Un pic de profet în țara mea: actele în ordine

Cred că e de la vârstă, încep să apreciez când karma lucrează și îmi dă dreptate. Ia fiți atenți aici:

Aproape 90% dintre cetăţenii care deţin terenuri pe traseul Autostrăzii A8, pe tronsonul cuprins între oraşele Ungheni şi Miercurea Nirajului, nu au acte doveditoare de proprietate pentru a beneficia de despăgubiri în urma exproprierilor, majoritatea acestora figurând pe persoane decedate, a declarat primarul din Miercurea Nirajului, Tóth Sándor.

Bun. A murit proprietarul de mai mult de 5 ani? Zero despăgubiri.

Știți că ziceam la exproprierea asta fără știință că e posibil ca ăla să fi schimbat domiciliul sau să nu aibă actele în ordine. Iată câți sunt în situația de a vrea bani, de a dori să aibă drepturi, dar când e vorba de îndatoriri nu știu nimic. Nu sunt din localitate, nu au avut timp, bla bla bla.

90% dintre ei nu au acte pe pământuri!!!! NOUĂZECI LA SUTĂ!!!! Și noi vrem chestii, dar nu suntem în stare să ne facem acte pe ce avem. Și voi ziceți de mine că sunt prea dur când zic “nu faci actele în doi ani de la moartea proprietarului, casa și terenurile trec în proprietatea statului”. Uite de ce.

sosele-autostrazi-74

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. “Va descurcati voi dupa ce-oi muri eu, mama, dupa ce ma duceti la cimitir”.
    Unii nici loc de veci nu au ca nu mai e problema lor dar mai au idei sa lase chestii “cu limba de moarte” ca doar nu e frumos sa nu indeplinesti fanteziile lu’ mamaie Gherghina care e semi-senila de la 70 de ani

    Comentariu apreciat.325
    • Mai mișto e că sunt suficienți dubioși vânzători de oale, covoare, vise care sunt dispuși să ia foarte în serios o doamnă la 70 de ani care îi semnează casa pe hârtie de mână. Apoi această persoană e foarte dornica de făcut acte in prima zi după deces.

      181
    • da, aia cu „cu limbă de moarte” e adorabilă. spune la tot satul și dacă nu faci așa, toți vin și comentează că „ea a zis că”. aham. ea e sub pământ, du-te și vezi ce mai zice.

  2. 90% as zice ca e totusi un procent care poate sugera ca problemele sunt altele. Nu de mult a fost la Romania te iubesc reportajul „Dezastru la cadastru”, cam ala e nivelul cu intabularile, mai ales unde e vorba de mosteniri, cumparare cu acte facute de mana, etc. E mare mafie acolo, se reconfigureaza terenurile ca sa le dea unora dreptunghi cand ei avea triunghi, le muta unora pe teren uscat si fraierii pe mlastina, apar proprietari noi de care nu stia nimeni si restul sunt mutati si cate si mai cate. E usor de zis ca 90% sunt prosti, dar in România nu e niciodata asa simplu.

    Comentariu apreciat.660
    • Sa nu uitam și de faptul ca taxele pentru succesiune și cadastrul costă foarte mult, pentru foarte mulți români. La mine la țară sunt o groaza de terenuri pe care „le tin” stra-stranepoti, dar pentru care nu au acte, ca n-au avut bani. În momentul în care ai 400 lei pe luna din care sa traiesti, parca te gândești ca nu prea ai da 1200 la un notar

      30
    • Într-o zonă foarte bogată (jud Vaslui), unde te-ar pune primar dacă ai 1000 euro în buzunar, socrul meu a vrut să dea pămîntul moca la niște rude, dar intabularea și taxele notariale costau mai mult ca terenul în sine.

      00
  3. E bună propunerea ta să ia statul terenurile nerevendicate de mostenitori intr-o perioadă de x ani. Din păcate, pe aici primarii au fost statul și au cam revendicat ei ce era mai bun și astfel mulți sunt adevărați moșieri.
    Încă un aspect, mulți proprietari erau bătrâni și bolnavi, de unde timp să meargă să facă actele? S-a ocupat primarul.

    171
    • și primarul ce face cu alea, și le bagă el în cur? nu, le folosește, face agricultură, vinde grâu, porumb, pătlăgele…

    • Si aia vii, ce-au facut dupa ce-au murit batranii?

      Sunt tot felul de situatii vesele: vecini care se cearta pe 2 mp de teren de la limita de proprietate, casa sau extindere fix pe limita ca acum 50 de ani erau prieteni si acum nu mai is,terenuri impartite intre neamuri mai stramb decat traseaza un copil de 1 an cu creionul, contestatii la cadastrele gratuite pentru 1 metru de pamant etc.

      40
    • Așa a făcut primarul din Cogealac atunci cînd s-au restituit terenurile, el și famiglia au luat terenurile bune, iar la ”fraierii” fără relații le-au dat sus pe dealuri unde dai cu sapa în piatră. Și după ceva timp au venit cei cu eolienele și să vezi ambiție cu procese că nu le semna autorizațiile, că ia ghici unde rentează să fie puse?

      00
  4. 3 situatii:

    1. Bunicii au murit acum 20 de ani, mama si sor-sa nu au lasat lucrurile asa, ca mama era la oras si matusa la tara.
    Teoretic pe mama nu a interesat-o deloc mostenirea, matusa a muncit pamanturile (nimic impresionant), pana cand nu a mai putut, acum e pensionara cu card Mega Image pentru orice.

    I-a batut la cap sa faca dracu succesiunea si sa ma treaca direct pe mine ca mostenitor. Eu habar n-am unde sunt terenurile.
    A durat un an, a trebuit sa facem cadastrele, am scos titluri de proprietate de la Primarie etc. Am si padure (in acte), dar acolo e miriste, ca padurea a fost furata in anii ’90.
    Jumatate din terenul din spatele casei a fost cumparat pe chitanta de mana, noroc ca am avut un martor de 85 de ani, pentru care a soft nevoie de expertiza psihiatrica (asa zice legea).
    Desigur, matusa nu a avut bani de acte, deci am platit eu si inca crede ca eu vreau sa ii fur averea.

    As vinde, dar nu am cui!
    Terenurile de pe camp am vazut ca sunt lucrate, dar nu stiu de catre cine!
    HAOS

    2. Om cu bani, in mini-becali a murit.
    Nu are copii, iar rudele sunt rupte in fundal. E un haos total, impozite neplatite de N ani pe terenuri, costuri succesiune cca 50 000 EUR, pe care nimeni nu vrea sa le plateasca.
    Desigur, teoretic primaria ar putea executa pt neplata terenurile, dar niciun primar nu vrea scandal.
    E frumos ca detine mai multe drumuri private, unde are cota indiviza sau totala, dar pentru ca nu poti lua declaratie notariala de la mort, toata zona e blocata imobiliar, ca nu exista drum acces.
    Fara drum de acces, nu iei autorizatie de constructie.

    3. Bloc nomenclaturist in Bucuresti, unde proprietarii au murit pe capete la Covid.
    Proprietatul spatiului comercial de la parter vrea sa refaca fatada si legea zice sa ia acordul proprietarilor (fatada e spatiu comun), dar nu raspunde nimeni la usa si succesiunile sunt nefacute.

    ±±±±±±±±±
    De ce nu se face intabularea tarii?
    Pentru ca iese cu furci si topoare.
    In acte avem dublu suprafata vs ce e pe teren si adesea nu exista acte sau schite, dar oamenii se jura ca e al lor pamantul.

    Ati vazut pe cadastru cum e scris? Suprafara in acte/suprafata masurata.

    Comentariu apreciat.321
    • Exact asa. Am situatie unde notarul nu se baga sa faca legal (nelegal mi-a recomandat sa vin cu martor fals), cadastristul nu stie, iar avocatul nu vrea, de primarie si organele statului nici nu mai zic. Dar, da sigur…sa venim toti cu batistuta si unghii taiate, si actele in ordine.

      180
    • Locatiile aproximative?

      21
    • weeeq, in cazul meu PS2, sufltelul orasului. Am stat cu tranzactie de juma’ de million blocata din cauza asta, pana la urma a acceptat cumparatorul sa preia o situatie incerta (sunt convins ca o sa se descurce el ca doar are PCR in primarie, ca probabil o sa tranteasca un P+10+3 retras+2 mansarde+1 etaj tehnic), si eu am dat cartoful fierbinte din mana. Dar in ultimii 15-20 de ani incercand sa rezolv problema nu am primit decat solutii ilegale. Asa la ochi estimez ca am pierdut vreo 100k, dar na, daca se ajunge vreodata pe fir inapoi, nu voiam sa imi apara numele prin scandaluri intre clanuri de interese purtate prin intermediul idiotilor utili precum mucisorii si ongheiuri.

      315
    • ta-su merita o mamă de bătaie, pentru că a stat pe cur și nu i-a păsat de nici un act. drepturi vrem, de plătit impozitul nu prea…

  5. Am lucrat la 3 primarii de sate! Nimeni are de castigat daca se pun actele in regula! Cum a zis Marcel mai sus, suprafetele reale sunt mult mai mici, fragmentate d-am-pulea. Apoi primarii ii au la mana pe consateni ca n-au acte si „le dau voie” sa existe fara probleme legale in schimbul voturilor. Batranii care au pamant si case ii tin in sah pe copii in speranta ca nu-i vor abandona sau „sa-i duca la azil” sau sa faca ce vor ei cu „mostenirea” atarnata de bat fara sa le arate actele, asa ca „mostenitorii” habar nu au ce vor mosteni. E un cerc al mizeriei intretinut de TOTI!

    210
  6. Acuma nu le dă nimic dar, după finalizare, moștenitorii adevărați vor încasa taxa de autostradă în dreptul parcelelor.(doar dacă iese Simion președinte)

    21
  7. La mine e la fel situația. Bunicii mei nu aveau acte pe pământurile deținute. Și era o întreabă poveste în spate. Străbunicii au aveau pământ în alt sat și au făcut schimb cu alții care aveau pământ în sat la ei, dar nu au făcut acte. Și tot asa, plus, din astea, au dat o vaca pe o bucata de pământ acum, dar nu au făcut acte. Bunicii mei nu s-au obosit sa facă acte și au mai făcut și ei manevre din astea. S-a apucat tata sa caute odată pe unde sunt pământurile, dar a renunțat. Asta e. A găsit la un moment dat o bucata care ajunsese la o asociație și aia încasau inclusiv subvenție pe ea.

    70
  8. Am o vecina care vrea sa facă succesiunea după maica-sa și bunica-sa. Din cauza ca a mai avut un unchi care oficial nu avea copii, notarul i-a spus ca trebuie sa aducă martori din localități din colturi total opuse ale tarii, unde a locuit, care sa confirme ca unchiul nu a avut copii. Nici situația nu te ajuta tot timpul!

    80
  9. Multi nu fac acte pentru că nu merită. Maică-mea are teoretic vreo 1500mp si o casă pe care mai bine o dărâmi, dar succesiunea nu e făcut de la nivel de bunica ei. Deci ultimele acte acolo sunt de acum 3 generații. Unele rude sunt la prin SUA si Franța. Am calculat și actele ar ajunge la min 5000-6000 euro plus enorm de multă băiate de cap. In cel mai bun caz mama ar lua 30% din tot. Dacă ar cumpăra cineva partea mamei ar fi maxim 5000 euro.
    Acum terenul e dat in arenda cu 1000 lei/an parcă.
    Pe partea tatălui unde bunicii mei aveau acte in regulă, tot a fost cu scandal și nervi la primărie ca erau aia pământ de flori. S-au vandut casa si trenurilor cu 50k și cu asta basta.

    40
  10. Eu am de recuperat niște proprietăți (mă judec cu ANRP-ul din 2012) din actuala R. Moldova și instanța mă pune să demonstrez că sunt strănepotul străbunicilor mei… noaptea minții…

    40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)