Apropo de BAC: profesori și protocol

Profesorii care supraveghează la BAC sunt adunați cu japca de prin școli. Pentru că se plătește atât de puțin încât nimeni nu vrea să corecteze lucrări sau să supravegheze. Cine pierde cel mai mult de aici? Elevii. 16 lei, bitches!

Figura părinților tari în clanță care știu că fondul clasei și fondul școlii nu se plătesc, pentru că are școala bani, când le este explicat ce e cu strânsul banilor de protocol e neprețuită. Și zi așa, nu vrei să dai bani? Mișto, dar dacă fiul tău nu întră în primii 10, ghici ce? Șansa să aibă de-a face cu un profesor însetat sau nemâncat crește. Și profesorul corector pe cine se răzbună că el stă nemâncat și nebăut? Exact.

joe-rogan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Acum sa vedem si cealalta partea a problemei. Cat lucreaza profesorii intr-un an si cat au vacanta/concediu? 2 saptamani iarna+1 saptamana in februarie+1 sapt in aprilie+11 saptamani vara = 15 saptamani.

    In tot timpul asta ei sunt platiti, ca nu e concediu fara plata. Unde in orice alt job s-a mai vazut asa ceva? Practic, ei ar trebui sa fie obligati sa mearga la supravegheat si corectat lucrari pentru ca in tot timpul asta sunt platiti in mod normal ca si cum ar merge la scoala sa predea. Ah, ca mai primesc si bani in plus ca fac efortul asta…sa zica multumesc mult. Mai vor si mancare? Altceva? Flori, limuzina la scara?

    Sa ii vad lucrand in domeniul privat. Sa ii vad cand patronul te suna la orice ora sa te prezinti la lucru ca trebuie sa faci nu stiu ce. Faci ce spune sau iti iei adio de la job.

    Nu stiu cum facem noi de mereu functionam cu standarde diferite, de parca nu toti am fi oameni. Parca profesorii ar fi ceva fiinte superioare carora trebuie sa le oferim totul si noi restul niste sclaveti. Ei au 4 luni dintr-un an concediu, iar in zilele ce le lucreaza numara orele pe degetele de la o mana. Ce fac si in timpul acelor ore…din nou e discutabil. Se vede treaba ca multe nu fac, altfel nu ar pica jumatate la BAC si nu ar iesi atatia prosti din sistemul asta de invatamant.

    • de curiozitate, și ca să ne mai râdem și noi, ai idee de unde iau profesorii materia pe care o predau la școală?

    • Realizesi ca teoretic munca pe care o face un proglfesor e mai importanta in the grand scheme of things decat hartiile pe care le plimbam noi la corporatie, nu? Si e stupid sa crezi ca profesorii au vacanta cat au si copiii. Pregatirea pentru cursuri o viseaza noaptea?

    • NOU
      #4

      Esti frustrat ca tu chiar lucrezi la patronul de mai sus. Daca ai lucra un an ca profesor, cu copiii unora ca tine, cu salariile si in conditiile care sunt, te-ai intoarce sclavet la patron mancand pământul. Puteai sa te referi macar la unii, majoritatea, nu la toti. Si se sta efectiv acasa, cu exceptia unei zile la 2 săptămâni, doar de la 10 iulie la 1 septembrie. Ti-as mai spune multe, dar nu vreau sa plictisesc lumea, in plus am de corectat vreo 45 de lucrari si sa pregătesc materia pentru trei clase.Tine telefonul aproape, poate te trimite patronul sa-i duci copiii in parc.

    • NOU
      #5

      Mai mihai cu m mic ce esti, ai habar cat lucreaza profesorii/invatatorii in timpul de „concediu”? Ai habar ce inseamna sa nu-ti poti lua concediu decat in date fixe? Crezi ca stau acasa lunile alea? Crezi ca lucreaza 4-6 ore pe zi? Nici macar nu ma obosesc sa aduc vreun argument impotriva a ceeea ce sustii tu. Esti un mare mihai, cu cel mai mic m.

    • Absolut de acord ca activitatea unui profesor ar trebui sa insemne foarte mult. Din pacate rezultatele concrete si reale ne spun ca profesorii nu isi fac treaba. Fara discutie ca exista exceptii, ca peste tot. Dar cand comentam un fenomen nu ne referim la exceptii, ci la regula.

      Pregatirea pentru ce cursuri? Vorbim de profesori pana in clasa a 12-a de liceu, care predau acelasi lucru ca niste roboti de ani de zile. Da, dupa o programa primita de la minister. Dar si BAC-ul se da dupa exact aceeasi programa, nu din alte SF-uri. Cu toate astea doar 50% promoveaza din cei care se prezinta. Si nu se prezinta toti care termina liceul, pentru ca atunci promovarea ar fi si mai dramatica.

      Cate lucrari da un profesor la o clasa intr-un semestru? Una la o luna, pentru ca nu ar avea ce sa verifice intr-un ritm mai mare de atat. Asta e problema? Daca ai 45 de lucrari acum de corectat inseamna ca cel putin de o luna nu ai mai avut nici una si dupa astea 45 nu o sa mai ai o luna nimic. Cate ore pe zi ai la clasa? Un angajat normal sta la serviciu peste 8 ore si poate uneori mai rezolva una alta chiar si dupa.

      Am avut vecine profesoare si cunostinte apropiate. Stiu foarte bine relaxarea pe care o emanau. Cei care sunt putin mai activi se pun pe facut meditatii si scot bani frumosi din faptul ca la clasa nu se ocupa cum ar trebui de elevi. Uite ca de meditatii au vreme, culmea. Chiar si cu atatea lucrari de corectat si pregatiri intense.

      E bine stiut stilul nostru de a ne da cu fundul de pamant cand cineva incearca sa priveasca obiectiv ceea ce facem. Asta este. Dar haideti sa ramanem la un nivel decent al dialogului, in care schimbam opinii si nu ne adresam flegmatic unul altuia. Cu atat mai mult cu cat nu ne cunoastem.

    • Andrada, nu toti plimbam hartii ca tine.

    • Mai Mihai, uite ce zic io.
      Daca ai copil / copii, sau cand o sa ai, trimite-i tu la scoala 50 de saptamani pe an, ca sa nu aiba profii concediu. Si lasa numa doua saptamani vacanta, ca-n multinationala. Vacanta nu e ceruta de profi, e prevazuta pentru copii. Tu pe-ai tai trimite-i la scoala si in vacanta, vei gasi profi acolo.
      Tie ti se apleaca de jobul tau inca din ziua de miercuri, dar copilul nu rezista 300 de zile pe an (am scos wkendurile) sa faca scoala.
      Si stai tu linisitit, ca nici in vara nu au liniste profii.

    • @Mihai,

      Profesorii aia au 18 ore/saptamana de predare la catedra. Pe langa catedra mai sunt si altele… pregatirea lectiei, corectarea lucrarilor, sedinte cu parintii, sedinte de consiliu. Dar pentru ca nu au birouri in scoala fac o mare parte din activitati acasa. E drept, poate nu ies 8h/zi. Sau poate ies mai multe. Dar schimba cutuma, construieste birouri in scoala pentru toti profesorii (si nu-mi zice de cancelarie) si apoi poti sa ii vezi cate ore muncesc.
      Apoi, mai sunt vacantele alea lungi, zici tu. In care o mare parte dintre profesori isi pregatesc si isi sustin examenele de grad si alte perfectionari. E drept, poate intr-un an au vacanta mai lunga dar in altul nu au deloc. Si e drept, exista profesori care freaca menta la greu.. dar nu despre astia vorbim aici.

    • People vremea mea, acum 7 ani, se mergea cu 100 de lei la română și matematică, 50 de lei la celelalte. La oral scăpai mai lejer, o ciocolată, o floare, o gogoașă, etc. Plus banii de protocol. Dar se știa cu 15 minute înainte sa vina comisia în control. Liceu de top din Constanța.
      Cat a fost anul asta?

  2. @Mihai
    Se vede ca nu prea ai trecut pe la scoala, de exemplu clasa a XI-a termina cursurile pe 13 iulie iar activitatea profesorilor incepe pe 1 septembrie. De unde iti ies tie 11 saptamani de vacanta vara e un mister.

  3. Inteleg ca parintii copiilor care intra in primii 10 sunt indreptatiti si acoperiti sa refuze plata protocolului ? Pai daca e pe criterii de performanta , zii asa :).

  4. Breasla profesorilor e cea mai mizerabila si își merita soarta. De fiecare data când au avut cereri, altfel întemeiate, s-au cacat pe ei cu greva de 5 minute după care au pus botul la toate păcălelile de 2 lei. Sa blocheze anul! Sa nu vina la bac! Sa lupte pt ce vor! Stau degeaba cu curul pe canapea si se plâng ca nu le baga nimeni nimic in traista.

    • Bine zici.
      Scoala de stat scoate tampiti pe banda rulanta.
      E cel mult o cresa pe timp de zi, in nici-un caz „scoala”.

      Eu as finanta scoli private in egala masura cu scolile de stat, in felul asta o parte din popendulatie sa aibe sansa unei educatii cat de cat normale.

      Altfel…

  5. Din cate stiu acel protocol este strict pentru profesorii supraveghetori de la acea scoala. Lucrarile sunt apoi corectate in alte scoli de catre alti profesori, de multe ori chiar in alt oras decat cel unde s-a dat BAC-ul.
    Acum multi multi ani, lucrarile se corectau in aceeasi scoala, si atunci da – fondul respectiv era pentru ei.

  6. Nu stiu cum e acum, cand am dat eu bacul am vrut sa strangem protocol (nu, nu spaga deghizata in protocol) si ni s-a interzis pe motiv ca ar fi impotriva regulamentului de desfasurare a examenului. Asta era inaintea camerelor de filmat.

  7. clasic romanesc..vad ca e de cacat sa fii profesor si cum actionez: ma fac profesor si apoi fac scandal ca de ce e de cacat…pai nu stie toata lumea cum e sa fii profesor? cum pendula mea sa te faci profesor si apoi sa ai pretentii. e o tara libera retardule/ retardo. nu te tine nimeni profesor/profesoara. asa ca multa muie tuturor celor care n-au reusit sa-si gaseasca alt job, s-au facut profesori desi stiau conditiile, si apoi au facut gura mare.

    • @ mihai:
      Asadar, ii acuzi pe profesori ca nu s-au „orientat” la timp, astfel incat sa nu-si aleaga aceasta cariera de care oricum s-ar fi plans… sau ca au facut-o intentionat, din masochism. Wow. Te doare?
      Pe linia asta de gandire jumatate dintre facultatile din tara ar trebui sa fie goale, ca de, nimeni n-ar trebui sa vrea sa se faca educator, invatator, profesor si (ghici!) doctor – ca nici doctorii nu sunt foarte multumiti de situatia lor ca breasla, isn’t so?

      Dar acum, ca i-ai expus tu pe prefacuti pe un blog de mare circulatie :) s-a terminat cu sarada, parca vad ca luni vin zeci de mii de profi cu demisiile in mana. Banuiesc ca intr-o astfel de eventualitate, voua, corporatistilor, v-ar face firmele alea pentru care sariti si-n foc gradinite, scoli si universitati, iar diplomele vi le-ar semna patronii? Ca de ce sa ne mai obosim cu teoria, cand practica e totul?

      Apropo, cadrele didactice sunt cea mai numeroasa breasla din Romania, calculati ca preuniversitar+universitar. Legat de asta, desi personal mi-as dori un scenariu de tipul celui descris de PCH la postul nr. 4 (ca o razbunare tardiva pe sistem, ca maica-mea, invatatoare, a iesit deja la pensie…) ii sfatuiesc pe cei cu copii de scoala sa se roage la D-zeu dragutzul sa nu se-ntample! Ca profesorii isi vor educa singuri copii, ca sa nu piarda anul si bacul, eventual in sistem troc (ala de chimie ii mediteaza pe-ai alora de romana si invers…), dar pe-ai celorlalti, poate doar fantoma lui Spiru Haret! Zic si eu, ca romanu’ cu fata absolventa in Austria si stabilita in Suedia, tot la o corporatie (sic!).

    • NOU
      #22

      Imi este atat de mila de tine! Sincer. Poate in tine a fost vreodata ceva bun, dar s-a dus demult. Ti-as scrie vreo doua pagini din care ti-ai da seama (oare?), cat de mic, de lipsit de substanta esti, ca un fluture caruia a iesit afara noaptea, dar il las pe bunul Dumnezeu ( si stirile de la ora 5) sa aiba grija de tine.
      @zoso: multumesc ca l-ai lasat sa se manifeste în toată splendoarea lui

  8. Mda… Acu vreo 2 ani, sotia mea a fost obligata sa meargă la supravegheat la BAC. Stăteam într-un sat la vreo 30 de kilometri de unde trebuia sa meargă. Primea 18-20 de lei pe zi… impozabili, în condițiile în care mersul cu ocazia costa 10-12 lei (cu masina sa calculeze corporatiștii) . În zilele în care mergea la supravegheat se trezea pe la 5 jumate ca înainte de 7 trebuia sa fie acolo, venea acasă pe la 5 la amiaza. În timpul examenului nu aveau voie sa mănânce (de la 9 pana pe la 2)…în săli nu era aer condiționat și stresul mai nou era maxim… A… Si nu aveau voie sa iasă din școală deloc… Deci sa vina deștepții de la corporație sa mai zică ceva (sau ei nu au făcut scoala în România?)
    Sa va zic cum e în Canada? Numa una vă zic…. E mai mult liber decât în Ro

  9. Nu știu unde ai auzit tu de 16 lei, dar sumele cerute pentru protocol sunt mult mai mari (între 60 și 80 de lei am dat eu în Sighișoara acum câțiva ani).

  10. Acel protocol ar trebui sa fie si pentru elevi , in fiecare clasa sa fie apa rece, ceva suc, cafea poate, hartie la baie , liceele in general au cantina si pentru profesori se pot face niste sandwichuri la cost care o fi la mai mult de jumtatate decat la orice shaormerie.
    Am fost profesor pe alte meleaguri un an de zile, pe langa orele de la clasa erau orele de pregatire pentru clasa asa ca munca se dubla dar elevi, studenti nu vedeau acestea. Un profesor nu poate avea o noapte de betie si a doua zi de dimineata sa se prezinte la scoala, imposibil de luat vacanta cand vrei, dar partea buna ai aproape 3 luni de vacanta intr-un an.

  11. Am participat 12 comisii de bacalaureat in ultimii 8 ani, si pot sa spun ca majoritatea comentariilor de mai sus au un sambure de adevar. Pentru cine vrea adevarul gol golut, doar in privat.

    • deci cum e ? pentru ce dai bani de protocol daca lucrarile se duc la alt centru de corectare ca se contrazice cu al doilea alineat

  12. @ciupercutz eu chiar vreau sa stiu. Nu de alta dar am bac peste cateva zile :))

  13. Asadar, dupa ce ne tot dam rotunzi ca romanii sunt ospitalieri, darnici si fac si dreg si te pun la masa si sacrifica pentru oaspeti si ultima gaina din batatura etc. (lucru perfect valabil in tara asta, in nenumarate situatii si cazuri de interactiune sociala), cand vine vorba de o comisie de bacalaureat aka. un grup de oameni despre care se stie ca vor sta ore intregi in liceul respectiv, lucrand sub presiunea timpului si a raspunderii pentru corectura, platiti prost oricum, sa le dai un sendvis si-o apa minerala devine o crima.
    Eu am dat bac-ul in 1989, era o saracie lucie si tot au avut profesorii pe masa apa Borsec si eugenii. Am strans atunci cate 2 lei si 50 de bani de om, era 6 lei biletul de film si 2,25 o paine. Iar azi, cand golanashii si parapantele dau sute de lei pe hainele pentru balul de absolvire a liceului, despre asta discutam? Ce generatii de rahat…
    Stati linistiti, ca o sa picati bacu’ nu din cauza corecturii, ci de prosti ce sunteti, c-aveti in cap numai fotbal, boarfe de TV si manele. Iar aia care-o sa-l luati, o sa veniti la mine la firma sa va dau o paine, convinsi ca Slovacia are granita cu Romania si Mussolini a jucat pentru AS Roma!

  14. Profesorii iau salariu un an de zile, in care un om normal munceste 46-47 saptamani, leprele astea doar treizeci si ceva, sa nu mai zic de norma de handicapati de doar 18 ore saptamanal.

    Nu, profesorii nu trebuie sa fie platiti in plus nici pt supraveghere, nici pt corectare, nici pt corijente, ca de aia au salariu!

    Odata la 4 ani trebuie sa fie obligat fiecare, ori sa supravegheze, ori sa corecteze la bac/capacitate.

    E frumos sa faci meditatii pt pregatire la bac, dar nu e frumos sa corectezi lucrari sau sa supraveghezi, din partea mea sa-l desfinteze.

    Eu as privatiza maine tot ce inseamna educatie, si piata sa-si aleaga, vor sa faca carte, sau vor sa ia diplome la kg! Tot piata sa le decida si acestor viermi salariu, dar nu stiu de ce am impresia ca vor plange dupa invatamantul de stat!

    • Pot sa-ti inteleg nemultumirea, dar nu si sugestiile.

      Nicaieri in lume nu poti sa mergi pe ideea desfiintarii invatamantului public, nici mcar la nivel national. Ideea aia din Constitutie [ART. 32 (1) http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a32%5D nu e o inventie romaneasca, ci un principiu universal valabil.
      Dovada ca pana si cele mai liberal-capitaliste state in frunte cu SUA nici macar nu s-au gandit vreodata sa renunte la invatamantul de stat.

      In privinta echivalarii muncii,te asigur ca gresesti. Maica-mea a fost invatatoare si toata copilaria mea a avut „teme” de facut acasa (proiecte didactice, caiete de metodica etc.), atunci cand nu venea cu vraful de caiete si lucrari de-ale elevilor, sa le corecteze. Te asigur ca nu e deloc o viata usoara, ai pe cap zeci de elevi fiecare de problemele lui, pe parintii lor, la fel de diferiti, pretentiosi, adesea suspiciosi fata de materie, fata de tine ca om si fata de utilitatea scolii in general, la care se adauga inspectoratul scolar, de unde poti avea oricand o vizita la clasa. Toate astea sunt zi de zi, supravegherea si corectura la bac si alte examene sunt extra.
      Daca la preuniversitar principala provocare este sa trebuie sa tii clasa sub control dpdv al disciplinei si atentie la discutie, la nivel universitar ai deja parte de un duel intelectual. Eu insumi am avut ocazia, episodic, sa trec la catedra in mediul universitar, ca simplu colaborator extern. Pentru o ora pe saptamana, vinerea, pierdeam toata ziua de joi (fofilandu-ma de sef la slujba si apoi de nevasta acasa) documentandu-ma, revizuind materialul si punand semne pe hartiile cu informatii si date… si primeam 35 de lei pe ora, de acopeream doar benzina consumata.

      Fac apel la toti cei care cred, precum Basescu, ca a fi cadru didactic e frunza la ureche pentru ca „esti platit sa dai din gura si ai vacanta doua luni vara”… nu mai bateti campii. Nu ma intereseaza ce experiente ati avut voi in invatamant, pentru fiecare copil dezamagit de invatamant exista cel putin un altul care a fost lansat in viata cu succes de un profesor daruit cu har si/sau de o materie interesanta. Pentru simplul fapt ca, spre deosebire de doctori, munca profesorilor nu se vede „pe om” in doua-trei zile nu inseamna ca trebuie desconsiderati ca oameni si ca breasla. Mai ales ca majoritatea sunt femei, deci fac parte din sexul care are doua slujbe, una fiind familia.

      Food for thought:
      La unul din cursurile la care am colaborat, 40 de studenti la stiinte politice/master au fost pusi sa simuleze dezbateri parlamentare pe patru subiecte: securitatea publica, relatiile internationale cu Rusia, starea educatiei si cazul Rosia Montana. Dupa cele 5 minute alocate pentru impartirea pe grupuri, la educatie ramasesera doi in loc de zece, toata lumea se inghesuise la celelalte…

    • NOU
      #32

      Te incadrezi perfect cu @mihai. Imi doresc sa rămâi doar tu în final, ca in film, sa nu iti multiplici sămânța, sa mi-o aduci la scoala, ca sigur nu intra in bac.

  15. @Highlander: Nu toti profesorii sunt viermi, generalizarea e paguboasa. Da, sunt si lepre insa nu trebuie sa transformam meseria de profesor intr-una indezirabila pentru ca in felul asta se vor aduna doar viermii in invatamant.
    Si la un moment dat, poate o sa ai si tu copii…

    Nu uitati dragilor ca meseria de dascal nu e una usoara. Necesita un consum psihic deosebit. Daca sunteti invidiosi ca au 8 saptamani de concediu in plus de ce nu va faceti si voi profesori?

  16. „Și profesorul corector pe cine se răzbună că el stă nemâncat și nebăut? Exact. ”

    Practic nu ii lasa sa copieze, asta zici. Ceea ce nu e normal. Atata timp cat elevii nu au nevoie de inspiratie, putin conteaza cat de nemancat sau nebaut e corectorul.

  17. destepti, vad eu, sunt multi pe aici care isi dau cu presupusul despre profesori. Eu zic asa: fiti profesori o saptamana (numai una) si apoi mai discutam.

  18. just for the record: bani pentru protocol nu se mai strang. si asta de vreo 4 ani.

  19. Pe mine ma amuza profesorii din orasele mari care predau materii de BAC… Se plang juma’ de zi ca au salarii mici, dar „uita” ca au cel putin 5-10 elevi pe zi la meditatii unde cer de la 30 lei/ora in sus. Sa nu mai zic de faptul ca elevii aia au ajuns sa faca meditatii tot din cauza lor, deoarece nu se implica la ore. De ce? Pai cine mai vine la meditatii daca aia au inteles tot in clasa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile