Cum poți salva România în câțiva pași simpli

În primul rând, sfatul meu călduros e să pleci naibii într-o țară civilizată, în care să poți ieși zilnic din casă fără să fii furat la tot pasul, de toată lumea. Dar, dacă nu vrei să asculți acest sfat și insiști să rămâi în România și să lupți pentru ea, măcar ascultă de următoarele.

1. Renunță la ideea că strada rezolvă totul

Știu, politica îți pute, dar ține minte că democrația e un joc de putere care se apără în stradă dar se câștigă în Parlament. Dacă ți-e greu să pricepi ce am scris, mai citește o dată: joc, putere, apără, câștigă. Acum ai priceput?

Democrația e un joc de putere, iar ca să îl poți câștiga, trebuie să reușești să impui celorlalți ideile tale. Știu, sună nașpa, dar asta e realitatea. Uită-te cât de ușor ne fac ăștia în Parlament. De ce? Pentru că reprezentanții tăi de acolo sunt prea puțini (și prea proști) ca să îi împiedice.

Când ieși în stradă, joci doar în apărare. Dacă vrei să ataci, atunci fă bine și du lupta în Parlament. Altfel vei pierde, pentru că strada e cea mai de jos formă a democrației.

2. Votează

Votul este esențial. Nu votezi, pur și simplu nu ești reprezentat de nimeni. Pa și pusi, ura și la gară. Dacă vrei democrație, dar nu votezi, ești idiot, amice.

3. Intră în politică

Stai, nu închide fereastra, că nu scapi așa ușor.

Dacă ești de părere că un anume partid politic îți reprezintă punctele de vedere, atunci du-te și înscrie-te în el. Acum. Fii activ acolo, pentru ca punctele tale de vedere să fie ascultate de lideri și reflectate în Parlament.

Știu, oferta actuală e groaznică, dar închipuie-ți cum ar fi ca, într-o singură lună, un partid mic precum USR să ajungă la 300.000 de membri cotizanți? Ce semnal uriaș ar transmite asta?

Știu, din nou, în USR sunt Neicușor Dan și gorila aia de Goțiu, precum și alte moace la fel de triste, dar e plin de membri bine intenționați și mai ales nepenali. Ai apuca pe o scurtătură și ai ajunge mult mai rapid să-ți impui punctele de vedere într-o structură deja existentă, decât să creezi una. Mai ales dacă vii cu un grup mare de prieteni.

Dacă ești de părere că toate partidele actuale o sug, atunci adună-te cu prietenii și faceți un partid nou. Săptămânile astea, nu la vară! Sau atașează-te uneia dintre inițiativele de formare a unui partid nou. O observație aici: veți pierde timp foarte prețios pentru a reinventa roata și veți sfârși prin a fi înglobați, cel mai probabil, de unul dintre partidele mai vechi și mai mari. În cel mai rău caz, veți dispărea în neant, așa cum se întâmplă cu 90% dintre partidele de buzunar. Dar e și asta o cale.

Oricum ar fi, implică-te în politică. Este esențial să înțelegi că, dacă nu vei face acest pas, îl vor face în continuare secretarele, soțiile, nepoții, cumnații și toți combinatorii fără scrupule. Iar dacă tot nu înțelegi, atunci emigrează. Măcar acolo nu-ți va păsa de țara aia într-atât, încât să te bagi în politică.

4. Perseverează

Uită de 2017. Uită de 2018. Acești doi ani sunt anii PSD-ALDE, anii bandiților și hoților. Folosește acești doi ani pentru a pregăti o rezistență pe toate fronturile, alături de un partid nou sau crescut foarte mult.

Europarlamentarele din 2019 vor fi primul test pentru generația ta. Alegerile locale din 2020, al doilea. Cele parlamentare, tot din 2020, al treilea, și cel mai important.

Esența e să reușești să convingi cât mai mulți dintre prietenii tăi să ți se alăture și să facă același lucru cu prietenii lor. Protestează dacă e nevoie, dar mai ales ajută la construirea unor structuri politice capabile să facă din România o țară ca afară.

5. Coboară de pe baricadă, între oameni

E esențial să ieși din bula în care te afli. România adevărată e la țară și în orașele de provincie, în cartierele sărace. România adevărată votează cu hoții pentru că îi este teamă de viitor. România adevărată e majoritară, iar majoritatea în democrație înseamnă totul.

Alege-ți o comună în care să mergi, poate la bunici, și în care să poți să te cunoști cu oamenii. Vorbește cu ei. Ascultă-i. Bea un pahar de tărie cu ei. Învață să vorbești pe limba lor. Când și dacă vei candida în zonă, nu o să fii un necunoscut.

Nu suporți babele din jurul tău? Vorbește cu ele. Du-le un ceai cald sau o prăjitură. Fă-le cumpărăturile. Fă punți de legătură, fără a vorbi de politică, dar e absolut esențial să te știe de om bun și cinstit. Automat vei putea comunica mai lesne idei pentru viitorul tău, fără a te arunca pe baricade. Două babe și un moș dacă vei convinge în anii ăștia să nu mai voteze cu hoții, și impactul va fi imens. 300.000 de oameni pot convinge un milion, iar asta poate schimba complet modul în care e guvernată țara!

6. Comportă-te ca și când ai fi într-o țară ca afară

Nu mai fura. Nu-i mai dușmăni pe ceilalți. Nu-i mai invidia. Ajută un ONG. Ajută două ONG-uri. Ajută trei ONG-uri. Nu mai fura. Nu mai arunca gunoaie pe stradă. Dă zăpada. Repară-ți gardul. Strânge rahații câinelui tău. Nu mai fura. Lasă lumea să iasă din autobuz/metrou, nu mai da iama. Nu mai lăsa mașina pe avarii. Stai pe dreapta pe scări la metrou. Cere-ți scuze. Nu mai fura. Sterilizează-ți animalul. Adoptă unul, nu cumpăra unul de la magazin. Renovează-ți casa. Reciclează. Nu mai sta peste program. Nu mai fura. Nu mai claxona ca apucatul. Nu te mai enerva degeaba. Nu te mai plânge. Nu te mai resemna. Nu te mai împinge la coadă în ceafa altuia. Nu mai fura.

7. Zâmbește

Nu, serios, învață să zâmbești. România e o țară tristă, în care poți auzi cum scrâșnesc dinții pe stradă. Zâmbește-le celor dragi. Zâmbește-le vecinilor. Zâmbește vânzătoarei de la magazin. Colegilor. Ieși un pic din balamucul ăsta și intră naibii în normalitate.

Avem trei ani grei în față. Dacă tot nu vrei să pleci din România, măcar nu-i irosi. Nu-i lăsa să câștige războiul, chiar dacă au câștigat, momentan, lupta.

Succes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

    • Las asta aici, ca e mai vizibil: Cum ar fi sa intre 300k in PSD ? direct pe atac ;)

      00
    • Minunat! Chiar zilele trecute ma gandeam sa ma inscriu in usr, exact pe rationamentul din articol. Stam si boscorodim din afara ca Nicusor Dan se balbaie, ca nu avem cu cine sa ii inlocuim pe actualii guvernanti, ca toti sunt hoti sau incapabili, etc. Dar nimeni nu actioneaza. Nu se inscrie nimeni in nici un partid pe principiul k nu intentioneaza sa candideze la vreo functie sau sa faca politica. Pai si atunci de la cine asteptam sa se produca o schimbare? Sa vina niste extraterestri sa populeze un partid, poate? Sau sa devenim colonie Americana? Nu inteleg de ce spunem ca nu avem cu cine si asta ne ajuta sa dormim mai linistiti? De la cine asteptam schimbare? De la cei in care nu mai avem incredere? De la cineva din exteriorul nostru, clar! Pe buneee??? Pai nu e nimeni in exterior. Sunt oartidele de hoti si usr in care incepem usurel sa dam cu judecata ca deh, Nicusoe Dan nu are discurs. Las ca aU Fragnea, Tariceanu. Mult discurs si imagine….
      Nu mai bine ne unim prin afiliere la partid? Noi, oamenii din piata! Actionam fiecare cu specializarea noastra, chiar nu trebuie sa candidam vreodata, ci doar sa fim echipa de suport si buni oameni si buni soli de promovare la 2 babe si un mos. Atat!

      00
    • Sau nu. Mai e o varianta. Daca insisti sa ramai in Romania, o alta solutie este sa le ascunzi guvernantilor ciolanul. PSD a ajuns la putere promitand ca ia banii tai munciti cinstit si da o parte celor care ii voteza, iar pe restul ii fura cu nerusinare, cate 199.999 o data.
      Vreti sa platiti cu munca voastra pentru ideile lor? Alternativa ideala este greva fiscala. Chiar daca pentru multi nu este o optiune, tot puteti sa faceti ceva in privinta asta. Prima sursa de venit a statului este TVA-ul. Este usor sa eviti cumparaturile fiscalizate macar un an. Urmatoarea sursa sunt taxele pe salarii. Multi nu-si permit sa fie platiti la negru, dar se poate negocia marirea numarului de zile libere in loc de salariu. Elegant si foarte sanatos.
      Pentru cine-si permite – greva fiscala. Scaderea veniturile bugetare cu doar 10-15% va da peste cap toate planurile PSD. In definiti, ca sa poata fura trebuie mai intai sa plateasca tot ce au promis.

      00
  1. Dar în primul rand dacă ai sub 30 ani pleacă. Canada , Australia, Noua Zeelanda.
    Eu asa as face dar sunt deja prea bătrân sa o iau de la capăt. Sau poate nu.

    00
    • Plecați bă unde vreți ! Nu e prima data când văd un astfel de comentariu și ma enervează maxim. Majoritatea care Spune-ți asta sunteți complexați , frustrați sau ați fost o săptămâna in alta țara și gata .. vezi doamne ce sfinti sunt aia, au și aia corupții lor, criminali , alcoolici și așa mai departe…. nu suntem chiar ultimii.

      00
    • daca esti prea batran, nu te du on canada, mergi la bulgari

      daca si bulgaria e prea departe pt tine, mergi la vaslui.

      vasluiul e cu totul altceva si acolo iti poti construi o alta viata indiferent de cati ani ai

      00
    • Când o să vă dați jos de pe valul de entuziasm stârnit de proteste o sa regăsiți aceeași oameni insensibili, grăbiți peste măsură, lacomi pana la răutate, semidocți atoatestiutori, invidioși pana la ura viscerala, bagaciosi pana la enervare, ucigași ai caprei vecinului.
      Taranul mioritic ancestral dispare greu și de aia exista în lume societăți mult mai ofertante pentru dezvoltarea personală decât cea românească.
      Dacă voi avea un copil va avea ca limba materna limba engleza chiar dacă îl voi creste în România.

      00
    • Canada? Ce ai frate, sti ce ierni sunt acolo? :) ))

      00
    • da, călduroase față de brașov :D

    • Ioane daca vrei vino in UK.. info@haus360.com

      00
    • Am dat like, dar nu e soluția salvatoare! Să plece ei. ..Să rămână oamenii buni și iubitori de țară!

      00
  2. Timp de 10 ani nu cred ca vom vedea mari schimbari, trebuie sa dispara ultima generatie crescuta in comunism ca sa ne putem schimba ca societate. Trebuie suflu nou, oameni mai aerisiti la minte care sigur se vor impune. Desigur mai sunt si uscaturi, dar se curata singuri, gen Ponta sau pititpoancele din parlament ca are tata pile. Parerea mea. Pana atunci, te poti bucura de viata alaturi de cei dragi. Oricum total de acord cu ideile din articol.

    00
    • Cam la fel gandesc si eu, astia de se dau jos din copac tot apucaturile celor vechi le au. Printre pensionarii aia fara dinti mai sunt si unii mai tineri care nu stiu decat ce au vazut la aia batrani.

      00
    • Din ’90 încoace tot aud fraze din astea: timp de x ani, nu se va…
      De fapt ăia sunt anii de care ai tu nevoie ca să devii un om civilizat. Să ne schimbăm, dar nu acum, peste 10 ani. Așa e când te-ai obișnuit în morcilă, și nu ai chef să respecți reguli.

      00
    • Ca sa schimbi clasa politica peste 10 ani trebuie sa ai și cu cine….. Marea maroritate pe care i-a dus capul sau au avut ajutor/complici/pile au început o afacere sau au plecat în afara tarii, restul se mulțumesc cu un salariu bunicel prin multinaționale și ultima categorie a celor care nu gândesc deloc, tineri de prin sate/comune, ar mai fi o categorie importanta care lucrează la sta, acolo e bine de tot, deci de ce sa schimbe ei ceva?! Cam asa vad eu realitatea actuala

      00
  3. In concluzie nu viata e nasoala, nu bei tu suficient! :P

    00
  4. Am incetat sa citesc dupa „să pleci naibii într-o țară civilizată, în care să poți ieși zilnic din casă fără să fii furat la tot pasul”. Daca ai putea exemplifica o astfel de tara, care sa nu fie dupa unul din cercurile polare, ti-as fi recunoscator. Merci!

    00
    • Io locuiesc acolo! :D

      00
    • NOU
      #20

      @vlad, tu esti unul din cazurile pesimiste fara scapare, dar am cunoscut si romani care au plecat in state si zic „si aici sunt furat la tot pasul, dar parca tot e mai bine ca in Romania”; asa ca nu te teme, fa pasul, se poate si altfel.

      00
    • Germania, mai jos de cercul polar, clima mai blanda ca la noi. Nu esti furat la tot pasul, macar nu pe fata, sau macar iti zambesc cand te fura. Sau macar poti sa te aperi. Aici am castigat un proces fara sa am pile sau sa vorbesc fluent limba.

      00
    • Olanda.
      Ziceam si pe blogul tatarului, nu-i vremea cine stie ce, limba e cam scarboasa dar nu imposibila (am inceput sa o inteleg dupa un an). Dar macar nu te simti furat la orice pas.
      Iar legat de infrastructura, fii atent la poza asta data de Radu. Cu verde sunt autostrazile. Uita-te la Olanda
      https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2017/01/autostrazi_europa.jpg

      00
    • @C: da, e cam nasol ca ploua mai mult, dar pe de alta parte nu am mai deszapezit sau pornit un aer conditionat de cativa ani.

      00
    • Nu stiu daca toata Germania, dar sudul e locul ideal unde poti invata sa traiesti relaxat.

      00
    • Da, Noua Zeelanda. Este cea mai putin corupta tara din lume impreuna cu Danemarca! https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016

      00
    • NOU
      #26

      Am studiat in Olanda, in Leeuwarden. In prima saptamana de facultate mi-am pierdut portofelul de monede (cam 20€). Mi-a fost returnat si am fost intrebat de ce nu am o hartie cu adresa ca sa mi-l trimita direct acasa. Dimineata cand plecam spre facultate oamenii imi zambeau si ma salutau fara motiv.

      Am locuit in Thailanda (Bangkok), Indonesia (Bali), SUA (Jersey) si China (Beijing). Guvernele or fi corupte, dar oamenii sunt foarte prietenosi. In acest articol imi place partea in care autorul sugereaza sa nu mai furam, sa ne smiorcaim, sa fim mai pozitivi..

      00
  5. M-apucă plânsul.

    00
  6. Europarlamentare? O să mai fim în UE?

    00
    • Majoritatea partidelor din ultimii 27 de ani au fost pro UE si pro Nato, ca altii au bagat sau au vrut sa bage mai mult botul la miere e alta poveste.

      00
    • O sa mai fim in UE daca cerem asta în strada sau daca emigrăm intr-o tara UE.
      La noi, slabiceanu denunta acordul MCV, iar PSD constrieste bugetul ignorand ca trebuie sa cotizam la bugetul UE. Li se rupe maxim de majoritatea partidelor din ultimii ţâşpe ani.

      00
    • O alta parere nepopulara:

      Daca nu ai muncit cu acte legale in ultimii 4 ani o perioada legata de minim 6 luni, nefiind o persoana cu dizabilitati sau ai fost asistat social, nu ai dreptul sa votezi.

      De ce plm o persoana intretinuta de stat, dar buna de munca, trebuia sa decida pentru altii?

      00
  7. Eu am o idee, nu stiu cat e de buna dar cred ca ar merita o dezbatere:
    Cum ar fi daca nu ar avea voie sa voteze decat cei care au cel putin 12 clase?
    Sunt de parere ca pentru a fi cat mai putin manipulabil sau influentabil trebuie sa ai macar atatea clase.

    00
    • de ce doar 12 clase? de ce să ne oprim aici?

      (vezi cât de periculoasă și stupidă e ideea?)

    • Costele, așa-i că nu te-ai prins?

      00
    • Mi se pare de bun simt ca macar atatea clase sa ai. Ca idee si daca ridici pragul dai peste cei cu diplome gen spiru (no ofence). Nu e chiar asa de greu sa obtii o diploma de licenta in Romania.
      Am zis 12 clase ca de bine de rau ar fi un nivel minim de educatie pe respectivul votant.

      00
    • Nu m-aș baza pe numărul de clase. Poate eventual o întrebare de tipu celor „anti bot”: 1+1, Este Pamântul plat?, In ce județ locuiești?

      00
    • In loc de minusuri si plusuri as prefera niste contra argumente.
      Am si mentionat cuvantul „dezbatere”.

      00
    • Pentru ca in 50 de ani, aia care nu sunt fiul/fata lu’ tati, o sa ramana toti repetenti in clasa 11.

      00
    • @costel, ideea e buna, argumentatia e profund gresita (sub 12 clase sunt prosti si voteaza cu psd, peste 12 clase sunt clienti de spiru si voteaza psd).

      inventeaza un prag independent si rezonabil care sa acopere totusi o majoritate a popendulatiei si impune-l pe ala. ce voteaza, voteaza.

      00
    • Costel, daca eu am terminat liceul tehnologic „N. Labis”din Cucuietii de Padure cele 12 clase cu media generala 5,67 dar n-am luat BAC-ul, m-as califica?

      00
    • @Irinel: si io care citisem „case” in loc de „clase”…

      00
    • „Sunt de parere ca pentru a fi cat mai putin manipulabil sau influentabil trebuie sa ai macar atatea clase.”
      Pe dracu. Bunica are facultate si crede ca Dragnea e cel mai bun politician roman.

      00
    • Cand incepeam sa inteleg cat de cat cum functioneaza politica mi-am pus si eu problema asta.
      De ce sunt lasati toti oamenii sa voteze?
      Si mai ales, de ce votul unuia cu master valoreaza la fel ca al unuia cu 4 clase? De ce nu exista un fel de pondere? Cel cu phd sa aiba 4 voturi, master 3, bachelors 2 iar pulimea 1.
      Apoi, dupa ce am inceput sa inteleg mai bine mi-am dat seama cat de periculoasa e metoda asta

      00
    • @zoso Adevarul e ca nu e doar periculoasa dar si infioratoare pentru cel putin 60% din popendulatia cu drept de vot care a lipsit la ultimele alegeri parlamantare. Iti dai seama ce soc pe capul lor sa afle ca s-ar putea ca de acum incolo sa nu mai aiba drept de vot desi ei nu au fost niciodata la vot. Periculos iti spun, sa afli ca nu te califici pentru cetatenia propriei tari din cauza ca nu ai fost in stare sa treci un test de limba B1, un test grila de istorie si unul de functionare a statului de drept cu intrebari gen ce rol are parlamentul, ce rol are opozitia, in cate regiuni e impartita romania, cand a fost fondat statul roman, cine a adus minerii in Bucuresti sau intrebari de-astea „periculoase”. Foarte stupida ideea.

      00
    • NOU
      #46

      Cum ar fi daca ar vota doar cei ce contribuie la bugetul de stat?

      00
    • asta e o idee bună :)

    • NOU
      #48

      sau sa fie cotate judetele in raport de contributia la PIB. votul a 100 de teleormaneni sa valoreze cat a unui bucurestean de exemplu. adica cei care nu contribuie ci trebuie ajutati sa aiba v aloarea 0,5, cei care sunt „pe 0” sa aiba valoarea 1, iar cei care contribuie peste medie, sa aiba valori direct proportionale cu cuantumul contributiei. 1,1…1,5…2…3.

      00
    • @Mefistocle Constantin Dobrutiu
      Si TVA-ul e tot contributie la bugetul de stat.
      Deci cumperi o ciunga si votezi.

      00
    • Cum ar fi sa platesti o amenda cel putin egala cu venitul pe ultimele 3 luni daca nu te prezinti la vot. Iar daca esti apt de munca si nu ai avut venit in ultimele 3 luni sa fi pus la munca cumulat salariul/pensia minima cumulate pe 3 luni?

      E un exemplu. Se poate lucra pe el?

      00
  8. Bun articolul. Poate il trimiti și capiatilor aia ai lui Bădiță sa se mai lumineze și ei!

    00
  9. Aia cu „majoritatea e la tara” nu prea mai e de actualitate. De exemplu, in judetul Constanta, din 630.679 locuitori, 506.458 locuiesc in orase, si orasele nu-s multe. Si numai din astia, 283.872 sunt doar in Constanta, in oras.

    00
  10. democratie fiind, am cateva amendamente.

    3 usr, nepenali… o sa fiu procurorul diavolului si o sa zic doar atat… INCA! (pentru ca sunt convins ca multi nu vor intelege, voi explica… „inca” nu pentru ca le va face psd-ul dosare in astia 2 3 ani ci pentru ca daca ar ajunge la putere si le-ar face singuri in cateva luni)

    4. urmatorul test sunt de fapt prezidentialele din 2019.

    6. „nu mai fura” trebuia sa figureze intre fiecare 2 propozitii de acolo! cu majuscule!

    7, incruntate si nimeni nu te va baga in seama. zambeste, si toata lumea se va intreba de ce.

    PS @unu’ „sa moara ultima generatie crescuta in comunism”. sunt nascut in ’80? sa ma spanzur?

    00
    • Si eu sunt in 80 si ceva, dar tind sa cred ca m-am dezvoltat ca individ in alte conditii, aveam alte optiuni spre deosebire de parintii sau bunicii nostri. Nu ma refer ca sa dori sa dispara o generatie, trebuie sa fii batut in cap sa afirmi asta, ci ca societatea inca e condusa de vechea generatie. Cand se va preda stafeta tind sa cred ca alte tipuri de persoae ies in evidenta pentru ca au cu ce. Scursurile se curata singure, ca nu mai au spatele asigurat de vreun baron de Teleorman.

      00
    • Pct 3. Esti fix ca baba e: „cine iti da cineva pe gratis in ziua de azi?”. Nu crezi ca exista oameni decenti.

      00
    • @bigt, ba da, cre ca mai exista oameni decenti. macar unul mai exista (pana una alta inca nu am murit). dar nu cred (in sensul ca sunt ferm convins) ca in usr (si in special in conducere) exista astfel de oameni.

      00
  11. Din cauza la punctul 6 nu-mi vine mie sa ies in strada, ca ies cu astia, elita Romaniei, cu masini pe avarii, gunoaie, rahati de caini si bormasini la 12 noaptea.
    Trebuia sa fie punctul 1, IMHO.

    00
  12. Prezinti doua idei salvatoare, dar care se bat cap in cap. Cu cit pleaca mai multi din astia descuiati, cu atit mai mici sansele de izbinda al celor care ramin. Asta ca sa nu mai spun ca daca coalitia continua politica de acum si ne scoate din UE, s-ar putea sa-i vezi acasa si pe cei care au plecat. In ipostaza asta chiar as vrea sa vad cum se mai descurca actualele partide politice, cind le vin pe cap citeva milioane de romani f activi si care nu prea au ce face.

    00
  13. Foarte bun postul.Nu mai fura.

    00
  14. Prima fraza e suficienta. Scapa cine poate.
    SUA, Canada, poate chiar nordul Europei, alternative se gasesc.

    00
  15. Vaaaaiii cum e punctul 6. Imposibil de multe „nu mai … „

    00
  16. NOU
    #63

    Punctul 7 mi se pare de o importanta maxima dupa 6 ani traiti in afara Romaniei, dar nu foarte departe. Marea diferenta in tara adoptiva este ca lumea zambeste, saluta, este politicoasa indiferent de starea materiala. In Romania se simte indarjirea saracilor impotriva bogatilor ca si ei puteau sa fie la fel daca erau doua secunde mai destepti si furau si ei; si la fel se simte dispretul bogatilor ca ei au fost doua secunde mai destepti si au furat cand a trebuit. Pentru clasele de jos din Romania se aplica acelasi termen ca si in State, toti sunt „temporarily embarrassed millionaires”.

    00
  17. N-as zice ca ce avem in Romunica e democratie. Dupa cum zice gogle:
    democratie = formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea.
    Are cineva impresia ca la noi poporul isi exercita puterea? Poporul nu face decat sa strige cand ii ajunge cutitul la os. Si atunci alesii iau o mica pauza la taiat. Nu prea lunga.
    Sistemul nostru de organizare e de tip mafiot, cu usile inchise, bazat pe manipularea turmei prin media. E o falsa democratie,

    00
  18. De pe fb Paul Dragoș Aligică:

    Asa ziceau si inaintasii nostri in 1946: „Lasa, tata, ca data viitoare votam altii. Ii dam la o parte la alegerile urmatoare. Fac ei ce fac acum dar cat vor sta la putere?! La alegerile viitoare o sa-i dea lumea jos…” Si alegerile urmatoare au fost tooocmaaai in 1990. Spirit democratic.

    Votul liber NU e ceva ce vine de la sine, regulat, ciclic, indiferent ce faci sau nu faci, ce votezi sau nu votezi. Votul liber NU e ceva natural, care pica regulat de undeva. E ceva ce doar popoarele tari si incapatanate in libertatea lor au reusit sa aiba de-a lungul istoriei.

    Si votul liber nu da un cec in alb nimanui. Si cu atat mai putin unul care sa puna in pericol posibilitatea unui alt vot liber si cinstit in viitor.

    Nu vreau polemizez cu nimeni, DAR: Cu doua luni in urma a fost votat un program de guvernare, NU o schimbare de regim. Ce se prefigureaza acum e o schimbare de regim.

    00
  19. Articol de nota 10. Faza cu usr… de toata jena. Ai stricat tot. Usr arata mai mult ca o gluma proasta, nu ca un partid.

    00
    • USR e dat ca exemplu pentru ca este, in comparatie cu restul partidelor si din punct de vedere ideologic sau daca vrei aspirational, cel mai aproape fata de cei care manifesta in Piata Victoriei. Este singura variante viabila pentru a te inscrie intr-un partid in care doresti sa ti se auda vocea deoarece:
      – are deja o retea de operativitate (sedii, membri) destul de intinsa in majoritatea oraselor din tara
      – este foarte putin afectata (inca) de penali si de vechea gandire politica romaneasca (devin membru de partid ca sa fur)
      – este partidul in care, cum se mentioneaza in articol, poti sa schimbi mult mai usor gandirea si directia partidului in comparatie cu tot ce exista astazi pe „piata”.
      Gandeste-te la USR ca la un start-up: la inceput cand inca nu a devenit o organizatie mamut ai cele mai mari sanse sa il influentezi si sa ajungi in top (din punct de vedere meritocratic).
      Varianta alternativa este de a crea un nou partid, dar sansele de succes sunt infinit mai mici din motive de logisitica, organizare, etc.

      00
    • Marius, mi-a placut asta cu schimbatul gandirii si directiei, esti destul de optimist. Au avut unii membri niste iesiri elocvente apropo de modul de gandire. USR-ul a ajuns partid tocmai din lipsa de altceva dar e departe de a fi omogen si alde Nicusor Dan si altii ca el strica rau configuratia. Pacat de bunele intentii.

      00
  20. Cred ca este cel mai bun articol citit de mine in ultimele luni. Multumesc Zoso.

    00
  21. Foarte bun articolul, felicitări!

    00
  22. Ce tampenii poti debita acolo!

    00
  23. Excelent text! Pacat ca nu-i semnat, ca as fi cautat autoarea/autorul pe FB, o/il vreau in bula mea :)

    00
  24. Daca eram mai destept sau mai tupeist eram undeva intr-o tara cu apa calda si ma amuzam de ce se intampla in tarile bananiere de la frontiera URSS. Dar nu m-a dus capul sa plec si nici nu am cunostinte afara, asa ca sunt blestemat sa traiesc intre polițiști, curve, taraneti si pensionari.
    Stii care e treaba? Eu am 35 de ani. Peste 5-10 voi fi la varsta infarctului miocardic si a comotiei cerebrale.
    Nu mai vreau sa astept, nu vreau sa formez o clasa politica care sa ia puterea peste 10 ani, nu vreau sa plec de la zero, nu vreau sa astept 20 de ani ca urmasii pidosniciei dintre Traian si Decebal vor fi capabili sa spele veceul cu periuta dupa ce se caca. Vreau sa fiu in pendula mea intr-un loc unde tot ce vreau exista deja. Da, vreau sa fiu intr-o tara care nu exporta numai pizda si busteni, vreau sa nu mai vad polițiști, romani suedejizati, curve si patroni care se comporta ca urmasii lui Kim Il Sung.
    Pentru ce pendula mea sa lupt? Pentru lelea Florica care voteaza toate javrele ca i-au dat 10 lei la pensie? Pentru Mitza lu’ Gogu Spoitoru’ care caca plozi pe banda rulanta, pe care ii hraneste din ajutoare sociale si ii educa stand in cur pe pres in fata blocului si spargand seminte? Pentru „cele mai frumoase femei din lume”, care pupa icoana Monicai Gabor in timp ce sug pendula la polițiști, arabeti si bosorogi?
    Aici nu va fi bine niciodata si din pacate sunt prea pampalau sa ma duc in pendula mea unde vad cu ochii si sa uit ca exista cloaca asta. Aici nu merita sa faci nimic, doar sa pui degetul pe harta si sa o tai acolo. Nu ai pentru ce sau pentru cine.

    00
    • Din comentariul tău se desprind următoarele:
      1. Ești din categoria „să mi se dea, să mi se facă”. Fix ca simpatizanții nu-spunem-cui.
      2. Ai o problemă cu femeile. Poate din cauză că ești prea pămpălău?

      00
    • @Eugen: mai poti deduce ca nu e polițist, arabete sau bosorog.

      00
    • @eugen stii care e faza? ciorbea a zis ” e tranzitie, strangeti un pic din cur si peste ceva ani va fi bine”, nastase a zis „e inca tranzitie, mai strangeti din cur si peste ceva ani va fi bine”, boc a zis „e criza, strange din cur si peste cativa ani va fi bine”. Sa-mi bag pendula, de aproape 30 de ani tot strangem din cur de scoatem cuie din scandura ca in „pisica alba, pisica neagra” si nu mai e bine nicodata. Noua cand dracu’ ne mai vine randul?

      00
    • Nu-i nevoie să-mi explici mie, n-am nimic personal cu tine sau cu alții(punctul 2 era în spirit de glumă, prea suntem încrâncenați). Eu doar mă gândesc că în ultimii ani prea mulți de 35 de ani au avut scuze:”eu de ce să nu torn, dacă alții toarnă, eu de ce să nu ciupesc, dacă alții ciupesc, eu de ce să fac, dacă alții nu fac”. Ei bine, cei ce acum 27 de ani se scuzau așa, sunt acum acei boșorogi de care zici, sau părinții cocalarilor și pițipoancelor de azi.
      Tu asta vrei sa se spună despre tine peste 27 de ani? Ia uite și la boșorogul ăsta, putea face aia, aia și ailaltă și a ales să se scuze cu „Nu ai pentru ce sau pentru cine”.
      Eu aleg să fac ceva. Ce, încă nu mi-e clar. Dar lista lui Zoso e un început.

      00
    • Stai linistit nu e personal. Nu e ideea sa nu faci sau sa te complaci imreuna cu ceilalti, e vorba de noi, unul-doi o suta care facem ceva, ne ducem la vot, strangem gunoiul dupa noi, sesizam autoritatile cand sunt probleme de orice fel si nu se vede nimic, nu se schimba nimic. Nu mai bine facem lucrurile astea intr-o alta tara, unde sunt apreciate?

      00
  25. 9 din 10 cititori ai blogului, se vor regăsi la punctul 6. Zero din ei vor recunoaște că așa e. Inclusiv, sau mai ales la faza cu furatul (vezi torrents), și la aia cu strânsul după câine.

    00
  26. Eu cred sincer ca nu o sa apucam sa facem nimic din acestea. Vom avea un dictator pe model Erdogan pana in vara.

    00
  27. Ma tem ca cele doua solutii principale se bat cap in cap. In mod normal ar trebui aleasa ori una ori alta de catre majoritatea celor care „vor o altfel de viata”. Cei care decid sa plece provoaca descresterea numarului celor „descuiati la minte” care ar vota formatiuni noi, cu alte cuvinte le-ar ruina efortul. E un fel de joc cu suma nula, asa ca ar fi bine sa se coordoneze si ori sa plece toti ori sa ramina toti (ptr cei care vor sa studieze mai mult fenomenul https://ro.wikipedia.org/wiki/Dilema_prizonierului
    Acum mai este o problema, care ar fi bine de luat in calcul in cazul in care toti se hotarasc sa plece, gasca asta va forta nota si ne va scoate din EU. In aceste conditii e f posibil ca ei sa fie nevoiti sa se intoarca alaturi de alte citeva de milioane de nefericiti. Dar cum se spune nefericirea unora bucuria altora acestia ar putea sa fie masa critica de care e nevoie ptr o schimbare radicala. Citeva milioane de romani cu mult timp liber si f furiosi pot duce la bun sfirsit revolutia furata de banda lui Ilici, sau in varianta soft core pot ridica partidele alea de care vorbeai.

    00
  28. Foarte bune propunerile. Fara implicare si prezenta in parlament nu se poate face treaba. Trebuie ca noul val sa arate ca se poate si altfel, fara atatea hotii, si ca sunt altii mai buni ca ei.

    Cat despre plecat, eu as include pe lista tarilor potrivite si Germania. E limba mai nasoala, dar se invata. Dar ai orase relaxate, fara trafic nebunesc si cu transport in comun ok, multa natura, program normal de lucru, astfel ca seara esti langa familie, autostrazi, sistem de sanatate care functioneaza f bine, esti tratat ca un om normal, nimeni nu-ti vorbeste de sus etc.
    Pentru mai multe detalii puteti lua adresa de mail de la zoso.

    00
  29. Un pic offtopic fata de ideea generala dar vreau sa fac o precizare.
    Cumpar si vand anual zeci de produse pe olx si am observat un lucru.NU EXISTA deci efectiv N U E X I S T A persoana pe piata second hand in Romania care sa nu fi incercat sa ma insele intr-o tranzactiez. De la tepele grosolane incat esti inselat 100% si ramai fara bani pana la „produsul este impecabil” si bati drumul sa vezi o gioarsa” le-am patit pe toate. Traiesc cu paranoia de cativa ani ca in Romania efectiv nu exista oameni cinstiti,cumva nevoia de simtii ca „l-am smecherit” pe celalalt este vitala pentru a se simti bine.
    Ce ma uimeste si mai tare este ca pana si intre apropiatii mei pentru care as fi garantat personal ,se gaseste cate unul sa mai dea o teapa din cand in cand pe motiv de „daca scriu ca are problema aia nu ma mai suna nimeni”.
    Cred ca majoritatea sunt influentati de ce vad in comportamentul suedejesc si dupa ce-s corecti o perioada,ajung sa isi puna intrebarea „daca asta fura si are bani,eu de ce nu as face-o”?

    00
    • e o soluție aici: mersul in zone unde sunt mai puțini cocalari. mașini japoneze, de pildă. telefoane un pic mai scumpe de la un nene care vinde telefoane un pic mai scumpe de 5-6 ani. și așa mai departe.

      apoi, produsele bune se vând repede. da, vin și cocalari la vizionare, dar la final se vinde mai repede decât unul care înșala la preț.

    • si eu vand de multa vreme chestii SH online si majoritatea celor ce au cumparat de la mine au fost oameni normali, am prins si exceptii, dar ii cam mirosi la telefon.
      confirm faptul ca o mare parte din ei sunt piscotari(ca sa fiu bland) care cred ca iti fac o favoare cumparand de la tine(probabil revanzatori – ca tot merge amanetarea la noi). deci tu pui creioanele la 2 lei, stii ca pretul mediu e 3-4+ lei si vin gigeii si te suna… sunt om serios, iti dau 50 de bani pe ele, oferta mai buna nu o sa primesti PROMIT!, iti dau 2 zile sa te gandesti la oferta.(ce am zis anterior e chiar o discutie ce am avut-o cu un gigel din aceasta)

      00
  30. Am citit tot articolul si dupa aia am dat scroll inapoi pana sus sa vad cine l-a scris :))).
    Felicitari autorului! Bine zis.

    00
  31. Un review mai complet ca asta n-am vazut. Daca ar ajunge articolul tau macar la 15 la suta dintre alegatori, ti-ai atins scopul. Insa, multi isi vor astupa urechile si vor ramane in continuare sa priveasca cum altii le deszapezesc casele si masinile.

    00
  32. Nu am inteles faza cu „nu mai sta peste program”

    00
    • Pare neintuitiv, dar muncitul mult nu aduce mai multe rezultate, esti mai obosit si productivitatea scade, faci greseli care costa mai mult sa le repari apoi. In unele tari de ex esti obligat sa-ti iei concediu anual 2 saptamani ca sa dai un reset. De asemenea, muncind program normal ai mai mult timp pentru tine: familie, prieteni, dezvoltare personala, hobbyuri, inscrierea intr-un partid, te mai pui la punct cu ce se intampla in jur etc. Per total esti o persoana mai echilibrata, nu un robotel care doar serviciu-acasa stie si se trezeste la 40 ca i-a trecut viata pe langa el si intra in depresie.

      00
  33. Asta-i pentru zoso: nu te mai enerva degeaba

    00
  34. NOU
    #96

    gata nu mai fur

    00
  35. NOU
    #97

    la faza cu furatul zic depinde

    sa nu ne furam singuri caciula. asta da

    dar furat ce e mai bun de afara si adus in ro e perfect ok. nu ma refer la telefoane sau adidasi

    ma refer la cele mai bune idei. la tehnologie. la idei bune si legi simple contra coruptiei. de ex

    la trimis mai multi tineri cu burse afara sa fure meserie. sa devina experti scoliti in cele mai bune scoli de afara. genul asta de cacaturi

    00
  36. „Europarlamentarele din 2019 vor fi primul test pentru generația ta. Alegerile locale din 2020, al doilea. Cele parlamentare, tot din 2020, al treilea, și cel mai important.”

    în 2019 sunt alegerile prezidențiale. chiar dacă nu pare, sunt cele mai importante. ia să ne închipuim că acum 2 ani câștiga ponta…

    00
  37. punctul 6 il vad primul in lista. Noi cu totii trebuie sa ne schimbam, de la portar la director. Politicienii nostri tot din acest neam au iesit, nu sunt niste outsideri, ei ne reprezinta.

    00
  38. As mai adauga ceva: Nu uita nici o clipa impotriva cui lupti. O masinarie solida de penali bine finantati si infiltrati in toate straturile societatii. Te vor acuza de ceea ce nici prin minte nu-ti trece. Vei fi injurat ,injosit si agresat , amenintat si catalogat drept scursura a societatii. Daca poti sa treci peste asta atunci ai/avem sanse.

    00
  39. De departe cel mai bun articol citit de mine pe acet site ! Bravo ! Jos palaria!

    00
  40. cum putem pune postul asta „sticky”???? foarte bun. în ultimul timp ai scos niște materiale de nota 10+

    00
  41. Vali,
    Multumesc pentru articol. (Fluture?)

    00
  42. „Dacă vrei democrație, dar nu votezi, ești idiot, amice.” – not true.
    Democratie = sa votezi ce vrei, sa nu votezi deloc, sa iti desenezi tu un chenar pe buletinul de vot si sa vetezi acolo, sa votezi partide etc. Terminati cu „cine nu voteaza nu are dreptul sa comenteze”. Sa nu votezi e un drept, e legal si democratic.

    00
    • Toti avem drepturi si responsabilitati. Votul este o responsabilitate. Daca nu votezi, democratia nu functioneaza. Tocmai votul este cel care asigura ca pe viitor vei avea drepturi si ca nu apare vreun dictator.

      00
    • O fi un drept, si intr-adevar este legal sa nu votezi; dar nu e destept, nu e cea mai benefica varianta.
      Daca ai o convingere cat de mica ca unii sunt mai buni decat ceilalti, voteaza-i.
      Daca ai o convingere cat de mica ca unii sunt mai rai decat ceilalti, voteaza-i pe ceilalti, pe cei mai putin rai!
      Fiecare vot conteaza. Intr-un judet, un senator are nevoie de 15.000 voturi pt a fi ales. Un deputat de si mai putine.
      Chiar daca votul nu se materializeaza intr-un candidat castigator, tot va da un semnal catre cei din partide. De exemplu daca prezenta tinerilor ar fi 90% in loc de 15%, probabil ca in urmatoarea campanie ar veni partidele cu alte promisiuni in loc de pensii marite.

      00
  43. Europarlamentarele sunt in 2018, nu in 2019. Deci primul test vine mai repede. In 2019 o sa avem prezidentiale.

    00
  44. Cat optimism sa-mi bag pl!:)) bai prietene, PSD pe 11 decembrie a fost ales pentru urmatorii 16-20 de ani, orice rezistenta de tipul celor mentionate de tine va fi strivita de proaspat instalata dictatura pesedista.
    Stai sa dea legea calomniei in Parlament sa vezi ce mai poti scrie sau ataca PSD sau oricare membru al PSD. Cum ai scris de silicoanele nepoatei lui Pandele, cum ai luat 3 ani la mititica.
    Sa zambesti? da, zambeam si in comunism, mai ales cand faceam rost de o lingurita de zahar de la vecin.

    Deci articolul tau e foarte bun in primul paragraf, restul sunt chestii care puteau fi facute anii trecuti. Cel mai important, pe 11 decembrie TREBUIAU SA MEARGA IN PLM LA VOT ROMANII.
    Dar nu, romanii s-au dus pe partii si s-au pisat pe el de vot, acum o vor lua la muie 20 de ani de la mustacios.

    00
  45. Cati batem campii pe aici, se aduna de un partid…

    00
  46. 8. Perfect is the enemy of good.
    Cea mai mare mizerie pe care am auzit-o (si spus-o) in ultimii ani, relativ la politica, e „m-am saturat sa aleg raul cel mai mic”. Cred ca e momentul ca toata lumea sa inteleaga ca, in orice situatie in viata in general si in politica in special, alegerea este mereu intre un rau mai mare si un rau mai mic. Sa te impiedici de perfectionist fallacy mi se pare un mod stupid de a-ti da cu tesla-n coaie.

    00
    • Doua exemple în favoarea ideii: nevasta si potolul.

      Daca vrei sa mananci NUMAI saorma de la saormaria din capatul celalalt al orasului si numai miercurea intre 10 si 14, ca atunci e carnea pusa proaspat si serveste Ahmet, care stie sa faca o saorma meseriasa, mori de foame.

      Despre nevasta nu mai detaliez, ca poate citeste… :)

      00
    • Avand in vedere ca nevasta citeste, tin sa ma distantez de punctul tau de vedere si sa specific ca orice regula are si exceptii.

      00
  47. Daca PSD si ALDE sunt partidul hotilor si coruptilor, atunci orice discutie serioasa cu marele ganditor Zoso e la nivel de stadion, cu scuipat de seminte… Cum ar fi sa spui ca, bine nu-mi place de fata lor, ii urasc din ficati, dar ei sunt la putere, cum dracu sa facem ca sa miste lucrurile oamenii aia, care-s tot romani de-ai nostri, parintii celor care au iesit in strada poate?

    00
  48. „Votul este esențial. Nu votezi, pur și simplu nu ești reprezentat de nimeni. Pa și pusi, ura și la gară. Dacă vrei democrație, dar nu votezi, ești idiot, amice.”

    Idiot esti tu, amice, daca nu are cine sa ‘ma reprezinte’, cum sa ma duc sa votez? hai sa ma duc la vot sa pun o stampila la intamplare ca sa zic ‘am fost la vot, mi-am facut datoria’, gandeste si tu putin inainte sa scri ceva public.

    00
  49. Încă un articol motivațional, pentru acțiunea aia de cerc.
    Ca de obicei, viața pare simplă în dosul tastaturii. Și aș fi curios să aflu cîți pași din ăștia, simpli, a făcut autorul. Adorabili ăștia care vin, ca Moise, cu tăblițe gata scrise pentru ceilalți.

    00
  50. eu sunt plecat in Austria de 15 Ani si ma bucur ca am plecat, trist!
    Scurt despre OUG13, eu as propune regula: Cine a furat/Cine a fost condamnat sa nu mai aibe voie sa intra in Politica, e foarte simplu dar e foarte greu de realizat asa ceva. Cine fura dupa?

    Cine are experienta in asa ceva, este posibil si cum?

    In Austria nu poti sa termini scoala de Judecator daca ai fapte penale grave sau cineva din familia ta!

    00
  51. Pai J si Doru, ia recititi voi articolul asta.
    Foarte ironic momentu’. Fix unde vi se recomanda sa fiti putin mai civilizati, aruncati cu putin vitriol, asa de dimineata. Habar n-am cine e Andreas dar nu stiu daca e musai sa muscati din prima. La pas, baieti.

    00
  52. Salut, in general ti-am evitat blogul datorita unui val de hate (resimtit la un moment dat pe anumite subiecte), am deschis acum curios articolul si ma bucur ca am facut-o.

    Foarte faine indemnurile tale si modul cum pui lucrurile in perspectiva, chiar daca cei de la PSD+ALDE mai guverneaza inca 2 ani vin alte alegeri si atunci vom putea lua cu adevarat atitudine.

    Zi frumoasa si spor in toate

    00
  53. In ultimul timp nu iti mai citeam blogul. Mi se parea ca esti un pic teribilist.
    Indemnurile pe care le dai sunt insa de atat de mult bun simt incat nu pot sa nu te admir in momentul asta. Bravo ma :)

    00
  54. In Romania care se clatina puternic, cu oamenii care vor schimbarea aici si acum , e bine de vazut o parere echilibrata !

    00
  55. Îți dau mare dreptate cu ceea ce spui, cu excepția unui singur lucru. Nu sunt de acord cu faptul ca e o soluție sa pleci in alta țara, soluția e sa rămâi aici și sa faci ceva pentru țara ta, sa fii un model indiferent la ce nivel, chiar și ca Vecinul ăla cinstit din cartier care și-a deschis o alimentara.

    00
  56. 1.Protestele recente au fost un mod de a da un avertisment clasei pulitice din Ro. si da cred ca au fost necesare.
    2.Voteaza! Da,voteza si nu fii o leguma nepasatoare nu lasa pe altii sa decida in locul tau (si da in ultimii 12 ani am votat!)
    3. Hmm, e o idee..insa nu stiu daca m-as inscrie in USR. Imi dau timp de gandire 7 zile pe tema asta..PSD never!
    4. Practice makes it perfect! Nu ne-a iesit mai incercam. Eu am o vorba. Persevereaza, dar invata din greselile facute.
    5. E bine spus!
    6. schimbarea incepe de la nivel individual…deci da asa este.
    7 Zambeste. Iti va face bine..

    00
  57. Punctul 6 al Proclamatiei lui Vali este chiar mai tare (ca impact) decat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Daca acest punct si-ar gasi solutonarea, restul ar veni de la sine.

    00
  58. e prima data cand citesc acest blog. sunt de acord cu tine in ultimele puncte, dar vezi tu, nu vom ajunge niciodata ca acolo afara daca nu vom incepe sa ne educam copii fara ura, asa cum am vazut la demonstratia copiilor de duminica, nu poti creste un copil spunandu i ca acolo

    00
  59. sunt de acord cu ultimele doua puncte. nu vom ajunge niciodata cu o societate ca afara daca ne educam copii in ura, am vazut comentariile mamelor si copiilor din Piata Victoriei. Poate am fi mai determinati daca am citi mai mult, dar in ziua de azi asta nu mai e la moda.

    00
  60. Salve,

    Hai că m-am certat cu o prietenă pe tema postării tale. Genul ăsta de trunchiere și distribuire fără citarea sursei e OK?

    00
  61. Cat de greu este sa vina cineva sa dea legi clare pentru interzicerea persoanelor cu dosare penale sa mai ocupe locuri de conducere ? Sau chiar interzicerea partidelor care au pe functii de conducere persoane cu dosare penale sa mai poata candida la alegeri.

    De ce nu se dau legi drastice pentru coruptie si furt de bani … gen confiscarea tuturor averilor …
    Dar na.. ne decide viitorul o baba care nu o intereseaza decat ca i-a dat guvernul niste banuti la pensie in rest nu o mai intereseaza ca se fura tara … Limita de varsta la vot ar fi foarte important …

    Unul care poate muri maine imi decide mie urmatorii ani din viata … stiu … pare nedrept dar asta este adevarul.

    Apoi vot obligatoriu… da, unii in trecut au luptat pentru acest drept, acum alegatorii stau in casa …

    De ce nu taxam BOR ? De ce se toaca bani prin aceasta organizatie de facut bani de pe carca altora ? etc etc

    00
  62. NOU
    #133

    Articolul tău e ok. În ansamblu de bun simț. Dar Neicușoru Dan și „gorila aia” de Goțiu și alte moace triste? Una zici și alta faci, frate. Ce-are Nicușor Dan? De ce să-i zici lui Goțiu gorilă? Ai tu o moacă mai puțin tristă? Cine ți-a zis? Ești sigur? Atacuri personale de doi bani.

    00
  63. Excelent. Un singur punct as mai adauga.
    » Ca sa incepem sa schimbam sistemul, nu te mai folosi de „pilele si cunostintele tale” din politie, parlament, scoala, primarie, spitale etc. Nu mai da mita sa fii primul rezolvat. Uita ca „esti cineva” la sat, comuna, oras doar pentru ca „ai cunostinte” si rezolvi tu cumva. Nu asta te defineste si nu asta ar trebui sa-ti dea statusul in societatea in care traiesti.
    Succes!

    00
  64. Pentru a castiga alegerile in viitor imagineaza-ti prin ce metode poti convinge unul dintre disperatii/frustratii care fac galagie la cotroceni sa-l voteze pe johannis in loc de dragnea&comp. !

    00
  65. In 78 auzeam propaganda ..peste 20 de ani va fi bine in Romania! In 1990 iar ..caci e nevoie de timp pt reconstructie..bla bla.. Imi e teama ca e valabila si acum.. Sper doar atunci cand ne vom destepta, tara sa nu fie un desert fara petrol si fara aur.. sau poate asta e solutia, Japonia se descurca binisor fara resurse, nu? :)

    00
  66. Deci buna ziua care este.
    Deci am si eu o parere, care deci, pe persoana fizica.
    La ce foloseste sa te implici in politica, daca monetarul e controlat de cineva din afara?
    Respectiv, sa presupunem ca o persoana sau un grup de persoane controleaza BNR si restul bancilor.
    Conteaza cine e ales sef in politica? ce leverage mai are politicianul cand de fapt politica se face la banca?
    ‘Give me control over a country’s money supply, and I care not who makes its laws’ – cred ca Rothschild a spus asta.
    Comentati sub forma de compunere acest citat.

    00
  67. Eu impreuna cu o mana de demonstranti ce sunt impotriva prezentei clase politice am inceput demersurile formarii unui nou partid , unul transparent si clar inca de la statutul partidului . Orice parere ,” injuratura „, critica sau incurajare , este bine venita .Tema actuala este denumirea viitorului partid .(facebook Roxana Mihaila).Multumesc atat pentru gandurile prezentate mai sus cat si pentru injuraturile ce vor urma :)

    00
  68. NOU
    #140

    Cel mai bun articol de când citesc acest blog. Felicitări!

    00
  69. O foarte bună sinteză!

    Din păcate, partea cu intratul în politică nu e chiar accesibilă tuturor. Chiar dacă vorbim de un partid gen USR care cu siguranţă ar accepta membri noi pentru a creşte. Tot trebuie să ai un statut financiar peste medie sau măcar nişte surse de venit care să nu implice mult timp pierdut pt a realiza acele venituri. Mai exact, ca să poţi să fii implicat în politică în sesnul în care chiar vrei să schimbi lucruile ai nevoie de mult timp să poţi să te duci la şedinţe, să îţi expui părerlie, să te faci remarcat / cunoscut, să poţi avansa. Iar asta îţi va mânca mult timp, iar dacă eşti angajat full-time, nu prea ai timp de politică. E un cerc vicios aici, greu de spart de cei care nu fac bani „uşor”.

    Apoi ca să îţi faci partidul tău, ai nevoie de şi mai mulţi bani. Adică, teoretic poţi să îl faci acum şi cu trei semnături, iar după mult efort poate să reuşeşti să candidezi la nişte alegri locale, unde oricum îţi iau faţa partidele mari, care au mai mulţi bani şi beneficiază de mult mai multă publicitate şi expunere media.

    Intratul în politică, din păcate, nu prea îi este accesibil omului de rând.

    00
  70. Cum ar fi sa platesti o amenda cel putin egala cu venitul pe ultimele 3 luni daca nu te prezinti la vot. Iar daca esti apt de munca si nu ai avut venit in ultimele 3 luni sa fi pus la munca cumulat salariul/pensia minima cumulate pe 3 luni?

    E un exemplu. Se poate lucra pe el?

    00
  71. NOU
    #143

    salutare, frumos si corect spus.o singura observatie, daca imi este permis…gorila Gotiu a salvat Rosia Montana din ghearele rmgc.cel putin pana acum!este unul din cei mai buni romani pe care ii cunosc.multumesc

    00
  72. Ne reîntoarcem la „munca de la om la om” si la spălat crește ?

    00
  73. Da. Bine scris. Numai ca se opreste inainte de punctul 1. :) Majoritatea romanilor ar vrea sa plece, insa nu-s capabili. Sau, s-au obisnuit in starea asta (de mizerie).

    Restul timpului? Nu lupta, doar se adapteaza.

    Cine e in toate mintile sa creada ca poata lupta de unul singur cu guvernul si multi dintre conationali?

    Oameni buni, si sirienii au fugit, de fapt nici n-au venit. Ati vazut cum arata tara lor?

    S-au dus la nemti, suedezi etc. pt acolo iti da ajutorul social cat un salariu din romania, sau peste.

    00
  74. *Clapping*

    Excelent!

    00
  75. 6. nu te rățoi la ăla care îți zice să nu stai în spatele lui la bancomat

    00
  76. Am vorbit anul trecut cu nemti get beget despre Germania la o bere. Deci… sunt foarte nemultumiti nemtii de Germania. :D Chirii mari, totul s-a scumpit, tot mai mult trafic si stat pe autostrada in stau, nesiguranta ca multe companii dau afara si daca esti mos nu te mai ia nimeni decat pe bani putini. Am vb de sarbatori cu romani din Canada. E frig, s-au scumpit toate casele si ei vor una, preturi mari, multi chinezi de cacat. Next ? Romani din New York de 30 de ani. Nasol frate: taxe tot mai mari, orasul NY tot mai jegos, tot mai aglomerat, tot mai scump. Nu cred ca e undeva careva sa zica ce fain este undeva pe pamantul asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube