Problema agrară sau despre roşiile fără gust

Va plac alimentele din supermarketuri? Rosiile fara gust, brinza care scirtiie in gura…si alte asemenea? V-ati gindit vreodata cum ar fi daca n-ati mai putea cumpara alimente decit din supermarketuri? Daca va amintiti, acum vreo 2 luni taranilor li s-a interzis sa isi mai vinda brinza in piata. E doar inceputul. V-ati imaginat vreodata ca nu va mai exista nici o vacuta care sa produca lapte natural? Deja animalele au inceput sa fie insemnate.

Cei care obisnuiau sa cumpere alimente din hipermarket cu siguranta nu au sesizat nimic suspect. Eu insa…imi cumparam brinza de la Moghioros, la fel legume si fructe. Piata insa s-a restrins tot mai mult in ultimul an. Ma gindesc cu groaza ca intr-un viitor….va trebui sa maninc otravurile modificate genetic, care deja au invadat si mica noastra tara agrara.

Paragrafele de mai sus sunt de pe blogul unei foste colege care nu doreste link.

De ce au nu au fust rosiile din supermarket si cum putem readuce fructele si legumele cu gust “normal si natural” in magazine?

Rosiile fara gust vin din Turcia, unde sunt crescute artificial in sere. Nu e nimic in neregula cu asta, numai ca legea romana permite asta. Legea germana sau austriaca nu permite asa ceva. La ei in supermarket rosiile sunt din Italia, dar au gust de rosii, e o lege care specifica undeva ca rosiile trebuie sa aiba gust de rosii.

Calul şi căruţa. Cum spuneam si aici, agricultura in Romania se face in continuare cu calul. Un om cu un tractor ară aici un pogon, dincolo altul si consuma jumatate de rezervor cu drumul de colo colo. Fiecare pune ce vrea la el pe ogor, buruienile se plimba in voie si recolta e mereu sub cat ar trebui sa fie. De irigatii sau inplinutaminte nu poate fi vorba, pentru ca graul sau porumbul prost cultivat nu valoreaza foarte mult. 

Calul, căruţa şi bătaia de cap. In tarile civilizate, pamantul e detinut de arendasi sau de fermieri. Care cresc 300 de porci, 200 de vaci, ară cu 5 tractoare 20 de hectare, pune 10 cu grau, 5 cu porumb si 5 cu coca, pentru ca stie ca dupa ce il culege, o sa vina Herr Hans sa le cumpere, pentru a face paine la Real sau Metro. Simplu. In Romania fiecare taran are ideea lui si moare cu rosiile in piata decat sa le dea mai ieftin. Sau sa le vanda angro. Pe de alta parte, va dati seama ce ar insemna sa ai contract cu 30 de tarani pentru 300 kile de rosii? Bataie de cap. Fiecare vrea altceva, vrea sa se tocmeasca, nu mai vrea sa le vanda ca a auzit ca Gogu din deal primeste mai multi bani. Ori, supermarketurile nu au nevoie de bataia asta de cap. Proprietarii de ferme sunt mai flexibili si mai umani decat taranii romani. Asa ca vom manca in continuare rosii din Turcia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. detest rosiile de la supermarket, pot sa sparg geamuri cu ele. de aia cand nu e sezon nici nu mananc rosii iar vara cumpar de la piata, rosii aurora.

    00
  2. Rosiile din Turcia nu sunt crescute deloc in sere. Si va spun pentru ca eu am fost la o ferma unde se cultivau rosii. Sunt niste pari intre care sunt intinse niste cabluri. iar plantele stau cu radacinile in saci de plastic pline de apa si azotat (ingrasamant chimic). pai de unde sa aiba gust de rosii? ca in afara de azotatul ala planta asta nu primeste nimic altceva.
    Stiti cum zicea Vadim. Ca rosiile astea sunt ca bibelourile. le pui pe televizor si stau o luna. nici mustele nu se pun pe ele…

    00
  3. Da….sigur, de-aia am mancat saptamana trecuta in Germania, la restaurantul unul hotel, rosii cu cel mai naspa gust de pana acum.
    Nu zic ca rosiile sunt bune in Romania si in Germania nu, caci nici mie nu imi plac cele din supermarket de la noi, dar credeti-ma ca se poate si mai rau, si chiar in Germania. Cand ma gandesc la rosiile pe care le mancam la bunici acum vreo 15-20 de ani…

    00
  4. Nici nu se doreste o trezire a taranilor din starea asta de dezbinare si de grija mai multa fata de capra / rosia vecinului. Supermegahipermarketurile aduc produse de afara, la preturi de dumping, pana ii conving pe putinii si firavii producatori autohtoni sa se lase de meserie… Dupa aceea isi vor scoate ei parleala, vor recupera cei 2-3 ani in care au vandut in pierdere rosii din Turcia si castraveti din Spania. Ca altfel nu imi explic de ce asta-toamna gaseam in carefura cartofi din Egipt cu 0,7 lei / kg, iar in piata gaseam cartofi „de taran” cu preturi de 1-1,5 lei / kg.

    (Din auzite si de pe net) vad ca in alte tari exista locuri/piete unde producatorii pot sa vanda lactate chiar daca nu sunt ambalate. Stiu de la un prieten ca a trecut printr-o piata si a vazut destui clienti gustand si comparand. La noi a aparut legea asta care specifica ambalarea laptelui in sticle de nu stiu care si etichetarea cu numele taranului si data la care a fost muls :D

    Pe de alta parte, avand destule neamuri la tara, pot spune cu mana pe inima ca acolo tov. Iliescu este inca tata lor. L-ar pune la icoana, de bucurie ca „le-a dat pamant”. Iar mintea aia a lor nu poate sa inteleaga de ce vine unul acum si zice sa se stranga iar in asociatii, ei tot ce aud e „cap-uri, cooperative, ne ia pamantul, huoo!”. Dezbinati si neinformati sunt ca si inexistenti pentru firmele care aduc legume si fructe de afara. Am cumparat ieri 15 pomi sa pun in gradina. E, nici macar puietul nu e de la noi, e din Polonia. Si ma gandesc ce s-o fi intamplat cu toate statiunile de cercetare pomicola. Ma uit pe ambalajele de seminte si vad ca majoritatea sunt din Germania, Ungaria si Polonia. Nici asta nu putem produce si vinde la nivel european. Probabil din cauza a ceea ce zici tu, grija de capra vecinului ne roade tare.

    00
  5. Si la noi cresteau pe vremuri rosiile in sere. Eu chiar tin minte ca am fost cand eram mica intr-o sera din asta si am plivit rosiile (adica le-am curatat de lastarii cei mai de jos de la tulpina). La pranz atunci am mancat rosii din sera aia si chiar aveau gust. roblema nu-i ca sunt crescute in sera ci ce fel de ingrasaminte se folosesc. Parerea mea.

    00
  6. Ma obisnuisem cu rosile fara gust, dar ultima oara cand am cumparat deci aveau gust de chimicala , fara nici o exagerare. Dupa ce mancai erai nevoit sa iti clatesti gura foarte bine si sa scapi de restul rosilor. :|

    00
  7. Fii si tu baiat destept si fa-ti o relatie printre taranii din piata. Astfel o sa ai si branza si lapte proaspat si smantana daca vrei. Da-l dracu de stat cu legile lui cu tot. Pentru legume si fructe e mai greu, dar nu imposibil.

    00
  8. „e o lege care specifica undeva ca rosiile trebuie sa aiba gust de rosii.”

    asta e tare :), nu ne-ar strica nici noua

    eu, vara, imi iau fructe si legume NUMAI din piata, de la tarani sau de la producatori autohtoni, iar branza si cas NUMAI de la producatori `naturali`

    poti sa iti cumperi tot ce inseamna legume, fructe, si lactate naturale, daca te `obosesti` sa cauti un pic, asa cum fac eu mereu (uneori ma duc pana la Campina din bucuresti sa iau branza, sau rog o cunostinta sa imi aduca)

    legislatia si lacomia comerciantilor este o problema serioasa, dar si COMODITATEA noastra contribuie la aceasta stare de fapt

    succes :)

    00
  9. Nu este nicio problema ca rosiile sunt cultivate in sera. Diferenta de gust apare abia atunci cand discutam despre culturi hidroponice, adica legume crescute in absenta solului, asa cum spunea cineva mai sus. Ele sunt crescute in „supe nutritive”, mai prozaic spus, sunt pe perfuzii.

    In privinta taranilor, ai si nu ai dreptate. Ceea ce ai afirmat despre tehnologia proasta si lipsa investitiilor se aplica la cultura mare, adica cereale, plante furajere si altele, acolo unde intr-adevar daca nu ai masini si utilaje performante muncesti ca prostu. La legumicultura, insa, se schimba treaba. Nu ai nevoie de echipamente costisitoare, un solar poate fi construit cu mijloace empirice si isi face treaba la fel de bine ca o sera automatizata, vreo 8 luni pe an.

    Avem trei mari bazine legumicole, astazi. Primul este in apropiere de Bucuresti, pe DN2. Movilita, Cosereni, sunt cateva exemple. Mai la sud, alt bazin legumicol tot in apropiere de Bucuresti se gaseste spre Giurgiu. In fine, la fel de importanta este zona dintre Craiova si Dabuleni, in special Isalnita, acolo unde exista o lunga traditie in cultivarea legumelor.

    Mai merita mentionata si regiunea Aradului, renumita pentru varza (varza de Socodor este deja un brand) si Clujul, Brasovul, Harghita si Covasna pentru cartofi.

    Agricultura se face, in toate zonele astea, si se face bine. Problema la ei este nu calitatea produselor sau tehnologia folosita, ci marketingul, un concept al dracului de greu de explicat taranilor care s-au transformat, incet-incet, in fermieri. E greu sa le explici de ce trebuie sa curete cartofii de pamant, bunaoara, sa arate bine si frumos, cand el e invatat cu smecheria romaneasca conform careia „atarna mai greu la cantar, daca e innoroit”.

    Una peste alta, insa, lucrurile se schimba in agricultura, pe masura ce unii mor si altii le iau locul. Eu dau termen cam 10-15 ani, si sper sa nu fiu injurat ca brucan. Peste 15 ani vom conta din nou in Europa, ca productie agricola.

    00
  10. E adevarat ca taranii tin la pret si la munca lor…Din pacate nu se preocupa nimeni sa le explice ce inseamna agricultura pe ternuri intinse si nu pe petice de pamant…Cum se deterioreaza solul daca nu e folosit cu cap sau.mai ales,cum ramane parloaga daca nu ai bani sa platesti un tractor sa-ti are,etc. …Pe de alta parte , cui ii convine sa munceasca tot anu’ si sa vina suedejul,pardon de expresie, sa-i cumpere rosiile cu 1 leu kg si sa le vanda la piata cu 5 lei doar pentru ca taranul nu are bani de motorina sau are prea putina marfa ca sa merite deplasarea…In tara asta fiecare moare pe barba lui,nimeni nu mai are grija de cel de langa el,mor numai caprele vecinilor si-n timp ce noi ne sinucidem cu gratie in fiecare zi guvernantii nostri trag foloase in 4 ani cat altii in 20…Ca doar asa spun si povestile noastre!

    00
  11. Si cum te asiguri ca ce iei din piata de la „tarani” e produs in RO? Am vazut de multe ori „tarani” care vindeau legume & fructe de import. Teapa. M-am repezit sa iau niste mere frumoase, mari si fara pete, scria „Mere romanesti”…am intrebat „taranca”: „chiar sunt din Romania, asa frumoase?”…mi-a spus cu juma’ de gura ca nu…aha, ok, mere Romanesti aduse de afara, right.

    00
  12. Problema aici apare la stat si nu neaparat la micul producator. In toata tarile mai sus mentionate,subventia este parte importanta a agriculturii. Orice agricultor se bazeaza foarte mult pe subventii.Diferenta intre ei si noi consta in faptul ca acolo subventiile vin intotdeauna la timp. Acuma,cine credeti voi ca se apuca sa investeasca in agricultura cu ideea de profit cand stie ca statul il amana cu plata cu anii? In al doilea rand,ca producator agricol ai de intampinat o munca sisifica pentru a-ti gasi piata de desfacere.Nu numai in domeniul legumiculturii sunt probleme ci si in zootehnie.Oare noi nu putem creste pui,trebuie sa-i importam din Ungaria? Problema apare la capitolul birocratie,deoarece,spre deosebire de orice alta tara civilizata la noi iti trebuie resurse serioase,atat ca timp si cat si ca bani ca sa te pui de acord cu toata pleiada de functionari si functionarasi de care te vei lovi timp de cel putin 4-5 luni.
    Astfel,ineficienta statului ne condamna pe noi,consumatorii sa dam bani pe niste chestii insipide si pline de chimicale si pe cei care ar dori sa se implice in activitatea de productie sa se bata cu capul de toti peretii pentru ca nimanui nu-i pasa de ei.

    00
  13. Da ai dreptate, dar în Austria, Paradaiser nu au gust de roşii. Sunt plantate cât se poate de natural şi sunt roşiile tradiţionale aici, dar nu au gust de roşii.
    Aşa că alea din Italia Cherry sunt bune :X

    00
  14. De-abia acuma incep sa apara si la noi oameni cu bani interesati de agricultura,Auzi de tot feul de italieni,greci,elvetieni care vin si cumpara sau arendeaza sute de hectare.Dar si astia saracii se dau cu fundul de pamant cand vad ca subventia se plateste o data la doi ani si atunci esalonat.
    Sa fim serios,baieti destepti castiga mult prea bine din importuri ca sa fie interesati de productia interna.

    00
  15. kthxbye,

    simplu: cu timpul te inveti de la cine ce sa cumperi din piata :)

    desigur, ajungem la acelasi lucru: necesita oarecare efort si implicare si bineinteles ca este mai usor sa scriem pe un blog dar sa luam tot de la supermarket, decat sa ne straduim un pic si sa ne obisnuim sa cumparam inteligent

    succes :)

    00
  16. Ma lasatzi cu tzaranul roman… Tzaranul roman care cultiva legume sa vina sa le vanda la taraba in Bucuresti pune pumni intregi de chimicale la radacina fiecarui fir de rosie, chimicale de’alea de fac fructele sa se coaca mai repede. Pumni, frate. Stiu de la prima mana, de la niste prieteni ai caror parinti cu asta se ocupa: cresc zarzavat pentru noi, de’alde de’astia urbanii care cumpara de la taraba. Si va spun eu: e regula in familia aia: nu mananca nimeni din recoltele timpurii. Pana in august, cand se fac rosiile alea traditionale, crescute doar de soare si de ploaie si de apa, fara nimic altceva.

    Deci a se scuti Mitica. Si taranul roman, imediat cum prinde shmecheria, se transforma in cel mai Ali Chimicul cu putintza, sa iasa cu legumele cu doua saptamani mai devreme decat altii si sa puna preturi de monopol.

    Hai, la taraba cu voi, ca au aparut salata si ridichile verzi. Si spanacul.

    00
  17. Zoso pe deoparte ai dreptate, gandirea taranului roman e obtuza nu gandeste deloc practic (nu realizeaza ca timpul inseamna bani si ca statul in piata ca prostu inseamna timp/bani pierduti si mai degraba si-ar fi dat marfa mai ieftina). Pe cealalta parte in 99% dintre cazuri, Herr Hans este un om zgarcit care doreste sa produca foarte multi bani indiferent de mijloace (pe el nu`l intereseaza bunastarea oamenilor), astfel ii va cere fermierului sa reduca preturile (vezi dom’le ca eu iti cumpar, trebuie sa le facem niste oferte la clienti), mai incolo ii va cere sa mareasca productia (da’le dracu de rosii cu si fara chimicale tot rosii sunt) si astfel se va ajunge la monopolul supermarketurilor.
    Un exemplu viu de monopol al supermarketurilor este in U.K. aici pietele au fost demolate ca sa se faca supermarketuri. Laptele are gust de apa (oricare dintre cele 3 culori,albastru, verde, rosu/normal,semi-skimmed,skimmed) toate legumele sunt aduse din Spania (care a devenit intre timp agricultorul Europei), tot ce este produs local este la super pret doar din cauza ca e… local si nu se mai acopera costurile. Fermierilor le convine sa nu cultive nimic pe parcela pentru ca in tomna sa taie iarba si sa o vanda la fermele de animale si astfel e mai profitabil decat daca ar cultiva ceva (asta e motivul pentru care atunci cand zbori pe deasupra U.K. vezi doar petece verzi :) )
    Deci ideea ar fi ca daca s-ar continua cu Herr Hans s-ar ajunge in extrema angliei nu stiu cum decurg lucrurile in spania, dar cred ca exemplu lor va trebui sa`l copiem.

    00
  18. La Timisoara se incearca o schimbare. Daca va reusi depinde mult si de noi.
    Detalii despre ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti) gasiti aici https://www.primariatm.ro/uploads/files/comunicat_ASAT.pdf.

    00
  19. Asa am procedat si eu : am in piata de la cine sa cumpar rosii (si gogonele luate de -acolo sunt cele mai bune muraturi pe care le-am mancat!),salata,ceapa,branza…toate cu gustul lor natural!ce te faci cand vine o masura ca cea cu interzicerea vanzarii de produse lactate direct la taraba,chiar daca in locuri special amenajate!In plus,ca sa-ti faci cunostinte printre „tarani” (si-acum fie vorba-ntre noi : chiar nu va dati seama care sunt tarani adevarati si care nu?) trebuie sa dai buna ziua,sa apreciezi ca omul ala munceste pentru ceea ce cumparam,sa nu dai impresia ca daca el e cu sapa si tu cu mapa ai vreun rang mai inalt!Or,asa ceva nu se practica la noi…Nesimtirea e in floare in tot ce ne-nconjoara!Si nu numai primavara…

    00
  20. problema nu e neaparat ca taranii nu lasa din pret…intre pretul de supermarket si cel de la piata nu e o diferenta prea mare. problema e ca ne otravim lent si nici macar nu ne dam seama de asta. si ca intr-un viitor nu vom mai avea o alta optiunea decit supermarketurile. am fost acum 7 ani in belgia – charleroi si am fost uimita sa aflu ca acolo piata era doar duminica. in restul zilelor cumparai de la supermarket, iar alimentele mai ca nu erau elastice, de cite chimicale aveau.

    00
  21. @meda: meda, nu am zis asta, eu subliniez doar faptul ca agricultura nu se mai poate face cu calul si caruta. e nevoie de furaje, de ingrasaminte, de stropit cultura impotriva daunatorilor…si atunci cand vei avea de ales intre rosii turcia cu 3 lei kilul si rosii dăbuleni cu 3.3lei kilul alegerea va fi a ta.

  22. @Ionut: „ca producator agricol ai de intampinat o munca sisifica pentru a-ti gasi piata de desfacere”

    tocmai asta e ideea. ca cumparatori se gasesc, dar ei nu vor batai de cap. macdonalds isi cumpara carnea si cartofii de undeva din teleorman. de la ferma unui arab. eh, ce a cautat arabul in teleorman? a cumparat tot pamantul, l-a unit, il lucreaza industrial si face treaba. nu e mare filosofie.

  23. ba zoso, las-o naibii, te bagi si in agricultura ca cei 20 de milioane de antrenori de fotbal din RO :) 3 sferturi ai aberat….

    00
  24. @gargamel: nu uita de politica. toti suntem politicieni buni :)

  25. „Legea germana sau austriaca nu permite asa ceva. La ei in supermarket rosiile sunt din Italia, dar au gust de rosii, e o lege care specifica undeva ca rosiile trebuie sa aiba gust de rosii.”

    Aiurea, în Austria cel putin n-au niciun gust – trebuie sa cumperi de-alea mici ca sa faci o salata cu un gust decent. Ca si la noi.

    00
  26. @Turambar: esti dus. tu stii cat costa chimicalele alea? :)

  27. @ zoso: :p

    @ sergiu: neah. vrong. copilitul este acea actiune dezirabila social prin care te pileshti temeinic impreuna cu un prieten. o alta acceptiune arhaica a cuvantului este cea in care doua persoane, de o parte si de alta a menghinei, pilesc acelasi obiect, intru cresterea productivitatii si castigarea intrecerii socialiste, ramura pe judet.

    00
  28. @alin, foarte frumos – in Bucuresti exista ceva similar? Sigur, problema principala este increderea, insa asta se poate rezolva ca la Timisoara, cu picnicuri la producator (nu glumesc).

    00
  29. intrebare pentru cei care se tot plang aici de gustul rosiilor: cati dintr voi stiti cam cat lucru implica agricultura?

    00
  30. Din pacate Turambar are dreptate. Confirm si eu la rosii, romanul foloseste produse care le fac sa se coaca cu 2 saptamani mai repede. Stau intr-o zona in care se practica intens legumicultura, printre care si unele rude, si da toti, da toti folosesc tot felul de chimicale. Unele de nevoie ca sa nu se strice recolta, altele sa se faca mai repede. In schimb ingrasamantul e natural.

    00
  31. Depinde şi de unde cumperi roşiile alea. Eu am luat dintr-un supermarket cu nume mega roşii provenind din Turcia şi abia am putut să le mănânc (dădusem totuşi banii pe ele :)) ) după care am cumpărat tot roşii turceşti, de data asta dintr-un hipermarket franţuzesc făcut de râs aici pe blog :D şi am fost foarte mulţumit de gustul lor (aproape ca cele cultivate la mine acasă).

    00
  32. @robintel,problema din pietele orasenesti este ca majoritatea celor pe care-i vezi la tarabe speculanti si nu comercianti.taranii sunt intampinati de cum ajung de acesti indivizi care le cumpara marfa en-gros si apoi o vand cum cred ei de cuviinta.

    00
  33. @gutza si @alin o sa existe in cateva saptamani si in Bucuresti un program asemanator, ba mai mult decat atat; promit ca primele informatii i le dau lui zoso, ca m-am bucurat tare mult azi cand am vazut ca scrie si despre agricultura :d

    @ionut sunt multi, foarte multi investitori grei in agricultura, si le merge bine; problemele legate de importurile de care vorbesti tu apar in faza de procesare, nu de productie. Vezi cazurile din industria laptelui si a carnii. La cereale sunt doar inginerii financiare, cunosc personal un caz in care X a incarcat un vapor cu soia (aprox 12.000 tone) dupa care, fara ca vaporul sa ridice ancora, l-a descarcat ca „import din Argentina”.

    00
  34. @Nina: ce ai făcut tu se numeşte „copilit”, a plivi înseamnă a smulge buruienile dintre plantele productive. :p

    00
  35. dude, eu am stat un an in Italia..si rosiile NU AU GUST. Am stat in Sicilia…unde vorba aia…e e soare, e apa…rosiile cresc. Nici vinetele, nici castravetii…nu au gust. Doar putin miros…

    00
  36. @WaTzaP: mancai rosii aduse de acasa? :)

  37. mda… nici eu nu mai cred in taranii din piata si, cum nu cunosc pe nimeni in care sa am incredere, m-am inscris intr-un proiect care intermediaza intre taranii ce produc ecologic (adica sunt controlati de o asociatie non-profit, chiar daca nu au certificari eco) si cumparatorii de la oras. asa ca din mai astept saptamanal cos de legume neumflate cu pompa :).

    aici despre proiect:

    00
  38. Ecuatia e simpla: ineficienta = costuri mari, eficienta = costuri mici.
    Iliescu e de vina, a destramat colectivele unde se lucra cat de cat eficient… iar acum taranul nu are bani nici de ingrasaminte, nici de combina, nici de tractor…

    00
  39. Nu stiu rosile cum sunt, dar carnea de porc din Germania nu are niciun gust. Nici macar grasimea din carne…

    00
  40. Ieri am fost în piaţă şi era cam pustie (am pus şi pe blog) şi am observat mai multe treburi, printre care şi asta: fasolea era 8 lei şi nu o cumpăra nimeni, pentru că niciun vânzător nu vroia să lase din preţ, cu o singură excepţie, un ţăran amărât care o dădea cu 6 lei şi la care restul de uitau urât. Deci ţăranii nu ştiu să vândă. Dacă ar vinde mai ieftin ar vinde mai mult şi toată lumea ar fi mulţumită, dar sărăcia şi lăcomoa nu fac casă bună.

    În Irlanda de Nord n-aveau pieţe, ci doar supermarketuri. Cred că înspre asta ne îndreptăm şi noi, numai că la ei supermarketurile au şi produse locale din cele mai variate, cred că obligaţi de olege sau ceva.

    Păcat, că eu cumpăr de la piaţă cam tot ce îmi trebuie, inclusiv slăniă sau caş afumat, de la ţărani.

    00
  41. @ Zoso – As fi platit bani buni, pentru o salata de rosii/salata de vinete…ca la mama acasa, unde legumele au si gust…nu doar culoare si miros

    00
  42. WaTzaP, dacă ar avea miros ar avea şi gust – gustul este în cea mai mare măsură miros.

    00
  43. Toate intrebarile tale ar trebui sa le pui guvernantilor nostri (denumire generica indiferent de culoare) si mai adaug eu cateva:
    – de ce nu mai exista fabricile semanatoarea buc, tractorul bv, azomures, turnu tr magurele etc, smd?
    – de ce e mai usor sa faci un lesing pt x5 decat pt un tractor/combina?
    – de ce nu are si Ro motorina rosie pt agricultura?
    – de ce fondurile europene pt agricultura sunt luate doar (cca80%) de smecheri?

    Pt ca politic este mai simplu/mai usor/mai avantajos pt ei sa faca importuri decat sa produca Ro….simplu…

    00
  44. Zoso, ai stat vreodata de vorba cu un taran deschis la minte, dar care tot din agricultura isi castiga existenta? Exista si specia asta in mediul rural romanesc.

    Ingrasaminte se dau pe culturi, indiferent daca e vorba de cativa metri patrati ori 5 hectare. Omul stie ca daca nu pune ingrasamant, recolta nu va fi aceeasi. Fara chimicale pamantul nu mai rodeste. Aici am ajuns. In plus, intervin perioadele de seceta, care fac ravagii pt. ca nu sunt irigatii. Ca sa faci irigare e nevoie de fonduri, iar micii producatori nu isi permit.

    Amintesti de vanzarea marfurilor en-gros. Pe 1 litru de lapte se ofera mai putin de 1 leu. Renteaza? Nu. Asa ca omul care are o vita-doua, prefera sa isi duca laptele in piata unde sa il vanda la un pret mai bun.

    O fi el taranul inapoiat, astupat la minte si toate cele, dar statul ce face pentru el?

    00
  45. Sincer, nici in Austria, nu toate rosiile au gust de rosii. Sincer, nici nu prea mananc asa ceva. Depinde de unde le ei. Pacat oricum, ca in Romania incet incet dispare tot ce e natural.

    00
  46. zoso,
    sint tari mult mai musculoase decit biata Romanie in care agricultura, desi este subventionatat de stat de-abia mai respira, iar fermierii sint din ce in ce mai putini.
    maximul efect pe care l-ai putea obtine de la agricultura romaneasca va fi sa produci local rosiile ale cu gust de gazon proaspat tuns.

    00
  47. @Robintel: cel care nu lasa din pret la piata este (in 90% din cazuri) un revanzator. De obicei dimineata, cand taranul ajunge la piata, revanzatorul il intampina si se inteleg la pret pentru toata marfa, dupa care taranul pleaca acasa / la birt multumit ca si-a vandut marfa, iar revanzatorul se bucura de profit.

    00
  48. @pupu toate fabricile enumerate de tine inca exista, cu exceptia tractorului Brasov pe terenul caruia urma sa fie desfasurat un proiect imobiliar. Semanatoarea, adica MYO, din cate stiu merge bine. Combinatul din magurele este a lui Niculaie, face parte din grupul Interagro. Ca si Azomures, Amonil, Oltchim, si el are probleme azi din cauza crizei ingrasamintelor.

    Motorina rosie exista, dar nu mai este rentabila in conditiile actuale. Nici pentru producator, nici pentru fermier.

    Fonduri europene nu se dau doar la „grupurile de interese”, este adevarat insa ca p[rocedura e descurajant de anevoioasa si inaccesibila celor care nu au studii sau nu isi pot permite sa plateasca un consultant

    00
  49. nu toate rosiile taranilor au gust!
    difera mult in functie de soi si daca au fost stimulate sau nu. majoritatea cultivatorilor stimuleaza cresterea cu o substanta pe care o pun in interiorul florii atunci cand planta infloreste – rosia apare mult mai devreme, motivatia fiind pretul desigur – una e sa vinzi rosii in aprilie alta e in iunie… evident ca nici rosiile stimulate nu au gust, sunt comparabile cu cele turcesti.

    00
  50. @Mar,aici ne referam la acele rosii care pot fi gasite in sezonul lor normal la micul producator care nu au gust de chimicale ci acel gust (mi s-a facut pofta:D) pentru care le apreciem si le cumparam din toata inima.

    00
  51. NOU
    #51

    spune-i un mic secret prietenei tale … o chestie pe care ar trebui sa o stiti cu totii si anume : fie ca iei de la taran , fie ca iei din mijlocul campului , fie ca le cresti tu in gradina ta , fie ca le cumperi din asia , antarctica sau europa … absolut toate legumele si fructele sunt futute . nu mai exista nimic natural .

    de ce ? faceti niste cercetari pe internet si o sa si aflati de ce nu mai exista nici macar o ghinda naturala pe pamantul asta .

    00
  52. @Ionut: soiul ala pe care-l stii tu de acum 15 ani nu mai exista… gone. foarte putini producatori mai cultiva asa ceva si asta pentru consumul propriu. de ce? e mai bine sa fie rosia tare 2 saptamani, nu 2 zile … pana se vinde.
    acum producatorii folosesc numai seminte din soiuri modificate genetic.

    00
  53. mai copii, nu mai interpretati aiurea! nu sunt cultivate rosii modificate genetic, pentru simplul fapt ca nu se justifica. Nu confundati plantele modificate genetic cu cele obtinute prin culturi hidro, e cu totul altceva. Sperietoarea asta cu organismele modificate are in spate si interese ascunse, ale unora care fac bani din scandalul asta. Nu exista seminte modificate la tarani, fiti seriosi. Cel putin, nu in cazul legumelor.

    Si asta v-o spune unul care chiar a lucrat in laboratoare cu asa ceva, nu vorbeste aiurea sau din wikipedia

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube