Cât de proști sunt profesorii din România?

Dacă vreți să vedeți un dascăl român care se zbate ca o cotarlă în lanț nu trebuie decât să-i spuneți de introducerea catalogului electronic. Ignorați partea auditivă, schelălăiturile amestecate cu lătrat de panică și concentrați-vă pe modificarea fizionomiei: cum își răsfrânge buza ca să-și arate colții, încrețirea nasului, exoftalmia și părul ridicat pe ceafă. Este o agresivitate extremă, dar la o privire atentă se vede că dascălul are coada între picioare. De fapt se teme.

Pentru că majoritatea profesorilor din România sunt analfabeți tehnologic și vorbim de procente spre 80%, ceva ce se vede cu ochiul liber dacă urmărești puțin cu atenție ce se întâmplă în școli de aproape doi ani. Pe cifre: 248 de școli din peste 17.000 au introdus catalogul electronic.

Iar catalogul electronic nu arată doar notele și absențele elevilor, catalogul electronic arată în esență activitatea profesorilor. Când și de câte ori s-a logat la intrarea la ore, când a pus absențe și când a pus note – chestii care nu se văd în catalogul clasic. Cu catalogul clasic profesorul poate să facă ce vrea banana lui, important e la sfârșitul semestrului să aibă situația încheiată pe hârtie. Ce s-a întâmplat de la începutul până la sfârșitul semestrului nu interesează pe nimeni – e catalogul completat? Da, suntem bine! De-asta avem catalog electronic în 248 de școli din 17.000. În unele școli a fost angajat un sclavete care să vină săptămânal să introducă datele din catalogul pe hârtie în catalogul electronic. Cum ziceam: analfabeți tehnologic în anul 2021.

Îmi plac poveștile de eroism cu nepotul/ fiul/ fostul elev al unui dascăl centenar care i-a setat un laptop și acum centenarul zbârnâie în online. Dar știm cu toții ce înseamnă setarea unui laptop pentru cursuri online, nu-i așa? Google Chrome, cont de Gmail și o scurtătură către Google Meet. Microfon și webcam avem de peste un deceniu încorporate în laptopuri.

Și nimeni nu vrea să vorbească despre esența problemei: pierderea autorității. Marea majoritate a dascălilor aveau autoritate doar pentru că erau dascăli. „Sunt profesor și este așa cum zic eu!” Acum 20-30 de ani elevii se luau în gură cu profesorii, acum pur și simplu îi ignoră, nu mai prea interesează pe nimeni ce are de spus săracul de la catedră. Acum handicapul tehnologic îi scoate la iveală și de proști. Dar vicleni, încearcă să scape de catalogul electronic și până acum au reușit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

    • Si daca inlocuiesti, de exemplu, „profesorii” cu…… „psi……” e la fel de „adevarat, si fain expus”?

      00
    • @bugsy: psihologii fac statistică. De obicei în SPSS, Stata sau R. Cred că ai rămâne surprins de nivelul lor tehnic și poate ai cere niște explicații despre ce fac acolo cu bazele de date, lol. Numa’ zic.

      00
    • @Jderul din porumb: culmea, astia chiar sunt dusmanul fix pentru ca-s prosti facuti gramada cu nivelul de gandire si analiza al unui „nea Ion mai spalat asa”. Prin demonstratia lor de incompetenta si impotenta am ajuns la situatia din prezent cand vorbim despre nivelul comprehensiv al individului roman si nu ma refer la boșorogii si mamaile școlite de comunisti ci la aia care tot implinesc 30+ ani de ceva vreme incoace. Daca ultimii 2 ani nu ti-au demonstrat asta, nu stiu ce te-ar mai putea convinge.

      01
    • @Adrian: Păi dacă atât putem – ce-ai să-i faci? *shrugs*

      01
    • jderul s-a dus pe pulă. 36 comentarii și deja e agresiv și isteț.

  1. Da, profesorii sunt vicleni si analfabeti, doctorii sunt spagari, popii sunt hainu, doar noi suntem buni si drepti

    01
    • Da, doar că nu.
      Problema analfabetismului funcțional tehnologic se găsește și la tineretul dacic, cu păreri și certitudini.
      Odată cu mutarea școlii în online am putut observa asta. Tineri care nu știu să facă o adresă de email, nu știu să facă un cont pentru a face ceva anume, nu sunt capabili să facă o plată online, nu sunt capabili să configureze și să se conecteze la o platformă de tipul google classroom, nu sunt capabili să își facă o programare online la o consultație medicală.
      Recent am asistat câțiva puștani până în 25 de ani, să își activeze cardurile de bonuri și să instaleze aplicațiile de mobil. Vreau sa zic că am fost foarte dezamăgit de felul păgubos și inutil in care își folosesc telefoanele.
      Au Facebook, au Instagram, uațap, tiktok, Snapchat, YouTube și alte mizerii pe care le consuma, dar nu sunt capabili să folosească internetul și telefoanele mobile pentru a-și ușura viața.
      Ce plăți online, ce înțelegere a tehnologiei, ce ușurare s vieții, ce căutare de informații, nu există așa ceva. Îi înțeleg pe ăia de peste 45 de ani, că nu au crescut cu tehnologia, că nu au avut acces de mici la calculator. Dar ăștia sunt mai deschiși să învețe, să testeze, să priceapă niște lucruri văzând că pot scuti timp, bani, nervi, dacă folosesc internetul.
      I-am învățat pe câțiva să își plătească facturile la utilități din aplicații, configurate de mine, bineînțeles, iar acum oamenii se descurca singuri. Le-am făcut conturi pe eMag, și-au luat gagii Genius, au învățat să plătească online chestii, să trimită ce comandă la mai multe adrese presetate sau la izibox. Au învățat să plătească online impozitele, ca să nu se mai deplaseze la taxe și impozite in alte localități unde își au proprietăți. Și oamenii au peste 45. Au înțeles cât de util le poate fi un telefon, folosit atât cât le trebuie lor, pentru a le îmbunătăți viața.
      Am auzit de destule ori: nu îmi trebuie bă mie așa ceva. Nu am eu timp de toate prostiile. Un isteț din ăsta dădea din colț în colț, că nu a plătit în timp de 14 zile o amendă și că apoi o să dea preț întreg. Aoleo, aoleo ce face, că vrea să o plătească online. La fel cu situațiile de depanare de calculatoare de la distanță. Am 2 isteți foc, foarte mândri de ei, care nu au vrut să le explic 10 minute cum anume să folosească team viewer, că poate au nevoie pe viitor.
      Și cine se agita in telefon că nu îi mergea nus ce aplicație, la dracu in Spania plecat?
      Când 10 minute de învățat să dea 2 clickuri și să îmi dea pe uațap o poză cu datele de autentificare?
      Faza cu învățământul e un căcat banal.
      Profesorii care nu știu cu tehnologia, nici nu vor să învețe sau să facă. Până la asta ar fi bune in școli niște ore de Internet util, in afară de manele, iutube, tiktok și onlyfans.
      Viața care bate filmul și unde tehnologia pătrunde, unde poate face diferența, acolo doare cel mai tare. Dar na, ce dracu știu eu un ochelarist hipster?

      00
    • normal ca nu, ca daca eram buni si drepti nu ieseau profesori analfabeti, doctor spagari, politicieni hoti si popi hainu, ca toti astia tot dintre noi vin

      00
    • Drepți ca bula. :)))

      00
    • @Ionut M

      1) Sărăcie.
      2) Frica/Teroarea de a nu strica ceva (cine plătește? exact).
      3) Risc de expunere a informațiilor.

      00
  2. eu cunosc personal specialistul IT de la un liceu, profesor acolo, care imi povestea ca a intrat pe nu stiu ce site-uri si dintr-o data „a picat totul” :)

    00
    • asa se intampla cand intri pe pornache fara adblockere =))

      00
    • „scoatem toți banii la salariu, pentru că lui Marcel i s-au furat o dată banii de pe card”
      mă duc să văd, Marcel rupea pornachele și instalase codecul minune care trăgea banii de pe card.

  3. Stiu profesoara de informatica, care se descurca mai prost ca mine cu tehnologia, eu fiind inca la liceu.

    00
    • cand o sa cresti mare o sa intelegi cat de mult difera „tehnologia” de „informatica”

      00
    • @vladone, ce scuza de rahat… Difera dar merg mana in mana.

      00
    • @Zarax – un prof de liceu castiga undeva pe la 3-4000 de lei.
      Un junior intr-o companie mare de IT poate incepe de pe la 1000 de euro.
      Drept urmare, in afara catorva naivi care vor sa schimbe lumea prin educatie, ajung profesori in majoritate cei care nu prea stiu/pot sa faca fata in industrie.
      Situatia e cam la fel nu doar pentru IT/TIC ci si pentru fizica, mate, chimie (ceea ce numesc englezii STEM).

      00
    • @vladone, sunt curios cum poti fi competent in informatica dar sa stai prost cu tehnologia, cam cum ai fi ‘as’ in fizica dar te chinui cu adunarea; oricum imi amintesc ca in liceu aveam o colega ce invata pe de rost lectiile, daca o intrebai ceva logic aveai sanse mari sa nu iti poata raspunde asta desi ea stia manualul pe de rost, la fel aveam si o profa de fizica, probabil ceva pila ramasa dupa trecerea comunista care avea catedra doar pt ca l-a supt candva pe director
      @babu, da, dar uiti ca daca esti profesor esti un fel de sef, nu prea iti spune nimeni ce sa faci, pe cand la companie dansezi cum ti se spune

      00
    • @babu, plus, uiti de medidatii, in oras cativa profi care faceau de cateva ori banii de salariu din meditatii, asta evident la materiile de bac

      00
  4. Cel mai jegos lucru la scoala romaneasca e cum incearca de mic sa te faca sa accepti ca esti doar un gandac, un nimic… o biata oaie supusa. Sunt si exceptii, profesori ok, dar marea majoritate e mai ineficienta ca un laptop / tableta cu soft educational.

    Daca ai nevoie la toaleta musai sa ridici mana si sa ceri voie.
    Daca iti e foame ai 10 minute in care trebuie sa rezolvi.

    Scoala romaneasca mai poate sa fie salvata doar prin DIGITALIZARE !

    00
    • Te contrazic, „scoala romaneasca” mai poate sa fie salvata prin crearea de campusuri scolare si regandirea intregului sistem… cu obligativitatea profesorilor sa stea 8 ore in scoala, desfiintarea tuturor structurilor de la scoala in sus, 99% din ele inghit tone de bani si mai mult incurca decat fac bine… restul se regleaza dupa. Daca se fac toate chestii de mai sus, o sa poti creste si salariile ca sa vina profesori cu adevarat daruiti si capabili sa educe un copil.

      Avem nevoie de maxim 100.000 de oameni in educatie, momentan avem 250.000.

      DIGITIZAREA o sa impinga si mai tare lucrurile in jos, toti incompetentii sunt consecveti in general la partea de „hartogarie”, se vor adapta si la partea asta digitalizata si o sa fie exemplari la notat in catalogul virtual… la intrat la ora si asa mai departe. Sistemul se conserva foarte bine, elevii o sa fie si pe viitor „vinovatii de servici”, iar sutele de mii de profesori o sa aiba 99.99% calificativ FB an de an, cu toate ca sunt scoli in care nu trece un elev Evaluarea Nationala sau Bacalaureatu….

      00
    • Scoala romaneasca inca pregateste elevii pentru fabrici si uzine… in timp ce in Estonia copiii din clasa 1 fac cursuri de programare !

      Nu stiu care e mai bomba dintre „spitalul romanesc” si „scoala romaneasca”. Ambele merita reconstruite de la zero cu cateva exceptii.

      Ambele se afla in situatia de cacat pentru ca ei la randul lor practica „pozitia ghiocelului”. Asa cum in scoli nu se comenteaza in fata Directorului la fel se intampla si in spitale. Am prieteni doctori care au plecat in strainatate din cauza „sefilor spitalelor”.

      Educatia este „samanta” unui popor… pomul care creste.
      Sanatatea este „stropitoarea” pomului… cea care tine pomul sanatos.

      Trageti linie. 30 de ani.

      Suntem in top la decese, la nevaccinati… conspiratiile sunt in floare la noi pentru ca „solul” este fertil, PE SCURT… educatia A DAT GRES!

      Ard spitale de cativa ani, chiar daca Colectiv ar fi trebuitt sa fie T0.

      Pandemia asta a TRAS PERDEAUA… acum vedem ROMANIA REALA.

      00
    • si sistemul educational , ca si ala medical, si ca si inca alte cateva, le stim toti care, au o singura rezolvare in romania. cateva (zeci, stute, mii, inca se negociaza) incendii bine puse.

      cu putin noroc putem spera ca aceasta pandemie sa fie incendiul acestei tari per total si asa cum o padure sau savana renaste intinerita, insanatosita si in final mai bogata si mai complexa dupa un pic de munca in urma incendiului…. sunt optimist, nu?

      00
    • Cu o digitalizare bine implementată se vor putea hali sendvișurile și în timpul orei ceea ce va creste cu cel puțin 14,7 % media PISA și nu vor mai trebui elevii să treacă prin oroarea de a cere voie sa meargă la buda punând astfel bazele unei generații creative și autonome, pregătită pentru antreprenoriat în mileniul trei

      00
    • @AlinP … cand zici ca stau drepti in fata directorului sa stii ca nu-i chiar asa, deja influenta unu director, inspector tiinde tot mai mult spre zero. E lipsa de personala mare in educatie si directorul, inspectorul nu prea au ce sa-ti faca mare lucru, daca nu faci nasoale sa implice elevi.

      De exemplu in cazul meu, am avut problemele cu inspectori din primul an de invatamant, ca le-am facut plangeri si scandal pornind de la titularizare unde nu voiau sa-mi recunoasca o nota si m-am inscris iarasi… era ceva proba orala, rezolvai exercitiile si problemele la tabla si teoretic trebuia sa primesti o nota pe asta. Am rezolvat 2 probleme, erau nivel corigenta la un liceu mai bun si nu au vrut sa-mi zica nota atunci. Si am intrebat ce e asa greu sa-mi zica o nota cand la unu i-au zis nota prin telefon in sala… eu fiind acolo nu au vrut sa-mi zica… Am facut contestatie la tot procesul ala de organizare si ce s-a intamplat pe acolo… am luat nota 6 :)) in conditiile in care erau doua penibilitati de exercitii si acum le stiu pe de rost de stau sa ma gandesc putin, au trecut 12 ani…

      … ce crezi ca s-a intamplat cu mine? … Singurul lucru notabil a fost ca ma stiau cativa inspectori dupa nume cand ma vedeau, atat. In rest nimeni nu mi-a zis nimic, ba chiar directoarea de la scoala unde am predat primul an s-a panicat, a zis ca nu s-a gandit niciodata ca cineva se poate lua la cearta cu un inspector, cu atat mai putin ca eram in primul an de invatamant. Da sunt ghiocei, sunt multi ghiocei… dar aia sunt depasiti de situatie deja, sunt cei meticulosi cu hartogariile, sunt mereu pusi la punct cu toate chestiile mai putin cu materia si cu predatul.

      O alta problema majora este data de testele psihologice care se dau la inceput de an, o chestie pe care nu o stie lumea si nici nu crede ca e nasol… am avut in 7 ani si 5 scoli distanta peste 10 colegi care picau an de an testarile psihologice, avand probleme nasoale … toti isi rezolvau cu psihiatrul dupa, gen le prescrie psihiatrul ceva tratament fictiv, dupa le da unda verde. Daca eu in 5 scoli am dat de atat de multi, extrapoland oare cati sunt? Oare de ce daca iti pici an de an de 20 de ani testele psihologice mai ai dreptul sa predai?

      E vraiste in invatamant si foarte greu de facut curatenie… daca nu se rade tot, nu se refac normele, nu se reduc materii, nu se grupeaza scoli…

      00
    • Johnny, esti cumva profesor nevaccinat care asteapta sa fie platit – training pentru predarea pe Zoom ?

      00
    • >>Scoala romaneasca inca pregateste elevii pentru fabrici si uzine

      Bai, sa faci chestii la strung fara sa pleci cu mainile in punga e greu, ar fi o treaba sa fie elevii suficient de pregatiti ca sa lucreze in fabrici si uzine. Sa fie capabili sa inteleaga si sa urmeze niste instructiuni.

      00
    • AlinP
      Nu. Sunt doar unul care vede ridicolul in a considera că marea problemă a educației e că trebuie elevul să aștepte sfârșitul orei ca să își molfăie parizerul. Și ridicolul de a fi indignat că elevul trebuie sa ceară voie sa meargă la toaletă dacă nu poate sa aștepte inca juma de oră până la pauză. Și mai ales ridicolul că la aceste „probleme” care există doar in capul tau, soluția ar fi… digitalizarea?! Cam ce are digitalizarea cu mâncatul sendvisului și cu cerutul la pipilică, doar tu știi.
      Altfel da, digitalizarea e bună. Dar ar trebui sa fim capabili sa argumentăm asta. Presupune un pic de logică și un pic de competență în folosirea limbii române.

      00
    • Te contrazic, “scoala romaneasca” mai poate sa fie salvata prin crearea de campusuri scolare si regandirea intregului sistem…

      De unde iei pământ?

      cu obligativitatea profesorilor sa stea 8 ore in scoala

      Spune-mi că ești corporatist fără să-mi spui că ești corporatist.

      desfiintarea tuturor structurilor de la scoala in sus, 99% din ele inghit tone de bani si mai mult incurca decat fac bine…

      Inspectoratele sunt subordonate politic, asta e clar. Directorii, în funcție de culoarea politică locală, schimbați.
      Cum desființezi structurile care sunt subordonate altor entități (ex. seminariile teologice, universități, grădinițe/școli private…)?

      restul se regleaza dupa.

      De cine? Am stabilit că suntem o nație cu psihicul distrus-distrus când e vorba de ‘inițiative’.

      Daca se fac toate chestiile de mai sus, o sa poti creste si salariile ca sa vina profesori cu adevarat daruiti si capabili sa educe un copil.

      De unde?
      Cu cine?

      00
  5. In tot liceul (si probabil si in generala, dar nu mai tin minte), profesorii incepeau sa puna note la finalul semestrului ca sa scoata media elevilor. Unii nu aveau note deloc, poate doar una sau doua, asa ca mai primeau cateva, sa iasa la numar, altii, daca erau copii buni dar nu iesea media, mai primeau cateva note de 10, sa nu ii incurce, unde erau resentimente se mai punea un 4, sa nu ai media prea mare (am patit). Cum mai faci manariile astea cu catalogul electronic?

    00
    • Pai fix la fel. Pui note in ultima ora :)

      00
    • Bate la ochi, nu te lasa sistemul sa schimbi data la care pui nota, sa le distribui pe parcursul semestrului.

      00
    • Bate la ochi

      Who cares?
      Who asked?
      :)

      00
    • Niste intrebari pt catalogul electronic, probabil vor enerva profii, dar zic ca ar fi util sa avem niste raspunsuri macar aproximative
      – mai poti pune note sau absente la date din trecut?
      – mai poti motiva absente din qr, fara hartii justificative, doar pe ochi frumosi?
      – mai poti pune absente ca santaj, „X, daca te mai porti asa, te dau afara si pun absent”?
      – mai permiti clasica schema de ingrasat porcul la final de semestru, cu inghesuit notele, ca sa iasa norma dorita de prof, sau media dorita de elev?
      – mai poti lasa elevul cu „iti pun data”? practica aceea de „indulgenta”/amenintare a profilor in care daca te prindeau cu ceva nefacut/neinvatat iti puneau in catalog spatiu gol /data, si in urmatoarea zi in care aveai treaba cu el trebuia sa vii cu partea lipsa, si iti completa spatiul de nota cu…cam cat avea chef?

      00
  6. Și pentru inevitabilul prost cu „E și ei oameni cu specializări ne-IT” îți atrag atenția că principala lor abilitate și cea pentru care fac o facultate este cunoașterea tehnicilor de învățare nu doar materiile pe care le aleg ei că nu face niciunul dintre cercetare.

    00
  7. O sa se deverseze aici toate frustrarile acumulate de-a lungul anilor impotriva profesorilor si a scolii, la fel cum se intampla la fiecare postare critica despre invatamant pe Reddit, de exemplu.

    O sa comentez strict la asta: „Dar știm cu toții ce înseamnă setarea unui laptop pentru cursuri online, nu-i așa? Google Chrome, cont de Gmail și o scurtătură către Google Meet. Microfon și webcam avem de peste un deceniu încorporate în laptopuri.”

    Anul trecut, cand s-a trecut in online prima data (martie 2020), avem urmatoarea secventa, pentru un liceu dintr-un oras de provincie, pentru un profesor care mai are 2 fucking ani pana la pensie:
    – elevii nu au toti laptopuri / tablete, conturi de gmail, insa toti au facebook / whatsapp
    – scoala nu ofera nimic (nici macar cont de email ca sa poti dovedi ca esti profesor si sa ai acces la gratuitati puse la dispozitie de Zoom / Google / Microsoft – iti trebuie cont de email oficial de la scoala, nu personal)
    – organizeaza elevii pe whatsapp
    – Invata sa folosesti Zoom gratis (la materia ta, la alte materii folosesc Discord sau Skype ). Iti trebuie telefon, laptop si tableta grafica (cumparata din bani proprii – stiu ca vine ca o mega surpriza pentru toti comentatorii de pe internet, dar e greu sa desenezi integrale si geometrie in mspaint cu mouse-ul)
    – Scoala isi creeaza singura o platforma bazata pe Moodle si google forms. Invata Moodle si google forms
    – Inspectoratul organizeaza cursuri pentru n-sphe mii de platforme online: google classroom, Narada, inca una pe care nici n-o mai gasesc prin mailuri
    – Nu sunt bani de nimic
    – Continua asa pana la Bac, cheama elevii la scoala cate 10 ca sa mai faci pregatire suplimentara
    – SEPTEMBRIE 2020: gata, trecem toti pe Classroom si ati primit si laptop de la minister

    So give me a fucking break. Cursurile de orice fel (perfectionare, online, etc.) pe care profesorii sunt OBLIGATI sa le faca (au niste puncte de strans) sunt tinute de firma capusa ori ale fostilor inspectori / lucratori prin ministere. Toata lumea stie cat costa un post de profesor la un liceu „bun” si stie si cui trebuie sa-i dai spaga si cine sa-ti faca intrarea.

    Stii cine nu stie nimic despre ce-am povestit eu aici? DNA-ul, care in 15 ani de existenta nu a deranjat deloc mafia din invatamant.

    00
    • Lasa-i, ca stiu ei mai bine, toti profesorii e prosti, analfabeti digitali, nu fac nimic, au doar salariu mare si vacanta de 2 luni, au rezolvat-o si p-asta, se culca impacati dupa ce au ragait o bere. (Articolul incepe voit tendentios, asa ca mi-am permis sa cad in extrema, poate invata si autorul ceva).

      Noroc ca elevii/studentii nu sunt ca de-alde astia de vitupereaza pe blog, ca ti-ai lua campii, si chiar ar ajunge sa faca ore cu femeia de serviciu (care nu pune sapun la baie, btw, „ca se consuma”).

      00
    • Coaie ăștia nu sunt salahori sunt profesori, nu ar trebui să fie nevoie de cursuri de specializare cu fonduri UE și alte kkturi doar ca să învețe să folosească Google Meet.

      00
    • – Invata sa folosesti Zoom gratis (la materia ta, la alte materii folosesc Discord sau Skype ). Iti trebuie telefon, laptop si tableta grafica (cumparata din bani proprii – stiu ca vine ca o mega surpriza pentru toti comentatorii de pe internet, dar e greu sa desenezi integrale si geometrie in mspaint cu mouse-ul)
      – Scoala isi creeaza singura o platforma bazata pe Moodle si google forms. Invata Moodle si google forms

      Mai da-o-n pi$da ma-sii. Stii ce, daca ti-e greu sa „inveti” sa folosesti Zoom, google forms si Moodle, poate n-ar trebui sa-i inveti pe altii nimic…. P&la mea, auzi la el cum plange de mila profesoriloe ca trebuie sa „invete” Zoom, de parca-i fizica cuantica.

      00
    • @Sabotor e interesant de văzut totuși ce alergie au la învățat ceva nou dacă cineva nu le suflă în cur.

      00
    • @Vlad ia zi coaie unde te-ai blocat când ai incercat să folosești Zoom? Ce funcții cuantice se întâmplau acolo de ți-ar fi trebuit training plătit?

      Dă în plm niște detalii să înțelegem și noi perspectiva unui om care nu înțelege ce face iconița cu telefon roșu sau alte concepte filozofice de genul ăsta.

      00
    • @Sabotor: Imi cer scuze fata de Vali, nu am mai mult de 20 de comentarii aici, fata de miile tale, dar esti efectiv un prost autosuficient incapabil de a intelege un alt punct de vedere.

      @Marsten: Daca ai avea mai mult de 2 neuroni, ai intelege ca nu vorbesc despre mine, ci despre un parinte pe care l-am ajutat in tot procesul asta. Daca vorbesc de cineva care mai are 2 ani pana la pensie, ai putea sa-ti legi sinapsele ca sa intelegi cand a terminat omul respectiv facultatea, cu ce „tehnologii” a lucrat de-a lungul timpului puse la dispozitie de Ministerul Educatiei si care e diferenta dintre a raspunde la un apel pe zoom si de a organiza niste elevi, in a scrie pe o tableta grafica pentru prima data in viata ta si sa te asiguri ca lumea vede si intelege.
      Iti urez doar ca atunci cand ai 63 de ani sa fii nevoit sa te adaptezi la noile tehnologii care vor aparea de-a lungul timpului, pentru ca pare ca esti foarte, foarte destept.

      00
    • Vai, a trebuit sa înveți sa folosești Zoom, Discord sau Skype?

      Ce ți-e și cu greutățile vieții din ziua de azi! În trecut era de ajuns sa știi doar pdf.

      PS: câte plângeri la DNA ai făcut dacă toată lumea știe cum e treaba cu perfecționarea? 0? Aaaa.. Sa se schimbe lucrurile, dar sa le schimbe alții, nu noi.

      Dă-ți demisia, sapă și tu un șanț cinstit, nu mai nenoroci copiii.

      00
    • @Vlad, refuz să cred că video-urile de aici: https://www.youtube.com/results?search_query=google+classroom+tutorial&sp=CAI%253D nu acoperă 90% din utilizarea Classroom, de exemplu. Bă, unii au învățat programare de pe internet, nu cu fonduri UE, se poate să înveți și să FOLOSEȘTI un soft relativ simplu.

      00
    • Plm presupun că la 63 n-o să fiu atât de retardat încât să nu fac legătura „convorbire telefon” și „convorbire telefon plus video”

      Fantastic cum taică-miu la 65 de ani a învățat să apese 3 butoane ca să putem vorbi.

      00
    • Și zi așa, geniul ăsta neînțeles are 63 de ani acum nu?

      Abia acum în 2021 a deschis un calculator? Abia în 2021 a aflat că există convorbiri de la distanță?

      În 30+ de ani de la revoluție abia în anul ăsta a trebuit să învețe să folosească tehnologii inventate din anii 80?

      00
    • Cât de ignorant și de închis la minte poți să fii să stai 3 decenii închis în bula ta de pseudo-intelectuali și să te doară în cur de cum lumea se schimbă în jurul tău.

      00
    • 30 de ani băi! 30 de ani în pula mea doar ca să fii luat prin surprindere că există software în lume.

      00
    • Vitele și boii ăștia sunt responsabili cu formarea viitorului țării iar tu ne zici să îi respectăm că au aceași mentalitate precum țăranii care refuză vaci de rasă fiindcă „nu mă înveți tu pe mine”

      00
    • @Vlad, am citit ce-ai scris, si iti inteleg punctul de vedere, dar nu pot fi de acord cu el. Fara a ma lega strict de parintele tau, o sa incerc sa expun niste idei pentru a-ti arata ca nu e chiar asa, si ca se putea face ceva din timp ca sa nu ajunga in pozitia aia:

      1. In aproape niciun domeniu din lumea reala nu poti sa te astepti sa ramai cu ce ai invatat in facultate, si sa aplici acelasi lucru zi de zi, an de an, fara a invata ceva nou. Eu, tu, Vali, daca ramaneam cu ce am invatat in facultate acum ne intrebam unul pe altul daca vrem cartofi mari langa burger. Am citit si am invatat de ne-au sarit ochii sa fim unde suntem si sa avem azi conversatia asta online.

      2. In romania au aparut carti de „calculatoare” de prin 94, la Teora, si imediat dupa la polirom & altele. Am un teanc acasa la parinti. De prin 2000 – 2004 aproape orice liceu avea cel putin un laborator de informatica (combinatie Siemens cu Siveco, but still, exista).

      3. Cursurile in perioada aia erau accesibile. Prin „„`’98-2002 gaseai cursuri de, literally, „calculatoare”. Unul se facea chiar la mine in scoala, in laborator, dupa ore. Era un fel de precursor al TICului pe care-l fac astia mici acum. Stiu, pentru ca maica-mea s-a dus la cursurile astea. Facea chestii cam cu 4 ani in urma „cutting edge”, gen dos cand noi aveam win 98, dar facea. Venea acasa cu caiete studentesti desenate. Toate interfetele desenate, fix ca-n poza aia de pe 9gag cu indienii. Cu notite gen click FILE, click SAVE…
      Mama a lucrat la institut, ca proiectanta, de la 18 ani pana a iesit la pensie. Same job. Nu a fost obligata sa faca cursurile astea, putea sa iasa linistita la pensie fara sa atinga calculatorul, dar a avut ambitia asta. In ultimii ani de munca rupea acadul in 14, pentru ca a inceput din timp, si i-a fost usor sa invete strict partea tehnica a acadului, stiind „calculatoare”. Deci da, daca voia, se putea.

      4. Eu sunt de parere ca un profesor ar trebui sa stie macar la nivel de baza cam tot ce i se preda unui elev de gimnaziu si liceu. Vorbim, totusi, de cultura generala. De aproximativ 20 de ani „calculatoarele” intra in cultura generala. Daca se predau elevilor, profesorii nu prea mai au scuze sa nu se implice macar 1-2h / saptamana sa invete. Nu cred ca exista vreo problema cu prezenta unui profesor in laborator pentru aprofundare, nu cred ca i-ar fi refuzat cineva o carte cu materia de TIC, sau chestii de genul asta. Ok, poate nu avea acces la tableta grafica, dar restul tot ce povestesti tu acolo ar fi trebuit sa intre in „cultura generala” a oricarui profesor, IMHO. Au trecut 30 de ani de la revolutie, 20 de cand ar fi avut teoretic access. We have the technology, cum zice vorba aia.

      5. Nu sunt de acord cu valul asta de „scuze” in ceasul al 12-lea, din principiu. Unde a fost 20 de ani acest profesor, care se plange acum de spagi & co? Cate scrisori a trimis mai sus? Cate cereri pentru training a trimis? De cate ori a cerut ajutorul colegilor pentru a participa la cursuri de pregatire? Cate mailuri a trimis oriunde, la orice institutie, sa primeasca sponsorizare sa poata participa la cursuri de aprofundare? Intelegi ce zic? Ce a facut in 20 de ani ca sa putem sa-i acceptam scuzele, acum? Da, sistem, da coruptie, stim si noi. Sunt fumate astea. Ce-ai facut tu, gigele, sa te lupti cu asta?

      00
    • Deci nu poti… ca obiectul meseriei tale sa fie „INVATATUL” si sa te plangi ca trebuie sa „INVETI” sa folosesti zoom, whatsapp, gmail etc. NU POTI. E vorba de niste clickuri. Trebuie sa ai peste 6 ani ca sa te descurci cu ele.

      „How to make zoom call” pe youtube. Chestie de 3 minute.

      Chiar daca ai 65 de ani, nu poti sa fii „CADRU DIDACTIC” si sa te plangi de prostii de astea. Nu vorbim de facut dublu back-flip la 65 de ani, vorbim de apasat „start meeting” la 65 de ani.

      Sunt atatea aplicatii web pentru desenat functii, de ce trebuie sa le faci in mspaint? Cam cat de cretin sa fii?! Stii cum am aflat ca sunt multe aplicatii web? Am cautat pe google. „Math function drawing”. a durat un minut.

      Daca ai peste 6 neuroni, te duce capul sa cauti pe google solutii. Daca nu, astepti cursul de zoom. Si te mai si plangi ca e greu.

      „CADRU DIDACTIC dom’le”, da desenezi functii matematice in mspaint.

      PS. Daca profesorul ar fi profesor, n-ar fi necesare ore suplimentare de pregatire. Dar da, painea e scumpa, sa o plateasca elevii.

      Cursuri de zoom auzi…

      00
    • @Gabi: Iti raspund pentru ca pari de buna credinta. Nu e vorba de scuze, pentru ca orele s-au tinut. Am raspuns doar ca nu e la fel de simplu cum a scris omul in articol.

      Daca de la inceput venea ministrul/directorul sa spuna: „BA, folosim Google Classroom, aveti 48h la dispozitie sa invatati cum merge si uite aici contul / licenta”, eram de acord cu tot ce ai scris la punctele 1-4. Repet: nu au fost licente de NIMIC la inceput, nu conturi de email, nimic, doar haos si schimbat intre 3-4 platforme.

      Also, parintele respectiv stie sa scrie in Word (inclusiv simboluri matematice) sau sa trimita mailuri. Nu stia sa creeze o conferinta pe zoom in care sa fie sigur ca se vede si el, se vede si tableta grafica pe care de-abia invata sa o foloseasca. Stiu ca pentru tine pare intuitiv sa treci de la skype la zoom sau de la Teams la Google, dar nu e la fel pentru toata lumea.

      Si la punctul 5, cred ca nu intelegi ce spun. Denunt poti sa faci in momentul in care ti se cere spaga / te pregatesti de flagrant. Nu a fost cazul, dar se stie in orice comunitate de profesori tot ce am zis eu. Crezi ca nu exista niciun denunt in tara asta la DNA? Ai vazut vreo ancheta? Vreun flagrant?

      Serios, daca nu ma crezi pe mine, du-te si intreaba orice profesor cat de cat serios: „ba, daca maine vrei sa te transferi la cel mai bun liceu din oras, cat trebuie sa dai?”. Si-ti va spune.

      00
    • dar esti efectiv un prost autosuficient incapabil de a intelege un alt punct de vedere.

      Asta nu e punct de vedere, e o prostie cap-coada. Ba, e absurd sa zici ca vai, trebuie sa „invete” zoom. Da-o-n pi$da ma-sii de treaba, invata un copil de 10 ani treaba asta, dar e – stupoare – greu de invatat pentru ala care cica ii e dascal copilului ala de 10 ani. N-o mai da de gard, ca pute.

      00
    • NOU
      #55

      Si… ai facut plangere la DNA?

      Daca nu, fa.

      00
  8. Inscrierea asta electronica este Semnul Bestiei/Satanei ! Treziti-va ! :D

    00
  9. Cateva aspecte:
    – trebuie inteels bula, mediul si locul in care activeaza. Traiesc in romania pritre ai lor, nivelul lor e a nivelul celor din aceeasi bula. Eu am nivelul celor din bula mea. nu poti sa te astepti sa fiu Elon Musk cand eu sparg seminte in fata blocului. Doar astia de pe alta planeta cred ca Bill Gheitz vrea sa le afe secretele si ce au pus ei aseara la pariuri pe betano sau ce siteuri sunt.
    – inteles domeniul si cat se plateste. Nu poti avea pretentia sa ai genii platiti cu minim pe economie. Asta nu inseamna ca sunt prosti doar ca trebuie sa intelegi intreaga imagine. Daca ma duci cateva luni peintre suedeji, voi deveni si eu suedez.
    – bugetul si cat de modernizata este industria respectiva. Cine e ministrul invatamantului? Tot tanti aia veche de zeci de ani? Tot pentium 1 in laboratorul de info si tablete de alea de nu mai pornesc? Tot Turbo pascal e in programa scolara?
    – Rolul profesorului e sa te invete niste deprinderi, cum sa gandesti, cum sa cauti solutii, cum sa rezolvi prin mai multe metode, parte de statistica si probabilitati, unde sa cauti, cum se face un proiect, cum se sustine o prezentare. Restul, la ce folosesti tu informatia e treaba ta. Daca asteptarea ta e ca peofesorul sa te invete sa faci su API, cred ca e nerealista. Pe chestii de nisa ai Youtube pe mana.

    00
    • Pe chestii de nisa ai Y̶o̶u̶t̶u̶b̶e̶ Quora si google scholar + sci-hub

      00
    • La un moment dat am zis ca uite, scoala vrea sa ne doteze cu laptop-uri. Foarte fain. Dupa ce am aflat specificatiile, m-a apucat rasul – laptopul meu de 2 ani vechime era la ani-lumina distanta de ala (licitatie castigata de firma de casa ceva).

      Si inainte sa sariti, inainte lucram la o multinationala d-asta nemtzeasca (nume mare, foarte mare). Laptop-urile angajatilor erau luate la pretz dublu tot printr-o firma ‘de casa’, casa lu’ nea’ angajatoru’ de data asta. Avantajul era ca lista de specificatii era cat de cat decenta.

      Studentii au laboratoare faine, profesorii trebuie sa se descurce intr-o debara rece, cu birouri donate, pe laptop-ul propriu. 10 de ani am lucrat intr-o sala care nu a fost zugravita nici macar o data, si vorbim de municipiu resedinta de judet, nu de vreun sat prapadit.

      Problema e de atitudine. Atitudinea de ‘sa nu deranjam’, atitudine care e omniprezenta in societate. Fiecare-si conserva confortul propriu; la nivel declarativ toti suntem de acord ca trebuie facut ceva, insa preferam sa scoatem castanele cu mana altcuiva.

      00
    • Inca 3 chestii:
      – Cultura si atitudinea noastra fata de scoala. La noi unde e cool sa ai jdemii de absente, sa aduci scutiri cumparate, sa sara parintii la gatul profesorilor, sa bati profesorii in scoala, sa chiulim in masa, sa ne batem pl de profesori si unde copiatul e sport national, sa ascundem note de parinti, unde abia asteptam sa sune de iesire noi ne plangem ca ce de cacat e scoala?
      – trebuie sa ne amintim ca jumate din Romanie inca se caca in fundul curtii iar tu vrei ca scoala sa iti aduca ca profesori pe cei mai buni experti si de preferabil bugetata de stat pentru ca au onoarea sa le treci tu pragul
      – cat platim pentru scoala? Hai sa facem altfel. Educatia sa nu mai fie asa uor accesibila ca in Ro, sa te chinui. Ati fi de acord sa platim undeva la nivelul scolilor de afara raportat cu salariile? Sa zicem ca un Net pentru programator e 2500 euro, o sa pun $3000. Afara sa presupunem ca e $6500-$7000. Ati fi de acord sa se inchida toate scolile de stat, sa vina MIT si Harvard sa deschida centre aici, super dotate cu cei mai buni specialisti si cotizatia ta pe an sa fie la jumate cat e afara? Sa zice, $30k/an x4 sa punem doar $100k. Sa trebuiasc asi la noi sa faci student loan sa platesti cativa ani/zeci la el? Si pe la ga asta in continuare, ca afara, sa fie criteriu la angajare.

      Deci da, hai sa punem totul in balanta, sa intelegem unde suntem + inteles ce te invata scoala. Deprinderi si aptitudinele de baza si cum sa gandesti, Ce faci cu ele e fix treaba ta. Insa asteptarea romanului e “ce m-a invatat scoala? Nu mi-a bagat nimic in cap. E un cacat”

      00
    • Pana si de la un prost poti invata cate ceva; oamenii care au atitudinea „scoala nu m-a invatat nimic, deci nu conteaza” sunt fie rau-voitori, fie sunt cazuri irecuperabile.

      In mod ciudat, exista la noi mentalitatea ca cineva trebuie sa-ti toarne cu palnia stiinta in cap, eventual cand dormi. Daca nu vrei sa inveti, ca nu-ti pasa, nici cel mai grozav profesor nu va reusi nimic cu tine. Dimpotriva, daca vrei, vei invata ceva si de la un submediocru.

      00
  10. Nu avem catalog electronic pentru ca trebuie sa plateasca parintii accesul si majoritatea nu vor.
    In Timisoara specific, la doua scoli unde am dus copiii, de 5 ani suntem intrebati la fiecare inceput de an scolar daca vrem catalog online. Scolile vor, parintii nu.

    00
  11. Eu am fost chemat „de urgenta” la o scoala gimnaziala ca nu merge imprimanta. Doamna invatatoare a reusit „cumva” sa bage mufa de la cablul USB A-B al imprimantei in slotul UTP al placii de retea de la calculator. Ca sa nu mai vorbesc despre ce era pe desktop-ul doamnei invatoare: linkuri la siteuri de referate, programe „crackuite” si notificari la site-uri „dubioase” etc.

    00
    • Deci practic doamna învățătoare are același nivel de logică ca un copil de 1 an.

      🔺🟠🟦

      00
    • Mda. Si este o scoala de top in oras la mine. Parintii se inghesuie si fac pe dracu in patru ca prunci lor sa ajunga in clasa doamnei respective…

      00
  12. Sunt pro catalogul electronic și contra generalizării din articol. Pe de o parte sunt și profesori tineri care se știu cu tehnologia și informatica(așa cum s-a arătat anterior,cele două fiind chestii diferite). Dincolo de criteriul vârstei mai sunt și profi dedicați, ăia care au chemare și îi iubesc copiii, care au mers acasă sa explice și părinților și copiilor cum e cu zoom sau googlemeet. Chiar dacă sunt puțini, postul de mai sus nu îi privește

    00
  13. Un profesor de capul lui nu poate avea catalog digital. Habar nu am cine e reponsabil de implementarea unui catalog digital. Se face la nivel de clasa? Scoala? E dirigintele? Directorul de scoala? Inspectorat? Ma gandesc ca or mai fi profesori care vor dar nu e implementat.

    00
    • Nu stiu, eu mi-as face si un catalog in Excel, care m-ar ajuta probabil sa obtin niste informatii mai exacte, sau sa am o idee mai buna despre o clasa.
      …….sau probabil nu mi-as face

      00
    • Cu legea GDPR, fix asta o sa faca profesorii, propriul catalog.

      00
  14. „Acum 20-30 de ani elevii se luau în gură cu profesorii, acum pur și simplu îi ignoră, nu mai prea interesează pe nimeni ce are de spus săracul de la catedră”

    Elevii aia sunt adultii care azi cred ca le cresc solzi de la vaccinul anti-covid. Faptul ca plodul stie sa stea pe tiktok nu inseamna ca are si ceva materie cenusie in tartacuta. Personajele de la „Influencer fun” sunt exemplul perfect.

    Rant over :)

    00
  15. Nu e chiar asa

    „Pe cifre: 248 de școli din peste 17.000 au introdus catalogul electronic”

    In fapt, e un proiect pilot decis de Minister si Ministerul a ales/decis sa sunt (doar) atatea scoli

    „In total sunt 248 de unitati-pilot de invatamant care vor implementa, in anul scolar 2021 – 2022, catalogul electronic, in conformitate cu prevederile Ordinului de ministru nr. 5.157/31.08.2021.
    Aceste unitati de invatamant sunt exceptate de la utilizarea catalogului in format fizic si vor face obiectul unui proces de monitorizare derulat de Directia Generala Romania Educata din Ministerul Educatiei”.

    https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/catalogul-electronic-este-oficial-lista-scolilor-in-care-se-va-folosi-10521.html

    Dar sa nu lasam adevarul sa stea in calea unei discutii…

    00
  16. Daca ne apucăm mâine de îmbunătățit sistemul de educație, rezultatele se vor vedea peste 20-25-30 de ani. Ai de lucrat la infrastructura, mentalitate, programa, sistem social și multe altele.

    00
    • Nu e niciodata prea tarziu sa ne apucam. Mai ales ca vremurile sunt dinamice.

      „Dulapul” cu-al lui mouthful „Romania educata” a fost o mare dezamagire.

      00
  17. Unu: profesorii din post-universitar au fost prost plătiți zeci de ani, de s-a ajuns ca absolvenții de licee pedagogice să vrea să meargă către orice alt domeniu, numai să nu ajungă la clasă;

    Doi: Ministerul Educației nu s-a interesat niciodată de pregătirea profesorilor în domeniul comunicării digitale, șefii instituției și membrii Guvernului (inclusiv ministrii responsabili cu digitalizarea și „societatea informationala”…) arătându-se mai interesați de prăduit banii publici în stilul ilustrat de scandalul licențelor Microsoft (https://ro.wikipedia.org/wiki/Dosarul_%E2%80%9EMicrosoft%E2%80%9D)

    Trei: educația a fost constant sub-finanțată în România, pe toate planurile, iar profesorii și învățătorii au fost cei care au simțit direct efectul acestei politici generale a statului român, văzându-se siliți să lucreze cu clase supra-dimensionate, în școli semi-dărâmate, mizere, nezugrăvite de decenii, cu toalete în curte și fără apă curentă sau încălzire iarna.

    Patru: Marea majoritate a părinților nu au nici cea mai mică idee despre ce anume fac și cum se comportă odraslele lor la cursuri, posedă zero respect pentru profesori și consideră școala drept un loc unde îi duci pe copii ca să nu mai stea pe capul tău, respectiv o instituție unde te duci automat cu gura mare și poți să faci scandal indiferent ce problemă apare, pe principiul „știu eu mai bine ca proastele alea ce și cum trebuie făcut!” (am folosit femininul pentru că majoritatea cadrelor didactice din școli și licee sunt femei). Un caz povestit de fosta mea soacră, profesoară de limba română, pensionată în 2007: elevă de clasa a VII-a scuipa o profesoară care i-a atras atenția, în timpul orei, să fie atentă la subiectul discutat; mama elevei ajunge la școală, i se explică situația de către directoarea școlii și răspunde: „Da’ ce i-a făcut, doamnă, a omorât-o? Mare lucru, un scuipat…”

    Acum, după ce combinația dintre fenomenele de mai sus a dus sistemul de educație din România la un punct critic, exact profesorii sunt de vină. Dap.
    Din partea unui părinte de copil trecut deja de facultate: succes tuturor părinților cu copii de ciclu primar în trecerea odraslelor, cu bine, prin cei 12 ani de școală și bacalaureat!

    00
  18. Slabut articolul si scris asa, cam cu rautate. Cade in pacatul generalizarilor si al solutiilor „magice”.
    Nu exista o esenta a problemelor din invatamant. Problemele sunt multe, difera de la orasele mari cu clase aglomerate, la mediul rural cu multi suplinitori si clase inghetate si copii flamanzi, difera de la un ciclu de invatamant la altul (la gimnaziu ai numarul enorm de ore zilnic, la liceu ai problema liceelor industriale – pardon, colegii tehnice – facute degeaba), difera de la un obiect la altul (e jale de exemplu la profi de info si de limbi straine).
    Nu exista solutie magica.
    Salariile sunt bunisoare acum, dar dupa 30 de ani de salarii mizerabile ai in sistem multi din aia de n-au gasit nimic altceva.
    Banii negri care se invart prin sistem sunt enorm de multi. Banii din meditatii ajung partial si mai sus, pentru a prinde un post la o scoala mai buna, care sa aduca bani mai multi din meditatii. Directorii de scoli si cei din inspectorate cotizeaza si ei mai sus si tot asa.
    Sa mai vorbim de contractele pentru cumpararea a orice-orice in scoli?
    Cei din sistem nu isi doresc schimbarea. Parintii – multi din ei – nu dau doi bani pe invatamant, caci stiu ca importante vor fi fie pilele, fie pregatirea suplimentara si facultatea in afara.

    00
  19. Romania e tara lui „lasa ca merge si asa” in toate domeniile, asta nu inseamna ca toti sunt prosti. Peste tot lumea e reticenta la schimbari, am vazut cazuri cand a corporatie a facut update la sistemul informatic anul trecut cand totul functiona din anii 70, apoi primarii peste mari si tari care au calculatoare cu Windows XP si monitoare alb negru de 25 cm. Sistemul are nevoie de digitalizare, fiecare profesoar cont si parola, apoi access la lectii online din acel cont, laptop, calculator si proiector in fiecare clasa, apoi din acel cont sa poate face totul. Daca ne uitam la digitalizarea din sistemul de sanatate parca iti doresti sa fie doar catalog clasic.

    00
    • Salarii bunișoare?! Discutam în concediu cu o verișoară învățătoare: 2700 lei net pt: peste 15 ani vechime (la bugetari crește salariul cu vechimea), toate gradele didactice luate și în ăștia intră și niște sporuri pt niște chestii administrative suplimentare pe care le face (ceva legat de programul „cornul și laptele ” pt toată școala și încă vreo 2 chestii) și ceva gradație de merit.
      Un junior it nu se dă jos din pat pt mai puțin de 1000 euro și asta face naveta.
      Tu, pentru tine, ai considera 2700 salariu bunișor?

      00
  20. Stii ce rapid isi dovedesc competentele digitale profesorii ce dau meditatii (fiica-mea e in clasa a 8-a) si nu pot realiza fizic pregatirea, adica acasa? Normal, cu acelasi tarif. Eu cred ca e doar rea vointa si comoditate.

    00
  21. Cel care a scris a demonstrat cate frustrari si-a adunat in timpul scolii si ca inca mai are trairi in legatura cu viata de la clasa. Si ca el par sa fie multi, m-am si mirat citindu-i. Bai, da’ cata ura ai acumulat in copilarie/adolescenta sa ajungi sa gandesti asa? Pare sa aiba un dispret imparatesc fata de profesori, dar cred ca este un complexat. Nu am nicio legatura cu cei pusi aici la zid.

    00
  22. Catalog electronic, budă în curte, încălzire la sobă pe lemne, copii nevoiți sa meargă prin noroaie iarnă/vară pentru a ajunge la școală. Nu zic ca tehnologizarea nu e bună, dar în pana mea , ar trebui sa fie niște priorități în dezvoltarea învățământului

    00
    • lasă, dacă chiar au lemne, sobele alea fac treabă. :) când eram eu în generală şcoala mea avea sobe pe lemne, iar restul şcolilor calorifere conectate la centrala oraşului.
      taică-meu, care era director în şcoala mea făcea pe dracu-n patru şi pe mă-sa-n paişpe să aibă şcoala lemne, iar femeia de serviciu a dat probă la angajare să spargă lemne şi să facă focul; centrala oraşului era moartă-n păpuşoi şi când am ajuns la liceu am aflat de la colegii veniţi din alte şcoli că ei învăţaseră cu hainele de afară pe ei şi mănuşi în mâini.
      când am ajuns eu în liceu, directorul de acolo făcuse şi el pe dracu-n patru şi făcuse o centrală proprie pt liceu şi internat şi se străduia să aibă combustibil.

      00
  23. Asta de fapt nu e despre profesori ci despre 95% din romanii trecuti de o varsta.
    Si ma bucur de cate ori intalnesc o exceptie, am un prieten de familie (culmea, fost profesor) care la 84 de ani isi plateste toate facturile online, m-a rugat sa il ajut sa isi seteze plata cu telefonul (schimba anual smartphone-ul dar numai gama 800-1200 lei), si-a facut pana si Revolut pentru vacantele in afara tarii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile