Presă și online: îmi vine să sparg monitorul

M-a mâncat să mă uit la podcastul ăsta unde Pătraru și Dragoș Stanca discută despre presă și online. Ideea generală, până pe la o oră și 10, e că trebuie să-ți pui burta la cale, prin orice mijloace, și apoi să te apuci să vorbești despre cum ar trebui să se schimbe alții. Cum alții ar trebui să aibă principii. Cum alții ar trebui să facă investigații. Cum alții ar trebui să finanțeze. Și cum tu ai vrea să faci asta, dar nu poți, că nu vrei să mori de foame.

E obositor și supărător. Aș vrea ca Dragoș să își facă timp și să iasă cu un raport cu ce a făcut în ultimii 3 ani, de când a luat-o pe calea asta cu media etică. Că de dat din gură e bun.

Între timp, Libertatea a început să ceară donații de la cititori, atât de nasoală e treaba.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Pătraru face UN lucru bun. Expune niște idei de bun simț unui număr mare de români care nu prea stăpânesc limbile străine ca să și le poată însuși singuri. Ideile sunt cam vechi ce-i drept, dar și așa pot fi considerate noi raportate la gradul de înapoiere al României.

    În rest așa este, omul este relativ deconectat de realitatea cotidiană atunci când nu are un script și face improvizație. Dar n-ai ce să ceri. Ăsta ne este nivelul. La un capăt al scării valorilor ai Dorian Popa și Buhnici, la celălalt Pătraru, iar pe la mijloc îl ai pe Cadar.

    Luat la bani mărunți mai ai câțiva intelectuali rămași pe aici, dar și ei joacă după cum bate vântul pentru că asta e țara supraviețuirii. Dacă un grup de cercetători români ar descoperi echivalentul warp drive-ului din Star Trek în viața reală, statul român le-ar da o primă de 10,000 de lei și ar încerca să trimită un politician să ridice premiul Nobel în locul lor.

    Comentariu apreciat.15619
  2. Sunt total de acord cu treaba asta.

    Eu sunt un fel de jurnalist care după aproape opt ani de muncă sunt lider pe nișa mea. Informațiile sunt preluate deseori de toată presa main-stream (de cele mai multe ori copy-paste la tot articolul, sursă zero, treburi clasice).

    Well, eu nu am buci și țâțe și am fost și sunt invizibil în bula asta șmecheră care pompează bani în online, nu am nici PCR, nici talent de a spama oamenii din industria aia…

    Totuși, am o audiență care, din analiza mea, are venituri peste medie, este foarte fidelă (intră direct pe site des), newsletter, etc.

    Așadar, mi-am luat inima în dinți și am făcut o prezentare a proiectului cu cifre concreted si usor de demonstrat, am scris o descriere a proiectului și am trimis mail către nenea Stanca.

    În același timp, am dat același email și către eAD și către Internet Corp deoarece am văzut că au în rețeaua de publisheri o mulțime de site-uri care au trafic mai mic decât al meu și sunt tot nișate.

    Rezultatul? 0 răspuns de la nenea Stanca, care e cel mai vocal pe treaba asta cu susținerea jurnalismului independent.

    eAD au răspuns dar după câteva schimburi de emailuri au încetat să o mai facă (Orlando). Internet Corp au răspuns și ei, dar… nu mai căuta publisheri.

    Astfel, singura metodă de a scoate câțiva lei din site e Google Adsense, care generează un venit foarte mic și strică experiența vizitatorului.

    În consecință, potențialul de extindere a proiectului există, dar site-ul nu produce suficient încât eu să pot face dezvoltările necesare pentru acest lucru. De asemenea, cu venitul generat nu pot să măresc echipa, iar calitatea conținutului oferit a rămas la un nivel satisfăcător, însă ar putea fi îmbunătățită dramatic.

    Am încercat monetizare prin abonament și Patreon dar.. din păcate nu funcționează.

    Așadar, pentru că eu am un loc de muncă și mă ocup de nebunia asta în timpul liber, probabil aniversarea de opt ani va însemna shut down, deoarece m-am cam saturat de situația asta.

    Iar în situația asta sunt, probabil, o mulțime de site-uri de știri, investigații, etc în România care nu s-au compromis cu reclame la păcănele și partide și politicieni.

    Aceste proiecte ar putea fi ajutate și dezvoptate de inițiative precum cea a lui Stanca, dacă ele ar fi și puse în aplicare și nu rămân doar la stadiul de Bla Bla Bla.

    Însă, dacă ai tu, Vali, sugestii, dă-mi un email și discutăm, plătesc consultanță.

    Comentariu apreciat.954
    • dacă aveam sugestii sau idei, le aplicam eu. momentan, latru la lună.

    • Nu ma pricep la publicitatea online, dar imi dau cu parerea. Cum ar fi sa va faceti voi o agentie de publicitate? Sa ajungeti voi sa impartiti bugetele.

      221
    • @AlexD, probabil o să te izbești de ziduri similare, nu e atât de ușor să intri într-un teritoriu unde multe se bazează pe PCR.

      În plus, în industrie sunt câțiva jucători uriași, care pot oferi volume considerabile și, automat, și prețuri mai atractive.

      @Vali, merci, credeam că ai șters comentariul, deoarece nu mai apărea că așteaptă aprobarea. Merci

      202
    • alex, faza e cam așa.
      clientul, detergentul Dero, are 5.000€ buget de publicitate.
      nu contează ce agenția îl ia, contează ce agenție îi promite mai multe afișări.
      și aici apar schemele:
      1. toate au și site-uri civilizate, pe care le scot în față la prezentări, și site-uri gen idevice sau playtech.
      2. când rescrii știri, ai redacție mică, cheltuieli mici, îți permiți să vinzi produsul mai ieftin, pentru că produsul nu e fabricat de tine, e fabricat de altceva, tu doar l-ai furat și rescris. e ca și cum garmin ar concura la preț cu ăia care fură ceasurile de pe amazon și le vând pe olx. toți ăia care rescriu știri vând publicitate la preț de dumping, iar prețul ăla devine standardul.

      https://www.brat.ro/sati/rezultate/type/site/c/all/period_type/day/period_filter/2023-8-11/category/all/editor/all/order_by/hits/order/desc/page/1

      stiripesurse, playtech, dcnews, idevice, astea sunt doar alea la vedere, dar sunt mii de site-uri care se fură unele pe altele pentru ce? pentru afișări. și avem ziare.com, hotnews și alții care au inceput așa și au devenit legit.

      soluția nu e „încă o agenție”, soluția e „oprit rescrierea știrilor” aka „mai puține site-uri de știri”.

      case and point, de ce mai era nevoie de un site economic? nu știm, dar g4media au simțit ei că pot să facă bani cu site-ul ăla. boom, bugetul pentru site-uri economice tocmai s-a împărțit la doi. acum 4 site-uri care abia supraviețuiesc și își plătesc prost oamenii au devenit 5 site-uri care abia supraviețuiesc. asta e valabil și pentru 4gmedia, spotmedia și altele. plus câte trompete de partid există, care nu trăiesc din banii din piață, dar au și ei google adsense, fac și ei bani din afișări. bani pe care îi folosesc să își crească numărul de afișări, că, din nou, ei nu trăiesc din banii ăia. boost post la fiecare știre.

      și tot așa.

  3. @Vali „Între timp, Libertatea a început să ceară donații de la cititori, atât de nasoală e treaba.” Arunc si eu o parere: s-a lasat rusinea de o parte si s-a trecut la stors orice surse potentiala de venit. De ex: festival care vinde bilete cere sponsorizari si de la branduri mari + pacanele pentru ca de ce nu; youtuberi care iau nu stiu ce sume pe sponsorizari cu branduri „si daca vreti sa ne sustineti de astazi, avem si patreon” si intri si vezi ca oamenii au peste 50k euro sponsorizari pe luna in timp ce tu tragi 8 ore pe zi; Patraru care pe o parte se lauda ca are nu stiu cate surse de venit „si pentru ca ne-ati rugat insistent de azi avem si patreon sau puteti sa da join pe YT”.
    Nu mai zic de cel mai mare blogger roman care de curand a pus Influencer Fun sub lacat :D
    Lasand gluma la o parte, mi se pare ok ca ai prezentat mai tarziu pe live influencer fun, inainte dadeam skip la partea aia si asa faci si lumea sa se stranga in nr mai mare pe liveuri sau macar sa le vizioneze mai tarziu.

    Comentariu apreciat.640
  4. NOU
    #10

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2985
    • Zi-ne si noua care e podcasterul vostru de la PSD+PNL de urmarit.Sa vedem ce metode noi de a fura poate sa ne prezinte. Am certitudinea ca nu se va repeta de la un podcast la altul

      Indecis. Tu ce zici?2117
    • In romania oamenii sunt asa inapoiati ca iau lumina de la patraru, asta e, csf n-ai csf

      Indecis. Tu ce zici?2128
  5. Principala problema a lui Patraru e ca daca nu are prompter in fata se balbaie grav. Daca nu era jurnalist/om de tv/podcaster nu ar fi fost un lucru grav. El zice ca citeste mii de carti dar mama ei de treaba niste lectii de dictie nu poate sa iasa? Pana la urma el prezinta niste idei citite dintr-o carte si prezenta interpretarea lui a ceea ce a citit. Nu mersi.

    Indecis. Tu ce zici?3635
    • Si sa mai vina si imbracat la costum nu? Toate la numai 10 lei pe luna, daca-i dai si pe aia.
      Calitatea contentului lui Patraru pentru resursele pe care le are mi se pare super ok. Omul citeste o gramada de chestii (impreuna cu echipa desigur, dar nu mii cum ai zis tu) si se vede clar cat de mult a evoluat, de exemplu seria de podcasturi Vocea Natiei… Prezinta chestii super utile care poate nu sunt asa usor accesibile unor oameni din comunitate, care poate nu au bani/timp de toate cartile alea sau nu stiu engleza. La fel cu Starea Sanatatii, mi se par bine documentate episoadele. Starea Natiei nu ma pasioneaza, nu cred ca o sa mearga pe YouTube, doar aducea banii de la TV.
      Tu esti genul de om care vrea content de calitate, da’ nu iti place de Vali ca-i chel si vorbeste incet.
      Da, Vali de exemplu mi se pare ca vorbeste super greu pe live si prefer sa urmaresc apoi la 2x, la fel fac si cu Patraru, dar poate chiar de-aia mi se pare ca vorbesc lent pentru ca mai mereu ascult pe 2x. Trebuie evaluat un content si raportat la resursele producatorului si mai focusat pe ce zice omu.

      30
  6. Haide, man, chiar mi-ai șters comentariul?!

    226
  7. Pai asa se face: te ridici cum poti si tu, pe urma dai lectii de moralitate celor mici ca, poate, doamne fereste ii vine ideea unuia sa fie mai jeg ca tine si iti ia locul.

    Cat despre domnul Stanca, mai e in situatia aia de incompatibilitate in care el avea agentia care impartea publicitate si tot el verifica cum performeaza fiind sef la autoritatea aia de reglementare si audiente din partea SATI?

    Comentariu apreciat.271
  8. Azi… am dat unsuscribe lu ‘ libertatea in Feedly; ii tineam ca mai nimereau una-alta.

    De cateva saptamani, daca nu e click-bait e bait-click. Aia e… oricum le consumam resursele degeaba.

    163
  9. Vali am doua intrebari:
    1. Din punct de vedere moral, dintre cei cat de cat cunoscuti, vizibili si prezumtiv competenti, are vreunul dreptul sa se exprime?
    (atentie, drept MORAL, nu legal sau de alt fel)
    2. Daca nu (asa cum sugereaza multe din postarile tale), exista vreo posibilitate REALA ca de undeva sa apara aia care si stiu si pot si vor sa vorbeasca si mai au si o biografie alba ca zapada?
    Alternativa reala, cred eu, nu este intre sfinti si oameni care au facut si cacaturi, dar macar din cand in cand incearca sa faca si ce trebuie. Alternativa reala este intre cei din urma si oameni care au ZERO repere morale. Publicul nostru imatur si isteric asteapta sfinti si nu se multumeste cu nimic mai putin.
    Tu comentezi de online si media, nisa ta, dar intrebarile si comentariul meu se pot aplica la aproape orice domeniu.

    95
    • Ce ai spus este așa: eu îl calc pe unu pe trecere și lumea trebuie să uite asta pentru că eu după aia mai dau din când în când și prioritate. Cum îți sună asta? Morar azi este mare deschizător de drumuri… îl crezi? Nu ai cum pentru că în trecut știi că a mâncat rahat la greu.

      114
    • Liviu, incerc sa-ti raspund oarecum la obiect, desi cand incepi cu „ce ai spus este asa” nu esti neaparat cel mai bun candidat pentru un raspuns serios.
      Exista o notiune foarte utila in viata, la care, nu stiu de ce, comentatorul după internet e alergic. Se numeste NUANȚĂ.
      Gigi de pe net are senzatia ca te reduce la tacere cand iti respinge argmentul cu o ipoteza stupida, extrema, imposibila de fapt in viata reala daca esti dotat cu o minima inteligenta si un strop de bun-simt (in sensul common sense).
      Las la o parte ca eu vorbeam de un drept moral de exprimare, iar comparatia ta atent gandita se refera la situatie penala.
      Deci, dragi copii, cum ar zice regretatul Șora, nu va mai repeziti ca Liviu la comentat. Viata ramane complexa si cu multe aspecte, indiferent cat de simpla pare pe net.

      113
    • man, am mai scris pe aici, dragoș nu încearcă să facă ce trebuie. dacă ar face asta, ar trebui să renunțe să reprezinte idevice și 4tuning. ăsta ar fi primul pas. dar, cum zice el, nu poate să moară de foame. și aici e faza, nu poți să stingi focul în timp ce tot tu îl alimentezi.

      nu știu cine are dreptul moral să vorbească. eu, probabil. câțiva alți jurnaliști care se pricep la media, de care nu ai auzit și care oricum nu vor să facă asta.
      fără mișto acum, am mai multă încredere în reprezentanții câtorva site-uri de știri decât în binefăcători gen obae.

    • Ok, tu vorbesti. Ceilalti care pot, nu vor.
      Cine acopera nisa?
      Dintre aia care o acopera, sunt Stanca si Patraru cei mai rai?
      (Dargos Stanca mi se pare relativ antipatic si increzut, il vad ocazional, invitat la altii, nu-l urmaresc pe el. Patraru merita apreciat macar pentru ce incearca sa faca in materie de educatie publica pe sanatate si nutritie, daca nu pentru altele.)

      40
  10. Cu alte cuvinte daca vreti sa va apucati de presa si online…. don’t. :) Nu stiu ce are patroenul dar imi tot da decline la card, e o mizerie.

    81
  11. Media „etică”? Și Mândruță se străduiește să își spună asta în fiecare zi în timp ce mai linge de foame o clanță împreună cu Guran & co.

    92
  12. Mai trebuia sa fie unu care a lucrat la Voiculescu sa ne spuna cum e cu „etica”. Sa fie Sf. Treime a mogulilor.

    111
  13. Treaba nu e nasoala.
    De cand am ad block si pi-hole in retea, nu mai vad nicio reclama pe internet!

    Am lucrat in media, stiu ca deja de prea multi ani nu mai face nimeni reclama pe internet.
    Ce mai curge ca spam din google si aia este.

    61
  14. Salut
    In mod cert vorbești intr-un context larg vis a vis de activitate d-lui Stanca.
    Întrebarea mea eate : Daca proiectul este privit pe fond si independent de numele inițiatorului, crezi ca este o idee bună?
    Cum apreciezi ca pot fi susținute proiectele calitative, daca se bat cu volume de clickuri?

    32
    • nu se poate face nimic până nu se interzice rescrierea știrilor. jumătate din bugetele de online se duc pe site-uri care nu produc știri, rescriu știri de la site-urile pe care le produc. având costuri mai mici, dau spațiul publicitar mai ieftin. producătorii de știri trebuie să concureze cu ăia care fură, având redacții de 10 ori mai mari.

    • Doar ca nu prea ai cum sa interzici rescrierea știrilor.
      N-am nici un cal în cursa jurnalismului, doar că dacă se adoptă așa ceva:

      1. Se ajunge la un circ media cum a fost recenta discuție despre cum să interzică România trap-ul românesc pe Youtube :D

      2. Site-urile își cumpără domenii .com sau chiar se mută în Rep. Md cu domeniu .md.
      Și apoi ce face statul Român, le interzice la nivel de DNS stil China ?
      Ne construim Marele Zid Românesc, pentru că n-ajung banii de jurnalism.

      Poate aici ar trebui ca agențiile de market să se uite mai bine cui dau banii în loc de a cere statului să fie arbitru al calității ?

      51
    • @vosidit98, da, o asemenea atitudine ar curăța puțin industria, dar nu complet.

      Dar până la acel pas sunt o grămadă de bariere, în principal pilele și relațiile dictează extrem de multe în piață, în special când e vorba de bani…

      00
  15. Si cum vezi tu dpdv legislativ „rescrierea stirilor”?
    Stii prea bine ca „stirile din stiri se fac”.

    Sa crezi ca un eveniment ar fi deodata blocat doar la cel care a dat stirea/zvonul pe goarna este nerealist si nerealizabil.

    Pe de alta parte problema este de fapt de haos/lipsa calitate/politica editoriala si SEO tricks.
    Eu urasc sa dau click pe ceva, sa fie 3 cuvinte, sa ma trimita pe alt site si acolo sa mai fie inca 3 cuvinte, care nu spuna desea mai mult decat ce e in titlu.

    Acum ramane doar sa cuantificam calitatea.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile