Primiți cu uratul?

De câteva zile mama mă tot roagă să nu cheltui bancnotele de 5-10 lei, că strânge pentru urători. Au început să vină. Copiii nu mai știu să ure. Când eram noi mici, la fel ni se spunea, că nu mai știm să urăm. Unde om ajunge, în ritmul ăsta?  :) De la patru-cinci minute, cât urau unchii mei, noi uram cam două minute, iar azi nu a urat nimeni mai mult de 30 de secunde – un minut. Mai așteptăm, avem speranță că se poate… Ce să mai înveți o urătură, măcar citește versuri de pe telefon! :)
Nu mai zic de intonație. Noi eram mai „timizi” față de generația părinților (a murit nenea Fănică, că l-aș fi rugat să chiuie, să facă o demonstrație audio); ăstora de azi parcă le e rușine să ure. De ce, nu voi ați sunat la ușă?

Cum ar trebui să arate o urătură tradițională:

 

Urătură modernă:

https://youtu.be/PG3ydqps70E

 

Istorie:

 

 

La mulți ani! :)
Să sperăm că anul care vine va fi mult mai bun decât cel care tocmai se încheie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

102 comentarii

  1. Iarna-i grea, omatu-i mare

    00
  2. Dupa pandemie o sa ii primesc si eu si le dau bani numai la aia care au bunavointa sa invete cateva versuri ! Anul asta au venit unii sa ureze fara sa stie nici macat un vers…
    Altii cu boxele… pe bune ????

    00
  3. Probabil că o să ajungem, ca bărbați, ca de unele sărbători să nu mai putem ura deloc. Și oricât ni s-ar zice că nu e un capăt de țară, ca s-ar putea întâmpla oricui, că important e să ai urarea în inimă, noi ne vom simți mai puțin bărbați și poate vom încerca să vorbim cu un psiholog sau ne vom lua o motocicletă sau o mașină de raliu pt șosea cu jante aurii…

    00
    • Pe vremea lui Ceausescu, la o mare adunare toata lumea scanda: „Ceausescu PCR ! URAAA! URAAAA!”
      Un cetatean statea mai retras si nu zicea nimic.
      Unul de la Securitate il observa si-l interpeleaza: „Tovarase, da’ dumneata de ce nu strigi „URA! URA!” ?!
      „Fiindca sunt ragusit. Dar ura o am aici, in suflet !”

      00
    • @corector: E clasic, dar bun

      00
  4. Din păcate, aceste tradiții se cam pierd. Dacă în trecut în ajunul Crăciunului și al Anului Nou pe străzi erau multe grupuri de colindători și urători (neprofesioniști, simple grupuri de copii care mergeau pe la vecini sau prin cartier) în ultimii ani colindătorii și urătorii sunt tot mai puțini. Și îmi pare rău că aceste tradiții sunt lăsate să moară.

    00
    • mihai, fără legătură cu tine, eu când „tradiții se pierd” îmi vine să urlu „BĂ, DAR IN PULA MEA DE CE FĂCUTUL DE CURAT prin curte NU E O TRADIȚIE?!” de ce reparatul gardului nu e o tradiție?! de ce doar băutul minților?!

    • Cum dracu’ să nu fie tradiție făcutul de curat, când maică-mea și altele fac atac de panică dacă nu reușesc scuturătură mare înainte de Crăciun și Paște, chit că țin casa țiplă și au mai făcut vreo 2 curățenii generale anul ăla?!

      00
    • Reparatul gardului e una din traditiile pierdute la pashopt

      00
    • @AB – aia e o traditie feminina, vali vorbeste despre traditiile masculine care s-au pierdut in negura timpului..

      00
  5. Smf si sa intru cu bocancii in ele de traditii, de religii, de mandrii nationaliste sau regionale.
    Posesorul blogului se mira de iq.ul subunitar al cetateanului mediu, dar e gazda pentru mizerii de.astea.

    00
    • De asta n-ai tu faima si avere, ca se aduna unii pe 31 decembrie sa recite niste versuri.
      Am sa citez un om mai destept decat mine: „Romanii nu prea apreciau portul traditional, dar cand a aparut Regina Maria in ie si fote, au inceput sa-l descopere. Azi, a trebuit sa vina Charles la Viscri pentru a putea sa incepem sa apreciem ce avem.” Cam asa pari si tu. Banuiesc ca, daca ar veni vreun strain celebru sa vada traditii si sa vorbeasca despre ele, ti-ai schimba parerea.

      „se mira de iq.ul subunitar al cetateanului mediu”… cat de amuzant suna asta in comentariul tau. :)


      Uraturile sunt o activitate de o zi pentru copii de 5-12 ani.
      Invatatul de versuri (antrenarea memoriei), recitatul in public (socializare REALA), primitul de bani (invatare de administrare de fonduri, exercitiu de castigare de bani prin munca), hlizeala cu prietenii.
      Ce „traditii” ar fi altele, in 2020? Iti spun, ca am fost de Craciun la un copil de 11 ani: Fortnite. Nepotul de la Bucuresti, Fortnite; copilul asta din coltul celalalt al tarii, Fortnite.
      Uratul e o zi, o jumatate de zi, un sfert de zi PE AN.

    • De ce dudă? Că sunt ceva mișto. De când e o chestie nasoala sa îți placă tradițiile? Peste tot prin lume o să vezi că se mândresc cu tradițiile lor.

      00
    • Ce prost esti cristian S.

      Fac parte dintr o identitate colectiva pe care, da, o pierdem incet dar sigur. O sa ajungem o mare de indivizi straini intre ei, nimeni n o sa mai apartina vreunui curent, neam, religie, regiune etc. si oagări ca tine abia asteapta asta.

      00
    • @Cristian S. 👍 Mao Zedong likes your comment: „Smf si sa intru cu bocancii in ele de traditii …”

      00
    • Cam ca filmele alea cu vikingi sau orci. Cam așa sunt tradițiile

      00
    • @Matei – ti-am dat like pentru folosirea cuvantului oagări, de mult nu l-am mai auzit.

      00
    • si eu ma uit sau citesc prin national geographic despre niste traditii exceptionale prin africa, papua noua guinee, america de sud, siberia, polinezia… mi se pare absolut fascinant cat de primitive si salbatice pot fi in continuare unele popoare.

      sau altfel spus, faptul ca sunt ale noastre, nu le face cu nimic mai speciale.

      00
    • „faptul ca sunt ale noastre, nu le face cu nimic mai speciale.”
      Nu sunt speciale, sunt ale noastre. Poti incerca sa fii roman o zi pe an? Mai precis, poti incerca sa fii roman care recita, o zi pe an? Ca roman care bea, fura, il doare la basca, cel mai mic IQ mediu din UE, cel mai scazut consum de sapun si pasta de dinti, cele mai putine autostrazi, locul 2 la saracie in UE… asta suntem deja.
      Eu ziceam de „român” care sa poate recita 2 minute o chestie, o singura zi pe an. :)

      00
    • Sunt mișto și tradițiile ălora din Papua Noua Guinee și ale celor din Africa și ale celor din Germania și ale celor din Norvegia și ale celor din Mexic. Oktoberfest vă place? Halloween?

      00
    • vezi ca traditiile alea „frumoase” sunt fix efectul alora „urate”. am furat tot anul, da’ ce frumos am recitat la sfarsit. suntem perfecti.

      asa ca eu incerc tot anul sa ma comport cat mai PUTIN romaneste. nu imi iese intotdeauna. tarele ancestrale si indoctrinarea sunt niste biloaie grele de tot pe care unii (cei mai multi) nici macar nu realizeaza ca le trag dupa ei o viata intreaga. ba chiar se bucura.

      PS colegu, vezi ca la oktoberfest si halloween singura chestie traditionala a ramas numele. in rest s-au schimbat complet si in forma si in esenta, fiind in momentul de fata ceva actual. si NU sunt impotriva ideii de sarbatoare, ci doar a celor care sunt o reprezentare, si aia defectuoasa si falsa, a unor timpuri de mult trecute. omenirea a trimis oameni pe luna si roboti pe marte, romanii se plimba cu capra… da’ recita frumos.

      00
    • @Thebblack, mie personal mi se par interesante tradițiile de unde ar fi ele. Mi se pare interesant să știu de unde și de la ce au pornit. Cândva totul a avut o logică.
      Atât timp cât tradiția nu este impusă intruziv,abuziv și ilogic și nu este denaturată în ceva realmente deranjant (gen răgete în boxă pe post de colinde) nu am nimic contra tradițiilor.
      Iar tradițiile, oricare și oriunde ar fi ele, atât timp cât grupul în cauză are contact cu exteriorul, se schimbă, se modică (mi se pare eronat să spun „evoluează ” sau „involuează”).
      (Deși trebuie să spun că în momentul ăsta, treaba cu pocnitorile în loc de buhaie și pleznituri de bici pt gonirea anului vechi și alungarea spiritelor rele, mi se pare clar o involuție :) ).

      00
    • AB, de ani de zile, cum se apropie ora 21-22, imi pun dopurile in urechi. Mi se pare modul cel mai animalic sa sarbatoresti in harmalaie. Petarde, bubuitori, orice face cel mai mare zgomot, nu neaparat cea mai frumoasa constelatie pe cer. Cel mai tare posibil. Orice. Daca n-avem, strigam la stele, râgâim, behaim, dar sa facem cel mai mare zgomot din bloc, cartier si galaxie.
      Dar niciodata nu mi-a venit in cap sa ma rastesc la oameni „ca de ce faceti zgomot, bre?”, „da’ in liniste, ascultând o sonata de Puccini nu puteti?”. Nu, asta e viata, se intampla – din fericire – cateva zeci de minute in jurul orei 0:00, nu-i bai. Sigur ca m-ar deranja sa sune lumea si sa bata la usi desi eu nu vreau sa primesc colindatori. Dar am trait si asta. Era simplu. Ei bateau la usa, noi nu deschideam. Erau si din aia mai nesimtiti, stiau ca suntem inauntru, ca auzeau muzica sau zgomote, erau mai insistenti, dar, intr-un final, plecau, ca stiau si ei ca n-avea rost sa piarda vremea la usa unora ca noi. Mai ales ca se putea intampla sa enervezi omul, sa-ti deschida intr-un final, sa te lase sa cânti si apoi sa-ti zica „acum, valea!”, fara sa-ti dea nimic. Dar asta e viata, nu incepeam sa ma iau un gura cu colindatorii sau vecinii care bubuiau in usa, pe balcon sau afara.

    • Ce norocos ești, Fluture! Doar câteva zeci de minute? La mine a început „revelionul” de vreo lună, și mai intens în ultimele zile. Și tradiția se respectă cu petarde măcar la limita ilegalului, dacă nu direct ilegale. Cred că nici „strămoșeasca” cutie de nes cu carbid nu bubuia așa.

      00
    • Românii cu tradiție îmi arunca mie petarde aprinse de la geamul locuinței în balcon de la 6 seara. În rest, la mulți ani cui este civilizat și o lasă mai moale cu mândria tradițiilor românești, suntem doar un popor de sălbatici cu apucături de animale care nu vor fi domesticite niciodată.

      00
    • AB, sa le cunoastem, sa stim de unde provin. NU sa le perpetuam.

      acum 2000 de ani aia dadeau cu buhaiul pentru ca credeau ca …. acum stim ce si cum se intampla. nu mai e nevoie de pocnitori. nu rezolva nimic, dar fac zgomot.

      00
    • @black

      Mai fac zgomot, dar si alunga spiritele rele.

      00
  6. Ahaha, in București umblau de pe la inceputul lui decembrie printre blocuri cu o boxă portabilă, îmbrăcați în costume naționale și îți puneau ce voiai tu daca le dădeai bani, colinde, urături, manele, că de cântat mai puțin.

    00
  7. de ce crezi ca exista grinci?
    sa se cace in caciulile astora de sunt prea lenesi.

    00
  8. Anul ăsta am decretat „fără urători”. La un moment dat se trezise maică-mea „să lăsăm poarta descuiată, poate vine preotul cu Crăciunul”. „Alooo, e pandemie, stai încuiată din martie, nu primești pe nimeni, și-l lași p-ăsta să intre după ce-a fost în toate casele de pe stradă și e plină strada de covidați?!” „Ah, da, uitasem „.

    Treaba asta cu uratul e complicată. Copiii vecinilor au mentalitatea (ei sau părinții) că sunt luați de cerșetori și săraci dacă merg din casa-n casă și d-aia sunt așa timizi. Plus că o grămadă de oameni, copii și adulți, au o problemă cu a vorbi în public/în fața unei audiențe.
    Așa că vin cu uratul ăia care chiar vor bani, pt care e o afacere. Și să livreze cât mai puțin pt cât mai mult.
    Cred că e o discuție prea lungă pt un răspuns scris pe telefon la o postare pe un blog. :)

    00
  9. Unde locuiesc eu de cativa ani copii vin cu urmatoarea urare – Foaie verde portocala eu sunt copil de scoala … etc …
    Le-am printat Plugusorul si inca doua colinde si ii pun sa le zica , la alegere , daca vor sa primeasca bani !
    Asa invata si ei o colinda !

    00
    • Ca idee, chestiunile de genul ăla se studiază. La școli înalte.
      V-am mai povestit despre verișoara mea care-i educatoare. E studentă la „științele educației” și la un moment dat a avut de făcut o lucrare despre „folclorul copiilor”. Fix despre chestii de genul ăsta era vorba.
      Plus faze d-alea din copilăria noastră cu „an, tan, tichi-tan,…..” și ceva versulețe legate de familia Ewing. Fiecare generație are propriile invenții.
      Și pun pariu că se studiază și la facultăți legate de antropologie și de folclor.

      00
  10. In zone unde colindatul si uratul intr-adevar inseamna colindat si urat si nu cerseala, da, e frumos asa. Eu le-am zis si alor mei si la fel o sa fac si eu cand o sa am casa mea. N-o sa dau drumul astora de baga un domn domn si gata, vor bani. Eu niciodata n-am fost sa colind. Nici nu am avut cu cine, nici nu stiu colinde si nici nu mi-a plăcut.

    Una e sa stai intr-o zona cu traditie frumoasa, alta e la oras unde vin cetateni de etnie neprecizata sau altii care vor bani pentru behaituri, cica colinde.

    PS: da, nu prea imi plac sărbătorile de iarna, prefer Pastele. E mai linistit.

    00
    • Se mai întâmplă și la oraș. Au fost ani când au venit în bloc grupuri de adolescenți sau doar 1-2, cel mai probabil de la vreo școală de muzică și cântau în bloc. Nu sunau la ușă, doar cântau pe palier, deschideai ușa, bine, n-o deschideai, iară bine.
      Îmi amintesc într-un an de un el și o ea cu o chitară, nu cântau extrem de tradițional, dar cântau frumos.
      Sau dacă ești vecin în bloc cu un profesor iubit și respectat….. la taică-meu au venit mereu. Măcar 2 colinde cap-coadă, cât puteau ei de bine, tot cântau.

      00
    • @AB asa da. Intr-o vreme locuia un preot in bloc. Veneau la el cu conlindul cei din corul bisericii cred. Tot tineri. Asa e frumos. Nu am nicio problema cu asta. Doar ca in rest, majoritatea care vin sunt nespecificati din aia. Mna, in alte orase poate o fi altfel, nu stiu. Si anul asta a mai fost si pandemia.

      00
    • @Jc, da, majoritatea sunt nespecificați din aia, cum zici, dar în ultimii mai mulți ani în București am avut parte și măcar un grupușor cum povesteam. Ignoram ce era de ignorat și-mi bucuram urechile cu ce se putea.

      În noaptea de revelion pe la 10-11 veneau 1-2 copii din bloc (nu erau îmbrăcați de ieșit), timizi, cum zice Cristici, dar aveam o sorcova cinstită.

      00
  11. Cumva nu imi pare rau ca se stinge traditia asta…

    00
  12. La tara nu mai sunt asa copii multi cum erau odata. Pe vremea mea eram multi, anii 70, invatam colindele de la aia mari, aveam cu cine face echipa, incepeam de prin noiembrie sa repetem si bineinteles ca imparteam satele. Si uneori iesea si cafteala daca intram in portia altuia si ne prindeau. Aia mari luau mai mereu parte mai bogata din sat, astia micii ce mai ramanea sau treceau si ei dupa aia mari. La oras e alta treaba si nu exista traditie la oras de colindat. Importata de la tara si iese ce iese. Desi elevii sau studentii fac colinde faine in coruri super, atunci cand vor, fara bici si pocnitori. Anul asta nu au colindat.

    00
    • Frumoasa traditie, impartitul zonelor , pedepsirea fizica a celui care incalca intelegerea, partea leului celor mai puternici, Mario Puzo

      00
    • Ce colinde frate, alea sint doar o dată pe an, greu se mai transmit. Ei habar nu au de jocurile copilăriei, la care pot interacționa zilnic, șotron, poarca, leapșa, zam-zam-cucu, telefonul fără fir, mim, etc. Acum se str]ng cel mult trei și fiecare cu aia a măsii, adică smartfonu”.

      00
  13. Absolut nici o paguba ca dispar racnetele astea de salbatici.

    00
  14. Paradoxal, rromii sunt cei care păstrează tradiția românească a colindatului. Eu nu am văzut alte etnii iarna asta.

    00
  15. Colindatorii vor bani. Cu exceptia catorva sate care tin traditiile, colindatorilor nu le pasa de nicio traditie. Prin orase, mai ales, toti asistatii sunt colindatori timp de o luna. Daca le dai nuci si mere te injura inca o luna.

    Povesteste un baiat mai sus, mandru nevoie mare, cum imparteau ei satele, banii, cum se luau la bataie pentru bani – fara sa inteleaga ca ei nu se duceau sa colinde ci sa faca bani de tigari – chiar daca invatau trei colinde.

    In satele unde inca mai exista colindatori – ei primesc de regula o tuica, o felie de cozonc, mere, nuci. Mai rar bani. Si de cele mai multe ori se cunosc, sunt rude, prieteni etc.

    Cat despre treaba asta: primitul de bani (invatare de administrare de fonduri, exercitiu de castigare de bani prin munca),

    Sigur.

    Doar ca romanii, marii colindatori de alta data, nu au economii sa poata trai o luna. Parca asa era un articol pe aici cand a inceput pandemia.

    00
  16. nu primesc. cand eram mic ma duceau ai mei cam cu forta sa sorcovesc aceiasi clienti in fiecare an. uram momentul. acum cativa ani a venit un popolau cu copiii dupa el la cersit. l-am impulait nitel, dupa care l-am intrebat cand exact l-am invitat sa ma deranjeze. a ramas blocat cateva secunde dupa care a dat din cap ca nu l-am invitat. asa ca i-am urat si un sincer „atunci du-te in pula mea” si am inchis usa. de atunci pune anunt pe usa blocului si doritorii il anunta iar de usa mea se fereste ca de dracu. l-am surprins o data tragand de umar un copil care venea sa bata la mine la usa. oh well… aparent ai nevoie de un mic soc ca sa te civilizezi, tinand cont ca inainte de „incident” mai batuse la usa de destule ori fara sa ii raspund.

    in rest si eu sper sa dispara „traditiile”, si cele pretinse de genul uraturilor, si cele reale de genul batai, violuri, bautura.

    00
    • Mare civilizație să îl iei la înjurături cu pule in loc sa îi comunici calm că nu te interesează vizita; și aruncatul cu pulele de fata și legat de copii e deosebit. Agresivitatea ta chiar contribuie la o lume fără bătăi și violuri. Ghermania, baby.

      00
    • thebblack, dar ce frumos iti claxoneaza talanga… e traditionala?

      E trist. Foarte trist. In numai 2 ore, postul asta s-a transformat in scuipati: catre rromi, catre traditii, catre saraci, catre orice. Pe 31 decembrie, oamenii nu se pot abtine de la a mânca acelasi lucru pe care l-au mâncat si in restul celor 364 zile…
      Nu a cerut nimeni, si Cristici cu atât mai putin, sa cadeti in extaz in fata traditiilor, dar voi ati tinut mortis sa aratati, pâna in ultima clipa a anului, ce fel de claxoane folositi.

    • ati citit amandoi doar ce ati vrut. mai scriu o data, ca subliniere.

      OMUL A BATUT LA USA DE MULTE ORI FIIND IGNORAT DE FIECARE DATA. NU M-A VAZUT IN VIATA LUI LA BISERICA, NU A INTRAT NICIODATA LA MINE IN CASA. A CONTINUAT TOTUSI SA DERANJEZE DE FIECARE DATA. N-A INTELES NIMIC. APARENT PULELE ALEA ERAU NECESARE DEOARECE MESAJUL SUBTIL NU A FOST PRICEPUT. s-au cel mai probabil a fost cu nesimtire absoluta ignorat.

      si oricum, ce traditie mai adanca la romani decat trimisul cuiva in pula ta? ce facem acum? alegem?

      00
    • Presupun ca si la noi trebuie sa strigi/urli, ca numai asa te faci tu inteles. Traditional. Dar tu continua sa fii impotriva violentei traditionale. Am vazut un stol de foci (alea care ti-au dat mânute verzi) care vor adresa ta de mail sa schimbati vorbe despre asta…

    • @Fluture, știam că focile stau în turme, nu în stoluri. :)
      Pfff, mi-ai amintit de „foca albă” a lui Kiplig, acum câțiva ani a dat întâmplător peste o poză cu „vaca mării”; interesat.

      Lasă, vine anul nou, sperăm c-o fi mai bun, nu mai pune la suflet toate alea. :)

      00
    • Eu sunt de acord ca daca bati la usile unor necunoscuti, sau dai telefoane, sa fii abonat automat la un stand-up cu injuraturi. Hai sa o facem traditie.

      00
    • fluture, nu am gand sa invat bbcodes sau cum s-or numi aici doar pentru ca tu ai de gand sa te prefaci ca nu intelegi cateva cuvinte in limba romana. „mai scriu o data, ca subliniere.”

      00
    • ah, si inca o chestie. nici in ultima zi a anului nu te-ai putut abtine sa jignesti un om doar pentru ca are o alta perspectiva asupra vietii. la multi ani!

      00
    • In prima zi din an nu te-ai putut abtine sa fii penibil. La multi ani, dar nu tot asa.

      Noi nu suntem aici ca sa-ti citim acreala din suflet, „om bun” ce esti. Aproape in fiecare comentariu iti versi acreala, si vrei ca noi sa o primim cu bratele deschise. Iar când nu se intâmpla asta, te comporti ca o panseluta jignita.

    • „penibil”. e opinia ta. poate si a altora. o respect. putem discuta despre asta.

      acru sunt. si ma mandresc cu asta. presupun ca si tu folosesti lamai.

      si nu consider ca este o zi in an, fie ea prima sau ultima, in care sa ma comport altfel si sa le zic tuturor „eh, vedeti?” desi in celelalte 364 sunt fix invers. asta sunt. in TOATE zilele anului. think about that.

      00
  17. Pentru ce…nimic? Se spune ca traditia e sufletul unei natiuni, dar asta era pana sa traim in era blockchain-ului si realitatii augmentate si in curand a neuralink-ului. Nu mai avem nevoie sa vina niste milogi la usa asteptand bani sau sa vada ce ai in casa, no fucking way. Be gone. Ne putem „colinda” live intre prieteni, nu avem nevoie de necunoscuti, astea sunt obiceiuri lasate de generatii de comunisti/prosti.

    00
  18. Ar fi misto daca romanii ar lua exemplu de la altii: in Canada/SUA, de Halloween – daca nu vrei de-astia cu costume si „trick or treat” la usa, nu pui nimic in fata casei si nu aprinzi lumina afara. Si nu-ti vine la usa/nu mai suna nimeni. Nu se poate la fel si-n Romania? Nu vrei colindatori/uratori, nu aprinzi lumina afara si nu deschizi.

    00
  19. Am inteles ca anul asta nesimtirea e maxima. Se merge cu boxele, zero din gura. Astia ar merita bani de monopoly.

    00
  20. nu i-am luat chiar la injuraturi, dar pe-aia cu boxa i-am alungat cu: bă, muncim de-acasă! nu mai aud nimic în casă fiindcă jucați voi hora în jurul boxei! circulez! – a fost primul an în care nu mi-au urlat cu boxa de 2 ori pe zi prin fața geamului timp de 2 săptămâni
    în dimineața de craciun dintre toate apartamentele de pe scară fix la mine au bubuit în ușă, la 10, mă uit pe cameră, văd că nu-i incendiu, mascat, cutremur, poliție, dau să adorm din nou, doar că s-a dus dracu somnu care și-așa venise greu, da, i-am înjurat din pat, plm, e crăciun, e 10 dimineața, un an întreg mi s-a dat trezirea ca la armata la 7:30 de muncitorii care băteau în schele de-ai dracu când veneau la renovat, nici de crăciun n-am liniște? nu contează că erau de etnie, i-am lăsat să zbiere pe scară ca idioții, nu le-a deschis nimeni altcineva. or fi frumoase tradițiile când n-ai nervii praf ca ai mei

    00
  21. La mine au venit unii cu boxa portabila, facand un fel de voice over sau playback, fals si asa. Asta nu are nicio legatura cu traditiile. Nu le deschid usa astora, sub nici o forma. Cand eram mici, daca nu stiam versurile sau nu aveai voce, stateai dracu acasa.
    Platesc bine, dar sa vad ca macar se chinuie putin

    00
    • Chiar ar fi o schimbare buna sa bina cu instrumental la boxa si sa cante ei cum se pricep, macar să-și dea silinta sa fie ceva frumos, altceva decat urletele tradiționale.

      00
  22. La multi ani!!! Sanatate maxima!!!

    00
  23. La mine in zona colindatorii umbla cu boxa portabila dupa ei si au 30 de ani plus. Basca devin agresivi daca nu le da lumea bani. Multi le zic ciorindatori

    00
  24. Primesc!

    La multi (sau cati or fi) ani sanatosi!

    00
  25. Acum mai bine de o jumătate de secol m-a prins Craciunul intr-un sat din Bărăgan,sat fără gară.
    Am mers cu copiii la urat și altceva decât „Ne dați ori nu ne dați” nu urau…
    Eu fusesem instruit de mama și le-am tras câte un „O! Ce veste minunată”și altele,pe care nu mi le mai amintesc,de-au ieșit oamenii din case ca să întrebe cine cânta…
    – Ăsta de la București!

    00
  26. În Dâmbovița, pe 23 decembrie se ține „Colindețea”. Nu mi-e clar de ce nu pe 24, detalii. Deși am înțeles și apreciat tradiția și scopul ei, acum e un mare fiasco
    Nu cântă nimeni nimic, doar se salută și maxim un small talk. Se împart covrigi, mere, nuci, uneori dulciuri. Și mulți dau și vin fiert. Așa că o parte se îmbată lemn, alții își schimbă între ei covrigii care probabil ajung la animalele scăpate de tăiere. Probabil unii copii se bucură la dulciuri.
    Ultima dată cu greu m-am abținut să nu sar la bătaie cu gașca de derbedei care aruncau petarde prin mulțime.
    Mai bine lipsă.

    00
  27. Nu mi-a placut niciodata colindatul si uratul, incepand din vremurile cand parintii ma duceau mai mult fortat pe la neamuri/vecini si primeam bani cu care faceam ce voiam eu. Cred ca am o chestie la cap, ma agita pana spre teama toata galagia si clopoteala si zbieretele si zdranganeala aia, nu gasesc absolut nimic frumos in asta. Inteleg fenomenul, dar nu-l incurajez. Si totusi, in seara asta intorcandu-ma acasa, am vazut prin cartier un copilut din asta cu uratul, era intuneric deja, el era singurel si cam trist. Mi-a fost mila de el.

    00
  28. Da, bună observația cu scurtarea colindului până la a fi doar o urare de 30 de secunde, maxim. Am fost în copilărie cu plugușorul și m-am încăpățânat să-l învăț pe tot. Bine, dorința a fost că oamenii, văzând că aud ceva ce nu au mai auzit de ani buni, vor fi încântați. Pot să spun că am făcut-o parțial pentru amândouă, și bani, dar și de a le face oamenilor o vestire a noului an plăcută și tradițională. :D

    00
  29. La mine in cartier a fost foarte liniste. Cred ca din cauza ca stau in Colentina si au plecat toti vecinii aia bunii cu colinda prin cartiere mai spalate

    00
  30. Mergeam si noi cu colindatul cand eram mici, la oras, cam la inceputul anilor 90. Era misto, primeam covrigi si mere de obicei, rar vreo eugenie, sau ceva relativ comestibil si marea majoritate deschideau. Cred ca nu deschideau aia antipatici, sau aia care terminasera stocurile. Era mare forfota in serile alea, ca eram vreo 20 de copii numai la blocul nostru.
    La tara se colinda si mai traditional, cu plugusorul si capra, tot copii, chiar si aia ceva mai mari. Aveam si eu un bici cu care ma tot antrenam, dar n-am fost niciodata. Baietii din sat aveau bice din lantz de caine, adevarate arme albe.
    Usor usor s-au tot imputinat colindatorii si au inceput sa apara profesionistii. Daca vin 2-3 grupuri de copii mare minune. Cand eram mic te intalneai cu alte 2-3 grupuri de colindatori pe scara. Ma rog, nici nu mai ai de unde atatia copii.
    Acum sunt la tara, n-am auzit decat un colindator pe la vecini, dar n-a trecut pe la noi. O fi vazut rotweilerul ca umple gardul de bale. Momentan e zona de razboi, zboara obuzele si rachetele din toate directiile. Acum, ca sunt batran, mi se pare ca traditiile astea devin din ce in ce mai zgomotoase si deranjante.

    00
  31. Noi stam la casa, aseara pe la 11 au aparut un grup de colindatori, pe la 20 de ani, beti, urlau si injurau.

    Dupa 10 minute de strigat la poarta, au incercat sa vada daca pot intra in curte, si au reusit (am doar usa la casa incuiata de obicei, nu am ce sa fure din curtea).

    Ii urmaream pe camera si am pus cainii pe ei. Am 8 caini.

    A iesit cu sange, cand am apucat sa cobor, fugisera in strada, cu cainii dupa ei.

    Mi-am chemat cainii inapoi in curte si am incuiat-o.

    Daca am fi fost ca in SUA, as fi tras in ei cu arma de foc, sa le dispara nesimtirea si tupeul ala de neam prost. Tarambeti cocliti.

    00
    • Ești și tu un pui de Superman… Știi că în perioada asta umblă ciorumbeii cu ciorindatul și nu îți încui poarta. Deși ai câini. Dacă îți intră în curte un copil, din greșeală, sau poate pierdut/speriat, ce faci? Îl nenorocesc câinii. Sau face un ciorumbel o glumă și îți deschide poarta, ies câinii și te vedem la știri că erau câini buni, dresați, cuminți, nu știi ce i-a apucat de au omorât băbuța aia…

      00
    • Daca nu ai avut caini niciodata, este usor sa vorbesti prostii din astea.

      00
    • Let me guess, „simt omul”.

      00
    • Salvati-l pe Ionut.

      00
    • Nu cred ca ai observat partea cu „AM PUS cainii”. Cainii mei sunt in curtea din spate, i-am trimis in fata catre agresori, 5 sau 6 tigani beti si agresivi.

      A se scuti cu smiorcaielile astea PC, pe proprietatea mea sunt dispus si obligat sa ma apar impotriva oricaror amenintari.

      00
    • În continuare eu cred că greșești că ai poarta descuiată.
      Multă sănătate!

      00
    • Mai Dragos , dar ce fraier esti . Trebuia sa le deschizi usa de la casa si sa i pui la masa , sa i omenești .

      00
  32. Nu primesc cu uratul, imi canta vecinul destul. La statie. In fiecare an. Colinde intregi, cap-coada. N-aveti idee cate strofe au unele colinde :)

    00
  33. E mișto că s-a terminat pandemia și se primește cu colindul atât. Nu mai e ca de Paște când ziceam că e nasol că merg mulți la Înviere și se îmbolnăvesc dintr-o prostie. /s

    00
    • E bine și că acum suntem mult mai pregătiți ca în primăvară. Paturi ATI avem din belșug, medici și asistente pentru respectivele paturi au apărut ca prin minune. La DSP-uri avem acum oameni competenți, neînregimentați politic, și care știu să îi coordoneze pe cei care trebuie să desfășoare anchetele epidemiologice. Ministerul sănătății duce o excepțională campanie de informare privind vaccinarea.
      Suntem pe drumul cel bun, începe să licărească lumâna… luminița de la capătul tunelului.

      00
  34. sfarsitul e aici. gata cu noi.

    00
  35. Să ureze, nu să ure

    00
  36. Traditia spune ca borala de a doua zi aduce belsug si indestulare. La fel si Ochiul vanat al nevestii. Ahoy ahoy!

    00
  37. Nu știu cum e în alte părți „tradiția”, dar pe unde stau eu aici, în Militari, petardele au început să bubuie de prin noiembrie și estimez că prin ianuarie-februarie vor fi ultimii „tradiționaliști”.
    Eu am crescut la țară, într-o comună din județul Arad, tradițiile pe la noi nu erau chiar așa, cu boxe târâte pe străzi și „inteligenți” bubuind continuu cu petarde și rachete.
    Trebuie să ies cu câinele și sincer, de multe ori mi-e frică, iar cățelul nu prea e fan petarde.
    Cu toate astea, chiar dacă și între români sunt idioți și certați cu bunul simț, asta nu înseamnă că alte nații din țări mai „celebre” :) sunt mai breji și nu au și ei o mulțime de idioți și nesimțiți.
    Tradițiile se schimbă, totul se schimbă (în bine sau rău) în lumea asta. Unele dispar, altele apar, este un lucru normal.
    P.S. Cristici, fiul meu (12 ani) joacă Roblox, nu Fortnite. :)

    00
  38. Mă termina cu căcaturile astea de articole că ești penibil și steril.

    00
  39. Lol, asta mi-ar mai trebui, să primesc colindăciorii, în rest le-am făcut cam pe toate…

    00
  40. Plugusorul era educativ , ce sa zic. Cam așa se ura la mine, după ora 12, ce-i drept.
    Aho, Aho de anul nou,
    Ca găina n-are ou,
    Și cocosu’ n-are gușă,
    Ia mai dă un franc matușă,
    Ca de nu, mă piș pe ușă!
    C-am venit ca să te ur,
    Cu teleanca de la cur!
    Și să-ți trag o uratură,
    Cu teleanca de la pulă!
    Doi te ură, trei de fură
    Și restul de cată-n șură.
    Iar unul mai hoțoman,
    Haț, găina sub suman!

    00
  41. nu doar primim, chiar intram la el pe blog

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.