Ionel și Jenica stăteau cu părinții lui, într-o frumoasă casă în centrul Brașovului. Băiatul avea 15 ani, casa avea o grădină frumoasă, Ionel fusese promovat ca șef serviciu pe la Primărie, ea era în continuare lucrătoare la Poștă. Și, pentru că babacii nu mai mureau, ce s-au gândit ei? Ia să ne facem noi o casă în curtea casei actuale. Un plan bun, mai ales că nu puteau mansarda casa actuală, care era declarată istorică, și nici s-o dărâme după ce mor părinții (cum vor afla peste 10 ani).
Zis și făcut. I-au convins să radă via și roșiile și s-au pus pe construit. Și s-au oprit la un moment dat, pentru că, în bunul spirit al românului, au pornit să clădească o anexă de 2 dormitoare, două băi, o sufragerie și o bucătărie și au ajuns la o frumoasă vilă cu etaj, 4 dormitoare, două băi, living de 50mp și alte asemenea. Cu materiale ieftine, cu mâna de lucru la jumate, cu cea mai ieftină țiglă și așa mai departe.
Și acum vor să o vândă, pentru că au realizat că au băgat prea mulți bani în ea și e prea mare pentru nevoile lor. Cine o cumpără trebuie însă să treacă mereu prin curtea lor, pentru că acolo e singura ieșire, și să cumpere doar casa, fără grădină, pentru că în acte e trecut doar terenul casei.
Am râs. Nu de necazul lor, ci de incapacitatea de a înțelege ce au greșit. Știu, e aiurea să îi spui omului că poate nu e cazul să se întindă atâta, dar parcă uneori e bine să te tragă cineva de mânecă și să îți aducă aminte care e nivelul tău.
giani ce zice?
Si cati sunt ca astia. Toate lucrurile astea vor merge atat timp cat legile in constructii si urbanism (si sunt destule) nu vor fi aplicate aiurea, cat impozitele sunt mici si costurile la facturi pe masura.
Dar a inceput sa se schimbe treaba:
– nu mai merge sa-ti faci bloc aiurea; trebuie sa dai spaga, mai comenteaza vecinul, etc… Se misca greu dar se misca
– cum realizeaza orice persoana cu capul pe umeri, in 2015 o sa fie o explozie de taxe ca deh, bani de unde – din alea 1M de locuri de munca noi? Deja ati vazut articole cu impozitul pe proprietate marit de 10-20x. Si incepe sa fie scump sa tii casa sa o vinzi fara sa faci ceva cu ea.
– pretul gazului tot creste, curentul incepe si el; ne aliniem fie ca vrem sau nu la piata europeana. Faci casa de doi lei, platesti pe masura iarna; si dupa vreo 3-4 ani nu iti mai convine…
Problema e ca lucrurile se misca incet, foarte incet…
bai, dar in Brasov nu se elibereaza certificate de urbanism?! care sa specifice pot, cut, regim de inaltime si alte manele de genu asta? si cum au construit langa monument? aloooo, ISC!!!
plm. parca ai mai scris despre faza asta
Mai bine votau Ponta ca sa moara mai repede babacii.
Cunosc si eu un tip care, la sfarsitul anilor ’90, s-a apucat sa construiasca o casuta, pentru copii. Care copii i-au spus ca ei nu vor casa la namoale, intr-o comuna adiacenta unui oras din provincie, ca ei vor sa faca facultati in Bucuresti si sa ramana pe acolo, ca mai bine le-ar cumpara o garsoniera sau apartament prin Bucuresti.
Dar tipu’ a tinut-o pe a lui, casuta a ajuns sa aiba etaj, 6 camere de dormit si WC-ul in fundul curtii. Apoi copiii au intrat la facultati, costa ceva sa tii 2 copii in Bucuresti, chiar daca sunt studenti la facultati de stat, la buget si cu bursa, banii s-au terminat, veniturile s-au subtiat si casa a ramas netencuita. De 10 ani ploile tot spala la BCA, copiii nu s-au mai intors acasa, dar tipu’ nu o vinde, pentru ca a facut-o pentru copii
Mă disperă şi pe mine situaţiile astea, mai ales când îi aud cum se plâng. Cunosc cel puţin 5 cazuri de genul: Case cu 10 camere, 2-3 etaje şi subsol, în ideea că vor locui şi copiii cu ei. Aşa cum au văzut că locuiesc clanurile în telenovele probabil.
Acum nu le cumpără nimeni pentru că dacă ai 300,000 EUR (cât cer toţi) să pui jos, vrei să o faci după gusturile tale, nu după gusturile altuia.
Ăsta e marele paradox care nu-l înţeleg cei ce-şi fac case mari şi scumpe: Nu sunt vandabile, pentru că oricine îşi permite sume de genul, vrea casă după proiectul/gusturile lui.
Doar ca idee, cine ar vrea să locuiască în vila lui Videanu? Sau Mazăre? Da, toate valorează peste 1 milion euro poate, nu zic (materiale, manoperă, teren, locaţie, etc). Dar dacă am un milion de euro, vreau să stau în kitschul ăla de casă?
alea le cumperi ca să le dai foc.
Am inteles tot din comentariul tau, pana la mecla aia zambitoare de la final. E chiar o situatie dureroasa, daca iti pasa de parintii tai.
Si eu sunt exact in situatia asta si stiu ce spun.
cu proprietarii in interior.
Scoala te invata multe, bacul le verifica dar realitatea le spala cu un dus rece. Nu ar strica niste lectii ce privesc logica de viata. As introduce o materie la liceu bazata doar pe exercitii de viata care trebuiesc analizate. Bineinteles profesorul sa aiba si raspunsurile ca altfel o sa fie doar discutii.
Teme abordate:
Cum sa iei o decizie la achizitii masini, case.
Folosire credite pentru nevoi personale si nevoi pe termen lung. Cum nu iei perdele din credit.
Folosirea de credite pentru afaceri.
Ce faci ca sa economisesti si cum.
Cum sa faci sa ramai sanatos si cand vine scadenta pentru stilul de viata.
Cum decizia prin vot ne afecteaza viata.
Ce meserie sa imi aleg: ce imi place sau ce merita.
De ce sunt salarii mai mici intr-o tara pentru aceasi munca in alta tara.
Cat ia statul din ceea ce voi munci si cum trebuie sa il iau la raspundere.
Cat e normal sa cheltui pentru haine si electronice.
Cum se face ca totdeauna trebuie sa imi mai cumpar un lucru ca sa fiu fericit?
Sa ma mut in chirie sau sa fac credit pe 30 de ani?
Sa ii imprumut banii de la nunta la cumnat ca sa investeasca in imobiliare?
Daca bunicii mei au pensie mica eu ce pensie voi avea?
De ce stresul, o boala care nu se vede, imbolnaveste?
etc. etc.
Ma gandeam asa: Ce ati zice sa facem noi cartea asta? Adunam o tiparim, mai vorbim cu niste firme care maine vor sa angajeze ceva si sa fie distribuita prin scoli.
Un ONG nu se pune sa faca asa ceva? Alea cara apara caini sau alte lucruri ceva asa mai serios, nimic? Noi?
sunt sigur ca au toate autorizatiile
Hmm, merge sapat un tunel pe dedesubt ca sa fie toata lumea multumita Sau ar mai fi o solutie: se muta casa cu totul daca are o fundatie solida iar structura casei permite mutarea. Si daca au spatiu pe unde sa o scoata.
Casa parinteasca (care nu se vinde, vorba idiotului) daca nu poate fi demolata va lua accidental foc -> problem solved.
si eu am mai citit sigur chestia asta. tot la tine
Din pacate romani nu se gandesc la confort si cheltuieli ei sunt mai preocupati sa aiba casa un etaj in plus si 3 camera fata de vecinu, apoi la masina la fel , ce conteaza ca masina valoreaza mai mult decat casa. Eu vad o casa pentru o familie cu 1-2 copii sa aiba 3 dormitoare , garaj pentru 2 masini, locuri de parcare in curte pentru 2-3 masini apoi in spatele casei loc de gratar si ceva spatiu pentru copii sa aiba spatiu de joaca, iar ca spatiu banuiesc ca pe la 150 mp ar fi suficient.
Am si eu o intrebare de om neinformat:
Cum mama zmeilor vinzi o casa care nu are acte si nu poate sa aiba cadastru in universul asta? Pe vorbe? Ca material de constructie?
Las-o-n mama ma-sii de legenda urbana, ca dara casa n-o pui pe bikeshop
” Vand Kavasachi Hayabusa (sic), din 2008, abia adusa din germania, tobe custom, tipla, n-are acte”