Problema nu e că e poluare, ci că nu știm câtă poluare e

Ceva mișto:

Problema poluării ar putea fi rezolvată cu bani luați prin PNRR, e alocat peste un miliard de euro. Vor fi cumpărate 550 de kit-uri de măsurare a calității aerului.

Asta e saga noastră, a românilor. Avem nevoie de măsurători, de studii, de pana mea. Nu se vede cu ochiul liber că e plin de PET-uri, nu se simte în gât poluarea mașinilor, avem nevoie să măsurăm și să știm exact câtă poluare e. Jumătate din bugetul alocat rezolvării problemei se duce pe hârtii, studii și măsurători.

Și când e să se apuce cineva de treabă, a expirat studiul, s-a schimbat mandatul, s-a schimbat secretarul, s-a pierdut contractul, s-a furat, s-au stricat senzorii…

Punem pariu că nu sunt de ajuns miile de poze cu PET_uri plutind pe toate apele din țară, e nevoie de niște studii să știm dacă e o problemă de fapt?

 

poluare-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. pai cum dracu, daca ne apucam de pomana sa scadem poluarea si cand colo, din masuratori, ar reiesi ca defapt nu avem ?!

    00
    • Daca de fapt poluarea nu este atat de mare si noi curatam degeaba? O sa ajungem sa avem o tara prea curata, de fapt. Si asta nu este bine, vin din nou iernile alea geroase cu temperaturi de -20 de grade.

      00
  2. pai daca pet-urile alea sunt naturale? trebuie sa investigheze, nu? eu zic sa nu-ti mai dai cu parerea daca nu stii despre ce-i vorba.

    00
  3. vecinii nostri si-au construit statii de colectare a deseurilor ce trec de la noi la ei la fiecare ploaie mai mare (atunci cans se umfla apele si spala malurile de tot ce e depozitat pe langa)
    Poate asa ceva aveam nevoie. Un fel de pres de sters pe picioare, dar nu cand intri in casa ci cand iesi in lume.

    00
  4. Două chestii:
    -când folosești bani publici, e cumva normal ca, măcar declarativ, să ai un punct de pornire ca să poți evalua rezultatele.
    -isi freaca mainile ONG-urile. ele capuseaza perfect statul la fazele astea.

    00
  5. ieri am trecut prin PNRR, toate cele 1350 de pagini, ai de plm. Scot in 4 pagini masurile de impact, restul vrajelile tipice.

    daca mai vrei chestii amuzante:
    – statu o sa dea vouchere de 150 de euro la firme de formare invete angajatii de prin firme cum e cu lumea asta digitala, cursuri de 2 zile in care invata baietii: machine learning, Artificial Intellignce, RPA. De la sudor la angajat la UIPATH in 2 zile. Hai sa te vad ca mai faci misto de „baiatul de la google”;
    – tot statul o sa iti dea 100.000 de euro sa iti „digitalizezi procesele din firma”, interesant pana cand afli ca solutia tehnica vine la pachet de la un functionaras;
    – CNAS face o plaforma de telemedicina. Superb, acum nu stai 2 ore la analize pana iti valideaza cardul ca e „picat sistemul”, o sa stai 2 ore in fata calculatorului ca nu te poti conecta pe zoom cu doctorul.

    Zeci de plaforme si plaformite sursa grasa de supt pt zeci de capuse. Asta e superba:
    „Scopul proiectului îl constituie implementarea unui sistem informatic integrat pentru accesarea facilă, armonizata, a bazelor de date proprii și externe (SMIS2014+, SMIS-CSNR, SEAP/SICAP, sistemul informatic ONRC, MAI prin DEPABD, ANAF, etc), cu ajutorul unor instrumente de automatizare a proceselor cu capabilități de AI (Artificial Inteligence) și ML(Machine Learning), în scopul analizării operațiunilor finanțate din TOATE Fondurile europene (FESI, FEADR, altele ), precum și pentru a oferi publicului acces diferențiat și pe baza unor filtre de căutare avansate, informațiile relevante despre finatarile europene realizate sau in curs de implementare.

    Au aruncat salata de termeni tech sa para intersanti in contextul in care sistemul actual nu e in stare sa faca adunari simple.

    + chestii bune care nu au nici o legatura cu PNRR si nici un impediment sa se aplice de maine, de ce naibii e nevoie de un „document strategic” de 1350 de pagini sa faci asta:
    Eliminarea foii de parcurs ca document obligatoriu în deductibilitatea combustibilului – Foaia de parcurs este un alt document birocratic, care încarcă activitatea firmelor, atât a celor care utilizează în fapt vehiculele de serviciu, cât și a administratorilor și a contabililor.

    sau asta
    Eliminarea declarării posturilor vacante la AJOFM.

    00
    • Apreciez curajul de a citi 1400 de pagini de proiecte scrise de oameni carora nu prea le-a iesit, in general, nimic :))

      00
    • jobul ma obliga, nu e lectura de placere.

      Se serveste cu lamaie, in mojito preferabil.

      00
  6. Nu sunt sigur ca 550 e numarul optim. Cum le imparti? De care? Merg pe curent? Sunt cu panouri solare?
    Ar trebui facut un studiu care sa determine numarul, amplasarea si tipul detectoarelor. /s

    00
    • NOU
      #10

      Si mai trebuie un studiu care sa ateste daca e necesar sau nu studiul pentru analiza detectoarelor.
      Ori facem o treaba buna de la inceput, ori nu o mai facem.

      00
  7. N au venit banii aia de UIE pe care a zis Iohannis ca i a negociat el personal ?? Aia 80 miliarde€ pe care le a anuntat el si intamplator era si campanie electorala ??!

    00
  8. cand plm intra in vigoare legea aia cu garantia obligatori pentru PET-uri si se baga automate de colectare in supermarketuri cum e de vreo 10-15 ani in tarile cu apa calda in capitala? sau e presiune mare de la producatori si supermarketuri si tot se amana?

    00
    • Pe la anul. Ca să nu ne vină rău din pricina vitezei cu care se schimbă lucrurile.
      Și cum, motoarele cu ardere internă poluează? Serios? Că doar ne demonstraseră comentatorii experți că procesul de fabricare al unei mașini electrice poluează cât un an de funcționare al unei centrale cu cărbuni

      00
  9. La fel cum sifonare de bani mi se par si studiile de fezabilitate in unele cazuri. De ce trebuie studiu de fezabilitate la autostrazi, in conditiile in care avem jdemii de accidente auto, si toata lumea se plange de cat de greu ajungi la destinatie.
    Inteleg, atunci cand ajungi sa aii mii de km de autostrada poti face studii sa vezi daca mai e fezabila inca una, dar atunci cand ai sute de ce le mai faci?

    00
  10. Doar ca cele 550 de kituri reprezinta o picatura din cele 1.5 miliarde din PNRR si nu cred ca cineva in toate mintile ar crede ca kiturile alea rezolva „problema”.

    Stire care vad ca e generata (sper sa nu ma insel) de ziarista Otilia Serescu. Care a mai produs in aceasi zi si o stire mult mai consistenta, care merita mult mai multe sanse spre popularizare: „Sarmale la cornet. Cum s-a gândit un antreprenor să transforme în street-food una dintre mâncărurile preferate de români”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.