Politicienii-nimic

Mă gândeam la o fază. Văd de fiecare dată după o mișcare a PSD un vuiet venind din partea mai educată a opoziției politice. Vechiul PD, actualul PNL, nu contează cum se numesc acum. Dar sunt oameni care au fost la putere, cu largă susținere parlamentară și nu au reușit să facă mare lucru. Unii ar spune că nu au făcut nimic și nu greșesc.

Înțeleg de ce Orban și alții ca el vor la putere. Că nu au servicii și nu se pricep la nimic, politica e singura lor scăpare. Dar pe lângă ei sunt și oameni care gândesc. Care au fost la putere și care nimic. Nimic.

Și care acum stau și postulează și acuză și latră pe diverse teme, pentru că ar vrea să revină la putere ca să …nimic.

Și am un exemplu foarte bun despre cum gargara cu făcut și dres nu se pupă deloc cu realitatea din teren. Dacă mai țineți minte, acum 20 de ani, era un Guran la ProTV care vorbea foarte serios și drastic la adresa politicienilor și a măsurilor luate. Părea că le știe. A fost numit ministru, a rezistat un an și după aia a dispărut. Ilie Șerbănescu. Știu că nu e politician de profesie și bla bla, dar fost unul dintre cei care vorbeau mult și când a fost vorba să facă, a dat-o de gard. Dar a fost decent și a dispărut o vreme (l-am văzut acum vreo doi ani la TV, dar extrem de rar).

Asta ar trebui să facă toți. Orban, ai fost ministru de nu știu câte ori. Nu ai făcut nimic. Dispari! Și ia-i cu tine pe toți ăia care nu au făcut nimic.

eddie-griffin

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. In politica este la fel ca in orice firma romaneasca sau ca in orice institutie. Fiecare si-a adus cunostintele, rudele, etc. Au fost impreuna ani de zile, s-au sudat relatii, se cunosc intre ei, stiu sistemul si cum merg lucrurile. Nu va pleca nimeni nicaieri. Ce, sunt prosti sa plece?
    Prostii sunt in cealalta parte a palatului…din pacate.

    00
  2. L-am cautat pe gigel pe net si de pe wiki am ajuns la ultima carte publicata. Apoi am ajuns aici :) https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.google.ro/search%3Fq%3DRom%25C3%25A2nia%252C%2Bo%2Bcolonie%2Bla%2Bmarginea%2BEuropei%26oq%3DRom%25C3%25A2nia%252C%2Bo%2Bcolonie%2Bla%2Bmarginea%2BEuropei%26aqs%3Dchrome..69i57%26sourceid%3Dchrome%26ie%3DUTF-8&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAAAGOedvOsFIhkA8aeDS4iW4Ou-3W7wy7LgEeUJrzVxcwbCMgFy

    00
  3. Ca sa vina…. cine? Ca singurii „noi” sunt usr-istii… Si aia o mana de oameni care uneori par ca stiu ce zic dar fara planuri concrete…

    00
    • In primul rand, schimbarea de care este nevoie, este in mentalitate, in mod de lucru. Este clar ca poate USR-istii nu sunt cei mai charismatici oameni, sau poate nu stapanesc atat de bine cuvintele precum curvele astea de au fost pana acum, dar, si asta e cel mai important, promoveaza un nou mod de lucru, de gandire, care se apropie mai mult de meritocratie, decat de cumetrie, ca pana acum. Si au si cativa baieti destepti acolo, care se pot transforma in vectori de imagine, in lideri (ma refer la un Ghinea, un Vlad Voiculescu, un Ion Stelian, etc.). Nu zic ca in PNL nu ar fi oameni, au si ei cativa oameni capabili (Florin Catu ar fi unul dintre ei, de exemplu), dar aceasta calitate piere in momentul in care accepti sa te asociezi cu persoane ca Orban, Carmen Harau (hunedorenii o stiu bine), Alina Gorghiu, etc. O fi bine, o fi rau, vom vedea. Cert este ca precum PSD, PNL, PDL, UDMR am mai avut si am vazut ce a iesit. Eu zic ca ar fi cazul sa incercam si altceva. Orice.

      00
    • 1. Politica e arta compromisului si faptul ca X e un om bun si a facut Y in domeniul Z nu il face un bun manager politic.
      2. USR-ul e plin cu oameni de dreapta dar incearca sa ascunda asta prin nedefinire ideoligica.
      3. In cea mai saraca tara din Europa, Mexicul Europei sa vii cu idei de dreapta e sinucidere curata. Politica trece prin stomac…

      00
    • Perfect de acord Florian. Aparent ce a inteles lumea din comentariul meu e ca sunt impotriva USR. Cand deloc asa, caci i-am votat. Si probabil in lipsa altor alternative ii voi vota – desi mai degraba as vota platforma 100 a lui Ciolos – om care mi-a inspirat mult din ce ar trebui sa fie un om politic in Romania. PSD nu voi vota decat daca imi taie cineva mana si voteaza cu ea in locul meu. PNL si PDL am votat mai demult din lipsa de alternativa dar… tot ca sa nu iasa PSD.

      Ceea ce ziceam eu e ca am asteptari mari din partea USR. Sau cel putin am avut. Asteptam sa „faca” mai multe. Dar stiu ca in conditiile guvernului de acum e ft greu. Asteptam insa sa vina cu propuneri concrete pe plan local de unde sunt eu, nu doar cu blamari infinite si power-point-uri bine construite.

      00
    • S-ar mai gasi. Inca nu sunt prea vizibili sau nu sunt in prima linie a partidului. Dar mi se pare gresit sa o tot tinem langa cu „toti sunt la fel, nu e niciun mai breaz”. Cu teoria asta, o sa ne conduca PSD-ul inca 100 de ani, spre noi culmi de dezvoltare si progres.

      Uite si niste nume, ca sa nu zic doar vorbe:

      Florin Citu, Ovidiu Raetchi si Ciprian Ciucu (consilier local la PG Bucuresti) de la PNL , Cristian Ghinea, Claudiu Nasui, Ion Stelian, Catalin Drula de la USR, Vlad Voiculescu, Dragos Paslaru, chiar Dacian Ciolos (asta daca nu vi se pare deja uzat) de la Platforma 100.

      Ca sa nu fiu rau, exista cineva si de la PSD (exista, la timpul trecut), si anume europarlamenatarul Sorin Moisa, cu un CV si o activitate impresionanta in parlamentul european. Dar e greu sa stai in acelasi partid cu Nicolicea, Olgutza, Codrin si Iordache.

      00
    • Ovidiu Raetchi, din cate mi-aduc aminte, a fost lansat in politica mare de Dan Voiculescu si al sau Partid Conservator. Ciprian Ciucu, la fel, din cate mi-aduc aminte, initial isi anunta candidatura pe listele M10, parca, dar, cand a fost evident ca aceasta miscare e sortita esecului, a cotit-o elegant in PNL, nederanjandu-l asocierea cu nume precum Orban, Gorghiu, Razvan Sava, Busoi si alte minunatii d-astea. Important a fost sa se aleaga si acum isi face un nume din a trambita manglele lu’ madam Firea. Sincer, nici Romania 100 nu-mi inspira prea mare incredere, cu tot respectul si toata admiratia pe care am avut-o pentru guvernul Ciolos si chiar pentru Ciolos. Romania 100 reprezinta instrumentul perfect pentru unii sa se reinventeze in politica (trust me, i know what i’m saying). Si, in plus, o alta scula de faramitare a dreptei (daca presupunem ca dreapta romaneasca chiar exista).

      00
  4. Da, Orban este oficial bun de nimic.
    Valabil pentru o gramada de ministri de profesie gen Tariceanu, Udrea, Nica, Maior, Videanu, Berceanu,

    00
  5. In primul paragraf spui ca politicianul roman nu au avut un job bazat pe competente si meritocratie si tot timpul vor cauta un loc caldut la stat iar in paragraful 2 spui ca daca n-au facut nimic ca politician la putere, acum in opozitie sa dispara.

    Vreau 5 oameni cu nume si prenume, care au fost la putere si acum sunt in opozitie si tu crezi ca ei gandesc sau avem pretentia ca pot formula parari pertinente pe domeniul lor, ca eu nu stiu 4.

    Ma refer la PC, UNPR, PDL, ALDE, PSD, PNL, PD, ca restul n-au fost inca la conducere.

    Cred ca ti-ai raspuns singur de ce nu o sa dispara.

    #eunotcârnat

    00
  6. Şerbănescu, prin 1999 (nu mai era ministru) vorbea în fiecare seară, nu reţin dacă la SirbuTV sau felixTV, cu aere de mare cunoscător. Era epoca marii inflaţii, pe vremea cînd băncile cădeau ca popicele (pentru cine mai ţine minte, erau nişte chestii care se numeau Credit Bank, Columna, Dacia Felix şi alţi Burebista). În martie respectiv, atac la leu (iarăşi, cei care îşi aduc aminte, la casele de schimb de la o zi la alta cursul a sărit de la 15k la 25k biletul verde). Seara, apare expertul economist, explicînd că toată populaţia a pierdut, mai puţin cei cu banii la… PonziSOV SRL (la vremea aceea, dobînda săptămînală era de vreo 10%). Două zile mai tărziu, cursul şi-a revenit. În mai anul următor, jucăria-minune a dat faliment, odată cu economiile a zeci de mii de naivi (dar nu chiar nevinovaţi, că de, după Caritas şi SAFI, perseverare diabolicum…). Nu mai ţin minte ce-a făcut marele expert, presupun că s-a ascuns o vreme. Dar cum nu e un singur Huidu pe lumea asta, şi amnezia e la noi boală epidemică, omul a reapărut prin studiouri, cu explicaţii savante despre mersul economiei naţionale şi mondiale. Cam ăsta e calapodul pentru miniştrii noştri post-revoluţionari: vorbe mari din galerie, autogoluri de Nicoliţă, atunci cînd ajung la butoane.

    00
  7. NOU
    #12

    Pai in principiu tocmai de aia ajuns acolo, pentru ca doar sa dea din gura stiu. Nici un om care stie despre ce e vorba, n-ar putea abera atat cat abereaza politicienii.
    Pe de alta parte, oricat ai vrea tu, ministru, sa faci, ai de urmat multi pasi birocratici care inevitabil se lovesc de functionari publici cu interese. Nu-ti pune ala stampila, e pa documentul tau.
    Btw, toate partidele si-au numit oameni in functii si institutii, astia nu numai ca executa ordine politice dar au in sange ca pt orice ban public trebuie si „comision’. Ce naiba, pana si directorii de scoli mai mari, sunt numiti politic.

    00
  8. NOU
    #13

    A da, pe nimeni nu intereseaza tehnic, cum se pune in practica o lege sau un proiect. Inclusiv televiziunile se feresc de discutii tehnice si atunci normal ca toti dau din gura fara nici o acoperire reala.

    00
  9. Poate ca nu au făcut nimic dar cel puțin nu au stricat ce era bun. Vi se pare ca PSD ul face ceva? Tot ce vad e furt, prostie și incompetenta. VA trebui sa preluam peste un an președenția UE:cu Cine?

    00
  10. Nu vreau eu musai sa ii iau apararea lui Serbanescu, ca in ultima vreme omul a ajuns la un niste valori economice sinistre: socialism furibund, protectionism a la Ceausescu si asa mai departe.

    Dar exemplu asta e atat de fumat si de des utilizat (gresit utilizat!) incat devine enervant. Ilie Serbanescu a fost ministru intre 5 decembrie 1997 si 17 aprilie 1998. 4 luni si 12 zile intr-o perioada nasparlie rau a Romaniei, care a evitat falimentul la mustata dupa „minunata” perioada Vacaroiu, aplicand solutii disperate: inflatie si devalorizare crunta a monedei nationala, aia mai batrani poate isi aduc aminte. Pentru cei mai tineri, sa isi imagineze doar asa: ai un curs de 4,5 leu/euro in decembrie si de 9 lei/euro in aprilie, ca sa inteleaga despre ce vorbesc.

    Putea sa fie ministru in alea 4 luni si al mai tare laureat Nobel in economie si rezultatul era fix ala.

    Trebuie o perioada rezonabila pentru a evalua corect un ministru (si un guvern, pana la urma). Minim 2 ani, cu o majoritate parlamentara care sa te sustina consistent.

    00
  11. Eu nu am vazut sa existe in ploitica noastra o orientare economica pe termen lung. Romania este una dintre tarile care profita mergand pe calea globalizarii si ar trebui sa fie condusa de politicieni care stiu sa faca asta. Din pacate romanul nostru traieste intr-o lume nostalgica, tanjind dupa egalitatea dintre clasele sociale in timp ce-i invidiaza si accepta pe toti nemernicii care fura tara (go figure)…
    Guvernul Ciolos a fost cel mai potrivit pentru integrarea noastra in UE dar nu a apucat sa dovedeasca asta. Votul din 2016 a tras tara noastra inapoi dar asta s-a intamplat si in alte tari cu traditie democratica mult mai lunga decat a noastra. Teoria conspirationista zice: capitalismul de tip mafiot va castiga batalia cu democratia…

    00
  12. Ala din poza e Orban?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)