Procesul tăierii unui nuc

Mergi la instituția1, după care la instituția2, după care cu hârtia de la 1 bagi la păcănele, după care, dacă pică roșie mergi la instituția2 cu hârtia de la 3, după care aprinzi lumânări la morți și la final îți bagi picioarele și faci cum te taie capul, că oricum nu iei amendă.

Așa se face o lege când vrei să fie încălcată. Când vrei să dai de muncă la 3 rânduri de bugetari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Si ne mai miram de ce lumea “se descurca”

    00
  2. Cred ca multe legi sunt facute ca sa aiba cu ce sa te prinda daca au nevoie sa te prinda. Sau ca sa fim in rand cu lumea buna, ca de aplicat fie nu se poate, fie nu se vrea. Si sunt mii de situatii de genu’

    10
  3. #nuaivoiesataiunnuc

    01
  4. Dislexia de dupa masa de pranz m-a facut sa citesc „Procesul tăierii unui cuc” … Deja vedeam o noua versiune a serialului „Suits”.

    00
  5. Am zis că leșin de râs azi ascultând la radio discutând despre modificările codului muncii:
    Noutatea era faptul că angajatul are dreptul să solicite mutarea pe un post liber, despre care consideră el că îi oferă condiții de muncă mai favorabile. Bun, zice gazda emisiunii, solicită și? Este angajatorul obligat cu ceva? Că de cerut putea să ceară și fără modificarea legii.
    Răspuns de la un parlamentar din studio: noutatea este că angajatul are dreptul să ceară asta, înainte nu putea fiindcă nu permitea legea.

    00
  6. Procedura e greoaie in toata Europa, dar hai sa facem un test: sa-mi dea o manuta verde cine stie de ce sunt atat de greu de taiat fara sa caute pe Google; o manuta rosie cei care nu stiu ca ai nevoie de asa ceva ca sa tai nuci.

    00
    • eu nu știu de ce sunt protejați.

    • Întrebarea corectă este de ce MAI este protejat?
      Toate beneficiile aduse de specie ne sunt la îndemână exclusiv din import, fără nicio contribuție de la pomii din curțile noastre.

      00
    • Facem studiul asta sociologic cu manutele si apoi va explic ce stiu eu despre asta (am aflat complet accidental,nici legea care interzice taierea nu face public si motivul, desi la momentul respectiv motivarea proiectului a existat, dar nu tot ce exista este si pe net).

      00
    • Nu stiu ca n-am cautat pe Google. Acum ne explici?

      00
    • cand sa revenim pt explicatie?

      10
    • Sigur, doar sa plec de la birou pt ca e putin research in spate si as vrea sa dau si niste surse cat mai corecte (pe cat mi-am putut da eu seama, este o specie protejata la nivel mondial, ca urmare a exploatarii excesive a lemnului de nuc dar SI pentru ca a avut un rol vital in supravietuirea oamenilor pe intreg continentul in timpul foametei din 47). Revin cu ce am gasit, mai complet, ca sa ne putem face o parere, pt ca la mom asta legea din 2003 (care preia legea din 54) NU preia si argumentele initiale.

      00
    • pentru explicatie mai intrati din cand in cand.

      10
    • La mine pe teren cand am vrut sa construiesc nu mi-au dat voie sa tai un frasin (de cca 10cm diametru). Doar sa il mut cu totul.

      Un prieten avea vreo 20 de salcami de balta (practic niste tufe mai rasarite) pe teren, nu a avut voie sa inceapa constructia pana nu au venit niste unii si i-au marcat pe aia pe care are voie sa ii taie.

      Aparent aici si cand faci accident de rupi un copac si mori, familia va plati copacul. Nu stiu daca e la misto, sper sa nu aflu.

      00
    • Scuze daca a parut ca facem pe interesantii, eram in mijlocul unor rapoarte si a durat ceva sa imi adun ideile, contextul ar fi urmatorul:
      Pe vremea lui Stefanita Lupu(fiul domnitorului Vasile Lupu) au fost 2 ani secetosi cumulati cu probleme economice majore si niste invazio de lacuste, ceea ce a dus la macinarea papurii si facut paine din ea (0 substante nutritive) si am ajuns Tara lui Papura-Voda.
      Imediat dupa al doilea razboi mondial, contextul economic semana cu cel care pare ca urmeaza acum, doar ca era mult mai rau. Vreo 2 ani secetosi, cumulati cu criza economica si cu faptul ca milioane de barbati nu s-au mai intors din razboi, pe tot globul dar in special in Europa, au condus la o mare foamente (46-48). Europenii dar si altii au recurs la „the old ways of survival” -au ajuns sa macine scoarta de copac (in special nuc), sa o faca paine ca sa isi amageasca foamea.
      In acelasi timp anii care au urmat razboiului, reconstructia tarilor grav afectate de marele razboi a necesitat un volum imens de material lemnos, care la momentul ala se taia nereglementat/slab reglementat (scopul era dezvoltarea/refacerea rapida, nu recensamantul pomilor) si uite asa au ajuns multiple specii de nuci printre care si Nucul Negru pe lista speciilor care, in acest moment sunt in stare de extinctie/pe cale de disparitie.
      In Romania interbelica erau in jur de 4.5 mil nuci, insa in 1975 se mai regaseau doar aprox 3 milioane din speciile de nuc locale.
      Neglijata cateva zeci de ani din diverse motive, productia de nuci recoltate a scazut de la aprox 250.000 tone/an, inainte de razboi, pana la cateva zeci de mii in anii 2000, insa a inceput sa prinda din nou dupa intrarea in EU, care este o piata foarte mare de consum – si justifica si pretul enorm (aprox 50 lei kg/miez de nuca) din prezent. Asta nu inseamna ca pomii nu produc, doar ca sunt ignorati.
      In 1954, autoritatile au luat primele masuri de protejare a speciei, in acelasi timp cu restul tarilor din occident, alarmate de uscarea masiva a pomilor din cauza razuirii scoartei, a taierilor pentru marirea suprafetelor agricole, pentru exploatarea masei lemnoas, pt mobilier etc, printr-un decret care stabilea si conditiile in care se pot face taierile.
      Legea a fost reconfirmata in 2003, tot fara o explicatie, iar batrani ca bunica-mea, care sa iti povesteasca in detaliu cum a mancat minim 3 ani scoarta de nuc, nu mai sunt multi in viata.
      BBC a tratat superficial subiectul intr-un episod al „Ferma de razboi”, documentar de inspiratie istorica/ experimenta, dupa care am tot cautat resurse scrise si n-am reusit sa gasesc decat numeroase statistici, de la care ajungi sa-ti dai doctoratul, dar nu spun povestea.
      Una dintre resurse:
      https://forestlegality.org/risk-tool/species/black-walnut

      Pentru cei cu TLDR: e o regula globala care apara specia umana de disparitie, impunand restrictii legislative la nivel mondial pentru speciile de pomi fructiferi care au salvat omenirea de foamete dupa WWII, si spre norocul nostru legea este inca in vigoare.
      Implementarea e romaneasca, dar intentia e sa ne ajute sa nu crapam in anii secetosi/de criza/dupa razboaie. Practic legea interzice preventiv (lucru atipic pentru o tara in care nu suntem obisnuiti cu asa ceva).

      00
    • Scrisesem 1.3 km, s-a ratacit, rezum:
      Inainte de 1940, in Ro erau aproximativ 4.3 milioane de nuci, cu o productie de aproximativ 200.000 tone de fructe.
      In timpul razboiului, in special in „44 si `45, nu s-a cultivat terenul agricol, barbatii plecati la razboi nu s-au mai intors, unii au ramas prizonieri, altii au murit pe acolo, iar in urmatorii 2 ani seceta, criza economica cauzata de razboi, etc, au dus la o mare foamete in `46-`48.
      Cum prea multe de mancare nu erau, oamenii au recurs la razuit si macinat coaja copacilor, asa cum in vremea lui Stefanita Lupu au recurs la macinat papura pentru a coace paine. Asa cum am ajuns atunci tara lui Papura Voda, de la aceasta razuire care a uscat copacii, de la cativa ani foarte frigurosi, de la defrisari masive ale padurilor de nuci pentru exploatarea lemnului,, in 1948 mai aveam undeva la 1.7 milioane de nuci, cu o productie de aprox 37.000 tone. Declinul a continuat pana cand, in 1954 sau 1957, s-a ajuns la un plan national de redresare a nucului care era deja la nivel mondial specie pe cale de extinctie (sau extins, in functie de soi) cu obiectivul de a ajunge la 1 milion de nuci.
      Dupa 70 de ani de protejare a speciei, s-a ajuns abia in 2022 la prima pozitie in topul celor mai mari producatori de nuci din UE, cu o productie anuala in scop comercial de 60.000 tone, in 2021. (sursa https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Agricultural_production_-_crops&oldid=550150#Fruit)
      Politica din anii 50 nu a fost o idee originala, a fost o politica globala de protejare a multiple specii de nuc devenite in pericol de extinctie, care salvasera populatia de la injumatatire (ceea ce oricum incepuse razboiul era sa termine foametea).
      Povestea cu razuit scoarta de copaci am vazut-o pe BBC, cred ca la Wartime Farm, dupa care am intrebat bunicile care aveau 12-13 ani la vremea aia si mi-au confirmat ca, de foame, asta devenise aliment (desi probabil toxic).

      00
    • eu stiam ca sunt marcati pe harti militare ca puncte de reper ca se vad bine din aer

      00
    • Am gasit si explicatia cu hartile militare in vreo 2 locuri, dar nu sufiecient argumentata cat sa imi dau seama daca e plauzibila, insa, la momentul ala, nu statea omenirea foarte bine cu coordonatele GPS.. in timp ce acum, o busola buna face cat 15 nuci. Sper.

      00
  7. Comuna natală. Comună străbătută de un mare DN. De o parte și de alta nuci mari de când erau bunicii copii. I-au scos efectiv pe toți , de pe ambele părți pentru a putea face șanțul de canalizare.🤦🤦
    Ce legislație or fi respectat?

    10
  8. Subscriu. Am avut de taiat un nuc ca era pe mijlocul parcelei si nu puteam construi. Fiind bine intentionat am inceput sa merg de la o institutie la alta sa cer voie. La final am renuntat si l-am taiat. Nu a venit absolut nimeni sa ma intrebe nimic. Unele legi sunt facute sa fie incalcate.

    00
  9. livada cu nuci Ozana, Bucuresti, in anii 2000 a fost „retrocedata”; acum e livada cu vile. la vremea respectiva nu s-au uitat nici macar la procesul intentat de societatea civila.
    ma gandesc des la ei si ii injur de mti si de familii, mai ales cand ma duc cu fie miu la mama dracu in alt parc ca sa faca si el pe copilul intr-un spatiu protejat.

    00
  10. Nucul e foarte important ca sursă de hrană în perioade de restriște economică puternică. Și e important tocmai pentru că crește fără ajutor, în multe zone din țară. E aproape o plantă invazivă. Nuca e ușor de cules, păstrat, mâncat, prezervat, și e foarte nutritivă. Eu văd mereu oameni ieșit la „dat după nuci” în perioada asta.

    Eu lucrez ca arhitect și am pățit des să am beneficiari supărați pe câte un nuc răzleț pe terenul lor. Un tip, dezvoltator imobiliar, avea un nuc imens pe un teren. După multe încercări de a obține aprobarea să fie tăiat (respinse toate de autorități), omul l-a tăiat într-o noapte. A doua zi, au venit inspectorii de la Direcția Agricolă, amendă 10.000 lei. A plătit-o.

    Asta cu protecția nucului e ca legea cu cota specială a soției supraviețuitoare, lege făcută în 1944, și rămasă încă, când mulți bărbați nu se mai întorceau acasă.

    01
    • Amenda 5000-10000 lei, i-a dat maximum de 10000 dar el tot jumatate din minim adica 2500 lei a platit. Cred ca l-a afectat tare.

      00
  11. Sper că vinzi lemnul la o fabrică de mobilă, sau îl pui la uscat. Ies chestii mișto din el.
    O drujbă și o rindea îți trebuie.

    00
  12. Tata a pus doi nuci în curte, lângă poartă, acum vreo 15-20 de ani.
    Ar trebui să mă pregătesc sufletește de pe-acum pentru acest proces?
    Apropos, există vreun registru al nucilor? Vreun caiet în care sunt trecuți? Întreb de curiozitate, că tot dă amenzi direcția agricolă .

    00
    • Stiu ca gasisem o harta la un moment dat, si erau vazuti de sateliti si incercuiti (parca si recunoscuti). Erau aproape toti luati in vedere, pe proprietatea pe care ma uitam eu.

      00
  13. Prin una din zonele în care am rădăcini, există o credință populară care zice că cine plantează un nuc moare când ajunge nucul nu știu cât de gros.
    Când și-au făcut bunicii mei casa, bunică-mea a pus o nucă intr-o coastă cu care se termina grădina (terenul era tot al lor) și a păzit lăstarul de soacră-sa, care-i dădea toată ziua cu zicătoarea-n sus și-n jos.
    Conform credinței populare amintite, bunică-mea ar fi trebuit să moară acu 30-40 de ani, da’ a murit anul ăsta la 87. Și a avut o bună parte din viață propriile nuci pt înmormântari, pomeni și parastase. :)

    00
    • @AB
      Cand ajunge „nucu’ cat gatu'”
      Stiu si eu de vorba asta de pe la unul din bunici.

      N-am mai intalnit pe cineva care s-o mai fi auzit in viata reala pana fix acum dar intotdeuna am incercat sa mi-o explic, pentru ca era dubios se legi plantatul unui pom de asta, si am tinut-o minte.

      O varianta ar fi ca ciorile ( sau stancutele) obisnuiesc sa ia nuci in cioc si sa incerce sa le sparga de pamant ca sa le manance continutul.
      Pe unde am copilarit in Baragan se spunea ca „nucii cresc unde ii scapa polițist din cioc”, cumva „cum a vrut Dumnezeu” si posibil de aici credinta ca nu te-ai pune cumva la egal cu Sefu al’ mare daca il plantezi.

      Sau poate tocmai pentru ca e vorba de polițiști, legatura nu e chiar de bun augur si de aici ideea ca nucii au lagatura cu demonii si danseaza ielele pe deasupra lor.

      Mai sunt si credintele ca „nu e bine sa dormi sub nuc” pentru ca sub nuc aparent nu creste nimic, deci nici viata n-o duce prea bine. Iar de animale de curte intoxicate cu iod dupa ce au mancat coaja de nuca am mai auzit, asa ca „dormeau sub nuc”

      In plus tin minte ca la un curs de antropologie in facultate s-a mentionat scurt „Legenda lui Dumitru care s-a suit in nuc sa-l vada pe Dumnezeu”.

      PS: Acum impins de curiozitate am dat de urma studiului astuia: „NUCUL ȘI NUCILE ÎN MENTALITATEA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ” Delia Anamaria RĂCHIȘAN (il gasesti pdf la o cautare pe Google)

      Asa ca strabunica s-ar putea sa nu fi fost chiar rauvoitore. Pur si simplu perpetua un obicei.
      Uneori uitam ca pana la inventarea medicinei moderne, oamenii nu prea aveau alta biblie decat obiceiul si superstitia:)

      Oricum ai da-o , nucul are parte de un fundal mistic interesant pe la noi.

      00
    • Această ziccală o știu și eu de la bunică-mea de lângă Roman. Dar, e dintre cele doar zise, a plantat și ea, a lăsat și copiii să planteze. A plantat mama în curtea blocului dou, au ajuns frunzele la geamul ei între timp, la etajul 5. Sunt foarte apreciați nucii în Moldova pentru umbra deasa și fructe, dar și ca lemn. Cu toate astea, bunicul deși e tâmplar, n-a tăiat niciun nuc până efectiv era prea bătrân și amenința să rănească pe cineva.

      00
    • Chestia asta mi-a povestit-o bunică-mea acum mulți ani, cel puțin 15-20, așa că am uitat cât de gros trebuia să fie nucul, dar gâtul pare o comparație bună. Nu mai am pe cine să întreb, bunică-mea a murit anul ăsta, ultimul dintre bunicii mei.
      Și taică-meu nu cred că știe faza. Bunică-mea avea obiceiul să împrăștie tot felul de chestii întelepte sau informații interesante ici și colo, mai multor persoane, răspândite cu zgârcenie printre tone de bârfe despre vecini, pe care n-aș fi reușit să-i identific.
      Nu cred că străbunică-mea a fost răuvoitoare, cred că nici bunică-mea nu a considerat-o pe soacră-sa răuvoitoare, poate doar o babă (bunicul meu a fost cel mai mic copil al străbunicii în cauză, avea deja frați adulți sau adolescenți când s-a născut) superstițioasă și cicălitoare. :)

      Mă bucur că am aflat tot cuprinsul superstiții. Mulțumesc!

      Am mai întâlnit ceva asemănător cu „nu e bine să dormi sub nuc”. Într-o carte de Gerald Durrell se vorbea de o superstiție asemănătoare despre chiparoși (cred, nu-mi amintesc exact), se spunea că își bagă rădăcinile, prin urechi, în creierii omului adormit și ii fură inteligența. :)

      00
  14. din ce am discutat io cu prietenul meu arhitect, nucii (și parcă și cireșii – nu bag mâna -n foc) sunt folosiți drept repere pe hărțile militare încă din sec 15-16, nu doar in țările române ci în toată europa. există un cadastru al orașului București întocmit de mapn in anii 80 in care sunt marcați nucii (parcă și cireșii) și fântânile foarte precis. arhitecții care lucrează în București sunt aproape convins că știu despre planu ăsta cadastral ca e singurul care detaliază tot Bucureștiul.
    de aia sunt protejați de lege nucii – pt ca armata nu ar trebui sa se bazeze decât pe propriile mijloace.
    ps: rezumatu de mai sus se găsește in primele doua pagini de google pt cine e curios

    00
  15. La cati nuci cresc aiurea la mine in curte, trebuia sa vand doua masini noi ca sa platesc amenzile.
    Noroc ca se ara in zona ca altfel aveam padure de nuci in jurul casei.
    Culmea am lasat cativa sa creasca in zona si acum trebuie sa-i tund anual.

    00
  16. Te chinui atat sa faci un video pe tema asta dar nu te ostenesti 10 secunde sa te uiti in DEX si sa vezi ca se pronunta PROPRIETAR, PROPRIETATE, PROPRIETATII…etc. Da, stiu, offtopic dar ma zgarie pe timpan.

    00
  17. raspuns de la primarie: „A batut vantul in sat ieri si la rupt – hai sa nu ne complicam cu acte.”

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile