O priveliște superbă

Știți poza aia clasică din Santorini cu toate casele vopsite alb? Oare cum au ajuns toți la un consens pe tema asta? Oare au avut și ei oameni care s-au pus cu curul în potecă?

Îmi trimite un prieten poza asta și un anunț cu un imobil de vânzare. Zona se numește "Zijlroede waterway” și, pentru noi, arată de necrezut.

Dincolo de privește se mai vede ceva. Cam toți au doar o mașină, că nu e loc de mai mult. Cum să dai 270.000€ pe o casă și să ai o singura mașină? Ce faci, mergi cu barca la muncă? Ei oare cum au hotărât asta? Nu s-au gândit când au făcut casele astea că o să aibă nevoie de 2-3 mașini?

Îmi spunea cineva azi o idee despre cum să îi facem pe oameni să conștientizeze pericolul și să își cumpere măcar un nenorocit de stingător. I-am răspuns că cine nu și-a pus detectoare și stingător după colectiv, nu-și va pune nici acum. Nu există metode de a-i convinge. După care am început să mă gândesc cum ar fi dacă s-ar da o lege care ar spune că trebuie să avem toți așa ceva. Dacă s-ar decide că așa se pot salva vieți. Apoi mi-am adus aminte de pandemie și de mască.

Am ajuns așa pentru că le-am permis proștilor să vorbească. Și n-am râs de ei când spuneau prostii. Și au prins curaj și acum suntem aici.

Mă uit prin cartier. Bos, ce culoare are casa ta? Cafeniu. OK. De ce vrei să o faci roz? De ce să nu cauți un verde asemănător cu ce ai acum? O să arate bine și o să păstrezi stilul cartierului. Serios, uită-te cum arată rozul ăla. Nu doar că arată ca dracu, acum ai încurajat și alți proști să facă la fel. Ia uite, a apărut și un verde vomitiv. Și un roz mai penal ca al tău. Mișto cartier acum, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. „Am ajuns așa pentru că le-am permis proștilor să vorbească. Și n-am râs de ei când spuneau prostii. Și au prins curaj și acum suntem aici.”
    Atat.

    00
    • In UK e lege din 2015.

      Am o casa construita in 1903. Semineul din living e inca functional. Pe langa faptul ca arata impecabil si e util iarna, nu e greu de intretinut dar vine cu o serie de “impuse” prin lege (detectoare, mentenanta periodica cu firma autorizata, etc).
      Invariabil toti amicii constructori veniti in vizita in ultimii ani “pfoa’, misto, da’ nu mai bine il sigilezi si nu mai dai banii aiurea?”.

      Cea mai mare cheltuiala generata de semineu in toti acesti ani a fost imediat dupa cumparare cand am avut niste reparatii de facut la cos si au trebuit inlocuiti senzorii. Senzorii nu observasem ca iesisera din garantie dar mi-a atras atentia inspectorul de la asigurari cand a venit sa verifice niste detalii inainte de a emite noua polita pt casa.
      In rest mentenanta anuala (plus verificarile de senzori) dureaza cam 2h. Si costa aproape nimic. (anul asta a fost £50)

      Firma care face intretinerea (afacere de familie) are grija sa sune cu aproximativ 4 saptamani inainte de “expirarea” certificatului emis anul anterior si mai suna de obicei la inceput de sezon sa se asigure ca folosim categoria potrivita de combustibil solid (valabilitatea certificatului emis ca urmare a mentenantei semineului si cosului este data de tipul de combustibil folosit).

      00
    • @Paul: stai să afle lumea și că e obligatoriu să faci anual revizie la gaz, de la plită la centrală termică și evacuare, bașca revizie la electrică la fiecare cinci ani, atunci să vezi șoc.

  2. Cum sa faci oamenii sa cumpere stingator: la asigurarea pe proprietate. Ai stingator? E pretul asta. N-ai stingator? E de 10x mai mult sau nu te asigura. Si Da, poti sa minti, dar daca ti se intampla o belea si se descopera ca n-aveai, asiguratorul nu mai plateste nimic.

    00
    • In UK e deja legea asta cu detectoarele de fum.
      Cate unul pe fiecare etaj (ca aici casele au de obicei au bucataria la parter si dormitoarele cum urci scara). Si detector de monoxid la fiecare arzator de gaz sau lemne.
      Niste tampiti. Nu stiu ca se poate si fara. Economisesti usor cinci lire.

      00
    • În Austria, detectoarele de fum în apartamente și case-s obligatorii, iar pe casa scării există stingător la fiecare etaj.
      La casa nou construită, primăria nu-ți dă aviz de funcționare fără detector de fum și stingător.
      Mai sunt persoane care fumează înăuntru și își scot detectoarele de fum. În caz de incendiu și se constată că detectorul era scos, cetățeanul plătește tot din buzunarul său, inclusiv deplasarea pompierilor.

      00
    • ce bah imprumut unu de la vecinu. asa fac si la RAR asa fac peste tot.

      00
    • „asigurarea pe proprietate”

      Incepem cu glumele asa de dimineata, inainte de cafea?

      00
    • sau ii califici (daca nu sunt deja) pe aia care fac ISCIR-ul la centrala, sa te caute si la stingator

      00
    • ” Stingătoare de ânchiriat avem „.

      00
  3. Tocmai ce am pus paratrasnet pe cladire, in sectorul 1, Bucuresti.

    Cum stateam eu pe terasa cladirii m-a lovit ca de jur imprejur, cat vedeam cu ochii, sunt singurul prost cu paratrasnet! Singurul!

    Nici blocurile din zare, semnificativ mai inalte, nu au paratrasnet!

    Costa mult bo$$, 1000EUR la o cladire de 1 meleon…

    Pe langa stingator pune pe lista si paratrasnet, obligatoriu macar ptr cladirile noi.

    00
    • „Costa mult bo$$, 1000EUR la o cladire de 1 meleon…”
      De aia ca is scumpe doar bisericile is permit.

      00
    • Sper că e și montat bine. Că știu și eu o casă în sectorul 1 cu paratrăsnet, foarte frumos, fir zincat de 1cm diametru până jos… unde era atârnat lângă țeava de gaze, că n-au făcut și împământarea, prea mult de muncă. După vreun an l-au pus să pară că e corect, dar clar nu face cine știe ce, că e doar un fir care intră în asfalt (asfaltul n-a fost dat la o parte/găurit mai mult, iar firul nu e prelungit, nu avea cum să ajungă la o priză bună de împământare în condițiile astea).

      00
    • Tot sectorul 1. M-am uitat la cladirile din jur, nici un paratraznet pana la randurile de blocuri de la bulevarde. Si am zis .. bah .. daca mi-as pune eu paratraznet cu platbanda and shiet … unde o sa dea traznetu?

      00
    • @Jan Pe la altul. Paratraznetul nu atrage traznetul, descarca atmosfera in jurul lui si previne sa se formeze „tranznetul” prin casa ta. La cat curent este intr-un traznet, firul/banda aia s-ar topi langa casa.

      00
  4. Nush altii cum sunt da eu am invatat la scoala ca negrul atrage caldura si albul nu … si de asta in anumite zone se vopsesc casele preponderent in alb

    00
    • În România, alegerea culorii pentru fațadă nu prea are legătură cu nimic.
      În general, aspectul clădirilor nu prea are legătură cu nimic, iar infrastructura (acolo unde există) e meschină.

      Foarte multe case noi sunt pur și simplu hidoase: culori stridente, ferestre poziționate aiurea, cu tocuri de forme cât mai dubioase și culori amestecate. Propune-i românului să-i vopsești fațada într-o culoare relaxantă pentru ochi și o să-ți răspundă imediat ceva cu „să fie și o pată de culoare”. Casa lui, dreptul lui. Ce contează că tot orașul arată de zici că l-a colorat un copil de 3 ani, important e să facă fiecare ce vrea.

      00
    • Mihai, mai e si cinque terre prin lumea asta nu doar santorini. Nu cred ca doar culoarea casei e mereu o problema

      00
    • Ai dreptate, nu doar culoarea e o problema. Dar e cea mai la indemana de rezolvat.

      00
  5. Hai că m-am uitat și peste anunț … Ăsta pare ceva cartier de hipsteri, adică arată frumos dar nu prea e practic, și nu, nu e din cauza parcărilor, că se vede în poze că sunt 2 locuri de parcare de casă iar unde nu sunt locuri se parchează omenește/românește pe spațiul verde. Problemele sunt întreținerea care probabil e mare și priveliștea, casa arată când te uiți la ea nu și când te uiți din ea

    00
  6. Infrastructura de transport:
    https://imgur.com/a/TQxMEZL
    vs:
    https://imgur.com/a/TIYOMla

    Planificare urbana:
    https://imgur.com/a/xwJxDCB
    vs:
    https://imgur.com/a/mvtZ9fL

    Nu pot sa formulez acum nici o concluzie, ar suna mult prea urat si nu foarte magulitor pentru noi. Poate doar ca mai avem ceva treaba de facut…

    00
    • Doar că pierdem din vedere anumite aspecte cum ar fi: suprafață Olandei este 1/5 din Romania, relief 99% câmpie, populație 17 milioane, fost imperiu colonial. Mă gândesc că este mai ușor să administrezi un teritoriu mai mic cu bani mai multi :). Și în Olanda exista corupție, anul trecut a fost arestat primarul din Haga de exemplu, dar la noi după ce că banii trebuie distribuiți la o suprafață mai mare sunt și furați/șifonați mai tare.

      00
  7. nu merg cu masina la munca,fara barca, cred ca merg cu pluta.

    00
  8. Au doua masini boss. Una-n cur la cealalta. Se vede in poza. Oricum, ieftin fata de preturile din Cluj :))

    00
    • Drept. In Borhanci nu ai ce cauta fara 250 de mii, dar mergi in vizita la cineva parchezi pe trotuar ca nu sunt locuri de parcare.

      00
  9. Constructiile cu un design unitar sunt posibile si la noi daca sunt construite de catre un dezvoltator serios si cu bani. Åcele cladiri rezidentiale n-au fost construite de Ghita si Calin, ci de un constructor care urmarea profitul, iar pentru a termina si da in primire a respectat toate regulile impuse.

    In multe cazuri nou sau in majoritatea cazurilor, noua ne lipsesc si dezvoltatorii seriosi si regulile bune.

    00
  10. Acum 1 luna tocmai am luat un P6 de pe eMAG. Nu am folosit niciodata, nu pare greu, sunt instructiuni clare, dar sper sa nu fie nevoie vreodata sa il folosesc.
    Vreo 200 lei pe eMAG.

    00
  11. Deci anuntul asta are 50 de poze, 1 bucata filmare cu obiectiv wide, 3 planse cu shite si 13 vederi 360… Pai tu poti cumpara casa asta direct online, fara sa mai mergi la fata locului, la cat de bine sunt realizate astea.

    00
  12. Culorile pot fi utile. In cartierele de blocuri, toate sunt gri și anoste. După reabilitare, ar fi drăguț ca fiecare sa fie vopsite in diverse culori pastelate: verde, galben, albastru, violet. Ar mai lua din monotonie. Din păcate mulți optează tot pentru gri.
    Și repet, nu culori țipătoare.

    00
    • Blocurile din zona în care locuiam în București așa au fost vopsite după reabilitare: bej-alburiu cu niște dreptunghiuri colorate (albastru, verde și roșu parcă)pe unele balcoane să formeze un fel de model

      00
  13. „Dincolo de privește se mai vede ceva. Cam toți au doar o mașină, că nu e loc de mai mult.”

    Fixed it. The romanian way. https://imgur.com/a/PBdtqgq

    00
    • „hai, bos, că n-are nimic, am și io o mașină în plus. sau trei.”

    • „Treci și tu pe lângă, hai că ai loc, îți zic io”

      5 ani mai târziu: „Așteptăm să ne facă primăria lărgire de stradă”.

      00
    • să se facă locuri de parcare! să se facă străzi! e imposibil așa ceva!:)))))))))))))
      Unde e Nicușor Dan când ai nevoie de el?:)))))))
      Și apa aia pe care merg bărcile, nici măcar nu-i caldă!!! Huooo Fireo!

      00
  14. Aș vrea să îmi montez și eu un detector de fum în apartament. Stingătoare am 2.
    Aveți recomandări pentru un detector de fum? Mă tentează PNI A022C, dar nu mă pricep deloc.
    Mulțumesc

    00
  15. Nu fi asa dur cu tine …. nu mi am pus detector dupa colectiv dar mi am montat dupa ce ma trezit ce am citit la tine ( + alte 2 case tata si frate primite fortat de la mine , au ras la inceput au protestat dar sau obisnuit cu noua normalitate)si stingator de la emag . Multumesc

    00
  16. Mda, mi-ai adus aminte ca aveam de pus pe lista de cumparaturi inca macar 1 stingator. Detectorul de fum tocmai ce a cerut baterie noua, proobabil la urmatoarea schimbare se cere alt detector ca am reusit sa-i stric o prindere. BTW, functioneaza bine detectorul, nu-i convine fumul de la friptura. :)

    00
    • Been there. Ce m-a speriat, pe langa faptul ca era praf friptura din cuptor, cand am deschis usa mi-a urlat si detectoru pe neasteptate, si incredibil de tare.

      00
  17. Teren de 249 mp, putin boss conform chiaburilor de pe acest blog.

    00
  18. 1. Legat de stingator „cum ar fi dacă s-ar da o lege care ar spune că trebuie să avem toți așa ceva.”

    Lege pot sa faca oricat daca nu aplica. Daca te uiti prin just.ro ai sa vezi ca avem legi ca orice tara civilizata europeana, dar diferenta majora e ca noi nu prea aplicam legile ca oamenii mai fac combinatii, spagi, samd.

    2. „Bos, ce culoare are casa ta? Cafeniu. OK. De ce vrei să o faci roz?”

    Culoarea aia cafeniu cu undertones de cacat e cea mai ieftina culoare pe care se poate cumpara, de aia vezi peste tot blocuri si case vopsita cu culoarea asta. Nu conteaza ca se incadreaza in contextul urbanistic sau nu. Iarasi, legi avem, regulamentul general de urbanism scrie clar asta, dar nu avem cine sa aplice.

    00
  19. Fostii proprietari au lasat foarte curat, sau asa traiau ei, in curatenie, doar si-au incarcat boarfele si au plecat.
    In alta ordine de idei, e de munca nitel cu Kercherul pe acoperisul ala, e mult muschi de dat jos, pavelele la fel. E o casa normala, doar cu privesliste faina, cu ponton de tras barca. O familie cu doua salarii de studii superioare si-o permite.

    00
  20. Ce e cu saracia asta boss, hai in Corbeanca sa vezi acolo meserie. E mai scump, dar alta viata.

    Bai sincer incepe sa mi se faca scarba de orasul/tara asta. Niste preturi la imobiliare fara nici o baza fundamentala, in timp ce ard spitalele si se sifoneaza banii.

    00
  21. Legat de „Am ajuns așa pentru că le-am permis proștilor să vorbească. Și n-am râs de ei când spuneau prostii. Și au prins curaj și acum suntem aici.” Ok de acord, dar cine decide cine sunt prostii, cine sunt desteptii ? La modul cel mai serios intreb, ca si pe aici vad oameni care au numai certitudini si cand sunt contrazisi cu argumente sau se dovedeste ca au mancat kkt si li se arata evidenta, devin foarte agresivi.

    00
    • cel mai bun exemplu recent e cel cu masca. oameni care se pricep au decis că ajută. tu, care nu știi pe ce lume ești, decizi că nu. ceea ce e ok. problema apare când te apuci să îți latri părerile cretine în public.

  22. bai ce m-a deprimat anuntul asta. ce misto e cartierul. imi inchipui doar ce ar insemna ca droaia de copii din fata blocului meu sa se joace pe acolo: retras, nu e trafic, aer curat, curatenie, iarba. Cu toate ca daca ar fi sa teleportam familiile astea de care zic acolo, s-ar teleporta probabil cu tot cu rahatii de caini, chistoacele de tigari, hartiile de pe jos, gratarele, manelele, masinile parcate amboulea, etc…

    00
    • Olanda e superba din punctul asta de vedere. Oamenii pretuiesc natura si se bucura de fiecare bucatica de pamant. Singurul impediment este limba. Daca ai timp sa inveti, e ok, daca nu, te simti outsider. Stiu, toti vorbesc engleza, toti sunt prietenosi, dar se uita chioras la tine daca incepi sa torni in engleza. Rotterdam si Amsterdam sunt exceptii. E superb pana incepi sa locuiesti permanent acolo.

      00
  23. Acum 17 ani am prins o lucrare undeva in Spania, căram piatră cu un excavator , piatra scoasa din dealurile de langa orășel .
    Toate casele erau îmbrăcate in piatra aia, nu primeai autorizație de construcție sau renovare daca vroiai sa faci altfel .
    Dar na, ei aveau banuiesc departament de urbanism real acolo, nu vrăjeala asta infecta de pe la noi!

    00
    • La noi nu sunt in stare sa zica ce latime sa aiba strada intre case, care tine de ei. Cand ceri autorizatia de construire afli daca a avut o zi buna sa nu care da cu stampila.

      Si continui ani de zile, si uite asa avem strazi inguste unde nu poate intra masina de pompieri, bloc de 4 etaje intr-un cartier cu case numai sau strazi cu 4 case construit in 5 stiluri diferite de la neoclasic la modern cocaliracesti.

      00
  24. https://www.youtube.com/watch?v=Ck-ALryRcWA

    Mai e de lucru, dar cat de cat arata uniform casele :) intr-un an s-au mai schimbat multe pe aici, arata mai bine. Pareri?

    00
  25. Arata „frumos” dar e la scorul ala pentru ca nimeni intreg la cap (cu job si copii) nu vrea sa stea in boschetii aia. Nu e nici macar o statie de tren in satucul ala. Si ca resedinta de vara e scump :) Chiar si asa probabil ca o sa se dea cu 300+ ca e foamete mare de case zilele astea prin olanda.

    00
    • Exact!!! Si eu auzisem ca astia de prin afara – prin tarile asa-zis civilizate – nu sunt deloc intregi la cap. Habar n-au ei cat de bine-i sa stai la bloc, cu view spre porumb sau direct in balconul vecinilor de vis-a-vis.

      00
    • 300k pentru o casa e lejer. Am un fost coleg care a cumparat doua camere, 64mp, in Amsterdam ce-i drept, cu un mizilic de 750k. Diferenta majora e costul banului. Pentru 215k euro platesti o rata de 650e/luna, pentru 750k platea 1500e/luna.

      00
    • Nu e nici macar o statie de tren in satucul ala.

      Și cu toate astea îți ia 25 de minute să ajungi cu autobuzul la o stație de tren (în Heerenveen). Ție cât îți ia?

      00
    • > Și cu toate astea îți ia 25 de minute să ajungi cu autobuzul la o stație de tren (în Heerenveen). Ție cât îți ia?

      15 minute pana la Amsterdam Centraal. Tie ?

      00
  26. NOU
    #84

    Lol, sa vedeti ce nebunie este in cel mai mare nou cartier al Bucurestiului – zona dintre Bratarii si Pallady.

    00
  27. Pe’aici, pe unde frec eu menta s-a dat lege ca fiecare locuinta sa aibe cel putin un detector de fum pe etaj si stingator in casa. Si da, nu o poti vinde daca nu le ai. Simplu, nu? :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile