Probabil cea mai mare oportunitate din viata noastra

Va rog sa ma credeti ca nu mi-e usor sa revin printre voi, dupa ziua de ieri. Chiar si când l-am injurat pe un scotian mort, voi tot ati gasit ceva sa-mi refutati. Aici ar fi trebuit sa pun un asterisc sau sa fac cu ochiul, blink. Nici nu stiu cum sa fac sa va intru in gratii.

De ce cumpara lumea hârtie igienica cu atâta frenezie? Mi-a raspuns un trailer de pe Netflix. Cel la serialul „Freud„. Trailer pe care mi l-a aratat Netflix vreo 3 zile, pâna a aparut alta mizerie de promovat.

Lumea, la nivel individual – si, prin extensie, in cazuri ca cele de fata, la nivel societal – este inca in faza anala a dezvoltarii. Va las sa cautati singuri stadiile freudiene de dezvoltare, sunt texte pe toate gardurile Internetului. Iar faptul ca suntem in faza anala, as spune ca este o veste buna. Noi care credeam ca suntem gata sa descoperim viata vesnica (ma intreb ce mai face Sergey Brin, ca el parca era convins ca tehnologia pe care o dezvolta il va face sa dainuie vesnic; ma intreb – retoric – daca are masti si gel acasa in acest moment), suntem, de fapt, intr-o faza incipienta a dezvoltarii noastre. Si, repet, asta este o veste buna. O lume plina de oportunitati. Nu avem 20-30-40-50 de ani, avem 4-5 ani si abia de acum ne construim viata.

Criza virusului este, in opinia mea, cea mai mare oportunitate din viata noastra. Daca pâna acum eram nemultumiti cu ea, cu viata noastra, cu cei din jur, cu oamenii care ne conduc, cu idiotii de la impozite si taxe, cu hotia comisioanelor de la banci, cu orice eram nemultumiti pâna acum, avem o sansa extraordinara sa incepem sa schimbam multe lucruri.

Prin criza asta ni s-a acordat un nou moment zero. Un reset. Cu posibilitatea instalarii unei noi versiuni. Direct din BIOS (aici le fac cu ochiul la IT-isti). O noua versiune, cu orice feature avem nevoie. Gratis. Ca o versiune de Linux, dar usor de instalat, chiar si pentru cei care n-au pus niciodata mâna pe un computer. Chiar si pentru cei care n-au computer!

In primul rând, avem posibilitatea sa schimbam ce nu ne place la noi. Sau sa amelioram ceva ce ne place dar consideram insuficient si nu gaseam niciodata timpul sa o facem. Stiu ca pare contra-intuitiv, ca suntem mai mult preocupati de numarul de morti, de spitalul din Suceava, de Orban, de Iohanis. Dar daca luati o gura de aer si inchideti toata mass-media pentru câteva ore, veti vedea ca suntem exact in punctul ala. In punctul in care putem face orice pentru a ne schimba viata. Pentru a ne-o face asa cum vrem! Nu zic ca va fi usor, nu zic ca ai facut un dus si ai iesit alt om, dar din acest moment, ai posibilitatea sa-ti faci viata asa cum ti-ai dorit-o pâna acum si nu ai avut timp sa te ocupi de ea. Iti poti gasi alt job – ca oricum l-ai cam pierdut pe asta care poate nici nu-ti placea -, poti sa-ti schimbi total domeniul de activitate, poti sa-ti faci un ONG daca te-ai saturat de 15 ani de corporatism (blink), poti sa faci aproape orice. Desigur, cumva cu foamea-n gât o perioada, cu oameni tristi (sau morti) in jurul nostru, cu pierderi de persoane dragi, cu tot ce se poate intâmpla in cazul unei molime. Dar este aproape singurul moment in care viata iti da un reset de genul asta.

In al doilea rând, avem posibilitatea sa schimbam sistemul politic (si, implicit, cel economic) de care suntem tot mai nemultumiti de câtiva ani incoace. Avem posibilitatea sa cerem mai multa putere pentru noi si mai putina pentru parlamentari, de exemplu. Mai multa democratie participativa (vezi sistemul elvetian, cu referendumuri nationale, cantonale etc, chiar daca nu e neaparat cel mai bun exemplu de tara), mai multa consideratie pentru votul nostru, pentru efortul nostru financiar (taxele, impozitele etc) care este aproape singurul care produce wealth (blink) in aproape toate tarile.

Avem o sansa extraordinara. Depinde de noi când alegem sa stingem televizorul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Fluture, apreciez esenta articolului, dar din pacate nu ai cum sa schimbi o mentalitate de 20 ani in 2 luni. Nici structura unui stat. Si cu ajutor specializat, anumite schimbari (trecerea de o despartire sau altceva banal) de gandire se petrec in minim cateva saptamani. Ar fi frumos sa se petreaca o schimbare a scarii valorilor din prezent dar mi e teama ca din iunie revenim la tumultul nostru de dinainte.

    00
    • Robert, aici e problema! Am mai avut si la alte posturi discutia asta: e vorba de schimbat mentalitatea TA!
      Pentru inceput. Schimb-o pe a ta, ca e mai usor, ca tu esti „seful ei” si apoi vom vedea si cu mentalitatea colectiva. Incepe de la tine, nu te preocupa de cea colectiva, momentan. Cei mai multi nu si-o schimba pe a lor pentru ca „din pacate nu ai cum sa schimbi o mentalitate de 20 ani…”.
      E vorba strict de noi cu noi insine. Apoi ne ocupam de restul problemelor.

    • Incerc mereu asta si cred ca fiecare facem progrese usor usor. Dar sa nu ne creem asteptari pentru perioada asta si dupa sa cadem in cealalta directie „ia uite frate ca nu s a schimbat nimic, tot un cacat”. Lucrurile se vor misca, dar incet incet si asta e ok.
      Recomand un canal pe yt, daca treci peste montajul dubios al clipurilor si apatia doctorului in unele, spune chestii faine pentru cei pasionati de subiect: https://www.youtube.com/watch?v=mdYIPn0B-k4

      00
    • Bine ar fi sa fie doar de 20 de ani aceasta mentalitate. Din pacate, de la fanarioti incoace nu s-a schimbat absolut nimic. toti isi asteapta randul (dar randul nu te-asteapta, cum zicea un mare poet pantelimonez) sa traga si ei un pic de wealth pt ei insisi :)
      Imi place din ce in ce mai mult approach-ul asta republican de „schimbarea incepe cu mine”. E corect si nu produce rezultate macro :)

      00
  2. aaaa… in afara de politic, oare nu puteam sa facem asta oricand la orice moment doar ca eram in zona de confort si nu ne impingea nimic la schimbare ?

    Varianta video a acestui articol: https://youtu.be/TkX-TPaodoM?t=57

    00
  3. Deci să nu te legi de televizor! Al meu e pe comedy central toată ziua.
    Dar da, m-am gândit că măcar la nivel individual criza asta este motiv de reset. Închis în casă, poate cu oameni dragi în spital, îți cam dai seama ce e important și cum te-ai pierdut în nimicuri, cum te-ai temut tot timpul să schimbi ceva ce nu-ți convenea.
    Schimbarea politică… Nu știu, nici acum nu văd un om cum trebuie. Toți mici, dar cu vorbe mari. Poate din cauză că oamenii ăia nu vor să se bage în mlaștină.

    00
  4. in al treilea rand, se mai elibereaza din posturi (stat si privat) de care tineau cu dintii unii dinozauri.

    00
  5. Domnul Fluture cam are dreptate aici. Cine vrea schimbare o va fi si mai abitir motivat sa o faca. Deci , pe tema asta, ce skiluri noi veti invata in perioada urmatoare? Altceva in afara de stat cu pupila in monitor/televizor, ceva util voua, nu stiu bricolaj, confectionare de topoare si cutite din otel 1035, un limbaj nou de programare. orice.

    00
  6. Cum stai azi cu zen-ul, că vreau să te întreb ceva…La modul serios, fără caterincă. Ai spus o chestie mișto și aș vrea să o dau mai departe.

    00
  7. Probabil..cel mai bun post al tău aici.

    00
  8. o mică cârcoteală, sper să nu mi-o iei în nume de rău, Freud a fost un impostor, faza anală sau oricare altă fază nu există, când și-a scris celebrele caiete nu a făcut altceva decât să încerce să copieze și să adapteze o filosofie religioasă pe care nu numai că nu a înțeles-o dar a și adaptat-o trunchiat, în primul rând pentru că el nu a avut atunci acces la metoda meditativă completă și în al doilea rând pentru că în limbile asiatice există mulți termeni care descriu stări de conștiință imposibil de tradus în limbile occidentale, fiindcă în culturile astea nu s-a ajuns la acele stări de conștiință niciodată, așa că ce avem noi aici, interpretările lui Freud (eul, supraeul, subconștientul, faza anală ( :D ) ) sunt niște încercări eșuate de explicare a unor fenomene pe care individul ăla nu a avut cum să le experimenteze decât parțial. Nici el, nici Jung.
    În rest, da, sunt de acord, e cea mai bună etapă de reset total pe care o avem ca specie înainte să fie prea târziu.

    00
    • Sunt de acord cu tine, Freud a fost un geniu.

      E fascinant cum complexul lui Oedip se regăsește în orice cultură a lumii așa cum l-a descris Freud (excepție fac copiii instituționalizați de pe oriunde).

      De asemenea, e impresionantă capacitatea lui de-a veni cu niște teorii „pe curat”. Sau pe dezvoltări infime dacă le raportezi la ce-a produs el.

      În fine, mereu va fi acuzat de unii că a fost prea limitat prin faptul c-a redus totul la sexualitate (adevărat doar pentru prima parte a operei sale). Totuși, e ușor să-i găsești hibe unuia după ce-i vezi opera.

      E ca-n programare – ai un produs pe care l-ai dezvoltat niște ani. Bun produsul, revoluționar, dar s-a scris cod peste cod și are tot felul de bug-uri.

      În paralel, un flăcău se uită la ce funcționalități ai tu, se uită la ce nu merge ca lumea și face din nou produsul fără să se chinuie niște ani și fără să mai facă erorile comise la realizarea produsului copiat.

      Am dat exemplu ăsta pentru un blink către IT-isti și să adaug un muie Jung.

      00
    • Mie mi se pare ca tu cauti scuze si incerci sa te convingi ca terapia nu functioneaza si ca intemeietorii psihologiei analitice sunt niste impostori.
      Terapia functioneaza pentru cine doreste, nu te obliga nimeni sa mergi daca nu doresti. Desi cei doi au multe hibe, ne-au dat cea mai buna resursa pe care o avem in momentul acesta pentru a new depasi traume, vinovatii etc. Dar nu te obliga nimeni, chill.

      00
    • Nu sunt chiar cel mai mare fan al lui Freud. De fapt, nu sunt fan deloc. Am o relatie speciala cu psihiatria – presupun ca se vede din felul in care scriu :) -, dar mi-a fost la indemâna sa-l bag pe Freud. Pâna la urma, noi putem sa-l consideram un impostor – cum consider eu teoriile lui Adam Smith in economie – dar societatea face lucruri bazându-se pe teoriile lui Freud, deci, implicit, considera teoriile lui bune.

    • Da, se vede! :D

      00
    • Cato, da a fost un geniu https://www.scientificamerican.com/article/oedipus-complex-study-withdrawn/
      teo, mersi pentru amuzament, singurele care mai au reactia asta viscerala cand le anunt ca teoriile lui freud sunt niste prostii aberante sunt absolventele de psihologie de pe la facultati obscure, efectiv li se citeste ura in ochisorii lor senini de terapeute în timp ce eu mor de râs (in forul meu interior, desigur) 😂😂😂😂😂
      fluture, tocmai de-asta am si comentat, in speranta ca societatea se va gandi de doua ori inainte sa-mi spuna ca vreau sa-l fut pe taica-meu sau ca vreau sa-i tai scula pentru ca motive (psihiatrul trateaza patologii mintale, psihologul trateaza normalitatea incercand s-o faca sa performeze, psihiatrul e intai medic, psiholog poate fi cam oricine)

      00
  9. Cu un lucru iti dau dreptate: chiar suntem in faza de dezvoltare anala. Ne credeam mari si tari si ne-a pus in cur un amarat de virus.

    00
  10. De de ai mai schimba ceva cand esti singur pe lume si toti cei dragi au plecat deja pe lumea cealalta?

    00
    • Si atunci? Cei dragi au plecat in lumea cealalta si tu ce? Tu nu mai existi? Nu mai traiesti? Trebuie sa fii o leguma pentru ca nu mai sunt ei?

    • E cam greu sa-ti mai gasesti motivatia si scopul in viata. Nu zic ca e imposibil ci doar ca sunt foarte putini cei care mai reusesc sa se „reabiliteze”. Marea majoritate raman impietriti si merg mai departe din inertie.

      00
  11. Manata atat de mesajul din articol, cat si de simpatica poza cu pitigoiul ( lucrez si eu acum la unul, sculptat din lemn ), indraznesc sa-ti multumesc pentru portia de energie pozitiva, la mine asa a ajuns.

    00
  12. Primul articol de la Fluture care imi place 100%. Tine-o asa si urci in top autori de aici chiar pe doi dupa Eftimie!

    00
  13. @Fluture, in locul tau dupa ce as publica articolul nu as mai intra deloc in sectiunea de comentarii, gen arunci fumigena si ai plecat, ca sa nu mai dai satisfactie tuturor celor care te porcaiesc :D

    Ce zici mai sus suna bine, dar nerealist. Modul in care reactioneaza clasa politica in general zilele astea (si nu vb doar de Romania acum) mie imi da impresia ca important nu e sa daca mori, ci conteaza sa nu mori rapid, inainte de a-ti face datoria sa consumi: fast food, haine, iphone, masina, casa, mai dadea si vali zilele trecute de hobbyuri scumpe etc.
    Din pacate e o cursa de sobolani in care calci pe altii ca sa iti fie tie bine. Uita-te la toti romanii plecati in strainatate pentru ca aici luau un salariu mic, se intorc in tara si isi deschid afaceri unde platesc aceleasi salarii care lor nu le-au convenit.

    00
    • Ce e nerealist? Ca poti sa-ti schimbi viata? Tu, tie? Asta e nerealist? Serios? Altcineva decide când duci tu mâna la gura sau la cur? Altcineva iti pune semnatura pe un contract de ipoteca? Altcineva te face sa pui stampila de vot?
      Nerealisti sunt incuiatii. In case si in creiere.

  14. Oda mult iubitului nostru conducator, chiar și ceaușescu s-ar fi rușinat.

    00
  15. Cam cati crezi ca realizeaza ocazia ” resetului” ?
    Aproape toti (majoritatea)stau cu ochii beliti pe FB si dau share la posturi imbecile…..de cateva zile m-am apucat serious sa dau unfollow la tot ce inseamna doar „postaC-ovid

    00
  16. Mai bine desfiintam parlamentul si il punem pe iohanis presedinte pe viata ca-i tare frumos si inalt.

    00
    • Ai face un bun prim-ministru. Si interimar la economie, ca stii sa numeri mortii de coronavirus. Si diasporenii care au „invadat” tara lor… Pardon, tara TA!

  17. Da, virusul asta ne-a daruit o gramada de timp. Pe care am face bine sa-l investim in ceea ce conteaza (nu in a scrie pe zoso.ro cum fac eu acum).

    Pentru ca nimic nu e gratis. Timpul asta vine pe credit. E o oportunitate doar daca o valorificam. Daca investim bine acest credit. Daca-l irosim, o sa platim cu varf si indesat.

    Ca si la inceputul crizei de acum 10 ani, vedem cum rotile care urnesc lumea se opresc. Asta e inceputul. E ca si cum vezi valul de tsunami undeva departe, pare minuscul. Tu stai pe plaja si savurezi cocktailul. Nu-ti vine sa fugi, ce esti nebun?! Deodata apa se retrage, puternic. Acum parca-parca te ia o neliniste. Dar tot nu te scoli. Cand o faci e mult prea tarziu. Dupa ce trece, dezastrul e cumplit, desi soarele straluceste la fel de puternic.

    Cum va arata o lume cu somaj 10-20%? Nici unul dintre noi n-a trait asa ceva inca. Cum vor vota europenii la urmatoarele alegeri? Cate companii vor reusi sa supravietuiasca cash flow-ului negativ?Cate mergers & aquisitions se vor intampla? Cate joburi vor disparea? Cum va evolua pretzul caselor cand oamenii nu vor putea plati chiriile sau imprumuturile? Etc…

    Deja au fost 2 luni de covid si 2-3 saptamani de stat in casa si e job freeze mai peste tot si mesaje alarmiste cu reducerea cheltuielile „discretionare”. Cum ar fi bugete de calatorie (oricum reduse la 0), marketing, events, etc. Sectoare intregi (turism, travel, entertainment) au venit-urile la 0. Se pregatesc publicitarii, presa, TV-ul. Bancile vor intra si ele sub presiune. La fel producatorii – de orice. Cine-si mai face upgrade la telefon, TV, masina, etc? Da, e misto ala nou ca are 4 camere dar cred ca supravietuiesc si cu 2, thx!

    Oportunitate?

    00
  18. UBI, asta e solutia. Banul cash la oameni, sa nu mai aiba grija de maine. Daca dorm noaptea linistiti, se reinventeaza ei singuri, nu mai au nevoie de indemnuri.
    Si banu cash la valoarea in euro , asa cum sunt calculate si accizele, preturile la energie si salariile la privat, sa fie siguri ca nu vine inflatia si scapa doar bogatii cu conturi in euro.

    00
  19. optimismul, claritatea, te vor îndemna spre o altă direcție, fie job, hobby, fie o altă gândire. este o oportunitate să vedem lucrurile dintr-un alt unghi.

    00
  20. doar ca mentalitatea „sa ni se dea, sa ni se asigure” e adanc inradacinata si tare ma tem ca resetul nu va fi catre mai multa putere ptr. noi, ci catre mai multa putere ptr. ei… ca de-aia multe business-uri se uita acum la ce pica din cer, in loc sa aiba/sau macar sa lucreze un contingency plan propriu…

    00
  21. Bun articol, esenta din pacate nu poate fi inteleasa de peste 50% din populatia Romaniei. Pentru ei viata si placerile vietii se rezuma la bucuria unui gratar si a unui pet de bere la 2l sau de vin la 5l. Sfatul meu, incetati sa va mai uitati la stiri de orice fel, stim ca este un virus, ne luam precautii si atat, fara stiri si alte lecturi inutile. Romania e putreda la conducere si nici cetatenii nu o ajuta. Pe wc ma gandeam azi dimineata ca 90% din bugetari cel mai probabil sunt angajati pe pile intre ei, numai eu cunosc cateva zeci de persoane. Lucrez de multi in ani doar in strainatate, doar in companii mari din domeniul petrolier, am cunoscut multi oameni de toate natiile, alti compatrioti, dar ca multi romani, la prima chestie lasa capu jos, isi pierd demnitatea

    00
  22. „The world is just as it’s always been – Opportunity meets difficulty, days follows night, recession follows expansion and we will have both awful hard winters and sweet sunny summers.
    For everyone and everything, we are under the same sun, and everything that happens, happens to everybody. It’s only what you do about what happens, that’s what makes the difference!”

    00
  23. Blink, blink, blink!

    00
  24. Motivul deplasarii: sa schimbam sistemul politic si, implicit, cel economic[…]de la bailouturi pt corporații se pare că ne îndreptăm vertiginos spre… mai multe bailouturi pt corporații

    00
  25. La vreo 6 luni dupa Colectiv, PSD-ul a castigat alegerile locale. Inclusiv in Bucuresti, si general, si pe sectoare!
    La vreun an dupa Colectiv, PSD-ul a castigat alegerile parlamentare. Cu aproape 50%!
    In 1990, la vreo 5 luni dupa revolutia din decembrie ’89, a fost ales presedintele Romaniei un fost apropiat al lui Ceausescu. Cu peste 80% din voturi!

    Da, cu siguranta se vor schimba unii oameni, dar prea putini ca sa faca diferenta. Deci, realitate nu se va schimba nimic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube