O problemă cu ROTLD și ștergerea domeniilor

Initial ROTLD a vrut sa stearga domeniile in baza unei decizii a consiliului de administratie. Apoi, MCSI a intervenit foarte oportun sustinand nevoia de a avea o lege in consultare publica. Legea nu a trecut din cate stiu eu, dar domeniile s-au sters. Nu am reusit sa gasesc decat o lege cu privire la administrarea şi gestionarea domeniului de nivel superior „.ro ” lege care a fost respinsa covarsitor in 2017 de Camera Deputatilor, for decizional.

Calendar (partial de la CDEP.ro – Camera Deputatilor si de pe ROTLD.ro)

  • 18 – 05 – 2016
    ROTLD se consulta cu registrarii cu privire la oportunitatea trecerii la un mecanism de plata anuala. Apoi, anunta pe site ca vrea sa stearga domeniile in baza unei decizii a consiliului de administratie.
  • 23 – 12 – 2016
    ROTLD a publicat online anunțul privind introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro” începând cu 1 iulie 2017.
  • 26 -01 -2017
    Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a mandatat membrii Consiliului de Administratie ai Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) sa anuleze decizia anterioara a acestui institut privind introducerea de la 1 iulie 2017 a unui tarif de inregistrare si mentenanta an. Un proiect de lege privind administrarea domeniilor .ro ar urma sa fie lansat insa in dezbatere publica. Sursa aici
  • 16  -05 – 2017
    Ajunge in Camera Deputatilor proiectul de lege Pl-x nr. 382/2014 care vorbeste in expunerea de motive de aici despre faptul ca multe domenii interesante sunt blocate, si ar trebui facuta trecerea la plata anuala/bianuala. Fisa completă. Legea vorbeste concret despre autofinantarea ROTLD din reinnoiri. Legea PICA cu 214 voturi vs 44.
  • 14 – 07 – 2017
    Decizie de stergere a domeniilor.ro in consiliul de administratie al ROTLD, si stabilirea tarifului anual, desi legea picase. Consiliul de Administrație al ICI-București a aprobat în data de 14.07.2017 introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”. Sursa aici. Deci a reaprobat ce fusese mandatat sa anuleze in 26 – 01 – 2017 si ce a aprobat deja in 23 – 12 – 2016?
  • 11 – 08 – 2017
    ICI București anunță tranziția la o nouă politică de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.
  • 30 – 08 -2018
    Se șterg.

Apar legitim următoarele întrebări

  1. In baza carei legi au fost sterse aceste domenii ? Pentru ca apare o discutie legata de pana unde se intind drepturile si obligatiile ROTLD in lipsa unei legi, pe o procedura care afecteaza intreg mediul de afaceri.
  2. Cum au fost sterse, existand un proces pe ROL fara decizie definitiva a instantei (Hans vs. ROTLD), pentru ca indiferent de ce spune, motivarea va afecta cert toata procedura si doar un judecator se poate pronunta cu privire la legalitate in lipsa unei legi.
  3. Ce se întâmplă daca Hans câștigă?
  4. La articolul 34 din Contractul de inregistrare al unui domeniu .ro se spune ca Registrul RoTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:
    – dacă există o încercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
    – dacă RoTLD consideră că ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus.

Ce se întâmplă cu cei care au cumpărat în licitații domenii.ro organizate pe net (aici), în mecanism “backorder”? Pentru că e clar o revânzare a domeniului, la suprapreț, ca speculă. Eu din articolul ăsta înțeleg că ROTLD le poate șterge oricând și oricum, chiar și în baza unei suspiciuni (“dacă consideră”).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Eu am zis ca nu e ok, dar batman batman:)
    Rămâne întrebarea cu greutate din postul anterior : ce se intampla la rotld dacă hans câștigă procesul?

    Șansele sunt de 95% sa castige. Durează 2-3 ani, dar despagubirile? Banii din licitatii? Pierderile celor care azi dezvolta un proiect nou pe domenii deleted?

    00
    • Tom, e si mai buna decat atat speta. Aia care au licitat raman probabil cu buza umflata, depinde de termenii vanzatorului. Aia care au investit in siteuri, la fel. E adevarat ca in Romania jurisprudenta nu e izvor de drept, insa la domeniile licitate cel putin, lucrurile sunt extrem de clare. Si imi permit sa mai adaug o convingere personala. Intrebarea nu e daca Hans castiga, ci CAND.

      De asta multi NU s-au lansat sa liciteze sume mari pe domeniile astea. Cu exceptia prostalailor, nu cred ca nici un domainer serios baga bani cand lucrurile sunt atat de incerte juridic.

      E si mai funny decat atat. O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. Ori aia cu „boss nu sunt pe viata sunt pana cand decidem noi” e definitia unei clauze abuzive.

      00
    • @meduzul, eu am zis 95% daca in urmatorii 2 ani ne ducem draq cu justitia. Altfel e 110%.

      Eu ma luat 4 domenii prin eureg, 2 de branding, 2 for fun. Investesc in cele 2 de branding masiv în următorii 2 ani, risc 0.

      Dacă pierd domeniile ma judec cu rotld si trebuie sa ma despagubeasca, fiind afacere exclusiv online, pierderea domeniului e dezastru.

      00
  2. NOU
    #4

    Bai dar nu-si pune nimeni intrebarea cine-i HANS J. SCHNEIDERS si cum de a intrat in posesia domeniilor?? Cum asa o fantoma, o persoana misterioasa? Ceva pute grav!

    00
    • Omul s-a trezit devreme. Prin 95. Ce face cu ele e mai putin relevant – capitalism.
      Atata vreme cat a platit si le poate baga si in fund. Exista vreo lege care spune ca daca nu folosesc ceva mi-l poti confisca? Poate vreau sa am 50 de case de vacanta in Sinaia. Trebuie sa dovedesc ca stau in toate? A argumenta ca vezi doamne ocup loc in Sinaia pentru altii care ar vrea sa isi faca si ei o casa este de un penibil fara masura. E de-a dreptul amuzant.

      Dupa logica asta daca am o amanta, creez un prejudiciu celor care nu au niciuna. Pentru ca numarul de femei disponibile libere si interesate scade.

      E un fel de Rick Schwartz https://www.ricksblog.com/ – colectionar de domenii daca vrei. Unii colectioneaza timbre el domenii.

      00
  3. Aia cu backorder nu se susține. Dacă tu vrei un domeniu, iar eu mă ofer să ți-l înregistrez pe numele tău mai repede decît ar face-o alții, iar factura pentru domeniu e pe numele tău, nu înseamnă că eu revînd domeniul, ci doar că îți percep o taxă de înregistrare mai rapidă. Cîtă vreme datele tale apar la ROTLD, nu există nici o revînzare. E ca la bancă: eu vreau să trimit bani lu’ mama, dar tre’ să plătesc transportul, așa că banca îmi ia un comision. Same shit.

    • Alex, e licitatie. Despre ce vorbim? Licitatie = vanzare celui mai bun ofertant. E cancan oricum o formulam. Multe sunt rezervate direct si apoi revandute. In momentul rezervarii beneficiarul nu e predefinit.

      00
    • Problema se poate pune și în felul următor – EUREG vede din interogări (pe eureg.ro) că un anumit nume de domeniu este căutat constant de x inși, apoi decide să îl înregistreze ei mai repede pentru al vinde unuia dintre aceia care monitorizau domeniul respectiv. Ți se pare ok? Este ceva putred aici. Cum de permite rotld interogarea /secundă prin API fără să-i blocheze. Cum dracu pe data de 30.08 s-a blocat tot mai multe zeci de minute? Nimeni nu a putut să facă o interogare pe rotld, între timp alții au înregistrat bulk prin scripturi. No man, nu este în regulă.

      00
    • @ Alex Mihăileanu – În altă ordine de idei eu zic să vândă exact ce zici tu „taxă de înregistrare” mai rapidă. Dacă afișează numele de domeniu exact aia vinde. Ei au și domenii rezervate pe EUREG, nume de domenii pe care unii câștigători au uitat să le mai plătească. De aici putem deduce că prima dată fac rezervarea, apoi clientul plătește și i se transferă domeniul pentru care a licitat. Deci, revinde domenii sau nu?

      00
    • Cum de permite rotld interogarea /secundă prin API fără să-i blocheze.

      Mi-a luat 2 ore sa fac un script pe genunchi care … era cam abuziv, recunosc, dar nu m-a blocat nici dracu si nici nu m-am prea chinuit, sincer.

      Da muie EUREG, dar muie si rotld ca este un gunoi penal.

      00
    • Omu’ ala cu Eureg, Tim, a explicat cit se poate de clar in niste comentarii, pe-aici, cum face: tu te duci si licitezi, iar daca ai cistigat licitatia, scriptul lui baga datele tale in formularul de facturare de pe rotld. Diferenta o baga el in buzunar, taxa pentru rulat scriptul. Nu e nimic ilegal in asta. Ca nu e fair pentru ceilalti, asta-i partea a doua. We don’t live in a fair world, fella.

    • Alex Mihaileanu citeste contractul dintre ROTLD si registrari, si contractul de inregistrare al unui domeniu .ro si revino cu afirmatia „nu e nimic ilegal in asta”.

      00
    • Care parte din „el nu inregistreaza domeniul pe numele lui ca apoi sa ti-l transfere tie”, ca sa fie revinzare, nu o pricepi? Nu-ti convine?

    • @Alex Mihaileanu. Repet. Citeste contractul dintre Registrari si ROTLD. Cu atentie. Partea cu masini virtuale, interogari repetate samd.

      00
  4. @Vali, bine punctat. Daca imi permiti pot dezvolta putin.

    Cazul A. Domenii relicitate. Lucruri clare, pentru orice tantalau. Pot fi sterse de ROTLD oricand. Inregistrate/rezervate in nume propriu apoi licitate. Contravine contractului de inregistrare cu ROTLD.

    Cazul B. Licitatie domenii vs inregistrare prioritara. Inregistrare prioritara e cand tu vinzi unui om, Dorel, un pachet sa ii inregistrezi dorelache.ro prioritar. Vanzare de domenii, e cand le scoti in licitatie si le vinzi cu suprapreț (definitia din DEX a speculei apropo).

    00
  5. Domenii .Ro sunt de mult timp la vânzare pe Sedo. De ce oare nu le suspendă/anulează Rotld? Exemple: aa.ro, dd.ro, vv.ro, na.ro

    00
  6. @Vali – odată cu trecerea la plata anuală am constatat că au modificat și contractul și regulile de înregistrare.
    Nu am mai găsit nici o interdicție de re-vânzare de domenii pe întreg site-ul RoTLD… le-am găsit doar pe archive.org.

    00
    • @Adi – Ia cu pâine: https://www.rotld.ro/reguli-de-inregistrare/

      34. Registrul RoTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:

      – dacă numele este administrat într-un mod ce dăunează funcționarea DNS-ului;
      – dacă datele pe baza cărora s-a înregistrat domeniul s-au schimbat – de exemplu, organizația ce a înregistrat domeniul nu mai există sau datele de contact au fost modificate în date false;
      – dacă RoTLD este sesizat că numele de domeniu este folosit într-un mod ce produce confuzie printre utilizatorii de Internet;
      – dacă RoTLD este informat despre o acțiune ilegală, referitoare la acel nume de domeniu;
      – dacă există o încercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
      – în cazul unui conflict între părti, până la rezolvarea disputei;
      – dacă utilizarea acelui nume de domeniu creează confuzie pentru alți utilizatori de Internet;
      – dacă RoTLD consideră că ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus.

      00
    • *nom nom nom*.. hmm… aia nu am văzut-o. Ai dreptate.

      00
    • P.S. eu mă uitam la ce documente prezintă RoTLD pe pagina de transfer
      https://www.rotld.ro/transfer-right-of-use/
      de acolo am observat că a dispărut declarația aia de transfer cu titlu gratuit.

      00
  7. RoTLD nu e chiar „Romania in UE”. Daca ICANN spune sa sara, nu prea conteaza ce spune CDEP. RoTLD doar administreaza o resursa a ICANN. CDEP poate maxim sa spuna ce sa faca cu banii incasati.

    00
  8. A fost o treabă făcută de mântuială, consider că rotld trebuia să blocheze accesul băiețașilor șmecheri care au înregistrat domeniile cele mai vânate prin diverse scripturi astfel încât toată lumea să aibă drepturi egale în a prinde domeniile bune…

    00
  9. NOU
    #24

    Lasati prosteala (eureg) si discutati cu Viorica. Si mai bine direct cu Liviu. Mai scump, dar mai sigur. Oricum, la cdep tot Nicolicea face legea, nu Viorica.
    Pe de alta parte, daca nu aveti bani destui sa intrati intr-o licitatie, mai bine calatoriti. Bali, Vietnam, Thailanda. Cambodgia. Myanmar. Cu cit mai departe de tara, cu atit mai aproape de eureg.

    00
  10. se pare ca sunt multi care n-au inteles treaba cu licitatiile.

    Fiecare partener rotld isi face o politica de preturi. Vinde cu 5 euro, 50, 200, 4999. Cat vrea el.
    Normele de busines spun ca trebuie sa ai niste preturi care nu fluctueaza prea mult. Dar legea nu te obliga sa vinzi acelasi produs/serviciu cu acelasi pret, mereu.

    Este vorba de cerere si oferta. Asta face licitatia. Eureg nu a inregistrat domeniile pe numele lor, ca apoi sa le revanda, incalcand regulile ROTLD.

    Eureg a REZERVAT domeniile pentru 24 ore, pe numele celui care a dat cei mai multi bani. Daca nu-si primea banii de la client in intervalul ala, le spunea celor de la ROTLD sa elibereze iar domeniul(si ei nu mai aveau voie sa-l rezerve).

    Acum logica dicteaza ca ofertezi doar daca te intereseaza, therefore in 24 ore platesti banii aia.

    Unde e revanzarea? Da, suntem obisnuiti cu licitatiile pentru produse deja existente, iar ei promiteau niste lucruri pe care nu le aveau.

    Se practica si in alte locuri. Vrei o surubelnita de 80 cm lungime? N-avem pe stoc, posibil sa aiba furnizorul, incercam sa aducem. Cat imi dai pe ea/cat iti permiti?

    Daca fac rost de ea, ti-o vand la pretul convenit. N-o iei, o trimit inapoi.

    Stupid bitches. E moral? probabil ca nu. E legal? Da

    00
    • Nu revanzarea e problema. Ci interogarea abuziva. La milisecunda in cascada, cu multiple masini virtuale din clase de IPuri diferite. Treaba interzisa de contractul registrarului cu ROTLD. De ce crezi ca restul registrarilor nu fac asta? Ca nu stiu sa faca un script?

      00
  11. RoTLD ar trebui sa descurajeze specula cu numele de domenii. Am vrut sa cumpar un nume de domeniu care s-a eliberat in 30 Aug. A fost rezervat imediat prin script de catre Tool.Domains, o firma cu sediul in Bulgaria, registrar RoTLD, ce se ocupa, printre altele, cu vanzarea domeniilor la licitatie. Domeniul pe care am vrut sa-l iau e deja pus la vanzare. Am sunat la RoTLD si am avut o discutie aprinsa timp de 15 min cu un domn, iar singurul argument pe care l-a avut a fost ca traim intr-o economie de piata. Asa o fi, dar concurenta trebuie sa fie loiala, acei registrari au acces la API, pe cand un cetatean roman oarecare nu, deci tratamentul e clar discriminatoriu. Daca vrei sa faci ceva pe un domeniu, nu ai loc de cei care vor sa faca specula, si pe care RoTLD – firma de stat, platita din buget – ii incurajeaza. Mi se pare inadmisibil, in ultima parte a convorbirii omul nu mai avea argumente si tacea, pana m-am plictisit eu sa-i fac morala si am incheiat convorbirea.

    00
    • Am dezbătut atât de mult treaba asta… Când aud de EUREG, ROTLD, licitații și scripturi îmi vine să vomit de scârbă. Mizerii făcute pe față la care se găsesc mereu explicații de 2 bani. De test am încercat să înregistrez nud.ro verificând disponibilitatea cu refresh continuu pe pagina unui registrar… 1 secundă a fost disponibil, în secunda 2 ce crezi – domeniul a fost deja rezervat.

      00
    • Cei de la Tool Domains nici macar nu s-au sinchisit sa dea date corecte la inregistrare. Apare ca detinator unul din fondatori, dar ca tip persoana este Companie Comerciala si tara Romania. Daca ar vrea RoTLD ar putea sa le anuleze toate inregistrarile si doar pe tema asta. Asta pe langa faptul ca deja au scos la vanzare domeniile ceea ce este contrar regurilor.

      33. Motive de respingere a unei aplicații pentru un nume de domeniu:
      – datele din formular sunt false, nu sunt exacte sau induc în eroare utilizatorii Internet;
      34. Registrul RoTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:
      – dacă există o încercare de a revinde numele de domeniu respectiv;

      00
  12. pay.ro s-a licitat aseară la 3500 de euro, eureg nu a reusit să pună mâna pe domeniu, însă au reușit să pună mâna bulgarii de la Meotdi Darzev. Domeniul este deja listat la vânzare, și nu este primul pe care pun mâna. Se pare ca bulgarii sunt mai tari ca eureg.

    Eureg nu cumpara pe numele lor, ii dau reserve pe numele tau, deci sunt ok din punct de vedere legal. Posibil sa poti sa sari si peste ei, sa platesti la rotld, din moment ce ai rezervarea pe numele tau… ca pe urma te judeci cu eureg e alta mancare de peste. Personal sunt super multumit de ei, super profesionisti si deschisi la sugestii.

    00
  13. @G toți aia care au licitat (multi la mișto) gândesc așa. Las că vine Payu și Mobilpay sa îl cumpere. Și îmi iau X6. Iar ăștia ce oferă servicii prin script câștigă abuzand sistemul ROTLD cu sute de mii de interogări.

    In primul rand. O piață cu putini cumpărători e o piață imperfecta. Monopol bilateral sau mai bine zis monopol restrâns al ofertei pentru că ai 1 ofertant și 2-3 cumpărători.

    Din experiența mea pe piețele astea o cam iei in mana. Pentru că nu e că și cum mâine Payu sau Mobilpay zice ba’ hai sa ne rebranduim că are Giani domeniul pay.ro și îl dă cu 4000.

    Domeniile generice au un sens când sunt chestii plauzibile in nișe fără oligopson. Și când e 2003 anul. Când unul cumpăra sau 2-3, ai șanse mici. Deasemenea când jucătorii sunt branduri șansele sunt mici. Vinde tu cafea.ro la Starbucks. Ce PLM să facă cu el?

    A trecut vremea când erau factor masiv in SEO. DACA facem AB testing vei vedea că duci cam la fel un site brand sus. Daca nu mai ușor. Iar dacă ești cafea.ro și imbecilul de user te caută, baga cafea.ro in google și da de…concurenții tai. Citeam că ceva gen 80% useri baga URL-ul pe Google.

    00
  14. Pan’ la urma se pare se pare ca nu sunt probleme nici cu stergerea domeniilor, nici cu licitarea lor. Singura problema, „se pare” ca o reprezinta locul unde ajung domeniile romanesti, si anume … pe alte meleaguri ! :)

    Si … tot „se pare” ca nu reprezinta nici o problema nici vanzarea, sau mai bine zis, revanzarea domeniilor .ro (daca vreti, cereti o lista cu domeniile disponibile spre revanzare de catre firme de pe „alte bulmeleaguri”).

    Cand s-a anuntat ca se va trece la expirarea domeniilor .ro daca nu sunt platite anual m-am gandit ca piata dot-ro va lua in sfarsit un avant, ca se vor face site-uri pe domenii „de renume”, dar … NU! Domeniile moarte se transforma in domenii speculate, luate cu japca (pentru ca nu pot spune cumparate) si speculate (respectiv „revandute”) desi „specula” este complet „INTERZISA”!

    Intrebari simple:
    1. A auzit cineva de vreun domeniu .ro anulat pentru ca s-a incercat revanzarea lui ?
    2. De ce nu sunt anulate domeniile care sunt pe liste de specula ? Pentru ca … de! exista o intentie de revanzare a domeniului o data ce este pe o lista de vanzare. Nu-i asa?? :)

    Eeeeeehhhh….. ??? DE CE? DE-CAT … ROMANIA !!!

    p.s. Deci revanzarea domeniilor .ro este totusi permisa, dar doar de catre cine trebuie ?? :(
    p.s.2 As vrea sa vad si eu o lista cu domeniile anulate pe motiv de revanzare, sau e doar un … „BU-HU-Huuuuuu… … !”

    00
  15. Bulgaroiul asta cumpara tot ce prinde!! ii ia carnea din fasole lui TIM.
    Poate gaseste cineva lista de vanzare cu tot ce a cumparat …sa ne ofticam si mai tare..

    00
  16. Alte siteuri precum EUREG care sa faca capturare pt tine mai sunt?

    00
  17. In urma unor sesizari facute de mine, schimburi de mesaje si discutii pe un ton mai ridicat cu consilierul juridic al RoTLD, Simona Predescu, concluzia e:
    – nu cumperi numele de domeniu, nu e al tau, platesti si ai asupra lui doar drept de folosinta;
    – daca ai cumparat un domeniu inseamna ca ai fost de acord cu contractul de pe site;
    – contractul de inregistrare de pe site nu prevede alt drept al clientului, doar drepturi RoTLD (asta am constatat eu citind contractul);
    – pot modifica toate regulile cum si cand vor ei;
    – poti pierde numele de domeniu daca nu ai marca inregistrata pe acel nume;
    – poti face specula cu numele de domenii atat timp cat nu te da cineva in judecata, pe ei nu-i intereseaza;
    – punctul 34 din regulile de inregistrare, in care apare si interdictia de a revinde domeniul, e luat in calcul doar in cazul unor dispute si reclamatii, ei nu se autosesizeaza in acest sens;
    – registrarii pot avea afaceri cu numele de domenii.

    Doamna respectiva asocia cumpararea unui nume de domeniu cu cumpararea unui numar de telefon, desi in cazul telefoniei ai un contract in care apare acest numar, in cazul RoTLD e doar contractul de pe site, pe care ei il pot modifica cum vor in orice moment si o factura pe care o primesti de la registrar. La o adica, nu ai cu ce merge in instanta, nu ai contract, nu ai drepturi, doar o factura…

    De asemenea, nu sunt subordonati ministerului si nu primesc fonduri de la stat, se autofinanteaza.

    E minunat, nu?!

    00
  18. Multumim de informatii!
    „– poti pierde numele de domeniu daca nu ai marca inregistrata pe acel nume;” asta de unde a scos-io?

    00
    • In contractul de inregistrare, la punctul „3 – Selectarea unui nume de domeniu” se specifica: „Puteți lua în considerare una sau mai multe mărci înregistrate de Dumneavoastră în legatură cu numele de domeniu pe care doriți să îl înregistrați.”
      Adica, inregistrezi un nume de domeniu si daca ai o disputa cu cineva care are marca inregistrata pe acel nume, pierzi domeniul. Asa mi-a explicat doamna consilier.

      Eu am reclamat numele de domeniu „mihaieminescu.ro” rezervat in 30 aug. la pachet de catre Tool Domains Ltd, apoi pus la licitatie, iar azi mi-au spus ca e transferat catre „Muzeul National Al Literaturii Romane” registrar fiind chiar ICI, probabil ca sa-mi inchida gura (doamna ma intreba daca acum sunt multumit, ca muzeul e institutie publica, iar eu am zis ca da). Concluzia e ca manevreaza numele de domenii cum vor si nu prea ai ce sa le faci…

      00
  19. Mulțumesc pentru lămuriri ..
    In seara asta expira Romaero.ro .. probabil o sa ajungă la bulgar.. chiar sunt curios ..o sa și-l dorească inapoi? O sa cedeze bulgarul? O sa le ceara bani? Ce a ajuns România ne pierdem și domeniile .ro ..

    00
    • Ca o ultima observatie, doamna consilier spunea ca RoTLD e doar un fel de registrar pentru IANA, ca domeniile .ro pot fi cumparate de oriunde, nu doar de la RoTLD… am vrut initial sa depun o plangere la ANPC impotriva lor pentru lipsa contractelor (firma de gazduire imi da contract, RoTLD doar factura), dar m-am razgandit…

      00
  20. Bulgaru imi vinde bihoru pe 1000 de coco

    Tool Domains

    Sep 21 at 7:59 AM

    Hi,

    The price is bihoreanul.ro is 1000 Euro.

    Best,
    Kalin

    00
  21. de ce tool domains nu ar fi chiar eureg?
    sunt sanse mari

    00
  22. Am depus o plangere la rotld vis a vis de situl cu licitatii backorder, intrucat nu se ofera un proces corect si echitabil de inregistrare, raspunsul lor a fost simplu, sa ma adresez instantei, din pct lor de vedere este ok
    Am depus o plangere la consiliu concurentei, la fel, sa ma adresez instantei.

    Alte sugestii?

    P.s. Sunt doar eu sau mai crede cineva ca eureg e vreo subsidiara rotld mascata, vreun angajat sau vreo ruda ceva. Ma mir ca nici unul din marii reselleri nu a abordat varianta de licitatii backorder.

    00
  23. Deci așa ceva numai la noi se poate face. Nu am nimic cu sistemele de backorder acestea funcționează de foarte mult timp si e o chestie faina dar ce nu pot sa accept este înregistrarea lor de către parteneri iar apoi revândute. Acesta este un abuz foarte grav. Am facut o plângere la RoTLD urmează consiliul concurentei si ANPC.

    Va sugerez sa faceți la fel

    00
  24. Un domeniu care trebuia șters peste câteva zile apare deja înregistrat de eureg (am notificări pe telefon pentru domeniu cu data de expirare).
    Sunt curios cum au făcut mânăria….

    00
  25. Eureg-ul face mânarii la licitatii. Aveti grija ce si cum licitati. Zilele trecute am pus mai multe domenii la favorite, am licitat la unul iar cand am terminat ma uitam pe lista in care aratau domeniile ce isi prelungisera timpul de licitatie ptc inca se licitau, intre ele si unele dintre domenii ce le pusesem la favorite. Cand s-au terminat licitatiile…ce sa vezi…? Erau libere la inregistrat si nu le luase nimeni insa conform politicii lor, daca cineva liciteaza, atunci ei incearca sa-l captureze si automat apare cu statusul de rezervat la ROTLD. Licitatiile facute in ultimele 15 minute nu se pot retrage, iar acolo, teoretic, licitau cel putin 2 pt domeniul respectiv ptc se prelungise timpul…iar domeniul nu l-au capturat si e la liber. Deci? Manevreaza sistemul fara nici cel mai mic dubiu iar in functie de ce activitate ai pe site-ul lor, manevreaza sistemul pt a te incerca sa te convinga ca e bun, ca e bataie pe domeniul tau favorit si poate poate te bagi…insa e la fel de clar ca nu se termina acolo smecheria…dupa ce te bagi doar nu se opresc acolo… ci vor manevra sistemul mai departe si vor licita contra ta pt a incerca sa ridice pretul si sa te arda cat mai bine… Domeniul in cauze este ” gadgetul.ro” si inca este disponibil iar eu am cateva sceenshot-uri cu el aparand ca fiind licitat in continuare dupa expirarea timpului de licitatie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile