Problema la zi, marți, 6 septembrie

Bun, s-a rezolvat cu “ce părinți buni suntem noi, iată poză cu copilul în prima zi de școală, sunt părinte bun, acum dă-te dracu de copil, să te educe statul, că nu am eu timp de tine, am like-uri de dat”. Mă rog, de la un punct încolo it gets old când toată lumea are fix același lucru de spus.

E timpul să ne concentrăm pe adevărata problemă a iernii: fuziunea dintre compania mizeră a primăriei cu compania mizeră a ministerului. Care e abandonată primăvara și revine în discuție toamna.

Și vor fi discuții, și păreri și la final nimic. Că “nu se vrea”. Că stat captiv.

2021120590813612

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Aha, si unde-i problema?

    00
  2. Problema la zi e unde mergem la ski si de Revelion?

    00
  3. NOU
    #4

    Pana la Termoenergetica si Nicusor, mai avem Halloweenul si Black Friday ca surse inepuizabile de dat din fleoanca mult prost si fara rost.

    00
  4. Termoenergetica, desi este o groapa foarte adanca in bugetul PMB, este tinut pe perfuzii strict din motive electorale deoarece sunt multi pensionari si asistati social in capitala care nu-si permit o centrala termica pentru ca motive.

    00
    • Nu ma varule, atat te duce capul? Mii de blocuri nu au infrastructura necesara pentru centrale, iar nu aceasta este solutia. Caldura centralizata e mult mai eficienta daca ar fi fost modernizata in toti acesti ani.

      00
    • Se vede ca nu stai în București. Debranșarea e fie interzisa, fie extrem de dificila, respectiv presupune aprobarea primăriei, termoenergetica și a tuturor membrilor asociației.

      Pt instalare centrala, enspe verificari și avize cu privire la montajul centralei, tras țevi de gaz în bloc. Și toate costa. Ai făcut un calcul cât costa sa tragi țeava de gaze din strada si pana la etajul x, respectiv vecinii sa fie de acord cu asta? Nu, nu merge cuplarea la distribuția de gaz comunista cu presiune redusa pt aragaze.

      00
    • Soluția unei centrale termice, nu este cea mai potrivită, dar e cea mai bună.

      Apă caldă și căldură din părți, iar bucureștenii (și nu numai) plătesc și pierderile, deși nu e treaba lor să facă asta.

      Într-o lume ideală, sistemul centralizat ar fi atât de bine pus la punct, că nu ar fi nevoie de centrale individuale.

      00
    • NOU
      #13

      Intr-o lume ideala, sistemul centralizat tot ar impune costuri mai mari in raport cu cele individuale.

      (*si pierderile tot costuri sunt)

      00
    • Experiență personală. Oraș mic (30.000) și mort, de provincie. Pe la mijlocul anilor 90 toate centralele de cartier (reveneau cam 8-10 blocuri de centrală, centrale de pe vremea lui Dej, cu păcură) au dat chix, peste 30% rău-platnici. Buluc înapoi la reșouri , ca pe vremea răposatului. Vine anul 2010 și ajunge în sfârșit gazul în oraș. Efectiv, parcă a fost a doua venire a lui Mesia. Prețul de apartament (centrală individuală+conducte+avize etc.) a fost cam 8000 de lei pentru instalare. Culmea, s-au branșat și cei cu case mai aporoape de centrul orașului, acolo pe unde trecea conducte. Și la case plăteai mai mult, că era toată țevăraia pentru un singur consumator, nu pentru 16 apartamente pe scară, ca la blocuri. Am văzut atunci minuni mai ceva decât în Galileea, oameni care s-au împrumutat de unde au putut, cred că unii au vândut și câte un rinichi (rețineți, era în vremea marii tăieri de salarii). Cum-necum, toți și-au pus centrale, le erau de ajuns 15 ani de tremurat iarna și făcut baie în ibric. Deci s-a putut.
      Acum, problema în București nu sunt atât costurile de branșare, cât faptul că rețeaua ( a zis cineva mai sus) nu poate suporta alimentarea pentru un număr mare de consumatori. De abia duce flacăra de aragaz pe timp de iarnă. Ar trebui înlocuite toate țevile de gaz, ceea ce s-ar putea să coste cât un refurbishment general la RADET.

      00
    • Ai făcut un calcul cât costa sa tragi țeava de gaze din strada si pana la etajul x, respectiv vecinii sa fie de acord cu asta? Nu, nu merge cuplarea la distribuția de gaz comunista cu presiune redusa pt aragaze.

      In 90% din cazuri sunt oameni in bloc care deja au centrala. Tu trebuie doar sa le platesti lor o cota parte din costul tevii.

      00
  5. centralizat poate fi si per bloc, nu sa merga apa calda pe sub pamant kilometri. Per scara unde sunt multe apartamente, dar cu CET-ul nu mai este convenabil, la fel cum centrala per apartament e risipa.

    00
    • Si daca vrei, in multe situații, centrala de bloc nu ai efectiv unde sa o instalezi decât dacă poate razi 30 de locuri de parcare (și toți aia 30 se vor pune de-a curmezișul ca nu vor centrala). Și fără investiții de la primarie/stat, nu știu cine și-ar permite costurile de instalare a unei centrale care sa tina un bloc vagon de 9-10 etaje, cu sute de apartamente. Apoi, trebuie sa tragi țevi în bloc, instalat calorifere noi, etc. Unde, ce cum?

      00
    • De ce e risipa centrala de apartament? Gazul e ars cu randament foarte mare, tevile au traseu scurt si nu stau pe afara la inghet, apa calda si căldură doar la cerere si parametrii doriți….deci unde e risipa?

      00
    • Eu am mai comentat pe subientu asta pe aici pe blog. Cea mai eficienta e centrala de apartament. Taica-miu care e in domeniu si a lucrat la CET, si noi am avut incalzire de la CET, de la centrala de bloc (2 scari de10 etaje) si apoi centrala de apartament….a concluzionat ca centrala de apartament e miezu.
      Centrala e bloc are pret mai mare / mc apa calda si pe incalzire fata de aia pe apartament + apar probleme din astea cu oamenii: unii fura, unii nu platesc (de aia a si disparut centrala de bloc) si altele.

      00
    • Centrala de bloc presupune..unanimitate. Unde dracu a fost vreodata un grup mai mare de 3 romani UNANIM?

      00
    • Si daca gasesti doi romani care sa fie de acord cu o treaba, de la cap la coada, si e ceva mai miraculos decat a doua venire a lui Iisus, respectiv mai tare decat controlul climei de catre rusi.

      00
    • Cipper, 3…du-te d-aci, eu stiu cazuri de 1 singur care nu e capabil sa cada de acord cu el insusi.

      00
    • 2 oameni, 3 păreri

      00
    • Dacă a zis tatăl, care a lucrat la CET, probabil că așa e. Însă eu am citit altceva:

      https://en.wikipedia.org/wiki/District_heating#Pros_and_cons
      „District heating has various advantages compared to individual heating systems. Usually district heating is more energy efficient, due to simultaneous production of heat and electricity in combined heat and power generation plants. This has the added benefit of reducing greenhouse gas emissions.”

      https://www.mdpi.com/2071-1050/9/8/1348/htm
      DHS = District Heating System
      IHS = Individual Heating Systems

      „Actually, DHS has various advantages over IHS. For example, a number of studies have shown that DHS plants give better performance in energy efficiency and the abatement of air pollutant emissions, mitigate greenhouse gas emissions, and contribute greatly to the enhancement of public convenience and energy saving compared to IHS.”

      https://www.danskfjernvarme.dk/groen-energi/analyser/03052018-the-competitiveness-of-district-heating-compared-to-individual-heating
      „The overall outcome of the analysis is that a new district heating system is highly competitive with respect to heating price when compared to individual heating solutions, when the district heating system is established in cities and towns.”

      https://www.youtube.com/watch?v=98B-q-u8dYU

      https://www.iea.org/reports/district-heating

      Un sistem centralizat de încălzire, are mai multe avantaje:

      1. Eficiența (CET-ul produce și curent electric și căldură și aceste sisteme pot prelua căldura remanentă și din industrie)

      2. Controlul emisiilor la sursă (o singură sursă de poluare e controlată ușor. Centrala individuală e aproape imposibil de controlat)

      3. Flexibilitatea combustibililor (centrala ta de acasă funcționează pe gaz, CET-ul poate folosi gaz, păcură, cărbuni, deșeuri etc.)

      4. Teoretic nu te interesează despre mentenanță, practic exemplul Bucureștiului nu e încurajator, dar aici e vorba de corupție generalizată, nu de o arhitectură proastă a sistemului.

      Centrala individuală pe gaz nu e o soluție fezabilă pentru un oraș dens populat, în contextul actual. Există alternative mai bune.

      00
    • @ubercool si restu, cand o sa aveti centrala de bloc, cand o sa fiti pe domeniu atunci se comenteaza. Cand platesti de 2..3 ori mai mult la centrala de bloc fata de cea de apartament, sa vad atunci comentarii.

      Cititul pe wikipedia nu e mai presus de experienta proprie. Dar voi tot inainte cu cacaturi de pe net. Si mai alea chestii de prin alte tari.
      Nu cred ca exista foarte multi sa aiba centrala de bloc. Aia baga non stop iarna, non stop scotea fum.

      00
  6. Apropos de începerea școlii, am văzut subiectul cu cocalarul ăla politic (Simion) care a fost huiduit la Lazăr. Ok, foarte bine, dar am și eu o întrebare: dacă la deschidere venea Câmpeanu de mânuță cu Iohannis, erau și ei huiduiți? Sau nu-i frumos, aici respectăm instituția!

    Că până la urmă, breaking news, nu Simion a făcut (încă) praf educația ci, printre alții, stimații de mai sus, unul prin ce face, celălalt prin ce nu face.

    00
    • Simion in ce calitate a fost la Lazar? Ce institutie reprezenta?

      00
    • @RaduQ, bănuiesc că a fost invitat (adică sper că nu s-a dus de capul lui) ca parlamentar și, se pare, fost absolvent. Dilema mea nu era despre el și de ce a fost invitat, nu mă pasionează personajul. Dar aș fi vrut să-i văd huiduiți și pe ăia doi care chiar au putere de decizie.

      00
    • Pai intrebarea ta era daca Iohannis si Campeanu ar fi fost huiduiti. Si raspunsul il dadeai tot tu: nu, pentru ca in cazul lor respectam institutia. Si de aia ma intrebam: ce institutie am putea respecta la Simion, pe cine reprezenta el acolo? Institutia absolventului de Lazar? Garda de Fier?

      00
    • @RaduQ, imho, principiul „respectăm instituția” e un căcat pansat

      00
    • Directoarea liceului declarase ca s-a dus el acolo, în calitate de absolvent, nu a fost invitat

      00
    • Hai sa fim seriosi, oricat ar merita Iohannis sa fie huiduit… macar ar avea ce sa caute la o deschidere de an scolar.

      Oricat am fi in dezacord cu el si l-am injura tot ar fi un exemplu. Mdraci, pana si Dragnea era o prezenta mai buna.

      Simion e echivalentul Biancai Draguseanu, doar ca mnah, asta e in Parlament si e mai greu de refuzat cand iti apare la poarta. Da’ in realitate nu are ce cauta acolo, nu are ce exemplu da, nu are nici o legatura macar pierduta cu educatia.

      Nu stiu, poate sunt ipocrit eu la faza asta.

      00
  7. Fuziunea aia înseamnă preluarea datoriilor la bugetul de stat, adică să plătească din nou cetățeanul din Orăștie apa caldă a bucureștenilor?

    00
    • Asta cu „să plătească cetățeanul din Orăștie apa caldă a bucureștenilor” e un mit. Sună bine pentru parioții locali, dar nu. Financiar vorbind Bucureștiul produce cel mai mult în țara asta în ce privește contribuția la bugetul de stat. Da, știu că marii contribuabili sunt cu sediul în București și plătesc acolo, dar din TVA pleacă sume deflacate în țară în toate județele. Și nu numai din TVA. Și sunt primării în țara asta care din impozitele colectate de ei abia susțin cheltuielile lor curente, poate nici pe acelea, iar de investiții nici nu poate fi vorba. Iar alea primesc banii ghici de unde: de la București, de la Constanța, Cluj, Timișoara, Iași, Oradea, Brașov, Sibiu sau alte localități unde taxele colectate sunt mult mai mari decât în localitățile mici.
      E o discuție care trebuie pusă în practică urgent – reorganizarea administrativă a României. Nu neapărat teritorială, pentru că aia va genera discuții generate de fals patriotism, dar una administrativă da.
      Adică, spre exemplu:desființat 3 comune și relocate administrativ la cea mai mare localitate din zona aceea. Ai mări numărul de funcționari cu până la 5 oameni la acea localitate și ai economisi prin desființarea a circa 60 de posturi de bugetari. Ai avea cu 2-3 primari și vice-primari mai puțin, cu circa 20-30 consilieri mai puțin. Ai mări cu maxim 4-6 consilieri la localitatea unde se vor comasa. Etc.
      Problema e că rezistența la o astfel de schimbare e maximă. Culmea este că uneori rezistența vine din partea celor care plătesc taxe deși sunt conștienți (sau nu) că taxele lor pleacă spre consum și spre a fi folosite în creșterea calității vieții lor.
      Și cred că o astfel de schimbare se va putea realiza doar în 2 scenarii:
      1. un partid câștigă cu majoritate sau poate face alianță care să-i permită o astfel de schimbare și are voința să o facă imediat după ce ajunge la putere.
      2. România dă faliment. Și atunci va fi forțată să facă ceva.
      Înclin să cred că mai degrabă al doilea scenariu este cel care se va aplica în cazul nostru și chiar și atunci când va fi cuțitul la os tot vor fi mulți cei care vor vedea în asta o mână ostilă, o lucrare a „celor de la centru”, a miticilor, a UE sau mai știu eu a cărui dușman.

      00
  8. NOU
    #35

    Simion a venit in calitate de absolvent notoriu.

    00
  9. Ce putere de decizie are ficusul ? De cand e organizarea invatamantului printre atributiile presedintelui ?

    00
  10. Off topic
    Selly a zis ca citeste blogul, pe live la Faiar.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube