De la privați mă aștept la corupție funcțională

Unul din lucrurile pe care le urăsc intens e corupția nefuncțională. Genul ăla de schemă penală în care lucrarea e executată de o firmă a amantei directorului, amantă recrutată de o HRiță care se plânge că are viață grea, și lucrarea e nefuncțională.

Serios. Mă gândesc că poți fura destui bani ca să faci totuși un produs funcțional. Da, ai luat contractul cum l-ai luat, nu contează asta, ești privat, nu trebuie să faci selecție transparent, dar nu ai cum să ai același rezultat ca la licitațiile trucate de la stat.

Și mă refer la site-urile companiilor private care vor să vândă și online. Știu de cazuri mai mult sau mai puțin vizibile de site-uri refăcute în ultimii doi ani, cu contracte primite de amanta șefului sau de un frate/nepot/văr al unui directoraș, care au făcut rahatul praf.

Și, desigur, toți vor o Românie mai bună. Și ăla care a văzut cine a luat contractul, și ăla care l-a alocat, și ăla care l-a executat. De la vlădică la opincă, toți vor o țară mai bună, dar rezultatul final e praf și pulbere.

Eu, ca un naiv, credeam că nu ai cum să faci un site mai prost decât cel existent. Nu e logic. Uite lucrarea, e proastă, nu merge aia, nu merge ailaltă, fă ceva. Și la final, ai site-ul Decathlon, Ikea, LeroyMerlin, Libertatea sau de campanii cu influenceri praf și alte minuni.

Nu așa se face, copii. Se fură, dar se și fac rezultate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Ori furăm, ori facem treabă ! Cale de mijloc nu există.

    00
  2. A luat…da a și dat…

    00
  3. Nu zic ca nu se fac chestii de genul, dar sunt si multe zvonuri: „Uite cum arata lucrarea aia, stim noi ca e ceva furaciune la mijloc…”. Tu de exemplu lucrezi de acasa, din fata calculatorului, nu ai atat de mult contact fizic cu lumea exterioara sa stii sigur ca o anume chestie e furaciune. Probabil ai auzit una, alta de la diversi si ai tras concluzia ca acolo se fura. Iar daca stii sigur, de ce nu faci mai mult decat sa spui ca se fura la modul general. Zi cu subiect si predicat: X-ulescu de la firma cutare face asta. Eventual si o plangere la politie.

    00
  4. Articolul asta ar trebui sa aiba titlul:
    – De ce sa faci miliarde cand poti face milioane. –

    credit: austin powers

    00
  5. Ce ar mai merge in tara asta daca nu ar fi corupție? /s

    00
  6. Probabil fiindcă ești convins că lumea privaților nu are tangențe cu cea a statului

    00
  7. Problema e ca nu sunt oameni competenti, la noi in tara chiar nu avem oameni pregatiti macar decent pentru activitatea de o presteaza. Cand am fost in Oradea in vara am fost extrem de surprins, placut, de cum erau puse pietrele de pavaj in piata centrala. Ma gandeam ca uite, se poate si la noi, nu doar la aia din vest. Curand am aflat ca de fapt angajasera mesteri italieni. Ce m-a surprins nu a fost vestea asta, ci cum am putut crede ca treaba fusese facuta de romani. Si n-as fi atat de pesimist daca n-as vedea incompetenta si indolenta crasa si in domeniul meu, unde nici macar cinci minute ca sa citeasca dintr-o carte n-are nimeni, chiar mai rau, nici nu sunt constienti ca exista problemele despre care ar fi trebuit sa citeasca macar in facultate. Nu doar la stat sunt incompetenti, peste tot sunt.

    00
  8. Sau Vodafone: cum sa fi companie de telecom si sa ai un asemenea jeg de site?
    Managementul are cont pe site si aplicatie? Au intrat vreodata in ele? Au incercat sa-si schimbe abonamentul sau sa obtina o oferta de retentie?
    Milioane aruncate pe reclama si ultimul hal de site

    00
    • NOU
      #12

      100% de acord. eu am cont pe myvodafone de pe vremea lui Fred și Barney și nu am vrut să renunț la el – Stockholm syndrome, as genuine as possible. sună ușor deconcertant pentru cineva din generația mea (n.77), dar încep să bănuiesc că ăsta este spritirul vremii. acum câteva zile, un inginer îmi povestea lucruri de groază despre Simens, Simens Energy, danezii de la Orsted: amante, fii, nepoți de politicieni, tot ce vrei, orice numai ingineri sau economiști pe bune, nu–nepotismul românesc este încă de un primitivism atroce. asta este.

      00
    • Nici cu site-ul celor de la Orange nu îmi e rușine….ii clar din ciclul lasa ca mere ș-așa…

      00
    • NOU
      #14

      și bomboana de pe prăjitura de grîu e că te mai și întreabă „cît de mulțumit/probabil să recomandați produsul…”

      00
    • Am lucrat in una din companiile telecom, nu vreti sa stiti ce oameni sunt la butoane (de la cativa din IT la departamente de palavragit). Incompetenti cu inteligenta emotionala a unui copil de 12 ani e putin spus.

      00
  9. situatie absolut ipotetica. orice asemanare cu personaje reale este absolut intamplatoare si complet neintentionata.

    gigel ajunge it-ist la o firma maricica spre mare. si pentru ca nu este chiar prost, desi nu este exact un dumnezeu in meserie, creste. si creste pana acolo incat firma se bazeaza exclusiv pe decizia lui in ce priveste tehnica de calcul. asa ca la un moment dat se simte bazat si isi deschide o firma de import „tehnica de calcul”.

    ce credeti ca se intampla atunci cand pulica franarul, juniorul firmei, pentru ca stie ce ii trebuie si chiar are nevoie trimite peste capul lui gigel direct directorului un mail cu link de emag spre un laptop de 2 ori mai smecher decat ce are exact acelasi director pe birou la un pret de doua ori mai mic decat ce cumpara in mod uzual firma pentru secretare?

    satisfactia lui pulica franarul cand i-a inmanat la cerere lui gigel un dvd cu clona vm a laptopului (ca intre timp il fomratase si instalase alt os) pe care gigel instalase un remote control a fost priceless.

    n-a mai trecut mult si un ransomware (anuntat tot de pulica, bine, doar la modul zicetii lui gigel), a facut ravagii in servere si arhive pe care firma s-a chinuit inca vreo 3 4 ani sa le depaseasca si nu a reusit total au fost damage-ul total.

    pulica inca lucreaza acolo pe postul de inginer constructor, gigel e mare itist la alt gigant din romania.

    pulica merge cu loganul.
    gigel a schimbat inca un vag de ultima generatie.

    00
  10. Vali, reteta are zeci de ani…

    In anii 90′ „gulerele albe” furau fabrici si uzine… taranii romani spargeau sistemele de irigatii si lua fiecare ce apuca… practic isi taiau craca de sub picioare, dar diversiunea avea nevoie de complici.

    Acum patronul „vopseste” pamantul cu asfalt, iar muncitorii duc si ei acasa ce prind… In felul asta devin toti complici iar la „un control” nimeni nu vrea sa vorbeasca cu presa, procurorii etc.

    00
  11. Și cu șpagă și fără șpagă lucrarea tot prost iese. Si-atunci nu-i păcat de ea șpagă, cum sa lași banii pe masă? Ca banii trebuie sa circule…

    00
  12. a furat maica, da’ a si facut.

    00
  13. Si capitala IT-ului sta bine
    https://portal.clujbike.eu/

    00
  14. Stii care e upgrade-ul pentru oamenii astia? Inscrierea in USRPlus. Si pe urma ni se lauda ca sunt din privat, sunt competenti si cinstiti. Iar oile de votanti se duc dupa fenta.

    00
  15. Priviti partea buna a lucrurilor. Nu exista competitie reala, tot ce e nevoie e sa fii cat de cat consecvent :-) Asta e un avantaj
    Credeam ca mi se pare ca vad incompetenta peste tot. De ex mi-e frica sa imi repar instalatia electrica , nu am curaj sa chem un strain..

    00
  16. Idealurile oamenilor de la stat nu sunt diferite de cele ale privatilor. Promitem rezolvarea intr-o saptamana, facturam doua si facem toata treaba in ultima zi. Genul asta de abordare pe genunchi reprezinta un risc operational, prin alte parti oamenii constientizeaza asta, si isi asuma daca e responsabilitatea lor.

    Noi nu, zero, asta e modus operandi ideal al individului, ganditi-va cati dintre oamenii pe care ii cunoasteti si-ar dori sa lucreze asa desi nu au “flexibilitatea asta” in momentul de fata. Socant e ca ne surprinde cand ard spitale

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile