De ce nu vor proprietarii să îşi renoveze faţadele

fatada-cazand

Casa asta e una din multele din Braşov care au faţada căzută. După câţiva ani de programe de refacere a faţadelor picate, acum avem şi o lege. Cum se pune ea în practică? Teoretic, nu se prea pune, pentru că toată lumea are o scuză: ba n-are bani, ba nu deţine imobilul, ba e monument istoric, ba bunica a lăsat cu limbă de moarte să nu se schimbe nimic la casă.

Aş vrea să am o asemenea casă. Să o renovez la fiecare 5 ani şi să caut pozele cu ea pe net, cu cea mai frumoasă casă din Braşov.

De ce nu vor proprietarii să renoveze faţadele caselor? Pentru că nu îi obligă nimeni şi nimic. Pentru că românii s-au invăţat că o proprietate (casă, maşină, nevastă) e bună doar pentru a o exploata. Pentru că nu le pasă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Corect ! Cam ASA sta treaba si cu turismul… Nexam investiții, exploatare la maximum !

    00
  2. Intr-o tara civilizata proprietarii in cauza sunt pasibili de amenzi grase daca nu se ingrijesc de imobil, dar in Romania trebuie intai sa rezolvam coruptia, spitalele, scolile, si multe altele pana sa ne gandim la relatezi tu.

    00
  3. @Cosmin: chestia asta cu „sunt pensionar si nu am bani” e cam bullshit. Daca nu ai bani sa iti renovezi casa, nu locui in centru intr-o casa pe care nu ti-o poti permite! Vinde casa si cu banii luati cumperi ceva la tara sau in alt cartier, mai ieftin….si daca ai 70 de ani iti raman si bani sa…traiesti cam pana mori :)

    Am stat acum 4 ani la Paris cam 10 luni. La un moment dat primesc notificare (de fapt proprietarul apartamentului) de la echivalentul asociatiei de proprietari ca din data x in data y se renoveaza fatada cladirii, sa pofteasca sa elibereze balconul complet si sa treaca pe la casierie sa plateasca suma Z contravaloarea renovarii. Nu i-au cerut voie….i-au spus facem asta, plateste! Si culmea este ca el, francez (si francezii sunt cel putin la fel ca noi cand vine vorba sa le impui ceva) nu a guitat.

    E fair? Poate ca nu nu! Dar nici sa-ti cada in cap bucati din cladirea unui pensionar din asta nu prea e corect. Si vorba lu’ VisUrat: nu se poate si sarac si gingash!

    00
  4. Insă dacă ma duc și ma pis pe fațada aia iese proprietarul la geam și face scandal că sunt nesimțit.

    00
  5. NOU
    #7

    Poate proprietarilor le place sa vada cum patina timpului le slefuieste casele. :D

    00
  6. Sau pentru ca nu au bani de asa ceva…
    In Timisoara, multi dintre cei ce locuiesc in zona centrala sunt pensionari modesti. Ca sa nu zic ca sunt saraci.
    Sau suedeji. Si aia isi renoveaza, dar nu vrei sa stii cum!

    00
  7. Du te ba in pi*zda ma tii de ipocrit. Aia d abia au bani de pe o zi pe alta si tu el spui sa bage cateva zeci de mii de euro sa isi renoveze casa. Da e argumentul ”pleaca din ea!” Bine ma! Asa e! Are 80 de ani si ii e frica sa se duca pana la magazin ca o doare spatele si tu ii spui sa se mute, ceea ce inseamna acte, bagaje mutate, sa caute cumpataratori, sa nu ii traga teapa…

    Inteligentilor!

    20
  8. @maria: nu e bullshit deloc , cam cum vezi tu niste batrani de 80 de ani care sunt vai de mama lor plimbandu-se sa faca acte pentru vanzare si apoi sa caute casa noua sa se mute..tu ai impresia ca de la o anumita varsta iti mai arde sa te muti in casa noua…esti cel putin naiva..

    00
  9. Asta e o masura fascista.Statul nu te poate obliga sa-ti modifici proprietatea TA,privata.

    00
  10. Vali, daca asta era casa bunicilor tai, i-ai fi ajutat nitel sa-si „refaca” viata?

    00
  11. @Vali: asta e deja salt pe aratura. Pensionarii, casele istorice sunt doar cazuri particulare. Dar si asa, daca esti pensionar, inseamna ca e ok sa iti bagi picioarele in societate si in restul lumii? Si apoi sa te miri ca restul lumii abia asteapta sa dispari?

    00
  12. @zoso: pai amanuntele experientei tale sunt mai mult decat necesare la postul asta… nu?…

    00
  13. din ce stiam eu, renovarea unei case „istorice” implica mai mult de niste var. Implica perminiunea primariei sa nu o faci cacat.

    00
  14. Si dupa ce nu curata/renoveaza nimic, se mai si plang ca la noi e uraaaat si murdaaaar si au fost ei in Budapesta/Viena si acolo totul era asa de curat si noooou si intretinuuuut fara sa se uite in propria ograda.

    00
  15. @Caesar: Dude, pune ti numele Herp Derp. Oamenii aia stau acolo nu de ieri de azi, ci chiar dinainte de 1950. Atunci acolo era un fel de centrul satului, burghezime, mahala (nu ce stii tu ca inseamna azi). House-ul nu era atunci inventat, atunci nu era youtube, bloguri sau twitter.

    Numai, deci, imi bag p&ula! Scot cablu de net din pc.

    00
  16. În cazul maşinilor se face verificare tehnică periodică şi dacă nu îndeplineşte un minim de stardarde de siguranţă, n-are ce căuta în circulaţie. Sistemul se aplică la multe chestii, din variate domenii, dar am luat cazul maşinilor pentru că este cunoscut tuturor. De ce n-ar fi valabile aceleaşi reguli şi când este vorba de imobile? Situaţia este cel puţin la fel de gravă. Că în caz de colaps al clădirii moare un propietar prost nu-i o pagubă, că poate ucide câţiva trecători nevinovaţi teoretic e puţin probabil, practic s-a întâmplat deja în repetate rânduri. Iar un asemena caz are 90% sanse să se lase cu o explozie de gaze şi incendierea unei străzi întregi numai până ajunge prima maşină de pompieri. Vedeţi distanţele dintre case şi materialele de construcţie folosite.

    Şi după cum s-a mai spus de fiecare dată când apare subiectul, există şi alte soluţii chiar foarte convenabile proprietarilor bătrâni. Una dintre ele este, cum am mai spus şi eu, contractul de uzufruct viager. Face proprietarul un contract cu un doritor prin care cedează dreptul nuda proprietate contra unei sume lunare. Pe bătrân nu-l va putea scoate nimeni din casă cât trăieşte şi pe deasupra va beneficia lunar şi de o sumă de bani care, dacă o negociază cu cap, poate fi de câteva ori mai mare ca pensia lunară. Deci ar trăi boiereşte, ar rezolva şi problema renovării imobilului ş.a.m.d.

    Mergând mai departe, să zicem că mulţi bătrâni nu ştiu să se descurce şi mai ales nu au încredere în alte persoane când vine vorba de locuinţa lor. Şi aici au ceva dreptate, din păcate. Ar putea autorităţile locale şi/sau centrale să demareze un astfel de program, pentru că prezintă mult mai multă încredere. Fondurile n-ar fi fantastic de mari. Dacă bătrânul nu-şi permite renovarea, nu vrea să plece ŞI moştenitorii nu vor să suporte nici ei costurile renovării imobilului, atunci primăria sau ministerul să încheie un contract de uzufruct viager cu proprietarul contra unei sume de exemplu 500-1000 de lei lunar. Sau mai mult, depinde de imobil. Renovează statul imobilul, bătrânul stă binemersi până dă colţul, după care statul scoate la vânzare clădirea. Cred că este imposibil ca pe nişte clădiri istorice, superbe şi ultracentrale să nu se obţină un preţ care să acopere înzecit costul renovării + renta viageră achitată bătrânului pentru anii în care a trăit de la semnarea contractului.

    Vali, în afară de semnalarea repetată a problemelor, ar trebui să poplarizezi soluţiile posibile. De la cei în vârstă nu prea am pretenţii, dar ăştia tineri mă sperie uneori cât de ignoranţi pot fi. N-au bani şi gata, cu asta au rezolvat totul. Viaţa este plină de probleme care TREBUIE rezolvate indiferent că ai sau nu banii necesari. Şi soluţii se găsesc. Culcatul pe-o ureche nu este una din ele. Eu aş prelua bucuros un imobil pe acest sistem, costurile ar fi semnificativ mai mici decât rata la bancă şi aş asigura şi un trai decent unui bătrân amărât. Adevărat că imobilul nu este disponibil imediat, dar acest lucru nu reprezintă întotdeauna un inconvenient şi este compensat de costul dobândirii proprietăţii mult sub preţul pieţei. La mine în oraş cunosc o singură persoană care a dat astfel un imobil nu prea vechi, un bătrân italian stabilit aici după 90.

    00
    • @Sakura: nu pot sa ofer soluţii. astea trebuie sa le caute fiecare in parte. eu doar semnalez că există o problemă cu ea. mai departe depinde de stat/proprietar ce să facă.

  17. Am inteles ca daca vrei sa faci legal iti trebuie o gramada de acte si avize pe care uneori chiar primaria sau ministerul culturii nu le elibereaza. Solutia mutarii celor care nu isi permit e cea mai buna, dar complicata in cazul unor proprietari batrani. Primaria ar trebui sa netezeasca drumul si sa ofere ea, in mod direct sau prin intermediari, o proprietate in schimb, iar locatarul doar sa se mute acolo. Sau de exemplu proprietatea sa fie integrata in circuite turistice, cel putin sa se puna o placuta cu detalii despre cum si cand a fost construita, , daca nu chiar deschiderea unei incaperi pentru vizitare. Nu sunt de stanga, dar oamenii aia platesc impozite la primarie pentru cladire tocmai pentru a fi ajutati in asemenea situatii.

    00
  18. Lege simpla:
    NU renovezi? Amenda lunara. Nu poti plati? In 2 ani iti luam casa in contul amenzilor neplatite. Nu e fair? Ba e fair. Ai 2 ani la dispozitie sa vinzi si sa te muti din centru la periferie.
    Unde s-a mai pomenit pensionari in centru? Centrul e pentru birouti, cluburi, magazine.

    00
  19. cat ai platii pentru ea?
    crezi ca o vand mosii?

    00
  20. Din punctul meu de vedere e simplu: cu cat e casa mai mare, cu cat spatiul e mai central, cu atat impozitul mai mare.

    Mi-e groaza de clipa in care prima generatie de internauti va ajunge la putere. Unii asa usor va dati drumul la gura! Dupa ce ai trait 50-60 de ani in acelais loc, e usor sa te muti ? Dintr-o casa localizata central intr-un apartament libidinos de periferie e usor sa te muti ?

    Auzi la el, „centrul e pentru birouri, magazine si cluburi”. Nu vrei tu si o autostrada prin centru, sa ajungi mai repede ?

    Nu, nene, centrul unui oras istoric e pentru relaxare, pentru turisti, pentru plimbari linistite, etc. Pentru unii centrul orasului ar trebui sa fie buntzi buntzi ca jegul ala de plaja de la Costinesti. De preferinta plin de magazine gen mall precum Kenvelo in care nu intra clientii fara muzica data tare sa se auda in strada.

    Pentru aia care ati fost in fost prin centrul Brasovului si stiti despre ce vorbesc, ati vazut ce bine se integreaza Festival 39 sau Cafeteca in decorul centrului istoric ? Sunt unele din cele mai smechere cafenele din Brasov, mereu pline, luand fata cocalariilor cu fatada din termopan gen Saloon sau Pub Rossignol.

    10
  21. Imi place cum comentati, vreau sa zic cat de usor. Dati-mi voie sa ma pronunt si eu, mai ales ca stau intr-un astfel de imobil. Nimeni nu a pomenti de conditiile in care un astfel de imobil ar trebui renovat (adica conditiile in care te obliga legea). Daca voi aveti o casa si pica tencuiala, da, e relativ simplu, chemati meseriasii si „dati cu var” (vorba cuiva mai sus). Dar la un imobil cica „istoric”, treaba nu-i chiar asa de simpla. Primaria nu vrea sa-ti dea nici un ajutor, dar, pe de alta parte, te obliga sa refaci asa cum a fost acum 110 ani si desigur doar cu proiect in exclusivitate cu „anumite firme” agreate. Si in asemenea conditii nu ati vrea sa stiti la cat se ridica valoarea unei astfel de renovari.
    Daca tot vine vorba de turism, totusi, numai eu care stau in scara B, undeva in spate sa dau castigul meu pe doi ani? Nu cumva toti am avea de castigat daca casa respectiva ar arata asa cum ar trebui sa arate ? Sa vina turistul sa faca poze si sa arunce cu banii prin oras ?

    Pentru cei care nu stati intr-un centru istoric, siti ca impozitul platit de cei care stau este cu mult mai mare decat cel platit de altii pentru aceeasi suprafata de locuinta? Ca cei din centru nu beneficieaza de locuri de parcare? Ca cel care sta in centru indura cafenelele si cluburile poate chiar si noaptea ?

    Da, in romania democratia se pare ca functioneaza, numai ca prostii sunt majoritari…

    00
  22. @Maria – zi sa mori tu! pe principiul daca tot sunt pensionari si au o pensie mica sa-i trimitem in boscheti (ca toate pensiile sun pe principiul contributivitatii si doar cei ce au lucrat o viata au pensii mari). In acelasi mod de gandire TRECI LA CRATITA, nu la comentat pe net, lasa asta barbatilor care MERITA sa-si dea cu parerea.

    00
  23. @Liviu, exista o chestie care se numeste agentie imobiliara. Pentru o anumita suma perceputa drept comision, se va ocupa de toate actele necesare.

    @Coolface: nu este o masura fascista, este o masura prin care societatea, prin reprezentatii ei alesi legal prin votul unei majoritati, impune niste norme menite sa apere un numar cat mai mare de cetateni, uneori in detrimentul minoritatii. Faptul ca ai o proprietate nu inseamna ca ai dreptul sa faci orice in ea sau cu ea. Si inca ceva, oamenii care traiesc in aceste cladiri nu si-au renovat NICIODATA fatada. Oare in ’60, ’70, ’80, ’90 erau tot batrini si saraci? S-au nascut asa? Atunci cum si-au permis o locuinta in centru? Iti garantez ca in toate marile orase centrul este tot acolo unde era si in anii ’20. De fapt, tu stii cine avea casa in centru? Toti activisti de partid….si cam atat! Te astepti sa-mi fie mila?

    @Alin, e bine ca iti scoti cablul de la PC. Ai putea in schimb sa te apuci sa inveti pentru bacul din septembrie. Ce zici, poate de data asta iei nota de trecere! Ti-as sugera insa sa nu iti bagi organul genital in calculator, s-ar putea sa te curentezi (da, da, stiu, nu e originala, dar se potriveste de minune).

    00
  24. Multe case sunt in litigiu si in ele locuiesc satre de suedeji pana la decizia tribunalului care intarzie de ani

    00
  25. @bezmetique: nu stiu ce e mai trist in cazul tau – ca nu ai coae ca sa iti asumi o opinie (si trebuie sa scrii de pe doua pseudonime) sau ca nu ai creier ca sa generezi una, asa ca simti nevoia sa ataci pe altcineva ca sa iti maschezi propria imbecilitate. Nu spune nimeni sa ii arunci in boscheti. Un apartament sau o casa la tara nu inseamna sa devina oamenii strazii. Mai mult, suplimentul de venit i-ar ajuta sa traiasca o viata mult mai buna dacat in acest moment.

    Si, intrucat nu ai coae, nu poti fi considerat barbat…asa ca te invit in bucataria mea sa gatim impreuna. Promit ca te invat diferenta dintre sare si furculita.

    00
  26. @Maria – frumoaso, intelijeno si desteapto care esti, nu scriu de pe doua pseudonime, poate doar paranoia ta te face sa vezi lucrurile asa :-) ;multa lume nu ar avea dreptul, (chiar si eu sunt „intr-un fel’ de acord cu asta) sa detina o propietate valoroasa din punct de vedere cultural, Becali e cel mai graitor exemplu, dar dreptul la propietate e unul dintre dreprurile fundamentale si poti sa te dai cu curu’ de pamant cat vrei de ciuda ca nu ai si tu o casa in centru ca tot nu o sa se schimba ceva. A mai incercat unu sa nationalizeze, cam pe acelasi principiu, al necesitatii, si l-au impuscat la revolutie.

    00
  27. @bezmetique – nu stiu de ce, dar am intalnit in Romania o specie de oameni care isi imagineaza ca un drept vine automat insotit de o multime de alte drepturi dar absolut nici o obligatie. Ei bine, lucrurile nu functioneaza chiar asa. Faptul ca ai un apartament nu inseamna ca ai dreptul sa il transformi in ghena de gunoi. Faptul ca ai un balcon la bloc nu inseamna ca ai dreptul sa il transformi in gradina zoologica sau ferma. Faptul ca este casa ta nu iti da dreptul sa dai muzica la maxim la orice ora din zi si din noapte sau sa faci foc de tabara in sufragerie. Faptul ca ai un apartament nu inseamna ca nu trebuie sa respecti alte legi menite, culmea, sa asigure ca proprietarul nu incalca dreptul la proprietate al altora (aka: nu da foc la nenorocita de cladire, sa nu impiedice o consolidare a unei cladiri de patrimoniu cu bulina).

    Mai mult, dreptul la proprietate vine cu o groaza de obligatii. Una dintre ele este sa mentii proprietatea in stare buna. Apropo de nationalizare, in Marea Britanie spre exemplu, modificarea structurala a unei cladiri de patrimoniu duce la confiscarea proprietatii. In Germania nu ai voie sa modifici fatada unei cladiri mai vechi de 70 de ani cu amenzi si penalitati care merg pana la milioane de euro in functie de valoarea culturala a cladirii. In SUA daca asociatia de proprietari dintr-un ansamblu rezidential a decis ca nu ai voie sa ai animale, poti sa te dai cu curu’ de pamant cat vrei tu ca e casa ta si faci ce vrei, te pot evacua (chiar daca apartamentul este proprietatea ta) si nici un judecator nu-ti va da dreptate.

    Orice are dreptul sa detina o proprietate valoroasa din perspectiva culturala si istorica, dar nu are dreptul sa se cace pe ea!

    00
  28. NOU
    #33

    You just got owned, bezmetique!!!

    00
  29. toată lumea zice: „să le vândă la alţii care le pot întreţine”
    da’ cine dracu cumpără o aşa cocină? ce dracu să faci acolo? o cafenea/butic poate, dacă are spaţii la parter şi e pe o stradă cât de cât circulată, dar dacă cartierul e deja transformat în ghetou …
    E plin Ferentariul de case vechi şi nu prea se omoară nimeni după ele
    Perfect, le confiscă primăria, o să le pună termopane şi o să le acopere faţada cu polistiren – poftim renovare!

    00
  30. Nu sunt specialistul lui peste, dar din cate stiu eu, renovarea unei case intrate in patrimoniu arhitectural presupune o gramada de avize de la Ministerul Culturii etc. Pe scurt, renovarea se face pastrand „modelul” si eventual cu materiale similare celor originale…
    Ca sa faci chestia asta azi, chiar daca ai bani, cred ca mai bine iti bagi un bat in cur…

    Sigur, motivele principale sunt cele deja enumerate: proprietari saraci, suedeji, nepasatori… Dar daca n-am gresit in ce-am zis mai sus, chiar daca proprietarii ar fi fost instariti, tot e o mare bataie de cap chestia asta…
    Prin urmare, o lege care sa zic „tre’ s-o repari ca altfel ti-o iau”nu rezolva problema…

    00
  31. sunt convins ca majoritatea care bat campii cu comentarii tampite stau la bloc si isi viziteaza bunicii o data la 10 ani ….
    in primul rand o casa de dinainte de 1950 aproape sigur trebuie consolidata…nu doar varuita… chiar si sa fie vorba despre o persoana in putere cu un venit ok , este vorba despre o suma aproape imposibil de realizat…
    2. chiar sa fie vb doar despre varuit… sunt tehnici vechi , materiale care nu mai exista… etc etc.. arcade care se faceau intr-un anumit fel si care acum un meserias refuza sa le faca pt ca este f complicat sau pur si simplu nu stie… si cine stie cere triplu
    stiti ca la casele vechi nu se faceau grinzi ci pur si simplu intai se monta usa cu tocul si apoi pe toc se sprijinea zidul ? stiu cazuri de renovari cand constructorii lui peste nu stiau asta si cand au scos usa s-au trezit cu zidul in cap. deci pt renovat cum trebuie o casa istorica nu cred ca exagerez daca zic ca sumele ajung la zeci de mii de euro poate chiar sute si ca de multe ori iese mai scump decat daca ai construi una noua…
    3.agentii imobiliare ?! pai ii lasa pe batrani fara casa si fara bani. in romania nu exista asa ceva.
    4. de ce nu si le-au renovat pana acum , cate putin in fiecare an ca sa nu ajunga in halul asta ? pt ca pe vremea comunistilor te trezeai cu chiriasi cu forta in casa in cel mai fericit caz tu ramaneai cu o camera si cu baia la comun pt ca erai burghez iar utopia marxista stipla ca toti trebuie sa aiba in mod egal, deci ti se lua.
    stiti voi ce inseamna sa aflii seara ca maine iti baga chiriasi si atunci pt a ramane cu 2 camere macar din casa ta zidesti peste noapte usi si sa spergi pereti ca sa reconfigurezi apartamentul in asa fel incat practic sa-ti faci un mic apt in apartamentul initial dar nedecomandat asa incant sa nu-ti poata baga chiriasi acolo ? si atunci cum sa repare oamenii la casa ? cand tu ajungeai chirias in casa ta ?! si vedeai toti meltenii adusi din fundul tarii scuipand seminte in fosta ta sufragerie construita in stil burghez ?
    apoi a venit revolutia… multi au fost muritori de foame, multi s-au luptat 10-15 ani sa-si recupereze casele, intre timp au iesit la pensie iar pt ca au fost burghezi cu case , pe vremea comunistilor au fost nevoiti sa munceasca la Canal (dunare-marea negra, pt inculti) si deci acum au o pensie de cateva milioane (cat banii de bere in club pt aia cu gura mare) si mai sunt si bolnavi vai de capul lor.
    deci solutia nu este sa se mute , pt ca pt o a2a dezradacinare din casa pt care toata viata te-ai luptat, ar insemna decesul de inima rea.
    in bucuresti de ex, eu cred ca nu se vrea renovarea ci se asteapta dezastrul cutremurelor pt ca locul lor sa fie luat de cladiri de birouri.

    asa ca mai incet cu comentariile ca e usor de renovat , ca sa se mute, etc etc… daca ai 2 camere la bloc iar pe vremea comunistilor aveai carnet de membru nu ai dreptul sa vb despre casele istorice (nu tu zoso, ci oricine, in general). singura idee cat de cat viabila a dat-o sakura si sunt convins ca mai pot exista si alte idei bune pt toata lumea.
    sunt de acorc ca trebuie renovate, dar nu putem compara viena, praga, etc cu romania. noi 20 de ani puneam caschetele muncitorilor in coada de la lopata infipta in pamant pe santier ca sa vada ceausescu din elicopter o mare de muncitori duminica la munca.

    cred ca m-am pierdut putin in idei d-ar m-am enervat la postul cu „in centru trebuie sa fie cluburi ….”

    00
  32. @maria: Ai dat exemple de distrugeri, vandalism, cresterea animalelor, modificari fara autorizatie…, dar, doar faptul ca deti o propietate nu te obliga, nicaieri in lume sa o reenovezi sau sa o modernizezi (pana nu e pericol public, si atunci doar sa inlaturi pericolul). Ca orice femeie ai vorbit mult si pe langa subiect :-)

    10
  33. Intr-o tara civilizata, in orasele mari, statul plateste pentru renovarea fatadelor locuintelor private.

    01
  34. NOU
    #39

    Ca sa renovez si sa consolidez o casa micuta(fara niciun alt artificiu, nu intentionam sa schimb nimic) am fost dupa avize la Ministerul Culturii, la Mediu, la Ape, la Electrica, la Ministerul Lucrarilor Publice. A durat un an si jumatate pana am primit toate aceste avize blestemate de renovare+consolidare. Am depus actele la Primaria Bucuresti si dupa ce le-au tinut patru-cinci luni, mi-au raspuns ca am actele incomplete. Lipseau vreo doua avize pe care le pusesem in dosar cu mana mea. Pur si simplu le-au furat din dosar. Nu va puteti inchipui ce jaf este la aceste institutii, cum se fofileaza cand trebuie sa iti dea actele semnate, cate oprelisti si intarzieri se opereaza la nivel de functionar de stat. Din primarie ti se spune ca arhitectul cu care lucrezi nu a facut planurile bine, ca uite aici o carte de vizita cu cineva agreat de noi care ar putea sa te ajute. Motivul? Aaa, ai matale bani sa consolidezi? Sa renovezi? Pai ce crezi ca este asa de simplu? Si noi ce primim daca iti dam semnatura si stampila?Fara spaga dosarul tau are mari sanse sa zaca plin de praf mult si bine. Nu mi-am imaginat ca este atat de greu, atat de urat, atat de murdar.

    10
  35. @bezmetique: Oriunde in lume esti obligat sa iti mentii proprietatea in stare buna. Asta inseamna fara o fatada pe care sa se prabuseasca peste trecatori!

    Nu ma mira ca nu ai inteles nimic din argumentele mele. Daca ai fi barbat as putea spune ca gindesti cu celalalt cap, dar am stabilit mai devreme ca nu esti barbat. Apropo, in franceza terminatia que este pentru feminin.

    @maxp: stiu mai multe despre nationalizare decat iti imaginezi. In primul rand nationalizarea s-a incheiat la inceputul anilor ’60. Deci cei care au locuit in case de genul asta au avut 40 de ani inainte de revolutie sa isi repare casa. Bunicii mei au fost in situatia descrisa de tine. Bunicul meu era strungar la fel ca si strabunicul. Aveau un mic atelier de reconditionare mobila care facea parte din casa. Casa era practic in centrul orasului (un oras mai mic), nationalizata, chiriasi bagati pe gat, etc. Dupa nationalizare, bunicul si strabunicul au fost bagati in puscarie pentru ca erau „chiaburi”. 5 ani la Gherla. Strabunicul a murit acolo. Tataie, dupa ce a fost eliberat a fost obligat sa munceasca in fabrica de mobila din respectivul oras (ca muncitor necalificat). La fiecare 2 ani tataie varuia toate camerele care ii mai ramasesera. Dupa o vreme si-a convis toti vecinii sa faca la fel asa ca in iulie, la fiecare 2 ani, casa aia era reparata. La fiecare 5 ani puneau toti mana de la mana si reparau fatada. Dupa revolutie, tataie si-a recuperat casa. Prima chestie pe care a facut-o (omul era pensionar) a fost sa renoveze toata locuinta. A facut asta la fiecare 5 ani desi era un amarat de pensionar pana cand a murit. Mamaia a continuat. Are 87 de ani. Anul asta isi repara iar fatada. A refuzat si refuza orice fel de bani de la noi. Povestea asta ca „nu pot” este un cacat. E dovada de prostie si lene. Intotdeauna exista solutii ca sa poti, dar trebuie sa iti pese, in primul rand, de propria persoana. Realitatea este ca am ajuns sa fim:
    – indolenti fata de propriile nevoi
    – rai, incredibil de rai! Stii aia cu sa moara si capra vecinului? Inmulteste aia cu 100 si ai sa ii recunosti pe onor concetatenii nostrii.

    Prietenul meu a mostenit un apartament in centrul Bucurestiului intr-o cladire inbulinata. Printre proprietari un cuplu de 70 si ceva de ani. Proprietarii s-au adunat si au decis consolidarea cladirii. Singurii care nu au fost de acord au fost batrinii. Ceilalti au inteles, le-au oferit un apartament in care sa stea pe perioada renovarilor si s-a impartit cota lor intre ceilalti proprietari. Nu au fost de acord. Explicatia babei: da’ ce, sa va vindeti voi casele, ca de asta o renovati. Adica voi sa aveti bani si noi nu? Inca odata: li se dadea o casa reparata, sigura PE GRATIS si au refuzat pentru ca ceilalti sa nu se bucure de casele lor. Asta este exact ce am spus mai devreme: indolenti fata de propriile nevoi si rai! Te astepti sa-mi fie mila?

    @Marius: nu, Statul nu plateste in nici o tara civilizata, si culmea, explicatia este tot dreptul de proprietate sau mai bine spus, indatoririle legate de proprietate. Cel mult Statul te imprumuta, in sensul ca plateste contravaloarea reparatiilor iar tu trebuie sa ii dai inapoi in niste ani la o dobanda rezonabila. O alta varianta este ca Statul devine garant pentru imprumurile pe care le faci ca sa iti renovezi cladirea.

    10
  36. Maria, ai auzit de ad hominem? Eu da. Daca n ai inteles, lasa asa..

    00
  37. @Alin mi se pare ca esti ipocrit! De fapt, citind din nou primul tau comentariu, se pare ca nu stii ce inseamna. In cazul de fata esti ipocrit care te dai lovit pentru ca te-am trimis sa inveti, in conditiile in care ti-ai inceput primul comentariu cu „Du te ba in pi*zda ma tii”. Ori tu l-ai numit pe Zoso ipocrit. Acum Zoso are o multime de defecte, dar ipocrit nu prea e, cel putin in cazul asta. Ai putea sa-l numesti ipocrit daca ar avea o casa careia nu i-a reparat fatada, dar ar face scandal ca altii nu isi repara fatadele.

    Si lectia nr. 2: ad hominem inseamna clasarea un argument ca invalid pentru ca persoana care il aduce are o caracteristica indezirabila. In cazul nostru comentariul meu ar fi considerat ad hominem daca as fi spus: Alin este semi-analfabet deci argumentul lui este invalid. Ori eu nu am facut asta. De fapt, nici nu m-am referit la argumentul tau. Eu am constatat o carenta majora in abilitatile tale, ti-am oferit o solutie pentru a remedia situatia si mi-am manifestat sincer speranta ca vei promova bacul.

    10
  38. @Maria: vorbesti prostii cu agentia imobiliara probabil nu te-ai pus in locul unui astfel de batran si deaia nu intelegi prin ce trebuie sa treaca omu ala ..sa te vad pe tine ca stai cativa zeci de ani intr-o casa esti la pensie cu diferite afectiuni cu o pensiune de rahat si dupa aceea sa fi nevoita si sa te muti ..eu cred ca nu esti constienta ce implica asta pentru un batran..de comentat e foarte usor…

    00
  39. Romanii nu au simtul intretinerii periodice, al mentenantei. Isi zugravesc apartamentul o data la douaj’ de ani, nu-si ung usile, lasa lemnul sa se usuce si crape etc, etc, etc. Daca nu ar fi FORTATI sa bage ulei la masina si sa-i schimbe din cand in cand piese, nici aia nu ar face. Un neam de putori.

    10

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile