Problema cu mutarea producției în China e următoarea…

Toți antreprenorii știu că în China se poate produce orice ieftin și majoritatea bunurilor de consum sunt făcute acolo. Doar că există o mică problemă: chinezii nu prea au remușcări și nici etică de business, astfel că vor copia produsul tău și îl vor vinde și ei separat. Iar unele produse sunt ușor de copiat, mai ales că vânzătorul trimite el specificațiile fabricii.

Un exemplu din multele care există pe Aliexpress: produse pe care oamenii care au investit în R&D și alte minuni costă 1/3 din cât le vând ei pe căi oficiale.

bearg-1 bearg-2 bearg-3

Și nu sunt doar Gerber furați, ci și alte mii de mărci. Uneori fără însemne, alteori cu sigla acoperită. Sunt niște americani care vând cuțite și topoare bine făcute, cred că le-a picat față când și-au găsit marfa la jumătate de preț pe Aliexpress. Columbia la fel, sunt printre cei mai celebri cu marfă la jumătate de preț acolo.

Cititorul care mi-a vândut pontul a cumpărat marfă din asta fără siglă și a avut noroc la unele și ghinion la altele (cusături greșite la geacă, cuțitul strâmb), dar când cumperi marfă din asta trebuie să te aștepți la așa ceva, așadar cântăriți bine de tot riscul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. era pe undeva o chetsie cu un gigel care voia sa fabrice X in China. Si nici un producator local nu avea facilitatile necesare, asa ca gigelul s-a scarmat in buzunar sa-si construiasca propria fabrica in China, in parteneria cu un localnic.
    bai frate si la un moment dat ala tot incepe sa ceara din ce in ce mai multi bai, si gigelul nostru nu stie de ce.
    Si se hotaraste el sa trimita pe cineva acolo incognito sa vada cum sta treaba.
    Si ala incognito s-a dus si ce sa vezi:
    partenerul local aducea muncitorii cu autobuzele, lucrau sa-i faca astuia fabrica cu ce avea el nevoie…
    si dupa 8 ore se urcau in autobuze mergeau de partea cealalta a orasului unde-i construiau partenerului localnic exact aceeasi fabrica, aceleasi facilitati etc toate pe banii gigelului nostru.

    Si chiar daca partenerul local e cinstit, tot ai chestia cu controlul calitatii care este asa cum este. De atatia bani, atata branza.

    00
  2. Stii povestea cu Segway?

    In September 2014, Segway filed a complaint with the United States International Trade Commission about the infringement of several of its patents by several Chinese companies, including Ninebot, Shenzhen INMOTION Technologies and Robstep Robot.[12] On April 1, 2015, Segway was acquired by Ninebot Inc., a Beijing-based transportation robotics startup backed by Xiaomi, for an undisclosed amount.

    00
    • Sabotor, ce zici tu acolo e micro. Macro uite cum stam:
      „As of last week, 102 Chinese outbound mergers-and-acquisitions deals were announced so far this year, amounting to $81.6 billion in value. That’s up from 72 deals worth $11 billion in the same period last year, according to Dealogic.”
      Cineva cumpara tot ce misca, ca acasa nu mai merge treaba si fie si numai ca sa mai amane caderea tot au nevoie de orice inca merge. Nasoleala e ca acest cumparator acerb este China. Ori China e subreda de tot daca iei in calcul cat de realiste sunt datele avansate de guvernul lor (Ponta era junior), cat de volatil e fundamentul cresterii (predominant imobiliare si materii prime, ambele inflamate si in cadere accelerata), o supracapacitate de productie epica, o lipsa totala de transparenta si un mod de finantare demn de Benny Hill.
      Altfel spus, problema cu mutarea productiei in China e nu mai este o singura problema, ci practic ne-am f*#*t norocul in ansablu.
      EU si US trebuiau de mult sa invete ceva de la junkies: un joint ocazional e in regula, dar daca exagerezi si treci la ace, ajungi sub poduri. Ori noi am bagat in vena de aproape ca nu mai facea fata dealerul.
      Ma duc sa-mi cumpar conserve pentru urmatorii 20 de ani, ca jocul asta nu mai poate dura mult, a ajuns in faza de autofagie, si nu mai are alte resurse. Let the macroeconomic fun begin!

      00
    • De aici lipsește partea cu „Segway s-a dus de râpă (la figurat și la propriu, cu tot cu proprietar) și a fost salvat de chinezi”

      00
    • @Ion Iliescu
      Iar tu ai ales sa ignori absolut complet partea in care o companie chinezeasca copia produsul alora de la Segway si-l vindea la o treime din pret pentru ca – evident – n-au avut costuri cu R&D, punand in dificultate Segway tocmai pentru ca nu putea sa concureze la pret cu o companie care doar a copiat, fara sa investeasca nimic in R&D.

      00
    • @Capsuna
      traim in vremuri interesante.
      Slump-ul chinei a inceput acum cativa ani, Si nici macar nu e per se un slump cat e faptul ca nu creste ata de repede cat ar avea nevoie sa creasca.
      https://tradingeconomics.com/china/gdp
      Meanwhile faimoasa prosperitate americana s-a dovedit la Davos ca e facuta din carton lipit cu scuipat.
      Stii toate sci fi urile alea misto cu distopii? Suntem pe cale sa vedem cum functioneaza. Din interior.

      00
    • @Capsuna
      Contextul era „daca produci in china, chinezii-ti copiaza produsul”. Acum, nu zic ca n-ai dreptate (adica sunt mai multe dezavantaje daca produci totul in China, nu doar ca-ti copiaza aia produsul) dar discutia era despre altceva, nu economie macro.

      00
  3. Ai foarte mare dreptate. Exemplul meu: flash usb de 64GB, cumparat de pe un site chinezesc (nu mai stiu care). Copiat exact dupa celebrele kingston. Rezultatul: pot copia orice pe acel memory flash, am pus chiar vreo 55 de GB de informatii, problema e ca de indata ce scot flash-ul din PC (cu remove safely etc etc), nu se mai vede informatia copiata daca il reintroduc in vreun PC :))
    Bine ca a costat 4 USD. :D
    Din nou, ai foarte mare dreptate!

    00
  4. corect. da’ una peste alta io in aprilie am avion sa comand alta marfa.

    00
  5. E similar cu scandalul care il faci la un profesor si intreaga mafie care il apara. Ok, te iei de ala ca ti-a furat produsul si l-a copiat. El apoi poate sa refuze sa-ti fabrice sau sa creasca pretul indeajuns de mult incat sa fii nevoit sa te cari. El a ramas deja cu produsul tau sa-l copieze si-l va copia in continuare. Faci scandal, el refuza sa-l mai produca pentru tine, dar il produce pentru el la pret redus. Tu iei mumu, el ia cam tot dupa. Si unde te poti muta? La o alta fabrica ce iti va fura produsul.

    Profitul pe care-l pierd ei din cauza produselor copiate si vandute de chinezi este mai mic decat profitul care l-ar pierde daca ar avea fabrici in alta parte unde s-ar respecta un contract. Ata ete.

    00
  6. Cam asta ar fi unul dintre motivele pentru care nu merita sa cedezi productia intr-o tara. Pe langa faptul ca nu iti poti controla economia, mai bine zis proteja, intri intr-un razboi economic extrem de agresiv in care te bat oamenii cu armele tale.

    Off topic, pe mine ma enerveaza treaba asta cu munca ieftina si salariul jenant pentru ca degeaba intr-o economie 1/10 insi face 100k pe an din firma lui daca restul de 9 vecini sunt saraci morti pe 10k pe an. Ce valoare si ce forta avem noi ca tara si comunitate daca nu producem si nu consumam local, si mai important, nu ne aparam producatorii si firmele noastre? Sa fim mai evrei zic.

    Nicio treaba, lasi economia libera, si statul poate fi un jucator. Ce? Nu scade benzina si voi faceti iarasi cartel pe preturi? Lasa ca il scad eu, la firma mea de stat, si va rup fashul. Si daca va puneti probleme de etica ca nu e corect ce propun eu si ca contravine legilor pietii libere, inchipuiti-va ca oamenii au facut deja doua carteluri dovedite legal si au fost amendati (2008, 2012).

    00
    • nu poti sa faci protectionism in Europa.

      00
    • Cheddar tati, in Franta 70% din produsele alimentare trb sa vina din tara aia. Aia ce e, nu tot un fel de protectionism? Crescatorii de porci din Europa aduc carne in Romania in draci, dar ai nostri nu au voie sa exporte in UE unde pretul pe kg animal sacrificat e aproape dublu ca la noi. Nu tot protectionism e si aia??? Ma lasi?

      00
    • @cheddar?
      Protectionism? Cum vine asta? Adica rompetrol, lukoil, mol si omv decid sa imi traga un viol si eu nu fac nimic sau cum? Dar a doua oara? Sau sa inteleg ca e ok ca vecinii mei sa se inteleaga si sa ma arda?

      Eu zic ca vreau sa particip ca stat in economia libera dupa aceleasi reguli ca toata lumea. Si daca sunt bun pe ceea ce fac si pot oferi produse mai bune ca ale tale la preturi mai bune atunci poate ca e cazul ca tu sa devii mai bun. De exemplu, daca noi aveam o intreaga linie zacamant-pompa in ro se mai intelegea mutu la preturi.

      Dar stai, poate tu intelegi prin protectionism altceva. Explica.

      00
    • Oi gigeilor, relax
      Voi intelegeti ca EU are doua feluri de membership? Eu nu zic ca n-ar trebui sa se faca. Atata ca astia care au facut negocierile alea le-au facut cu curul. Io n-am fost in comisia aia, chiar nu-s eu de vina.

      00
  7. Pt controlul calității îți trimiți tu omul tău în China nu te bazezi pe vorbe.

    00
    • Si omului tau i se explica frumos ca ori zice ce trebuie ori s-ar putea s ai se intample asa un accident nefericit.

      00
  8. Cel mai bun exemplu este Segway. Au inventat trotineta aia emblematică a lor, după cercetare și investiții, au copiat-o niște chinezi și o produceau la o treime din preț, Segway i-a dat în judecată fără succes, Segway a dat faliment, chinezii respectivi au cumpărat Segway pentru patente și acum o produc legal.

    00
  9. Si cumparatorul e de vina nu doar chinezu. Marfa aia chinezeasca e ca si jocul la pacanele: poti sa ai castiguri mari investind sume mici sau poti sa dai un chix mare cat China, caz care se-ntampla de cele mai multe ori.

    00
  10. A fost candva pe un canal francez o emisiune despre „made in China” si ctc-ul de acolo.
    De exemplu, o gramada de jucarii fabricate in China nu trec de inspectia europeana. Au mers aia in fabrica sa afle de ce: plusurile sunt cusute la masina. Masinile de cusut au ace de cusut. Ele se mai rup. Chinezii trebuie sa tina o evidenta stricta a acelor rupte, trebuie sa gaseasca tambele bucati si sa le lipeasca cu scotch intr-un caiet.
    Francezii aveau o statistica pe fabrici, si intr-una din ele se rupeau mult prea putine ace. S-au dus acolo, au vazut personal situatia, apoi i-au retras licenta de export catre Franta (UE).
    Asta e un exemplu. Apoi laptele ce melamina (remember?), alte dude… citeam de jucariile sexuale „made in China” ca ar contine ftalati (dex: „Ftalatii sunt substante chimice importante pentru industrie, unde sunt folositi in calitate de plastifianti pentru productia de materiale plastice”). In USA si Europa au fost interzisi, mai ales in productia de asa ceva.
    E greu cu China, foarte greu.

    00
  11. Cand isi fac planul de afaceri/ dezvoltare pentru produse noi toti cauta sa taie din costurile de productie. Si prima optiune ramane mana de lucru ieftina din Asia.

    Hai sa nu le plangem de mila, stiu riscurile.

    00
  12. China e un mare balon de sapun. Stati cu ochii pe Iran, Cuba si Vietnam.

    00
  13. Povestea cu Segway are mai multe fețe. Compania avea probleme dinainte de a aparea Ninebot, concurentul chinez:

    Chinezii au „furat” startul, dar au venit cu un produs mai bun: mai usor, conectare la telefon, mult mai ieftin.

    E cam ce se intampla acum cu Samsung. „Chinezii” de la Xiaomi& Huawei au iesit cu telefoane premium, la jumatate de pret fata de coreeni si erodeaza continuu cota de piata a acestuia. In schimb iPhone, desi este cel mai clonat telefon, vinde de rupe inclusiv in China pentru simplul fapt ca clonele doar arata ca originalul, dar nu au nicio legatura cu acesta.

    00
    • „In schimb iPhone, desi este cel mai clonat telefon, vinde de rupe inclusiv in China”

      Raport din februarie 2016:

      Apple (AAPL) iPhone sales sank deeper than the overall market in China in January, as smartphone sales disappointed ahead of the Chinese New Year.

      Apple and Samsung were hit harder than other smartphone vendors.

      Zhang estimates that Apple iPhone sales in China were down 35% in January vs. December. Last year, iPhone sales were up 15% month-over-month in January, he said.

      E vorba de vanzarile din ianuarie, adica luna de sarbatori in China (inainte de anul nou chinezesc). Nici macar Apple nu se mai poate lupta cu asta, Huawei, Lenovo si Xiaomi ii mananca de vii, si pe ei si pe Samsung.

      00
  14. Pai… marea tzeapa este ca si Samsung si LG si WD si altii produc tot in China, numai ca au cerut fabricii din China sa le imprime si brandul pe produse, sa le poata vinde mai scump. Asa se face comert, la ora actuala. Firma detine brandul si o casuta postala in Luxemburg si nu are salariati decat pentru hartii, nu mai are fabrici fizice. Consumatorul, care e de regula, nu vreau sa spun un fraier, ci un tip naiv isi inchipuie ca Samsung are o fabrica undeva in Germania sau in Taiwan unde face industrie in maniera clasica si nu isi inchipuie ca, in ultima vreme, corporatia face doar marketing si branding si nu mai produce nimic – produc chinezii.

    Idem pantofii sport Nike, Adidas – sunt fabricati pe baza de comanda in tari de tip Bangladesh, Romania, etc. dar, datorita brandului, ei nu costa cat niste pantofi similari produsi in aceeasi fabrica, cu aceleasi materiale ci costa de 10x mai mult.

    Aceste firme s-ar curatza rapid daca consumatorii ar sti sa analizeze foarte atent in primul rand calitatea produselor, apoi raportul pret/calitate.

    Rolul brandului este ca fraierii sa se uite mai putin la raportul pret/calitate, pe care dau efectiv banii si sa se concetreze mai puternic pe aspectele irationale ale alegerii: prestigiul social adus de brand, calitatea perceputa asociata brandului, etc.

    O tara care chiar ar avea un interes real sa-si protejeze consumatorii ar impune niste standarde minime de calitate, independente de brand, pe care produsele, indiferent unde au fost fabricate, trebuie sa le indeplineasca. In 24 de ore s-ar curatza piata de chinezarii, pentru ca acestea ar deveni improprii pentru consum / utilizare.

    In prezent, peste 80% din produsele de pe piata sunt tzepe – adica produse improprii pentru consum / utilizare care ar trebui interzise de stat si introduse niste standarde minime.

    00
    • @Cris
      chestia e asa: cand cumperi de la LG, Samsung sau Apple, chiar daca e produs in China, vine cu o anume garantie a calitatii. Daca cumperi Xiaomi nu ai aceeasi garantie a calitatii, chiar daca sunt facute in aceeasi fabrica (a se remarca ca nu afirm ca-s mai bune sau mai proaste – asta ca sa eliminam niste discutii inutile). Astfel, firmele din prima categorie pot sa vanda la un pret mai mare, desi produsul ar fi identic. Pana la urma, asta e scopul unei firme: sa vanda mult si scump (cu marja de profit cat mai mare).

      00
    • ah, inlocuiti

      desi produsul ar fi identic

      cu

      chiar daca produsul ar fi identic

      00
  15. Mi-am luat eu cateva suporturi de telefon, ceva Kenu Airframe+, la sub 20% din pretul de la noi, de pe un anumit magazin cu idei :)
    Functioneaza ireprosabil dupa un an, dar tot nu ma pot impaca cu gandul ca cica nu ar fi originale, efectiv nu pot dormi noaptea din cauza asta.

    00
  16. Pe langa faptul ca iti fura design-ul chinezii nici nu respecta standardele de calitate. Daca nu ai o echipa trimisa la ei care sa supravegheze toata treaba te poti trezi cu jumatate de lot neconform. Iar daca pe langa hardware ai si un soft patentat nu au ce sa copieze si sa vanda.

    00
  17. Eu am incercat sa produc ceva in alt oras(nu dau nume ca nu e important) si a fost imposibil. Cat m-am mutat acolo totul ok. Cand mergeam 1 data la 2 saptamani…dezastru. Asa spune din experienta mea,fara sa o dau ca o regula de aur, ca daca vrei sa faci productie oriunde trebuie ca tu sau cineva care intelege ce produci sa supravegheze lucrarea. Cat despre partea cu copiat-ul ideilor ca sa zic asa cred ca ar trebuii sa te mire daca nu o fac. Inseamna ca ei un produs prea naspa.

    00
    • Wow, soc, groaza, descoperire. Organismul fara cap moare.

      Marea majoritate a lumii dozeaza efortul la minimul acceptabil, in special romanul, care nu are nici o tragere de inima sa se rupa pentru altul.

      Nu te intrebi cum reusesc altii, in special aia mari? Sau crezi ca in rest lumea are o etica de munca ireprosabila?

      00
  18. Au copii aproape pentru orice. La cerere poti solicita ca produsul tau sa fie mai bun sau mai prost calitativ. Am intalnit asta cu un producator de electronice, te intreba la ce pret vrei sa scoti produsul si folosea materiale de calitate mai proasta daca era nevoie. Totul se negociaza la ei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile