Politică și gaze – septembrie 2021

Dacă PSD ar vrea să demită acum președintele, ați ieși la vot să-l susțineți? Voi nu v-ați gândit la asta, dar cineva acolo sus, în birouri, a făcut-o deja. Dar întrebarea rămâne, ați ieși să susțineți prin referendum un președinte care e mai interesat de propria moștenire (inexistentă) decât de țara pe care o conduce?

Altfel, situația politică este stupidă și evidentă: PSD a redevenit principala forță politică a țării. A stat pe margine, a făcut glumițe, a tăcut, a mai dat afară niște fraieri și a așteptat ca isteții de la putere să-și sape singuri groapa în care să cadă.


Acum că are mai mult timp liber, poate Stelian Ion ne explică faza cu criminalul de la Onești, cum a procedat justiția acolo și ce sancțiuni s-au dat. Nu la șefii poliției, ăia mutați de colo colo, ci la judecători.

Sau ce se întâmplă cu situația celor două fetițe ucise pe Șoseaua Andronache, de ce dosarul e trimis înapoi a doua oară.


Se merge înainte cu stupizenia asta, pentru că asta e tot ce le trece prin minte, hai să-i oprim pe cei mai săraci dintre români să ne sară în cap, că restul oricum nu mai au zile de concediu ca să protesteze, că doar de aia am ținut restricțiile jos toată vara.

Și am citit fix una sută patruzecișiopt de articole pe tema prețului la gaze și nu am văzut pe nicăieri o înșiruire simplă, pentru popor:

  1. România produce X metri cubi de gaze
  2. necesarul intern este, în iernile blânde, de Y metri cubi de gaze, iar în iernile grele, de Y+50% mc gaze.

Atât. Toate mi-au explicat că, dacă cumperi pe loc, că ai nevoie acum, e mai scump decât dacă negociezi din timp, pentru că toți am fost corigenți la economie și nu știm că atunci când ai nevoie mare și rapidă te costă mai mult. Nimeni nu s-a gândit să întrebe pe undeva, nu pe Teniță sau pe Drulă, dar pe la Ministerul Economiei, Ministerul Primului Ministru, Ministerul Importurilor sau Ministerul Relațiilor cu Rusia, de ce importurile de gaze au crescut cu 344% vara. VARA!

De exploatat ce avem prin țară nu mai aducem vorba, că patrimoniul UNESCO nu ne lasă. Ce vacanțe frumoase am făcut anul ăsta la Pungești și Roșia, zone pitorești, abia aveau loc turiștii prin parcări. Plus, mai bine neexploatat, că oricum se fură.

Un cântecel vesel să cântăm…

 

pericol-electric

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. https://www.youtube.com/watch?v=0KB4TRpGelQ&t=1025s

    Atenție la cârtițe, societate civilă și conexele serviciilor, înainte să vă azvârliți aiurea cu scandări…

    00
  2. Mai in gluma mai in serios, bine ca m-am pregatit, daca se opresc gazele avem asa:

    -schimbat termopane si usa intare

    planul A: pus aer conditionat si in dormitor, Daikin, are COP >5, nici macar nu se misca contorul cand merge

    planul B: semineu cu alcool in living (inca fac proiectul dar pana in iarna e gata)

    https://www.pefoc.ro/produs/rezervor-bio-combustibil-xl_904

    planul C: daca se impute treaba, aduc soba pe lemne de la tara, stau la etajul4 din 4,
    mi-am cumparat lant nou la drujba, 5 litri benzina si ulei.

    planul D: ma mut cu totul la tara

    00
    • Cu care din astea incalzesti apa ca sa te speli? 😆

      00
    • @Octav, ups! Nu m-am gandit. Oala de apa pe plita, ca pe timpul lui Ceausescu (sau ca in Bucuresti)?
      Cand eram student ma spalam la lighean si nu am murit. Stateam intr-o casa in Scheii Brasovului care nu avea dus sau cada, avea doar WC si chiuveta.

      Sau nu ma spal, cand e frig iti mai arde sa te speli?

      00
    • speli doar hainele.

    • Apa calda cu boiler electric, nu este atat de costisitor. Un boiler de 80 de l ajunge pentru 6 persoane pentru dus (fara lungit timpul, spalat rapid). Il inghesui pe undeva.

      00
    • Legat de A: am o pompa Daikin aer/apa(tot un fel de aer conditionat), toamna/primavara ok, dar cand ai sub -5, tot asa, nici n-o sa-l vezi ca se misca contorul de la viteza cu care se invarte :)

      00
    • Imi place ca sunteti inca in faza de denial, ignorati faptul ca si pretul la curent s-a dus pe noi culmi. Plus ca vine iarna, nu va mai fi curent pe piata din-ala ieftin de la hidrocentrala sau de la fotovoltaice si eoliene.

      00
    • Ar fi buna o soba pe ulei uzat. Daca proiectul e facut bine, soba nu scoate deloc fum cand e incalzita deja. Are ardere aproape perfecta. Doar in primele minute scoate ceva, pana ajunge la temperatura optima de functionare. Ulei alimentar, ulei de motor…. cam orice merge. Are nevoie de o suflanta, un motor de 20-50 watti ar fi ok. Consuma intre 3 si 5 litri pe zi. Uleiul uzat il cumperi cu aprox 1 lei/ litru de la restaurante sau serviceuri auto. Nu-i cea mai eleganta chestie dar pana la urma ce mai conteaza? Ai caldura aproape gratis.

      00
    • @Rumbu, eu ma gandeam la ipoteza ca se opresc gazele o saptamana-doua, ca vine un val de ger, ceva. Nu permanent. Cand e o situatie de criza gen gaze oprite o saptamana dous, nu mai conteaza cat e curentul, platesti si strangi din buci. (bine o sa pice si curentul daca se incalzesc toti electric)

      00
    • Mai bine pregatim niste cutite, sa fie ascutite bine, ca vine Craciunul si trebuie sa taiam niste porci de politicieni.

      00
    • Suna bine treaba cu mutatul resedinta de vara daca raman fara gaz la penthouse

      00
    • Eu totusi nu inteleg ceva.

      Urmaresc preturile la case de ceva vreme si totul se scumpeste masiv si se vinde totusi -ceea ce e ok.

      Dar daca lumea are bani pt rate de 1000e/luna la case o ora de condus de locul de munca de ce se plange ca se scumpeste curentul si gazul? Facturile toate la utilitati sunt in jur de 1000-1500 lei pe un an. Daca se dubleaza preturile la energie, facturile cresc cu 50% probabil.

      De ce atata panica si stress?

      00
  3. Eu l-as cam trimite pe martalog intr-o vacanta permanenta. A stat cam mult prin concediu pe barba fraierilor care au stat 8 ore sa il voteze.

    00
  4. vara se inmagazineaza gaz in niste rezervoare subterane, cred, naturale.

    00
    • Da, aproape un sfert din ce producea Romania era depozitat. Numai ca costurile ridicate de depozitare făceau că prețul de import sa fie mai mic decât tariful intern plus taxa de depozitare. Taxe puse tot de statul român producătorului (Romgaz)

      00
  5. Vine iar psd la putere sau face jocurile cu guvern minoritar. Asta inseamna ca la Energie va fi Iulian Iancu omul Gazprom. Daca lacomia lor nu e mai mare decat respectarea ordinelor de la Moscova gazele vor ramane in Marea Neagra pentru totdeauna.

    00
    • Iulian Iancu s-a retras din politica din cauza unor probleme de sanatate. A ajuns la a treia interventie pe inima, parca, si a spus ca nu ii mai trebuie, asa ca nici macar nu a mai candidat pentru Parlament. In rest, ce sa zic, bine ca ne lamuresti tu ca sunt interese mari la mijloc.

      00
  6. In continuare nu se stie cine este femeia de la accidentul de pe andronache, nume prenume ce lucreaza sau ce a lucrat. In tara in care presa “afla tot” inca nu se stie……
    As vota cu suspendarea lui Iohannis…..

    00
    • păi polițiștii nu dau informații din dosar decât la cunoscuți, gen interlopi.

    • Cum sa nu, s-a scris cine e soferita, 57 ani, lucreaza la o companie de telefonie mobila, nume prenume pe g4media.

      00
    • @ S-a scris intr-un sfarsit.. lui Dinca ii stiam nr de la pantofi si preferintele de desert din prima ora. Si cu Dinca nici macar nu exista video explicit cand omoara. Cu tanti aia bauta e hd.. dar e un caz greu de investigat intradevar. Or fi ocupati cu supravegherea altor criminali bauti si drogati care macelaresc oameni.. a stai.. ca pe Mario l-au lasat sa plece linistit ca avea buba care putea fi tratata doar pe Italia.

      00
  7. Varianta (chiar nu stiu realitatea): nu te bazezi pe contracte cu tari si companii ce probabil nu vor avea de unde sa dea la toata lumea intr-o iarna grea.

    Deci productia interna care poate fi stocata o stochezi la tine sau la altii ce sigur vor imparti si importi ce folosesti vara la preturile de acum. Astfel la iarna te asiguri ca nu ramai cu buzele umflate, cu sau fara contracte.

    00
  8. In pădurile amazoniene am facut vacanțe anul ăsta? Nu prea, păi hai să le tăiem că pe bila asta in spațiu cu un echilibru atât de fragil nu ne mai trebuie păduri si biodiversitate. Doar mine.

    00
    • Ma distreaza mult tarile hiper-industrializate care au nivelat de mult orice urma de natura si biodiversitate… dar acum dau lectii altora care incearca sa se ridice din mizerie prin aceeasi pasi.

      Eu zic ca Germania, sper ex, sa isi pun la pamant toate fabricile, toata industria toate zecile de mii de km de autostrada si sa faca niste paduri acolo. Si dupa sa bata obrazul altora. Ca presupun ca sub cimentul ala era ceva natura nu?

      00
    • Mai bine murim de frig. Io sunt curios ce parere au acum rasculatii astia?

      https://www.youtube.com/watch?v=nOVihxpNI5M

      00
    • Cristian, Germania sta foarte bine la capitolul paduri, suprafață verde pe cam de locuitor.

      00
    • 33% din suprafata Germaniei = paduri. Si nu doar pe hartie, sau „vor fi de la anul” ca in cazul reimpaduririlor din Ro.

      00
    • @Cosmin, @Simona, @Cristian
      Cristian zice bine. Contraargumentul pt Cosmin si Simona este ca Germania nu are aceleasi granite acum ca atunci cand a inceput revolutia industriala. Si nici Anglia sau Olanda, Franta, Spania (iar aici ma refer la colonii).

      00
    • @Rumbu cred ca oamenii aia nu au gaz deci cred ca nu isi pot bea vinul linistiti ca ti se scumpeste tie gazul.

      Si exploatarile astea poate vin cu ceva mini cutremure sau ceva mizerie pe care pur si simplu nu o vor in ograda

      00
  9. Ca veni vorba de justiție. Mai știe careva statusu lu Săvulescu? Avea închiriată o vilă în Grecia pentru vacanță. Bănuiesc ca s-a terminat vacanța – e tot în Grecia sau a plecat în Italia?

    00
  10. Iohanis a fost ales ca sa nu iasa Ponta si apoi Viorica.Misiune indeplinita.Ce mai vreti de la el? 🙂

    00
    • Sa taca, sa nu aiba opinii despre ce ar trebui sa se faca sau sa nu se faca.

      00
    • ^
      Cît să mai tacă Iohannis?
      Tace de aproape 7 ani, a tăcut asurzitor pe toate subiectele, iar cînd nu tace e doar îngrijorat și foarte atent.

      Hai să tăcem despre altceva!

      00
  11. Cei de dreapta s-au prins și ei că varianta tăierii cu 25% nu este bună și că mai bine mergi pe varianta PSD care aduce și voturi adică mărești salariile cu 25% și crești apoi și prețurile cu 50% și proștii te votează că totuși ai crescut salariile și nu le-ai tăiat (apoi vine altul care taie 7-8-9 zerouri și face leul barosan că leul greu este deja) doar că în varianta actuală a PNL au crescut doar prețurile.
    Ideea este că toate salariile bugetarilor și inclusiv cele din învățământ și din sistemul sanitar au fost crescute baban de către PSD din bani împrumutați și acum s-a ajuns la fundul sacului.
    Cum faci să crești inflația ca practic să scazi la loc salariile bugetarilor?
    Păi e simplu:
    1. Crești salariile și altor categorii sociale. Crești și la paznici, și la gardienii publici, și la polițiștii locali, și la șoferii de autobuz, și la cei care mătură străzile, tuturor. Poți să comentezi ceva? Nu poți că sunt și ei oameni și toți vor. Ce realizează acest lucru? Păi dacă aveai ca bugetar un salariu de 5-6000 de lei și era o chestie că era un salariu mare comparativ cu ceilalți care luau un salariu de 1200-1500 de lei, acum 5-6000 de lei nu mai înseamnă mare chestie că și groparii se apropie poate de această sumă. Ce realizează asta? Inflație.
    2. Diverse măriri salariale în diverse sectoare economice. Cât mai multe scutiri de taxe și impozite, cât mai multe ajutoare din partea statului, cât mai multe subvenții și așa mai departe. Toate astea duc la inflație.
    3. Pentru toate aceste pomeni enumerate trebuie bani. De unde bani? Păi din alte și tot alte împrumuturi în monedă străină (Euro) de la UE. Și le mai iei ca stat și cu dobânzi ridicol de mari. Asta duce la supraaprecierea monedei euro în raport cu leul și implicit la inflație.

    Astea fiind spuse nu vă mai plângeți și nu vă mai prefaceți că nu înțelegeți de ce statul nu amendează firmele de gaze și electricitate pentru creșterea prețurilor la energie ca să-l scadă la loc și, în loc de asta, se apucă să dea subvenții de șase ori mai mari. Din motivele enumerate mai sus, planul inflaționist de distrugere a leului era făcut, trebuie doar jucat. Și prețul la energie și gaze a crescut la ordinul guvernanților tocmai pentru a crea inflație. Ăsta a fost planul PNL încă de când a ajuns la guvernare. Tot de asta s-a și reacționat exagerat la pandemie cu lockdown când aveai doar sub 100 de cazuri la nivel național, fiindcă au vrut să dea o lovitură economiei ca să poată pe urmă sări cu subvenții pentru diferite sectoare economice care le plac lor și ca astfel să se poată crea inflație și pe lângă toate astea și furtul sistematizat din banii publici cu materiale sanitare la suprapreț și spitale gonflabile pe dealuri care nu au avut nici măcar un pacient cu COVID (spre exemplu cazul spitalului făcut la Iași despre care s-a dat și la televizor). Și multe altele.
    Prost să fii să mai stai în țara asta ca să-ți tragă ăștia muie în fiecare zi și toți banii tăi munciți pe care i-ai strâns să fie mâncați de inflație tot mai mult în fiecare zi. Degeaba visați că va veni o zi în care o veți duce bine.

    00
    • Statul nu mareste salarii decat la bugetari si nu micsoreaza sau mareste preturi decat accize la tigari, alcool, benzina/motorina, etc..

      Cand se prind cei de stanga ca atunci cand o duci bine faci rezerve si investesti pentru atunci cand o duci rau, poate facem ceva. Si prin cei din stanga ma refer atat la PSD cat si la PNL, ca eu nu prea stiu ce masuri de „dreapta s-au luat”.

      iar porcaria lui Basescu de acum 11 ani cu taierile a fost o teapa PSD/PDL de a intarzia cu masurile anti-criza si de a da mariri inainte de alegeri, ca-i afecta pe amandoi, si sa nu uitam ca in 2008 au si avut alianta si guvern impreuna.

      00
    • „Statul nu mareste salarii decat la bugetari si nu micsoreaza sau mareste preturi decat accize la tigari, alcool, benzina/motorina, etc..”
      Ba face asta doar că indirect. Dacă îți crește acciza benzină/motorină, ghici cum vor fi prețurile. Dacă îți crește ROBOR sau mai știu eu ce „taxă” produsă prin BNR ghici cum se va reflecta asta în prețurile de la apartamente, mobilă, terenuri și chirii. Ghici cum vor fi prețurile la produse și servicii dacă ăla trebuie să plătească mai mult pentru depozitare că altfel este mai rentabil pentru proprietarii de hale să dărâme tot și să facă blocuri în loc.
      Ghici cum va fi salariul lui Gigel atunci când statul a mărit accizele la băutură și țigări și acum aproape tot salariul lui zbor doar pe băutură și țigări. Spor la muncă!
      Ghici cum vor fi prețurile la orice, inclusiv la energie și gaze atunci când toate celelalte sunt scumpe.
      Și așa mai departe.
      Prin urmare statul are un rol URIAȘ în creșterea prețurilor.

      00
    • Să-i ajutăm pe actori și pe cei din HORECA fiindcă au suferit pe timpul pandemiei și încă mai suferă:
      https://www.romaniatv.net/averea-imensa-lasata-in-urma-de-ion-caramitru-era-cel-mai-bogat-actor-roman_5775088.html

      00
  12. Turcan a ieșit să declare că va fi o iarnă grea dpdv al facturilor de energie și că îi pare rău că românii nu sunt pregătiți și că ANRE trebuia să facă mai mult. Nigga what?

    00
  13. as vota oricand pt jos ianis ficusu.
    votez psd forever. m am convins cu votat usr, pnl nici atat.

    psd sau aur, ca nici psd cu ciolanu pardon ciolacu nu e decat o marioneta.
    cu asta mi am spalat acuzatia ca sunt platit de psd.

    00
  14. Daca maine l-ar suspenda PSD pe Iohannis m-as duce sa votez cu doua maini sa nu mai fie presedinte. M-am bucurat prima oara ca n-a iesit mascariciul ala de Ponta presedinte si habar nu aveam cine carnaciorul asta de Iohannis ca era prima oara cand auzeam de el. La ultimele alegeri am inclinit foarte mult spre Dancila nu ca mi-ar fi drag PSD-ul, da nu credeam ca putea sa fie mai ingamfata ca asta, insa la momentul votului am zis ca hai sa nu aibe PSD presedinte.

    Pentru mine solutia e simpla: alegeri anticipate, vedem dupa cine ce si cat ia. N-are cum sa iasa mai prost decat acum cu carnatul ala de Citu prim-ministru care se comporta de parca i-ar fi cumparat ma-sa tara.

    00
    • Oricine ar veni e arondat la aceeași clientelă politică, pentru că noi nu avem mai multe școli de ideologie. Tot aceleași funduri trebuiesc năsuite ca să ai succes în politica româneasca.

      Și băieții de la PSD și cei de la PNL tot la același flaut cântă. Ca două concubine care concurează pentru favorurile sultanului.

      Una dintre concubine este un fel de Șeherezada cu mai puțin talent.

      Cealaltă concubină în schimb este Daji a dinastiei Shang.

      Iar celelalte partide sunt doar concubine în așteptare.

      Oricum ar fi tot noi ieșim șifonați, nu ei.

      00
  15. „PSD a redevenit principala forță politică a țării”
    Serif, psd era principala forta politica. Doar a iesit pe primul loc la alegerile parlamentare, nu?

    00
  16. In mare intreaga situatie ce a aparut acum era previzibila de prin primavara. Mai precis de cand a inceput lupta pentru putere in PNL era destul de clar ca lucrurile o vor lua pe aratura. Bineinteles a fost vara lumea nu a dat prea multa, ne-am amuzat cu prostiile facute de Citu prin tinerete si asta a fost.
    Doar ca pe sfarsit de august realitatea ne-a lovit si a inceput fix cu marea liberalizare din energie. Liberalizare care in esenta va scumpi energia, iar preturile pana anu trecut vor deveni istorie. Liberalizare care merge intotdeauna in sus niciodata in jos, ca la firmele petroliere ce sunt foarte atente la asta. La toata nebunia asta mai pune si situatia cu pretul apei din comuna Telciu si tabloul mi se pare complet.
    Toata nebunia curenta inca nu a cuprins intreaga societate deoarece situatia inca este oarecum calma: curs ron-euro stabil, restrictii inexistente si se apropie untoldu. Dar toata situatia se va schimba undeva in vreo luna sa nu zic doua, cand petrecerea se va incheia si nota de plata vine. Am un moment de dejavu 2009-2010 cand totul era sub control pentru ca apoi sa vina macelul ce a venit. Si toata nebunia din cauza unor idioti ce nu se pot abtine cand vine vorba de furat.

    00
    • Era previzibilă.

      Dar noi ca indivizi ce puteam face în afară de strâns cureaua și eventual investiții la bursă/crypto pentru cei care știau cu ce se mănâncă și au prins valul bun ?

      00
    • @vosidit98
      Cetateanul de rand niciodata nu a avut foarte multe optiuni cand s-au intamplat rahaturi de tipul asta. Singura optiune a fost emigrarea prin alte tari unde aveai sansa la o viata mai buna. Si acum se mai poate pleca, doar ca este mai greu acum fata de 2017 sau 2016 cand era foarte usor s-o faci.

      00
    • Asta presupune totuși să fii sănatos mental dar mai ales fizic. Cei care pleacă de aici rareori ajung acolo pe un post similar.
      Foarte posibil ca odată ajuns acolo să fii nevoit să mergi pe un job ca lucrător depozit la Amazon, și asta în cazurile bune.
      Cunosc mai multe cazuri de ingineri care au plecat din RO in anii 2000 si au lucrat in constructii si restaurante primii 3-4-5 ani pana au obtinut rezidenta.

      00
  17. dar cand vor lua in calcul ajutoarele pentru pensionari, se vor uita doar la venituri sau si la proprietati si autoturisme?

    00
    • Posibil să fie raportate la cât de mare este pensia că este și logic că dacă ai mai mulți bani atunci ai o casă mai mare și prin urmare îți este și mai greu să o încălzești. Să vedeți ce ajutoare vor primi cei cu pensii speciale!

      00
    • a dat minus ala care si-a pus x6-le pe numele parintilor, ca sa plateasca mai putin la asigurare.

      00
    • Mai în glumă, mai în serios, crezi că dacă vinzi un – să zicem – BMW vechi de 15 ani îți ajung banii pentru a plăti facturile la gaze pe toată iarna ?

      Asta e ca aia cu tinerii n-au bani – să nu-și mai cumpere iPhone. Pentru că da, fix cu cei 600 de euro dați pe iPhone-ul ăla cumpărat acum 5 ani își plătea omul avansul la bancă.

      Nu spun că nu există și pensionari de lux dar ăia sunt totuși puțini.

      00
    • @vosidit98: nici tu nu ai inteles la ce fenomen fac referire, desi este abordat destul de des pe acest blog. e vorba despre cei care isi pun pe numele parintilor averea, ca sa beneficieze de diferite scutiri sau preturi mai mici. cand parintii nu mai pot avea beneficii sociale pentru ca figureaza cu proprietati multiple si autoturisme de lux, ori vor cere copiilor sa ii sprijine cu sumele pierdute, ori sa isi inscrie proprietatile/autoturismele pe numele alcuiva. indiferent, bugetul de stat castiga.

      00
  18. 1. Nu au coaie să se gândească să demită președintele, dar au făcut ei un plan. Mai plastic: PSD se fute în cur cu PNL, dar USR+ e pro-gay.
    2. Stelică nu poate să intervină într-o anchetă, dar putea să ia măsuri administrative/legislative. Și mai putea să declare că el nu se poate ca Tudorel, dar că presa poate să ceară informații de la panaramele din CSM dacă vor.
    3. Cum nu suntem cel mai ascuțit creion din penar, criza energetică la nivel UE o vom resimți cu intensitate.

    00
  19. E simplu, PNL a preluat puterea cu o mare foame în gât. Și aveau de dat înapoi favoruri la toți mușterii lor politici, favoruri care nu mai suportau amânare.

    Și așa s-a dus PNL pe p0lă. În afara PSD, care provine din FSN, care provine din rândurile nomenclaturii comuniste, oricine altcineva va veni la conducere, fie vine cu foamea, iar dacă nu, este dat la o parte de structurile deja existente care pur si simplu refuză 4 ani sa colaboreze.

    Oricum ar fi, după 4 ani, noii aleși vor fi priviți fie ca fiind la fel de corupți ca PSD, sau vor fi văzuți ca incompetenți.

    După care va prelua iarăși puterea fosta nomenclatură comunistă. Pentru că n-ai cum să scapi în 27 de ani de un sistem din care a făcut practic parte o țară întreagă timp de 44 de ani (1949, un an de la introducerea nationalizarii – 1993, anul cand cel putin efectele de suprafata ale regimului comunist chiar disparusera din legislatie).

    Problema cu gazele, prin comparație, se rezolva simplu: cu multă fasole si furtune înfipte în curul câtorva politicieni.

    00
    • Ba ai cum. Tot vorbim de Germania în sus, Germania în jos. În 45 aliații i-au bombardat de le-au scos războiul din cap și nu rămăsese din armată decât puști de 14-16 ani și 99.99% din orașe erau moloz. Munchen era moloz. Aveau moloz și în fund, un fel de orientul mijlociu, Afganistan. Planul Marshal/$1TB. Zece ani au făcut dealuri de moloz în afara orașelor. 27 de ani mai târziu organizau Olimpiada. Alți 27 de ani mai târziu românii argumentau ca un BMW de 27 de ani e mai bun decât o Dacie nouă.
      La asta cu „nu se poate” niciodată nu dau exemplul de mai sus.
      Se poate să mergi cu 50km/h în Bulgaria? q.e.d

      00
    • Germanii nu sunt români, iar Republica Weimar la 1933 nu era România la 1933.
      Aveau moloz in cur dar erau departe de a fi Afghanistan.
      După 1945 Aliații s-au implicat extrem de activ in procesul de a scoate nazismu’ si pă nea ‘itler din popou’ poporului neamț.

      Între ’47–’52 când la noi se confiscau terenurile germania primea bani de la UK pentru reconsrtructie.

      Dupa ’90 in scimb politicienii nostri au primit bani de la investitori straini – doar ca de vreo 10 ori sub valoarea de piață a privatizărilor.

      Plus că gemeau oamenii fostei nomenclaturi: Dorința lor nu a fost vreodată demolarea sistemului comunist. Ăla era bun, perfect chiar pentru mentalitatea de „boier” român.
      Ei vroiau doar să-l dea jos pe Ceaușescu.

      Diferența, dincolo de faptul că noi suntem mai „leneși” (asta și pentru că suntem mai bolnavi – fizic) decât nemții, este că la noi „nu s-a vrut”, și asta venind „de sus”.

      00
    • @Pixel ca sa iti dai seama ce diferenta face implicarea sau tolerarea coruptiei din partea americanilor, pe langa exemplul Germaniei, sa nu uitam ca Coreea de Sud a ajuns unde a ajuns tocmai din cauza ca prezenta americanilor au asigurat o stabilitate a politicilor economice cu toate ca au avut o perioada in care se perindau diferiti presedinti (unii fosti generali de armata #democratie :D ) pe post in urma a nenumarate lovituri de stat. Ca un fapt interesant, la momentul divizionarii celor 2 tari, Coreea de Nord era mai dezvoltata din pdv economic si industrial decat Sudul, fabricile erau plasate in nord pt ca acolo aveau si resursele naturale preponderent.
      In cazul Romaniei, atitudinea americanilor e una de tolerarea a coruptiei. In Afganistan s-a vazut mult mai bine. Adica stai acolo 20 de ani vezi ca presedintele si cei din guvern isi tapeteaza tot cu aur, apoi la final te miri ca poporul nu l-a sustinut pe mizerabil.

      00
  20. Nu cred ca as iesi sa il votez pe pampalaul ala dar habar nu am nici cine va candida…. in 2024 erau parca no?

    00
  21. RO-Alert: urmează un mesaj important de la președinte pentru țară
    https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/ce-va-asteptati-se-se-intample-ipocritilor

    00
  22. Cum e viata când te duci după fenta.. Sa nu fie mai mult de 2 ani când aici se scria numai în plăcute suedeze. Sa ajungi acum la „soba pe ulei” „spala doar hainele” și citate din turcan la 4.95 euro.. Ntz ntz.. Urat.
    Eu zic sa plătim fara comentarii facturile la orice valoare. Trebuie sa vina și creșterea economica „pe investiții” de undeva 😂😂😂.
    Măcar școală românească a avut un progres incredibil de când știu toți aria cercului😎
    Nu mai zic de spitale, scoli, autostrăzi….
    Bine ca le au făcut la timp😂

    00
  23. Vali, te-a citat Mandruta pe Facebook. :-)

    00
  24. Daca Criţu ar fi cat de cat lucid, ar demisiona acum, cat mai e cald. Cat inca nu au inceput sa vina facturile foarte mari. Cat inca lumea nu a observat declaratia aia cu ‘nu intervenim in pretul energiei’ (dar lasa ca intervenim grosso in buzunarul cetatenilor). Cat inca nu urla presa pe tema primilor pensionari decedati de frig prin case sau ticălos evacuaţi din locuinte de furnizorii de energie, pentru ca nu si-au putut plati facturile la pret de specula.
    In rest ramane cum am stabilit, partiduleţul nu apuca 2024, cel putin nu in formula actuala si cu figuranţii actuali.

    00
  25. Din tot scandalul acesta, evident PSD-ul este cel care castiga si le convine sa stea pe tusa si sa lase PNL-ul sa se certe cu USR.

    Nu stiu de ce se asteapta unii ca PSD sa ia partea vreunuia, fiecare isi vede de interes.

    00
  26. Eu nu înțeleg de ce se lupta cu atâta înverșunare sa fie președinte la pneleu’ vieții, până la o degringoladă totală a țării. Chiar își imaginează că în 2024 va mai conta cine e președintele vieții la un partid făcut muci? De fapt cele mai aprinse bătălii erau la pntcd după ce ieșiseră din parlament, de se băteau prin sedii, se baricadau prin birouri și fugeau cu ștampilele, deci se poate și mai rău. Dar ce îi motivează, aia nu înțeleg. Se puteau mulțumi Câțu cu postul de premier și o oportunitate de retragere pe la BNR după, Orban ramanea președinte de partid și rămânea și el cu jucăria asta, și la sfârșit mai rămânea un partid în picioare, cât de cât. In stilul ăsta „echipa câștigătoare” va câștiga onoarea de a gestiona un morman de cenușă. Și merită, nu le plâng de milă, dar suntem toți victime colaterale.

    00
  27. Chiar își imaginează că în 2024 va mai conta cine e președintele vieții la un partid făcut muci?
    In 2024, daca o tine tot asa, partiduleţul nu va fi muci, pentru ca nu va mai fi deloc. E o chestiune de luni pana va sucomba dandu-si ochii peste cap.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile