ASMR… a fost, poate mai e un trend. Sute de … pe youtube clefăie, plescăie, ling microfoane… crezând ei că „îți produc senzații interesante”.
Nu mie, eu nu „mă excit” când îl aud pe unul că se apucă de clefăit la masă. Dar la muzică am „senzații interesante”: mi se ridică părul pe mână, mi se ridică părul pe ceafă… wow!
Știți ce înseamnă Hipoacuzie neurosenzorială?
„Numită și hipoacuzie de percepție este o boală foarte frecventă, care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Gradul pierderii auditive poate să difere, variind în severitate de la ușor la profund. Pierderea de auz poate afecta fie frecvențele sonore joase, fie frecvențele sonore înalte, fie ambele tipuri de frecvențe. Orice persoană, indiferent de vârstă poate fi afectată. Nu există tratament curativ pentru această afecțiune, ci doar tratament de susținere cu proteze auditive sau implant cohlear.”
Tinnitus știți ce e?
Tinnitus is when you experience ringing or other noises in one or both of your ears. The noise you hear when you have tinnitus isn’t caused by an external sound, and other people usually can’t hear it. Tinnitus îs a common problem. It affects about 15% to 20% of people, and is especially common în older adults.
Link-urile cu Phil Collins nu sunt alese aiurea: Phil Collins are tinnitus. John Wick (Keanu) are tinnitus. „Metallica’s Lars Ulrich uses earplugs to protect himself after developing tinnitus, a perception of sound where there is none.”
Dacă nu ascultați acum „muzică care să vă ridice părul pe mână”, în viitor este posibil să nu veți mai putea avea această șansă. Fizic, odată cu îmbătrânirea, nu veți mai percepe anumite sunete. E foarte nasol să fii privat de anumite lucruri. Și, cel mai nasol, este să nu mai poți face nimic pentru a le avea. Parafrazând celebra zicală, „asculți, nu asculți, vremea urechilor bune trece.”
Acest articol nu este unul sponsorizat, dar poate că anumiți patroni direct interesați să vândă ar trebui să facă un set de articole (eventual plătite) în care să explice de ce e bine să cumperi scule audio de calitate cât ești tânăr.
Să devii „audiofil” la 40 de ani e… Da, mai bine mai târziu decât niciodată, dar nu prea mai ai „sculă” cu care să…f… traduci muzica în creier.
Am mai fost întrebat: Cristi, ce recomanzi, ce să-mi cumpăr?
Am același răspuns: Nu știu, tu știi. Urechile tale îți vor spune ce ai nevoie. Mergi prin magazine, mergi pe la expoziții de Hi-Fi, ascultă în diferite medii, caută… caută „traductoarele” care îți ridică părul pe mână. Acelea sunt „ale tale”, acelea sunt „pentru tine”.
De exemplu, am investit mii de euro pentru a decide că 5.1 nu e ce caut, stau degeaba cu 5.1 în casă, îmi ajunge foarte bine stereo.
Acum vreau să încerc să văd dacă urechile mele cu tinnitus mai pot simți îmbunătățirea sunetului adusă de un DAC. iFi Audio ZEN văd că este lăudat destul de mult, e posibil să-i dau o șansă.
Pentru că în „grupul celor cinci” am un tip care ascultă Mozart, la un moment dat era înnebunit după Mozart, am încercat să ascult mai mult decât cele trei piese pe care le știe toată lumea.
Astfel am intrat în lumea muzicii clasice, care a fost ca o… poate o săptămână nu am ieșit din casă, ascultând, citind, căutând mai multe informații despre x, despre y (poate revin cu un articol, că aș avea ce scrie). Mozart are o operă finită (doh!), interpretată de foarte multă lume, de foarte multe orchestre.
Ascultând diferite interpretări (editia scoasă de Philips e favorita mea), mi-am dat seama că înregistrările mai vechi îmi plac mai mult, sunt mai melodioase. Cum, de ce, nu sunt aceleași partituri?
Așa am ajuns să citesc despre Loudness war, o chestie pe care sigur o veți observa, dacă veți fi atenți.
„Publicul cere” mult bass și înalte, mai puține medii, iar asta, în atâția ani, a început să se vadă în muzică produsă. Majoritatea albumelor „remastered” se conformează acestui trend al Loudness war, și, cel puțin pentru anumite urechi, își pierd din muzicalitate.
So, un sistem de ecuații care ar trebui rezolvat (cât mai repede):
* urechi care îmbătrânesc
* muzică din ce în ce mai puțin melodioasă
* scule audio de calitate mediocră/slabă
Ce putem rezolva din acest sistem, și cum/când?
Dacă nu ascult acum muzică care să îmi ridice părul pe mână, când aș mai putea-o face?
„Fericit” posesor de tinită de la 26 de ani până azi (30).
E maxim de kkt. Doctorii au zis că nu e nimic stricat la timpan deci n-au ce să facă.
Poți încerca te rog exercițiul următor ?
https://www.youtube.com/watch?t=98&v=KBgkPOGD6gw&feature=youtu.be
Aștept impresii !!!
@Gogosharu: bun exercițiul, mulțumesc, nu știam de el!
Nu mi-a eliminat tinitusul, dar l-a redus destul de mult.
Eu o artera in jurul nervului auditiv. Nu exista solutii pt tinita mea. Nici cu pastile.
Rick Rubin sa traiasca!
Plus ca 0-urile alea lipsa din mp3-uri strica mult urechile!
Cu Rick Rubin la butoane, ce diferenta intre RHCP (Blood, Sugar,….), J. Cash, Slayer si Metallica (Death Magnetic).
Si eu am tinnitus de foarte mult timp. Abia il mai bag de seama, nu stiu cum am reusit, dar nu mai aud tiuitul decat noaptea la culcare cand ma linistesc.
Urla si tu mai putin la oameni
Voi lua și eu un sistem de sunet mediocru, poate am sa o conving pe colega sa se epileze pe brate, sa nu-și mai dorească sa i se ridice parul pe mana când ascultăm Shine On You Carzy Diamond.
În alta ordine de idei eu consider ca după ani prin cluburi și gaming cu căști pe urechi, nu aud chiar bine, cu toate astea, anumite frecvente înalte le aud și acum, chiar dacă alte persoane din aceeași cameră nu le aud.
Cam toate sistemele de sunet testate în ultimii ani îmi dau senzația ca suferă la capitolul înalte. Nu-mi vine sa schimb boxele mele Unitra din anii 80, mi se pare ca au niște tweetere geniale. Am schimbat și eu sisteme de mii de lei și tot la ele m-am întors. Sunt singurele care ma ajuta sa fac diferența între un mp3 la 360mps și un flac.
La filme însă prefer sistemul 5.1 dar mi-a luat ceva până am reușit sa îl fac bine echilibrat.
Acu’ 20 de ani era mare DJ la radio si aveam 4 ore de emisie pe zi in medie. Incepeam sa folosim si noi computerul pentru mixat, ca eram cam satui sa tot dam din CD-uri. Spre deosebire de Radio Timisoara, unde se folosea inca banda de magnetofon, casete si vinil, noi eram o idee mai „upscale”, ca dadeam de pe CD-uri. Normal, asta insemna sa mixezi piesa-cu-piese, in loc sa faci un playlist pe comp si sa te pregatesti numa’ sa vorbesti o data la 3 piese.
Pentru ca eram si noi lenesi, mai puneam de pe comp. Si suna directoru’ ca patronul face spume, ca se aude compresia. Cum ‘zda ma-sii, ne gandeam noi, ca facem PM3-urile la bitrate maxim, dar duda ala avea sistem din ala smecher si se auzea.
In timp am reusit sa bagam mai tare pe comp, ca ii tot explica directorul muzical ca oricum pulimea nu are Bang & Olufsen, asa ca nu se simte.
Dupa 10 ani de radio am pierdut ceva auz. Pentru ca asa e prostul la 20 de ani, ori pune oalele alea de casti tare, pana iti fierbi creierul ori bagam cate un rock din ala suparat pe difuzoare de simteam literalmente cum imi vibreaza inima in mine.
Dar astea vin cu niste costuri …
Dar și CD-urile tot de pe magnetofon sunt înregistrate, numa’ zic…
am un test pentru problemele cu basii – https://youtu.be/gtythil5qwY
*MP3 la 320kbps adică.
Auzul meu nu e tot timpul la fel. Se intampla ca o melodie pe care-am ascultat-o de 100 ori si a 101 oara sa aud instrumente si sunete noi, si asta facand-o cu aceleasi casti sau boxe, parca urechea da ‘unlock’ la ceva. Am stat si m-am intrebat de ce si concluzia mea e ca starea fizica si psihica contribuie masiv la asta. Tre sa fii relaxat fizic, sa ai bataile inimii si respiratia sub control si sa-ti golesti mintea de ganduri.
PS funny guy mode on
Pe o parte tu spui ca imbatranind pierdem din simtul auzului. Pe cealata parte, am niste vecine la bloc care aud tot, absolut tot.
„Peretii sunt atat de subtiri incat ii auzim pe vecini, dar atat de grosi incat nu intelegem nimic.”
Nu e de la ureche. Auzind de 100 ori aceeasi piesa ,incepi sa observi detalii pentru ca esti obisnuit deja cu ce e in fata. E la fel ca la filme. Cand vezi un film a-8-a oaran,deja te uiti la ce perdele au prin casa si la cum gesticuleaza „extra-urile” prin platou.
@cristici.
Loudness war era o problema la jumatataea anilor 90. Acum LOUD-ul a castigat tot ,nu mai e nici un razboi. E TARE tot.
Eu am incercat dac-ul de 3000 de lei de la iFi si nu am simtit nicio diferenta pe castile mele audiotehnica de 1000 de lei. Iar apoi mi-am luat o pereche de audeze de 4000 de lei si tot nu mi-a placut iFi-ul. Dar am incercat si Mojo si s-a transformat totul in spectacol.
ce articol frumos!!!
Nu-i asa? 😃
Eu am avut https://www.avstore.ro/dac-uri/audioengine-d1/ si am fost foarte multumit de el.
apropos, eu folosesc niste maruntisuri, dar, na, mai bine decat nimic: am boxe Keff Egg si casti in ear Tin HIFI T2.
Pardon, Kef, nu Keff..
Eu sunt fericitul posesor al lipsei de miros…
Ma dau cu aceleași parfumuri pe care le-am avut și inainte de a pierde mirosul definitiv…
Cand ma dau cu unul din ele, creierul meu îmi „fabrica” mirosul respectiv încât am senzația (falsa) ca il simt…
Dar cu gustul cum stai?
Asta cu lipsa mirosului a intervenit si la mine. A fost prin 2019 cand am sesizat, cand a aparut pandemia mi-am pus niste intrebari. E efectul secundar al rinitei alergice la ambrozie. De atunci cand simt mirosuri, este doar o senzatie ca mi se pare ca miroase.
Nasol, nu imi mai dau seama care sosete sunt purtate si care nu.
Lasand gluma la o parte, asta are implicare si in savoarea perceputa a mancarurilor.
Eu am făcut un fel de reacție ciudata la niște conserva de ton – probabil stricat – si am rămas fără miros în 30 minute… acum 5 ani aproximativ. Gustul e intact.
@Ivanov: fără miros, nu ai gust. 😉
@John Temple Daca nu aveam gust, aveam 85 kg, nu 100 😁.
Audiogramele ce le fac periodic îmi arată că la peste 6,5KHz cîntă muzica degeaba. Așa că măcar să nu hîrîie basul…
Pielea găină nu ține doar de sunetul auzit.Are legătură cu vizualul, cu ceea ce este stocat în memorie.Sunetul care a declanșat „părul măciucă” în trecut, sunet care nu mai este perceput, este înlocuit cu ceea ce este memorat, desigur, dacă se reformează senzațiile.
Ma numar printre cei cu tinnitus.
Pt cei cu pierderi de auz (si poate si tinnitus) marea speranta a zilelor noastre se numeste Frequency Therapheutics, un tratament in faza de studiu (2b), fx-322. Daca trece de utlimele etape de certificare, posibil sa fie prima oara ib istoria omenirii cand auzul se poate vindeca macar partial.
Mai sunt si altii care cerceteaza dar par a fi f f departe. Marile promisiuni ale terapiilor genetice continua sa dezamageasca, nereusind sa livreze in (aproape) nici un domeniu vreo cura. Cand aud vreun titlu din gama asta dau mai tare si inchid.
Pana cand tratementul apare, folositi dopuri de urechi.
https://www.youtube.com/watch?v=Ez1PjagY2CE
https://www.youtube.com/watch?v=LcYEITaUMP0
https://www.youtube.com/watch?v=rtpxD7xmkQU
https://www.youtube.com/watch?v=MkoNxelNTiM
https://www.youtube.com/watch?v=6KL12rl-SVk
https://www.youtube.com/watch?v=4puk9jg98Ak
https://www.youtube.com/watch?v=WU9V8pavQKM
https://www.youtube.com/watch?v=wZ7vr5f7pmU
https://www.youtube.com/watch?v=cVaIPF7xnQg (nu e ASMR)
https://www.youtube.com/watch?v=cwub1m1pg0c (nici ăsta)
https://www.youtube.com/watch?v=BRVhjzl7TKM
https://www.youtube.com/watch?v=vCQ_Lru0Ph8
https://www.youtube.com/watch?v=dugJxWETY2s
https://www.youtube.com/watch?v=BGZaBqxqeU0
https://www.youtube.com/watch?v=voazsMd1YBg
https://www.youtube.com/watch?v=PiFLdhBhxwY
https://www.youtube.com/watch?v=rlYUO_Iwyaw
https://www.youtube.com/watch?v=Mb7lwOseDVU
https://www.youtube.com/watch?v=3Mfysppbnr0
https://www.youtube.com/watch?v=YMbeylgXcc8
https://www.youtube.com/watch?v=fVNgSxGfm1s
https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
https://www.youtube.com/watch?v=TCkmKgUp1ak
https://www.youtube.com/watch?v=owseTngZFMI
https://www.youtube.com/watch?v=kKH63_r0OCA
https://www.youtube.com/watch?v=FgdHZqSIO1M
https://www.youtube.com/watch?v=-FyIS0k_ozQ
https://www.youtube.com/watch?v=lW9uKZE4yJ0
https://www.youtube.com/watch?v=4KFuhtgzCko
https://www.youtube.com/watch?v=nTIGARZRqgc
https://www.youtube.com/watch?v=dgZ41Rg1whs
https://www.youtube.com/watch?v=q5GZdFtGSBw
https://www.youtube.com/watch?v=XqPYPmDwX8U
https://www.youtube.com/watch?v=oXnUyKW3eTM
https://www.youtube.com/watch?v=6MlqDJX25OI
https://www.youtube.com/watch?v=Gz-Ydz-HwOY
https://www.youtube.com/watch?v=SyWxgkQ_3OM
https://www.youtube.com/watch?v=nGpeRaT2nKc
https://www.youtube.com/watch?v=LHAgUebnlXI
https://www.youtube.com/watch?v=adXmM-eqwz8
https://www.youtube.com/watch?v=tcYOBHpoxog
https://www.youtube.com/watch?v=XlzTsK-xN0I
https://www.youtube.com/watch?v=D00G2clI-Kg
https://www.youtube.com/watch?v=sFc5Dw5gWRw
https://www.youtube.com/watch?v=Ec7LcvWPDQI
https://www.youtube.com/watch?v=mimGHUflhiY
https://www.youtube.com/watch?v=0BgoFiekqk8
https://www.youtube.com/watch?v=MURPf_6r8z4 (favorita lui MRU)
https://www.youtube.com/watch?v=TXXjeIF7M7I
https://www.youtube.com/watch?v=jJEitHYYWj4
https://www.youtube.com/watch?v=gyJUz6xexr4 (nu e asmr)
atat gunoi intr-in singur loc rar gasesti
@Cristici: ai luat pauză?
tinitus am avut temporar acum vreo 10 ani. santier, utilaje extrem de zgomotoase, protectie zero spre nimic. sonograma normala, cateva pastilute si cand zgomotul depășea un anumit nivel ieseam pur si simplu din santier in ciuda scandalului si amenințărilor. mi-am revenit desi dupa cate vreun concert mai plimb cateun greieras o zi doua. asa ca am rarit si concertele exact pentru a ma putea bucura de ele cat mai mult.
la muzica… prefer joasele, alea pe care le aud cu cutia toracica. ah, si ‘wall of sound’. as scoate insa cu bucurie inaltele. cineii cel putin i-as interzice voios. aia chiar imi ridica parul pe maini. de durere. efectiv durere, nu figura de stil.
in ce privește audiofilia, deosebesc un mp3 128 de un 320. da’ cam atat. iar la do re mi, in scoala ma intreba profesoara de compozitori, ca la cantat ar fi trebuit sa imi dea 1 si sa imi scada nota la purtare ca imi torturam colegii.
scule audio am. nu de mii de euro da’ cat sa acopere carentele fiziologice.
eh, compensez cu ochii. nu stiu sa denumesc toate nuantele pe care le vad. iar detaliile, ii lasa pe multi nedumeriti.
aia cu durerea o simt eu la lumină extrem de puternică, punctiformă în ochi.
îmi place să fie lumină, cât mai multă lumină ambientală, ador zilele însorite și becurile puternice, dar anumite ledurile clipuricioase sau nu pe întuneric sunt nașpa, iar unele investigații oftalomogice absolut necesare (exament de fund de ochi, tomografie de nerv optic) sunt o tortură. efectiv tortură. am senzația că îmi bagă un cuțit în ochi.
într-o vreme mă duceam și la o doctoriță imbecilă, avea senzația că clipesc doar ca s-o scot pe ea din papuci sau că am nevricale de copil răsfățat.
Loudness war nu e despre bass si inalte la max. Scrie in link-ul pe care l-ai pus…
E vorba despre nivelul audio (volum) la general. Ultimul trend in materie este masterizarea la nivele mai ridicate decat concurenta – mai simplu, sa se auda mai tare… in detrimentul calitatii desigur pt ca dinamica e din ce in ce mai mica, totul devine o pasta densa etc..
Nu ai cum sa corectezi chestia asta tu, ca ascultator, indiferent de ce sistem audio ai…
E abuz de compresie de dinamica, din care rezulta o ciorba care umple mai bine urechile. Asta e.
„nivelul audio (volum) la general” care scade „dynamic range”, iar tu apoi trebuie sa decizi ce lasi, ce sunete lasi sa intre in aceeasi dinamica… si doar nu esti dus de-acasa sa lasi medii.
Tiuiturile in cap sunt pasul inaintea auzitului de voci :d
teapa, dac-urile sunt teapa pentru urechi peste 40. demonstrati cu argumente.
Scrie in articol: „argumentele” sunt urechile tale. Nu simti diferente, nu ai nevoie de mari investiti.
Iar asta ar trebui sa fie de bine, sau de rau?
poate sa imi dea si mie cineva un ghid ca la prosti? am un laptop(mac), un android(pe viitor poate iphone) si vreau sa le leg la niste monitoare de studio krk rokit 8. am avut o placa de sunet emu202, dar aia mergea doar pe windows xp si pt macos au mai facut update la drivere(cele de pe site nu mai merg, sunt prea vechi), deci trebuie sa imi cumpar ceva ca sa pot folosi laptopul la boxe, ca deocamdata ele someaza.
eu nu inteleg ce face dac-ul. pe avstore la descriere(si prin reviewuri) sunt scrise niste lucruri care ma depasesc total, parca sunt navete spatiale, nu inteleg termenii. chiar sunt atatia specialisti in sunet la noi, toti stiu exact toti termenii, sa defineasca cum suna vertical si orizontal si ca un amp pe lampi? nu vreau sa stiu detalii, ci lucruri de baza si se pare ca trebuie sa fii destept sa gasesti ghiduri pt prosti.
ce as avea nevoie eu? as prefera sa pot lega macar laptopul(probabil prin cablu), daca e posibil si telefonul(prin bluetooth poate cu ceva gen https://www.avstore.ro/dac-uri/ifi-audio-zen-blue/) si sa scot 2 iesiri catre monitoare. si probabil ca mi-as dori daca pot sa adaug si un subwoofer la treaba asta, ca doar pe monitoare simteam lipsa bassului. si tot de acolo sa imi pot lega si niste casti pentru cand nu vreau sa deranjez(dac-ul pus de autor am vazut ca parca pt asta era).
ce face dac-ul asta? asta e ce am eu nevoie? sau mie imi trebuie altceva? as mai avea nevoie daca e posibil sa scot si un pian electronic tot prin setup-ul asta. sau ala sa il scot prin interfata midi catre laptop? oricum sunt habarnist si tot ce am cautat sa citesc imi explica de parca as fi expert, as avea deja tot setup-ul facut si vreau doar sa mai imbunatatesc, pe cand eu am niste scule pe care acum nu stiu cum sa le leg intre ele si sa le folosesc.
pt tv imi trebuie un sistem separat? gen din tv iese cablu optic pana la un dac si de acolo duc mai departe intr-un sistem de sunet?
multumesc!
DAC-ul adica „digital to analog converter” face exact ceea ce-i spune numele, adica converteste semnalul digital in analogic.
Deci, foarte simplist vorbind, cand artistul canta la microfon, sunetul (prin diafragma, bobina) se transforma intr-un curent electric. Curentul asta merge la difuzor (prin amplificari, mixere, etc.) – aici e alta bobina, alta membrana si se transforma din nou in sunet.
Problema este la stocarea sunetului. De ex. banda de magnetofon, casetele stocau tot in format analogic.
Dar, s-a inventat formatul digital (MP3 si restul – e o istorie intreaga), curentul electric modulat s-a convertit in format digital, adica gramezi de 1 si 0.
Deci tu ai – muzica creata analogic – convertita digital – reconvertita analogic – boxe – muzica. DAC- ul este veriga dintre hardul PC (digital) si amplificator (analogic).
Acum adiofilii ar zice ca solutia ta cu boxele de studio amplificate este foarte proasta pentru ascultat muzica. In primul rand monitoarele de studio dau o muzica „rece” corecta, pentru a asculta strict interpretarea. Boxele pentru auditie au personalitate, melodicitate, etc. In al doilea rand, amplificarea proprie a boxelor nu e de mare calitate.
Nu sunt vreun mare specialist, dar la sculele tale eu zic sa-ti iei un preamplificator unde sa bagi toate sculele (tv, pc, telefon ,etc. ) Cat despre BT e cam aiurea sa asculti muzica prin el – pierderile sunt imense.
multumesc!
monitoarele le-am luat la sfatul unui inginer de sunet si pt ca am dat 500 de euro pe ele nu cred ca o sa imi cumpar altele acum, asa ca trebuie sa ma adaptez. e adevarat, se aude cam prea rece, dar problema mea mai degraba era cu pozitionarea lor si cu faptul ca simteam lipsa de bass.
poti sa imi dai un link catre un preamp sa vad si eu cam ce trebuie sa imi caut?
ce bag in preamp? adica ma gandesc ca totusi nu e bine sa scot direct cablu jack din placa de sunet a laptopului, de aia credeam ca un dac din asta legat pe usb va functiona ca o placa de sunet dedicata si care sa scoata un sunet cat mai fidel.
„inginer de sunet” – exact cum ziceam, boxele sunt bune pentru munca de studio nu pentru auditie in fotoliu.
Cu recomandarile e cam greu, orice audiofil (noroc cea eu nu sunt) e la fel de nebun ca si un pescar, vanator, etc. Fiecare are adevarul lui, cu care e in stare sa moara in brate.
Deci, da, DAC-ul e esential. Eu am cumparat acum vreo 12 ani un amplificator de casti FIIO E10 ca sa acult muzica la casti la servici (https://www.avstore.ro/dac-uri/fiio-e10k/), care functioneaza perfect si azi dar legat la un amplificator ARCAM.
Deci daca nu visezi unicorni e bun si asta. Ideea este ca cablul de iesire (jack) sa fie cat mai scurt si mai gros (semnal analogic). Adica sa pui DAC-ul cat mai aproape de amplificare.
Preamplificator – nu stiu ce sa zic, poate unul second (e mai ieftin).
Diferente de calitate/pret sunt foarte mari https://www.avstore.ro/preamplificatoare/?sort=price_asc
Scula asta pare interesanta la banii astia (https://www.avstore.ro/preamplificatoare/emotiva-basx-pt-100-stereo-preamplifier-dac-tuner/) – are cam tot ce-ti trebuie tie, dar din pacate habar n-am de calitatea ei. Are chiar si dac integrat. La banii astia nu ma astept la vreo mare calitate, dar daca esti din bucuresti poti sa o asculti la ei in show-room.
Si ai mare atentie la cabluri – nu din alea mai scumpe ca o masina – dar un cupru de calitate face mult la transmiterea semnalului. Ceva la metru, minim 2×2,5 mmp.
Muzica electronică se face digital. Așa că nu e 100% corectă afirmația „muzica se produce analogic”.
De când s-a inventat sintetizatorul, se produce orice așa.
deci practic mi-ar trebui ceva de genul asta https://www.avstore.ro/preamplificatoare/emotiva-basx-pt-100-stereo-preamplifier-dac-tuner/ ?
sau ceva cum a fost oppo ha-1?
Mi-a stat saworma in gat cand am citit ca un inginer de sunet a recomandat „rokit 8 „.
E inginer pe bune cu scoala si diploma sau e deala care s-a inginerizat pe youtube?
Rokit nu sunt bune pentru ascultat muzica ,ba chiar nu sunt bune pentru nimic .
N-au bass? Rokit 8 au bass de-ti rupe chilotii pe tine. Dar na,e valabil doar intr-o camera de cel putin 36mp (ti-a zis inginerica asta?), altfel nu au unde sa se desfasoare si bass-ul il aud vecinii,nu tu.
@robert: ce recomanzi in locul lor? dar te rog la buget asemanator, nu cum vad pe avstore doar dac-uri/preamp de 10-20.000 de lei. nu inteleg cine da astfel de sume pe scule de muzica, dar eu nu dau.
Alegerea mea personala a fost:
Amplificator: https://ipon.ro/shop/termek/yamaha-r-n303-negru/1857152
Boxe: https://www.avstore.ro/boxe/wharfedale-diamond-230/
Adaptor bluetooth: https://www.amazon.de/Bluetooth-Streaming-Wireless-Smartphones-Receiver/dp/B01CZVCYU0/ref=sr_1_1_sspa
In general ascult muzica, din acest motiv nu am vrut 5.1 sau ceva similar. Sursa digitala (FLAC/mp3) sau analog (vinil). Fileserver in retea, si DLNA. Via Bluetooth, telefon sau televizor (e pe alt perete, de aceea).
Amplificatorul l-am prins undeva la ~1200 lei, boxele la ~1400 lei. In general ascult rock, electronica, jazz, dar merg si alte genuri fara probleme.
Pe partea de retea, cum am zis mai sus, suporta DLNA/UPnP, AirPlay si Spotify. Ultimul nu ma intereseaza, deci nu l-am testat. Via Bluetooth nu am avut probleme, l-am folosit ori la filme ori la muzica. Cu siguranta se mai pierde din informatie, insa urechile mele nu fac diferenta decat in anumite cazuri – FLAC, Jean Michel Jarre de exemplu.
Ca sunet, depinde destul de mult sursa. In general, pot spune ca sunetul este cald, inclusiv bass-ul. Mediile nu sunt sterse, dar nici mai puternice decat trebuie. Umplu un living si hol de +30mp fara probleme.
Singurul minus, daca e sa alegi fix amplificatorul asta, e ca peste aproximativ 90% din putere vor aparea basii sparti, mie imi pare a fi de la amplificator.
Pentru mine, ASMR-ul e ceva ce imi provoaca nervi, pentru ca nu suport plescaiturile, molfaiturile, etc. Si imi provoaca nervi la propriu, mi se strica dispozitia.
In schimb, imi place ASMR-ul „mecanic”, ala scos de diverse activitati. De exemplu, e un canal de youtube al unui tip care, reconditioneaza incaltaminte de lux. Ei, sunteul ala, al periei, al lacului aplicat, frecat, sters, batut… toate alea ma relaxeaza. Exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=nGpeRaT2nKc
Sau inca un canal, care arata cum se fabrica diverse chestii in masa. Tot asa, un fel de ASMR. Imi place sa ascult. Exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=UVSdM-lZ7ZY
In rest, singurul gen muzical, care imi ridica parul de pe maini, este symphonic metal, combinat cu un cor pe fundal. Daca mai au si o cantareata cu o voce beton, mi-a dat knock out. Exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=ClmnwsnSHdQ
Ah, jupâneaso, ce mi-a mângâiat urechile muzica ăstora de la Epica!
Și când te gândești că mai sunt blogeri printre noi care zic că rockul e pe moarte.
Bine, nu-i chiar rock, e metal :)))
Rock-ul chiar e pe moarte. Nu prea mai sunt trupe bune. Imi placea rock-ul in liceu, ca era mai soft.
Dupa aia am prins gustul de metal si nu m-am mai uitat inapoi.
Si pe partea asta, chiar ai de unde alege, sunt zeci de subgenuri, pentru toate gusturile.
Cum am zis si pe alte bloguri, slava nordicilor, ca inca livreaza bine de tot.
„Si imi provoaca nervi la propriu, mi se strica dispozitia.” – deci nu sunt singurul care vrea sa-i dea un pumn in gura aluia de clefaie crezand ca o arde „ASMR”…
rock is dead
bloodywood
https://youtu.be/Gsy5sJy5_34
ningen isu
https://youtu.be/CbI79e5iZKs
Phil Collins’ ” Do you remember” makes me cry.
WTF is ASMR?
Când îmi face gagica un oral atunci mă simt bine și când îi dau la buci.
ASMR asta mi se pare o chestie pentru ăia de nu pot fute ș-atunci se consolează cu asta.
„Pierderea de auz poate afecta fie frecvențele sonore joase, fie frecvențele sonore înalte, fie ambele tipuri de frecvențe”
„“Publicul cere” mult bass și înalte, mai puține medii, iar asta, în atâția ani, a început să se vadă în muzică produsă.”
Doar eu vad coincidenta?
Cristici, internet police aici, trezit cu noaptea in cap
E foarte nasol sa fi privat (nu privilegiat) de anumite lucruri
Sa fim privilegiati toti am vrea
Tx! Corectat. (mea culpa, am studii tehnice, lol )
Hiperacuzie aici. Foarte sensibil la sunete, in special de frecventa joasa. Intr.o perioada in care toata lumea vrea sa simta bass.ul si are cate un subwoofer asortat si la breloc, you know my pain.
Astept cu interes momentul ala cand zici ca o sa.mi pierd treptat auzul. Deocamdata, intre 30 si 36 doar s.a amplificat, e deja un fel de super putere, nojoke.
Nu exista tratament. Implicit cunosc toate modelele de dopuri de ureche si materiale fonoizolante. Dar da, o muzica fina e buna, nimic de zis.
Mama mea are 76 de ani, aude ca in bancul ala din comentariile de mai sus.
Din pacare, eu il mostenesc pe bunicul, care la 80 de ani era aproape surd. Si chelia tot de la el, zgarcenia…. baga-mi-as!
Nu sunt medic, dar am avut tinnitus cam 2 ani si nu m-a deranjat pana a devenit mai rau si am inceput sa am alte manifestari neurologice, aceasta era un simptom din cauza presiunii incracraniene care crescute pentru care iau tratament:
https://n.neurology.org/content/34/9/125
O alta cauza ar fi thoratic outlet syndrome din cauza anilor de pozitie defectuoasa de la birou, care in timp da tinnitus:
https://www.tosinfo.com/