Cine poluează cel mai mult cu plastic: Coca Cola, Pepsi, Nestle, Danone, Mondelez

Aseară am pus o întrebare pe twitter. Judecând după zero reacții, o reiau aici: “are cineva din online curajul să respire în direcția pepsi, cola sau nestle cu poluarea cu plastic?”.

Contextul e articolul ăsta de pe Quartz, care citează o statistică făcută după ce în mai multe țări s-a desfășurat evenimentul ăla pornit de Sânziana Negru, Let’s Do It.

Inițial, mă enervează cât de mult oamenii din online se comportă ca struții când vine vorba de faze din astea și cum se fac că nu văd deloc situația, participând cu drag la campanii pe tema reciclării, cu condiția să plătească cineva, în rest interesându-se prea puțin. Pentru că nu vin bani din reciclarea pe cont propriu, trebuie să fii complet fraier să reciclezi de capul tău, fără să te pună cineva, să te filmeze și să te plătească.

De aici și întrebarea mea, că știu că n-are nimeni curaj să respire în direcția Coca Cola, Pepsi sau Nestle pe tema asta, că ăștia bagă bani în online, nu se face să supărăm sponsorul. În afară de mine, prin 2011, 2013, 2016 și tot așa, pentru că eu sunt un pic mai slobod la gură.

Cititorii mai vechi știu că articolul ăsta din 2011 (2011, Sânziana!) era însoțit de un clip video în care exemplificam cum se îndeasă plasticele în sticla aia de 5 litri. A dispărut, că Vimeo suge, dar făcuse câteva zeci de mii de afișări. Faza amuzantă e că m-a oprit un tip pe stradă să îmi spună că mă recunoaște din clipul ăla. Nu știa de bloguri, el văzuse clipul și i se părea o idee bună, așa că adoptase și el strategia.

Dar ce mă enervează și mai tare e că știu că toți au tehnologia necesară reciclării în țări vecine României. Am văzut-o în Germania în 2008, când locuiam acolo, am văzut-o apoi introdusă și îl alte țări vecine.

O au, dar nu vor să o aducă și la noi, pentru că e mai ieftin să nu. Nu există nici un fel de presiune publică sau politică, nu există repercusiuni, există doar pace și speranța că ne vor da și nouă campanii, să mănânce și gura noastră.

Angajații vor mai multă implicare din partea companiilor, dar clienții ce vor?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Generatorii de ambalaj reciclabil au obligația sa-l scoată din piață, altfel plătesc niște penalități teribile. Așadar, întrebarea este cine nu și-a scos cantitatea aferentă de ambalaje din circuit? Fiecare este liber sa scoata ORICE tip de ambalaj (Coca Cola dacă are de scos 1000 de tone de PET, poate scoate si bidoane de bere de 3 l, nu interesează pe nimeni).
    Acest fapt este ingreunat de faptul că în Romania aproape nimeni cu preselectează deșeurile înainte de depozitare.

    00
    • Au fost amendati deja toti anul trecut toti producatorii deja ca erau discrepante intre ce declarasera ei si ce au platit de fapt la stat. As vrea sa ii vad pe aia de la Danone cum sufera in special de cand au inceput sa bage toate rahaturie in iaurturi. Companie de rahat, let them all burn!

      00
  2. Vali, reciclarea aia tot plasticul bagat in sticla te ajuta doar pe tine, ca duci gunoiul mai rar. Pentru ca plastic poate insemna PET dar si PoliEtilena LD sau HD, PoliPropilena, PoliStiren, PoliCarbonat, PVC sau alte cateva. Petul se recicleaza usor si este relativ viabila economic reciclarea, PE sau PP se recicleaza usor dar nu e viabil economic, polistirenul si pvc-ul nu se recicleaza.
    Pentru ca mai dau cu sapa la o companie din domeniul reciclarii PET-ului, pot sa iti spun cateva informatii:
    – PET-ul se recicleaza, dar nu la infinit;
    – sticlele pt bauturi sunt facute din pet virgin, nu reciclat;
    – reciclarea sticlelor inseamna pe scurt: colectare, sortare pe culori (transparent, verde, albastru, maro), eliminare plastic non pet (cum ar fi dopurile, etichetele), tocare in fulgi, spalare cu apa fierbinte si soda caustica pentru indepartarea murdariei, clatiri, uscare, ambalare;
    – din fulgii de pet reciclat nu se mai obtin sticle ci folie pet, din care ulterior sunt facute caserolele de unica folosinta de prin supermarket-uri
    – in RO nu prea exista reciclare pet competitiva, asa ca firma respectiva importa fulgi
    pet reciclat din Grecia si Bulgaria.

    Cea mai buna varianta ar fi o garantie de 50 bani/pet sau doza. Sa fie un moment „0” din care orice sticla pet si orice doza de aluminiu introduse pe piata sa primeasca un marcaj de „50 bani” si orice are acest marcaj sa poata fi dusa oriunde (magazin, hipermarket, centru de reciclare) pentru a obtine garantia.

    00
    • In mod logic, garantia la bidoanele de plastic sau la sticle mi se pare cea mai buna solutie la problema. Dar e dificil, nu poti sa rezolvi o problema fara sa faci jdemii de conferinte si intalniri si alte rahaturi. Iar operatorii de salubritate locali sunt de-a dreptul criminali cu recoltarea produselor reciclabile. Pe aici, trecea la un moment dat un tractor cu remorca si lua sacii de reciclabile (daca existau) si ii arunca pe toti in remorca de-a valma.

      00
    • Un boulean ti-a dat minus la comentariu.

      00
  3. La noi e plin de PET-uri de bere dacă stăm să analizăm vreodată ce mizerii se găsesc prin pădurile sau apele noastre.
    Și cum Cola nu face bere, aș da vina pe țăranii care aruncă mizeriile peste tot mai întâi și apoi pe alții.

    00
  4. Asta se poate intampla doar prin doua metode. Campanie de informare agresiva in toata tara pe mai multi ani cu centre locale/regionale de reciclat, pubele separate si masini separate. Sau cu garantie cum zicea Vio mai sus.
    In Bucuresti si alte orase cu tobogan de gunoi pe scara blocului e cam f greu de implementat dupa ce toata viata oamenii au aruncat tot la ghena…
    Aateptam infringementul pe reciclare, mai are Dragnea bani de la referendum…

    00
    • În sectorul/zona în care locuiesc aproape la fiecare bloc de ani de zile sunt pubele pt reciclabile. Văd mulți dintre vecini care vin cu punga/sacoșa și apoi „împrăștie” selectiv gunoi în acele pubele: plastic la plastic, hârtie la hârtie, etc. Sau le lasă în pungă separată la ghenă și le duce femeia de serviciu. Unii oameni s-au obișnuit.
      Dar există și specimenele care aruncă gunoi menajer în pubelele pt reciclabile. Să mor dacă pricep.

      00
  5. Am vorbit anul trecut parcă cu unul din brand-managerii de la Napolact:
    – De ce nu mai există lapte îmbuteliat în sticla, ca pe vremea lui Ceausescu.
    – Ar trebui să cumpărăm alte linii de îmbuteliere. Costa pe la 5 milioane de euro una.
    Puii mei, acum 20 de ani exista „Coca Cola la sticla returnabila”! Au dat bani sa schimbe linia pentru îmbuteliere în plastic, dar acum (oare) n-ar da sa revină la sticlă?
    –-
    Întrebare: voi beți apă în „single use plastic”, sau aveți alte soluții de filtrare a apei? Căni filtrante, de exemplu.

    00
    • Eu beau de la chiuvetă. Pe cuvânt!

      00
    • Prin State:

      ======
      Report: 64% of Bottled Water Is Tap Water, Costs 2000x More
      By Julia Conley
      Bottled water companies have relied on predatory marketing practices and exorbitant lobbying efforts to sell Americans on the inaccurate belief that pre-packaged water is cleaner and safer than tap water—a notion that is costing U.S. households about $16 billion per year.
      In a new report entitled „Take Back the Tap,” Food & Water Watch explains that 64 percent of bottled water comes from municipal tap water sources—meaning that Americans are often unknowingly paying for water that would otherwise be free or nearly free.
      =============
      alt articol:

      Here’s Why Bottled Water Is One of The Biggest Scams of The Century
      You’re wasting your money.
      ERIN BRODWIN, BUSINESS INSIDER
      3 MAY 2017
      There’s nothing quite like the feeling of pure, ice-cold hydration. Some of us get our water for free from the tap. The rest pay for it – at the cost of roughly $US100 billion a year.
      At that steep a price tag, you might assume buying the bottled stuff would be worth it. In most cases, you’d be wrong.
      For the vast majority of Americans, a glass from the tap and a glass from the bottle are virtually identical as far as their health and nutritional quality are concerned. In some cases, publicly-sourced tap may actually be safer since it is usually tested more frequently.

      00
  6. Statistica asta in Romania nu se confirma.
    La noi după ultimele statistici cel mai mult poluează ursii bruni. Vin in oraș, cumpără bere la pet, o beau pe munte și pe urmă arunca bidoanele prin păduri, in camping, prin râuri. Niste nenorociți.

    00
  7. Oficial, Coca-Cola a anuntat chiar anul asta un program de reciclare, care pana in 2030 promite sa acopere 100% din ambalajele produse de ei.

    https://www.coca-colacompany.com/stories/world-without-waste

    Acum nah, nici eu nu prea dau 2 bani pe corporate bullshit, ca e usor sa faci comunicate de presa, dar ma bucur ca macar s-a luat suficienta lume de ei incat sa miste ceva.

    00
  8. EU m-am saturat de chestia asta. m-am certat cu autoritatile cu cetatenii si gata am terminat cu reciclarea nu mai reciclez pentru ca cei care recicleaza sunt considerati niste prosti de catre autoritati (primarie) atat timp cat ei nu se vor schimba eu nu mai reciclez nimic imi cumpar doar produse fara ambalaj din plastic, laptele il iau numai la sticla(se patreaza mai bine si e mai calitativ) si am luat filtru de apa suc nu mai beau de mult timp si se gasete si la sticla. O tara e asa cum sunt si cetatenii ei si ce mentalitate au acei cetateni.
    PS: cine a facut studiul nu s-a informat cum trebuie a uitat de producatorii de scutece pentru copii acolo sa vezi poluare un scutec dispare in 300 de ani. trebuie sa priviti altfel gunoiul ca sa se poata recicla cu adevarat.

    00
    • Si alternativa la scutece care este? Scutecele din panza, ca acum 40 de ani? Dar despre detergentul pe care il utilizezi sa speli un scutec de panza de 4 ori pe zi ce parere ai?

      00
    • Contracepția :))

      00
    • la scutece se lucreaza la o noua tehnologie (ceva facut din meduze) si la detergent ar trebui sa se faca mai multe statiile de tratare a apei menajere ceva ce noi ducem lipsa.

      00
  9. Imi confirmi ce stiu si io, ca reciclarea la plastic e o iluzie.

    Singurul mod de a nu polua cu plastic este sa nu-l produci.

    00
  10. și e așa de simplu: garanție 1 leu pet-ul. nu va mai arunca românul nimic, iar dacă se vor găsi tot felul de snobi cărora să nu le pese, va fi bătaie și pe petul ăla aruncat.

    00
    • La 1 leu pet-ul eu ma reprofilez si ma pun sa adun doar peturi… 100 de peturi pe zi mi-ar ajunge sa traiesc decent si sa nici nu muncesc ca prostul, deci nu functioneaza.

      00
    • e o afacere de o lună. după aia dispar pet-urile

      00
    • Nu vor disparea intr-o luna. Sunt destule flacoane in romania asta de cules pe urmatorii ani fara probleme si sa nu uitam ca degeaba pune taxa, cei ce isi permit masini scumpe chistocul tot pe asfalt ajunge, de ce te face sa crezi ca tot aceeasi oameni nu vor arunca flaconul in natura?

      00
    • cetin are un articol, pornind de la zoso, în care spune exact ce spun și eu. treci pe acolo, că e mai dezvoltat, eu n-am timp de n argumente, nu-s influencer
      dar ca să răspund obiecției tale, deși am scris și inițial: dacă vor fi tot felul de snobi cărora să nu le pese de de leul ăla, vor fi și mai mulți care să culeagă pet-urile. inclusiv tu

      00
    • In germania e 25 centi PET-ul, deci 1 leu. Sunt si oameni carora nu le pasa sau oameni cu bun simt care lasa PET-urile langa (nu inauntrul) cosurilor de gunoi, sunt si oameni care le aduna si traiesc din banii aia.

      00
    • Pe vremea lui Ceau,eram cautator de sticle.Le luai,le spalai si primeai de la centrul de sticle/borcane,30 de bani pe borcanul de 800gr,50 de bani pe sticla de 0,5l,70 de bani pe aia de 1l si 3(TREI!!!!!) lei pe sticla de sampanie/vin spumos!!!Eram cei mai mari boieri din lume atunci cand duceam 10 sticle(goale) de sampanie.

      00
  11. Nu, pentru că oamenii din online nu trăiesc din reciclare și celor mai mulți nu le pasă cu adevărat de poluare, protecția mediului etc
    Da, mai pun câte o postare/poză (plătită sau nu) că prinde la public.
    Pentru ei mediul înconjurător e mediul online, iar banii vin din reclame. Cam atât.

    00
  12. In romania cica se recicleaza doar 10% desi avem statii de reciclare nu avem operatori sa le utilizeze. Primariile sunt incapabile sa isi dezvolte un actionariat pentru reciclare si sa produca bani(chiar si 1 leu profit tot este bine). Ce face un centru de reciclare in acest timp? Sta, aduna praf, pierde garantia, concesionarea statiei de reciclare de obicei sta prin birouri la contestatiile facute… exista presiune din partea mUE, 1-2 ani si apoi vor curge amenzile din 6-7 cifre in euro zilnic. Cautati romania te iubesc

    00
  13. La carrefour exista aparat de reciclat. Primesti 5 bani pe flacon. Deci daca duci 20 de flacoane ai facut 1 leu. Adica aproximativ 20 de centi. Nu ma astept sa primesti 30 de centi/flacon dar e al naibii de descurajant sa cari dupa tine cateva plase de flacoane si cand intri in magazin sa afli ca nu functioneaza aparatul.

    00
  14. A trebuit sa plec din tara ca sa vad cat de mult plastic se foloseste in Romania. P-aici majoritatea chestiilor sunt la sticla sau la borcan, atarna plasa de cumparaturi mai greu dar asta e, e pentru o cauza buna.

    00
  15. Pentru articolul acesta, ma bag la loc pe patreon.

    00
  16. Recunosc ca nu te citesc de mult timp, dar nu pot sa nu observ ca ai cateva idei, inclusiv aceasta, pentru care stau si ma intreb cum de nu au reusit unii sa-ti inchida pravalia.

    00
  17. Adica sa te lase sa scrii ce gandesti, fiindca ai niste idei contra valului actual..

    00
  18. Am citit articolul si imi place miza demersului tau.
    Pe o piata unde impostura si fake-ul sunt o norma, pare greu de crezut ca mai sunt si altfel de oameni, pentru care bunul simt mai insemana ceva.
    Ma intreb de ce nu sunt mai multi ca tine, sa-si propuna sa schimbe ceva in bine, dar sa-si si asume niste lucruri.
    M-am gandit ca poate cineva, ceva nu-i lasa, poate m-am inselat..

    00
    • unii au rate, pentru că au vrut mai mult. și când ai rate, nu prea poți să deschizi gura cum vrei.

    • Asa se explica..si cum multi au rate, cei care se uita in gura lor au o mare problema, pe care multi nici nu o constientizeaza..fiindca nu poti stii cu adevarat ce il determina pe un om sa scrie ceva intr-un anume fel..

      00
  19. @Vali:recunoaste ba ca esti platit de Soros!!!

    00
  20. Bo$$, daca nu ma insel eu CC este cel mai mare producator de bauturi din lume, urmat la maaaare distanta de Pepsi&Co, normal ca au cele mai multe PET’uri, nu cred ca ar trebui sa fie nici o mirare pentru nimeni.
    Intr-un timp, defapt cred ca si acum, se dau bani pentru ambalajele de plastic, umblau suedejii pe la tomberoane sa le ia, dar lasau dezastru in urma lor asa ca Policia Locala nu le-a mai dat voie sa le ridice. Tin minte ca astia culegeau orice ambalaj de plastic, si de pe marginea drumului si de prin balarii.
    Recent un „domn” dintr-un cult religios neo-protestant m-a amenintat cu „avocatii” pentru ca l-am filmat ca isi descarca masina cu gunoale pe malul Crisului. A ajuns sa imi spuna ca am ceva cu el ca e alta religie ca ma reclama la Politie! :)))) A luat amenda + obligatia sa curete zona.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.