Pregătiri pentru pensie

Am în familia imediată câteva persoane care au ieșit la pensie în ultimii ani, știu destule povești cu greutățile vieții și pot compara destul de bine ce înseamnă să ieși la pensie fără nimic și să ieși cât de cât aranjat.

Am pornit de la articolul ăsta fără coadă, că autorul nu oferă exemplul personal sau ceva de genul, am adăugat experiențe și viziuni proprii și am pus cap la cap câteva idei.

1. Mutatul

“Aici am stat toată viața, unde să mă duc”. Dap. Treceți peste. Nu contează, nu-i pasă nimănui. Apartamentul sau casa pe care o ai la 30 sau 40 de ani nu e casa de care ai nevoie la pensie. Ai nevoie de o casă mai mică, unde să ai loc tu cu baba/moșul tău.

Hai să zicem că ai făcut un copil la 30, pentru că motive. Dacă mai stă cu voi trebuie să își găsească în altă parte. Fuck that kid. Neplăcut. E carne din carnea ta, cum să îl dai afară? Aham.

Asta presupune că, dacă vă apucați să vă faceți o casă sau vreți să vă mutați în ceva nou, gândiți-vă și la valoarea de revânzare.

Am cunoscut un vecin mutat nou în zonă, i-a murit nevasta și e doar el. A cumpărat o chestie cu două odăi și o baie. Dormitor și sufragerie/bucătărie. Atât are nevoie la vârsta lui. Facturi mici.

2. Aranjatul

Asta e delicată. Mă rog, toată discuția asta e delicată, dar nu citiți blogul ăsta pentru fluturași, ci pentru o doza de realitate.

Aranjatul presupune că nu te trezești că ieși la pensie și nu știi încotro să o apuci. Știi deja. Știi cam cât o să fie pensia, știi ce cheltuieli ai (“dar eu nu pot ține evidența banilor”, “well, fuck you”), știi cam ce ai vrea să faci după ce societatea nu mai are nevoie de tine decât la vot.

Casă. Mașină. Venituri adiacente. Economii. Sănătate. Toate se leagă.

Cu casa am zis mai sus. N-am nici o milă pentru bătrânii care stau în 3-4 camere singuri, pentru că sunt lepre.

Sănătatea. Aici e delicat, că suntem o nație care nu e obișnuită să facă sport. Nu e nevoie să faci sport, e nevoie să te miști. Să mergi pe jos, să robotești pe lângă casă, să faci chestii. Noi n-am avut în socialism cluburi de sport, n-am avut așa mare apetență pentru camping și alte activități, dar comparați românul ieșit la pensie cu ungurul ieșit la pensie, că neamțul e prea departe. Gândiți-vă la asta de pe acum și luați măsuri.

Economii. Ieși la pensie și te gândești că poate vrei să te muți la Dolhasca, dacă o mai exista, că ți-ai luat acolo casă. Sau la Victoria. Ai nevoie de transport, cel puțin cât mai poți conduce. Ar fi frumos să ai niște bani de o mașină nouță, care să te țină 10 ani, nu? Mă rog, poate până atunci o să avem mașini care merg singure, dar nu se știe. Reparații la dinți? Haine noi? Uitați-vă câți bătrâni umblă în haine ponosite și bocanci rupți iarna, că nu au bani de haine noi o dată la 5 ani. Și hainele s-au ieftinit mult în ultimii 30 de ani. Acoperiș la casă? Aifon nou?

Toate astea se află ușor uitându-vă în jur, la oamenii care au ieșit la pensie, trebuie doar să vorbiți cu ei, să aflați ce au făcut și să trageți învățăminte de acolo. Sunt unii care au ieșit cu două case de închiriat și sunt unii care au ieșit cu sănătatea praf, cu casa căzând pe ei și cu o gioarsă de mașină. Și au ajuns singuri în situația aia.

3. Bani

Calculele sunt superficiale, că nu știm ce va fi peste 20 sau 30 de ani, dar nu strică să le facem.

Eu mă gândesc la un 500€ pe lună pentru două persoane. Asta e ținta mea. În banii de acum, ăștia ar veni din pensii (teoretic), dar aș vrea să îmi mai vină 500€ din alte surse.

Și asta înseamnă fie economii (500x12x20ani), fie ceva care să producă banii ăia. La investiții nu mă pricep, forex nici atât, imobiliarele mi se par cea mai bună soluție. Plecăm din casa asta, o închiriem, și ne mutăm mai la ieftin. Apartamente la marginea orașului sunt mai ieftine de cumpărat când sunt în faza de proiect.

Nu știu încă exact, dar mă mișc în direcția aia. Nu spun “nu știu” și o las așa.

4. Partenerul

Nu strică să nu-ți urăști viața și să îți facă plăcere să stai alături de celălalt și lui să îi facă plăcere să stea alături de tine. Acum e ușor, vă vedeți dimineața, seara, noaptea. Atunci o să fiți tot timpul împreună.

Și ar fi bine să aveți discuții de pe la 35-45 cu privire la pensie, ca să vă puneți de acord asupra a ceea ce vreți să faceți.

Îi știți pe ăia care se țin încă de mână la 70 de ani? Fac asta pentru că sunt o echipă. Le face plăcere să fie unul cu altul. Nu vă puneți în situația în care să vă trăiți viața alături de cineva care va displace, vă veți trezi la pensie că nu îl suportați și viața e de fapt un calvar. Nu fiți căcănar și/sau mizerabil, că o să ieșiți la pensie trist.


ps: dont rule out suicide. când o să înceapă să doară în tot mai multe locuri, o frânghie e mai cinstită decât târâitul încă 10 ani, că “dumnezeu nu m-a chemat încă”. ia tu autobuzul până la el. make sure.

Și un video inspirațional:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

144 comentarii

  1. E enervant că unii din moșnegii ăia de 100 de ani se mișcă mai fluent decât mine.

    Ce ziceai de frânghia aia?

    00
    • Așteptăm un give away

      00
    • Probabil ca mosnegii aia nu au stat pe scaun 12 ore pe zi la corporatii.

      00
    • Asta mi-aminteste de o zi petrecuta pe munte cand am fost depasit cu gratie pe Jepii Mari de un cuplu simpatic de batranei septagenari cu mult mai mult suflu decat mine la vremea aia. Unde mai pui ca ma consideram si „in forma”.

      10 ani dupa ziua aia, „antrenat” fiind, am fost depasit la semi-maraton de 3 din 8 participanti la categoria 70+.
      Ca sa intelegeti, timpul meu final pentru SEMI a fost pe la 1h45min, primul batranel in categorie a terminat in 1h32min.
      Chiar si daca concuram in categoria lor, nu ma clasam pe podium din doar 9 participanti.
      Daca si ph00t cum alearga, arunca franghia aia si aici.

      00
    • Cred ca de aia alearga ca apucatii pentru ca nu phoot deloc.

      00
    • Așteptăm un give away

      „Ca nouă, folosită o singură dată”

      00
    • Patit in Elvetia, in Franta, pe munte, ne depaseau pensionarii (una era pe bicicleta) cam fluierand. Intre timp (oricum, destul de greu) am luat bicicleta pentru exercitii, dupa un an schimbat cu banda de alergat. Si folosit cam la doua zile odata. Mai am pana sa ajung in forma pe care o doresc, dar cred ca ma misc in directia dorita

      00
    • Pot confirma, in Elvetia coborau batrani de 70+ de pe munte la bustul gol, faceau jogging, cycling etc. Dar tinerii in general si in pauza de masa mai faceau jogging, I shit you not

      00
  2. ps: dont rule out suicide
    Sa speram ca pana atunci va fi legal sa-mi dea o injectie si sa mor in somn, sa ma incinereze, sa plec din lumea asta fara durere si ritualuri bisericesti.

    00
    • Frînghia e rapidă dacă se blochează arterele, în 15-20 de secunde eşti gata. Şi nici nu doare.

      00
    • cand te spanzuri ai erectie si n-as vrea sa isi aminteasc lumea de mine ca ala care a fost gasit agatat de clanta sau tavan cu stromeleagu sculat si cu o expresie a fetzei nu tocmai fotogenica.

      Pe langa aia mai e riscul sa se rupa franghia:)

      00
    • de ce sa nu faci ceva poetic? te arunci de pe pasajul ciurel
      sau ceva placut, eu as lua 20 de ecstasy cu redbull
      in fine, o cauza eroica.. detonare langa politicienii cu tupeu

      00
    • @Psionics, ți-o tai înainte. Xula, nu frânghia.

      00
    • @adyzah
      Buna idee! Am s-o tai, dar doar jumate din ea, sa o trimit la guvern, sa raman doar cu 15 cm.

      00
    • Problema e la spânzurat că în multe cazuri se relaxează mușchii. Deci și sfincterele. Deci sunt șanse bune să te caci pe tine, mort fiind

      Tăiat venele în baie e prea clișeu, la tren nu ai ce căuta dacă nu te cheamă Anna Karenina, aruncatul pe geam e prea glossy. Aia cu pastile pare cea mai ok

      00
    • @vali Cordelina e prea subtire, si mori incet, asfixiat in cateva minute. Modul optim al spanzurarii e ca nodul ala mare sa-ti rupa coloana in cadere si sa mori instant. Grosimea lui si distanta de cadere depinde de greutatea si inaltimea ta. Cititi si voi niste carti despre calai, ce mama naibii!!!

      00
    • Cred ca pentru mine cea mai potrivita sinucidere ar fi metoda RockStar:
      Camera de hotel, cocaina, alcool si cand merge tanara prostituata de lux la baie sa se spele imi trag un glont in cap.
      Evident, in acel moment voi avea tot ce am vandut si cheltuit, sa nu se lupte pe avere neamurile.

      00
    • la aia cu trenul e misto ca poti sa faci niste binging pana ajunge roata pe gatzi. sau bagi o carte ceva, mai omori timpul

      00
    • stati fara grija, pana ajungem noi batrani vor inventa astia nemurirea si n-o sa ne mai pese:
      – fie stoparea procesului de imbatranire astfel incat sa putem sa prelungim anii de activitate pana spre 110 si batranete pana la 130.
      – fie se va reusi mapparea creierului si atunci putem spera la un transfer de constiinta fie in alt corp, fie intr-un chip (ca in Black Mirror, episodul San Junipero).
      – fie criogenarea temporara in asteptarea progresului care sa ne faca nemuritori, cumva.

      Eu sper a doua varianta si stiu ca sunt proiecte in sensul asta la Google, celebrul Ray Kurzweil care e head of engineering are planuri sa fie criogenat pana cand se medicina va progresa pana intr-acolo incat se va reusi repararea celulelor si intinerirea.

      00
    • Go jokER!

      00
    • da ce metode dramatice! la varsta aia sunt suficiente niste somnifere de calitate sau un concentrat premium de nicotina si intri in lumea dreptilor fara chinuri, asta ca sa numai zic de metoda breaking bad, aia cu ricinul (daca stau sa ma gandesc bine nici fosforul nu e rau, dar te cam chinui), aniuei, nu inteleg de ce sa muriti degeaba? nu mai bine faceti o fapta buna si luati un mizerabil dupa voi, daca tot muriti cand vreti voi? sa faceti ceva sa intrati in istorie, in ultimele clipe dăcât

      00
    • @Psionics – De injecție se pare că vom avea parte. Întrebarea este dacă voluntar sau nu. „15/01/20xx Domnului Psionics – Stimate domnule Psionics, Autoritatea Națională\Mondială pentru controlul emisiilor de dioxid de carbon are plăcerea să vă anunțe că norma de emisii de dioxid de carbon atașată contului dumneavoastră urmează să fie atinsă în data de 23.01.20xx, drept care vă rugăm să vă prezentați la data de mai sus la Centrul de Eutanasiere al Sectorului X în intervalul orar 09:00-17:00. Pentru a evita aglomerația sau timpi mari de așteptare vă rugăm să realizați o programare prealabilă folosind aplicația dedicata. P.S. Rudele sau apropiații pot ridica rămășițele dumneavoastră de la Stația de compactare nr.3 a aceluiași centru. Cu respect Greta Thunberg „

      00
    • @Pensionarul, pentru ce anume aș vrea să fiu nemuritoare?! Doamne păzește și apără, aș ajunge să-mi iau câmpii.
      și de mi-aș prelungi perioada de activitate?! ca să mă pensioneze ăștia la 109 ani?!
      o moarte rapidă cât înca mai sunt mobilă și măcar 75% facultăți mintale sau posibilitatea de a alege când să mă car rapid, elegant și fără suferință pe veșnicele plaiuri ale vânătorii, astea ar fi preferințele mele.

      00
    • @A, daca consideri ca „ti-ai lua campii” inseamna ca poate ar trebui sa te gandesti cum arata viata ta daca n’ai vrea s-o traiesti 150 de ani sau la nesfarsit.

      00
    • până una-alta viața mea e compusă din 1/3 muncă. nu-mi displace, dar nici nu am orgasm făcând-o. și parcă n-am chef s-o fac pt eternitate.

      00
    • @ Nimeni
      Omule, o fi pasiunea mea pentru distopii, o fi talentul tau la scris, dar comentariul asta a ajuns in lista mea de top 10 pentru literatura nascuta random pe internet.
      Genial! Respect maxim! Aferim.

      00
  3. actionati din timp, daca sunteti prea ramolit s-ar putea sa nu va iasa faza cu frânghia.

    00
    • Cel mai nașpa e să nu mai aveți mintea să o faceți, vorbesc din … experiență (familie). Când ești ramolit fizic ai măcar capacitatea să iei o decizie.

      00
  4. Toti consideram ca pensia ii ceva departe, care nu ne atinge.

    Sa nu uitam niste lucruri:

    1. De pe la 25-30 de ani, tot in jos mergi. Cu memoria, cu capacitatea de invatare, cu rabdarea, cu social skills.
    2. Invata un lucru si lucrul ala sa-l stii foarte bine. Asa de bine ca sa nu-ti faci griji ca atunci cand nu mai esti „angajabil”, adica dupa 45-50… sa fie selling point-ul tau.
    3. Vremea pulii trece. Never skip a good fuck.
    4. Pune bani deoparte. 10-15% din venitul actual , cel putin. Daca poti mai mult, do it.
    5. Fa-ti cat mai multi prieteni, daca poti. Prieteni reali, nu de pe tiktok :)

    00
  5. mai este o problemă la bătrânețe: distanța față de locuri unde se întâmplă chestii. e frumos la dolhasca (chiar e), în bucovina, în maramureș, în apuseni, la țară în locuri frumoase, dar dacă ai de făcut 100 de km pentru o consultație într-un spital serios (ca să nu zic, doamne ferește, că ai o boală nasoală, gen cancer) sau prețurile de la singurele magazine din sat sunt duble decât la lidl, chiar e o problemă. vorbim de sate îmbătrânite. de fapt, satele ar trebui să fie primele părăsite de către bătrâni.

    00
    • @berenger
      Partea cu bolile da e cam aiurea, cam greu cu unitatile medicale, dar te orientezi si poti gasi o solutie viabila. Sau ai grija de sanatate pana ajungi la pensie.
      Au inceput sa apara lanturi de supermarket-uri in comune mai maricele, sau daca ai de facut un drum de 50km dus pana la un supermarket mai mare, te aprovizionezi pe mai mult timp.

      00
  6. NOU
    #39

    Pentru articole ca asta iti indur zilnic trollingul, influenteritele anonime si reminderele ca multi romani sunt prosti. OK, si pentru unele poze.

    00
  7. Post-ul e bun dar incomplet. Ai subliniat cum sa ramai la un nivel de subzistenta dar in rest pare cam superficiala analiza. Daca ar fi DOAR bunastarea materiala solutia, n-ar mai fi atatea depresii la oamenii care teoretic au totul.
    E dureros cand iti dai seama ca locuinte sau conturi nu-ti aduc fericirea asteptata.

    00
    • Nu-ti aduc fericirea, dar siguranta financiara ajuta :P

      00
    • „Daca ar fi DOAR bunastarea materiala solutia, n-ar mai fi atatea depresii la oamenii care teoretic au totul.”
      Probabil le lipseste franghia.

      00
    • @IonutO
      Bineinteles ca siguranta financiara ajuta, dar sa nu renunti la altele incercand sa faci bani ca scop in sine. Timpul nu se intoarce si banii sunt relativi.

      00
  8. „Hai să zicem că ai făcut un copil la 30”

    asa repede?

    00
    • Da noi stim ca copii se fac dupa 40 plus…

      00
    • Aici voiam si eu sa ajung. Vali insista tot timpul sa faci copii devreme. Dar puii mei, il faci la 20 ca asa e sanatos si frumos si alte cele, si cu ce il cresti? Cu bursa de la facultate? Unde stati? In camera de camin?
      In Romania, daca vrei sa asiguri conditii ok copilului, nu ai cum sa il ai sub 30, asta-i realitatea, treci peste!
      Daca nu iti pasa, toarna de la 16, e o tara libera.

      00
    • Zarax noi stim ca organismul uman functioneaza fix dupa cum vrem….

      00
    • Atunci avem de ales intre a avea copii de tineri, pe care ii crestem cum putem … sau dupa 30 de ani cand, ziceti voi, ies mutanti… In cazul asta mai bine deloc. Si asa gandesc majoritatea romanilor, de unde rezulta natalitatea din tara noastra.

      Intre timp las asta aici: https://www.youtube.com/watch?v=g9ryP0UyO5U

      00
    • Zarax, tu vrei sa iti asiguri conditii TIE, nu copilului. Pe el nu il intereseaza cat de mare e cotetul in care stai, nu il intereseaza ca fierbi scutece in loc sa ii dai Pampers, nu il intereseaza sa aiba siglă de BMW pe carucior, o bucata de plastic oarecare are aceeasi valoare pentru el ca orice zornaitoare de 100 de euro si cu atat mai putin il intereseaza ca ai tu cursuri la facultate.

      In primii doi ani cel putin in Romania, copilul nu generează vreun cost. Tot ce cheltui până începe chestia cu educația, cheltui pentru TINE, nu pentru el.

      In ultima instanta copiii se cresc cu dragoste, nu cu bani. In familiile avute, tocmai, banii au tendinta sa compenseze lipsa de dragoste ai implicare.

      Fiecare are o listă de priorități, daca vrei studii si cariera, da, lasi pe mai târziu. Ca bărbat iti poti permite luxul asta, ca femeie însă, ceasul biologic ticaie.

      00
    • Rumbu, tu citesti ce debitezi? cum adica in primii doi ani copilul nu genereaza niciun cost? copilul genereaza costuri (marisoare) inca de cand il concepi. asta daca ai putut sa il concepi natural. daca nu, poti ajunge la sume colosale cu tratamentele.

      00
    • Anda da bani de ultimele smartofonuri sunt bani pentru valea prahovei exista…hai sa nu ne cacam pe noi si sa recunoastem ca vrem sa ne futem in draci dar fara complicatii alea plang cer de mancare trebuie supraveghere cum mai stati voi cu fetele la cafea nuu ? Copii sunt pentru saraci

      00
    • @rumbu :
      In 2003, costurile lunare cu un copil nou nascut, in primul an : minim 800 lei luna. Valoare de atunci a 800. pampersi, medic, lapte praf, hainute, diverse mancaruri tip piure etc. Chiar si acum, in liceu, fara 1000 lei / luna nu scap. Si asta fara figuri din partea lui. 150 lei/saptamana la scoala ( are ore de la 11-18, doua sandwichiuri 15 lei/zi). Diverse cheltieli cu birotica si papetaria. Sala, chitara, abonament metrou (subventionat)….haine….incaltaminte. Nu am ajuns la meditatii….inca. Dar de la anul …
      Sa nu spun daca are vreo anigdalita cat inseamana medicamentele si vizitele la doctor. Alea, in caz de boala, mai cuprind si deplasarea ; banzina/taxi/transport alternativ, de cate ori.
      Din experienta, un copil are nevoie/te costa de un salariu minim pe economie net…si asta la minim minimorum.
      Daca ma gandesc si le adun, eu cheltui mai putin.
      Asa ca …..
      Nu regret, decat ca nu mai am unul-doi !
      Nu poti spune ce ai spus. E o binecuvantare, o responsabilitate si, nu in ultimul rand, o cheltuiala ce trebuie sa ti-o asumi.

      00
    • No, hai spune tu ce costuri genereaza un copil ca vad ca te pricepi. Cati copii ai?

      Tratamente pentru ce? Doi tineri sănătoși nu au probleme de fertilitate sa bage banii in medicamente. Graviditatea nu e o boala sa ai nevoie de medicație. Nașterea nu e o boala sa ai nevoie de medicamente. Daca naști natural, in doua zile esti acasa. TOATE medicamentele copilului sunt gratuite. Daca mama nu are lapte, înlocuitorul e gratuit timp de 2 ani. Femeile au concediu PLATIT 2 ani. Chiar 7 ani, daca ai nenorocul sa ai un copil bolnav.

      A, vrei pampersi? TU vrei, e un cost generat de tine. Vrei sa naști la privat? TU vrei, e un cost generat de tine. Vrei cezariana? TU vrei, e un cost generat de tine. Vrei bona in loc sa stai acasa? TU vrei…

      In lumea asta se nasc copii cu preponderență în țările sărace, mult mai sărace ca noi. Natalitatea este invers proporțională cu nivelul de venituri si de educație.

      Sintagma „nu fac copii ca nu am cu ce sa-i cresc” este un nonsens, altfel africanii ar trebui sa aiba natalitatea la pământ. Africa are rata natalității tripla fata de Europa. Este doar un motiv dupa care unii ca voi isi ascund egoismul si imaturitatea. Fiindcă, da, cand apare un copil, trebuie sa renunți la TINE.

      Asa ca mai bine sunteti cinstiți cu voi înșine și in loc sa spuneti „nu am bani să fac un copil”, spuneti „nu ma simt pregătit să fac un copil”.

      00
    • fiecare face ce vrea cu banii si cu viata lui, asta nu inseamna ca daca vei avea un copil nu te va costa.

      00
    • @Zarax @Anda de ce nu? Am in jur de 30 de ani, 3 copii so far, life is good. Nu e usor, dar pana acum nu avem datorii (exceptie niste sume mici de inapoiat unor rude), o casa modesta, masina sub 2 k euro tot timpul (5 stele Ncap). Sotia mea a avut parinti de +60 ani in momentul cand avea 20 ani si e naspa. E naspa sa fii un bunic pentru copilul tau.

      00
    • @Rumbu – vorbesti de femei de parca ar fi scroafe si copii purcei…
      Pampersi sunt un moft … sa foloseasca carpe, proasta dracu’… auzi la ea, pampersi!
      In plus, are nevoie de analize, ecografii, etc. Daca stai la rand la stat, stai pe liste de asteptare pana dupa nastere. In timpul nasterii pot aparea complicatii si e nevoie de tratament. Uneori chiar nu se poate naste natural pe motive medicale.
      Tu ce prezinti acolo e cazul fericit 100%, ideal, fantezist chiar…
      Aia nasc copii in africa pe banda rulanta, dar cati mor din ei din lipsa de conditii, datorat saraciei?
      Cate mame mor la nastere pentru ca nu au acces la asistenta medicala, sau costa prea mult, daca e?
      Care e nivelul de educatie, dependent si el de venituri?
      Daca nu fac copii pana la 30, posibil sa nu mai faca niciodata. De ce? Pentru ca speranta de viata e 30!

      00
    • @Rumbu, zici că pamperșii sunt costuri generate de părinte.
      nu știu cum să te informez, dar și cârpele costă. dă o fugă în bucur-obor să vezi cât costă metrul de finet. că dacă pui pânză mai proastă se irită copilul și genează alte costuri.

      când m-am născut eu, acum aproape 40 de ani, taică-meu a cumpărat un întreg balot de finet. și acum zice că a fost una din cele mai bune investiții făcute ever.

      pamperșii sunt costuri generate de părinți zici tu. să folosim pânză zici tu. pânza aia trebuie spălată: apă, detergent (eventual unul special, mai scump, dacă ai tras paiul scurt și copilul are vreo dermatită, alergie sau mai știu eu ce), eventual curent electric. alte costuri.
      apropos, dacă sugerezi că pampersul (scutecul de unică folosință, să mă ma dau mare că știu că Pampers e un brand, nu un obiect în sine) e un cost generat de părinți, dar iubita/soția/mama/sora/fiica (poate) ta folosesc absorbanete și tampoane moderne și nu cârpe ca străbunică-ta (cred că și bunică-ta a prins vata) e ipocrizie maximă.

      apropos, o femeie, chiar tânără și sănătoasă fiind, în sarcină are nevoie de anumite vitamine și suplimente alimentare atât pentru sănătatea ei (sarcina îi consumă resurse), cât și pentru buna dezvoltare a fătului. să zici că n-are nevoie de nimic că nu e boală e o tâmpenie sinistră.

      00
    • Unul care s-a născut și a crescut singur, rumburak, debitează inepții și alți 8 încearcă să îi deschidă ochii din creier.
      La mulți ani românule.

      00
  9. dont rule out suicide – asta merge si pentru cei de 45 de ani. Nu mai trebuie sa puna bani la ciorap. Poate nu reusesc sa stranga, poate pun la banca care poate da faliment, ce sens are sa se chinuie de la 45 la 65 si apoi sa se gandeasca la franghie?

    00
  10. As mai adauga cateva: 1) exclus mutatul departe de oras. Stiu ca suna fain ca te misti la gradina si cateva gaini dar nu e chiar ceva extraordinar. Ce e nasol e sa ai 70-75 de ani si sa trebuiasca sa vii la doctor saptamanal sau la 2 sapt cand stai la 30-50 km de oras si nu mai poti conduce. Ai ce sa faci in oras, un ap de 2 camere pt tine si baba tata la etaj mic e tot ce trebuie. Salile de sport au abonamente ieftine de dimineata, poti sa te plimbi si alerga in parc, ajuti cu nepotii, etc. 2) Inainte de iesitul la pensie sa faci o renovare generala a locuintei. Zugravit, schimbat instalatii, centrala, robineti, electrocasnice noi, etc. Stiu ca suna cinic dar cand esti surd si senil, rupt de realitate si varza, mesterii te vor ocoli. 3) Bani deoparte de calatorit. Cand esti pensionar si cat de cat in putere e numai bine de calatorit si vazut o gramada de chestii pe bani putini. Ai timp si poti prinde in extra sezon o groaza de excursii si croaziere cu alti mosi si sa te bucuri cu adevarat de timp liber.

    00
  11. 500 euro lunar?! Ma faci sa rad… :D … amar, din pacate. Cati pot pune banii aia deoparte cand ei castiga salariul minim pe economie. De exemplu, eu si sotia castigam in jur de 1000 euro lunar si avem si o fata care o sa inceapa scoala din toamna… crezi ca putem pune ceva deoparre pentru noi? Mai mult de 4-500 de lei n-avem cum si nici aia in fiecare luna. Da, stiu, sa ne luam alte joburi… nu in Oradea unde salariile in foarte mici si cheltuielile foarte mari in comparatie cu venitul.
    In fine, noi sa fim sanatosi ca in rest ne-om descurca… PSD-ul o sa aiba nevoie de votanti. Glumesc; n-o sa votez cu ei in veci.

    00
    • Poate acum nu puteti economisi mare lucru. Copilul e mic si cheltuielile cu el incep sa creasca odata cu copilul. Dar, daca acum incepe scoala, probabil aveti undeva la vreo 30-35 de ani. Va veni si vremea cand copilul va termina scoala si va trebui sa-l ajutati cumva. Noi avem 50 de ani si acum trei ani i-am luat fetei un apartament in Buc (termina scoala si nu voia sa vina acasa sa caute jde lucru). Evident cu credit pe 20 de ani. Intre timp fata are un job bunicel in Buc, asa ca banii pe care ii dadeam ei ii adunam si ii dam la credit, si am ajuns dupa 3 ani sa mai avem doar vreo 8 ani si ceva de platit. Pe masura ce imbatraniti, o sa creasca si veniturile si ajungeti in situatia noastra: trebuie sa alegeti intre a pune bani deoparte si a ajuta copilul sa porneasca mai usor in viata. Noi speram sa terminam cu creditul cam in 4-5 ani si sa punem si ceva deoparte pana la pensie.
      Mult succes si nu descurajati

      00
    • 500e/lună e insuficient și acum.
      Da, ca pensionar mănânci mai puțin, nu ai nevoie de haine de firmă dar ai nevoie frecvent de medicamente (fie doar de întreținere – calciu pentru muieri și prostamol pentru bărbați). Orice chestie de sănătate îți va fute grav bugetul ăsta.

      00
    • PS
      Am uitat sa precizez: daca mai apucam pensia.

      00
    • Alex, adica te-ai grabit sa platesti mai mult in primii ani rate? adica anii cu dobanda mai mare?

      00
    • 500 euro lunar pentru 2 persoane timp de 20 de ani. Cum viata productiva incepe la 22-23 si se incheie la 65, adica dureaza cam dublu, ar veni 125 de euro din salariul lunar pusi deoparte. Adica undeva pe la 500 lei de persoana.
      La pensie se presupune ca ai terminat cu ratele la apartament si ai locuinta si nu mai ai pe nimeni in intretinere.
      Iar copilul nu are nevoie de un start in viata fara griji. In special daca aveti unul, ii lasati lui casa si ce avere mai e dupa ce dati coltul, nu inainte.

      00
    • Fuck my life, venituri de 1000e la 2 salariati…

      Cand aud povesti din astea ma gandesc tot timpul ca m-am nascut intr-o familie modesta fara studii superioare intr-un oras din provincie in top 3 cele mai sarace din tara si am facut liceul la unul din top 3 cele mai proaste licee din oras si eram in top 5 cei mai prosti si mai puturosi din clasa.

      Iar acum lucrez in provincie pe chill maxim si fac 1000e in 4 zile pe carte de munca fara pfa/srl/combinatii doar eu, fara sa o mai socotesc pe consoarta care nici ea nu e departe nici ca venituri, nici ca conditie(scuzati cacofonia) intelectuala.

      Eh ce ma intreb eu de fapt este cum se descurca atunci aia care s-au nascut in familie de intelectuali si au facut scoala la cel mai bun liceu din cel mai tare oras(bucuresti?) si erau cei mai buni si mai ambitiosi din clasa?

      00
    • @Alex: Cu varsta n-ai nimerit; avem in jur de 40 amandoi. Norocul nostru e ca n-avem rate si ne descurcam; nu excelent, dar bine. Oricum, sunt cam pesimist in legatura cu pensionarea.
      @alex: Daca aveam norocul cu joburi constante era si mai bine, dar am avut niste intreruperi care n-au tinut doar de mine asa ca nici vechimea nu va fi ok.
      @Michael: Esti norocos, sa stii. Ai prins trenul potrivit, dar asta e viata; unii o duc mai bine, altii o duc modest si altii o duc si mai rau.
      Nu ma plang, asta e viata mea si incerc sa mi-o fac frumoasa din putin. Nu zic ca mi-ar displace un pic mai bine, dar in Oradea chiar nu prea sunt posibilitati (de fapt, nu suntem platiti cum ar trebui).

      00
    • @michael, 1000 euro în 4 zile cu carte de munca, deci aproximativ 4000-6000 euro pe luna? Zi-ne și noua secretul…

      00
    • ^ abi talent

      00
    • @Anda
      Nu! Am platit in avans dar nu am micsorat rata. Pur si simplu mi-a scazut datoria si durata pe care se intinde. La banii aia nu mai platesc rate deloc nici cu, nici fara dobanda. In plus, in primii 5 ani avem dobanda fixa, care, dupa ce a intrat roboru’ in paine, e cam cu vreo 2% mai mica decat cei care merg pe robor, astfel ca incercam ca in acesti 5 ani sa dam cea mai mare parte din datorie inainte ca donada sa se coreleze cu roboru’ si sa faca un „salt inainte”.

      00
    • Dobanda, scuze

      00
    • Da, poate ai dreptate si este vorba de noroc la mijloc.

      @damian: javascript.

      00
    • Pentru @Alex si nu numai, pentru ca am observat ca nu multi inteleg asta. Cand platesti anticipat la un credit, cel mai bine pentru tine este sa scazi ratele, nu sa reduci perioada creditului. Dobanda se calculeaza la sold, deci este aceeasi in oricare varianta dar ce castigi daca reduci ratele este ca ai un rist mai mic de a nu putea plati sau de a intarzia cu plata.

      00
    • @Alex #61
      E laudabil ca doresti sa-i cumperi fetei apartament. Dar nu stiu cat e de benefic pentru copil sa primeasca totul de-a gata, si nici pentru viata voastra la pensie.

      Cunosc bine 2 cazuri unde cumpararea apartamentelor de catre parinti n-a ajutat. Unul in care fata s-a maritat si parintii inca au o atitudine toxica, de control asupra deciziilor ei. In plus asta dauneaza casniciei, sunt tot felul de discutii, una era sa fi muncit impreuna cu sotul si altceva e ca doar unul sa fi primit ceva de la parinti.
      Celalalt caz- fata nu cunoaste prea bine valoarea banului, merge in excursii isi traieste viata, nu are prieten stabil etc.

      00
    • asa e, las-o sa faca videochat sau escort.. sa simta si ea ca e independenta.

      00
  12. Daca depui $100 pe luna timp de 30 de ani cu dobanda de 7% pe an, vei avea $123520 la final. Cu dobanda de 10% pe an, creste la $230000.

    Singura chestie e sa ai de unde scoate asa rata mare si consistenta. Well, AMD creste, Microsoft creste, Tesla…

    00
    • 7%? 10%? Unde? Și comisioanele?

      00
    • 7% nu-ti mai da nici SOV azi.

      00
    • ai vrut sa spui 0.7-1%/an, nu? Restul sunt vise…

      00
    • Poate omul joaca la bursa.

      00
    • Momentan am cumparat actiuni de la AMD, Microsoft, Nvidia si Tesla. Pana acum am avut un randament de 10.8% in 4 luni. Adica 30+% pe an.

      Nu platesc comisioane, in sensul ca am planul Metal de la Revolut ce vine cu tranzactionare fara comisioane in anumite limite, adica nu poti cumpara si vinde de prea multe ori in aceeasi zi (limitat la 3). Dar poti cumpara azi si vinde maine.

      Dezavantajul e ca trebuie mereu sa te uiti cum evolueaza actiunile, daca scad prea mult trebuie sa le vinzi si tu. Daca prinzi un boom cum a fost la Tesla de 48% crestere intr-o luna sau AMD de 59% in 3 luni…

      00
    • @Unu, atunci corect se scrie +/- 10%

      00
    • Exista variante si in afara bursei.

      1. Bondora Go&Grow – 6.75% dobanda la euro, comision la retragere 1 Euro, la ANAF declari tu singur profitul – e 10% pe profit, deci net o sa ai 6.075
      2. CAR-uri. Poti cauta la tine in judet CAR-uri ok – dar exista cel al Ministerulul Educatiei care e national etc sau exista si private – Proconcordia ( aici e 8% dobanda).Dobanda e libera de impozit in aceste cazuri. Dobanda oscicileaza la CAR-uri in functie de cati dintre membri iau imprumut, dar am vazut intervale intre 3 si 11%.
      3. Tituluri de Stat din Ro erau cu 4-5% dobanda.

      00
    • „daca scad prea mult trebuie sa le vinzi si tu” faci cea mai buna combinatie sa stii :))
      Ai auzit cuvintele astea: buy low sell high?

      00
    • daca te prinde urmatorul crah cu banii in bursa, vei trai senzatii interesante.

      00
    • Well, low risk – low gains; high risk – high winnings.

      Una peste alta chiar daca voi pierde banii, macar am incercat sa-mi fac o pensie ~singur~. Plus ca nu toate economiile trebuie investite in actiuni.

      Mai sunt fondurile oferite de banci in diferite unelte nationale si internationale plus ce a mai mentionat lumea.

      00
    • Sunt curios de ce sunt asa de multe minusuri la comentariul cu alte variante de investire a banilor.

      Adica inteleg ca au fost nepopulare comentariile mele despre actiuni (ca riscuri, ca nu toti pot cumpara usor actiuni, etc.), dar ce e rau in oferitul altor optiuni?

      De asemenea vad foarte mult fatalism in comentarii. Chiar asa e vazuta viata, ca ceva rau de unde ti-e imposibil sa te ridici? Si aici vorbim de lume cu venituri de 1000/2000+ euro.

      00
    • Consistenta probabil vine de la engl consistent, in sensul de consecvent? In fine.

      Ca ai nimerit tu acum o perioada de crestere e foarte misto pt tine. Evident, nu o poate tine asa intotdeauna, de aia calculul nu este relevant. Si BTC crestea in iarna 2017 parabolic, si iata.

      Unii zic ca este o bula cum creste bursa acum in State (si cam peste tot), ca este o frenezie pe toti indicii, fomo, etc. Dar stim cu totii ca vin si perioade de corectie, ba chiar este posibil sa o ia la vale masiv. Cine are oaie sa se uite cum i se topesc 1/3 din banii de pensie in cateva luni, de ex?

      Tesla Nu e tocmai cel mai potrivit exemplu, are o perioada buna, ult sapt chiar parabolica, dar de ex daca luai actiuni in vara 2017 erau 380$, apoi in vara asta erau 180…
      Aia cu “bursa creste pe perioade lungi” nu e chiar asa straight-forward. Poti intra si iesi foarte neinspirat, sau ma rog, functie de noroc, ori aici e vorba de pensie, banii AIA, ultimii, etc.
      Uite
      Daca puneai bani pe bursa in 2000, si ieseai la pensie oricand pana in 2012/13 o cam luai in mana, ieseai pe negativ. (Spx
      Sa nu uitam ca inflatie, nici cresterea aia nu e chiar aia, ca dolarul de acum nu e deloc ala din 2000, etc.

      Despre ce s-a mai zis, anume titlurile de stat, 4-5% dar sa nu uitam ca este dobanda la lei.
      Dolarul a crescut vreo 5-6% doar in 2019.

      Are dreptate zoso cand zice ca cel mai ok /handy e imobiliare. Problema (una dintre) e ca e o investitie pe care o poti face in salturi, gen din 40 in 40 de mii.

      00
    • @red cum cumperi actiuni din romanika sa fie pe numele tau. Tesla de ex…

      00
  13. O singura problema am cu articolul:

    La capitolul bani ai iesit complet din realitate. Lucratori la linie, santeristi, soferi, etc.. Daca se pricepeau la facut bani din case, din investitii sau incelegeau ce-i cu bancile poate aveau alta meserie, nu crezi?

    In realitate, ca om absolut normal, tot ce poti face e sa te educi asupra unui fond suplimentar de pensie si sa incerci sa pui bani deoparte, cat poti.. Putin, mult, e ceva in plus la final de drum. Nimeni nu trebuie demonizat ca n-a facut mai mult.

    00
  14. O pensie privata, un consilier financiar care sa-ti zica la inceput ca nu prea vrei sa mori sarac si parca dorm putin mai bine. Teoretic.
    Practic mai vedem ce-o fi pana atunci.

    00
  15. Asta e varianta pentru ‘sarakii’ de noi.

    Acum scrie varianta textului pentru pensionarii de lux.

    00
    • nu, asta e varianta pentru cei din bula noastră, care facem peste 1.000€ pe lună. uită-te prin comentarii, că sunt destui care mor de grija șoferilor și muncitorilor.

    • Asta s-a inteles.

      Eu ma refeream ca or exista si pensionari de lux care te citesc, ii ignori si se supara ca te adresezi numai noua, sarakilor & nu le dai sfaturi de teapa lor. :))

      00
    • @Vali: Fiind atât de mulți pensionari din clasa de jos, cu contribuții la fondul de pensii minime spre nule, crezi tu că, fiind pensionarul care te visezi, vei fi în siguranță în România? Nu-i ca și cum ai fi un bogătaș lipsit de apărare care și-a făcut o vilă într-un sat sărac din Teleorman, eventual și cu mulți suedeji? Una e să fie mai mulți ca tine și alta e să fie mai mulți ca ei. Nu mi se pare prea safe. Poate că în acest articol despre cum te vezi tu la pensie trebuia să spui și că nu te vezi în România, plus că atunci va fi aici plin la maxim de pensionari, la care se mai adaugă și ăștia care ies pe la 40 de ani la pensie.

      00
  16. legat de plictisul si deprimarea la batranete, ideea mea e sa ma apuc de tamplarie si sa-mi construiesc dupa 60 de ani o cabana la munte cu teren de 1000 m si sa-mi fac de lucru prin curte pana mor.
    Bunica’mea asa face si in ziua de azi la tara unde e. Are 86 de ani, e independenta, sta singura, isi face focul singura, da zapada, matura frunzele, face de mancare, uneori sparge lemne. Greu si lent, cum poate si ea dar ii ocupa timpul. De exemplu sparge un brat de lemne in 4 ore, gateste in alte 4 ore dar si-a umplut ziua. Seara e obosita si se uita la TV iar la 22 adoarme probabil mai bine decat o fac eu.
    Unde mai pui ca e mai putin senila decat mine si are „tinere de minte” mai buna decat mine.
    Secretul e sa te tii ocupat. Daca te uiti la Netflix non stop, mori ca Tzopeasca, la 59, de plictisit alaturi de caini.

    00
    • @Pensionarul, e mare lucru să ai 86 de ani și să poți să te miști rezonabil și în plus să nu te fi afectat demența, că asta e boala care face ravagii azi (deja sunt multe cazuri de debut la 50 și ceva de ani).

      00
    • regula de aur: nu va faceti planuri de batranete, nu e niciodata cum va imaginati voi!

      00
  17. Dacă nu știi în ce să investești ia în considerare fondurile index, sau un index ETF pe care -l cumperi ca pe orice acțiune. Am scris mai de mult un articol la cetin pe blog despre asta.

    Merge și cu imobiliarele, dar trebuie mare atenție la ce cumperi.

    00
    • Stii un fond index cu costuri mici ?. Ce stiu eu prin Romania (gen BT index) au costuri mari de administrare ceea ce contravine ideii de fond index.

      00
    • @thundermar: din păcate în România nu cred că găsești vreun fond index care să fie semnificativ mai ieftin decât BT index. Chiar și așa zic că merită pentru că poți investi fără să trebuiască să-ți bați capul în ceva care aduce totuși un randament bun.

      Ce e „greu” cu investițiile în index e să ai disciplina să continui să cumperi (și să nu vinzi!) atunci când indexul mai și scade, la vreo recesiune. Recesiunile trec, indexul își revine, și tu ai cumpărat mai ieftin o perioadă.

      00
    • ETFMatic – 0.5% per an comision si fac ei toate tranzactiile, investesc doar in vreo 6 fonduri de actiuni si 2 de obligatiuni pe care le poti configura cum vrei tu dupa profilul de risc, accepta romani, au asigurare pana pe la 80k eur / investitor (fata de cele romanesti care au pana la 20k daca tin minte bine)

      00
  18. Si daca nu pui nimic deoparte? E obligatoriu? Ai ceva obligatie fata de copil/ii sa le cumperi cata „luna cata stele”?
    Sa strang cureaua pana la 65? Ca sa ce?
    Traiesc momentul, clipa, apoi mai vad..
    Oare nu este o optiune?

    00
    • Traiesc momentul, clipa, apoi mai vad..

      așa zic toți aia care acum umblă ponosiți și regretă.

    • Sigur ca da. Doar să pui deoparte ceva bani de frânghie. Și neapărat săpun că pe asta a ratat-o zoso.

      00
    • Nu stiu daca ai vreo obligatie fata de copii. Eu consider ca am. Si animalele isi ajuta puii pana ce pot sa se descurce singuri. Nu sunt de acord, in schimb, ca acei copii ar avea vreo obligatie fata de parinti (gen sa-i intretina la batranete) indiferent ce au facut acestia pentru ei. A, sa te sune din cand in cand, o vizita de sarbatori sau de ziua ta, ok. Dar incerc tot ce pot ca, atunci cand o sa fiu pensionar, sa nu devin o povara pentru copil. Si asta se poate doar daca ai pus ceva deoparte pana atunci. Chestia cu „apoi mai vad” nu prea functioneaza. Cand ajungi la vazut e mult prea tarziu pentru a mai putea face ceva. Poate doar daca esti in putere si poti munci pana la o varsta mai inaintata.

      00
    • Daca mai apuca sa regrete :D
      Noi nici cu sănătatea nu stam bine și mortalitate e mare
      E un ghici din ce în ce mai mare ca mai apuci pensia

      00
    • în caz că vă întrebați cine-o să mai voteze cu PSD-ul pentru un kil de făină în 2050… I give you exhibit A

      00
    • Or fi ponositi, dar si-au trait viata. 10 ani trec, raportat la 40.
      Nu sunt pentru a sacrifica o viata, ca la 18 ani, ai juniorului sa-i iau un Logan nou. Atat am putut, dar am facut. Mai bine frucrifici ce ai, cum ai, iar 18 ani ii fac frumosi.
      In cazul unor venituri suplimentare, e drept.. se sta la porumb, dar ai deja vreo 2 chestii in chirie si venituri bune pt 2 ani, te gandesti.. iar la dezvoltare.
      Batranetea nu ti o asterni cu companii de asigurari si pensii private. Intrebati contabili, incuiati, ce spun asa 100 E lunar, pusi la saltea, aia e pensia! Nu toti avantam. n burse, iar imobiliarele sunt azi, maine.. poate nu.

      00
  19. referit la faza cu mutatul, trebuie sa ai o camera si pt ala de te-o schimba de pampersi si o sa locuiasca cu tine. spitalul trebuie sa fie aproape, nu sa vii saptamanal de la cuca macaii ca sa-ti iei reteta de pastile de tensiune, chiar daca e aproape trebuie sa aiba si medici buni nu sa mori de la o fisura de sold ca medicul ala n-a vazut nimic pe radiografie, samd. Deci nu ramane decat Bucurestiul. Daca inca ramai in cuplu dar unul e mai damblagit si cu internul care sa doarma cu tine, inseamna automat 3 camere ;)
    Piata trebuie a fie aproape, spitalul, un parc, lidl, etc.

    00
    • Nu trebuie sa fie toate neaparat aproape. La varsta aia miscarea e esentiala. Daca ajungi sa zaci in pat toata ziua, in cel mult un an esti mort. Sau ajungi o leguma vai mama ei. Cunosc pensionari care au inceput sa faca plimbari din ce in ce mai lungi zilnic si le merge bine. Mama, are – n-are treaba, in fiecare zi iese si merge cativa km si se tine bine inca.

      00
    • …aia care mai pot face miscare. vorbim de cazuri si cazuri.

      00
    • Mai conteaza si cat de repede ajunge salvarea la tine. Ca miscare poti sa faci si in cerc, nu trebuie sa te duci deoparte.

      00
  20. Cel mai important aspect din iesitul la pensie este MOMENTUL si LOCUL. Daca iesi la pensie in locul potrivit, s-ar putea sa iti rezolvi o foarte mare pondere din probleme. Momentul de asemenea este foarte important, daca iesi la pensie ca „ai dreptul, limita de varsta” si te retragi din activitate EFECTIV DOAR DIN MOTIVUL ASTA inseamna ca n-ai inteles nimic din viata.
    In Romania nu prea ai unde sa iesi la pensie si sa duci o viata decenta. Exista maxim 2-3 locuri.

    00
  21. Ideea cu veniturile din închirierea de locuinte e investitia cea mai populara în Vest. Dar trebuie facute niste calcule : cât de rentabil e daca nu mai poti tu sa faci tu reparatiile si sa gasesti chiriasii, si trebuie sa platesti pe cineva pentru toate astea ? Cheltuielile astea vor creste în viitor, deja e greu de gasit mesteri si în ziua de azi.
    Ce poti face :
    1. Daca te muti în alta parte, sa nu fie prea departe de locuintele pe care le închiriezi ca sa te poti ocupa de cât mai multe usor cât nu esti prea batrân
    2. Investeste (inclusiv pentru casa familiei, chiar daca nu cumperi altceva pentru investitii) în locuinte cu amplasament bun, daca îti permiti. Exemplu : daca locul tau de munca e în Pipera si locuiesti în Dristor ca acolo ai gasit casa pe care ti-o permiteai când erai junior si aveai venit mai mic, poate ar merita sa te muti în Aviatiei de exemplu. E cartier bun si mult mai aproape de locul de munca (nu e acelasi lucru sa faci 10 minute sau 50 de minute pâna la muncan zi de zi). Sigur ca e mai scump dar în timp valoarea locuintelor acolo va creste mai mult ca în Dristor, si vei gasi mai usor chiriasi cu bani peste 20 de ani.

    Ce ar mai fi de spus : probabil ca si fiscalitatea pe imobiliare va creste în timp. În Franta de exemplu statul a pus taxa de 8% pe fiecare tranzactie imobiliara, daca trebuie sa te muti din cauza job-ului nu le pasa, plateste dijma 8% din pretul casei si închide gura. De asta zic ca pâna si faptul ca statul nu te dijmuieste asa rau când vinzi / cumperi o casa e o oportunitate în România.

    00
  22. E caterincă în Victoria. Au complexul ăla șmecher, Lidl și Carmolimp. Cam atât, dar e caterincă.

    00
  23. Nu imi sta gandul la “aranjat” copiii. Le finantez scola pana la liceu, de acolo n-au decat sa vaneze burse, daca nu devin milionar intre timp. Oricum o sa vrea sau poata ceva diferit de ce imi imaginez eu.

    Ma uit la batranii din jurul meu, si imi dau seama ca ai nevoie, in pragul pensiei, de #1 bani investiti in ceva, care sa produca in continuare, #2 activitate si socializare, de preferinta cu oameni mai tineri (voluntariat?), si #3 locuinta mica, pusa la punct, in oras, etaj mic (pentru ca inevitabil n-o sa te mai poti deplasa usor).

    Am fost norocos ca primul meu job a fost in sistemul bursei, pentru ca nu m-am ferit. Pe mine m-a ajutat sa nu fiu nevoit sa ma imprumut, dar sunt la al treilea ciclu de reacumulat capitalul, dupa upgrade-uri de locuinta. M-a ajutat si sa ma disciplinez si sa imi cunosc comportamentul. Din punctul meu de vedere, investitia timpurie in bursa, pe langa cea in “resursa umana” e cam singurul mod de a scapa de saracie daca n-ai parinti bogati la 30 de ani. Pentru incepatori, strategia cea mai buna e sa acumuleze pe masura ce se aduna profit din urma (sa nu riste capitalul), sa investeasca pe termen foarte lung (pe termen scurt sunt altii mai destepti si trebuie sa urmaresti) si in fonduri (e.g. QQQ, XLK), nu neaparat actiuni individuale. Fiindca am avut experienta, m-am dus pe actiuni individuale, dar tot nu am reusit sa “bat” piata in fiecare an. Asa ca de anul asta imi urmez propriul sfat (si mai casc ochii, adica mai reduc riscul la prea multa euforie).

    00
  24. Eu am pilonul 3, cotizez deja de 8 ani. La pensionare iau cascavul.

    00
  25. Pensia e a doua oara in viata cand oamenii dau piept cu realitatea, prima oara e cand isi cumpara casa.
    1. Nu sunt de acord cu ideea de mutat intr-un satuc, prefer confortul unui oras unde ai acces la doctori, sport, magazine si cel mai important ai toate relatiile sociale, oameni pe care i-ai cunoscut in viata.
    2. E timpul sa vezi realitatea, ca esti prea gras, muncesti prea putin, fumezi prea mult, nu castigi destul etc. Modul de viata e important si la tinerete insa se simte in special la batranete, lipsa miscarii si a sportului, a unei diete sanatoase sau a socializarii.
    3. Partenerul – la fel, un partener e bun sau naspa si la 30 de ani, nu trebuie sa ajungi la 60 ca sa vezi ca nu poti trai cu el.
    4. Bani. Calculele sunt simple insa nimeni nu vrea sa se gandeasca la asa ceva. Ai nevoie de un anumit venit, sursele sunt pensie plus venit suplimentar, vrei sa ai X venit la pensie, pensia de stat estimata e Y si tu trebuie sa faci rost de diferenta.
    Grosso modo se spune ca ar trebui sa ai bani pentru 20 de ani de pensie, exact calculul din articol si pare aproape imposibil insa daca incepi de tanar si pui deoparte o suma constanta atunci dobanda acumulata face minuni in timp. De preferat sa pui 10% din castigul lunar intr-un cont de economii gen index, cu o dobanda anuala in jur de 6% si banii se inmultesc incet, e o modalitate pentru care nu trebuie sa inveti sau sa stii nimic.
    Imobiliare? Trebuie sa inveti, sa intelegi exact numerele si sa fii realist, in Romania cred ca randamentul real e pe la 4%, daca iei apartamentul, il renovezi si apoi inchiriezi si gasesti o oferta buna (poate dura 1-2 ani) atunci posibil sa ajungi pe la 6-7%. Imobiliarele dau senzatia de stabilitate, e ceva palpabil si e mai usor sa investesti in ceva ce vezi decat o hartie (fond de investitii) insa nu sunt chiar asa pasive, cred ca un fond index genereaza un venit mai pasiv. Oricum, investitiile trebuie diversificate, nu totul intr-un loc.

    00
    • Nu trebuie subestimat nici timpul necesar pentru a te ocupa de ce ai de închiriat, plus ca de multe ori se întâmpla sa ai o problema urgenta de rezolvat pentru chiriasi când ti-e lumea mai draga (de Craciun sau când esti plecat din oras …).

      00
  26. Eu am cumpărat o garsoniera, deocamdată îmi aduce 200 euro lunar, am 32 de ani iar pana la pensie sper sa mai iau una și asta e… Dacă de la stat nu mai iau nimic, sper sa mă întrețin din 400-500 de euro sau cât o fi chiria peste 30 de ani.

    00
  27. Cred ca articolul din stirile zilei te a pus pe ganduri. Oricum nu e prima data cand abordezi tema. Dar daca te gandesti ca ne vom pensiona la 70, nu a trecut nici 1/2 din perioada activa.

    00
  28. „dar nu citiți blogul ăsta pentru fluturași”

    Păi tu îi lași să posteze.

    00
  29. Suntem in stadiu in care nu suntem in stare nici sa facem economii multi dintre noi. Stai sa vezi cand vine cineva si va zice adevarul: inflatia va omoara toate calculele. Stati putin si ganditi-va la metode de a investi banii respectivi (actiuni/imobiliare etc). Nu va mai cacati pe voi, informatii sunt peste tot, chestia asta cu nu ma pricep e o gluma proasta: din acesti motiv exista index funds de exemplu, sa nu stai sa citesti si sa-ti alegi tu actiunile daca nu te pricepi. PS: INFLATIA VA OMOARA ECONOMIILE pe termen lung (10-15 ani)-> Actionati.

    00
  30. Toata lumea ia in calcul doar pensiile private,imobiliare,pus bani deoparte,investitii la bursa…ca sa aiba bani dupa 65 de ani.Nimeni nu ia in calcul solutia foarte populara din USA-deschiderea unei afaceri in anii in care esti bun de munca.La virsta pensiei(desi aproape ca nu exista asa ceva cind ai propriul business) e foarte posibil ca mica ta afacere sa fie indeajuns de decenta ca sa-ti asigure (mult) mai mult decit aia 500 euro pe luna.Si te tine si in priza,fizic si mental.Si iti ofera si asigurare de sanatate privata(deductibila).Si nu trebuie sa te muti la garsoniera pentru asta.Te misti mai greu?No problem,ai citiva angajati si un manager ,nu trebuie sa vii la munca in fiecare zi.Orice “ small business” iti poate asigura toate astea-o patiserie,cofetarie,bacanie,atelier de confectii metalice sau timplarie,mic atelier auto,o mica spalatorie,etc.Singura conditie e sa pui afacerea asta pe picioare cit esti,inca,bun de munca si s-o tii “ low profile”(fara planuri de extindere si investitii costisitoare),concentrindu-te pe calitatea serviciilor pentru a-ti pastra clientela de proximitate.E atit de simplu,asta e “ planul de pensie” a majoritatii americanilor,acolo nu prea vezi pensie la batrinete(doar un infim check de la Social Security care nu-ti ajunge nici de mincare).Si se rezolva si problema expusa mai sus,aia cu “ ajutatul copiilor in viata”-vrea ajutor si bani,no problem,vine si munceste la pravalie(ca tot zicem ca ai nevoie de-un manager),iar cind crapi,ramine cu business-ul…a win-win situation.In fond,in toata lumea(inclusiv in tarile lumii a 3-a),mica afacere de familie tine loc de pensie,fara sa depinzi de stat sau investitii financiare riscante….asa ar trebui sa fie si-n Romania-singura problema e ca romanul n-are spirit antreprenorial sau considera sub demnitatea lui sa aiba un business marint si modest in loc sa slugareasca,pe bani mai multi,la o multinationala in care are “ vizibilitate si expunere”…la articolul asta se potriveste cel mai bine proverbul “ fiecare doarme exact asa cum isi asterne”…

    00
    • Faza e ca trebuie si ca mica asta afacere sa reuseasca, sunt mult mai multi care încearca sa lanseze o afacere decât cei carora le si reuseste. Prin reusit înteleg sa câstigi cel putin la fel decât daca ai ramâne salariat, pe termen lung, si fara se muncesti de-ti sar capacele de ajungi sa divortezi.
      Probabilitatea de a reusi cu afacerea depinde si de tara în care te afli (legislatie business friendly, coruptie, crestere economica), probabil ca în SUA probabiliatea de reusita e mai mare ca în România sau în EU în general.

      00
    • Amin!

      00
  31. Referitor la chestia cu funia, ar fi de bun simt sa iei si cativa ciocoi dupa tine…

    00
  32. De ce nu spune nimeni ca-n mai mult de jumatate de glob(Africa,Anerica centrala si de sud,tarile ex-URSS din Asia Centrala,India,China si trei sferturi din Asia de SE) nici macar nu exista notiunea de “ pensie” sau e ceva foarte relativ?Aia cum traiesc dupa 65 de ani?Va las pe voi sa ghiciti..Hint-muncesc pina mor…

    00
    • Și totuși se poate. Numai la noi și la alte țări cu pensii nu se poate deși se vede clar că nu mai este de unde, nu mai sunt bani, ei nu și nu.

      00
  33. E un post foarte dens, in sensul de cu prea multe lucruri de contrazis, si cum eu am pareri despre orice, deja am obosit inainte sa comentez.
    Oricum
    Cand eram mic aveam colege de generala care sustineau ca ele decat sa imbatraneasca, se sinucid pe la 25, hai cel mult 27. E misto sa aflu ca nu s-au schimbat multe lucruri de atunci

    00
  34. Domnule Petcu, suntem o lume de jeguri și lepre care teimpiedicam sa trăiești, şofezi etc la standardele dumitale. Givăuei frânghie pentru noi, toți ăștia. Toporul pastraza-l domnia Ta.

    00
  35. Ca să spulber unora mitul dobânzii bancare, la o simulare (nu spun banca, nu contează, la toate e la fel): prima depunere 2000 RON, urmate de 35 luni cu 300 RON/lună, la sfârșit ai … drum roll … 12605 RON.

    Dacă îi pui la saltea, ai 12500 RON.

    105 RON dobândă în trei fuc#ing ani! Sau în monedă nwradu, cam 3 burgeri premium.

    00
  36. Pensie de la statul roman? Peste 30 de ani? Sincer, nu imi fac sperante ca statul o sa-mi dea vreo pensie in viata asta. Poate sunt eu pesimist…

    00
  37. Noi economisim cam 500-700 euro/luna intr-un cont, pentru zile negre. Problema e ca e cam greu sa si ramana acolo.

    Ma cacai de 2 ani sa-mi fac o pensie privata dar nu prea ma pricep sa analizez oferte.

    Recomanda cineva un „furnizor” OK de pensii private? Un review eventual.
    Exista un tutorial pentru cumparat actiuni Tesla etc.?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile