Cred că e de la vârstă, încep să apreciez când karma lucrează și îmi dă dreptate. Ia fiți atenți aici:
Aproape 90% dintre cetăţenii care deţin terenuri pe traseul Autostrăzii A8, pe tronsonul cuprins între oraşele Ungheni şi Miercurea Nirajului, nu au acte doveditoare de proprietate pentru a beneficia de despăgubiri în urma exproprierilor, majoritatea acestora figurând pe persoane decedate, a declarat primarul din Miercurea Nirajului, Tóth Sándor.
Bun. A murit proprietarul de mai mult de 5 ani? Zero despăgubiri.
Știți că ziceam la exproprierea asta fără știință că e posibil ca ăla să fi schimbat domiciliul sau să nu aibă actele în ordine. Iată câți sunt în situația de a vrea bani, de a dori să aibă drepturi, dar când e vorba de îndatoriri nu știu nimic. Nu sunt din localitate, nu au avut timp, bla bla bla.
90% dintre ei nu au acte pe pământuri!!!! NOUĂZECI LA SUTĂ!!!! Și noi vrem chestii, dar nu suntem în stare să ne facem acte pe ce avem. Și voi ziceți de mine că sunt prea dur când zic “nu faci actele în doi ani de la moartea proprietarului, casa și terenurile trec în proprietatea statului”. Uite de ce.
Când trebuia să se termine întabularea generală (sau cum naiba se cheamă) cu bani europeni?
https://www.g4media.ro/exclusiv-cum-a-pierdut-agentia-nationala-de-cadastru-200-de-milioane-de-euro-dintr-un-proiect-de-inregistrare-a-proprietatilor-din-mediul-rural-intr-un-sistem-integrat-cu-toate-acestea-sute-de-memb.html
La mine in sat (in Ilfov) tocmai au anuntat de cadastrul gratuit al catorva strazi, sa vina oamenii sa isi ia actele
Cand o sa se termine de intabulat Romania, nu stiu de unde mai scoatem un judet, ca o sa depasim suprafata tarii.
Sa vedeti procese peste procese, care dureaza ani de zile pt ca astepti dupa un expert de iti vine rau, sunt prea putini.
O spun din experienta, scurta ce-i drept, ca lucrator in cadastru. Mafie ce-i acolo si la oficiile de cadastru, nu va puteti inchipui.
Plus, cateodata e aproape imposibil sa iti faci treaba si daca vrei. Titluri de proprietate, pe baza carora teoretic s-ar intabula, facute la misto. Prin Gorj, erau trecuti la vecini “Ion”, “Vasile”, “Gheorghe”. Nici macar numele complet, d-apai numarul parcelei efectiv.
Ajunsesem sa vorbim cu tractoristii, sa vedem ale cui sunt terenurile.
Plus la oficiile de cadastru, plecam cu cate 2-3 microbuze pline de hartoage, pt ca trebuia listat tot, sa se bage in arhiva. Chestii care incapeau pe un stick de 2gb lejer.
specialisti cred ca ar fi destui daca procesul ar fi ceva streamlined. dar nu e, e un cosmar relatia cu ancpi/ocpi, hartoage, regulamente interpretate dupa ureche, motivatii de respingere date la misto, si multe altele asa ca multi aleg sa NU se implice in chestia asta.
din experienta personala a ultimilor 6 luni, cand am fost totusi nevoit sa ma murdaresc de ocpi:
1.dosar respins pentru xa a fost depus ONLINE dupa sfarsitul programului lor, adica 15.30;
2. dosar respins proma oara pentru ca ,conform legii x, NU ARE inventar de coordonate;
2bis adaugat inventar de coordonate, redepus, respins pentru ca, conform legii x, ARE inventar de coordonate.
3 dosar respins pentru ca avizul era pentru 2 parcele la un loc. certificatul de urbanism le prevedea pe amandoua, avea anexat plan cu ambele. parcelele vecine, neintabulate si proprietatea statului roman.
4 dosar de avizat pentru o bucata dintr-o strada. respins pentru ca strada nu este intabulata si nu sunt trecuti vecinii din capetele zonei. strada ESTE intabulata, numarul cadastral era trecut mare sub numele strazii, vecinii din capete erau exact aceeasi strada, nr cadastral trecut mare din nou langa.
la asta am zis ca fac atac de apoplexie si ii dau EU in judecata daca nu o face firma. ca sa ma linisteasca mi-au dat in bonus simbolic si a luat alt coleg dosarul.
x. nu ai scris toti vecinii, du-te la primarie si i-ai de acolo. la primarie dau din umeri, vezi si tu la ocpi….
am zis ca fac qr code cu toate sediile ocpi si i-l trimit prin mail lu vladimir putin, cu mesajul ‘sugeti pula’.
“Va descurcati voi dupa ce-oi muri eu, mama, dupa ce ma duceti la cimitir”.
Unii nici loc de veci nu au ca nu mai e problema lor dar mai au idei sa lase chestii “cu limba de moarte” ca doar nu e frumos sa nu indeplinesti fanteziile lu’ mamaie Gherghina care e semi-senila de la 70 de ani
Mai mișto e că sunt suficienți dubioși vânzători de oale, covoare, vise care sunt dispuși să ia foarte în serios o doamnă la 70 de ani care îi semnează casa pe hârtie de mână. Apoi această persoană e foarte dornica de făcut acte in prima zi după deces.
da, aia cu „cu limbă de moarte” e adorabilă. spune la tot satul și dacă nu faci așa, toți vin și comentează că „ea a zis că”. aham. ea e sub pământ, du-te și vezi ce mai zice.
Baliverne, cred ca e plin de interlopi prin sate care vaneaza mamaitze cu case de 3000 de euro din paianta si doua cotetze pe post de anexe. Plin.
Purul adevăr, fix așa spunea bunica-mea înainte sa moara
A murit si a rămas ca in tren, s-au făcut retrocedări de urma jafului comuniștilor, nu s-a dus nimeni si i-au retrocedat pamantul (cine știe si ala cat) pe toate dealurile deși fusese tot grămadă
A ieșit o mătușă la pensie, s-a mutat acolo in casa părintească, n-a umblat nici ea sa-si facă actele in regula, a murit si aia s-a mutat maica-mea si ea ieșită la pensie, nici ea n-a umblat sa-si fac actele
Vede ca caut si eu casa la tara ca sa mă duc sa-mi fac casa acolo, is nebun ? nici n-ai acte, cum sa mă duc sa fac ? sa umblu dupa aia prin toata lumea sa caut toti nepoții si neamurile sa-si dea acordul ?
Găsesc casa tot in zona aia, acolo alta minune, casa era pe numele celui care vinde dar pamantul (vreo 2.500 m) ,nu era, tot așa ii lăsaseră părinții, lasă ca va descurcați voi
Valentin…. spune-mi ca stii bancul cu trenul… ca vorba a ramas, dar bancul nu-l mai stie nimeni.
90% as zice ca e totusi un procent care poate sugera ca problemele sunt altele. Nu de mult a fost la Romania te iubesc reportajul „Dezastru la cadastru”, cam ala e nivelul cu intabularile, mai ales unde e vorba de mosteniri, cumparare cu acte facute de mana, etc. E mare mafie acolo, se reconfigureaza terenurile ca sa le dea unora dreptunghi cand ei avea triunghi, le muta unora pe teren uscat si fraierii pe mlastina, apar proprietari noi de care nu stia nimeni si restul sunt mutati si cate si mai cate. E usor de zis ca 90% sunt prosti, dar in România nu e niciodata asa simplu.
Sa nu uitam și de faptul ca taxele pentru succesiune și cadastrul costă foarte mult, pentru foarte mulți români. La mine la țară sunt o groaza de terenuri pe care „le tin” stra-stranepoti, dar pentru care nu au acte, ca n-au avut bani. În momentul în care ai 400 lei pe luna din care sa traiesti, parca te gândești ca nu prea ai da 1200 la un notar
Într-o zonă foarte bogată (jud Vaslui), unde te-ar pune primar dacă ai 1000 euro în buzunar, socrul meu a vrut să dea pămîntul moca la niște rude, dar intabularea și taxele notariale costau mai mult ca terenul în sine.
E bună propunerea ta să ia statul terenurile nerevendicate de mostenitori intr-o perioadă de x ani. Din păcate, pe aici primarii au fost statul și au cam revendicat ei ce era mai bun și astfel mulți sunt adevărați moșieri.
Încă un aspect, mulți proprietari erau bătrâni și bolnavi, de unde timp să meargă să facă actele? S-a ocupat primarul.
și primarul ce face cu alea, și le bagă el în cur? nu, le folosește, face agricultură, vinde grâu, porumb, pătlăgele…
Si aia vii, ce-au facut dupa ce-au murit batranii?
Sunt tot felul de situatii vesele: vecini care se cearta pe 2 mp de teren de la limita de proprietate, casa sau extindere fix pe limita ca acum 50 de ani erau prieteni si acum nu mai is,terenuri impartite intre neamuri mai stramb decat traseaza un copil de 1 an cu creionul, contestatii la cadastrele gratuite pentru 1 metru de pamant etc.
Așa a făcut primarul din Cogealac atunci cînd s-au restituit terenurile, el și famiglia au luat terenurile bune, iar la ”fraierii” fără relații le-au dat sus pe dealuri unde dai cu sapa în piatră. Și după ceva timp au venit cei cu eolienele și să vezi ambiție cu procese că nu le semna autorizațiile, că ia ghici unde rentează să fie puse?
3 situatii:
1. Bunicii au murit acum 20 de ani, mama si sor-sa nu au lasat lucrurile asa, ca mama era la oras si matusa la tara.
Teoretic pe mama nu a interesat-o deloc mostenirea, matusa a muncit pamanturile (nimic impresionant), pana cand nu a mai putut, acum e pensionara cu card Mega Image pentru orice.
I-a batut la cap sa faca dracu succesiunea si sa ma treaca direct pe mine ca mostenitor. Eu habar n-am unde sunt terenurile.
A durat un an, a trebuit sa facem cadastrele, am scos titluri de proprietate de la Primarie etc. Am si padure (in acte), dar acolo e miriste, ca padurea a fost furata in anii ’90.
Jumatate din terenul din spatele casei a fost cumparat pe chitanta de mana, noroc ca am avut un martor de 85 de ani, pentru care a soft nevoie de expertiza psihiatrica (asa zice legea).
Desigur, matusa nu a avut bani de acte, deci am platit eu si inca crede ca eu vreau sa ii fur averea.
As vinde, dar nu am cui!
Terenurile de pe camp am vazut ca sunt lucrate, dar nu stiu de catre cine!
HAOS
2. Om cu bani, in mini-becali a murit.
Nu are copii, iar rudele sunt rupte in fundal. E un haos total, impozite neplatite de N ani pe terenuri, costuri succesiune cca 50 000 EUR, pe care nimeni nu vrea sa le plateasca.
Desigur, teoretic primaria ar putea executa pt neplata terenurile, dar niciun primar nu vrea scandal.
E frumos ca detine mai multe drumuri private, unde are cota indiviza sau totala, dar pentru ca nu poti lua declaratie notariala de la mort, toata zona e blocata imobiliar, ca nu exista drum acces.
Fara drum de acces, nu iei autorizatie de constructie.
3. Bloc nomenclaturist in Bucuresti, unde proprietarii au murit pe capete la Covid.
Proprietatul spatiului comercial de la parter vrea sa refaca fatada si legea zice sa ia acordul proprietarilor (fatada e spatiu comun), dar nu raspunde nimeni la usa si succesiunile sunt nefacute.
±±±±±±±±±
De ce nu se face intabularea tarii?
Pentru ca iese cu furci si topoare.
In acte avem dublu suprafata vs ce e pe teren si adesea nu exista acte sau schite, dar oamenii se jura ca e al lor pamantul.
Ati vazut pe cadastru cum e scris? Suprafara in acte/suprafata masurata.
Exact asa. Am situatie unde notarul nu se baga sa faca legal (nelegal mi-a recomandat sa vin cu martor fals), cadastristul nu stie, iar avocatul nu vrea, de primarie si organele statului nici nu mai zic. Dar, da sigur…sa venim toti cu batistuta si unghii taiate, si actele in ordine.
Locatiile aproximative?
weeeq, in cazul meu PS2, sufltelul orasului. Am stat cu tranzactie de juma’ de million blocata din cauza asta, pana la urma a acceptat cumparatorul sa preia o situatie incerta (sunt convins ca o sa se descurce el ca doar are PCR in primarie, ca probabil o sa tranteasca un P+10+3 retras+2 mansarde+1 etaj tehnic), si eu am dat cartoful fierbinte din mana. Dar in ultimii 15-20 de ani incercand sa rezolv problema nu am primit decat solutii ilegale. Asa la ochi estimez ca am pierdut vreo 100k, dar na, daca se ajunge vreodata pe fir inapoi, nu voiam sa imi apara numele prin scandaluri intre clanuri de interese purtate prin intermediul idiotilor utili precum mucisorii si ongheiuri.
Subscriu. Am mai povestit. Eu insumi sunt intr-o situatie dubioasa cu o bucata de pamant. Tipul cu cadastrul m-a lasat cu ochii in soare, la propriu nu i-am platit decat jumatate din suma ca m-a rezolvat cu casa. Cand si-a dat cat trebuie sa insiste la primarie ( a se citi cate drumuri trebuie sa faca, drum de 100 km dus- intors) sa sape prin arhive pt ca o bucatica din tarla figureaza la doi proprietari ca sa gaseasca unde s-a produs greseala, omul cu cadastrul nu mi-a mai raspuns la telefon. Personal ma doare la banana pamantul e putin, 0.5ha face cam 3k euro (shrugs) dupa ce platesti toate taxele.
Mai am o situatie cu niste pamant. 5 ha. Figureaza toti cei 4 frati ai bunicii + bunica. Ies undeva la vreo 10 nepoti mostenitori. Ia si cauta nepotii, ca o parte sunt plecati prin Vest si nu stii de unde sa ii iei sau cum sa iei legatura cu ei ma refer si la cei ramasi in Romania aici.
La temă
https://www.dilema.ro/tema-saptaminii/uzucapiune
ta-su merita o mamă de bătaie, pentru că a stat pe cur și nu i-a păsat de nici un act. drepturi vrem, de plătit impozitul nu prea…
Frumos scris, Adrian, frumos.
“Se stie din mosi stramosi ca…”.
No comment.
Am lucrat la 3 primarii de sate! Nimeni are de castigat daca se pun actele in regula! Cum a zis Marcel mai sus, suprafetele reale sunt mult mai mici, fragmentate d-am-pulea. Apoi primarii ii au la mana pe consateni ca n-au acte si „le dau voie” sa existe fara probleme legale in schimbul voturilor. Batranii care au pamant si case ii tin in sah pe copii in speranta ca nu-i vor abandona sau „sa-i duca la azil” sau sa faca ce vor ei cu „mostenirea” atarnata de bat fara sa le arate actele, asa ca „mostenitorii” habar nu au ce vor mosteni. E un cerc al mizeriei intretinut de TOTI!
și puțini zic „rămâi tu cu moștenirea, că eu am plecat”.
Hai sa nu pereiem prea mult administrația publică locală..
Cand a murit bunicul era sa cad lat: refistre frumoase, cartonate, completate incomplet cu creion de 0.5 si sterse si adaugite după actele de proprietate pe care șe dețineau din fericire moștenitorii.
Acum un an s-a dus maica-mea si surpriza-surprizelor; la ei nu era trecuta decat casa și sunt stapani cu acte, impozit platit si toate cele doar din 1983.
Nu vrau sa ma gandesc ce as afla despre comuna mea daca as reface situatia terenurilor cerand adeverintele depuse la APIA din 2014 incoace, mai ales ca suntem printre baftosii care au parte de un coeficient de corecție „bun” la calculul unităților agricole.
Acuma nu le dă nimic dar, după finalizare, moștenitorii adevărați vor încasa taxa de autostradă în dreptul parcelelor.(doar dacă iese Simion președinte)
La mine e la fel situația. Bunicii mei nu aveau acte pe pământurile deținute. Și era o întreabă poveste în spate. Străbunicii au aveau pământ în alt sat și au făcut schimb cu alții care aveau pământ în sat la ei, dar nu au făcut acte. Și tot asa, plus, din astea, au dat o vaca pe o bucata de pământ acum, dar nu au făcut acte. Bunicii mei nu s-au obosit sa facă acte și au mai făcut și ei manevre din astea. S-a apucat tata sa caute odată pe unde sunt pământurile, dar a renunțat. Asta e. A găsit la un moment dat o bucata care ajunsese la o asociație și aia încasau inclusiv subvenție pe ea.
Am o vecina care vrea sa facă succesiunea după maica-sa și bunica-sa. Din cauza ca a mai avut un unchi care oficial nu avea copii, notarul i-a spus ca trebuie sa aducă martori din localități din colturi total opuse ale tarii, unde a locuit, care sa confirme ca unchiul nu a avut copii. Nici situația nu te ajuta tot timpul!
Notar prost.
Am avut situatie asemanatoare. A murit bunica, avea un singur fiu, pe tata.
Tata a semnat ca renunta in favoarea copiilor, sare o generatie ceva de genul. Noi suntem 4 frati, 3 au semnat ca renunta in favoarea mea.
Problema a fost ca bunica mai fusese casatorita inainte de bunicul, si nu aveam acel certificat de divort. A durat cam 6 luni si 3500 de lei, a cautat notarul si certificat de divort, si daca au fost alti copii ai bunicii inafara de tata. A publicat in monitoare oficiale( parca), a trimis adrese oficiale catre primariile unde se casatorise/ divortase bunica inainte.
Se rezolva totul daca ai niste bani, timp si notar bun.
Dar nu de pe azi pe maine, cum vor majoritatea celor care au primit mosteniri si/ sau au probleme cu actele.
La retocedarea terenurilor s-au facut masuratori in cel mai bun caz cu ruleta metalica de 50 m. Cu eroare de n-are rost. Si de niste oameni care nu stiu daca neaparat stiau si matematica. Sau geometrie.
Azi,faci un zbor cu o drona si ai precizie de cm.
In Transilvania,cadastrul facut de austrieci,are precizie mare. Desi scara e de cacao. Ii pregateau pe aia 5-6 ani pana sa ii trimita la cadastrat.
In fapt de multe ori problema e asa. Valoarea terenurilor mai ales extravilane prin munti e mica si nu acopera nici macar taxele notariale sau o documentatie cadastrala. Deci ei stiu de 3 gemeratii ca faneata aia e a lor si ceau. N-o sa si faca acte,ca costa.
Acu vreo 15 ani se vorbea de ordinul geodezilor care voia sa faca putina lumina in domeniul asta al cadatrului. Dar din cate stiu a murit in fasa.
Cadastrul e o combinatie de inginerie,drept si legislatie. Si nu e usor. Revin,daca in Transilvania au existat carti funciare,si s-au facut notari depre vanzari,cumparari,in restul tarii…succesuri.
Problema e la oameni. Vanzarile se fac sub pretul pietei. Grila notarilor dupa care aia fac expropieri se bazeaza pe datele inregistrate. Statu ia de bun ce dau aia. Ori daca tu ai vandut azi un teren de un hectar cu 10000 de euro,din care 5000 la negru si maine vine statul si zice,tragem autostrada pe aici . Tu o sa ai o mare nemultumire,de 5000 de euro,nu?
Se vorbea la un moment dat de suprafete minime de expropriat.
La fel,la suprafetele afectate sa fie facut ordine in acte. Nu stiu ce s-a mai intamplat.
Personal cred ca trebuie pornit de undeva. Data o lege cum zice si sefu. In doi ani de la deces,despartire etc sa te oblige sa faci curatenie. Problema e ca s-ar putea sa ai 2 generatii pe care le-a durut la basca. Au mostenit casa,au vandut un teren cu acte de mana…s-a facut uzucapiune poate. Si nu e usor. Experti sunt putini si e o munca IMPUTITA! N-as stii sa evaluez cat ar putea coata azi o documentatie pentru o casa si 2-3 terenuri. Da probabil trece de 1000 de euro si daca sunt probleme,urca. Daca tre’ si expert sau sa te judeci cu statu.
Am fost de fata cand se certau pe o limita de intravilan de 5-10 cm. Si se judecau de 5 ani? Aveau gard fiecare,paralel. Te doare mintea.
Si asa ca o gluma. Am un amic,care se ocupa de granitele tarii. Efectiv masoara,face calcule etc. Si suntem de rasu curcilor. Toate tarile din jurul nostru sunt mult mai preocupate de intretinerea granitelor decat o facem noi. La modu taiat vegetaie,intretinut borne.
Multi nu fac acte pentru că nu merită. Maică-mea are teoretic vreo 1500mp si o casă pe care mai bine o dărâmi, dar succesiunea nu e făcut de la nivel de bunica ei. Deci ultimele acte acolo sunt de acum 3 generații. Unele rude sunt la prin SUA si Franța. Am calculat și actele ar ajunge la min 5000-6000 euro plus enorm de multă băiate de cap. In cel mai bun caz mama ar lua 30% din tot. Dacă ar cumpăra cineva partea mamei ar fi maxim 5000 euro.
Acum terenul e dat in arenda cu 1000 lei/an parcă.
Pe partea tatălui unde bunicii mei aveau acte in regulă, tot a fost cu scandal și nervi la primărie ca erau aia pământ de flori. S-au vandut casa si trenurilor cu 50k și cu asta basta.
Eu am de recuperat niște proprietăți (mă judec cu ANRP-ul din 2012) din actuala R. Moldova și instanța mă pune să demonstrez că sunt strănepotul străbunicilor mei… noaptea minții…
Sa presupunem că în 2012 aveai 18 ani, înseamnă că ești născut în 1994. Să presupunem ca părinții te-au făcut când aveau 20 de ani, înseamnă că sunt născuți prin 1974. Sa presupunem că buncii tai i-au făcut pe părinții tai tot asa, pe la 20 de ani, înseamnă că sunt născuți prin 1954. Sa presupunem că străbunicii tai i-au făcut pe părinții tăi tot asa la 20 de ani, înseamnă că sunt născuți prin 1934. Probabil ca aceste date se duc mult mai în spate, dar gandeste-te că au fost niște războaie, ca hârtie se degradează și că arhivele se mai pierd. Și da, Practic tu trebuie sa dovedești toate acestea, ca nu este vina statului ca suntem o nație de delăsători de am ajuns la a5a generație fără succesiune. Și cum a zis și Vali, ar trebui ca dacă în termen de 5 ani nu se face succesiunea, bunurile sa intre în proprietatea statului. Căutați moștenitorii, notificați și dacă nu sunt interesați sa facă succesiunea, aia e.
OCPI e stat in stat. Cu aia ai cea mai mare bataie de cap. Nici notarii, nici proiectantii/arhitectii/topometristii nu ii inghit.
Chiar să vrem.. nu s-ar putea:D
Au incercat vecinii mei si chiar și eu.
Am o schiță de punere in posesie, am titlu și schița nu respecta legile geometriei – suprafața din schiță e mai mică decat cea din titlu.
In teren.. dealurile au suprafete neregulate, pamanturile drepte au devenit denivelate și chiar dacă dilemele acestea ar fi rezolvate.. cum pot semna rezultatul final megieșii care sunt decedați, moștenitorii care-s in Australia și trag cangurii de coadă sau urmașii lor daco-geți care nu s-au oprit din adorarea vinului si distilatelor de vin de cca un deceniu?
Legislatia romaneasca e facuta extrem de prost, in sensul ca nu vrea sa ia in considerare aceste situatii si cer semnatura pe stampila desi adesea urmasii sunt pe alte meleaguri.
Totusi, Vali are dreptate… partial.
Sa zicem ca lasi 10 ani si daca nu se face succesiunea, patrimonoil intra in proprietatea statului, dar aici e MAREA problema!
Care patrimoniu?
Ca adesea tocmai sa dovedesti ca ceva e al tau e problema, deci daca tu nu poti dovedi ca e al tau, nici statul nu poate dovedi ca e al tau, deci nu il poate lua.
De aceea e nevoie de cadastrarea 100%.
La mine la tara era ceva obisnuit sa plantezi copaci pe limita de proprietate, intre ei bunicu lega sarme ca sa nu iasa calul/vaca.
Cum doar unchiu mai traieste, am zis sa facem ordine in „avere”. Ce sa vezi, vecinii au tras gaduri noi fiecare luand 10m pe fiecare parte!
oameni rai si saraci! Nu recunosc nimic, nici eu nu am schite, nici ei nu au, dar eu sunt bogat, ei sunt saraci.
Ei considera ca pot sa fure, ca eu nu folosesc terenul.
Si uite asa, treaba a ramas neterminata.
Am avut pe cineva f. apropiat care a lucrat in domeniu, in oras foarte mare, deci situatie favorabila dpdv existenta harti. Si in orasele foarte mari sunt probleme cu actele. Acum 10-20 de ani jumatate din lucrari erau respinse din cauza de lipsa acte sau acte cu probleme.
Cum crezi ca stabilesti limitele dintre proprietati? Acum ceva zeci de ani nu era obligatoriu cadastrul, nu venea topometristul sa stabileasca limitele proprietatii (coordonatele), puteai sa vinzi cam orice…. Unde pot sa iti transmit un mesaj privat, ca sa iti explic mai pe indelete?
Daca 2 proprietari (vecini – parcele alaturate) nu se inteleg asupra limitei dintre proprietate, ar trebui facut proces. Real, fiecare isi intabuleaza cum poate. In suficiente cazuri ei nu se inteleg, una e limita in capul unuia si alta e in capul altuia; si alta e gardul (tarusul) de pe teren; de obicei exista o istorie de neintelegeri in spate. Si intrucat harti mai vechi (serioase) exista doar de pe la inceputul secolului, exista sansa sa nu poti afla niciodata care este limita reala. [Pana nu demult terenurile se vidneau fara orice schita aferenta, chiar si de mana, nu mai zic de coordonate (cadastru). Improprietaririle se faceau cu o schita de mana etc] Se poate ca aceste diferende sa treaca aparent de cadastru, sa ti se intabuleze proprietatea, apoi sa apara unul din proprietari sa revendice o bucata din teren. Unii sunt d ebuna credinta, altii nu. Chioar se poate sa existe teren lipsa (dar el sa existe in acte), sau invers! Uneori nici nu exista delimitari fizice ale parcelelor, mai ales la capatele de sate, la fundurile curtilor, nu mai zic de pe camp. Si hartile vechi facute de comunisti (acele planuri 1:500, 1:2000 pentru cine stie) contin uneori inadvertente. Iar altele nu s-au mai facut, de fapt acum se reconstituie pe baza cadastrului fiecarei parcele – ma rog, cand se reconciliaza suprapunerile. Uneori nici proprietarii nu stiu exact limitele, chiar si in orase. Alteori stiu niste limite, dar suprafetele din acte sunt diferite (mai mult sua mai putin) si cadastristul concepe o situatie din pix (din mouse) astfel incat sa impace pe toata lumea (sa treaca lucrarea – sa se pupe cu ce are ONCPI in baza de date) intrucat dracul stie cum a fost situatia initiala, de la „impartenie”. Nici cadastristul nu are de unde sa stie! Proprietarul de obicei vrea sa isi scoata cadastrul ca sa vanda, sau ca sa obtina aut de constructie, vecinii pot sa nici nu fie acasa, pot sa nu colaboreze, sa nu stie nici ei limitele reale (le stiu de la buneii lor), sau le pot sti gresit; si daca nus e impaca, au de ales in a nu intabula casa, curtea, terenul (si a nu isi face treaba pe care o au de facut) sau a merge in tribunal – si atunci tac si ajung la o intelegere tacita, care de fapt e doar provizorie. Intr-o vreme, cand faceai cadastrul, vecinii trebuiau sa semneze o declaratie de buna vecinatate – va dati seama ca unii semneaza in orb, sau sub amenintarea cu procesul. Fiecare isi urmareste interesul, de obicei cel care face cadastrul are alta trreaba (sa vanda, sa construiasca) si nu are timp, chef si bani de procese,s a dezgroape mortii, sa aduca vecinii de prin America, adica sa mai piarda ani de zile, ca de obicei asa stau treburile. Limitele uneori sunt pe niste uluci ale unui gard putred… Iar pe vremea comunistilor nu se punea accentul pe asa ceva, mai mult sunt acte in care scrie ca terenul trece in proprietatea statului.
Adica ce spui tu seamana cu „sa se coonsolideze casele, sa se repare fatadele in termen de 3 ani”. La cate sunt numai in Bucuresti, daca s-ar apuca de maine, cred ca ar trebui angajati constructorii, arhitectii de pe jumatate din continent… asta presupunand ca ar fi toti proprietarii de acord, ar fi bani destui, ar fi toti proprietarii in Romania etc etc. Nu _numai_ blocurile inalte trebuie refacute, ci si mai toate casele /vilele vechi din centru – sunt tasari diferentiate, infiltratii, calcanele caselor de 2-3 etaje pot sa cada (au fost multe situatii – dupa 77 au incercat sa le stabilizeze cu acei tiranti in x care se mai vad si azi – situatii https://maps.app.goo.gl/m4wGdgmAA58pe5jB7 . Si acele calcane vor mai cadea – zidaria s-a mai degradat (infiltratii), structura s-a mai tasat etc. Pe ce bani si cu ce echipe?
E istoria prea recenta cu confiscarea proprietatii, ce spui tu suna a asa ceva, si evident ca nu prea e nimeni de acord, macar ca are vreo matusa indepartata care poate fi intr-o situatie descrisa de tine si de mine. Si atunci… cei mai multi tac.
Deci: nu te contrazic, „ai si tu dreptate, si nu putina!”, ar trebui rupta pisica (ceva cma cum zici: legi care forteaza la cadastru si restul de mostenitori daca au pretentii sa vina in instanta etc – pana la urma si la notar tot cam asa s eface, se citeaza in presa etc etc), numai ca… asa cum suntem noi, mai delasatori, nu prea vad cum, decat dupa urmatorul mare cutremur sau alta lebada neagra (schimbare de regim etc) si nici atunci.
Da,e simplu. Doar ca dupa retrocedarile din 90,aproape pe toata lumea a durut la basca.
Au foat care au profitat,maj ales la campie si au cumparat terenuri,mii de hectare la pret de nimic. Marii „fermieri”.
Asa s-a pus si ordine in terenuri. Intrati pe geoportal ancpi si o sa vedeti,situatia la „zi”.
Comuna la DN1, in civilizatul judet BV, același primar PSD-ist de zeci de ani, pina anul ăsta, nu tu titluri de proprietate, nu tu apă și canalizare, cetățeni urmași ai lui Horia Sima, unul nu s-au dus la primar să-i tragă un șut in cur că n-a făcut nimic.
Stai sa vezi și di partea cealaltă. Casa și trei terenuri, nu mare lucru. 5000 mp în total. La casa am facut noi cadastru pentru ca socrii au făcut acte de donație către copii inca din timpul vieții. Terenurile de la camp erau pe numele socrului cu acte de donație de la maica-sa. Totul declarat la primărie în regula și plătim impozit pentru tot. Acum doi ani a decedat socrul. Imediat fetele și maixa-sa au făcut la notariat succesiunea și terenurile au revenit soției (ea are și casa de la tara). Din nou totul declarat la primărie și cu impozit plătit pe numele noului deținător. Între timp s-a făcut cafastrarea la toate terenurile agricole (se face cu fonduri europene în toată tara) și am fost la primărie sa ne luam cadastrul pentru cele trei terenuri. Ghici pe ce proprietar s-a făcut cadastrul la terenuri. Fix pe numele lu’ a bătrână, mama socrului meu, moarta de vreo 20 de ani. Și mai mult, terenurile figurează la comun cu alte trei terenuri pe care bătrână le dăduse celuilalt băiat al ei, fratele socrului (femeia împărțit în mod egal trei terenuri la cei doi copii), asa ca acum avem cadastru pe numele bunicii soției, la comun cu terenurile unchiului ei, pentru niște terenuri declarate la timp și incrise la primărie pentru impozit. Costul ca sa spargi în doua acel cadastru: același ca și cum l-ai face din nou și mult mai mare fata de valoarea reala a terenurilor. Sotia are deja vreo 4-5 luni de când trage de deșteptul care a făcut cadastrul sa refacă lucrarea (am uitat sa spun ca i-a trimis și copii după actele doveditoare când a aflat ca se face cadastrarea). Acum joac-o pe asta.
Vă rog să nu mai vorbiți urât de ANCPI/OCPI/ETC.
Uite, s-a modificat încadrarea pentru toată Piața Unirii (suprateran, subteran, râuri, ramuri) în câteva zile.
Nu mai fiți cârcotași, oamenii muncesc.
Iti dai seama ca au fost sunati o data sau de doua ori. Si gata , s-a rezolvat. Nu au fost probleme de geometrie, de incadrare in zona, de proprietarii mostenitori, de calcul de cote … etc.
Daca esti un cetatean oarecare, esti plimbat de iti vine sa renunti. Iti resping lucrarile pe motive de ei stiute.
Daca au platit si o singura data impozit pe pamant chitanta aia e act de dovedire a proprietatii pt ca e dovada platii impozitului pe proprietate. Cu un avocat mediocru castigi lejer
Ahahahahaha, Miercirea Minajului. Sunt fumat și râd ca prostu.
Procedura se cheama intabulare sistematica, din cate stiu eu. Deja se practica in judete\comune unde primarii isi dau (relativ) interesul. Stiu pentru ca m-am lovit de treaba asta acum, de curand, dorind sa achizitionez un teren. Mai precis, e un proiect pe fonduri europene la care pot aplica primariile interesate, proiect de intabulare sistematica pe baza actelor existente. In cazul terenului dorit de mine, din discutia cu primaria am ajuns la urmatoarele concluzii: daca posesorul nu are acte pe teren, nu e trecut la cadastru, nu CF, nimic, atunci pe baza adeverintei de la primarie cum ca plateste impozit pe terenul respectiv si pe baza unui testament\nota de mana de vanzare-cumparare\ceva hartie, da declaratie la primarie cum ca e proprietar, firma care face cadastrul ii depunde dosarul la gramada cu restul dosarelor la cadastru iar in 3 ani din posesor devine proprietar. Dureaza 3 ani pentru ca fiecare mostenitor incepand de la ala care a primit terenul de la Cuza Voda si pana in prezent are dreptul la contestarea dreptului de proprietate a actualului posesor si la o cota parte din mostenire. Daca in 3 ani nu sunt contestatii, actualul posesor devine proprietar.
E incurcata treaba respectiva mai ales daca ai nevoie de un titlu de proprietate pentru ceva, fonduri europene, firma, vanzare-cumparare, intr-o zona in care mostenirile se lasa din tata in fiu prin viu grai si tranzactiile se incheie printr-o strangere de mana.