De ce nu poți face focul în pădure în România

Probabil nu doar eu salivez când văd poze din astea, din alte țări, unde oamenii fac un grătar în pădure. În unele locuri căminele de foc sunt amenajate, în altele sunt făcute din pietre.

 

Ideea de bază e că oamenii nu dau foc pădurii și nu ard mai mult lemn decât le trebuie, pentru că înțeleg că vor să vină acolo și data viitoare și vor să găsească și data viitoare lemn uscat și pădurea la locul ei. De aia nu lasă focul să ardă după ce pleacă.

Zilele trecute am fost într-o pădure de prin zonă, unde poți merge 5-10 minute pe jos și agăța niște hamace și dormi lejer. Și merg pe jos alea 5 minute prin pădure pentru că la buza pădurii sunt locuri de făcut grătar, mașini, muzică, oameni.

Vreau să vă arăt ceva: pădurea era plină de copaci uscați și/sau căzuți. Lemn destul pentru foc. Am pozat la vreo 300 metri de intrarea în pădure nu mai puțin de 7 copaci căzuți, de diverse dimensiuni, care puteau fi lejer puși pe foc. Și alte crăci uscate și arbuști uscați. Și cu toate astea, oamenii tăiau copaci verzi, că se știe că ăia ard bine de tot, și lăsau focuri nestinse, sau lăsau copiii să se joace cu bețe aprinse în foc.

Plus, ar fi frumos un Leave no trace și la noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. NOU
    #1

    ”Leave no trace” ar trebui gândit puțin altfel.
    Puțin mai spre stilul japonez: Lasă locul mai curat decât l-ai găsit tu.
    Dar pentru asta ar trebui să dispară fizic vreo 2 generații și abia peste altele 2 să se ajungă la asta.

    00
    • Nu tre să treacă nimic. Din 89 incoace, PSD-ul are această mentalitate japoneză, pe unde trece, lasă mai curat decât a găsit, pe unde trece, PSD-ul curăță tot :)))

      00
    • NOU
      #3

      Mda, mă gândeam eu că e mai ușor să dăm vina pe alții decât să facem noi. :)

      00
  2. „Leave no trace” la noi ar trebui sa fie adaptat in „amenda de te-ndoaie si daca doar te gandesti sa lasi gunoaie in urma”. Cu binele, cu campanii, cu influensarite in chiloti care strang gunoiul, cu astea nu merge.

    00
  3. E o tâmpenie mersul la grătar , mai ales mersul cu mașina. Unde mai e placerea daca ești ca într-o parcare sau ca într-o tabără de nomazi?
    Aia treabă, cum făceau conaționalii sasi , cu mic cu mare. Puneau merinde reci in rucsac și porneau in drumeții.

    00
  4. Îl poți face, dar te costă 500, maxim.

    00
  5. În Spania ai voie să faci grătar doar în locuri special amenajate și doar între octombrie și mai. Altfel, denunțuri și amenzi, multe și destule.

    00
  6. Uite un indicator clar al faptului ca romanii sunt inca la stadiul de maimute, in comparatie cu lumea civilizata: muzica in padure.

    00
  7. In Germania poți sa faci grătar oriunde pe spațiul verde. Inclusiv în parc, gradina blocului etc. Ideea e ca acolo nimeni nu urla sau asculta manele iar după ce termina nu rămâne pe jos nici un fir de ață.

    00
    • La fel cu „nu calcati pe iarba”…
      La ei toata lumea sta tolanita pe iarba in parc, pe cind la noi… care iarba?

      00
  8. Poate lumea nu se risca sa meargă mai departe in padure unde de obicei dorm ciobanii in hamac doar in ciorapi!

    00
  9. Păi stai un pic, bos. Adică io mi-am făcut degeaba grătar din electrozi ? Şi cu
    Fiskars X11, beamveul topoarelor, ce să fac, să tai doar putreziciuni doborâte de vânt ?

    00
  10. La noi nu merge fiindca suntem o natie de salbatici. Am fost in Apuseni in weekend, un „sat” de vacanta mai izolat. Drumul are in jur de 6 kilometri de la sosea, e ingust, urca si ultimii cativa kilometri sunt neasfalati. Nu se ajunge chiar asa usor. E atat de liniste ca auzi doar oile si vacile din stana de la kilometri departare si atat. Cand am plecat Duminica, in varf de deal, un Passat mai vechi, numere de Mures. Masina era goala, cu geamurile lasate, boxa pe plafon si muzica lautareasca la maxim. Carnatii de la masina, erau pe alt deal, la plimbare…n-ai cu cine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube