Povestea corupţiei

Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”. Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii.

„Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”.

Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”.

Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”.

Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă.

Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut.

Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”.

Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”.

Stolnicul – repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.
Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: „Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.

Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.

Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

(de aici)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

 1. Superb!

  00
 2. Am primit-o si eu pe mail, de dimineata. Foarte adevarata.

  00
 3. buna povestea.

  00
 4. Mda….adevarat si deprimant! Si nu putea stapanul cetatii sa-si miste fundul pana jos, sa vada el care e treba si sa-si cumpere singurel merele?! Nuuuu….stapan->primul sfetnic->paharnic->stolnic->primul strajer->strajer din subordine!

  00
 5. prea stufos aparatul bugetar al stapanului

  00
 6. Eu vreau sa ma fac strajer cand o sa cresc mare!

  00
 7. Cetatea Romania. Stapanitorul cetatii…chelu’. Concluzia e ca mai bine te duci singur sa-ti iei mere :))

  00
 8. extraordinar :)

  00
 9. Si iata cum strajerul cel mai mic a castigat cel mai mult: 1 galben ca restul + o jumate de caruta de mere…

  00
 10. morala e asta: seful local e un bou ca nu-si verifica oamenii. da’ poate-l impusca de halloween :)

  00
 11. Heh, povesti! Asa ceva nu se intampla in realitate pe taramurile acestei relicve de cetati, Romania.

  00
 12. NOU
  #12

  :)))))))) foarte smechera povestirea .. pe cat de smechera pe atat de adevarata

  00
 13. NOU
  #13

  Daca traia pe atunci Nutu Camataru nu vedea stapanul cetatii nici un mar

  00
 14. faina povestea. o fi si cazul lui Basescu, recte Boc?

  00
 15. deci it’a a win-win situation :) Da’ sa nu se scumpeasca berea !!!

  00
 16. In realitate e si mai de rahat. Stapanul cetatii are la dispozitie Servicii Secrete, care trebuie sa-l tina in realitate, sa afle adevarurile.
  Dar ghici! Aia de la Servicii sunt foarte preocupati sa se aiba bine si cu primul sfetnic, si cu paharnicul, si cu stolnicul, si cu primul strajer, ca cine stie…
  Si in plus, in definitiv si la urma urmei nici pe stapanul cetatii nu il intereseaza chiar asa de tare adevarul, mai ales daca doare.
  Si uite asa scrie Zoso, sulimea comenteaza si apoi voteaza.

  00
 17. Capitalism FTW!!!

  00
 18. genial

  00
 19. Frumos, capitalism feudal, baietii destepti si-ar gasi loc in orice epoca, orice imprejurare! Eu as face materie obligatorie in liceu, „Stiinta combinatiei”! Daca tot fug elevii de scoala macar sa aiba un motiv intemeiat sa se intoarca!

  00
 20. Capitalism all the way. Si asa se omoara o tara! Din pacate.

  00
 21. cred ca povestea era asa: regele se trezeste dimineata, il aude pe ala cu merele si spune: ia uite al dracu’ asta vinde mere aici fara sa cotizeze. Il cheama pe taran la el si il intreaba: jupane, esti din partidul meu? Daca nu, cum de vinzi mere in piata mea? Daca e din partidul imparatului, il intreaba cat % din vanzari cotizeaza la partid. E mai aproape de realitatea din RO ;)

  00
 22. In realitate, „stapanitorul cetatii” este contribuabilul. Totul e cu susul in jos. Dupa ce da 5 galbeni, se alege cu mere otravite, confiscate. Din banii lui se alege praful…ca la capatul firului este unul si smecher si fortos cat sa ia caruta cu mere, cu o autoritate data de mine (stapanitorul cetatii) prin vot. Numai ca la sfarsit, el gandeste, „astia imi iau tot si imi dau si mere stricate” R:”greva generala” sau „ma car” :)

  00
 23. Acum intelegeti de ce-si face Basescu singur cumparaturile la supermarket ?

  00
 24. NOU
  #24

  Frumos, cu talc. :) Ca pe vremea lu’ Ceasca adica.

  00
 25. NOU
  #25

  Vezi! Doar in povesti sunt baieti destepti. Fireste!

  00
 26. A picat manusa: TariceaNU si Geo ANA sunt de vina :)))

  00
 27. Da de ce mere?

  Prunele, prunele, cat costa prunele ?

  00
 28. Originalul : http://raduprisacaru.blogspot.com/2017/06/dedicatie-speciala-lui-basescu.html ?

  (Posibil sa fi gasit un alt mare om care nu da sursa..)

  00
 29. Asa a fost in toate epocile si in toate guvernele ( FSN, PSD, CDR, PSD, PDL, si cele ce vor urma ) nu ne mai mira nimic.
  Numai ca in RO stapanul cetatii a urat targovetilor ” Sa traiti bine! „, dupa care s-a razgandit si le-a luat si banii pe taxe de piata si livezile cu mere …
  Pentru ca trebuie sa se supuna si sa execute comenzile mai marilor colonialisti din vest, stapanul cetatii RO mai are de luat cateva milioane de vieti in iarna asta. Ca de nu, unde-i stau picioarele ii va sta si capul ( sau va cadea avionul ) !…
  Asa ca, ATENTIE targoveti, ” vi se pregateste ceva !… „

  00
 30. Foarte adevarata povestea. :) Am primit-o si eu ieri pe doua grupuri de discutii diferite…. Pe unul dintre ele se mentiona ca a fost spusa si la radio intr-o dimineata.

  00
 31. Frumoasa poveste. Mai trebuie subliniat faptul ca probabil negustorul (investitorul) nu se va mai intoarce in acea cetate, iar stapanitorul nu va mai avea de unde sa guste pe viitor acele mere gustoare.

  Mai putin metaforic despre coruptie : aici

  00
 32. Foarte tare si adevarata povestea. Vad ca sa raspandit rapid, deja e al 4-lea site/blog unde o vad.

  00
 33. intelept spus

  00
 34. hm, de o.ro n-au zis nimic, nu s-au prins

  00
 35. NOU
  #35

  Mai baieti cucuieti…asta e foarte adevarat dar pe vremea planurilor cincinale…chiar asa se intampla intr-o societate marxist-leninista…
  Pentru a fi valabil asa ceva in vremurile noastre..trebuie adaugat un mic amananunt… fiecare stie de parandaratul celuilalt…lantul trofic al coruptiei se face cu stiinta in toate sensurile…Iar „zeul” stie perfect ca sfintii baga mana pana la cot…
  :)

  Andrei

  00
 36. mai marele in czul acesta era sau sau prost sau naiv
  dar ce te faci cand mai marele este cel mai mare hot si corupt ?

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Ce mai citesc alții

toyota rav 4 2023 scartait in mers