu? 50+?
      Ce filme cu Belmondo ai vazut, copil fiind, cati ani avea Belmondo in acele filme?

    • Brusli avea 33 de ani in Enter the dragon. Jean-Paul avea 27 in Breathless, unul din cele mai bine cotate filme ale dansului.
      In alta oridine de idei, nu-mi amintesc de vreun film cu Belmondo vazut in copilarie. Ziceam doar ca argumentul tau legat de varsta nu functioneaza.

    • Cate filme cu Belmondo tanar au fost difuzate in Romania?

  16. Traian Băsescu

  17. Sunt tanara, l-am prins direct batran, dar mie mi-a placut de Marcel Iures. Primul film fratuzesc pe lista de vazut este Band of Outsiders de Godard, dar e ciudatel si trebuie sa se alinieze putin astrele sa pot fi atenta la el.

  18. In rolul lui Jean Paul Belmondo: Sergiu Nicolaescu

  19. Interesantă alegerea fotografiilor – doi actori mari ai cinematografiei franceze – Lino Ventura și Jean Paul Belmondo (Bébel). În ceea ce mă privește balanța preferințelor înclină către Ventura – se apropie mai bine de linia Gabin.

  20. Nu ca Delon in Rocco si fratii sai, L’Eclisse, La piscine, Le clan des siciliens, Mr Klein nu a fost cu forta sa inteleg?
    Iar pe Piersic l-am pus ca popularitate la noi nu ca si egalitate ca actori!

  21. Te rog, vreau si eu blogul cel nou al lui Alain. Chiar nu se gasesc filme frantuzesti, pe Netflix sunt extrem de putine. Si nu inteleg de ce nu se poate sa aiba licente de distributie worldwide, astfel incat daca vreau sa vad numai filme frantuzesti trei luni, pai sa ma lase sa aleg. Sau poloneze, norvegiene, etc.

    Pe Belmondo il vedeam in Revista Cinema, la care mama era abonata in anii ‘70. Scapau si cativa actori francezi, pe vremea aia, nu erau doar romani. Imi amintesc si acum fotografia cu Marie Jose Nat, langa Amza Pellea, in Dacii.

  22. N-ai scrie și tu un articol despre Ivan Patzaichin sa te vad cum îl elogiezi din toți porii cu care transpiri deseori atâta sămânță de scandal… Ma întreb oare știi cine a fost Ivan Patzaichin? Dar lasă-o așa este pe iată-l-franco… Ma mir ca nu elogiezi filosofi turci ca doar ai trait printre ei… Dă-on’plm…. Românule!!!!

    • Trebuia sa apara si un prost din asta…
      Pomeneste „samanta de scandal”, in timp ce mananca cacat… „cu samanta de scandal”.

    • N-ai scrie și tu un articol despre

      nu mai bea, că spui prostii.

    • aici vorbim de belmondo. de patzaichin se vorbeste in alta parte.

      si de ar ce trebui musai sa vorbesc de cineva, oricine, daca pentru mine nu reprezinta ceva important?

      „Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el”, nu-i asa?

  23. trebuie să vorbești despre ce vrea publicul. și când faci asta, publicul plânge că ești prea comercial, prea pus pe chiloțăreală și cancan.

  24. Nimeni nu e prea tanar ca sa-l stie pe maestrul Belmondo. Chiar si eu, la 17 ani, am auzit de el (si am vazut cateva filme).

  25. Dem Radulescu
    Marin Moraru
    Gheorghe Dinica
    Stefan Iordache
    Dorel Visan

  26. Dem Rădulescu ❤️

  27. Draga Cristici, Florin Piersic are si talent pe langa o prezenta fizica nativa deosebita. Eu il consider chiar mai bun decat Amza care a jucat in filme de propaganda gen „Mihai Viteazu ” si chiar seria cu Nea Marin , nemaivorbind de scenetele TV la care ne radem, nu?pentru ca filmele romanesti erau numai de propaganda( doar prin anii 80 Daneliuc reuseste sa faca niste filme de autor)si presupun ca era o filiera prin care ajungeai sa joci in ele, filiera in care intrai constient. L-am vazut pe Florin Piersic in „Zbor..” unde nu are prea multe replici ( cred ca nu vorbeste deloc) si a fost impresionant. Asa cum si pe fiul lui care este la fel, un”frumos”, si tocmai de asta nu prea aveam o impresie buna l-am vazut intr-o piesa cu Stefan Iures si m-a convins neconditionat. Fara indoiala ca au fost in trecut actori de comedie si revista foarte buni.
    Dar despre ceilalti, care nu erau fie bine politic fie inregimentati, si care nu apareau in filmele de propaganda ( marea majoritate) sau la tv in scenetele moralist socialiste nu mai sunt inregistrari, nu sunt cunoscuti publicului larg. Dintre actorii de comedie dar care erau foarte buni ca actori in general amintesc pe Stefan Banica , Marin Moraru , Gheorghe Dinica , Radu Gheorghe ( fenomenal in Fata din Andros)Horatiu Malaele, George Mihaita .Actori uriasi: George Constantin , Stefan Iordache , nu Radu Beligan desi a jucat foarte mult , Gheorghe Dinica , Victor Rebenciuc , chiar si Mircea Albulescu, Ion Caramitru Claudiu Bleont , pana la o varsta, ,si sa nu uitam actritele uriase : Clody Bertola , Olga Tudorache , Carmen Stanescu ,Leopoldina Balanuta, Valeria Seciu , Rodica Negrea, Carmen Galin in „Ilustrate cu flori de camp” , Gina Patrichi, Irina Petrescu , Silvia Popovici,Coca Bloos , Mariana Mihut , Tora Vasilescu, Tamara Buciuceanu fabuloasa in „Dimineata pierduta „,Magda Catone …si promitatoarea generatie a anilor 80 .Sunt piese (rar filme)care au fost interzise sau s-au jucat doar de cateva ori . Istoria , draga Cristici , se vede ca ii nedreptateste a doua oara ( pentru ca propaganda national populista de acum i-a scos in fata tot pe cei care erau implicati in propaganda si atunci).
    Reamintesc aici niste filme de atunci”Septembrie”, „Interviu” cred ca „Vulpe Vanator”…”Glissando”.. „Reconstituirea”
    S-a ales praful de un trecut cu care nu ne-am reconciliat si nici nu mai vrem sa o facem..vrem sa fim linistiti…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile