Prostiile lui Cristici (1b)

1b = continuarea textului de ieri, unde jumătate din comentarii sunt despre „americani versus români”, ei au, noi nu, ei pot, noi… am putea, dar… 
Despre paharele alea din hârtie și cum au dispărut ele, DE CE nu sunt reintroduse în lupta asta „greta style” nu a comentat nimeni. :(

Pentru că, momentan, nu (îmi permit să) călătoresc*, folosesc destul de des Google StreetView.
Am zile în care petrec câteva ore prin Lume, pe străzi, prin orașe. E ca și cum aș citi un ghid turistic, doar că acesta este „real”, filmat anul trecut, de exemplu.

Am avut un coleg de cameră din Columbia, chiar din cartierul lui Pablo, Medellin. Iar pentru că în perioada aia urmăream serialul Narcos, am fost special cu Google StreetView să îmi arate Alejandro unde locuiește:

Cât de sigur e un oraș unde trebuie să pui gratii până la etajul 2? 

 

Am avut colegi de apartament sicilieni, din Augusta, Sicilia. La fel, am mers prin Augusta, să văd cum locuiesc ei:

– Dacă vin să fac turul insulei pe bicicletă, vreo lună să merg cu bicla, să înconjur insula, oare voi avea probleme? Cum e cu Mafia la voi, e cum se spune în presă și filme?
– Ha, ha! Băi Cristi, Mafia acum se băgă la contracte cu Statul, la pus linii ferate, la gunoi, la… nu prea mai există găinari. Vino la noi în vacanță, musai trebuie să vezi Palermo și Catania! Sicilienii nu sunt ca torinezii, ca ăștia din Nord, să aibă un băț înfipt în fund. Noi suntem mult mai… oameni!

 

Săptămâna asta am citit un articol despre japonezi, care s-au apucat să „curețe casele” dând obiectele inutile pe olx-ul lor; bineînțeles, m-am dus cu Google StreetView să văd cum arată Tokyo sau alte orașe din Japonia.

 

La articolul numărul 1 despre „prostiile lui Cristici” s-a comentat mult despre americani versus români.
Săptămâna asta am citit un articol despre Antifa în Portland Oregon. Bineînțeles, am fost pe străzi în Portland să vedem cum arată oraşul. Oare e atat de nasol precum spune presa?

Poza din presă:

„Vizita” mea cu StreetView:

În cazul în care avem impresii că țara noastră e cea mai tare, „țara noastră ca o floare”, putem compara oricând ce se vede pe străzi la noi cu ce se vede pe străzi în alte orașe ale Lumii, lăsând filmele sau articole din ziare.
Portland versus Onești; Boston versus Timișoara; București versus Washington D.C..
Ca om normal! Te plimbi pe străzi ca un om normal, îți imaginezi cum ar fi să locuiești acolo.

Cred că „excursiile” de tipul Google StreetView sunt excelente pentru lărgirea orizontului. :)

 

* De când a plecat vărul meu în Canada (e cu 15 ani mai mare decât mine), via Serbia -> Elveția -> Franța, unde a muncit până a adunat bani să treacă oceanul, dorința mea de a părăsi România și de „a intra în lumea civilizată” a fost foarte puternică. Practic, mai bine de jumătate din viața mea am dorit să emigrez, și n-am putut. Apoi am emigrat și… sunt înapoi în țară. Am fost, am văzut (puțin pentru unii, puțin mai mult pentru alții), am și învins (oare?)… dar se pare că sunt mai român decât credeam că sunt. Dar asta nu înseamnă că nu am rămas totuși cu ideea să vizitez cât mai mult, să văd cât mai mult din această Lume.
Vărul meu e în sine un personaj. A făcut armata în garda lui Ceaușescu chiar în perioada Revoluției (are peste 1,85m și arăta ca un taur). Imediat după Revolutie, în 1990, a plecat (lăcătuş mecanic) din România, a ajuns ceva pe la Dell în Canada („Cristi, nu pot vorbi la telefon, am o mie de pagini de citit pentru interviul la Dell”), acum se apropie de pensie. S-a preoțit, e preot la o parohie românească de acolo. :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Ce ma frapează la imaginile astea: ăștia nu au rezidențiale de 8-12-18 etaje?

    00
    • NOU
      #2

      Ăia de peste ocean au rezidențiale și cu mai mult de 18 etaje, dar alea sunt mai mult prin downtown Toronto sau NY, orașe din astea mari. Prin suburbii nu au rezidențiale înalte.
      În SUA, pe coasta de est ai rezidențiale din astea, în zona Boston-Washington se construiește pe verticală pentru că nu au loc pe orizontală. În alte zone, de genul Texas sau Mid-West se construiește pe orizontală pentru că au loc foarte foarte mult. Texasul, de exemplu, are vreo 29 de milioane de locuitori la o suprafață de (aproape) 3 ori mai mare decât a României, deci loc mai mult decât destul să construiești case chiar fără etaj.
      În Columbia s-a construit după cum au avut chef și după cum sunt de săraci. Nu există nici o arhitectură comună a cartierelor, culoarea e după cum a vrut fiecare.
      În Japonia este mega înghesuială, mai ales în metropole. Străzi mici, înguste. Și oamenii sunt mici de statură, deci nu le trebuie prea mult spațiu. Numai Greater Tokyo Are are mai mulți locuitori decât are tot Texasul + încă vreo 8 milioane pe o suprafață de vreo 45 de ori mai mică decât Texas.

      00
  2. Nu cred ca la noi problema e ca ne credem cei mai tari, din contra, credem ca stam mai rau decat in realitate. Expresia „numai la noi vezi asa ceva”…
    Cand de fapt probleme sunt peste tot. Sunt si locuri mai bune si locuri mai nasoale, dar perfect nu e nicaieri.

    00
    • Mergeam prin Medellin si ma bucuram ca sunt in Romania.
      Am mers prin Portland si… nu prea ma bucuram ca sunt in Romania.
      La articolul 3, am sa vin cu niste screenshots din orase din Africa. :) Eu si cand vad un film, daca aud ca actiunea se petrece in orasul X, il caut pe StreetView. :)

    • Hai ca musc la faza cu Portland. Vorbim de un oras unde casa mediana e 415.000 de dolari. E normal sa arate binisor.
      Si totusi, la o populatie de 650.000 de locuitori, majoritatea albi, au 7000 de furturi auto pe an, 1000 de jafuri, 5500 de spargeri de locuinta.
      Ca o comparatie, Bucurestiul la 2 mil locuitori are cam 200 de furturi auto pe an si cam 1500 de spargeri.

      00
    • Ce sa furi in Bucuresti? Oamenii cheltuie tot salariul, nu le ramane nimic. Baga toul in iphoane (de obicei astea sunt la purtator deci nu le furi din casa), smart-tvuri de cel putin 1 metru jumate (greu de carat si bate la ochi sa te vada careva pe strada cu el) sau haine scumpe (de obicei romanul nu cumpara haine sh, deci nu le prea vinzi). In perioada urmatoare presimt ca se vor baga banii in centrale de apartament, nici acestea nu pot fi furate. Nu mai cumpara nimeni aur, cine are bani investeste in bitcoini. Prin alte parti/tari mai gasesti un obiect de arta, un tablou, bijuterii de colectie. Deci, ce sa furi in Bucuresti din casele oamenilor? Mai bine ataci un bancomat, ridici un bloc la intamplare sau faci „afaceri” cu statul (e mult mai sigur si profitul e net superior).

      00
    • In India trebuie sa fie foarte frumos..sa inoti literalmente printre mii de oameni, jeg, sobolani si ce naiba mai colcaie pe acolo! Mai bine in Romania de 1000 de ori!

      00
    • Prin India (Bombay) am vazut garduri din piatră tocite de cîte generații au dormit pe ele (din cele late, cum sint la noi pe marginea parcurilor).

      00
    • Trebuie sa fie misto sa te caci in Gange si la 200m mai la vale altul face baie crezand ca se purifica daca face baie in Gange! :)

      00
    • @Big: Tu crezi cifra de 200 de furturi auto pe an în București?

      00
    • @kilroy De fapt e singura cifra pe care o cred. Masinile sunt inmatriculate, impozitate, asigurate, indosariate, nu poti sa zici „mi-a disparut masina dar nu are rost sa fac reclamatie, ma duc sa iau alta. Cred ca e singurul bun furat pe care nu prea ai cum sa nu-l declari la politie.
      Multe furturi obisnuite de mica valoare sunt convins ca nu ajung in statistici ca nu merita sa-ti bati capul sa faci reclamatie, dar la masina nu poti.

      00
  3. Numa’ prostii nu sunt ce pui tu în articolele tale. Eu zic că te alinți,puțin așa.

    00
  4. Orasele astea mai aerisite de la americani sunt de-a dreptul spectaculoase, vorbind de confort si standard de viata. Din pacate reclama se face la downtown New York, LA, etc cu ingramadeala, zgarie nori, jeg, getouri, jegmaneala si tot tacamul. Pana la urma asa impresionezi saracii si pe aia ahtiati dupa bani.
    Eu unul as vizita mai degraba Houston, Portland, Nashville, si alte orase de gen sau „bible belt”-ul, ca sa vad cum sunt americanii adevarati, nu cosmopolitii plini de pretentii. Dar asta ar presupune o excursie de cateva luni bune, nu o fuga de o saptamana ca sa fac poze cu Time Square si Statuia Liberatii.
    E greu sa compari SUA cu orice. E o tara imensa si extrem de frumoasa. Una dintre putinele tari bogate unde chiar mai poti gasi un petec de natura adevarata.

    00
    • Petece de natură adevărată avem multe.

      00
    • Am multi colegi si neamuri peste ocean.
      Am zis ca macar o data in viata asta am sa merg sa ii vizitez. Pe toti. Daca trec oceanul, macar sa inteleg ceva, iar asta ar insemna ca ar trebui sa stau cateva luni pe-acolo. Mental (si financiar), ma pregatesc pentru asta.

    • Dupa o tura destul de completa „printre americani” doar pe coasta estica, incepand cu new york-washington dc si incheind cu daytona-miami, pot spune cu mana pe inima ca daytona beach a fost locul dupa care si acum tanjesc sicpe care il visez. Cu toate furturile, problemele, impuscaturile, pentru mine e locul perfect. Si nu am nevoie aici de nimeni sa mi explice ca „boss, mai bine in romania”. La fel, parcul everglades a fost ceva mirific dar probabil e mai ok doar de vizitat decat de trait acolo.
      In europa, desi n am fost inca, cred ca m as adapta grozav in serbia si belarus, dupa ce dispare lukasenko. Serbia din vazute, belarus din citite si google street view, ca autorul articolului.

      00
  5. Ce ma doare pe mine este dezordinea generalizata din tara. Ieri cu ocazia articolul lui Cetin cu case m-am plimbat prin imprejurimile Bucurestiului si am vazut o gramada de case si zone.
    Cum ma rezidentiale de 100-200-300k si intri tot pe o strada ingusta, fara trotuar, neasfaltată si plină de praf sau noroi??!! Nu se poate in mortii ei sa nu mai acceptati gunoaie de astea? Sau macar vorbeste cu primaria sa te lase, pune mana de la mana si fa dracu drumul ala.

    De asemenea ma doare foarte tare cand vad hangare de case in care s-au bagat o gramada de bani si arata ca niste cuburi. Ai avut 200-500k de euro sa dai pe casa, dar n-ai avut 5-20k sa dai la un arhitect si un peisagist??!!

    Ca sa termin rant-ul asta intr-o nota optimista:
    1. Faceti voi primul pas: curatenie luna in casa/apartament si in jurul sa vada si altii. Poate li se face rusine putin.
    2. Puneti niste flori/plante la geam, sa arate frumos. Exista o gramada pe care le uzi o data pe saptamana si stau acolo si cresc.
    3. Spargeti cauciucurile/nasul primarului sau a unor jegosi din primarie care nu fac nimic.
    4. Luati-va in pana mea stingator si prize bune.

    00
    • Nu te lasa primaria sa faci nimic. Maxim poti pune piatra si aduce un compactor.

      Daca nu esti prieten cu primarul, sa te lase sa asfaltezi, sau sa prinzi de undeva niste asfalt raschetat, tot cu pietre pe drum ramai.

      Primaria e buna sa ia banii de impozite si apoi nimic.

      00
    • Rdb, majoritatea strazilor neasfaltate de prin cartierele din jurul Bucurestiului, nu apartin de Primarie, ci sunt in proprietatea celor care au case acolo, drumuri de servitute.

      In cazul asta nu Primaria este de vina, ci locatarii de acolo, care nu reusesc sa se puna de acord si sa faca ceva, indiferent ca vorbim despre asfalt in regie proprie sau donarea strazii la Primarie.

      00
    • tu te-ai plimbat pe streetview. eu le-am batut cu loganul si la pas. toata jumatatea de vest, incepand de la jilava si terminand la corbeanca am circulat efectiv pe fiecare strada in ultimii 3 ani. in partea de est mai putin dar cre ca si acolo sar de de un 30 40%. asta vorbind cu oamenii. proprietari sau angajati ai firmelor care faceau lucrari acolo.

      situatiile sunt diverse. de la servituti pe care le-a asfaltat primaria pana la strazi trecute in urbanism si la cadastru pe care nu a mai trecut un tractor in scop de reabilitare de ani de zile. drumuri publice blocate de bariere pe care am intrat cu telefonul in mana… „ce cauti ba aici, n-ai vazut bariera?” „vrei sa sun la 112 sau ma lasi sa fac treaba pe care ai platit niste mii de euro?” „aaaa. pai de ce nu zici asa?”

      iuteala de mana si nebagarea de seama sunt metoda de lucru in romania.
      e o strada (importanta) in bragadiru unde de la ultimele case construite pana la asfalt ramasesera vreo 10-15 metri. eu am zis ca aia e. gresit, de vreo 2 saptamani au inceput sa ridice un gard si probabil vor rasari niste case in acel spatiu. 15 metri…

      00
  6. oh well… la primul articol ai ti-ai ilustrat ideea cu imagini din filme americane si romanesti. e oarecum normal ca discutia sa se polarizeze pe aceasta axa.

    acum vii cu imagini reale.

    medellin – suedejie maxima
    augusta – cam ca la noi, blocuri baltate, austere, muradrie, aglomeratie, haos.
    tokio – curatenie, inghesuiala (nu ca te-ai astepta la altceva cand bagi 125 de milioane de oameni intr-o tara care nu e de doua ori mai mare ca romania, dar 3 sferturi din teritoriu nu este locuibil, deci practic cam jumate de romania)
    portland (la asta am tot timpul confuzii despre care se vorbeste) – oras tipic american, larg, deschis, casoaie.

    in rest da, sunt de acord cu ideea ta. hai sa ne uitam la berlin, tokyo sau seattle, dar hai sa ne uitam si la medellin, luanda sau manila.

    romania nu este cel mai rau loc de pe pamant unde sa traiesti. ba dimpotriva, figureaza destul de sus in clasament. dar asta nu ar trebui sa ne impiedice sa tindem la mai mult.

    00
    • Păcatul României cred eu că e potențialul irosit. Dpdv al resurselor naturale cam avem de toate, chiar ceea ce alții nu visează. Gândește-te că avem gaz natural destul pentru consum intern, aveam chiar și petrol. Câte țări în europa mai au petrol și gaze?

      Apoi de natură nu mai zic, fără să o dau în comunisme, dar păduri și râuri avem. Nu știm (încă) ce-i aia să ai probleme cu alimentarea cu apă și să bagi rații la consumul de apă. Alte țări, chiar mai dezvoltate, au deja probleme de genul. Iar fără apă nu poți trăi, fără 4G și fiberlink poți.

      Aici cred că-i ciuda oamenilor. Că dacă eram o țară deșertică, fără potențial de agricultură, fără resurse, fără nimic, înghițeai în sec și aia e.

      Avem chiar și ieșire la mare, am putea fi un port important de intrare în europa dacă am fi capabili de o cale ferată calumea, sau măcar o autostradă cap coadă. Dar nimic.

      Aici e buba. Că alte țări au făcut mult mai mult, având mult mai puțin ca noi. Vezi Olanda care e exportator de mâncare, și noi care suntem importatori. Ce să mai zic de țări ca Israel, țară fără nimic, care la fel, azi exportă mâncare și chestii care noi le-am putea face de 10 ori mai ușor.

      00
    • manu, complet de acord. vezi faptul ca acolo unde era potential agricol si chiar un pic turistic noi am facut combinat siderurgic. pentru ca.

      00
    • Romanu daca sta in colectivitate nu stie cum sa faca sa ii dea in cap celui de langa el si asta datorita la cicatricea lasata de comunism

      00
    • @thebblack

      Așa-i, oricât am citit, n-am înțeles obsesia asta a comuniștilor cu fierul. Combinate peste combinate, poluare și chimicale peste tot.

      Cred că efectiv nu i-a dus capul la mai mult. Și toate mult supra-dimensionate și fără nici o legătură cu realitatea.

      Cel mai șocat de realitatea asta am fost când am vizitat prima oară Castelul Huniazilor de la Hunedoara. Efectiv lipit de castel au făcut ditamai combinatul sau ce sărăcie e. Efectiv e dezolant.

      Puteau face turism la greu în jurul acelui castel, comuniștii în gloriosul lor geniu au tras ditamai urâțenia lângă. În tot județul ăla nu o puteau pune altundeva decât fix lângă castel.

      00
  7. Am fost in Medellin. Nu e atat de rau pe cat crezi, de fapt e unul din cele mai locuibile orase din America de Sud.
    Ai pus poze din zonele mai nasoale ale orasului, du-te si plimba-te pe Google Street View prin Poblado sau Laureles si o sa vezi ca nu e chiar atat de rau.

    00
    • iau omuletul din StreetView si il pun pe harta. Apoi mut harta, mut omuletul, apoi iar, iar, iar… „Ai pus poze din zonele mai nasoale ale orasului”… nu. Ala e orasul, asta am gasit eu „mergand” aleatoriu prin oras.

  8. @autor: like! am fost si eu la Medellin (cu google street view) tot sub influenta narcos, apoi in Sicilia (in satul Corleone, unde am gasit Piazza Falcone e Borsellino.

    00
  9. Mie imi place sa iau la talpa toate insulele mici prapadite de prin Pacific sau sa umblu prin satucurile uitate de lume din Groenlanda si Feroe.

    00
  10. mi-ai adus aminte de mine prima data cand a aparut gmaps cu street view, m-am uitat si eu la Melbourne, si-am ramas deprimata: aveau cateva cladiri frumoase in centru, restul erau case de suburbie cu garduri de sarma sau lemn (celebrele white fences), de-alea de cotet de caini, case de lemn, cotete, aglomeratie la fel ca la noi, masini parcate sir langa trotuare, dar acum au stradutele cu sens unic si o pista de biciclete, asta ar merge si-aici, plus ca ai senzatia de zona limitrofa de bucuresti in suburbii

    00
  11. Să vezi nu gratii, ci sîrmă ghimpată, din aia americană, pusă peste gard. Și asta nu in cine știe ce favelă ci chiar în Rodadero unde am stat o perioadă, o stațiune la sud de Santa-Marta.
    In Augusta este frumos, e și o cetate la intrare, transformată o perioadă în pușcărie.

    00
  12. @cristici: Prin State, personal obisnuiesc sa ma „plimb” cu zillow.com. E un site de real-estate super de fain. Si pt ca-mi place la caldurica+stiu zonele respective: recomand Arizona – Phoenix (Glendale, Peoria, Scottsdale e mai upscale) si Florida pe „mijloc” ca sa zic asa (Melbourne-Orlando-Tampa). La o cafeluta sau pahar cu vin. Si Da, nu exista comparatie. Am locuit 3 ani + fost ca turist prin SUA: per total e cel mai bun loc de pe pamant (inca).

    Oricum, iar o sa vina Dex & co sa spuna ca aia au „avut”, dar noi-saracii nu + toti ne-au bagat bete-n roate :)

    00
    • Dex nu, poate co.

      00
    • @Dex: Cum bre, nu esti matale ala cu „Mie cam tot ce e american mi se pare minciuna cap coada”? Sau de ieri pana azi ai avut o revelatie pe drumul Damascului?

      00
    • @DanC Era in contextul filmelor, ziarelor, reclamelor, etc. Daca imi arati o casa de la americani n-o sa zic ca e avion.
      Am scris si mai sus ca SUA mi se pare o tara super misto, doar ca nu e ce vedem la TV. Nu stiu de ce ai impresia cand critic ceva la o tara, ca nu poate sa-mi placa altceva.

      00
    • @Dex: Scuze, „mea culpa” atunci. Parerea mea ca tot romanashul, in loc de armata obligatorie la 18 ani, ar trebui sa fie trimis in State un an. Ar invata o gramada de chestii + intelege de ce la unii merge si o sa mearga treaba tot timpul iar la altii nu.

      00
    • @DanC De curiozitate, de ce in SUA, si nu in Germania, Anglia, Franta?

      00
    • Pt ca UE mi se pare prea socialista + inca exista aristocratie/mofturi. In America nimanui nu-i pasa de unde esti, inca mai exista meritocratie + drepturi/libertati pe bune, nu trambitate. Si e suprafata mai mare, UE mi se pare ingramadita acuma, dupa 25 de ani de N America.

      00
    • Confirmi ca toate bune in state atat timp cat es
      ti sanatos? Tot aud butada asta de ani de zile
      Plus aia cu invatamantul universitar foarte scump.Documentarul lui Michael Moore-Siko taie in carne vie

      00
  13. Apropo de gratiile pana la etajul doi din Medelin – gratiile nu sunt ca sa nu intre hotii, ci sa nu fuga ostaticii

    00
  14. În afară de jocuri de genul „ia să văd cum e în…”, folosesc Street View pentru două chestii: planificarea concediilor (nu-mi plac surprizele) şi, când mă apucă melancolia, retrăiesc virtual pasuri montane sau alte „scenery roads” pe unde am condus :)

    00
  15. (RANT) unde plm nu gasesti pahare de hartie ca acum cu febra ‘eco’ nu mai gasesti de plastic, gasesti numai kkturi de hartie in care nu-ti poti tine bautura mai mult de 1h ca incep sa curga

    00
    • Dar de ce spanac ai ține apa în pahar o oră?!. Umpli paharul, bei, arunci paharul, gata.

      00
    • io am „furat” vreo 10 pahare de plastic din dozator prin august. inca mai am vreo 2.

      00
    • @Thebblack, pahar de plastic cu fundul plat.
      Te-ai uitat la paharele alea de hârtie?! Sunt niște conuri, nu poți să le pui pe ceva nici ca să bei peste 5 minute.

      00
    • asta am vazut. la mine nu-s. asa ca am luat cate am nimerit, le-am pus cu fundul in sus pe birou si cnad am considerat ca nu mai sunt utilizabile (de exemplu a venit un coleg si mi-a turnat cola in el), l-am aruncat. da, l-am aruncat la gunoi. nu 5 pe zi ci unul la 2 saptamani…tot nu e in regula dar las-o jos ca secolul 21 nu e pleistocen. we have the technology should we just use it!

      00
    • thumbs up.

      11922 de puncte la prima incercare. singura ratare a fost ceva din brazilia la care eu am zis mexic. cel mai aproape a fost ceva din elvetia la care eu am banghit 28 de kilometri. celelalte 3 au fost sub 1000 de km.

      ma mai joc :). bedankt!

      00
    • 9.000 de puncte, 11 minute, bronze medal. in israel! super jocul! thanks!

      00
  16. M-am uitat ieri la cel mai nou episod din The Grand Tour, începe în Reunion și se termină în Madagascar, pfuai ce diferență! În Reunion drumuri ca-n palmă, civilizație (UE, vorba lui Clarkson). Madagascar… sărăcie lucie.

    00
    • reunion este un teritoriu (de peste mari ce-i drept) al frantei. that about says it all.

      madagascar este un pamant indian care politic tine de africa. si are un patron de radio care a devenit presedinte. sau invers.ah, si mai are un fotbalist francez care a jucat la psg.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)