Problema asta cu zilierii există de minim 10 ani

În fiecare an e aceeași poveste. Unii se plâng că nu găsesc oameni, alții se plâng că 100 lei pe zi sunt prea puțini bani.

Mi se pare că soluția e simplă: ori găsești soluții să plătești mai mult, ori dai faliment. Nu e normal să te plângi atâția ani. Faci ceva greșit. Vinde cu mai mult ce produci, ca să ai bani să plătești muncitorii. Aliază-te cu alți 10 din zonă și angajați-i pe tot anul. Ceva.

Soluția cu „cultivă altceva” nu e tocmai potrivită, că nu prea îți vine să scoți vița de vie, că nu e o cultură ușoară. Poți aplica asta la pepeni, la castraveți, la cartofi, nu și la viță de vie. Dar mă gândesc că există un profit chiar și așa, plângând, că altfel nu ar rezista pe piață de atâția ani.

Ce aș mai vrea de la reportajele astea e să spună fiecare plângăcios ce suprafață cultivă și câți angajați are. Așa, pentru context.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Romania -> Vestul Europei si Asia -> Romania. Pana atunci, cum bine ne zice Pitici – smiorc, smiorc in continuu..

    01
    • Sau altfel Asia->oleacă prin România-> vestul Europei.

      20
    • NOU
      #3

      Bă da sa pună 10-20 RON la sticla de “diamant” (vila vineea de ex), ca îl vinde cu banii si are si 200 pt ziler… ce masa mare e mare lucru. La “țărăncuța trântită in iarba” de la jidvei e mai greu ca e 14 RON, aici n-are ce mai pune😀😂🙈

      00
  2. Poti sa ridici pretul oricat, ca samsarii dicteaza pretul, iar producatorii accepta ca sa nu ramana cu marfa.
    Socrul meu aduce oameni din Vaslui, ca aia din Focsani nu se preteaza la munci din astea. Cred ca le da 150 de lei/zi+masa, plus ceva cazare si unii chiar si asa stramba din nas. Eu i-am oferit solutia cumpararii unui utilaj de cules, dar e scump si nu vrea sa inveateasca. Ce sa mai, agricultura numai cu sapa si lopata, ca altfel nu stie. Atunci sa se chinuoe, ce sa-i fac..

    00
    • Poti sa dai un link cu un utilaj de cules, pls?

      00
    • @Leo,uite unul pentru varza: https://youtu.be/yFiZYPagYJc

      00
    • Cele noi costa enorm. Asociatiile de viticultori cred ca si le pot permite sau macar sa inchirieze. Gasesti la ocazie in franta cauta in google : machines a vendanger.
      Insa ma intreb daca merg si la viile noastre de pe spalieri inalti. Am urmarit un demo cum se regleaza inainte de a intra in vie la a scutura strugurii.. cine conduce masinaria trebuie sa faca un curs de specializare.

      00
    • Pai cine il pune sa vanda la samsari ?

      01
    • Asta cu samsarii este în aceeași cheie cu zilierii. Îl obligă vreunul să vîndă cu 5 lei? Sau nu poate vinde unor firme? Nu poate face vin? Nu cred, dar e ușor să zici „samsarii” sînt de vină că nu vinde cu 500% profit net.

      01
    • Samsarii. Am fost zilele trecute să iau niște legume, să facă nevasta pentru iarnă. Nu că nu s-ar găsi prin magazine, dar orgoliul de gospodină. Centura Constanța, angroul* de legume. Numai suedezi. Și cei care vin cu marfa în cantitate mare, luată de la producători, dar și cei care iau cu lădița, pentru a vinde în piețele din Constanța, la preț dublu și ceva. Numai suedezi, UNUL nu era față palidă. Bon fiscal? Să nu muriți de rîs, cumva…

      10
    • Cules de vie, mecanizat, la Crama Oprisor:
      https://m.facebook.com/CramaOprisor/videos/310398592871591/

      00
    • TEHNOLOGIE EXTRATERESTRĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Uite unul pentru struguri, cand se va aproba.
      https://www.youtube.com/watch?v=1I6AF24zfSM

      00
    • noi nu ne permitem (in medie) sa copertam un acoperis de bloc P+4 cu panouri solare, de unde bani de utilaje agricole.

      Mai bine un X6 SH :)

      00
    • Romanului nu ii e bine. Prin definitie, romanul se plange. Are bani, isi ia ceva casa/masina, ceva ozn, ce iti zice? Daca te cunoaste, iti zice ca nu e CHIAR asa misto,ca undeva in coltul din pod e un loc unde a trebuit sa refaca ceva. Sau ca masina nu trage, consuma mult, face ceva
      Legat de plansul ca nu sunt oameni pt munci, la fel. De ce nu sunt? Ca nu vrei sa iti bati capul tot anul, tu vrei 1 luna. Problema e ca toti vor in aceeasi luna. Si atunci, nu e normal ca si zilierii sa faca mutre, cand au de unde alege? Nu mai vrei zilieri, dar nici angajatii full-time? (Re)tehnologizeaza-te… aaa, e cu bani, e cu gandit pe termen mediu… Asociaza-te! Stai, ca ala te fura, ala e prost… deci, care e de fapt problema? Te plangi pentru ca nu poti sa faci altceva. Desi ai putea

      01
  3. N-au de ce să se plângă. Un om acceptă să muncească pe cât consideră el de cuviință. Îi acuză că se strâmbă la 150 de lei pe zi, de parcă le-ar face o binefacere dându-le atât. Aplicați chestia asta invers: Vreau mărire de salariu, dacă nu, plec. Răspunsul patronului: “Și? La ușă mai sunt 2 ca tine care vor să lucreze chiar pe mai puțin”. Mă bucur totuși că în unele domenii rolurile sunt inversate, doar că angajatul (chiar și zilier) înghite și își acceptă situația, patronii doar se plâng și ar ține și de centime. Evident, nu e intocmai analiza muncii de zilier, but you get the idea.

    01
    • Pana la urma e o treaba de oameni necalificati. Se culeg struguri, nu se proiecteaza avioane. Mai mult de atat, nu care cate 3 saci de ciment deodata.
      Lumea vrea sa fie platita cu bani multi si sa munceasca foarte putin, sa nu care, sa aiba pauze de masa si asa mai departe. Totusi, ajutorul de somaj e vreo 700-800 de lei pe luna si banuiesc ca unii accepta si asa ceva.
      As vrea sa traiesc ziua aia cand totul va fi automatizat, la agricultura cel putin, sa ii vad pe astia cum ar visa la una de-un leu

      10
    • Defapt nimeni nu vrea să rezolve nimic.
      Pentru că nu vor să încheie odată pentru totdeauna problema. Chiar la Vali am văzut acum câteva zile un clip cu un fel de combină de cules strugurii.

      00
    • @Pedro, E vorba de cerere și ofertă, nu de expertiză, ceea ce e o realitate.

      De ex tu zici de proiectarea de avioane, care corect, e o muncă extrem de dificilă mental, dar cantitativ e o industrie/piață mică. Dacă mâine ai zeci/sute de mii de absolvenți dintr-o dată ca proiectanți de avioane, o să moară de foame pentru că nu avem nevoie ca planetă poate să proiectăm atâtea avioane. Din contră, avem nevoie de mai mulți oameni să le producă, nu să le proiecteze.

      E la fel cu munca de birou în bănci care era tare la modă în anii 90-2000. Toți visau finanțe bănci. Din nou, corect, muncă ce nu o poate face orice necalificat. Dar în același timp, cât de mare poate e cererea de angajați în bănci? Câte sucursale poți avea totuși ca să-i angajezi pe toți?

      Doar pentru că ceva e greu, nu înseamnă că e și util societății, la fel și invers. Dacă nu este cine să culeagă mâncarea de pe câmp și n-avem ce mânca, la ce folos o să ne fie avioanele proiectate de intelectualii ăia? (exemplu absurd dar înțelegeți).

      01
    • @Pedro, salariul e stabilit, în cea mai simplă formă, după disponibilitatea calitativă și cantitativă a forței de muncă. Așadar, între cele două există o relație invers proporțională: pe măsură ce locul de muncă pretinde o calificare mai avansată pe atât se limitează disponibilitatea cantitativă a forței de muncă, având drept consecință creșterea salariului. Logica e bună, însă fenomenul ăsta poate fi influențat de o serie întreagă de factori, iar de aceea ajung muncitorii necalificați să câstige mai mult. Efectele factorilor, deși au o proveniență de altă natură, sunt similari cu cei din logica aia privind calificarea mai avansată direct proporțională cu volumul de forță de muncă: creșterea salariului sau, ma rog, a remunerației zilnice în cazul zilierilor. Mai greu cu automatizarea în Ro, nu prea curând. Nici germanii nu au automatizat culesul, ca altfel nu aveau nevoie de romani la sparanghel. Și e ca liberalizare curentului electric: de ce sa vând curent in ro (munca mea) cand o pot vinde in afara? Aia 150 de lei să-i țină pentru automatizare, sta 3 ani fără producție, combinat cu un credit.

      01
    • @Manu. da și eu cred că este vorba despre cerere și ofertă și mai cred că noi toți avem nevoie unii de alții. Faptul că unele munci sunt considerate ”câh” și evident prost plătite face să avem acolo deficit.
      Oamenii care lucrează pe câmp au parte și de o erodare mai mare a sănătății, este muncă grea, trebuie să fie plătiți mai bine

      00
    • Daca platesti 100 pe zi si nu iti vin oameni, indiferent de ce job oferi – ne/calificat, ne/periculos, etc, inseamna ca nu oferi suficient. Da, or fi multi cu ajutoare sociale in jur, multi carora nu le place munca, dar nu de asta nu vin – pur si simplu intre ce oferi tu si ce au ei acum nu e diferenta suficient de mare incit sa ii convingi. Vrei sa isi lase familia in alt judet ca tu ii oferi cazare gratis si „din cind in cind” o masa calda pentru 100 lei pe zi?
      Nu prea are importanta ca tu cunosti pe unul care e rocket scientist si cistiga 1000 EUR pe luna la nu stiu ce universitate din zona. Poate acolo e concurenta mare. La cules de vie nu e acum. O vrei culeasa, plateste 200, sau 300 pe zi. atunci o sa ai oameni. Poate si fizicianul ala o sa isi ia o vacanta de doua luni ca vede ca e mai rentabil sa lucrezi acum ca zilier la vie decit la el in scoala. Poate it mai vin si niste absolventi de gender/social studies care tocmai au pierdut un concurs de casieri la Mega Image.
      Ah, 300 pe zi e prea mult pentru afacerea ta`? Atunci te retragi din afacere sau cauti solutii out of the box, asa cum scrie Vali mai sus.
      Tot cum zice Vali, daca inca esti in afacere si te plingi in fiecare an de acelesi lucruri, „e de la an la an mai rau”, atunci probabil nu e chiar o problema care sa iti dea dreptul sa te plingi – oh, nu mai faci de un Bugatti anul asta si ai avut doar de un BMW… sa ne scuzi…

      00
    • sorry, am uitat ceva:

      Toti astia care va dati cu capitalismul nebun si piata libera si libera initiativa si antreprenoriat ala americana si alte libertati pe care le-ati auzit in filme: In momentul in care aveti probleme renuntati la toate ideile despre mina aia magica care rezolva totul pe piata si ati vrea sa intervina statul – sa faca, sa taie una-alta, sa dea niste subventii, etc.
      Nu ar fi mai frumos sa jucati dupa regulile la care va inchinati si sa dati ce cere piata sau sa va retrageti?

      01
    • Inerție de la besedeu, prea mulți oameni apți de muncă sînt pe ”social”. De aia strîmbă din nas. Dar bodegile sînt pline de la 9 dimineața.

      10
    • Nu gasesc oameni sa le culeaga viile (si restul muncilor din vie, presupun) nu pt ca is lenesi oamenii si stau pe ajutoir social. Nu gasesc pt ca munca in vie e un skill destul de specializat, si bineinteles ca au plecat si de acolo taranii prin Italia si prin Franta, unde ii platesc in euro ca sa le lucreze viile.

      Eu sunt de bastina dintr-o zona viticola din Transilvania, si multa lume a plecat asa, sa munceasca la vie in strainatate. Era o stire anul trecut in nebunia cu covid, a trimis un italian un zbor charter la Cluj sa-si duca angajatele din Romania (de primavara pana toamna, ca sunt multe chestii de facut intr-o podgorie).

      In plus, cred ca s-a intrerupt pe undeva transmiterea cunostintelor de munca in vie, ceea ce e trist – familia mea are in continuare vie, pe care o lucreaza cineva in regim de arenda, pentru ca eu nu stiu cum. Nici nu am timp, ce-i drept, dar ar fi fost fain sa stiu. Nu m-au mai invatat ai mei sa lucrez via, pt. ca isi doreau alte chestii pt mine (scoala, etc.) deci s-a rupt firul acolo. La fel s-o fi intamplat si prin alte parti.

      Dar, ca idee – mi se pare imposibil sa nu gasesti oameni sa-ti culeaga recolta (cel mai simplu) daca gasesti oameni sa o lege, sa o taie, etc. Care sunt activitati mult mai specializate, si si alea trebuie facute la timpul lor, nu e ca si cum poti lungi cu lunile activitatile alea.

      01
  4. Daca in septembrie ai nevoie de oameni la cules in August si Septembrie nu se dau ajutoare sociale. Ceva imi spune ca se vor gasi oameni la cules.

    00
    • Și le pui și botniță ca să nu poată mânca struguri în timp ce culeg.

      00
    • Vai ce cuvant urat, botniță. Se cheamă măscuță chirurgicală simplă.

      00
    • @Shoric – asta e whataboutism in forma diseminata?
      Le dai ajutoare sociale ca nu au cum sa isi castige existenta, nu? De ce sa le dai asa ceva cand au posibilitatea sa munceasca si sa castige bani?

      10
    • Sau, sau dai în pzm o lege că nu se taie ajutoarele sociale dacă oamenii au obținut venituri din munci sezoniere/ca zilier.
      Că am înțeles că unii nu se duc la muncă pt că le-au tăiat ajutorul social pt motiv că au avut venituri de nu știu cât.
      Cât se pot duce la munci d-astea?! 2-3-4 luni pe an. Intr-o oarecare măsură îi poți înțelege că le e teamă că-și pierd venitul de toamnă-iarnă. Muncitul cu ziua nu asigură destui bani să ajungă și peste iarnă.

      Sau oprește ajutoarele sociale vara, dar dă-le drumul automat toamna, nu alt dosar, alte acte, alt circ.

      Fă cumva să încurajezi munca fără că oamenilor să le fie teamă că-și pierd venitul ăla mic în perioadele în care nu e de muncă.

      Acum câțiva ani a vâjâit media de cazul unei tipe cu scleroză în plăci, boala destul de avansată și nu mai putea munci. Era pe ajutor de handicap și/sau d-ăla social sau pensie de boală, nu mai știu exact, dar ceva condiționat de neobținerea de alte venituri.

      Tipa publicat niște poezii, avea un cont de fb foarte popular, lumea i-a luat cartea sau i-a făcut reclama fie și doar în ideea de a o ajuta fără să pară pomană.
      A obținut fabuloasa sumă de 2-300 lei (că venit, profit, nu mai știu exact, cred că a publicat prin editură și atât i-au dat ăia; oricum o sumă de tot râsul). I-au sistat ajutorul social sau pensia de boală sau ce avea, pe motiv că a avut venituri din alte surse.

      Bine, să ne înțelegem, știu că unii sunt lepre.

      10
    • Confunzi un drept reglementat prin lege (venitul minim garantat) cu o activitate voluntară (muncă).
      Când condiționezi respectarea legii de o activitate voluntară, derulată între 2 entități private, ești analfabet.
      Îți doresc să plătești TVA 50% până când vei munci pentru patron duminica pe gratis.

      01
    • A sunat Dna. Turcan și a întrebat de tine Bigbear. Vrea să-ți ofere un part-time să-i scrii planul de redresare a puterii de cumpărare pentru Românii care muncesc în sărăcie.

      Dar să te grăbesți, doamna este foarte ocupată!

      00
    • @Vali – eu am scris ajutor social, tu te referi la venitul minim garantat care este complet diferit si vorbesti de analfabetism?

      10
    • @AB, este corect ce zici, culesul unei vii se face în câteva zile, nu 2-3 luni și oamenii își fac calcule: mă duc să culeg struguri ca zilier cu contract legal pe 100 de lei pe zi, 7 zile=700 și primăria nu-mi mai dă ajutorul ăla social pe luna aia pentru că am venit. Păi nu mai bine stau pe ajutor social nefăcând nimic ? Și da, este vorba de lepre pentru că sunt alții care s-ar duce dar este foarte greu pentru că au și ei un pic de pământ care trebuie lucrat și cules exect în perioada când au nevoie barosanii de zilieri și e greu dacă nu ai copii destul de mari ca să facă munca unui adult în ogradă dacă ai animale.

      00
    • @Shoric, am zis de 2-3-4 luni că mai sunt și alte munci agricole peste vară pentru care e nevoie de zilieri.
      Acum câteva zile la prășit, alte zile la fân, cules de d-aia și cules de d-ailaltă.
      Bine, eu amestec cu talent munci agricole din zone diferite, dar de amorul artei să zicem că în timpul unui sezon agricol există mai multe perioade în care e nevoie de zilieri.
      Asta nu schimbă cu nimic ce am zis mai sus.

      De asemenea, ceea ce menționezi tu rămâne adevărat chiar dacă zilele de muncă într-o vară ar fi mai multe decât cele 7 la cules de struguri.

      00
    • Interesant curentul socialist de pe aici insa problema este mai vasta. Daca nu ii oferi mijloacele si apoi nu il fortezi atunci foarte multi se vor complace in situatia lor si vor ramane timp lung pe suportul statului.
      Cand eram mic la mine la tara era o firma care muncea o vie, aducea in fiecare toamna muncitori din Bistrita, asigura cazare, mancare, salariu si o parte din salariu putea fi luat sub forme de cereale (ceea ce era interesant pt cei din Bistrita). Cei din satul meu nu erau prosti sa lucreze la cules via, nu se merita. Dupa un timp nu au mai gasit oameni sa vina la cules, dupa alt timp firma a scos via si s-a terminat distractia, cei din sat care atunci nu lucrau la vie si stateau pe ajutor social tot asa stau si azi, diferenta e ca atunci daca voiau puteau sa lucreze undeva, azi nu mai sunt optiuni.
      Viticultorul e apasat in jos la pret, concureaza pe piata cu producatori din Chile, China si dracu stie de unde, nu isi permite sa creasca preturile ca nu mai poate vinde. Exact la fel cum azi sunt legume de peste tot in piata sau lapte unguresc pentru branza si mere poloneze.
      Sigur, sa protejam oamenii, sa le dam ajutoare. Insa in acelasi timp oare asta nu ii condamna la o viata in mizerie, dependenti de domn primar si ajutorul ala infim?

      10
    • @Bigbear, pai daca ajutorul ala e infim nu ar trebui sa mearga la munca? ori riscul/oboseala e prea mare ori sunt ei lepre, pana acum n-am vazut ca majoritatea oamenilor sa fie lepre oricum nu mai multe decat oriunde altundeva, deci ramane ca plata aia e cam imputit de mica sa merite efortul, stiu ca exista o majoritate de 40-50+ care au fost spalati pe creier de comunism si vad ‘antimunca’ ca satana in piele goala dar hai sa ne uitam obiectiv daca intr-adevar merita. la fel sunt atatea job-uri de rupt oase care sunt platite nesimtit de prost, leprele alea sunt de fapt un procent destul de mic, restul vor doar drepturi civilizate daca tot ne dam ‘societate civilizata’ altfel eu sunt fericit daca ‘leprele’ astea incep sa dea in cap oamenilor macar n-ar mai fi lepre, ahahah

      00
    • Oamenii ar trebuie să înceteze din a mai invoca mitul populației asistate social, fiindcă nu sunt atât de mulți și, cum spunea cineva, nu avem o repartizare rural/urban a lor, ca să ne facem o idee despre faptul că satele sunt populate cu leneși. Eu garantez că nimeni, în România secolului 21, nu supraviețuiește cu ajutorul ăla infim. Nu avem contextul economic local din zonă și împrejurimi. Ăia dispuși să lucreze la cules au plecat în Germania, iar ceilalți posibil să fie angajați într-un loc decent, pe o sumă similară, dar sigură, că, apropo, vine iarna. Omul nu își permite să lucreze doar sezonier. Și munca la cules chiar e dificilă: murdărie, expunerea la soare și ceva îmi spune că, dacă remunerația zilnică e fixă, există și supraveghetori, așa că nu îți poți lua pauza când dorești. Ar fi fost interesant să ne spună articolul câte ore petrec oamenii la cules. Cred că sunt multe prejudecăți despre satele din România, alimentate de presă și alții. Da, există în sate câțiva leneși, dar hai să nu generalizăm. Și poate sunt zone unde chiar bate vântul, nema agricultură sau muncă de zilier continuă (măcar o lună).

      00
    • @marian Sunt spălați pe creier cu asistații care le iau banii. Pe lângă confuzia evidentă oamenii mai au o problemă.
      Cred că țăranii de la birt o duc bine. Păcănele, țuica pe caiet…o pâine, ciroză și moarte. Și deplâng terenurile alea mănoase pe care le-ar lucra ei dacă n-ar fi prinși în 3 sedințe și mai e și KPIaiurile alea.
      Bă dar ce-ar mânca o roșie ca la mamaia. Ce-ar face ei dacă nu s-ar fi născut manageri/keyjetplm/whatever le-a zis la ase

      00
    • @Nix&Marian – sunt multe zone cu oameni saraci si multi oameni saraci in sate. Nu e doar o chestie de bani ci de mentalitate care se propaga.
      Inteleg foarte bine diferenta intre o munca sezoniera si un venit anual insa in acelasi timp trebuie educati ca viata e mai mult decat mancare si somn. Eu stiu destui oameni care munceau cu ziua prin satul de care zic, mai o gaina, mai un porc, chestii de genul. A doua generatie, copiii lor sunt acum in Europa muncind pe aici sau dincolo, de regula la negru si trimit bani acasa, vin in vacanta cu un Audi sau BMW, stau cate 5-6 intr-o casa si dupa 2-3-4 ani se intorc cu 20 de mii de euro in tara si li se pare ca sunt regii lumii. Ii cheltuie in 6 luni si o iau de la capat.
      E doar un alt nivel de saracie, insa nu e o diferenta prea mare iar eu la asta ma refer.

      00
  5. Acum ceva ani un amic pleca toamna la cules de struguri prin Germania. De ceva timp a rămas ”șomer” pentru că fiul proprietarului a preluat afacerea și și-a cumpărat utilaje de cules struguri.
    https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/recoltat-mecanizat-in-podgoria-cotnariului

    00
  6. 100 lei pe zi la tara nu e putin, dar majoritatea sunt lepre.
    ps: sunt de la tara, cunosc o gramada. aia care sunt seriosi au chestii stabilie, au ramas doar leprele sa fie zilieri si pe ei nu te poti baza

    10
    • 100 de lei pe zi e putin, crede-ma!

      01
    • @Trecator de ce? sunt mai scumpe tigarile si bauturile acolo si datoria e mare pe caiet?

      10
    • 100 lei pe zi înseamnă 2000 lei pe lună fără ca să-ți fie plătită pensia și sănătatea. Super afacere ce să mai…

      01
    • @Trecator. 100 lei pe zi este peste salariul minim pe economie. De multe ori iti da si sa mananci si eventual tigari. Transport asigurat etc

      10
    • 100x 20 =2000, parca salariul minim net e vreo 1300 și ceva..

      10
    • Eu in 2018 luam 2200 de lei, cu chirie de 200 de euro și alte cheltuieli aferente Bucureștiului /Otopeni, dar pentru aia la tara e puțin????
      Care ăia se presupune ca fiind de la țară mai au și o gradina, o leguma etc și în 99% din cazuri au casa lor??

      10
    • Ioana: 2200 de lei e putin si la tara, si in mijocul Bucurestiului. Faptul ca oamenii de la tara au si alte surse de venit sau ca au gradini nu poate sa fie un argument in stablirea unui salariu ok. Asa cum, atunci cand iti negociezi salariul la o companie din Bucuresti, angajatorul nu te intreaba daca nu cumva iti intra bani in casa din alte parti.

      01
    • Da, 100 lei pe zi e puțin. E 10 lei pe oră.

      01
    • @trecator
      100 de lei în mînă și neimpozabil? Glumești. Alții trag de le ies ochi pentru suma asta impozitată. Dar na, socialul…

      10
    • @Marinel: Iar altii freaca tiparul toata ziua pe triplu decat atat. Conteaza cat castiga altii?

      01
    • Voi, astia care trageti de nu mai puteti, pe mai putin de 100 de lei pe zi, de ce nu va duceti voi la cules de vie? Se castiga bine, va spun eu!
      Patru sambete tot prindeti in sezon, daca negociati la 120 de lei pe zi, va cresc veniturile lunare cu 25%!
      Bai fratilor, ascultati ma, e greu sa stai si o zi in soare, sa tragi dupa tine un cos sau o galeata prin vie, cu mainile murdare, da murdare rau, din pat e simplu sa comentam.

      01
    • @Trecator. Sa fii zilier nu e o cariera pe care ti-o alegi, este o oportunitate de moment. Tu pui pe aceeasi treapta oameni cu joburi vs oameni care au ocazia sa scoata un ban in plus dar prefera sa incaseze alocatia sau pensia lu a batrana. Si faptul cu statul toata ziua murdar, mai viziteaza un santier sau un lucrator in fabrica unde nu ata banda dupa tine ca ai obosit. Cum ziceam, lepre. Asteapta 4 ani sa le dea primarul firimituri

      10
    • @Ioana și eu câștigam 1400 lei în 2014 și plăteam chirie 900 lei, dar dacă noi suntem proști, nu înseamnă că trebuie să fie toți.

      00
  7. Dacă ești țăran cu dorință de muncă de ce kkt ai munci în România?

    00
    • Păi țăranii cu dorință de muncă nu mai muncesc în România. :)
      Muncesc în locuri unde munca asta le asigură și niște asigurări sociale, medicale, posibil și un pic de pensie în unele locuri. Ca să nu mai zicem de un venit net mai mare.

      00
    • Ca sa fii un continuator de obste si vatra stramoseasca, ca sa asculti glasul pamantului, dupa cum spunea Eminescu si Stefan cel Mare si…

      00
  8. Prima data am auzit de problema asta in 1997. O viticola (fusese ferma partiduli pe vremuri) nu avea zilieri pentru cules via. Problema este ca la sapat, prasit, ierbicidat se poate lucra mecanizat in vie, dar culesul e musai manual. Adica iti trebuie zilieri doar pentru cules, in rest nu ai ce ii pui sa faca si sa-i transformi in salariati.
    Culesul la vie e o munca grea, mizerabila, iar zilierii se gaseau greu si atunci, cand oamenii erau disperati dupa un loc de munca.
    In Romania anului de gratie 2021, oamenii care fac munci manuale in agricultura au de ales: 150 de lei zilier la vie sau 70 de euro, zilier in Germania. Eu zic ca aleg Germania. E suficient sa plece doi din sat, cand se intorc le explica (la crasma) celorlalti cum au facut si intr-un an se goloseste satul. De fapt, satele s-au golit de mult.
    Raman in tara foarte putini oameni disponibil pentru astfe de munci, iar buna parte din ei, de o calitate execrabila.
    Da, via se poate culege si mecanizat, doar ca masinaria strange si multe frunze, iar acestea afecteaza callitatea vinului.
    O alta ferma culege mixt. Pentru vinul de masa se culege mecanizat, iar pentru vinul de calitate se apeleaza la zilieri.

    00
    • Păi eu cred că ăia care plângeau în video erau tocmai cei care aveau vii din care se poate culege strugurii doar manual și nu este posibilă mecanizarea și trebuie cumva să facă un compromis, exact cum zice @vali. Dacă vezi că e din ce în ce mai nașpa cu forța de muncă pentru 10-15 zile ca să-ți culegi repede prețioșii tăi struguri care ajung vin de 100-200 de lei sticla de 700ml, trebuie să faci ceva, nu să te plângi la TV în care zici că dai suplimentar ”un vin la alegere și câteodată o masă caldă”.

      00
    • Sunt o multime de munci la vie care nu se pot face mecanizat, nu e doar culesul. Alesul, taiatul, legatul, etc. Alea toate au nevoie de mana de om.

      00
    • ”Culesul la vie e o munca grea, mizerabila”

      copilărind la țară, mă miră afirmația asta. Muncă grea e culesul porumbului, săpatul pe câmp, căratul de saci etc. Culesul de vie e treabă pe care o făceau femeile, că era ușoară.

      00
    • @Ubercooll, posibil ca munca să fi necesitat mai multă delicatețe, nu musai să fi fost mai ușoară.

      Și de jegoasă, cu sucul de struguri amestecat cu praf, chiar e jegoasă.

      Citeam în articolele celor doi de la Teleleu, că pe afară fermierii căutau în special femeie pt a fi culegători (la diverse legume, fructe), tocmai pt că sunt mai delicata și grijulii în manevrarea produselor culese (la căpșuni și alte fructe/legume delicate)

      00
  9. Ce-mi plac mie IT-iștii cu salarii de 1,5K euro care le explică unora cum să-și rupă spatele pe 500 de euro, sezonier. Am o veste proastă pentru voi: în 10 ani cu avansul Low/No Code, AI si ML voi veți fi aia la cules de strugurei :))

    Cum zice și Trecator mai sus..normal ca daca ai de ales in a munci in Romania sau in Germania o sa alegi Germania ca zilier..ca nah Uniunea Europeană inseamna libera circulatie a fortei de munca.

    10
    • ITiștii sunt skin of the dick the blogul ăsta.

    • Am uitat un „minim” înainte de 1,5K€ :)

      00
    • @Vali.. Ei nah te pomenesti ca e plin pe aici cu investitori in crypto care au luat EGLD la $10 si l-au dat la $200 :)
      In cazul asta astept giveaway-ul cu rolex si reclamele la lambo :)

      00
    • @DanilaP Uite, maica, facura astia si GitHub Copilot, si tot nu disparura programatorii asa peste noapte. :)) Iar porcariile alea de No Code sunt exact asta, porcarii. Dar eu nu sunt programator, asa ca atata timp cat ML-ul ala nu o sa invete cum sa vorbeasca pe limba Vasilicii din fundul Moldovei, zic ca suntem inca safe.

      00
    • @DanilaP. De 30 de ani aud de NoCode. Iti doresc un pacemaker cu firmware scris asa. Sau, de ce nu, sistemul de airbaguri de pe masina. De AI aud de 10 de ani. Iti doresc un sistem de justitie bazat pe AI. De ML ce sa mai zic. Astept cu interes de 10 ani un set de date de training (orice, si poze cu pisici) ML facut de un AI.
      Avansul tehnologic este impresionant, de acord. Avem „this cat does not exist”. Wow!!!
      Sincer, imi doresc ziua aia in care sa ma asez in fata dispozitivului de acasa si sa-i spun imi doresc o aplicatie care sa-mi indexeze muzica din casa in asa fel incat sa piesele muzicale sa fie asezate intr-un grid n-dimensional dupa gen, ritm, perioada and so, sa-mi analizeze ML preferintele si sa-mi compuna playlisturi personalizate in funtie de directia selectie mele manuale, de ziua calendaristica sau de pulsul meu de dimineata.

      Si AI-ul ala, impreuna cu ML-ul si folosind diverse alte scule NoCode sa determine cum si in ce va scrie aplicatia, sa cate muzica, sa si dea seama care e muzica din continutul fisierelor, sa implementeze algoritmii, sa parseze fisierele audio, sa extraga descriptorii conform specificatiilor de mai sus, sa indexeze tot astfel incat sa mai pot folosi baza aia da date aleasa de AI, sa se gandeasca cum trateaza un nou descriptor in N-arrayul de mai sus, sa compuna interfata grafica UI UX chestii, sa compileze si sa testeze aplicatiile (desktop -linux, win, mac – mobile – adroid -ios) sa discute cu reteaua de acasa ca sa-mi scoata afara porturile, sa se ocupe un pic de DRM, sa faca deploymentul pe dispozitive, sa se asigure ca respecta licenta tuturor componentelor utilizate si sa se asigura ca nu a lasat portite deschise ca sa ma hack-uiasca alte AI-uri (din alea rele) si sa antreneze ML-ul conform gusturilor mele in timp ce eu culeg strugurii aia ca sa am ce manca.
      Mai lasa-ne ma baiete cu ce ai auzit tu. Sa moara si capra vecinului ce naiba. Prea o duce bine…

      01
    • @Danila: cred ca tu confunzi ITist cu programator :)
      In nota articolului e ca si cum ai confunda culegatorul de struguri cu oenologul.

      00
    • NOU
      #72

      Lol, AI.

      Stai calm ca mai avem pana la AI. Pana si „robotii” facuti de UiPath si altii au nevoie de oameni sa verifice output-urile, atat de buni sunt…

      00
    • pe sistemul: are laptop la birou si castiga peste 1500 de euro pe luna? e IT-ist

      02
    • IT-știi or fi ei skin of the dick, dar și invidioșii care din 2 în 2 comentarii își bagă ceva-n IT-iști de zici că dacă n-ar trebui să se facă gay mai că s-ar mărita cu ei :))

      Iar de nocode și ML, vorbești despre ele așa cum ar vorbi Buhnici despre diferențele dintre kernelul de Linux și cel de Windows.

      Cum era aia, ‘din sursele mele pot spune că’, sau ‘am semnale că’ :))

      01
    • Când o sa apară AI ul ăla o să fie interesant. Toți o sa fim culegători de ceva. Asta dacă nu vom fi niște acumulatori minunați. Pentru că vorbim de noua specie dominanta. Tu ai cerut vreodată părerea calului sau boului care trage la jug? Nu că multora dintre voi le pasă de alte ființe umane.

      10
  10. 100 lei e într-adevăr prea puțin, iar sutele de mii care ar trăi pe ajutoare sociale sunt o legendă. Sunt tot mai puțini, știu situații cu necalificat care ia 120 lei pe zi net, cu contract de muncă și chiar nu știu să facă nimic, dacă se prinde meseria de ei încep sa urce imediat.

    00
  11. Diferența față de acum 10 ani este că nu mai este o problemă de bani, ci efectiv nu sunt oameni. Nu e ca și când într-un sat mai găsești 10-20 de adulți capabili de muncă disponibili. Și nu e vorba de „ăia care stau pe ajutoare” cum spune folclorul. Că ăia care stau pe ajutoare sunt 150.000 în toată țara, mai mult pe la oraș decât la țară și la cât de strictă e legislația, alea chiar sunt cazuri sociale.

    00
  12. Prea multă lume cultivă struguri, sunt prea ieftini. Falimentele mai reglează piața.

    00
    • Bine, viței de vie îi trebuie 3-4 ani să intre pe rod, dar dacă vara asta s-au făcut pepenii, toți pun pepeni la anul. Sau roșii, sau varză. Unul nu ar pune ouăle în mai multe coșuri…

      00
    • Mai multe cosuri înseamnă mai multe terenuri, dragă Marinel. Tu ce ai pune pe 2ha?

      00
    • @Marce, pe 2ha pui ce-ți trebuie pentru gospodărie, agricultură de subzistență. Nu prea ar trebui să ai nevoie de forță de muncă să lucrezi alea 2ha.

      A, că ești bătrân și nu mai poți face, deci trebuie neapărat să găsești zilieri – asta ar trebui să-i pună pe gânduri p-ăia care cred că e o idee bună să te muți la țară și să trăiești din rodul pământului.

      00
  13. 100 de lei pentru o zi de munca e putin si de ce zic asta ? A incercat cineva sa munceasca cu carca o zi ? O saptamana dupa zaci in pat. deci vine cam 100 de lei pe saptamana.

    00
    • ”A incercat cineva sa munceasca cu carca o zi ?”

      Dacă nu faci asta, ajungi să te plângi că zaci o săptămână, dacă culegi un coș de struguri

      00
  14. @Krompus Iti raspund punctual:

    [1] Nici cu un pacemaker facut de IT-isti n-as sta foarte linistit :) https://www.wired.com/story/infusion-pump-hack-dose-increase/

    [2] Duci exemplele la cazuri particulare. N-am zis ca in 2031 nu o sa mai fie programatori ci ca job-urile in domeniu, cred eu, se vor reduce semnificativ. In principal cele low level.

    [2] Acum 14/13 ani nu aveam iPhone sau Android.. Acum avem AI care pe baza datelor scriu articole pentru publicatii precum Bloomberg iar utilizatorii nu pot face diferenta. Peste 10-20 ani as pune pariu ca va stie sa scrie si cod. Cu customizarea/particularizarea va fi o problema https://www.forbes.com/sites/nicolemartin1/2019/02/08/did-a-robot-write-this-how-ai-is-impacting-journalism/

    [3] Doresc multă sănătate tuturor caprelor, inclusiv a vecinului :) iar ție să nu ne întâlnim prin vie peste 10 ani :)

    @Eugen N-as ignora chiar asa NoCode-ul. Vezi aici: https://www.no-code.ch/blog-articles/the-10-most-impressive-startups-built-with-no-code

    00
    • @danila, ai raspuns ca un politician. :). De exemplu la 2 bis eu explic ce doresc de la IT astazi sau peste 10 ani, iar tu imi spus ca acum 13 ani nu aveam ios sau android etc…

      La 3 sunt de acord sa ne intalnim in vie, da sa fie a noastra…..:)

      00
  15. Industrializare si profesionalizare

    De mai mult de 15 ani e dificil de gasit zilieri.
    Au incercat sa mecanizeze sau sa automatizeze o parte din procesul de productie?
    Nu, ca nu se poate.
    Inovare? Noi metode? Nu stii tu, nu te pricepi, nu se poate.
    E bine acu ca ramane jumatate din productie pe camp???

    Profesionalizare.
    Cati agricultori sunt parte a unei asociatii profesionale?
    Asociatia trebuie sa le negocieze conditii favorabile la furnizori (de la leasing pentru utilaje pana la preturi pentru inputuri), conditii favorabile la intrarea in supermarketuri si sustinere politica.
    Ah, stai ca ne fura, ca nu ne lasa x si y.

    Spor la plans in pumni.

    00
    • și unii mă înjurau pe mine când ziceam că satul românesc merită să moară.

    • True story!
      Cand ii intrebam „De ce nu faceti asa cu asta si cu asta, uite, am citit in articolul asta ca x si ca y?” Veneau cu „Fugi, bah, vii tu de la oras sa ne inveti cum sa facem, noi facem asa de generatii…” Bine, faceti.
      Tot ei: „Soros si alienii si Olanda ne vrea decat raul si de-aia noi suntem saraci si „

      00
    • (completare)
      “Soros si alienii si Olanda ne vrea decat raul si de-aia noi suntem saraci.“ Si balada Miorita.

      00
  16. Toată comentatorimea care crește busuioc de la mega în ghiveci și n-a pus nici lalele știe soluții. Bă da le stie grav. Cu utilaje, oameni…exceptional!
    Vă asociați măcar 5 de aici? Că de mâncare e nevoie mereu. Să arătați cum faceți voi treabă.
    Altfel fiecare are un unchi care dă 100 și țigări.
    Dacă vreți am eu teren bun. Olt ftw! Go nuts! E al vostru!

    00
    • La voi la Olt ar trebui să învățați să conduceți, că sunteți catastrofe, iar apoi vorbim de asociat. Fiecare om își stabilește prețul muncii lui. Dacă vrea se duce, dacă nu vrea nu se duce. Dacă bea, fumează și crapă, alege el pentru el și capitalismul îi dă oportunitatea sa o sugă in chec după bunul plac. Când pe fiecare din ăia l-o arde mațu de foame, atunci o să caute ceva de făcut.
      Dacă într-un județ nu wow că salarizare și oportunități cum e Brașov, există acum 10.000 de locuri de muncă în producție, se găsesc și prin alte părți.

      00
    • NOU
      #92

      Olt, lol.

      Incearca la Cetate, 40 min de Severin si sarbi, 25 de Calafat si bulgari 1.30 de Herculane. Tot nu vrea nimeni… Si au dreptate. De ce sa muncesti pamantul in Romania cand poti in Germania pe mult mai multi bani…

      00
  17. Unde lucreaz eu acum, cam 50% din necalificati iau in mana cam 4500/5000 lei. Da, baga si 2 sambete pe luna si fac si niste ore suplimentare… restul de 50% sar de 2500/3000 lei lunar NET!

    00
  18. 150 de lei dau la femeia de servici ce imi face curat(3 ore). 100 de lei pe zi sa culegi struguri toata ziua ? Zilierul nu mai vine pt ca are si altceva mai bun de facut poate tot anul si nu asteapta sept ca sa ii dai tu 100 de lei pe zi la hamalit. In plus ce vad aici sunt cam afaceri de familie. Ai cateva etape pe an cand trebuie sa bagi mai mult, asta este….bagi.

    00
  19. plot twist: ăia care zic că 100 lei e puțin nu au alte variante. e ca și cum se duc în Germania pe 100€ pe zi. nu. preferă să stea degeaba acasă.

  20. Ce-mi place mie cum calculeaza repede cineva ca 100 lei pe zi inseamna 2200 lei pe luna… apoi probabil s-ar duce mai departe la 26.000 pe an. Nu, munca ziliera are grad de ocupare al zilelor foarte mic, depinde de perioada anului, ploaie, vant, munci agricole necesare samd. Eu imi construiesc casa si abia gasesc oameni necalificati cu 200 lei pe zi (+ masa). Da, oamenii au nevoie de o predictibilitate a veniturilor, vor sa manance si vara si iarna. Daca o firma de constructii poate da unui necalificat 2200 lei pe zi, eu nu o pot face. Pentru ca eu mi-am facut treaba pe 4,5,6 iulie, 14,15 iulie si 1,2,3 august si apoi nu mai am nevoie de ei. Firma de constructii are sa-i dea constant de munca si iarna si vara. Eventual isi bugeteaza sa poata sa-i dea 1-2 luni pe an 1200 lei/luna fara sa se prezinte la munca, daca nu are lucrari. Plata cu ziua trebuie vazuta ca si diferenta de preturi intre en gross si en detail. Cand cumperi un kg de rosii vs 10 tone de rosii. Cand iei 10 tone, pretul e la jumatate, pentru ca ti se mai strica din ele. La fel asa ii injurati si pe suedejii din piete ca iau rosia cu 2 lei si o vand cu 4. Profitul nu e 100%. Ei platesc taxa de piata (chiria tarabei), arunca o gramada de marfa care nu apuca sa o vanda, iar iarna nu vand chiar asa bine. Asa ca per total cel mai probabil isi scot si ei in salariu pe un an din asta. Daca era chiar asa profitabil, faceau o gramada de oameni asta. Economia nu e un subiect usor. IT-ul se plateste bine nu pentru ca e greu, ci pentru ca nu sunt destui IT-isti sa completeze cererea.

    00
  21. De asta avem nevoie de un sistem simplu si usor de accesat pentru orice firma mica de a aduce imigranti din asia.

    Oamenii si munca prestata de ei cresc PIB ul tarii si implicit averea fiecaruia.

    In suedia fructele de padure sunt culese de vietnamezi.

    00
  22. apropos de asistaţi social şi alegerea lor de a freca duda pe 500 lei, în loc să muncească pe aceeaşi bani. am mai pus de câteva ori articolul ăsta.
    https://www.dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/restul-e-gargara

    00
    • Omul freca duda în România, apoi a plecat în America, unde muncește 2 job-uri și a putut să își ia mașină. Visul american, ce să mai. Dacă muncești 2 job-uri în România, nu îți permiți mașină și casă?

      01
    • dacă îmi explici cum şi unde îţi iei casă şi maşină (plus ajutat neamurile) în 2-3-4 ani în România din combinaţia de job de salahor pe şantier+ paznic de noapte sau curier de mâncare ……

      10
    • nu ştiu ce să zic, am ajuns de câteva ori la INDAGRA, am văzut tractoare şi alte maşinării agricole la fel de scumpe şi uneori mai scumpe (gen de 2 ori mai scumpe) decât apartamentul meu (2 camere, conf. I, Bucureşti, zonă ok, nu în Ferentariul Zimnicei). :) mi-a stat pulsul şi am zis merci că nu fac agricultură.

      00
  23. Părinții mei sunt din zona Vrancei, au prins comunismul ăla in care în liceu, ii trimiteau toamna la cules via. Aia era ‘practica’ obligatorie, îi adunau fără legătură cu tipul școlii, mai mult după vârstă – clasele mai mari. Lucrau zile full, păziți, li se numărau lăzile la final. Nu cred că mai vrea nimeni așa ceva. E munca grea, am semi-ajutat și eu de buna voie de 2-3 ori, cu mâinile mele gumoase. Dacă n-ar fi fost pt familie, tare as fi cerut niște bani buni. Sunt pro „F**k u, pay me”. E și asta parte din capitalism – ești liber, poți refuza sa faci o muncă dacă o consideri prost plătită. Oricât s-ar bosumfla intelectualii cu „100 lei e destul/mult”.

    00
    • Pai intelectualii se bosumfla pentru ca si ei sunt tot saraci. Gata, vrem nu vrem, perioada de acomodare se cam incheie. Degeaba asteptam mana cereasca de la UE ca nu va veni.

      Cei care pot trebuie sa-si gaseasca munca remote in Europa de Vest si sa cheltuiasca banii aici, altfel nu se vor schimba lucrurile.

      Daca noi continuam in ritmul inertiei, in cateva decenii Romanii nu-si vor mai permite nici sa inchirieze in Romania si vor fi muncitori prin in Turcia, Georgia, Armenia, Azerbajan.

      10
  24. Copy paste la o postare de pe FB de la Oana Șlemco: „Am fost, astăzi, în piața volantă din municipiul Suceava, organizată de Direcția Agricolă, în parcarea instituției. Evenimentul a fost un succes, cred eu, pentru că am văzut foarte mulți oameni la cumpărături. Apoi am aflat că în 2-3 ore, producătorii locali au reușit să vândă vreo două tone de fructe și legume. Bravo lor, bravo producătorilor și, desigur, felicitări
    organizatorilor. A fost un eveniment curat și util.
    Între producători i-am găsit pe Adrian și Simona Moloce, din comuna Gălănești. Cei doi tineri de 31 și respectiv 34 de ani au muncit câteva sezoane de plantațiile de căpșuni ale nemților, au învățat tot ce se putea învăța, după care au venit acasă, și, împreună cu familia, și-au pus pe picioare propria afacere. Au cultivat 10 hectare de teren cu căpșuni, la Hurjuieni. Am cumpărat și eu astăzi o caserolă cu fructe de la ei și vă spun sincer că mi-au plăcut. Aveau o aromă deosebită.
    Mai este un aspect pe care vreau să-l povestesc aici. Stând de vorbă, niciunul dintre cei doi tineri harnici și ambițioși nu s-a plâns că în România nu există piață de desfacere și că nu găsesc zilieri. Dimpotrivă. Mi-au spus că au fost sprijiniți de Direcția Agricolă și au reușit să intre în hipermarket-uri, iar cu privire la forța de muncă au completat că dacă prețul oferit este corect, atunci se găsesc și zilieri.”

    00
  25. 1.5k e cam putin. mai baga

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile