Podcast: cum profităm de criză

1. nu luăm credite.
2. avem bani pentru când apar ocazii de cumpărat ceva, dacă e cazul.
3. ne îndeplinim și planul pe termen lung (ne gândim ce facem și la pensie).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Cred ca nu am fost eu atent, insa 70-80% era despre economisire si cum sa te pregatesti pentru pensie, nu area legatura directa cu criza.
    Nu stiu daca te poti musai pregati cumva pentru criza, in afara de a nu avea datorii prea mari, pentru ca nu stii fluctuatia leu-euro sau a dobanzilor.

    00
  2. Cel mai bun podcast din cate ai facut pana acum.Bravo!

    00
  3. Care e pretul real? Sa stim si noi. Ca eu stiam ca pretul e stabilit de raportul cerere/oferta.

    00
    • discuția e destul de largă.
      cererea e influențată azi de bani ieftini, de construirea fără cap și coadă și de insistarea prin presă că e mai ieftin să cumperi decât să închiriezi. dacă nu erau câțiva mii de dezvoltatori imobiliari care cotizau la fiecare partid care era la putere, azi aveam legea închirierii făcută pentru chiriaș și piața ar fi arătat altfel.

    • Cred că o să par eu penibil dar așa, ca o reamintire, ce ar fi conținut această lege a închirierii mai exact?

      00
    • nu pari. nu există nici o mișcare in zona asta, dar ar trebui să conțină mai multă protecție pentru chiriaș.

    • Ce ar trebui sa prevada legea inchierii:
      – durata contractului in functie de tipul de chirias (ex: 1 an pentru studenti, 3 ani pentru ceilalti locatari);
      – conditii clare pentru preavizul de plecare dat de proprietar ( doar la ajungerea la termen a contractului si cu respectarea a minimum 6 luni de preaviz); proprietarul sa poata da preaviz doar daca decide sa se mute in locuinta inchiriata sau sa o vanda
      – preaviz de plecare de o luna/3 luni pentru chirias in functie de cat de cautata este zona locuintei

      Astfel oamenii ar avea incredere sa inchirieze o locuinta fara frica de a se trezi in strada in baza unui preaviz de 30 de zile.

      00
  4. Foarte just aspectul planurilor de viitor. Din tot ce vad in jur, putini oameni care au sub 30 de ani se gandesc macar sa-si faca planuri de viitor.
    Din nefericire pentru ei, toti vor acum si aici o masina pe care nu o pot intretine singuri, alge sa faca economie stand in continuare cu parintii in casa, iar in weekend se duc la iubita, dar niciodata nu lipsesc de la „suc si cafea” la terasele de aere ieftine din Bucuresti.
    Caz al unui prieten apropiat, 27 ani: inginer la o firma din domeniul energiei electrice, salariu pe la 2500-2800 lei, Skoda luata cu 8-9.000 de euro (cea mai mare parte de bani de la tati). Cine crezi ca a platit inmatricularea, gume noi, folii pe geamuri? Exact, tati. Sta la 27 de ani cu ai lui, nu cheltuie un leu pe mancare si intretinere, in weekend merge la iubi. Planuri de viitor? Nema.

    00
  5. Retrasul la țară este OK pentru bătrânețe, cu condiția să poate ajunge salvarea la tine și pe timp de iarnă. Plus un Lidl prin apropiere.

    00
  6. NOU
    #14

    Ar fi mai multe triggerw: bula imobiliara in Canada, credite sub-prime in USA pt masini, america de sud e in pastai (venezuela, argentina), posibile probleme pe la bursa…daca bancile centrale cresc dobinzile de, referinta, se rabuseste tot. Pe plan local, naiba stie care e tr

    00
    • Daca vrei sa pui pariu pe triggerul pentru urmatoarea criza (in afara de asta specific romaneasca pregatita de PSD) eu pariez pe sistemul financiar italian. Acolo e ditai buba si sunt pe marginea prapastiei.

      00
    • @sfatuitoru – De ce e bula imobiliara in Canada, pentru ca merg preturile in sus? Eu credeam ca bula e cand se sparge si face poc, nu cand ceva creste. Ce anume se prabuseste? Banca centrala a canadei a crecut dobanda si nu s-a probusit nimic, sunt doar ajustari normale in piata.

      00
  7. Bun, si in contextul asta in care criza se apropie, daca ati avea 10000 lei in cont cu care nu faceti nimic (fara sa aveti un credit, datorii, etc) si evident un job stabil (macar pana la criza, vedem dupa), ati sta cu ei in cont, i-ati sparge intr-o vacanta mai misto cu iubita, i-ati investi undeva in niste actiuni care vor aduce dividente la un moment dat sau altceva?

    00
    • i-aș ține pentru a cumpăra ceva de la cineva strâns cu ușa.

    • Ce-ai putea cumpara cu zece mii de lei de la cineva strans cu usa? Cand am ascultat partea asta de podcast m-am gandit ca se aplica doar de pe la cinci mii de euro in sus. Ai vreun exemplu (ipotetic) pentru zece mii de lei ?

      00
    • Dacă ai 10000 de lei și vrei să profiți de criză cumperi EUR sau USD.

      00
    • 10000 lei nu trebuie sa astepti criza poti sa investesti banii in tine, invata o limba straina, mergi la niste cursuri pentru certificari, cursuri sa intelegi cum sa investesti la bursa, cum sa citesti rezultatele financiare a firmelor listate la bursa, cursuri de marketing si sales si daca nu esti in domeniu dar sa ai notiuni de baza.

      00
  8. Suntem in criza. E o inflatie de neam prost si autoritatile au pus batista pe tambal, nu mai anunta nimeni crize pt ca poate iesi nasol gen 2008 cand si panica a avut aport la criza. Vizavi de inflatie, cei care pun bani la ciorap si strang peste un anumit nivel(de avarie sa-i zicem) pierd pt ca dobanda e minuscula si toate se scumpesc acum. O casa departe la batranete nu e asa romantica pe cat pare. E mare sansa sa ajungi dependent de spitale(o dializa, o chimio, o cinestiece) si distanta o sa fie o corvoada. Una e sa poti fi vizitat de jumatatea buna sau proasta la 30 de min distanta, alta e sa faci naveta ca mos sau baba. Pastreaza casa din oras.

    00
  9. NOU
    #23

    Pe timp de criza leul se prabuseste. De ce ai cumpăra Euro ?
    Pe timp de criza zici sa faci economii. Daca banii aia nu mai valorează pe timp de criza nici o ceapa degerata, ce afacere ai facut ?
    Sa investesti in fonduri de investitii. Pai nu mai tii minte ca pe timp de criza actiunile fondurilor de investitii au scăzut foarte, foarte mult ? Prin urmare mai bine cumperi atunci actiuni decât sa le cumperi acuma. Chestia e im ce iti păstrezi banii ca sa nu se devalorizeze când vine criza si sa nu mai ai ce sa faci cu ei ?
    Unii se baga pe crypto dar ce siguranta ai cu astea ? Ce părere ai ca chiar si acum sunt destui care încă mai mineaza sau se apuca de minat ?
    Mulțumesc ca ai zis de mine in podcast dar sa stii ca nu te-am tras de urechi, eram doar interesat de o explicatie!
    P.S. Mă gândeam că ar fi putut fi posibil ca criza sa fie produsa de piata crypto dar vad ca acum au scăzut tare. Guvernele fac orice numai sa nu vina criza: blochează crypto, fac împrumuturi, prima casa, cresteri salariale etc.

    00
    • „Pe timp de criza leul se prabuseste. De ce ai cumpăra Euro ?”
      Pentru că leul se prăbușește? doh

      „Pe timp de criza zici sa faci economii. Daca banii aia nu mai valorează pe timp de criza nici o ceapa degerata, ce afacere ai facut ?”
      Trebuie doar să te uiți în spate acum 10 ani ca să vezi de ce: CASH IS KING.
      pe timp de criză lichiditatea (circulația banilor) se contractă IMENS.

      acum 10 ani dacă aveai cash cumpărai ORICE la preț de dumping.

      00
  10. Tinem banii în valuta, dacă avem bani achizitionam în cel mai scurt timp bunuri imobile.

    00
  11. care criza?

    00
  12. NOU
    #27

    @Zoso: Stii cumva când vom trece la Euro ca unii zic ca atunci va veni criza la noi ? Ce părere ai? Tu tii economiile in euro sau in lei ?

    00
    • NOU
      #28

      Economii? Clar euroi. Dc? Pentru ca pe termen lung euro o sa tot creasca asa cum a crescut in ultimii 10 ani – cand un euro era pe la vreo 2.7 lei daca imi aduc eu bine aminte..si a tot crescut pana la 4.62 de azi
      @zoso cred ca ti-am luat-o inainte cu raspunsul :)

      00
    • euro 70%, lei 30%.

  13. În contextul dat și ținând cont de faptul că doresc să îmi schimb apartamentul într-unul mai mare sau o casă, ce consideri că ar trebui să fac: să vând apartamentul curent acum și să stau cu chirie o perioadă în așteptarea unei oferte bune/a crizei(sperând ca prețul imobiliarelor să scadă) sau să stau liniștit unde locuiesc acum?

    00
  14. Banii cash în băncile din România au două aspecte neplăcute, la sume medii-mari:

    1. Riscul unui bank levy cum a fost în Cipru în 2013. Peste o anumită limită statul îți ia automat un procent din bani (la ciprioți limita a fost 100k EUR și procentul confiscat 47.5%). Dacă statul român intră în incapacitate de plată, Dragnea nu va avea nici o problemă să aplice schema. Doar că el îi va zice „taxa de solidaritate” sau ceva similar să nu sune urât, capitalist, cum a fost în Cipru.

    Cine are dubii că se poate întâmpla așa ceva să se uite acum la telenovela cu pilonul II.

    2. Riscul unui colaps bancar. Îti vezi banii dupa luni sau ani de zile de proceduri și în limita garanției bancare de 100k EUR.

    O soluție este să păstrezi banii investiți în instrumente financiare: acțiuni, fonduri, altele asemenea. Și acestea vin cu un risc specific, mai ales în caz de criză.

    Altă soluție este cont bancar undeva unde mâna lungă a lui Dragnea nu poate intra: Luxemburg, Elveția cam cele mai sigure variante, dar nu se uită la tine decât dacă ești rezident sau au sume foarte mari de depus.

    00
  15. o sa vina o corectie de 20-30%, dar criza cum a fost in 2008 nu o sa vedem in viitorul apropiat in Romania, atunci s-a suprapus intrarea in EU si au fost multi banii speculativi pe piata, apoi romanii plecati visau sa se intoarca si trimiteau bani la greu. Acum majoritatea celor plecati vor sa isi faca un rost pe meleagurile pe care au ajuns.
    Vali vorbeste de dublarea ratei daca creste dobanda cateva procente, de la 4% trebuie sa creasca dobanda la 12 % ca sa se dubleze rata.

    00
    • Anul trecut la un credit prima dobanda a fost de 1%+ 2 % marja bancii. Adica pe 30 de ani la un credit de 100 de lei platiesti rata inca 90 total 190. Acuma ca sare la 4% vei plati 180 de lei dobanda total 280. pentru ca sa se dubleze suma ta total de plata fata de starea initiala, adica sa ajunga la 380 Roborul trebuie sa fie undeva pe la 7 %(30*(7+2)+100) . Daca e sa luam doar rata dobanzii atunci acuma platesti de 2X cat plateai inainte.

      PS am pus cifre rotunde pentru ca sa nu ne incurcam cu zecimalele

      00
  16. Sa mor daca am vazut in vreo tara cu apa calda parinti cerand copiilor bani de tabla pe acoperis.
    Astea se intampla doar la est de carpati (si la vest de Oceanul Pacific)
    Visul meu este sa ma port cu copiii astfel incat sa aiba suficient knowledge cat sa-si urmeze visul lor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile