Prostiile lui Cristici (1)

Scrie și în titlu, așa că nu vă așteptați la vreun text care merită citit.
Testez marea cu degetul, pentru că nu am mulți prieteni rămași în orașul copilăriei, cu care să vorbesc prostii. Dacă ați fi prietenii mei, v-aș arăta screenshot-urile astea din diverse filme.
Nu scriu din ce filme, pentru a crea interacțiune, dacă vreunul le recunoaște să comenteze cu ideea de „primul!”. :)

  • cum arăta scara unui bloc de locuințe din State, anii ’70 (apropo de textul meu cu scările de bloc). Comparați mental cu ce se intampla în țările comuniste, în anii ’70, cum arătau scările de bloc din Vladivostok, de exemplu… (cam ca astea din România, vă spun eu)
    Blocul din film nu e de lux, cred, acolo își permitea să locuiască un polițist prost plătit.

  • femei/lume elegantă în anii ’70, fără prea multe zorzoane și accesorii. Foarte sexy, fără nimic prea special, doar din croială. Azi lumea „se îmbracă în fundul gol”, și arată ca niște maimuțe, versus anii ăia. Cum? De ce?

  • birou de englezi. Pe dulap se vede niște fildeș.
    Un colț de elefant, de rinocer. Fildeș. Omori 4 tone de animal pentru a-i lua doi dinți.

  • Dozator de apă cu pahare din hârtie.
    Din ce? Din hârtie. Unde au dispărut?
    Asta înseamnă „de unică folosință”, pahar din hârtie, nu din pet!

  • cum poluau avioanele în anii ’60-’70

  • nivel de poluare în San Franciso, anii ’90.
    Afară e soare, se vede în filmare; totuși în zare nu se vede cerul bine de la poluare.

 

  • agramați în filme românești. Și ne întrebăm cum de nu știe lumea să scrie corect… așa au văzut la film!

  • cadou de nuntă în România comunistă (film din 1984). Mi s-a părut amuzant, nu știu de ce.

  • infractor român, cu chestii ascunse de Miliție: bani, cecuri, lire sterline, dolari, aur, … Kent și săpun Lux. Săpun! Îl ținea ascuns, lângă aur și valută. :) [iar asta a apărut în film]

Dacă vă plac „prostiile lui cristici”, mozaic/ghiveci din ăsta, mai am câteva sute de screenshots din filme. :)

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Bagă mare 😁

    00
  2. Astept episodul 2 :)

    00
  3. Îți recomand The Party, cu Peter Sellers, apropo de îmbrăcăminte și alte chestii din anii ’60.

  4. Pe bune? Un vanzator de pantofi cu nevasta casnica si doi copii imbecili locuiesc in ditamai vila, si tu inca mai pui botul la casele din filmele americane?
    Partea cu fumul la avioane nu stiu ce sa zic, daca fumul ala e poluarea. E clar ca poluau mai mult, dar nu cred ca fumul negru e neaparat problema.

    00
    • O fi n-o fi bloc de saraci, e un bloc de locuinte (are cutii postale). Pana aici se poate confirma ca e un bloc de locuinte si nu un hotel.
      Compara cu ce bloc vrei tu, de dupa Cortina de Fier.

    • Anii 60-70 au fost total diferiti fata de ce stim noi acum..
      Uite la Married with Children , pantofar , salariu mic, dar reusea sa tina o casa, o nevasta, 2 copii si un caine. :)

      00
    • O sa-ti spun un secret. Poti sa pui cutii postale intr-un hol de hotel, ca sa filmezi un film. :)
      Sau poate sa fie un platou de filmare, fake cap coada.
      Poti sa compari cu niste blocuri de dinainte de comunism daca vrei, alea unde stateau smecherii, daca ai fost in vreodata intr-unul. Nu zic ca blocurile comuniste nu sunt brutaliste, dar sa nu-i spalam inutil pe americani. Adica vorbim de „civilizatii” care au inventat trailer park-ul de locuinte.
      Asa la subiect, tot balesc pe la filmele englezesti cand intreaba cineva: „Gradinarul unde sta?” „In cottage!” Si „cottage” e un mini conac de caramida pentru care, eu unul, as omora, fara remuscari, pe cineva un pic mai antipatic.

      00
    • Iar americanii care ar fi vazut filmul, nu ar fi inceput sa rada?
      Adica, totusi, nu poti filma un film romanesc „de cartier” la Ramada, si sa spui ca e bloc. Pe undeva, trebuie sa semene a bloc de locuinte… Asa si blocul asta din film, care nu e bloc, nu e ce trebuie, nu e… nu e… Totusi! Filmau si pentru public care locuia in orasul ala. :)

    • Mie cam tot ce e american mi se pare minciuna cap coada. Am impresia ca oamenii astia au fost spalati pe creier sa confunde filmele cu viata reala. In sensul ca stai in trailer park si n-ai 2 dolari sa-i freci unul de altul, dar nu vezi nimic in neregula cu un somer care sta in apartament de 200 mp in centrul New York-ului.
      E parerea mea personala.

      00
    • @Dex, ai fost tu acolo sa vezi cum au aia locuintele, blocurile, holurile si casele? Crezi ca ce ai vazut in screenshot e vrajeala? Hahaha

      00
    • E de ajuns sa citesti „de la idee la bani” sau „foloseste-ti creierul pentru a te imbogati” de Napoleon Hill (este aceeasi carte- „Think and Grow Rich”, mi-am luat teapa si le-am comandat pe amandoua, crezand ca-s diferite), ca scrie intr-unul din capitole, cu cat traia o familie din SUA in anii ’40 parca.
      Extraordinar de ieftin.

      Trailer Park-urile au aparut dupa ce au inceput sa creasca preturile la locuinte, nesimtit de mult, comparativ cu salariile. Si cred ca are legatura si cu serviciile medicale extrem de scumpe, pe care unii nu-si permit sa le plateasca si ajung sa fie dati afara din case.
      Multe filme din SUA facute in anii ’70, arata niste chestii care la noi probabil erau de domeniul SF (mall-uri, magazine pe strazi, masini, televizoare color, masina de spalat rufe automata, cuptor cu microunde, etc). Pe alea nu ai cum sa le maschezi.
      Clar au fost cu mult peste multi, doar SUA era considerata cea mai puternica tara.
      Ah, ca au umflat totul, lasand cetatenii sa cumpere cu cardul de credit pana au ramas datori vanduti e altceva. Dar dezastrul de azi, este rezultatul a „prosperitatii” din anii ’70-’80, de care oricine beneficia si se putea bucura, fara repercursiuni prea multe.
      Din pacate, unde exista putere de cumparare falsa (cumperi cu bani care nu-s ai tai), nu face decat sa creasca preturile artificial, salariile nu si asa ajungi la trailer park.

      00
    • @Marin N-am vazut, ca eu traiesc in pestera. N-am acces nici la carti, nici la internet, nici la filme. Inteleg ca tu ai fost acolo, hai spune-ne cum e, ca eu nu cunosc pe nimeni care sa fi fost in SUA. E misto nu-i asa?

      00
    • @Jupaneasa: Nazi here: „reperCUSIuni”!

      00
    • io-s cu Dex aici. sunt ferm convins ca in statele unite ale anilor 1970 era mai bine din punctul asta de vedere decat in romania anilor 2020, dar alea sunt totusi niste filme, creatii artistice, viziunea autorului (regizorului) asupra unor aspecte ale vietii. zic sa nu le confundam cu realitatea ca de abia atunci ajungem in idiocracy.

      00
    • Mana sus cei care nu s-au prins despre cine exact vorbeste Dex in comentariul initial, in afara de cei care ati comentat deja. Aia rosie va rog.

      00
  5. Pentru arhitectura si blocuri comuniste din Rusia recomand filmul Ирония судьбы (1976), mai ales ca vine si Anul Nou. Se poate vedea tot filmul (lung de 3 ore) pe Youtube.

    00
  6. Blocurile americane din ghettouri sunt similare cu cele din romania si din blocul ex-sovietic. Pentru ca asta au facut comunistii, ghetto sovietic, strict pe functionalitate. Estetica era lasata undeva rau de tot la final si se rezuma doar la chestii ieftine, de proasta calitate si care se pot fabrica in masa (ex pestele de pe televizor).

    Da, sapun Lux. Era epoca in care sapunul celor de la oras era facut in mare parte la tara, daca nu ma insel era din grasime de animal si avea un miros specific deloc imbietor. Sa fi avut atunci sapun cu miros de flori, fie el si de proasta calitate, era lux. Mi-aduc aminte de perioada in care sapunurile aduse „de afara” erau puse intre haine in ambalaj dar cu el deschis sa dea un miros bun hainelor din dulsp. Nu ne place sa recunoastem usor, dar in urma cu 30+ de ani eram tara bananiera in ft multe privinte, la nivel cu tarile africane.

    00
    • P.s. astept episodul 2 si sper chiar si la un s02e01

      00
    • Hai sa dam cezarului ce-i al cezarului.
      Pe partea de consum in comunism a fost tragic, si ceva timp dupa. Eu am prins partea in care dadeai un sapun spaga la medic, sau o cafea de 2-lei, sau cand te uitai ca boul la o guma cu surprize. Dar industria de consum n-a fost o prioritate a sistemului.
      Totusi nu eram tara bananiera. Aveam si noi o industrie, buna proasta, cum era, dar pe care africanii n-o au nici acum. Nici noi de altfel nu o mai avem. S-au facut niste drumuri, niste cale ferata, niste blocuri, niste hidrocentrale, o centrala atomica, multe blocuri nasoale, etc.

      00
    • @Dex

      Mor de nervi cand vad nostalgiile astea comuniste.
      Numai cineva care nu stie CUM s-au facut aceste „minunate” lucruri poate sa vorbeasca.
      Cunosti pe cineva care a lucrat la aceste „marete realizari”?? Sau pe cineva care a facut armata in acea perioada si a bagat munci, asa se chemau pe atunci, de le-a iesit pe nas ca sa „cladeasca viitorul patriei”?

      Nu, nu erau voluntari, erau fortati sa lucreze mult peste 12 ore pe zi ca sa faca cacaturile astea pe care le admiri tu.

      Am ruda trimisa in stagiatura (asta se facea obligatoriu dupa ce terminai facultatea) la canalul Bucuresti-Dunare. Si nu aveai ce face, te duceai sa lucrezi ca asa era atunci. Si bagai ca MIG-ul, stateai in camin de nefamilisti si-ti futeai viata muncind ca un prost minim 3 ani cat era stagiatura pentru un inginer/doctor/etc

      Elogiile aduse unui sistem represiv sunt peste puterea mea de intelegere.

      00
    • @Metal man Hai sa lasam canalul si alte „marete realizari”, vorba ta. Majoritatea lucrurilor n-au fost facute de sclavi, au fost facute de angajati. Drumuri, poduri, baraje, fabrici, blocuri, parcuri, spitale, scoli, etc.
      Nu e nici o apologie a sistemului. E apologia oamenilor care au facut lucrurile alea. Iar acum toata lumea se p*** pe ei pentru ca era comunism. 90% din ce vezi in jurul tau e perioada comunista. Nasol, dar asta e.

      00
    • e ciudat că în 2020 am săpunuri prin dulap?

      00
    • Totate lucrarile unde a lucrat armata *soldati in termen* transfagarasan ,casa poporului, canal,baraje hidrocentrale,blocuri,munci agricole etc erau facute moaca, pentru patrie.O solda de soldat era ceva la vreo 70 lei la sfarsitul epocii de aur.Oficial 15 lei/$ 1989.

      00
    • tot @Dex

      Majoritatea lucrurilor pe care le evocai cu atata „patos revolutionar” in postul initial erau „marete realizari.
      In rest, vrei sa-ti spun cum era la constructia blocurilor? Ca ai mei mi-au povestit cum se intampla. Dupa ce ne-au demolat casa de pe Nerva Traian, au primit repartitie intr-un bloc in constructie din Drumul Taberei.
      Colegii tatalui meu l-au avertizat: „du-te ba si supravegheaza pe acolo , da si tu o spaga la maistru ca ramai fara faianta in baie sau ca monteaza totul prost. Ai grija de ei ca sa capeti si tu un apartament OK”. Asa se facea.

      Se fura ca la balamuc pentru ca era comunism.
      De aceea se fura tot de la stat si-n ziua de azi. Pe vremea comunismului proprietatea era „comuna”, chipurile, si toata lumea se considera indeptatita sa fure ceva pentru ca, de fapt, ei considerau acel ceva ca fiind al lor si atunci il luau considerand ca nu fura. Ba chiar era considerat „ca te opui sistemului”.
      Era o realitate complet distorsionata in care valorile erau inversate.

      Era un sistem ticalos care nu a avut niciun fel de parti bune, erau numai rele si nu merita niciun cuvant de lauda, nici macar in treacat.

      In fine, asta e parerea mea si am nenumarate dovezi ca era asa.
      Si da, urasc comunismul si pe cei care l-au adus la noi in tara.

      00
    • Spui ca e părerea ta dar totuși impui ca ar fi cea corecta…
      Pot sa întreb și eu, comparativ cu azi, când O SINGURA stație de metrou durează ANI sa fie făcută, cand se fac 3km de autostrada PE AN, asta tinand cont de ce utilaje exista acum fata de atunci… Cand blocurile construite acum 30+ de ani încă sunt bine mersi și cum a mai zis cineva, practic tara functioneaza pe ceea ce s-a făcut în acea perioada fără ca măcar sa fie refăcute ori întreținute acele lucruri… De ce ai spune ca TOTUL a fost rău? Aa ca ai tu exemple personale? Asa și eu am exemple personale care le contrazic pe ale tale și nu, ai mei nu au fost smecheri și și ai mei au avut casa care a căzut la cutremur și au primit la schimb apartament cu 2 camere în Giulesti. Nici nu vreau sa ma gândesc cum ar sta situația azi dacă ar s-ar întâmpla încă o nenorocire de genul ala. Cat despre furat… Pe bune?? Pe atunci se fura și azi nu se mai fura sau cum? Dar pe lângă ca azi se fura, cam orice se face începe sa se dezintegreze în doar câțiva ani cel mult. Ca deh, acum se muncește cât și cum se vrea, iar rezultatele se vad peste tot. Dar da, TOTUL a fost rău pe atunci, iar azi trăim bine…in alta tara.

      00
    • Dex, in comunism s-au cheltuit resurse enorme, bani si mai ales munca, pentru niste proiecte magalomanice. si problema nici macar nu e ca s-au facut ci ca au fost concepute prost, executate prost, si in cazul celor in care au ajuns sa fie finalizate, exploatate si mai prost.

      drumuri inguste, care trec prin toate satele si erau pline de gropi. electrificarea aia completa care nu e gata nici acum, fabrici care lasate in piata libera ar fi dat (cum s-a si intamplat de fapt) ar fi dat faliment rapid din motive de costuri mari si calitate a produselor execrabila, diverse combinate industriale facute d-ampulea in mijlocul la nicaieri si contra oricarei logici economice doar pentru ca acolo nu era nimic sau gadila ego-ul vreunui mahar comunist.

      ai dreptate ca dupa nu s-au mai facut. dar motivul e altul si anume ca nimeni intreg la minte nu ar face asa ceva.

      ps despre soarta post-comunista a multora dintre acele „realizari” nu discutam aici, acea soarta fiind totusi in buna parte opera acelorasi oameni care le-au construit.

      00
    • ce nu inteleg detractorii si suporterii comunismului e ca regimul comunist român nu a fost la fel pentru toti … asa cum unii si-au pierdut casa din motive “politice” asa si-au pierdut si unii casa pentru ca nu au platit factura la mobil. Diferenta e ca regimul iti dadea ceva la schimb, un apartement ceva, pe când noul regim capitalist îti oferea sansa sa apelezi la mila publicului.

      00
    • Si acum suntem tot bananieri si am ramas singurii bananieri ca ailalti au evoluat, noi am involuat si asa o tinem.

      00
    • xxx, tu vorbesti de diferentele dintre cele 2 contracte sociale.

      comunistii iti dadeau casa si ceva de mancare daca faceai frumos, nu contestai regimul politic, turnai, acceptai impunitatea intruziunea brutala a conducerii politice in viata ta privata.

      capitalistii iti iau casa daca nu iti platesti factura la mobil. in acelasi timp nu te impiedica in nici un fel sa faci mai multi bani, sa iti iei un abonament mai mic sau sa renunti de tot la mobil.

      la noi problema e ca se vor avantajele celui de-al doilea nerenuntand la tarele primului.

      00
    • @Metal man
      Tot aud treaba asta cu furatul, si stiu foarte sigur ca dupa caderea comunismului se fura ca in codru. Nu mi-e clar insa in comunism cat se fura, daca erau pedepsiti (ca totusi era dictatura). Recunosc ca mi-e greu cateodata sa separ cele 2 perioade, si cred ca mai multi au problema asta.
      Acum daca angajatul pleca cu un kilogram de rosii de la sera nu cred ca se ducea dracului productivitatea.
      Si mai aud ca nimeni nu muncea. Eu am vorbit cu parintii, si ei munceau. Am mai vorbit si cu alti batrani si munceau si ei. Ai mei n-au luat nici spaga, dar asta era probabil destul de rar, intr-adevar.
      Si au fost sefi de sectii si n-au fost comunisti nici unul. Mama a fost pe foaie, ca era din neam de chiaburi, si era cat p-aci sa n-aiba voie la facultate. Tata si-a facut carnet cu cativa ani inainte de revolutie pentru ca era o ocazie sa plece in Italia, dar si-a luat teapa pana la urma.
      @thebblack
      S-au facut prost lucrurile in comunism, dar nici nu aveau cum sa se faca bine. Toate au fost facute de incepatori care abia descoperisera ca industria exista. Stii foarte bine ca eram o tara agrara. De unde sa apara peste noapte oameni calificati care sa faca treaba buna? Uita-te la orice oras din tara asta si gandeste-te cat e facut de comunisti si cat e fact inainte sau dupa. Legat de fabrici alea au fost facute cu tehnologie straina, italiana, franceza si ,probabil , rusa. Nu le-am inventat noi de la zero, ca nici nu aveam cum, n-avea cine sa le inventeze.

      00
    • Dex, da, erau incepatori in orice. dar daca doreau ar fi primit sprijin logistic. nu au dorit. „prin noi insine”. si oricum, la al saptelea combinat siderurgic tot incepator esti?

      00
    • @thebblack Mama si-a inceput cariera la o fabrica care abia se construia. Si se construia cu tehnologie italiana, cu specialisti italieni veniti la fata locului, care au supravegheat tot. Nu stiu cum a fost in alte cazuri, dar mi-e greu sa cred ca faci un combinat de capul tau. Probabil ca la TV sau in ziare uitau sa mentioneze ca au luat licenta sau specialistii de undeva. Probabil dupa 1-2-3 proiecte au facut si ai nostri, asa ar fi logic.

      00
    • Dex, cazul concret cel mai cunoscut este dacia. au cumparat licente, au adus specialisti, au jucat corect pana cand li s-a parut ca gata, stiu tot. de atunci a inceput sa ii doara in cur si au facut cum li se parea lor. evident calitatea a luat-o pe acelasi drum. in 1999 cand i-a cumparat renault ei inca faceau acelasi model din 1969 cu mici modificari, ca imbunatatiri nu puteau fi numite.

      si da, ar fi logic ca dupa 2 3 proiecte asemanatoare sa inveti cum se face. comunistii insa (cel putin cei din romania) nu prea aveau treaba cu logica insa. iar realitatea crunta ne arata ca n-au invatat nimic.

      00
    • Celor care gasesc tot felul de scuze si justificari sa indulceasca molima absoluta pe care a reprezentat-o comunismul pentru tara asta si pentru noi ca popor am sa le adresez o intrebare. Daca prin absurd nu exista comunismul in aia 45 de ani aveti impresia ca se statea in loc? Daca blestemul asta ne ocolea credeti ca nu se construiau baraje si fabrici? Uite ca mai sunt si muuuulte muuuulte alte tari in lumea asta care au baraje si fabrici si uzine si blocuri (ok, poate nu la fel de hidoase ca ale noastre dar na, ce sa faci, unii sunt mai tampiti si nu isi uratesc pe vecie orasele), care soc si groaza nu au avut 45 de ani de comunism. Poate ca in aia 45 de ani inafara de faptul ca nu se omora elita intelectuala prin puscarii, nu se ucideau 10 000 de femei si se nenoroceau pe viata alte cateva sute de mii, nu se inchideau in lagare mii de copii tratati ca animalele si nu se infometa un popor intreg adus la stadiul de dezumanizare si tampire care si acum are urmari, poate, poaaate, ca nu se statea cu degetul in fund si se si construia ceva. Pentru aia care baga placa aia vomitiva cu de la revolutie nu s-a mai construit nimic, ii anunt ca de la revolutie ati votat aceiasi oligofreni nomenclaturisti (vezi Iliescu), si acolitii lor, pentru o galeata si trei mici. Ce sa va construiasca? O troaca mai mare poate.

      00
    • Cristina, rantul pe care mi-as fi dorit sa il urlu! imi scot palaria.

      00
    • @Cristina Ăsta e cruntul adevăr.

      Toate lucrurile bune care s-au făcut în comunism se puteau face și într-o economie normală și liberă. Toate țările au cunoscut dezvoltarea aia faină după anii 50-60-70, în timpul reconstrucției de după război. Și alfabetizarea mult lăudată, și electrificarea, și construcția de infrastructură. Investiții de stat se pot face și fără să-ți bați cetățenii cu bastonul și să-i trimiți la canal.

      Când am mers în italia și am început să lucrez cu firme de-acolo și am dat de o firmă (făbricuță) care a fost fondată în 1948 (pe împrumuturi și granturi de la stat cum se dădeau atunci pentru reconstrucție) și mă gândeam cum era dacă aveam și noi firme cu tradiție de 50 de ani, care să nu fi fost confiscate și aruncate în derizoriu proletar? Firmulița asta așa mică cum era, avea tradiție pe o anumită nișă de producție, și au ca și clienți toate firmele mari care ambalează băuturi la doză (coca cola, pepsi, heineken, etc).

      Mă gândeam și la noi, unde era Malaxa azi? Unde era Henri Coandă? Unde era industria românească aeronautică ce în timpul WW2 era cât de cât la nivel cu celelalte din europa? Și cu concepție 100% românească, nu licențe.

      Citisem că Malaxa producea mașini și locomotive de concepție 100% românească. Nu licențe și prostii.

      Dacă nu era comunismul, poate azi vindeam noi licențe altora, nu invers.

      Noi azi admirăm realizări gen Transfăgărășanul, care are zero utilitate dar s-a construit prin sclavie pură de către soldați în termen, și cine știe câți morți în obsesia regimului de a termina mai repede decât e normal.

      00
    • @Cristina, aș vrea să pot să-ți dau 16436744 like-uri. Exact asta o bag și eu când mai aud „comuniștii au făcut și au dres”. „Chiar credeți că dacă nu era comuniștii nu se făcea nimic, chiar vă imaginați că în timp ce toate țările alea fără comunism se duceau în sus ca racheta fără comunism noi stăteam cu deștu-n gură aproape 50 de ani și rămâneam la nivelul anului 1945 (când, apropos, aveam industrie funcțională, aveam mici afaceri de familie care mergeau excelent, aveam agricultură funcțională, Spiru Haret începuse alfabetizarea în masă și construia de școli unde nici cu gândul nu gândești)”.
      Se uită la mine ca oile (și jignesc oile): „ești tânără, nu știi tu!”.
      Numai o educație prea bună mă împiedică să le zic exact ce cred despre ei.

      00
  7. Dude, I love this shit

    00
  8. Dar ai timp liber, nu glumă. Mișto. Dă-i cu partea 2,3…254.658!

    00
  9. Excelent, mai ales cele de la noi dinainte de 89.

    00
  10. Totul pentru fotbal, are si rica raducanu aparitoe citeste pe ce e scris pe un zid :”silance”in romaneste.
    Secretul lui Bachus.

    00
  11. „Bine a-ti venit” – Deci de atunci vine aceasta scriere.

    As mai vrea sa aflu si de unde a aparut expresia „foarte ok”. Ai vreun film cu asta ?

    00
  12. Cam prin ’81-’82 (eram a 7-a/8-a), un prieten/coleg de clasa care avea rude in RFG tot primea chestii din RFG: electronice, discuri de pick-up, cosmetice tigari, cafea etc, dar primea si chestii mai marunte: coca-cola (la sticle), zahar (cuburi) si altele. Cam de pe-atunci mi-am dat seama ca ceva e in neregula cu „socialismul” in Romania. Pt ca era suficient sa compari un suc de lamaita cu o sticla de coca-cola, sau sapunul din „comertul de stat” cu sapunurile „Fa”, de electronice nici nu mai vorbesc :) Deci aia din RFG de care Telejurnalul ma asigura tot timpul ca-s cu-n picior in prapastie faceaua asemenea lucruri, iar noi-vajnicii tovarasi in curs de dezvoltare multilaterala-etc-etc faceam mizeriile alea…

    00
    • Era o emisiune prezentata de hodorogul ala Melinescu, ce inca bantuie prin TVR. Ceva despre decadenta occidentului, numai imagini cu homelesii si proteste de stradă.

      00
    • Si acum cand vezi ca toate lucrurile sunt facute in China, inclusiv alea de calitate, nu te trec ganduri similare?

      00
    • Fix asta se intampla azi, in Coreea de Nord. Cetatenii sunt spalati pe creier, in legatura cu restul lumii. Tipa asta a fugit din Coreaa de Nord, misto de urmarit canalul ei. Mi-a dat multe flash back-uri de la noi. N-am prins comunismul, dar am auzit si citit povesti, de n-am cum sa nu remarc similitudinea.
      https://www.youtube.com/watch?v=B0hKjDpPnDU

      00
    • DanC 81-82…cam tarziu chiar si pentru un tip dintr-a shaptea !!!

      00
    • Capitalismul era pe marginea prăpastiei. Noi eram cu un pas în fața lor 😉

      00
    • Apropo homelesii și șomerii:

      Prin anii, la facultatea lui taică-meu povestea o profesoară cât de nasol le merge americanilor, șomaj nasol, le-a arătat poze de la o demonstrație a șomerilor contra capitaliștilor împuțiți. Șomerii demonstra în mașini și blocau străzile, la care un coleg de-al lui taică-meu: „bă, da sie eu m-aș face șomer în America ca la noi nici miniștrii n-au așa ceva”… L-au exmatriculat instantaneu.

      00
  13. In San Francisco se poate sa fie ceata, nu poluare. Fiind langa ocean, e una dintre cele mai cetoase orase.

    00
    • San Francisco e chiar aproape inconjurat de apa, fiind situat pe o peninsula…
      Diferente de temperatura,vapori de apa, curenti de aer…nu e chiar asa de simplu…
      Mai ales…de dimineata… :-)

      00
  14. Michael Caine Demi Moore, diamante pe conducte

    00
  15. Mistoo asta cu „prostiile”. E o gura de aer proaspat.
    Eu mai vreau.

    Cand vad filme americane, din anii 60-80, mereu ma intreb cum ar fi fost Romania, daca n-ar fi fost comunism.

    00
    • Cum putem compara SUA cu Romania la orice? Noi am pierdut 2 armate la Stalingrad, americanii au preluat imperiul colonial britanic. Puteau sa stea toti pe cocaina 15 ani si tot nu ajungeau ca Romania.
      Sau comparam Romania-Germania, ca e fix la fel. Nu vad nici o comparatie cu Tunisia, Maroc, Indonezia, Columbia.
      Adica ok, comunismul a fost nasol, dar parca mai sunt si alte considerente.

      00
    • Daca ne scotea si pe noi churchil cum i-a scos pe greci…
      ma gandesc ca ro ar fi fost ceva asemanator Greciei.

      00
    • Ma refeream strict la partea de tehnologie. Aia aveau autoturisme de tot felul, cuptor cu microunde, masina de spalat rufe automata, tv color si video, purtau haine de tot felul, aveau mall-uri si mcdonalds in anii 70, emisiuni de divertisment, aveau LIBERTATE, MANCARE si CONFORT.
      Nu ma refer la sistemul american sau la chestii politice.
      Ma refer strict la partea asta materiala, a omului, din viata de zi cu zi si cum ar fi aratat tara, din prisma asta. Cum ar fi fost turismul, infrastructura, cum ar fi aratat orasele, etc.

      00
    • Legat de SUA si filme, in filmele alea ar fi putut fi orice alta natie.
      Eu ma refer strict la comparatia anii 70 la altii, cu anii 70 la noi dpdv VIZUAL.

      00
    • Pai cel mai ușor pentru comparație este sa compari Germania de vest cu cea de est. Dupa 30 de ani de unificare inca exista diferențe

      00
  16. Este destul de periculos sa crezi ceea ce vezi in filme, citesti pe wikipedia sau google; un singur lucru as mentiona, legat de Romania comunista: exceptand pe cei cu origini „nesanatoase”, aveai acces la servicii de sanatate si educatie universitara, gratuit, nediscriminatoriu (ceea ce nu se poate spune despre SUA in anii respecvtvi, si nici acum).
    La firma la care lucrez, multi americani se lupta sa intre intr-un program ce le permite sa vina sa lucreze minim un an intr-o minunata tara europeana, doar pentru a avea cardul de sanatate, timp in care isi fac toate analizele posibile, si isi repara dantura, chestii care in SUA nu sunt chiar accesibile…si vorbesc despre persoane cu university degree, cu salarii si posturi decente in SUA.Bonus mananca si beau vin si se minuneaza ce bine traim in Europa (asta pana cand vad preturile la haine si masini), dar stand doar 1-2 ani, nu ii intereseaza.

    00
    • Ai citit articolul despre scările de bloc?
      E in ideea ca „am putea si noi”, daca nu ar fi hoți de becuri de pe casa scării.
      Asta e ideea, pentru asta am pus primele două poze: am putea și noi!, ca ce mare branza e acolo? Curățenie, civilizatie, asta e. Simplu, nu trebuie sa fii bogat pentru a fi decent.

      00
    • Man, problema masivă în sua este între urechile americanului.

      Efectiv din cauză că o duc bine, nu au educația planificării pentru zile negre.

      Sunt extrem de siguri pe ei, până la absurd, până o pățesc ei. Uite exemplu. Să îmi iau asigurare cu 100 usd mai scumpă, sau să iau ceva produs consumerist? Ghici ce vor alege?

      Un tip cu care lucrez se plimba intr-o dumincă prin mall și lângă era o reprezentanță Kia. Într-o oră a ieșit de acolo cu mașina în leasing.

      Nu avea de gând să schimbe mașina, avea deja un suv durango sub 2 ani, dar pur și simplu i-a plăcut noul santa fe și gata. A dat mașina curentă la buy back și aia a fost.

      Altă discuție. Stă in chirie deși și-ar permite lejer credit, având salariu bun. Nu vrea pentru că ar fi cu 200 usd pe lună mai mult. Bun dar îl întreb la 60 de ani ce vei face, măcar așa in loc de 1300 usd chirie/rată, ai avea 0 chirie. Toți banii îți rămân ție. Mi-a zis că mai este vreme până atunci, se descurcă el cumva. N-a fost niciodată in dificultăți financiare deci nu știe ce sunt alea și cum să se pregătească.

      Trăiesc așa cumva duși de val de azi pe mâine. Și aproape toți cu care am vb au aceeași mentalitate.

      Imigranții in schimb, mașini second, casa plătită, economii, combinații, pregătiți pentru orice.

      În afară de sistemul de sănătate, dacă nu cazi plasă consumerismului cred că în SUA ai șanse reale să ajungi mai departe decât in europa. Depinde ce om ești și ce așteptări ai de la viață.

      00
    • @Cristi, nu cred ca trebuie generalizat,sunt si in Romania scari de bloc decente,insa e nevoie de educatie si resurse financiare sa faci ceva frumos,ori de multe ori lipsesc cu desavarsire.Din pacate,comunismul,cat si perioada asta numita democratie au distrus tot ce inseamna asociere,comunitate,patriotism,decenta,si recunosc,eu am preferat confortul unei alte tari,spre a nu imi mai pune seara intrebarea de ce nu se poate.
      @Manu144x
      Te cred,probabil,pentru ca stai acolo,ai o perceptie mai clara asupra situatiei.Pe mine nu m-au atras deoarece:
      Prea departe,prea scump,complicat sa vin in Romania cand am eu chef
      Studiile nu sunt intotdeauna recunoscute/echivalate
      Imi trebuie viza si alte rahaturi,eu din principiu nu voi merge in nici o tara in care imi trebuie viza(sunt destule care nu cer pt romani,deci nu plang)
      Din folclor/auzite,mai complicat cu mancarea,sistemul de sanatate si pensiile
      Programul de lucru/drepturile angajatului…un pic tricky,dar sunt de acord,sunt situatii si situatiil

      00
    • Viza o primești cu ochii închiși, e mai mult o formalitate.

      Nu trăiesc acolo, lucrez pentru o companie americană și avem zilnic întâlniri, ne înțelegem bine, îi vizitez des (in afară de anul ăsta cu pandemia) și ceo-ul a venit in românia și m-a vizitat acasă, s-a mirat ce mic e apartamentul :)

      Mi-a mărit salariul și m-a băgat la bonusuri ca să pot ajunge să iau și eu o casă ca americanii mi-a zis. Deocamdată s-a ținut de cuvânt :)

      Povestesc aproape zilnic de una alta cu ei, chestii de viață și mă miră cât de optimiști și naivi sunt. Apoi când îi lovește câte o criză pentru ei e sfârșitul lumii efectiv.

      Tot auzeam de americani care ajung homeless și nu înțelegeam cum, dar de ceva ani de când lucrez zilnic cu ei pot intelege perfect. Trăiesc de pe o zi pe alta efectiv, doar că la alt nivel. Totul e rate rate rate. Telefon, mașină, casă, televizor, totul.

      Orice perturbații in economie are efecte devastatoare pentru ei.

      Eu zic să încerci și să vizitezi măcar. E altă lume. Altă mentalitate. Cu bune și rele.

      00
  17. Eu 1 am avut un șoc cultural când am ajuns în America. Noi ca stat / civilizație suntem în urma cu mult. Poate nu 100 dar 50 de ani sigur.
    hai sa nu ne cacam pe noi cu patriotismul. Astia de aci sunt patrioti. Noi ne dam pe lângă ala care are șanse mai mari de castig.
    Anyways ca și puncte de referințe:
    Cuptor cu microunde unde prin 70 la american, AC mașină și casa tot pe acolo, cutie automata tot pe acolo prin 70.
    Șosele… Au și ei gropile lor dar totuși.
    De curiozitate Google maps I-15 sa vedeți distanta dintre sensurile de mers: aproximativ 40m.
    Cutii postale da. Nu le vandalizeaza nimeni. La maica-mea in bloc pana sa pună interfon azi aveai usita aia mica mâine nu. Sa nu mai spun de #1 și #2 în bloc la parter.
    O data în viata e de vizitat US.
    O sa va întoarce cu lacrimi în ochi inapoi în RO.

    00
    • Ce lacrimi? Lacrimi de bucurie sau tristete? Oameni obisnuiti cu vizitele turistice in state de astia veritabili cu rulota nu de aia cu ghid_ hotel_papa_somn,mi-au zis ca in anii 80 era o bucurie.Apoi a inceput regresul.Azi nu ar mai avea curajul.

      00
    • incredibil cum fug unii dupa opulenta, dupa ifoane si adidasi nike în timp ce altii, si regimul, se multumesc cu ce au … de asta si unii înoata prin mari si canale, ca sa-si ia masina si aifon

      00
  18. Iar bullshitul asta cu de ce nu suntem imbracati frumos? Ai crescut doar cu mama?

    00
    • 1. reciteste textul: „Foarte sexy, fără nimic prea special, doar din croială.”
      Ma mir cum puteau femeile sa fie ATAT de elegante, doar din niste cusaturi banale pe niste dsuprafete de material. Incearca sa intelegi ce voiam sa exprim.
      2. Nu am crescut cu mama, dimpotriva. De la 13 ani, fara mama in prezenta mea imediata. E o poveste foarte lunga; mama traieste, sunt cu ea acum.
      3. am vandut haine in studentie. Poate e „defect profesional”. Am vandut multe haine, si ma pasioneaza hainele si materialele. Stiu sa cos la masina, imi ajustez singur anumite haine.
      4. Tot liceul am purtat costum cu cravata, iar acum parca mi-e dor de ele, dar nu am job „cu tinuta obligatorie” asa ca nu ma forteaza nimeni sa port… mai ales cand din 10 colegi, 9 vin in blugi taiati. :)

  19. Tineri îmbrăcati frumos/decent zici? Intra pe youtube și dă-i cu sărciu ”ring Costinești” de prin ’80 să vezi acolo mirări la comentarii… Am trăit vremurile alea…

    00
    • Frmos,tineri care se distrau curat nu cu droguri scrie prin comentarii.Dar cam cati informatori – delatori ai securitatii crezi ca sunt in gramada aia de lume din imaginile de la discoteca? Mulţi cumva?

      00
  20. Am vazut multe filme rusesti in ultima vreme. Cateva recomandari:

    Moscow does not believe in tears – l-a mentionat Alex mai sus, este f bun. Poti sa vezi acolo cum aratau blocurile din Moscova pe vremuri.

    Din cele mai noi am 2 recomandari
    Durak – https://www.imdb.com/title/tt3560686/
    The Return – https://www.imdb.com/title/tt0376968/
    Amandoua excelente.

    Daca iti place The Return poti incerca si restul filmelor lui Zvyagintsev. Am vazut Leviathan, Loveless si Elena, toate 3 mi s-au parut bune.

    00
  21. „Cadoul” ăla de nuntă, reprezenta România așa cum era ea, în vremurile alea. Chiar așa ceva se ducea la nunți. Astăzi pare ciudat, dar atunci, un radio din străinătate era ceva. Un video, deja era aur curat. De fapt, tot filmul, reprezintă (voit sau nu) România de atunci. Cu toate că a fost un film de propagandă, se pare că au fost și mici troll-uri pentru regim.

    00
  22. Frumos în SUA în anii 70 … cât timp nu te nasti cu un ten mai închis sau cu ochi mai altfel. Comparatia cu scarile de bloc e ca si cea dintre mere si pere, pentru ca SUA nu e un loc în care s-au construit prea multe blocuri iar cele care s-au construit arata cam asa https://en.m.wikipedia.org/wiki/South_Bronx

    00
  23. Foarte buna ideea. Urmatoarele episoade poate le faci focusate pe mai putine aspecte, pentru a concentra comentariile.

    Apropo de comparatiile intre ce s-a facut in comunism vs. capitalism – mai usor cu scosul in fata a catorva realizari „marete”, ca asa si faraonii au facut ditamai piramidele. O comparatie relevanta este in nivelul de trai al omului mediu – si aici comunismul sufera grav, mai ales pentru ca propaganda oficiala lauda ce bine se traieste in comunism fata de getto-urile americane. Apoi in filmele vestice oamenii din tarile comuniste vedeau ca chiar si cei considerati saraci in vest aveau bunuri de larg consum care in est erau de lux.

    Un exemplu edificator este cazul pilotului sovietic Viktor Belenko care a fugit in 1976. Mai tarziu povestea ca prima data cand a fost lasat sa viziteze un supermarket in SUA a fost convins ca totul era aranjat ca sa il impresioneze pe el – nu concepea ca pot sa existe rafturi intregi cu produse si oamenii sa nu dea buzna. Ma rog, nu a facut vizita de Black Friday :P

    https://en.wikipedia.org/wiki/Defection_of_Viktor_Belenko

    00
  24. Cele din 70 sunt dintr-un film din seria Dirty Harry cu Clint Eastwood

    Am mai recunoscut Totul pentru fotbal si Secretul lui Bachus.

    Daca vreti sa vedeti cum aratau scarile de bloc in Romania aniilor 90 va recomand filmul Terminus Paradis

    00
  25. you never seize to amaze me. mai spune-ne si de sapunul frantuzesc la bucata, te rog! La pachet de trei!

    00
  26. Cred ca America (urbana) a anilor 70 e cea din filmele lui Scorsese (Taxi Driver). Mizerie multa! Iar America (mic urbana – rurala) e cea din Deer Hunter. Saracie si mai multa!

    00
  27. prin anii ’70 in america intrau in campul muncii baby boomers, cu liceul puteai sa traiesti bine gen Bundy cu o casa in suburbii cu doar un salariu.
    Lobby-urile hotelurilor si intrarile la blocuri/cladiri de birouri in state sunt facute sa te impresioneze.
    Poza din film cu scara pare genul pentru clasa de mijloc, la bogati e mai mare si cu portar.
    Poluarea de pe coasta de vest a fost reala dar cu legislatie si norme clare au reusit sa reduca foarte mult poluarea aerului, doar ca mai vine cate un foc de strica calitatea aerului.
    Din pacate america e tara contrastelor cu 20 de milioane in trailer parks, jumate de milion de homeless-i si 20 de milioane care sunt milionari.
    Nu stiu cu ce americani munciti voi, dar pe care ii stiu investesc la greu in bursa, altii imobiliare, cate o mica afacere pe langa munca, tot felul de hobby-ouri din care mai si fac bani. Mi-au spus niste prieteni de unii care la 82 de ani munceau la un magazin mare de haine si isi cautau spatiu sa isi deschida o mica croitorie pentru ajustari de haine. Sunt si genul care rup canapeaua cu berea in mana in fata Tv-ul pe canale de sport.
    Sistemul medical e bun dar super scump, daca iti pierzi locul de munca pierzi si asigurarea si o asigurare buna e 500-1200$/luna, daca ai ghinionul sa ai ceva boala nasoala care dureaza ani de tratatemente te duci in cap.
    Fata de Romania multe lucruri se pot face mult mai usor, de la cumparat masina doar ca ai trecut pe strada si ai vazut o masina care iti place, in mai putin de 2 ore pleci cu masina noua cu 2-3% dobanda, casa cu 3% dobanda fix a pe 30 de ani, inchiriat de masina,completat tot online, ajungi in parcare alegi masina din clasa pentru care ai rezervare te urci si arati buletinul la iesire si ai plecat. Website-urile institutiilor cu informatii si formulare clare si pasii care trebuie urmati.

    00
    • Băi, poate sunt eu mai leneșă sau mai lipsită de energie fizică (am oarece probleme de sănătate iremediabile care pot genera așa ceva), dar explicați-mi și mie în limba română, cu subiect, predicat și restul părților de propoziție cum poate cineva ca după 8-10 ore de muncă, eventual 1-2 drumul să mai aibă timp și energie zilnic pt o mică afacere, un hobby aducător de bani. Și de preferat alocând timp și familiei. Și eventual fără să-și fută sănătatea.
      Pt că eu pur și simplu nu pot așa ceva. Nu puteam nici când lucram la privat, n-aș putea nici când lucrez la stat, în ciuda părerilor unora dintre voi.

      00
  28. Nu mai crede tot ce vezi in filme.

    00
  29. Pozele din San Francisco- Mrs. Doubtfire?

    00
  30. Daca vreti strazi din S Francisco vedeti in „Bullit” cu Steve McQueen sunt filmari plan larg cu strazile care urca/coboara – cand Mustangul lui era urmarit de un Dodge Charger RT negru. Filmul a intrat in biblioteca congresului american ca document istoric,arhitectural.

    00
  31. Pentru cei care vor să înțeleagă mai bine cultura clasică americană, nu cea modernă și consumeristă, recomand filmul “How the West was won”.

    Pare un western dar e mai mult decât atât. Arată ce fel de oameni au populat continentul ăla. Genul care și-au luat familia in spate, și-au pus toată averea in 2 care și au plecat spre vest.

    Fără supermarketuri, fără poliție, fără 911, fără spitale, fără nimic. Puteai ajunge cu mai putini copii decât cu câți ai plecat. Fără asfalt, fără drumuri, te uitai doar la soare ca să fii sigur că mergi spre vest.

    Arată multe despre omul de rând filmul, ce viață grea era, tu cu natura care încerca să te omoare cu orice ocazie.

    00
    • Pai tu vezi tabloul din perpectiva actuala cand exista avion si 911.Oamenii aia nu-si puneau problema confortului sau a sigurantei.erau mereu in pericol, nu traisera altceva.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile