Problema cu școlile private…

Am dat azi peste anunțul ăsta și mi-am adus aminte că am două chestii de spus pe subiect. Nu sunt despre școala asta, sunt despre școlile private în general.

scoala-prems

Părinții sunt mizerabili. De aia salariul e atrăgător la început, mediul de lucru e mișto, condițiile de lucru foarte mișto, dar ai de-a face cu părinți și copii. Și părinții sunt pe ideea “plătesc, ești sclavul meu”. Sunt mulți părinți parveniți, sunt mulți ciobani, sunt mulți cocalari. Și toți vin direct la învățătoare cu mizeriile lor stupide.

De aia cadrele didactice pleacă. La stat, în 99% din cazuri, poți să-i spui părintelui că poate regresa în mă-sa dacă nu-i place. Îi poți spune că copilul e obraznic, nesimțit, prost crescut sau că ar trebui să aibă acte, că nu e agitat, e autist. La privat nu poți face asta. Nu poți să respiri greșit către părinte, că faci parte dintr-un business. Dacă un părinte pleacă, că i-ai spus că lepra lui e prost crescută, nu e problemă. Dacă pleacă 3, deja e nasol. Dacă pleacă 5, tragedie.

Ce lună e, februarie? Deci cineva a venit la școala asta privată în septembrie, a stat până în februarie, și-a încărcat bateriile de sărbători și în 3 săptămâni a clacat. Și preferă să stea acasă, până în septembrie următor, sau să facă niște ore suplimentare pe undeva decât să mai aibă de-a face cu părinții de la școala privată. Nu, nu a găsit un post mai bun la stat, salariile la școlile private sunt cu minim 1.000 lei mai mari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. or fi mai mari cu 1000 lei la privat, dar cine are vacanta platita?

    01
  2. sau poate din cauza ca urmeaza perioada de inscrieri intr-un nou ciclu pt copiii care vin din gradinite, vor sa angajeze un nou dascal pe care sa-l prezinte si sa fie gata de munca din septembrie, mai ales ca ma astept ca procesul de selectie si angajare sa dureze cateva luni. poate oamenii gandesc in avans si se pregatesc

    00
    • când sunt înscrierile alea? :)

    • La ICHB in Bucuresti se dau examene in februarie-martie pentru anul scolar care incepe in septembrie.
      Banuiesc ca majoritate managerilor de scoli private gandesc in avans nu neaparat reactiv.
      Iar daca tu crezi ca la scolile de fite de stat nu functioneaza oarecum similar presiunile asupra profesorilor te inseli. Da, nu e vorba de eu am platit si te fut in gura ca parinte ci de ‘tu stii cine sunt eu?’ si te fut in gura ca parinte. Si de multe ori e mult nasol la stat – profesorii care se cearta cu diversi pilosi de genul asta vor fi fututi destul de tare de sistemul PCR.

      10
  3. La mine la scoala privata ne-am strans 2-3 parinti si ne-am dus la directore si i-am zis ca noi platim pt ca sa invete ceva copii nu ca sa aibe circ in clasa. Directoare a facut un efort, si-a rupt de la gura si l-a dat afara pe scandalagiu. A, a mai contat si faptul ca daca incep sa plece copii si scoala capata renume prost nu e bine deloc.

    00
    • Asta nu e adevărat.

      Dacă școala are rezultate, nu contează că dă afară jumate din elevi. Se va știi că acolo merg doar cei buni și gata.

      Ce, la Harvard ia pe oricine? Sau la Oxford, sau orice altă universitate de renume?

      Sau la liceele private din elveția sau UK crezi că îți ține copilul pe ideea că și ce dacă face probleme, părintele ne plătește și noi ne conformăm.

      Nici vorbă, ți se spune frumos că dacă nu-ți pui copilul la punct poți să îl trimiți la altă școală.

      Și mi se pare normal. Ce e important e să aibă rezultate școala, că apoi restul vine de la sine, se calmează și părinții după ce zboară 2-3 idioți.

      00
    • Rectific, credeam că zici că dacă sunt dați copii afară școala capătă renume prost, nu că pleacă ei de bună voie pentru că sunt probleme cu copiii care nu pot fi dați afară…

      00
    • Scandalagiu care de fapt ar putea fi un copil cu ADHD, si care are si el dreptul sa mearga la scoala dar surpriza, afla ca in Romania nu poate nici la stat, nici la privat pentru ca de fiecare data se string 2, 3 parinti si dau navala peste director sa-l dea afara pe scandalagiu.

      01
    • martalogu’, are al meu cativa din astia in clasa si e dezastru
      nu stiu ce probleme au dar fac ca toate animalele
      mai ales astia „scandalagii” ar trebui trimisi la scoli speciale ca strica toata clasa. nu sunt copii cu nevoi speciale ci tot felul de rasfatati, ciudati si needucati.

      00
  4. Ba da, poți, dar nu tu ca învățător, ci directoarea trebuie să facă asta. Există un contract unde trebuie precizat ce și cum. Nu-ți convine, pa și pusi. Nu am auzit de școli private goale.

    00
  5. Esti sigur ca a clacat si nu a plecat sa munceasca la stat?
    In invatamant, de la privat e mult mai greu sa intri la stat decat vice-versa.
    Poate ca a plecat cineva in concediu maternal si tipa/tipul de la particular prefera sa stea 2 ani in sitemul de stat ca poate isi ia nu stiu ce examen sau are o combinatie ca sa ramana in sistem.

    PS: Ce se mai aude despre postul lui Klaus Iohanis pe care il tine blocat la Sibiu inca de pe vremea in care a lasat catedra pentru a fi inspector scolar, apoi primar si dupa aia presedinte.
    Asta blocheaza un loc de munca de 20 de ani….

    00
    • Ce se mai aude despre postul lui Klaus Iohanis pe care il tine blocat la Sibiu inca de pe vremea in care a lasat catedra pentru a fi inspector scolar, apoi primar si dupa aia presedinte.
      Asta blocheaza un loc de munca de 20 de ani….

      CIUMA PSD!! MUIE PSD!!! războinicul ne salvează!!!

    • Nu blochează nici un loc de muncă – e post rezervat. Blochează titularizarea pe post, ceea ce e altceva. Orele acelea sunt acoperite de suplinitori, cu atît mai mult cu cît se ştie exact cît durează mandatele politice. Suplinitorul unui astfel de post are aceeaşi situaţie ca cel de pe un post obişnuit, unde în fiecare an trebuie să dai examen, altfel vine altul, dă examen în locul tău şi te dă la o parte. Aşa-numitele posturi rezervate au fost prevăzute în lege pentru directori, inspectori, sau alţii (mai ales politicieni). De exemplu, doar la mine în judeţ, preşedintele CJ, profesor la bază (de altfel, bine cotat), a stat în funcţie 16 ani, şi ar mai fi stat şi azi, doar că, ghinion, DNA s-a interesat la un moment dat de soarta unor fonduri europene.
      Să fiu bine înţeles: nu sînt nici fan Iohanis, nici nu aprob legislaţia, care permite aşa ceva. În mod normal, oricine a stat o perioadă departe de învăţămînt (4-5 ani) ar trebui să dea din nou examen. Dar legile sînt bine făcute, de parlamentari care sînt în acelaşi timp profesori, fie în universitar, fie în pre.

      00
    • @Psionics: Johnny nu „a lasat” postul, e plecat in „conced” doar.

      00
    • si doar inspectorul scolar politicianul iohannis este in situatia asta, asa-i?!

      00
    • inspectorul scolar si politicianul …

      scuze, postez ca hobby, dupa munca!

      00
  6. Cand vine vorba de copii, nu doar parvenitii si cocalarii au atitudini naspa. Vad in jurul meu o tendinta de a idolariza copilul care nu poate fi atins cu o floare. Pe termen lung atitudinea asta va aduce multe deservicii pustiului de azi dar … hei… noi suntem parinti ca la carte.

    10
    • cu dolari poate fi atins?

      00
    • @ionut: doar monede

      00
    • Garm, sa inteleg ca tu pe al tau il rupi cu cureaua in fiecare zi?

      00
    • Pentru toti parintii care nu isi ating copii nici macar cu o floare, luati de cititi.

      https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/10421246/Swedish-parenting-has-created-nation-of-brats.html

      David Eberhard, who was a prominent psychiatrist before becoming a writer, warns in his new book, How Children Took Power, that Swedish parents are now unwilling to discipline their children in any way.(…) He argues that as a result young Swedes have become „really ill-mannered”.
      „They don’t say thank you. They don’t open doors. If you see them on the subway, they don’t stand up for elderly people or pregnant women.”
      Stricter parenting is a taboo in Sweden, let alone advocating a return to smacking, a ban on which he believes has „more to do with ideology than scientific evidence”.
      „It’s very difficult to contradict. If you say I’m putting forward a stricter way, then people think you’re an idiot.”

      Si va rog nu veniti cu argumente din cealalta extrema, anume ca eu sustin ca e bine sa iti bati copiii cu lantul, cureaua, matura si alte prostii de Ev Mediu. Inteleg parintii care au fost abuzati cand au fost mici, dar intrebati-va cand prea mult rasfat le dauneaza in viitor.

      30
  7. Apropo de părinți.. fraza „dacă știam că rămâneți gravidă la mijlocul anului, nu mai aduceam copilul aici” e măsura politeții clientului școlii.

    00
  8. Intamplator stiu ce salarii sunt pe la gradinitele de stat vs privat si vezi ca e invers de cum ai spus. Surprinzator, la stat sunt mai bine platiti (intre 30% si chiar 100% in unele cazuri).

    00
  9. Am lucrat la un patornake care avea o nevasta isterica. La un moment, s-a dat s-a dus la scoala (desigur privata) unde invata baiatul lor si pur si simplu a luat-o la palme pe invatatoare ca a indraznit aia sa ii faca nu stiu ce obervatie „printului” ei . Acelasi puradel care, atunci cand il aducea taica-su la birou, la varsta de 10 ani, venea ranjind la noi si ne intreba: „nu-i asa ca sunteti sclavii lui tata?” Parintii se amuzau teribil la faza asta, noi, sclavetii, nu prea….

    00
  10. Dar after-school cu învățătoarea de la clasă e bine? Părinții plătesc învățătoarea de la clasă ca să stea după ore cu ei și să-și facă temele. Ciclul primar s-a transformat în grădiniță de 8 ore. Totul e roz și se trezesc Intr-a 5 că nu știu să citească.

    00
    • E nemaipomenit, se rezolvă cu meditații.

      00
    • Esti multumit cu 4-5 ore de scoala pana in clasa a 4-a? As zice ca mai trebuie un pic de ore ca sa invete sa citeasca. Acasa e tentatia tv/pc/etc, nu a cartii.
      Da, vorbesc de elevii medii si slabi, nu de aia unde parintii mai fac si pe invatatorul de seara sau de weekend.

      00
  11. Știi cu subiect si predicat că așa se întâmplă în unitatea respectivă? Caci altfel mănânci căcat!… Bine și când o dai la modul general tot asta faci. Nu mai argumentez de ce pentru că și deducțiile tale cam tot atât aprofundează!
    Ar fi mișto ca unul dintre părinți să le scrie ălora și sa explice că și-ar da copilul acolo dar după ce a citit pe blogul tău are mari dubii și întreabă dacă e adevărat cele presupuse de tine în articol.

    00
  12. „Nu, nu a găsit un post mai bun la stat, salariile la școlile private sunt cu minim 1.000 lei mai mari.” Cunosc un caz din sistem doar ca nu e scoala, e gradinita, dar salariul la privat e mai mic asa ca nu e neaparat un argument valid.
    Oricum multi parinti sunt retardati si au impresia ca ei „conduc” scoala indiferent daca e privata sau de stat. De 30 de ani ne tot chinuim sa avem un sistem de invatamant bun si inca n-am reusit si asta pentru ca fiecare ministru vrea sa faca „ceva”. E mult pana departe.

    10
  13. Am ambii copii la privat. Cel mare la școală privată, cel mic la grădiniță privată.
    Pot confirma ce se scrie mai sus: părinții sunt tâmpiți!
    Degeaba se chinuie ăia acolo să predea materia asta infectă după metode moderne, degeaba fac experimente și proiecte după modele de afară, degeaba sunt încurajați copiii să gândească, să se comporte natural și degajat, să fie încrezători în ei, în forțele și cunoștințele lor… Degeaba! Fiindcă părinții, în mare lor majoritate, sunt cretini, au reminiscențe din propria lor perioadă de elevi, vor să fie „altfel”, dar la fel ca „pe vremea lor”, își chinuie și, în același timp, își alintă în ultimul hal copiii, au mentalitatea asta de cioban care „s-a ajuns”…. N-ai cu cine, băi!
    Nu iau apărarea cadrelor didactice de la privat. Sunt și printre ele multe lepre, în special persoanele care se așteaptă să primească salariu mult mai mare la același volum de muncă ca la stat (ceea ce nu e cazul – nu poți s-o freci la privat cum o freci la stat, chiar dacă ai mai puțini copii în clasă) sau persoanele pe care pur și simplu nu prea le ajută intelectul, nu au nicio treabă cu copiii și procesul de educație, dar realizează că un post călduț de profesor sau învățător le ferește de ratare.
    Deci, explicația la anunțul de mai sus e simplă: cadrul didactic a plecat ori fiindcă nu a mai rezistat în fața mârlanilor de părinți, ori fiindcă a văzut că e prea mult de muncă. Cunosc personal destule asemenea cazuri.
    Din păcate, (măcar) învățământul privat de la noi ar fi mult mai ok și mai aproape de ce e pe afară dacă și părinții, și cadrele didactice, ar lăsa la poarta școlii mentalitatea învechită și păguboasă pe care o purtăm cu noi de 30 de ani, moștenire a celuilalt regim.
    Apropos, pentru cei care sunt tentați să zică „ce școală se făcea pe vremea lui Ceașcă”…. Părinții ăștia idioți și leprele de profesori sunt rezultatele acelei școli.

    00
  14. ne miram ca nu scapam de dosar cu sina la stat, dar ce facem cu scrisorile de intentie la privat ?

    00
  15. Hehe,

    Am copiii la scoala privata, si ma ustura.

    Sa o luam pe rand:
    – ti se promit extrem de multe la admitere
    – se realizeaza partial din cele promise
    – nu recunosc niciodata cand la ei e o problema, ci e problema de viziune!
    – 15 copii in clasa, metode de predare furmoase, dar programa e mult prea incarcata
    – exista copii problema, dar exista si parinti problema, care vin si spun clar: nu imi mai stresati copilul, el nu trebuie sa invete, are bani pentru cateva vieti (pe bune).
    – toti isi doresc ca ai lor copii se plece din tara, de aceea accepta sa devina sclavii programelor non-romanesti inca din clasele mici, ceea ce te pune pe o traiectorie client captiv pentru cel putin 10m ani.
    – costurile sunt cca 900 eur/luna/copil primar, 1000 eur/luna/copil gimnaziu si 1300 eur/copil liceu.
    – de cand cu noile mariri de salarii de la stat, profesorii si invatatorii au plecat razand si aratand _|_, pentru ca salariul la stat e mai mare, cu ore after-school devine mult mai mare, iar orarul e mult mai putina aglomerat vs cele 8 ore/zi obligatorii la privat!
    Anul trecut a fost JALE, chiar ma miram cum vor mai incepe anul scoalar.

    Pe de alta parte la stat e horror, scapa cine poate.
    E asa de stricat sistemul de stat, incat ar trebui resetat si copiat ceva nou, care merge, de afara.

    00
  16. La PREMS nu au oameni pentru ca salariile sunt de mizerie. Nu stiu unde ai auzit tu ca sunt salarii atragatoare.

    00
    • Fac angajari acum pentru ca le va pleca cineva dupa acest an scolar, la fel cum au plecat invatatori de la ei in fiecare an. Multi dintre ei fac meditatii ca sa aiba la sfarsitul lunii un venit decent.

      00
  17. Stai linistit ca nu te da nici salariul afara din casa la privati, poate te momesc in unele situatii cand sunt la inghesuiala, dar in general se negociaza mizerabil… la partea cu parintii ai dreptate, dar in final poate de asta te pregatesti in domeniul educatiei… sa poti face fata acestor situatii.

    00
  18. Depinde. Sunt scoli private cu cerere foarte mare, unde sunt selectati si parintii (sau se pun examene anuale pentru a elimina copiii “neconformi”). Apoi, nu cred ca poti ocupa un post la stat fara sa dai spaga. Pentru care trebuie sa te imprumuti… ca esti la inceput de cariera.

    00
    • Poti să lucrezi la stat si fara să dai spaga. Lucrez in sistemul de invatamant de 6 ani, nu am dat niciodata spaga si nici nu mi-a fost ceruta. Pentru a intra in invatamant se da un examen in vara de titularizare, il treci si sunt posturi titularizabile foarte fain, il treci si nu sunt posturi decat de suplinitori ( asta e in majoritatea cuzurilor) mai incerci anul viitor.

      00
  19. Salariul max pt educatoare în sistemul de stat, în Bucuresti, aprox 6000 de lei … plus bonusurile de la părinți:)

    00
  20. Poate postul a fost eliberat de o doamna care a intrat in concediu de natalitate ?

    01
  21. Asta este un post scris probabil dupa o noapte de baute sau vine si dintr-o frustrare pe care nu vreau sa o inteleg.

    Am copilul la o scoala particulara si imaginea descrisa in articol este departe de adevar.

    De fiecare data cand un copil sau parinte se comporta necorespunzator, conducerea scolii ia masuri, in etape, ultimul pas fiind excluderea. Insa, marea majoritate a parintilor sunt oameni faini, care chiar daca platesc o suma luanara consistenta, se supun regulilor scolii, respecta oamenii din fata lor.

    Totusi, ca in orice comunitate exista si pigmei care se cred peste toti si se comporta ca atare. In orice domeniu, in orice mediu vor exista astfel de oameni. In final, se exclud singuri sau sunt exclusi.

    De aici pana la a spune ca un cadru didactic fuge de la privat, pentru ca parintii ‘e naspa’, nu arata decat frustrare pe acest subiect si lipsa de informatii reale. Oricine poate specula doar de dragul de a capta niste atentie.

    Cu alte cuvinte, articolul ar trebui tratat ca un pamflet spre mizerie.

    41

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile