Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Mie imi da 150/noapte + taxa locala + taxa administrare. 550/3 nopti, in august.
    88 lei/noapte e pretul pentru brasoveni :)

    00
    • NOU
      #6

      Pai el a facut cautarea cu luna Aprilie cand e posibil sa fie mai ieftin ptr ca nu este sezon. Daca cauti acum in vara pretul e mult mai scump.

      00
    • Uitati-va in partea dreaptă a imaginii – este o simulare de rezervare pentru luna aprilie 2023, deci la anul

      00
  2. AirBNB, e binecuvantarea particularilor care au o camera in plus si cancerul industriei hoteliere. In general camerele ofertate in felul asta nu sunt fiscalizate si nu contribuie cu nimic la dezvoltarea turismului local( taxe, investitii samd). Pe de alta parte clientul sarac reuseste sa ajunga in zone in care altfel nu si ar fi permis iar un localnic mai face un ciubuc cand si cum are timp. Toate astea sunt un „race to the bottom” iar rezultatul final este zbaterea si plangerile tuturor ca nu avem turism de calitate. Stoparea fenomenului vine din actiunea autoritatilor din domeniu care ar trebui sa controleze unitatile de cazare asa cum zice la lege…insa daca ele nu sunt inregistrate ele nu pot fi controlate CSFNCSF !

    00
    • Eu nu inteleg de ce iti iei minusuri la greu, dar in fine, probabil sunt cei ce vor o tara ca afara, dar cu taxe in sistem balcanic.
      Eu nu inteleg de ce ANAF nu pune la punct o campanie de informare:
      -pentru proprietari, sa le aminteasca faptul ca trebuie sa declare veniturile
      -pentru clienti, in colaborare cu ministerul turismului, sa le popularizeze drepturile
      -Anaf sa declanseze niste controale inopinante, la cei ce au multe oferte
      -in caz ca nu stiati, cei ce desfasoara asemenea activitati, au nevoie de acceptul tuturor proprietarilor de scara-eu stiu un caz in zona Bobalna unde nu l-au obtinut, s-a lasat cu amenintari, blesteme, etc, dar uite ca s-a terminat

      A fost recent o decizie istorica a justitiei europene, care a obligat Airbnb Ireland sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale belgiene toate datele celor ce au inchiriat in Belgia, mai cunosc un caz in Alsacia in care autoritatile au trimis scrisori de dragoste multora ce inchiriau si nu declarau nimic, sa vezi ce rapid au trecut in legalitate.

      00
    • Camerele sunt nefiscalizate? De cate ori ai platit cu cash la destinatie? De cand concurenta nu este benefica?
      Pana sa fie booking/airbnb, toti hotelierii tratau clientii ca pe ultimii oameni cand apareau probleme…

      00
    • Isi ia minusuri la greu pt ca oamenii pe aici au mai avut experiente cu AirBNB si stiu ca in general iesi mai scump decat la hotelul echivalent.

      00
    • @becaly oamenii au disonante cognitive se plang de conditiile de cazare( in general) insa nu inteleg ca din 100 lei pe noapte nu se pot plati legal toate in asa fel incat serviciile sa fie decente. Ori legal si mai scump ori ieftin cu rezultatele de care se plang toti.
      @gabi, faptul ca platesti prin banca intr un cont nu inseamna ca e fiscalizata treaba, faptul ca platesti la POS in locatie inseamna ca e fiscalizata treaba…de aceea sunt atatea pos-uri „defecte” sau cu” probleme ” Presupun ca ai auzit de Revolut sau de conturi multiple pe persoane fizice…daca vrei un mini ghid de ocolire a incasarilor fiscalizate contacteaza un inspector ANAF, pt un transfer bancar in contul pesonal primesti toata consultanta necesara ;)

      00
    • Edi, becali- da ma, sunt nefiscalizate, de aia de anul asta in declaratia unica ai inclusiv categorie dedicata fix pentru tipul asta de business. Eu zic sa va apucati si voi de airbnb si sa nu paltiti taxe, ca e simplu.

      00
    • @Boris, hai sa fim mai calmi:

      1. chiar daca sumele sunt virate de airbnb in contul proprietarului, nu e neaparat ca acesta sa si declare sumele la anaf
      2. sunt multi superhost, care la a doua inchiriere in aceeasi locatie, iti propun sa ii contactezi direct, sa le platesti cash, ca sa eviti toate taxele catre airbnb(lol) (asta se practica si in alte tari, stai calm, nu au inventat romanii smecheria)
      3.eu nu ma voi apuca de airbnb, ca nu ma pasioneaza afacerea, si castig mai bine din profesia actuala, dar evaziunea fiscala, in general, si punctual, in inchirieri regim hotelier, este o realitate

      00
    • Becaly, evaziune exista peste tot, dar sunt sanse mult mai mari ca ala care te serveste la masa intr-un restaurant sa fie platit la negru, ca educatoarea de la gradinita copiilor sa fie platita cu salariu minim, ca frizerul sa fie platit la norma de 2 ore, etc. etc. La airbnb pana una alta, macar prima cazare a unui client/locatie e total fiscalizata.
      Sigur ca X poate sa alege sa nu declare, dar ce iti ziceam eu e ca daca tu crezi ca asa se face evaziunea aia problematica, primesti bani in banca de la airbnb dar nu ii declari, esti naiv.
      Daca compari volume, bun pariu ca pe inchirieri standard ai de zeci de ori mai mult nedeclarat decat airbnb.

      Inclusiv la booking, unde la majoritatea hotelurilor ai optiunea de plata la fata locului (unde se mai strica pos-ul sau facturierul) ai mai mulla evaziune.

      Deci prefer oricand ca toate apt. inchriate la negru sa fie listate pe airbnb cu faze de genul „daca mai veniti contactati-ma direct”.

      00
    • Ultima dată când am verificat, legal era să plătești 1200 de lei pe an, adică 100 de lei pe lună. Sunt fiscalizate, stați liniștiți.

      00
    • Se întâmplă să am o proprietate pe Airbnb. Și plătesc și taxe, cam ca 99% din cei de pe platforme online care încasează prin bancă. Și da taxele sunt atât de mici încât ar fi ridicol să încerci să le eviți ( la locații sub 5 camere mă refer).

      00
    • de asta nu avem turism de calitate ca a intrat de 5 ani (???) AirBNB.

      In schimb in statiunile de mare angajament Saturn, Jupiter, Venus cunoscute ca sunt doar oaze de turism, fara localnici nesimtiti care ciupesc da nu contribuie, turistul se simte ca un rege.

      00
  3. Problema e ca … nu e pensiune. Este un apartament pirat pe Abnb.

    00
  4. Eu vad ca in sezon e 150 la care se mai adauga cate ceva, vreo 22+33=55 lei si ajungi la 205.
    Mai va ca e rezervat pe tot sezonul.
    Daca sezonul are 100zile 100*40 euro=4000 euro
    Din astia cat ii ramane chiriasului?
    Din calculele mele rezulta ca baiatul/fata face intr-o vara cat ar face intr-un an daca ar da in chirie.
    Si Brasovul nu e ca si mamaia cu doar 100zile de sezon, e tot anul.
    Io zic sa refaci calculele boss… O fi rau dar nu e groaznic

    00
  5. Hai in medie 110 de lei pe noapte. la un grad de ocupare de 30% cam 8000 de lei pe an (probabil 20% ia AirBNB, 16 % impozit, 10% aia care se ocupa de ea, 300 impozite pe proprietate) etc, etc. Hai sa zicem 700 de lei pe luna.
    Nu te imbogatesti, nu e de trait din asta da vreau sa vad si eu pe ala care refuza 120 eur pe luna asa, fara sa faca mai nimic.
    Eu zic ca e inca OK.

    00
    • oare cata curatenie faci pe luna de aia 700 lei?
      mai schimbi o masa/an, un asternut, prosoape…

      00
    • “fara sa faca mai nimic” cu accentul pe “mai”. E ok daca te-ai nascut cu proprietatea aia gratis si nu te-a costat nimic, nu ai nimic de renovat si reparat.

      00
    • Huh?

      Dupa fiecare turist nu trebuie curatat, dezinfectat, spalate cearceafurile si prosoapele? Asta presupunand ca nu iti vin idioti care-ti deseneaza pe pereti, si nu se sparge nici o tzeava.

      700 de lei pe luna, atata dau in weekend pe mancare!

      Daca as primi 700 de lei pe luna, mai degraba as vinde cosmelia, si-as primi aia 700 de lei in fiecare saptamana timp de 20 de ani, fara sa ma doara capul.

      00
  6. Mama mama cati opariti pe AirBNB pe aici. Am folosit de zeci de ori aplicatia pentru a calatori si nu m-as mai intoarce la hoteluri decat fortat de imprejurari. Si nu, nu din cauza pretului, pentru ca nu e mai ieftin, dimpotriva, uneori e mai scump ca un hotel.

    00
    • Nu inteleg ce te deranjeaza la hotel. Ca au lenjerie profesionala si detergenti industriali?Ca e cineva non-stop acolo, poti ajunge cand vrei si cere ce vrei? Ca poti sa bagi o sala sau o piscina dimineata? Ca ai micul dejun servit la botul calului?

      00
    • Pai aici discutam profitabilitatea businessului, nu avantaje/dezavantaje dpdv al clientului.

      Cand eram mai tineri era hotel all the way, acum avem alte nevoi si vrem vreo 2-3 camere + bucatarie deci solutia e airbnb sau aparthotel. Depinde unde si cu cine calatoresti si cat stai.

      00
    • Nu ca ma deranjeaza neaparat ceva la hotel, dar…
      Pe AirBnB pot sa inchiriez o vila/un apartament unde seara sa stau cu prietenii in living, nu sa ma inchesui intr-o camera. De obicei am si o bucatarie, ceea ce e util cand ai copil mic sau vrei dimineata sa pleci undeva devreme. Doar faci 3 sandwich-uri, o cafea si ai plecat. Poti ajunge sa stai in case foarte misto, la care nu ai avea acces altfel sau in zone interesante.
      Anul trecut am fost in Grecia prin AirBnb intr-o vila traditionala greceasca, in mijlocul unei paduri de pin dar la 5 minute de plaja. Cu toate conditiile: piscina, bucatarie, gratar, gradina cu gazon, loc de joaca pentru copii, masina de spalat si usator (important pentru prosoape/costume de baie), umbrele si sezlonguri din partea „casei”. 3 dormitoare pentru 1000 de lei pe noapte. Zi tu la ce hotel gasesti toate astea?

      00
    • In principiu nu e nimic in neregula, sau nu ar fi daca ce se inchiriaza prin airBNB ar fi reglementat, sa nu ai situatii in care apartamentul are camere si in baie.

      00
    • Discutia e irelevanta. AirBnB este acum o platforma la fel ca booking.

      Nevoile sunt separate. Poti gasi astfel de vile si pe Booking, nu vad rostul discutiei.

      Cuplu in city break, plecat zilnic, in centrul orasului? Normal ca e mai ok sa ia o camera de hotel in care au totul fresh zilnic si micul dejun gata dimineata.

      00
    • @cristian De exemplu, eu evit hotelurile pentru puradeii care aleargă pe holuri, pentru nesimțiții care fac gălăgie la orice oră, prefer oricând un apartament într-o clădire rezidențială. Încerc cât mai mult să nu deranjez și, de obicei, nici eu nu sunt deranjat.

      00
  7. Am o prietenă, care are mai multe unități rulate pe AirBnB și Booking. I-am spus acum câțiva ani că ar fi bine să le ruleze legal, prin SRL sau PFA, mai ales ca să poată avea protecție socială și asigurare emdicală, în caz de ceva nenorocire.
    A încercat. Însă e atât de alambicat și statul ia un procent atât de mare din venituri (câteodată fictive) încât mai bine a renunțat.
    Statul are o vină mare aici: procesul de administrare fiscală ar trebui simplificat. Iar sumele achitate să fie rezonabile. Și, evident, făcute controale pentru a forța/ îndemna pe toți să se înregistreze, să nu fie concurență neloială.
    În Austria/ Germania tot timpul merg cu Booking. Fără excepție, toți sunt înregistrați la stat și la primărie. Sumele plătite nu sunt mari. Dar au siguranța că toți plătesc. Și primesc și contraprestație pentru ceea ce virează la stat/ autoritatea locală.

    00
    • In Roma, prin AirBnb iti iau city tax cash (asa e regula la ei). Si nu, nu e teapa, asa fac toti cei care sunt inregistrati.

      00
    • Păi mi se pare ok taxa locală de turism. Doar că la ei se și vede: drumuri, parcări, birouri/ site-uri de informare, etc…

      00
    • Ooo.. cineva se plange de taxe

      00
    • @Pablo, daca te refereai la mine, nu, nu ma plangeam. Doar faceam legatura intre faptul ca daca iti iau o taxa de oras inseamna ca sunt in legalitate.
      Daca te referi la Zslolt, nu cred ca se plange de taxe atat de mult, cat de modul complicat in care sunt reglementate acele taxe.

      00
  8. 80 de lei olae.

    Caut acum apartament in Brasov ptr cateva zile, sub 200+ de lei nu gasesc nimic. Si chiar si la preturi mari nu mai gasesti aproape nimic.

    Vara+ucrainieni+Cerere mare = preturi mari

    00
  9. Orasul Stalin a fost gandit ca un oras industrial si era bine asa. Nu prea ai obiective turistice multe. Ai o piata veche, o biserica mare intr-adevar dar te impiedici de asa constructii peste tot in Europa. Muntii sunt destul de ordinari. In Poiana se poate merge la schi si atat. Mai sunt tabere de copii ca merg la Rasnov si putin prin jur vreo 5 zile mai nou dar aia o sa mearga la hotel, nu vin la Baba Cloanta la apartament.

    00
  10. Sa ii pipi pe toti de pe AirBnb carora le rezervi camera, pensiunea si dupaia iti dau mesaj sa ne intelegem pe F▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎k sau G****e

    00
  11. Sunt satul de hoteluri. Ori ma duc la 5 stele cu piscina si avioane ori prefer oricand un apartament sau casa luata pe booking sau airbnb. Ma doare fix la banana de hotelieri si figurile lor. Prefer sa castige 100 de oameni locali un ban in plus decat un pulica cu 100 de hoteluri care nici nu stie unde e orasul pe harta

    00
  12. O investiție, o afacere, este ca să îți banii investiți, și cu ceva profit. Și mai ales, primordial, să faci profit.

    Pentru oricine îndrăzneț/îndrăzneață în a-și proiecta ambițiile, se poate estima cam în cât timp se va recupera o investiție în turism, într-un un mega-complex cum este Zaga Zaga Resort, cifrată declarativ (nu sunt naiv, o luăm ca atare) de circa 20.000.000 euro?

    Că se pare că rata profitului este enorm de mare în turism, în România, iar potențilul este de El Dorado. Evident, cele 20.000.000 euro sunt din alte afaceri care au generat acel profit.

    Pentru referință și antrenament intelectual aici „Complexul Zaga Zaga și-a planificat investiții de 20 de milioane euro pentru următorii trei ani” link https://www.trendshrb.ro/stiri/complexul-zaga-zaga-si-a-planificat-investitii-de-20-de-milioane-euro-pentru-urmatorii-trei-ani/

    00
  13. Dar o investiție la Lacu Sărat de 20 milioane de euro, care ar fi return-ul? Link http://evisionturism.ro/investitie-20-milioane-euro-lacu-sarat-braila/

    00
  14. Pentru Aprilie 2023, cand nu mai e nici sezon de schi si nici de vara.
    In rest e ~150

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.