primele semne…

…că ne apropiem de o “ceva” imobiliară sunt zecile de ştiri din domeniu care populează ziarele ultimelor zile. Hai să spicuim, poate mai învăţam ceva nou.

Evz ne povesteşte că românii nu mai vor să plătească acum şi să ia apartamentul peste 2 ani şi s-au smecherit. Ceea ce e bine. Eu am banii acum, de ce să mă mut peste un an (cum zice constructorul) sau peste un an şi un pic (un pic = unu-doi ani) cum se întâmplă de obicei? Păi, pentru că eşti român.

Într-un alt articol citim că toţi gogii cu bani puţini s-au făcut dezvoltatori imobiliari şi au mers pe burtă cu construcţiile. Money quote:

Sunt dezvoltatori care au finanţare proprie de maximum 20%, au întârzieri la vânzarea locuinţelor şi aleargă disperaţi acum după bani din bancă în bancă…

Adică ei sperau să vândă tot şi să construiască cu banii de la fraieri. Numai că fraierii s-au cam terminat, a se vedea articolul de mai sus, acum vor apartamentele gata construite. Adio avansuri de 70% pentru machete frumoase în mijlocul buruienilor.

Concluzia? Multe construcţii vor fi abandonate şi mulţi îşi vor pierde banii. Merită. Când construieşti ca vaca 5-6 ansambluri rezidenţiale în prelungirea Prelungirii Ghencea, într-o zona unde nu există asfalt şi pe “strada” poate circula o singură masină, atunci îţi meriţi soarta.

Face statul ceva? Da’ ce, e prost? Neah. De ce să cumpere statul nişte teren şi să o pună de nişte cartiere de blocuri şi să mai dărâme din alea care pică singure? Păi ce, e treaba statului să aibă grijă de oraş? Nu e al statului, nu? E al nostru. Şi noi dăm din umeri şi ne ingrijoram de soarta copiilor. Care vor trai intre betoane si vor vedea copaci si verdeaţă in poze.

Dar ne putem cumpăra case cu 50.000€. Nu în Bucureşti, nu mai fiţi creduli. Undeva cu verdeaţă şi mai puţini ţărani ca la Bucureşti, deci pe lângă. La linişte. Dacă nu nimeriţi la şosea şi aveţi apă şi gaze, e ideal.

Ştirea nasoală e asta. E trist că românii nu ştiu ce e aia şi nu au câteva milioane să izoleze pereţii exteriori. Sau, mă rog, au, dar le trebuie pentru rata la telefonul de fiţe, la plasmă, la maşină sau plătesc încă la concediul din Bali.

Casă? Carieră? Economii? O să îmi fac griji cu astea când o să am 30 de ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. frumos .. post
    ai perfecta dreptate ..
    si mai culcate .. ca e 3 dim ;) :P

    00
  2. Izolarea pentru peretii exteriori nu e atat de scumpa, chiar si cu rata la telefoane de fite, daca se renunta la baut cafeluta la localul nu stiu care si platit 6 ron….

    00
  3. Tot raul spre bine, poate nu ne mai trimite Tariceanu sa ne cumparam case in America, poate ne luam in Romania :))

    00
  4. Am fost zilele trecute în „prelungirea Prelungirii Ghencea”, pe nişte coclauri unde n-am ajuns de când mama m-a făcut. Am avut un mic şoc.

    Oamenii ăia au vile peste vile, dar n-au străzi asfaltate. Unii le au tot de pământ, dar altele… Ce dale de beton s-au scos de la liniile de tramvai din Bucureşti, au pavat străzile cu ele. Aşa că vezi 3 linii de tramvai rulând paralel, dar din cauză că nu s-au îngrijit de terenul pe care sunt puse, au căpătat diferenţe de nivel, dalele de câţiva metri lungime arătând în unele locuri ca nişte rampe pt cascadorii.

    E ciudat să vezi străzile alea, cu linii de tramvai ce arată de parcă tocmai au trecut printr-un bombardament…

    00
  5. Pentru un apartament cu 2 camere si in total vreo 30 metri patrati de izolat costa mai putin decat un telefon de fitze Vertu Ascent Nurburgring
    Si nu m-as muta in Prelungirea Ghencea nici daca mi-ar oferi casa gratis! Ai vazut cum arata cand ploua afara ?

    00
  6. Casă? Carieră? Economii? O să îmi fac griji cu astea când o să am 30 de ani.

    O sa ai niste surprize la calcule cand o sa ai si copii.

    00
  7. apartamentele in stadiul de proiect sunt mai ieftine cu 20-30% la toti dezvoltatorii tocmai pentru au ” finanţare proprie de maximum 20%” fie au finantare „proprie” de la banci si vor scape cat mai repede de imprumut .mai sunt si granzi cu conturi pline… dar de ce sa scoti bani din buzunar cand pot scoate altii?

    00
  8. …E mecanismul normal de autoreglare a economiei de piaţă. Staţi să vedeţi cum va fi atunci când se va închide chioşc bancar după chioşc bancar.

    00
  9. astept cu deosebit interes falimentul companiilor de constructii. astea mai maricele. probabil ca o sa se anunte in viitorul apropiat.

    00
  10. Hai sa’tz spun una faina si buna si in premiera si in ecsclusivitate: in prelungirea prelungirii tocmai se pune de’un megaorash, cu mult peste tot ce e proiect imobiliar in desfasurare in momentul de fatza. Sa vezi atunci bulibasheala traficului care sta pe loc. Nu mai bine in Dristor, la o aruncatura de grenada de Centru?

    :wink:

    00
  11. Nu, de fapt are dreptate. Majoritatea colegilor mei gandesc la fel – ideea de a te casatori inainte de 30 de ani si a mai turna si cativa copii a cam disparut de pe piata. Ca adaugire, stirea nu e noua. Cel putin nu pentru Constanta; stiu deja de vreo 2 ani ca preturile apartamentelor vor creste radical – in realitate, deja sunt exagerate.

    Am ramas surprins sa vad ca un prieten (22 de ani) deja a completat formularele si s-a mutat cu prietena lui rapid cand Primaria a oferit garsoniere. Face un efort destul de mare sa plateasca 7 milioane si sa ajunga si pe la o facultate care nu permite absentele si care impune si o practica pe mare de 1 an. Omul a renuntat la cea din urma fiindca nu are -cum- sa le faca pe toate. La fel ca majoritatea celor dintre noi carora nu ne lasa taticul o casa, o afacere sau cine-stie-ce mostenire, e ingrozit de viitor…

    Ca tot ai zis de viitor, tot in Constanta s-a initiat un al doilea program pentru niste blocuri de apartamente pe care le vor construi la marginea orasului… Stiti genul: la Mama Dracului, colt cu Dracu-n Praznic. Apartamentele in cauza „cica” vor fi gata peste vreo 5 ani, dar „e bine sa te inscrii de-acum, ca sa prinzi loc”.

    Personal, nu ma intereseaza nici una din ofertele astea. Nu ca nu ar fi o chestie desteapta sa ai o garsoniera (chiar si la marginea orasului), dar nu ma pot imagina schimband doua autobuze ca sa ajung in centru, dupa ce toata viata am stat aici. Nu discriminez, dar vad chestia asta ca pe ceva mai mult decat comunista; dupa ce Ceausescu a mutat toti taranii la oras, luandu-i de la casele si treaba lor (ca sa-si puna pesti de sticla si mileuri pe televizor), dupa ce la Revolutie centrul vechi al orasului (care a ajuns o ruina gratie administratiei locale) a fost impanzit de suedeji, NU o sa ma mut, nici in ruptul capului, la marginea campului printre vaci si caini vagabonzi. Vorba ta, zoso: daca mai ai si un copil, te-ai scos.

    00
  12. Sa pice din partea mea piatza imobiliara pana o strangem cu farasu ca ma tot enervez de cativa ani incoace ca nu pot sa imi cumpar o casa decenta sub 200k de euro.

    00
  13. @nicholas: bre, e simplu. dai 20% in plus sa te muti acum sau astepti 1-2 ani?

  14. „E trist că românii nu ştiu ce e aia şi nu au câteva milioane să izoleze pereţii exteriori. Sau, mă rog, au, dar le trebuie pentru rata la telefonul de fiţe, la plasmă, la maşină sau plătesc încă la concediul din Bali.”

    Ai facut un calcul economic?
    Nu sunt cateva milioane, sunt cateva zeci de milioane iar daca nu ai banii, si multi nu-i au, iti face primaria iar tu platesti in rate. Partea rea este ca trebuie sa pui gaj apartamentul care valoreaza 100.000 de euro pentru 2-3 mii de euro cat costa izolatul peretilor cu placi de polistiren expandat, placi care nu costa decat cateva milioane.
    Care este economia care se face?
    20-25%
    Adica, in medie 500.000 de lei/lunile friguroase, care sunt 4-5.
    Asta inseamna cam 2500.000 de lei/an
    Tinand cont ca primaria plateste jumatate din costurile izolarii rezulta ca omul va plati cam 50.000.000 de lei. Adica investitia lui se va amortiza cam in 20 de ani.
    Daca ai fi un pensionar de 65 de ani cu 5.000.000 de lei pe luna ti-ai pune la bataie apartamentul pentru o izolatie care se amortizeaza in 20 de ani?

    00
  15. Anul acesta vor fi date in folosinta cateva mii de locuinte noi, daca luam in calcul apartamentele vechi care se elibereaza, casele nou construite in jurul orasului si o poplatie constanta ne dam seama ca in curand va fi inregistrat un excedent de locuinte.
    Boom-ul imobiliar a fost generat de perioada 90-2000 cand nu s-a construit nimic, exista o cerere mare care a fost satisfacuta.

    00
  16. unde vor fi astea cateva mii?
    poplatie constanta in bucuresti?

  17. Lasa, ca se dau acum credite pe 40 (patru zeci!) de ani pentru casa, o sa isi ia tot romanul apartamente de-astea de n-o sa prididieasca cu construitul. Si au si de ce s-o faca. Sa zicem ca am 32 de ani, iau si eu un credit din ala, termin deci de platit la 72. S-ar putea sa le trag teapa cu vreo 2-3-15 rate, nu?

    00
  18. Mie mi se par pure fantezii preturile din articolul ala de la penultimul link… cel putin in comuna Pantelimon nu gasesti teren intravilan sub 60 de euro/mp. De casa nici nu mai zic, la banii aia poate doar darapanaturi care se darama daca bate vantul mai tare.

    00
  19. Eu cred ca astia cand incep sa construiasca nu se gandesc cu-i dreq o sa le vanda. Un apartament de 3 camere la marea noastra neagra si iubita a ajuns 200.000 cel putin in zona unde stau eu, sunt si ceva mai ieftine dar nu cu prea mult ca strica. Aceleasi apartamente la aceasi suprafata (100 m) costa 30.000 – 50.000 $ in state. Eu cred ca sa supra estimat piata imobiliara destul in ultimii 5 ani. Apartamente nevandute zac pe marginea lacului din Mamaia de ceva timp si chiar ma gandesc ce-or sa faca pentru ca nici chiriasi nu prea sunt, asa macar si-ar mai scoate doin investitie in cca. 10 ani.

    00
  20. Cred ca statul n-ar trebui neaparat sa construiasca locuinte (exceptandu-le pe cele sociale), piata libera ar putea sa suplineasca nevoia. Statul ar trebui sa creeze infrastructura: centura, iesiri civilizate din Bucuresti, nu mai zic de o buca’ de autostrada… Si nu ne-am mai mira ce greu se ajunge fie in Prelungirea Ghencea, fie la Corbeanca, fie in Magurele. Si ne-am permite sa locuim la 30-40 km de oras, fara probleme. Nu ca acum, sa avem de ales intre blocuri de 10 etaje in locatii imposibile sau blocuri cat de cat centrale de 3-4 etaje cu apartamente de „lux” de 70-80mp.

    00
  21. Gata anul asta si cu apartamente de vanzare: Greenfield Impact (Zoo Baneasa), Metropolis (la intrarea pe soseaua Chitila), zeci de blocuri in zona Bucurestii Noi-Straulesti-Damaroaia (unele sunt 80% terminate si n-au vandut nici un apartament), plus blocurile care se costruiesc in zonele limitrofe.Mai sunt apartamente de vanzare si in alte ansambluri din oras, un total foarte aproximativ de 3000 unitati.

    00
  22. va dau un exemplu concret – complexul Edenia Titan de vreo 7 blocuri pe hartie. Au reusit sa construiasca doar 2, la al treilea rezervai apartamentul cu 1000 euro dar surpriza – nu aveau autorizatie de constructie.

    Dom’le da sunt sanse sa v-o dea?
    Fara discutie, da’ nici nu se pune problema, sa moara mama daca nu.

    De 2 ani de zile dau asigurari de astea de tot rahatul si nici urma de autorizatie. Nici nu o vor mai lua in veci.

    Sa ne intoarcem la cele 2 blocuri unde se lucreaza la finisaje. Se tot lungeste treaba cu actele si am banuiala ca nu pot sa le intabuleze nici pe alea. Cred ca le vor darma cu buldozerul pana la urma.

    00
  23. Ai o problema in cunoasterea atributilor statului. Statul nu trebuie sa intervina in viata cetateanului… Singurele atributii ale statului sunt acelea de a oferii un cadru legislativ bun, o infrastructura si cateva servicii publice care sa-i garanteze siguranta cetateanului. Atat… nu spitale, blocuri, bani la lenesi…

    00
  24. Astea…nu (prea) sunt PRIMELE semne…, primele au fost de mult timp si au (tot) fost semna(liza)te. Astea-s poate printre ULTIMELE semne…
    Piata reglementeaza, cererea/ oferta. Cererea inca exista si e mare. Dupa 1 octombrie, post-intrare in vigoare a noilor norme de creditare adoptate de BNR, e evident ca va scadea cererea per fiecare tip de locuinta. Problema e ca…multi efectiv nu vor mai putea cumpara (salariu+norme).Inevitabil si preturile vor mai scadea, altfel, un vanzator de locuinta in imobil vechi sau nou, nu conteaza…, nu va mai putea vinde.
    Piata, mecanismele economiei de piata…
    Ca preturile vor scadea in continuare, e logic. Ele erau umflate mult de interese.Iar cei lacomi si imbuibati…, cu dezvoltari n la numar, care si-au pus preturi enorme, au mintit privind termene, materiale de constructii etc, mai cu seama au inselat la suparfete (mp) si alte smecherii si tertipuri, pai…sa le plangem de mila? Nu e cazul.
    Statul…? Hm… Uitati-va in State! Si acolo „spatele” e asigurat, sute si sute de milioane de dolari se pompeaza „cand vrea muschiul” unchiului Sam…
    La noi, Tariceanu se umfla si se gudura: „nu ne afecteaza nimic si nimeni, noi suntem buricul pamantului, cei mai tari si mari” etc !!!
    Dupa 30 nov (daca vor fi, finalmente atunci), dupa alegeri, viitorul guvern va avea bani de pensii? Vreo 2 miliarde civa numai pentru asta ar trebui…Salarii crescute la infinit,preturi marite non-stop pentru gaz, dezumflarea supraevaluarii din imobiliare/ constructii, potentiala recesiune SUA+UE…si „spre noi” s.a.? Hai, astea nu se discuta inaintea alegerilor de guvernantii nostri, importanta e „ciolaniada” (listacilor sau uninominalilor, ce…, mai conteaza?!)…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube