Populația rurală din Europa…

Am pornit de la știrea asta cu închiderea farmaciilor în satele moarte și am căutat niște date despre populația rurală. România este acolo unde vă așteptați.

Diferența este că prin altă țări oamenii din rural nu prea muncesc la câmp, cu asta se ocupă tractoarele, ci lucrează fie în orașele apropiate, fie în fabricile din zonă. La noi, 45% din populație se ocupă cu agricultura de subzistență.

Efectele le știți. Mâncare scumpă, fabrici puține, PIB etern.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Si asta in conditiile in care la noi se numesc orase (sau chiar municipii, lol) niste catune care nici comune nu ar avea voie sa fie.

    Comentariu apreciat.1076
    • Avem și tren în Mogoșoaia…

      Comentariu apreciat.633
    • corect, eu dau exemplu de la mine la Sushiava:

      Județul Suceava are în componeță cinci municipii: Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Suceava și Vatra Dornei.

      Astea sunt cam toate urbane, n-am ce comenta aici

      Județul Suceava are în componeță 11 orașe: Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Gura Humorului, Liteni, Milişăuţi, Salcea, Siret, Solca și Vicovu de Sus.

      Singurele care sunt chiar orase de acolo sunt Humorul si poate Siretul daca suntem indulgenti, restul sunt efectiv comune mai mari care au fost facute orase cand a trebuit sa dam mai bine in statistici

      Comentariu apreciat.970
    • @Pixel: cu gara stam mai prost la Mogosoaia dar altfel da. Din 40 in 40 de minute in 10 minute ajungi din Mogosoaia in Bucuresti.
      Pentru mine distanta e cam egala intre halta Mogosoaia si gara Chitila (bine, Chitila e la alt nivel, e deja oras…)

      170
    • Si prin Oltenia sunt comune care au fost declarate orase, dar situatia reala este cam departe de adevar

      141
    • @Perkele : as mai adauga ca cei din noile orase au fost efectiv pacaliti sa voteze in referendumuri pentru ridicarea la rang de oras , dupa au vazut ca le-au crescut impozitele de fapt, investitiile in infrastructura fiind zero in continuare ….

      90
    • @Perkele Ca om nascut si crescut in Gura Humorului, si cu diverse vizite in celelalte „orase” din Suceava, sunt total de acord cu tine. Simteam ca Humorul e mic si sarac pana sa ajung prin Liteni sau Frasin.

      100
  2. Șmecheria e că salariul din fabricile apropiate din alte țări, îți permite să trăiești decent.
    Și condițiile tip apă, canalizare, gaze

    În vecinătatea rurală, în care stau, există un abator care nu mai are forța de muncă. Salariul de căcat și condițiile mizerabile i-au pus pe fugă pe toți.
    A importat muncitori din Sri Lanka și acum nici ăia nu mai vor să vie.

    Prin agricultura de subzistență oamenii pur și simplu își suplimentează veniturile mizerabile.
    Ai impresia că țăranul n-ar sta la o țuică decât să sape să-si pună ceapă și roșii?

    Cine dracu , dacă ar avea bani, nu și-ar băga gaze și centrală decât să dea bani pe lemne?

    Comentariu apreciat.1083
    • Instalația de gaze m-am costat 20.000 în lei.
      Am lângă mine o băbuță cu 600 lei pensie. Normal că nu-și bagă centrală că se opune încălzirii globale

      Comentariu apreciat.1082
    • Familie cu venit de 3000 lei la tara, wc langa gard, doar apa trasa+gaze. Spera de ani de zile la o baie, canalizare, etc. Dar nu au de unde. Imi mai povestesc din cand in cand cat ii ajunge toata nebuneala si ma aseaza si pe mine cu picioarele pe pamant. Ai nevoie de o caruta de bani. Pe cand un salariu intreg se duce pe carute de lemne toamna.
      Mai o nunta, mai o masea si papa bani.

      Comentariu apreciat.590
    • Conectarea la gaz (20.000 lei) ar trebui sa fie „curatata”.
      Din aia 20.000 lei – materialele si manopera nu ar trebui sa treaca de 2-3 mii lei.
      Restul sunt „autorizatii” si „dreptul de smecher” acordat firmelor agreate.
      Cam la fel e si la conectarea la energie electrica – 300 lei / metru . Daca ai stalpul fix la limita de proprietate, tot te jupuie de 3-4 mii de lei – hartii si besini.
      Normal ca dam prost in conectarea la utilitati.

      Comentariu apreciat.721
    • @Klaxxon
      Bransamentul la reteaua de gaze este gratuit de vreo 2-3 ani. Evident, in limita unor distante si costuri.

      Indecis. Tu ce zici?930
    • Cunosc si alte situații, când primarul se ruga de oameni prin baruri să meargă la fabrica nouă deschisa in sat.
      Sau alt exemplu, am un văr ce lucra pt. Bosch Blaj, lua salariul undeva la 2500, microbuzul il lua din fața porții, dar a renunțat că e greu să te trezești dimineața, acum mănâncă pensia lui mă-sa de 1000 de lei.
      Încă un exemplu, Lidl are un depozit la Iernut, salariile pt. muncitori pornesc de la 3500 si ajung la 5000. Cred ca au lucrat acolo toate satele din jur, pt că atunci când venea sezonul agricol din Germania, dimineața aveai absenți 5-10 oameni, fără niciun anunț, băi, proștilor, vedeti ca de luni nu mai venim. Putinii angajati seriosi si capabili au fost promovați și au ajuns sefi de grupa cu salarii de 7000 lei.
      Toti vrem salariile din Occident, dar când e vba angajati serioși si capabili, pauză.

      Indecis. Tu ce zici?5132
    • Păi cum mama dracu să se conecteze cineva la gaze dacă spun ce mi-a făcut distrigazul mie?
      Mi-au dat o estimare de branșament la 2500 lei și factura finală a venit cam la 10.000

      Mulțumim domnu ministru Virgil, prietenul companiilor , nu ți-ar mai mari mulți înainte!

      Comentariu apreciat.473
    • Coane @Șarpele vezi că NU mai e gratuit de anul trecut.
      Mai citește!

      240
    • Dom Damian, nu neg că nu sunt și puturoși, la mine oamenii prefera să facă naveta la Makita București 120km decât să sclavageasca la ordinarul ăsta cu abatorul

      Comentariu apreciat.370
    • Șarpele, spune-i asta cuiva care in 2022 a plătit 25.000 de lei pt conectarea la conducta care era fix peste drum. Nu cred că a fost vreodată gratuit, poate doar pe hârtie

      10
  3. Putini oameni in mediul rural mai practica agricultura de subzistenta. Majoritatea sunt pensionari sau lucreaza in orase sau pe langa orase.
    Agricultura de subzistenta e foarte dificila si nu merita efortul decat daca nu ai alternativa.
    Iti poti sa seama de asta fie vorbind cu oamenii din rural, fie numarand cate marketuri au aparat prin comunele aflate departe de orase

    Cealalta chestie e ca majoritatea terenului bun pt agricultura intensiva e deja folosit in felul asta. Restul pamantului nu se preteaza la asa ceva si ajunge de obicei sa fie nefolosit.

    Comentariu apreciat.391
  4. NOU
    #19

    raspunsul e clasicul: infrastructura. Daca ai straduta care da in strada care da in DN care intra in autostrada sau o linie decenta de cale ferata si de la satu’ Valea Foamei din comuna Apucatzii de Gâtzi pana la ceva centru urban la vreo 80-100 de km, cu fabrici si hypermarket tu faci o ora, o ora si 20 de minute, da, merge treaba cu naveta, ca gasesti un 3500-4000 de lei pe luna sa iti faci un buget, ca nu dai 1500 de lei chirie la oras, depasesti nivelul si in 8-9 luni schimbi prin casa, una alta, dar mai mult de atat, schimbi si prin minte, si altfel te gandesti la implicare civica si autoritati, dar asa, esti pastrat la fecale si intuneric, ca ciupercile… si la 4 ani, faci ce trebuie fara sa te mai gandesti la altceva, daca cumva pleci, nu prea mai dai pe acasa, decat poate de sarbatori, nicicum de alegeri parlamentare sau locale…

    Comentariu apreciat.540
  5. îmi permiți să utilizez licențele poetice cu ”valea foamei” și ”apucații de gâți”? :)

    Comentariu apreciat.280
  6. Primul meu salariu inainte de facultate a fost 350 lei. Cam tot atât căștigam dacă vindem trei Nokia d-alea bune. Problema e că fiind un oraș mic nu puteai vinde mai mult de 3-4 telefoane bazate pe lună. În școală și în liceu profesorii au fost muci, adânc priponiți în RSR și aș putea face pariu că în perioada aia nici măcar un sfert din ei nu văzuseră occidentul. Majoritatea erau anii ’80 la mentalitate, în afară de un manual învățat pe de rost nu aveai ce învăța de la ei, nu aveai ce sfat de viață sau carieră si obții de la ei.

    Noi asta am văzut toată ziua in adolescență, oameni care s-au luat cu munca la fabrici și deși erau seriosi, deși cu trecerea vremii începuseră să apară bolile profesionale, ei tot săraci erau, tot în înghesuială și mucegai în blocuri comuniste trăiau. Ori că frecai ranga și făceai combinății ori că îți rupeai cârca la propriu la muncă tot acolo erai, tot sărac.

    My 2c e că Romănia a crescut o generație defectă, născută și crescută în sărăcie și cu orizonturi foarte înguste. N-ai cum să știi cum e să-ți intre la sfărșitul lunii 3000 de euro în cont dacă ție abia ți-au intrat 300. N-ai cum să știi cum e un steak bun cănd tu toată viața ai mâncat talpă de păpuc. Pur și simplu mulți s-au obișnuit așa și unei mase de oameni i-a dispărut curiozitatea. Problema e că acești oameni nu mai sunt curioși nici cum vor trăi la bătrânete, cu ce vor plăti facturile sau ce bani vor își vor cumpăra medicamente.

    Asta a fost viață în anii 90 în orașele mici din România, la sat probabil a fost și mai rău.

    Comentariu apreciat.906
  7. sfaturi de viata de la profesori, cea mai buna resursa!

    123
  8. De-aia mutatul in mediul rural (ala „autentic”, nu suburbii ale oraselor mari) e o mutare riscanta.

    Daca esti tanar si vrei copii, te lovesti de problema scolilor. Da, stiu, sistemul de invatatmant e slab, dar oricat de slab e in mediul urban, in mediul rural e si mai rau. La fel si la liceu, in functie de ce liceu alege adolescentul, il poti pune sa faca naveta zilnica catre acel liceu. Si mai amuzant e daca ai fata si vrea sa stea si ea seara cu colegii de liceu si apoi sa faca naveta pana acasa. Deja la facultate sa zicem ca acel copil poate merge in alt oras sa studieze sau poate nu face facultate si se angajeaza.

    Apoi la batranete, in functie de cum te-ai descurcat in viata si unde locuiesc copiii, poate fi mai greu sau mai usor. Bunica a fost nevoita sa se mute in oras cu parintii mei pt ca statea la 200km de parintii mei si nu putea fi ajutata deloc in viata de zi cu zi. A rezistat destul de mult timp la tara, dar pana la urma problemele de sanatate au ajuns-o din urma si nu mai putea face munca prin gospodaria de la tara singura si s-a mutat (a reusit sa vanda totul de la tara dupa 5 ani de cand nu mai sta acolo).

    Altfel zis, intervalele optime (dupa parerea mea) pt „viata la tara” sunt inainte de a trimite copilul la scoala si apoi dupa ce termina copilul liceul si pana apar problemele de sanatate ale batranetii care pot necesita mutarea mai aproape un centru urban.

    Comentariu apreciat.280
  9. Ma intreb daca scoatem orase care de fapt sunt sate: Pogoanele (BZ), Vlahita (HR), Babeni (VL) etc, iare la cat se duce ponderea ruralului in populatie. De asemena sunt o gramada de oameni pe la marginea oraselor mici si medii care nu traiesc chiar o viata urbana.
    Ma gandesc ca de fapt doar vreo 30-40% din populatie Romaniei traieste cu adevarat in orase.
    Parte din vina cred ca este ca dezvoltarea noua din orașe arată ca naiba. Poate decât să mă chinui prin Prelungirea Ghencea, poate aș duce o viață o idee mai bună în Targoviște de exemplu.

    71
    • am văzut orașe cu fânețe în mijlocul lor, la doi păși de primărie.

    • Și 30% e mult.

      O estimare corectă ar trebui să scadă rangul ‘orașelor’ care sunt așa doar din cauza unor chichițe din anii 90-2000.

      Apoi ar trebui ca comunele dormitor din jurul orașelor mari să fie asimilate orașului respectiv. Cum e în Cluj, Iași, Timișoara, etc. Că dacă în revisal scrie că lucrezi în oraș nu poți fi considerat rural neaparat.

      Apoi după astea 2 operațiuni probabil situația va reieși că este și mai nasoală: În afară de capitală + cj, tm și iași și eventual brașov sau oradea, restul orașelor se depopulează și crește vârsta medie a populației în fiecare zi.

      51
    • Sibiu + localitatile limitrofe a crescut cu 8 mii de locuitori intre recensaminte. Cluj plus limitrofe a crescut cu 6 mii. Bucuresti plus Ilfov a scazut cu 12 mii. Iasi plus limitrofe a crescut cu 28 mii.

      01
  10. In jurul Piteștiului este un oraș, Topoloveni ii zice. La un moment dat nu știu ce naiba am comentat pe feisbuc și peste vreo o lună m-a certat grav o tanti, că Topoloveniul dom’ne este oraș. Zic, Doamnă, ce dreq oraș e ăla, că are 1km pe 500metri, e in formă de T, ăla este oraș?
    Eu chiar locuiesc la sat 😁

    100

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile