Nu poți să te miri de imaginea distorsionată pe care o au românii despre afaceri…

…când tu ești unul dintre promotorii acestor apucături toxice.

Unul dintre capetele luminate de la ZF, Hoștiuc, omul care se mira că autostrada e mai lungă decât DNul, spune niște alte prostii despre afacerile mici.

Problema e un pic diferită.

O dată că ZF face reclamă la tot felul de chestii surprinzătoare, gen afaceri de bloc începute cu 2.000€ sau, ceva ce am văzut recent, business-uri care vând 150 bucăți dintr-un produs pe an. Și nu un produs bun (căciulița aia de copii cu nod în vârf, fix ce îi trebuie copilului căruia nu i s-a închis calota ca lumea, ceva tare acolo).

A doua apucătură e mult mai nocivă. E vorba de promovarea afacerilor începute de copii de bani gata. Le vedeți constant. Acest tânăr care a muncit total 18 ore în viața lui a investit 200.000€ într-o afacere care deja e falimentară. Că e într-un domeniu greu, unde puțulache nu are nici o experiență, și alte asemenea. La un moment dat te întrebi dacă toate sunt plătite sau oamenii care le acceptă și le publică sunt loviți la cap când descriu atât de grandios afaceri viitor falimentare. Sau fără vreo bază. Sau fără profit.

Cum ajuți mediul de business făcând asta constant de 10 ani încoace?

 

cia-sibiu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Ce zice lumea: Bill Gates a inceput dintr-un garaj.
    Ce zice Bill Gates: la scolile particulare la care am invatat copiii veneau cu Porcshe la scoala, nu era mare lucru pentru cei invatam acolo.

    Comentariu apreciat.745
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 20112
    • Bill Gates avea GARAJ. Cati dintre noi am avut GARAJ?

      Comentariu apreciat.1741
    • Afacerea de garaj e Apple, nu Microsoft. Nu zice nimeni că Gates a început într-un garaj.

      Indecis. Tu ce zici?2015
    • Astept stirea in care ZF ne povesteste cum Ion Ion Tiriac a inceput o afacere din garajul tatalui sau.

      Comentariu apreciat.690
    • First hand info: până să ia Bill contractul zemos de la IBM, ca să le livreze DOS, a cam făcut foamea. Cu fostul meu șef făceau ture la mașina de cafea de la Comdex. Fiecare la măsuța lui așteptând the big chance.
      Noroc că cei de la DRI au dat cu tifla la deal și a rămas Bill în business. The rest is history.

      1116
    • Toti au inceput intr-un garaj! Nu doar Gates…
      Zic de cei din US. Cred ca acolo au ei ceva garaje mai speciale, ca altfel nu-mi explic… Am si eu vecini si cunoscuti care au inceput intr-un garaj si… au ramas tot in garaj, nici unu’ dintre ei n-a ajuns milionar sau miliardar.

      182
    • Zsolt si denis – ce foame a facut bill gates? ala nu a facut foame deloc. L-a bagat tacsu pe unde trebuie ca altfel era un nime in drum.
      ” Bill Gates Sr., was an American attorney, philanthropist, and civic leader. He was the founder of the law firm Shidler McBroom & Gates (a predecessor of K&L Gates),[2] and also served as president of both the Seattle King County and Washington State Bar associations”

      211
    • @Denis – expresia aia vine din faptul ca marea majoritate stau in suburbii la case, multe cu garaj de 2 masini care inseamna un spatiu de cca 25-35 de metri patrati existent, gol si curat si in acelasi timp americanii au cultura afacerilor in sensul ca fiecare face ceva si ceilalti apreciaza asta.

      Gen poti pune folie pe masini in acel garaj sau poti sa reconditionezi mobila sau iei o masina de tuns iarba si te duci la vecini sa intrebi cine vrea sa ii tai iarba si o tii in garaj, etc. Tot in garaj poti de exemplu sa iti pui un scaun si o oglinda si sa iti faci frizerie sau sa pui 2 canapele, un televizor si sa te intalnesti cu prietenii, ca sa nu deranjezi familia cu taraboiul vostru.

      Nu inseamna musai ca familia e saraca cum pare uneori.

      190
    • Bill Gates avea calculatoare la școală într-o vreme în care nu era așa ceva poate decât la 2-3 universități de top din US sau la Pentagon.

      At age 13, he enrolled in the private Lakeside prep school,[33][34] where he wrote his first software program.

      Dar asta totuși nu înseamnă că nu e o realizare ce-a făcut. Pentru că n-a fost nici singura școală cu calculatoare și nici singurul privilegiat care a avut acces la chestii de genul, dar totuși doar un singur Microsoft există azi.

      La fel și-n cazul lui Jobs. Mă bucur că după avalanșa de ‘șpeacări motivaționali’ din ultimii 5-10 ani au apărut cei care mai demistifică un pic realizările multora care se laudă că au pornit din garaj uitând toate celelalte avantaje gen: aveau bani, se învârteau în cercuri cu oameni cu bani, aveau acces la boardul IBM sau alte cele.

      Dar nici să cădem în extrema cealaltă de babe acrite care zic că gata, nu se mai poate face nimic, nu poți mișca nimic, totul e terminat, ne punem în fotoliu și așteptăm să murim.

      Se poate, se pot multe, doar că e mult mai greu decât pare, atâta tot.

      230
  2. Da man, o fi si asta ca zf se mai prostitueaza, dar esenta articolului lui asta al lui nea Hostiuc este foarte reala ; ne plac, admiram mai mult combinatiile decat munca; munca e pentru fraieri, nu a ajuns cineva bogat prin muncă…

    Comentariu apreciat.567
  3. Apropo de afaceri, ce-mi zice ieri curierul care mi-a adus pizza (nu am mai comandat de vreo 3 luni, nu am interacționat cu asiatici până acum)? „Next time, dont tip please. Company don’t give us.” Și-mi arăta pe bon (eu îi lăsasem direct în aplicație). Se pare că Domino nu le dă lor bacșișul din aplicație. Desigur, poate să fie și o șmecherie a lor, ca să-l primească de două ori (deși el a dat să plece după ce mi-a arătat).

    Comentariu apreciat.730
    • Eh, e smecherie, o data ca ala pe bon se impoziteaza si a doua ca probabil se imparte intre livrator si cei care fac pizza. Daca ii dai lui cash ramane la el tot.

      Comentariu apreciat.394
    • Am mai auzit asta cu pastratul bacsisului de catre companie. Cand esti vulnerabil si dependend de locul de munca esti muls, altfel te trimite inapoi, iar birocratia din institutiile romanesti sunt un labirint pentru un roman dar pt un asiatic care nu vorbeste limba si nu are niciun veric la primarie..

      Comentariu apreciat.310
    • Imi place certitudinea de habarnist lui Mark 523 cand zice „e smecherie”. Dar cand explica concluzia incepe cu „probabil” si „daca”.

      Sigur sigur patronasii romani din horeca nu ar lua si pielea de pe asiatici cu orice risc. Se stie ce bine se comporta cu romanii angajati, mai ales aia mai tineri si de la sat care sunt mai creduli si timorati.

      Eu personal am participat la discutii in care mi se admitea cu lejeritate la masa cu mai multi oameni ca muncitorilor asiatici li se confisca pasapoartele la intimidare „ca sa nu fuga”. Dar sunt sigur ca aceiasi patroni nu le-ar lua si bacsisul din aplicatie :)))

      Comentariu apreciat.504
    • Mark, tu esti MRK?

      47
    • Chiar citisem recent niste anchete. Eu stiam ca un roman face 5-7000/luna (stiu baieti care au lucrat) si aveam impresia ca la fel este si la asiatici. Apoi, din ancheta aia am aflat ca agentiile de recrutare ii aduc pe salariu fix (cam 2500 lei), restul incaseaza firma care plaseaza forta de munca.

      20
  4. Da daca dau ceva bani la ziarul financiar îmi fac advertorial. Nu prea cred că le marchează cu (p) insa

    91
  5. 90% din romani inteleg prin afacere ‘decat’ combinatie, furaciune, teapa.

    90% din romania fug de banca/banci si cred ca bancile ar trebui sa fie societati de caritate nu afaceri in sine.

    90% din romania (inclusiv ziaristi) nu inteleg chestii elementare de biz gen: valoare, profit, investitie, amortizare

    samd

    1117
  6. Apropos de afaceri, am vazut cateva episoade din Imperiul Leilor, acelasi format cu emisiuni din US, Canada, UK, Australia, insa la noi sunt foarte nepregatiti aia care vin, de genul „eu m-am gandit sa fac gem de visine, am nevoie de 100 de mii de euro ca sa ma apuc de treaba si ofer 10% din afacere”. Nu exista nici un concept de genul afacerea vine de 100 de lei, mie imi raman 30 de lei, profit curat sunt 15 lei.

    Si evident ca exista multi oameni de afaceri sau intreprinzatori care stiu ce fac, sa inteleg ca ii aleg in special pe aia amatori sau nu se duce nimeni serios la emisiune si nu au din ce alege?

    90
    • reputația emisiunii nu e tocmai plăcută

    • Tu dacă ai avea o afacere profitabilă, de ce ai merge acolo să dai ălora de-acolo o parte din businessul tău, cu tot ce înseamnă asta? Ideile lor crețe și alte cele?

      În RO mai trebuie să așteptăm vreo 20 de ani să avem niște capitaliști adevărați, nu tot felul de combinatori care s-au ridicat și pe imixtiuni din și cu factorul politic.

      Plus în US mai e o treabă, lumea merge acolo pentru reclamă. Sunt efectiv care din start nu doreau să accepte nici o ofertă și bagă o evaluare absurdă pentru că de fapt îi interesa doar reclama de a fi la Shark Tank :)

      42
    • @Manu – Mai ai cate un om greu prin platou de genul Sucu, Mourad, ala de la Regina Maria etc.

      De ce te-ai asocia cu altcineva (sa ii vinzi o parte din firma)? Pentru o realitate pe care romanii inca o neaga – ceea ce stie acel om, accesul lui la bani si la resurse.

      Hai sa spunem ca tu faci gem si vinzi 200 de borcane pe luna, ok? Daca te duci la unul care are 30 de locatii in horeca o sa iti dea totul la cheie, ca sa spun asa. Branding? Are omul lui angajat. Reclame? La fel, are o echipa de profesionisti. Contabil? Are unul. Plan de afaceri? Are pe cineva sa te ajute sa faci un plan. Materie prima? Posibil sa aiba relatii si sa iti obtina un pret mai bun. Bani? Posibil sa iti poate acorda o linie de credit mai rapid si in conditii mai bune decat o banca etc.

      Poti sa ramai tu singurul patron in firma si sa te chinui sa cresti sau sa te asociezi cu unul mai mare si sa cresti mult mai iute si sa ajungi mult mai departe.

      80

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube