Prostiile lui Cristici: Cafea și ceai

Este incredibil câtă cafea și ceai se bea în filmele vechi. Mai mult de jumătate din scenele în care protagoniștii trebuie să vorbească ceva sunt la o cafea sau la un ceai. Dacă nu se împușcă sau nu se urmăresc cu mașinile, în general stau la ceaiuri și cafele. Și fumează. Se fumează muuult! Iar asta sare în ochi, se observă imediat, de când s-a luat decizia să nu se fumeze în filme.

Pun mai jos o galerie foto cu screenshots din filme, pe care nu o mai „sparg” cu explicații pentru fiecare. Tăieturi din filme franceze, plus unul american și unul englez. Dacă le indentificati, scrieți în comentarii. (blogul lui Alain face treabă bună, că nu prea găsești filme vechi franceze)
Remarcați și mărimea unor cești de cafea, cât un bol, și cum îi încălzea soția cafeaua lui Maigret: la bain-marie. Dacă cineva știe de ce se făcea asta – că eu nu, cafeaua nu e tot „apă”? – să îmi spună și mie.
Mai jos, niște jazz ambient, să meargă cu cafeaua și ceaiul. Din liceu mă chinui să găsesc „muzică de bar”, jazz ambiental. Muzică de fundal, care să îți creeze iluzia că ai putea fi mai elegant, mai cu clasă decât ești.
E pandemie.  Stai închis în casă, îți cumperi niște cești noi de ceai și cafea (Pepco și Kik rules), pui niște muzică de ambient, schimbi zilnic ceașca și camera în care îți bei cafeaua (nu că ai avea prea multe camere de schimbat)… Iluzii. Iluzii că e totul ok. Până va fi. Că va fi, nu-i așa? Măi, nu-i așa că va fi bine până la urmă?

 

 

 

Dacă vă e dor de Italia, cum mie mi se întâmplă foarte des:

 

Nu sunteți cu Italia, vă enervează macaronarii?
Atunci… americani? New York?

 

later edit: înainte de a ajunge în Italia nu beam cafea.
În Italia am început să beau cafea – iar pentru asta am să fac un alt articol la „Prostiile lui Cristici” – o poveste din Torino, cu mirosurile de pe străzi.
Am învățat să fac cafea cum fac italienii, iar după 3 ani, cafeaua din România o denumesc cum denumesc ei orice cafea care nu e italiană: „acqua sporca”.
„Machinetta di caffe” se găsește și în România, e chiar ieftină dacă nu e originală (originala e inventată de Bialetti – costă mai mult), puteți cumpăra și încerca o cafea făcută așa. Mama mea, care bea cafea de 50 de ani, nu o poate bea, i se pare foarte tare. Eu invers, învățat direct în Italia, cafeaua mamei mi se pare o porcărie. :)

 

later later edit: pentru că pun și puțin lapte în cafea, am găsit o modalitate mai simplă să încălzesc laptele (și ceașca) pentru cafea. Până începe apa să fiarbă, las ceașca cu lapte deasupra. Nu e nimic nou, e pe sistemul ceainicelor turcești.
Ceașca din prima poză era de la signora, proprietara din Torino. M-am uitat pe fundul ceștii: made in DDR :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. Da, după ce vom începe din nou să tăvălim politicieni prin smoală și fulgi, iar apoi să-i expunem prin piețe publice, va fi bine. Doar ca va fi întâi mult mai rău până să se ajungă la ceva de genul ăsta.

  2. Fain post, keep them comming. Am vazut o chestie similara de facut cafea electrica, ma bate gandul sa-mi iau ca aparatul de cafea cu cafea boabe cam da semne de oboseala.

    • Am stat cateva secunde sa ma gandesc ce-o mai fi si cafeaua electrica.

    • Aparat de facut cafea electric similar. Inca nu bausem cafeaua. :D

    • Toate bune și frumoase în Torino.
      Dar șoferii! Nu au semafoare să te amendeze dacă treci pe roșu, că ar face bani cu nemiluita! Așa de multe forțări ale semaforului roșu nu am văzut în toată Italia adunat.
      Bulevarde mari, cu 2 benzi pe sens, tramvai, autobuze ce vin des și la timp. Parcare relativ facilă, cu plată sau fără.
      Hoteluri ieftine, mai ales în afara orașului.
      Pizzerii bune, ieftine.

    • Fishermano🙂 corect
      In Torino pana m-am obisnuit sa trec pe zebra stilul italian respectam culoarea verde pietoni la trecere. Imediat eram claxonat trecand pe verde de soferii nemultumiti ca le taiam elanul si franau.Franau dar nu se opreau ci ma ocoleau🙂
      Daca e rosu la semafor pentru masini dar nu e pieton aproape, am observat ca treceau, nu pierdeau timpul.
      Nu mai zic de claxoane in trafic: concert!
      Stai ca incep sa-mi aduc aminte 🙂Vorbitul(urlatul) pe strada …in primele zile am crezut ca se cearta intre ei dar nu, discutau banalitati, desigur dand si din maini.

  3. Ador articolele tale. Atat am de spus.
    Cand vad “Cristic”, stiu ca urmeaza ceva foarte bun.
    Cand vad “fluture”, dau skip direct.

  4. @Cristici: machinetta di caffe Bialetti e făcută în România, la Plopeni.

    • Stii ce e amuzant la informatia asta? Ca niste prieteni (cu rude in Italia) au primit cadou (de la rude) o Bialetti. Ha ha. Au venit cu Bialetti din Roma, dupa ce produsul plecase din Plopeni. :)

  5. Mai lipseste un amanunt din tutorilaul cu Moka. Cel putin, mie mi se intampla ca, dupa extragere, cafeaua sa fie mai concentrata in partea de jos, astfel ca trebuie putin amestecata, mai ales daca o torni in 2 cesti. In redt, fain trucul cu prosopul rece si ci capacul ridicat (eu il lasam jos pana acum).

  6. Bialetti Fiammetta costă 130-150 de lei (model 2020 sau 2021) și e varianta ideală pentru două cafele.
    Plus că ajutăm economia națională pentru că toate cafetierele Bialetti sunt produse la Plopeni, jud. Prahova.

  7. Eu am gasit ceva si mai bun pe timp de pandemie. Ma uit la unclip dinasta si ma teleportez imediat.
    https://youtu.be/UpN3AcXLSSk
    Plus beneficii pt sanatate daca ma apuc sa si imit.

  8. Cristici presedinte! Cristici presedinte ! Cristici presedinte !!

  9. Americanii cu cafeaua si ceaiul si romanii cu ciorba. De ce? Pentru ca regizorii au mai multe organizatii secrete si asta e semnul lor.Fiecare conducator, din fiecare tara isi aleg acel semn. La noi in tara, Marele Dragon al peliculei a ales ciorba.
    Atat s-a putut.

  10. Acum sunt pline filmele cu scene in care se bea alcool. Oare de ce?

  11. Mi-ai devenit brusc foarte simpatic.

  12. In filmele din ziua de azi, trag o linie doua cu paiu de aur sau dolaru facut sul sau mult mai des trag o iarba. Ne pregatesc pentru urmatoarea legalizare ”e normal draga sa tragi un cui ,nu vezi ca asa fac si aia in filme?!” Cafea italiana e mult prea tare miroase frumos dar te arde la mațe, e mai bine sa o lungesti mai bei si un borcan de apa pe langa ea, bagi mai multi antioxidanti.

    • Cafeaua in Italia se serveste alaturi de un pahar de apa. Cel putin mie, de cate ori am comandat cafea, de fiecare data a venit cu un pahar de apa alaturi (Roma, Torino, Bari, Milano, Lecce).
      Iar mi-e dor de Italia… sa iau bicla, sa o pun in tren si sa ma duc prin diferite orase. Iar daca nu sunt departe orasele de „casa”, sa ma intorc pe bicla, unde pistele de biciclete taie campurile: https://youtu.be/EK069CeJkP8

    • Roma e Roma.Totusi ce gasesti nemaipomenit la Torino? E doar un banal oras industrial.

    • Ce e fain in Torino: energia locului. Nu stiu sa explic. Al doilea cel mai poluat oras din Europa, dupa Paris, dar imi place. Energia. Lagrange (ala cu teorema) a fost profesor in Torino. Galileo Ferraris (cel care a inventat motorul electric) a fost profesor si a studiat in Torino. Lavazza e din Torino: doi tineri au inchiriat ei un spatiu in centrul orasului si au inceput sa aduca si sa vanda niste cafea. I-au spus „Lavazza”. Iar acum Lavazza e ce e. Fiat, Ferrero, Pininfarina – un designer de Ferrari – exista un atelier Pininfarina in TO. El insusi era din Asti, in „judetul Piemonte”. Nu imi plac masinile, nici fotbalul, dar energia locului da.
      Cinzano vermouths date back to 1757 and the Turin herbal shop of two brothers, Giovanni Giacomo and Carlo Stefano Cinzano. Majoritatea chestiilor italiene de care am auzit si noi, sunt inventate in zona aia a Italiei (in nord).
      Cu mai putin de 10 euro, si in mai putin de doua ore, ajungi in Milano, alt oras fain. (Turin to Milan by Train from €7.90)
      La o ora „in sus” cu trenul esti la munte. Doua ore „in jos”, esti la mare. La doua ore „in stanga” e Franta. La doua ore „in sus” e Elvetia.
      Torino a fost o perioada capitala Italiei! Torino a fost si sub Franta, iar asta se vede in unele cartiere, unde ai putea crede ca esti la Paris.
      Dacă un sfert din orașele industriale românești (foste) ar fi ca Torino, „un banal oraș industrial”, românii ar fi mult mai fericiți.

      Cred ca am invatat sa fiu mai politicos traind trei ani in Italia, in „banal oras industrial”, decat 15+ ani in Bucuresti, capitala europeana. M-au fortat italienii. M-au fortat fara sa-mi spuna nimic. „Media celor 5 prieteni.
      Am invatat sa fiu mai atent cu ce mananc, „in banal oras industrial” decat in „capitala europeana”. Batranii din Torino seamana mai mult cu bunicul si bunica, decat batranii din Romania. (Bunica a fost fata de „chiabur”, avea niste tabieturi si niste purtari mai… mai ca batranii din Italia :) ) Etc.
      Am in plan sa ma mut inapoi in TO, macar pentru inca 4-5 ani, si sa fac niste chestii pe care le voiam demult: sa cumpar 10-15 bicle – sa organizez excursii cu cei care viziteaza Torino. Gratuit. „Platiti ca la lautari, doar daca va place muzica”. :)
      Sa mergem pe bicle sa bem o cafea in Pinerolo – ca tot e articolul asta despre cafea. Dar ce e in Pinerolo? Nimic, alt oras. Alti italieni. Cum ajungem in Pinerolo? Pe camp, ca asa au facut pistele de bicle, sa nu te calce camioanele, sa nu bagi noxe in plamani. Pe camp, cu popasuri pe la ferme (cascina). Din unele poti lua lapte si oua; oua direct din cuibare, daca vrei.
      Uite o poza din Pinerolo, care nici macar nu e „banal oras industrial”, e ceva mai mic, e o „anexa” a unui banal oras industrial: https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/a4/fb/58/remembeer.jpg

      Stii ce fac torinezii vara, cand e cald iar jumatate de oras e la mare, in sud? Organizeaza seri dansante in aer liber, pentru cei ramasi acasa. In parcuri, pun scena, cheama trupe, si lumea danseaza – vals, gen.
      Am sa mai scriu despre Torino – si nu ca e orasul Torino, ci ca e civilizatie. Oameni cilvilizati. Cat au fost ei de „suedejii europei”, si se plang zilnic de saracie, prin august ii vezi in parc cu consoarta, dansand vals.
      Puii mei, CE AU EI, IAR NOI NU!?

      De ce nu astepti articolele viitoare, ma provoci acum sa dau din ele in comentarii? :)

    • De acord gusturile nu se discuta. Am locuit in Torino cam 1 an pe la inceputurile deceniului 2000.Incepeau sa construiasca metrou, vanzoleala.In Roma am fost ca turist dar a fost de ajuns sa m-a copleseasca si sa se incrusteze in memorie .Despre Torino nu mai am nicio amintire nici macar strada unde am locuit nu mai stiu cum se numea. Nu am avut chimie cu Torino.
      Apropo de gusturi nu se discuta. Insa lapte in cafea sau zahar pt mine sunt erezie.Altereaza aroma cafelei iar u unul asta caut la o cafea: „amprenta” aromei.No offence😀

    • Eu știam că te deshidratează și de aceea devii somnoros după ce bei o ceașcă de cafea. Cred că ăsta este motivul principal pentru care se servește cu apă. Aciditatea cafelei teoretic nu ar trebui să te afecteze dacă nu o bei pe stomacul gol.

    • @Cristici, se pare că într-adevăr ți-a plăcut Torino, nu cred că sunt prea multe locuri/lucruri/oameni despre care să pot scrie atât de multe lucruri plăcute așa, în goana calului, dintr-o suflare.

    • @varucu: nu de la cafea ești somnoros după ceașca aia, ci din alte cauze, gen producția de adenozină. Cafeina face două lucruri: 1. blochează receptorii de adenozină, un neurotransmițător care influențează ritmul circadian și 2. stimulează producția norepinefrinei (adrenalină, practic), hormon care crește starea de alertă. Cînd cafeaua iese din sistem, receptorii ăia redevin disponibili adenozinei, care se agață de ei imediat. Ca idee, creierul produce adenozină pe timpul zilei și o folosește în timpul somnului. Din cauza asta, dacă bei o cafea la nouă seara, din cauză că volumul de adenozină e mare, cînd receptorii sînt eliberați de către cafeină, sînt ocupați imediat, de aia „te lovește”. În aceeași zonă, a stării de alertă, funcționează similar nicotina, care folosește aceiași receptori ca melatonina (pe care îi blochează), hormonul ăla care te trimite la somn. De aia, dacă fumezi înainte de culcare, adormi mai greu.

    • Mulțumesc pentru explicație Alex. Acum e clar 👍🏻

  13. Cana aia de tabla emailata din clipul 2 e numai buna de cafea :) Cafeaua se raceste mai repede :(
    Totusi, imi aminteste de canile emailate cu zmaltul ciobit si legate cu un lant de fantanile de pe marginea drumurilor. Fantani azi in paragina.

    • Cestile de cafea trebuie sa fie groase, din ceramica groasa. Tocmai, pentru a nu se raci repede cafeaua, sa o ai calda cat mai mult timp.
      Revin cu articol la „Prostiile…”, cand am gasit „la reciclabile” o cutie mare cu cesti de cafea de la un bar care schimbase toata vesela… Ati vazut cesti adevarate, de bar, cat de groase sunt? N-au treaba alea din supermarket, sunt caca fata de alea „oficiale de bar”.
      (la fel si prosoapele de hotel… este firma in Romania care asa isi face reclama: vindem prosoape ca alea de hotel!)

    • Pai asta zic. Cana aia de tabla nu e ok in clipul 2 presupun e folosita ca imagine de cineva care nu bea cafea😀

  14. doamna incalzeste la bain marie ca sa nu mai toarne din nou cafeaua in ibric, si e si mai gustoasa cand n-o fierbi de 7 ori pe foc

  15. Cafeaua se ține caldă la bain marie și se ține așa ca să n-o arzi și să nu se evapore rapid.
    Există aparate dedicate pentru asta, nu e cazul la Maigret :-D

    • Interesant. Nu am gandit la asta. Pare exact cum e ceaiul in ceainice turcesti -> imi dau seama ca ceainicul de jos, cu apa fierbinte, are rol dublu. :)

    • Dap, frunza de ceai e mai sensibilă și dacă ai stat la turci, știi că la caydanlik nu folosești temperatura din cel de jos ca să faci infuzia inițială.

  16. cafea nu beau ca nu are nici un efect pozitiv asupra mea.
    camerea am patru + bucatarie + faptul ca in spatele blocului, acolo unde am ferestrele e numai gradina si fara acces public. cred ca rezolv ceva,
    cafea facuta la bain-marie…. pseudostiinta nu s-a inventat ieri, desi explicatia lui raider are logica.

    4 cuburi de zahar?!?????

  17. Găsești pe Spotify playlist-uri cu ce vrea mușchiul tău: jazz pentru citit, jazz pentru studiat, jazz pentru atmosferă de bar, jazz pentru pipi, pentru caca, pentru caca moale, orice combinație posibilă și imposibilă.

    • Sa presupunem ca ești un elev de liceu, inainte de youtube. Ce zic eu YouTube, inainte de internet!
      Vezi filmul „Midnight Caller” și iti place coloana sonoră.
      Cine a făcut „genericul” de la „Midnight Caller”, si cum poți gasi mai multă muzică de genul acela?
      Fără internet, te rog.
      Pentru inceput, cine a făcut muzica de generic la filmul cu pricina? Repet, fără internet.
      Stai sa vedem cine esti tu: un elev de liceu care cunoștea niste vânzători de casete, nu puțini.
      Zi-mi trei nume de artiști care cântă jazz instrumental din saxofon. Jazz „mistery” din saxofon. Fara internet, fără magazinul „Muzica” din București: ești licean „intr-un banal oraș industrial” din România.
      Ăștia mai tineri cred ca nu își dau seama de evoluția Lumii din jurul lor, cum era fără internet.

    • Sute de casete, mii de casete in magazin, sute de viniluri la vanzare, si nu știau mai multă muzică in stilul „Midnight Caller”.
      Nu acuz, spun ca era greu. Era foarte greu chiar si pentru unul care cu asta se ocupa, vindea muzică.

    • jazz/blues instrumental- acum aș zice Moody Waters. ca elevă de liceu, probabil l-aș fi întrebat pe tata, știam că-i plăcea jazz-ul, sau aș fi băgat un ochi în vinilurile lui. :)

      pt coloana sonoră a unui serial….. nu știu ce aș fi făcut ca adolescentă fără internet, pe vremea aia nu mă pasiona atât de mult muzica. acum, dacă n-aș avea internet, aș urmări genericul serialului până aș aduna câteva melodii/formații; în funcție de memoria vizuală, de cât de bine scriu în limba serialului, etc, în cca 10 săptămâni (1 episod pe săptămână la tv, fără internet, remember?! :) ) aș aduna măcar 3-titluri. poate m-ar fi dus capus să fac asta și ca adolescentă, dar nu pot ști.

      ca adult am adunat sau căutat muzica menționată în cărți.
      ca chestie, dacă cineva mă poate ajuta: nu am reușit să identific nimic apropiat de canțoneta napolitană din ”singur pe lume”. am găsit aria ”oh, Richard, oh, rege”, cântată de Vitalis la spectacolul dat să strângă bani pt salvarea lui Suflețel, dar canțoneta nu.

    • @cristi adevărat, atunci erau greu de detectat bucăți mai obscure, dar restul de muzică, cea „mainstream”, era disponibilă prin metode vagi … subterane. Eu am avut parte de muzica anilor 70-80 pe benzi de magnetofon şi ai mei erau neica nimeni.

      Iar după 90, în Bacău erau nişte tipi chiar pricepuți la ce vindeau, țin minte că mi-au făcut rost, cum-necum de 666 al Aphrodites Child, o chestie ultra obscură pe vremea aia în România.

    • …666 al Aphrodites Child, o chestie ultra obscură pe vremea aia în România.
      Vai, ce amintiri mi-a declanșat fraza asta!!!
      Țin clar minte ce față oripilată au făcut părinții mei când au auzit ce muzică ascult! În special partitura Irenei Papas!

      Legat de jazz, rețeta mea pentru lazy sunday: dimineața swing și dixieland, după amiaza acid și funky, iar seara lounge și bosa nova.

  18. Daca vorbim de filme franceze vechi, my absolute favourite, este orice film cu Louis de Funès, haha :)

    O compilatie cu calugarita aia nebuna: https://www.youtube.com/watch?v=-gO41WlSBkU

  19. as avea un comentariu, dar astept ca domnul autor sa termine later later later later later edit-urile

    • Am specificat mai demult ca orice articol scris de Cristici, si la peste o ora de la publicare tot are „updates”. De asta nu as putea lucra in presa scrisa, pentru ca nu termin niciodata ceva, nu ma opresc la o forma finala, tot mai gasesc ceva de spus.
      Stai sa vezi cum e sa te certi cu mine… Cum se certau in „My Cousin Vinny”: argumentau pana se plictiseau… apoi se impacau. :)
      https://youtu.be/hzfQ0NFNF3g

    • @cristici: cu tine nu e de cearta, mai degraba e polemica, pentru ca ai bun simt dincolo de elanul asta uneori naiv de a prezenta chestii cu valoarea de certitudine

  20. Cum faci cafeaua ca in italia, ca asta imi lipseste si mie acasa. De cand sunt acasa de un an si imi fac la ibric, numai pisat imi iese. Am incercat tt cafelele din mega dar nimic nu ma satisface pe deplin. La munca aveam o cafea, imu scapa numele, gasesc de vanzare doar boabe si la 5kg marca aia, si aveam si un mega espresor ca in baruri.

  21. Nu pot să beau cafeaua foarte tare, chiar și cu apă alături. Îmi crește tensiunea și mă simt rău.
    Bine, nu-mi place nici foarte slabă, străvezie.

    Am găsit un ceai, de la Dacia plant, „pt sănătatea plamânilor”. M-a ajuns mult anul ăsta în tentative de tuse și gât dureros.

  22. Cred că un viața precedentă am fost de prin Italia. Nu există altă țară pe pământ unde ma simt „ajuns acasă”.

    Din 2000 mergem cel puțin de 2x pe an în Italia. Am văzut de la Trieste până la Santa Maria di Leuca (cam singurul „restaurant” de pește despre care vorbesc este pe plajă la „Lupo di mare”), Sicilia, coasta de vest, Basilicata, toscana, etc. Numai în NV, Torino, nu am fost. Din 2010 o dată pe an, concediul principal de relaxare, suntem în Sardinia.

    Cred că Italia este mai mult decât un simplu „civilizație”. Italia este un stil de viață…

    In 2003, Italia m-a făcut mai Zen. Eram în Lecce. Mergeam repede cu soția spre Catedrală să o vedem, vizităm. Ne-am văzut, oglindiți de vitrine, cum practic alergam cu aparatul foto de gât, spre țelul nostru. Toți ceilalți oameni mergeau domol, se opreau vorbeau, se uitau în vitrine, erau relaxați – numai noi, nordicii aveam ceva de făcut la o oră fixă. După ce-am observat asta, ne-am oprit, am băut un Espresso într-un bar și am fost mai relaxați. Acum când remarcăm ca întra într-un „rat race” ne zicem – „facem ca în Lecce” – un pas înapoi.

  23. Eu nu suport cafeaua cu lapte și zahăr, mi se pare că-i strică gustul. O singură dată pe an încerc (deși de cele mai multe ori uit), să văd dacă mi s-au mai schimbat gusturile.

    Nu sunt de acord în schimb cu “acqua sporca”, dar sunt obișnuit cu grobianismul italian.

  24. Am un prieten f bun, torinez de generații, și am petrecut vreo 3 săptămâni în Torino, in zona Lingotto.
    Mi a plăcut. Oraș nesufocant, mâncare bună și de calitate, lejera viața. Am fost și în Alpi.
    Despre cafea..Știu că acolo am baut marocchino, printre altele, cu sau fara grappa sau amaretto, nu mai tin minte.. e un oraș f ok..desi am fost in cele turistice.. Florența , Roma Venetia…Torino mi a plăcut cel mai mult. Mi a plăcut și cum relaționează oamenii.
    Muzeul filmului este fantastic. Mai e cel al Egiptului, iarăși top.

    Fitze sau normalitate.. am rămas surprins sa vad câți poarta pantofi sau ghete Hogan..dar …e Italia totuși:)
    Cred că viața acolo in 60 70 era paradis.

  25. La bain marie eviti contactul (aproape) direct flacara-cafea si obtii mai usor aroma adevarata a cafelei in loc sa o arzi barbar.

  26. Orice articol despre cafea îmi trezește interesul. Iubesc cafeaua, dar am impresia ca în magazine se găsește din ce în ce mai greu o cafea bună de cumpărat. Cumpăr dintr-un magazin specializat (pentru pasionații de cafea bună din Craiova, mergeți la Anya’s și nu veți regreta), dar ajung mai rar acolo, se parchează greu. Îmi place și ceaiul negru, din copilărie. As petrece minute în șir adulmecand dintr-o cutie cu ceai.

    • mie îmi plac unele sortimente oolong. atât aroma frunzelor neinfuzate, cât și aroma băuturii infuzate. cei mai mulți oameni pe care îi știu variază de la ”bleah” la ”cine a făcut mișto de tine și și-a vândut asta?!”. :)

  27. “Machinetta di caffe” de la Bialetti (made in Romania) am la țară, că se face repede pe plită. Mă trezesc, fac focul, cu lemn de pin să trosnească, pun cafeaua la făcut și mă culc din nou. Când o aud bolborosind, și simt mirosul de cafea și de căldura de la sobă, mă trezesc fresh
    În Brașov, la work from home, bag la 8, cafea la capsule, de la Beanz, cu doua cuburi de zahăr și lapte, în pahar de whisky din cristal de Boemia. La 12, în același pahar, bag un ceai negru cu mentă.

    https://photos.app.goo.gl/mNzrgaaQUq499Ati6

  28. @Cristici, dacă nu este ceva secret sau ceva motiv să mă împuşti după aia, câţi ani ai ?

  29. Să aduc ceva util postului, azi e duminică și ca orice hater respectabil sunt pe relax.
    Pentru cei care au simțit un imbold în a cumpăra o “Machinetta di caffe”. La machinetele da vero supapa recipientului inferior, cel în care se pune apa, are un scop bine definit și e funcțională. La machinetele ieftine (au la chinezi aici cu 5 euro, pentru două cafele) e un știft prins cu un șurub care nu face nimic. Machinetă de 25 de ron + Jacobs, pwla senzație italiană.

    • cea mai bună cafea băută de mine – care nu sunt cunoscator – a fost Kimbo, Atoma Napoli. Nu orice fel de Kimbo, musai Aroma Napoli. :)

  30. Faina postarea!
    Primele 4 cadre si alte cateva cred ca le recunosc din filmul „Pour la peau d’un flic”, cunoscut in Romania sub titlul „Afacerea Pigot”.

    https://www.youtube.com/watch?v=c_ySRLbedUk

  31. merci pentru muzica, dar ai un „-„; ai pus lapte in cafea :D

  32. Un brikka pot tot de la bialetti e si ma genial. Dar nu stiu aca se mai fabrica. In rest da, italia ramane italia.

  33. ritualul de dumunica e sa fac cafea la moka pot din ala. Sfaraie baconul in tigaie, si cam pe atunci pun cafeaua.

    nu am Bialetti dar nici alea nu sunt prea scumpe.

    Ca idee, originalul e din aluminiu sau din otel?

    tot intr-un clip de la un italian am vazut si smecheria cu lasat capacul deschis, pe langa ca e ASMR pt ochi nici nu ard cafeaua.

    Sfaraie baconul in tigaie, si ca

  34. Io beau cafeaua fară zahăr, dar pun un cub de ciocolată 100% Lindt în ceașcă. Divin.
    Marca de cafea preferată e Illy. 😎

  35. Italienii “ vero” folosesc macchinete lasate mostenire de la parintii sau bunicii lor.Patina timpului creaza “ seal”-ul unei arome perfecte.Am crezut prima oara ca o fac din zgircenie,dar nici pe departe nu-inasa.Rablele alea de macchinete vechi,care nici culoare nu mai au,sint adevarare comori pentru italieni.

    • grasimea din cafea face un strat „protector” si taie gustul metalic al vasului. Acesta e secretul.
      Nu speli niciodată ibricul cu altceva decât apă caldă. Nu pui vreun detergent de vase cand speli, deloc! Apă caldă, atât.
      Când se face prea nasol, speli bine, cu de toate, apoi faci două cafele pe care le arunci (eventual lasi una acolo peste noapte) Abia a treia e bună de băut.
      Ăsta e secretul. :)

  36. Ne-ai vorbit doar despre cafea,cu ceaiul cum ramine?Mai ales ca ai trait la Istanbul,in tara cu cem mai mare consum de ceai din lume,unde bautul ceaiului e o adevarata religie?Desi nici la cafea nu stau deloc rau,gurile rele spun ca adevarata cafea,in arta ei veritabila,se bea la Istanbul,nu la Viena sau Torino.In fond,cafeaua a ajuns in Europa pe filiera turceasca.Aia beau cafea de prin secolul 16.Inseamna ca se pricep un pic la cafea,dupa vreo 5-6 sute de ani de baut.Pina la primul razboi mondial,turcii erau cei mai mari bautori de cafea din lume.Dupa destramarea Imperiului Otoman,” sursa imperiala” de cafea din Cornul Africii (fosta posesiune) a secat.Dar cum obiceiul bautului de cafea nu putea dispare,turcii au fost indemnati(chiar de catre Mustafa Kemal) sa inlocuiasca cafeaua cu ceaiul.Care se putea produce chiar acolo,in Turcua.Pentru cine nu stie,cele mai mari olantatii de ceai din lume se afla chiar in vecinatatea Marii Negre,dar in Turcia.Care este si cel mai mare exportator mondial de ceai.Dar ce ceai,cu mii de arome,tarii,culori….Acolo am invatat sa beau ceai fierbinte cind afara e cald de mori-nu mai transpiri deloc…..ai dreaq turci.

  37. Cafeaua a trezit Europa din mahmureala. E o teorie a istoriei despre cum a aparut iluminismul odata cu aparitia cafelei si cafenelelor in Europa, cea ce a deschis socializarea, schimbarea de idei si dezvoltare masiva dupa epoca medievala. Se pare ca “apa” timpurilor medievale era berea si cidrul data de la virsta frageda si o data ce cafeaua a inlocuit bauturile alcoolice, lumea s-a trezit din dark age. Un podcast foarte interesant:

    https://www.stitcher.com/show/how-it-began-a-history-of-the-modern-world/episode/coffee-sobering-up-for-the-enlightenment-52604504

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile