Podcast: „Le-am făcut casă la copii”

Despre cum părinții nu pot scăpa ocazia să se laude, mizând că nu li se va bate obrazul pentru că mint porcește.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Sau cu părinții care bagă toți banii în casa de la țară și apoi se plâng la toată lumea că nu vor copiii să stea cu ei, și preferă să dea banii pe chirie la oraș .

    00
  2. Am stat o luna la Roma, impartind o camera cu alti doi oameni.
    Unul din ei avea 50-60 de ani, inca muncea pe santier, avand „acasa” o vila cat toate zilele, construita bineinteles cu bani castigati in Italia – era de multi ani acolo. O vila atat de mare de o inchiria pentru botezuri si cumatrii.
    La intrebarea mea: „De ce mai muncesti pe santier la varsta asta?” a spus: „Pai ce sa fac acasa?”
    Al doilea caz, tot la Roma, un el si o ea care si-au lasat copiii acasa, veniti in 2005 sa munceasca, sa aiba bani. Au castigat bine muncind in constructii el, ea avand grija de batrani – acum au doua vile la Piatra Neamt. Cate una pentru fiecare copil.
    Baietii lor au crescut si ghici ce, s-au mutat cu ei la Roma. Unul a deschis un bar impreuna cu prietna lui italianca, celalalt e student. Retrospectiv privind, pentru ce au pierdut 10 ani oamenii aia? Cine se mai intoarce la Piatra Neamt sa locuiasca in vilele alea?

    „Muncesti pentru copii” e o activitate buna, dar facuta cu masura. :)
    Daca as avea copil, nu stiu exact cat as „munci pentru el”. Cred ca TIMPUL petrecut cu copilul tau e cea mai buna „investitie” pentru acel copil. Banii se fac.

    00
    • Pe de o parte e stupid sa muncesti in Italia Germania si toti banutii tai sa ii investesti intr-o casa, ca apoi sa te trezesti la 40-50 de ani ca nu mai poti munci ca la 30, dar casa aia imensa cere bani in mod constant, dar tu nu mai ai o sursa de bani pentru ca toti banii sunt bagati in ea .
      Pe de alta parte, de exemplu aici in DE foarte putini oameni au casa lor, sau isi pot permite sa o cumpere sau sa si-o construiasca chiar daca sunt ingineri, pe cand la noi un muncitor necalificat in 10 ani isi poate construi o casa destul de faina …
      Ba am auzit si de oameni care au facut greseala sa-si invite angajatorii din Olanda, DE in RO si aia dupa ce au vazut ce viloace si-au tras romanasii care lucreaza la ei pe salarii de mizerie i-au dat afara de ciuda ca ei nu-si permiteau ca patroni sa aiba asemena casoaca .
      Intrebare : ce se va intampla in 15-20 de ani cand toti cei care si-au facut case muncind prin afara se vor intoarce si nu vor avea o pensie, sau acea pensie va fi de mizerie ? Vor astepta sa-i ajute copiii lor ? Si care ar fi cea mai buna investitie daca sa zicem castigi pana in 10k pe an muncind inafara decat o casa ?

      00
    • o să stea in bucătărie și dormitor și o să dea căldura la minim, iar etajul o să fie spațiu de depozitare. sunt frecvente cazurile.

    • Cauta pe net proiectul „Mandrie si beton”. Un proiect foarte intresant, despre Certeze, satul/comuna cu vile care mai de care mai fatoase.
      http://mandriesibeton.ro/

      Eu nu sunt un exemplu, dar nu stiu de ce, o vila cu 2 etaje (P+2+garaj+anexe) mi se pare IMENSA pentru o familie compusa din 4-5 persoane. Care 2-3 din acelea se vor muta cand vor creste…

      00
    • „Si care ar fi cea mai buna investitie daca sa zicem castigi pana in 10k pe an muncind inafara decat o casa ?”
      O casa mai mica si timp liber mai mult? Pensie la 45 de ani? Negocierea unui program part-time?
      TIMP, asta e cea mai buna investitie.
      Traim 100 de ani. Dormim 8 ore, muncim 8-9 ore, pe drum de/la munca mai petrecem 1-2 ore… CARE e viata noastra, pana la urma? 6 ore pe zi de „libertate”?

      Lucrez din nou, dupa o pauza de 5 ani. Cu ce am trait 5 ani? Cu banii stansi din economiile anilor precedenti. Mi-am luat „sabatic” mai lung.
      NU recomand nimanui sa faca precum am facut eu, dar in astia 5 ani mi-am dat seama care e „averea reala”: TIMPUL TAU. Si nu, nu sunt egoist, eu as munci (putin) pentru copii. :)

      00
  3. Unii părinți chiar nu se simt bine până nu se laudă un pic, dar nu-și pot recunoaște neputința de a face ceva pentru copiii lor. Alții le pun pe tavă odraslelor totul, dar nu le fac și instruirea necesară conviețuirii printre semenii lor.

    00
  4. :)))) Fi-meu (5) a zis că el o să-și facă o casă un pic mai încolo că a văzut el un teren așa unde nu e nimic și că vrea să fie mai aproape de noi să ne mai vizităm din când în când. Dar că va trebui să-l ajut să-și care patul că e cam greu! :D

    00
  5. Acum 6 ani , eu cu sotia, ne-am facut nunta, toti bani investiti au fost ai nostri…dupa cateva luni, soacra povestea la telefon cu sora ei : „ei draga, nu le -am facut nunta asa mare „:)) …noi doi eram langa ea. Wtf ?

    00
  6. E distracție mare când ajung să intre la facultate.

    Când se laudă că au intrat cu 9.75 sau 10 sau că au terminat anul cu note mari, imediat verific pe Guagăl (nici măcar facebook) rezultatele, să văd care mint de clocotește apa din Polul Nord. Crede-mă, aproape o treime din oamenii pe care îi cunosc și care s-au lăudat cu odraslele pe la nu-știu-ce facultate, universitate, note mari magna/summa cum laude (chiar și cu nota de la examenul de Bacalaureat), au mințit ca niște nesimțiți fuduli, porcește chiar.

    De un singur caz știu, când am dat peste juniori (el și ea), i-am întrebat ce mai fac la facultate, cum e, ălea, ălea. Aceștia (nu sunt frați, dar se cunosc, familiile lor se cunosc) mi-au spus că n-au intrat & că muncesc. Din păcate (n-am întrebat), nu știu dacă m-au mințit părinții din cauza nevoiei patologige să se laude sau dacă juniorii i-ai mințit pe-ai lor că au intrat la facultate și că sunt bine mersi.

    00
    • aia e lejereanu, bos. eu aveam pe unii in bloc care l-au trimis pe fi-su 3 luni in parc la oră fixă, să pară că merge la facultate. așa mare era rușinea că nu luase.

    • Am in grupul meu un caz. Pana a aunge la facultate si cat a fost studenta, parintii vorbeau in termenii cei mai laudativi de odrasla: „e foarte desteapta”, „cea mai tare”, „vedeti cat de inteligenta e!?”, „e incredibila”…. si multe alte adjective de felul asta.
      Dupa facultate… nu are job de cativa ani. Parintii vorbesc despre ea doar daca intrebam noi. :)

      00
  7. Cei care muncesc in strainatate si cotizeaza la asigurari acolo primesc pensie de la statul respectiv mult mai buna decat pensia de aici.
    Case mari s-au facut pana acum zece ani pt ca asa era inainte, copiii stateau impreuna cu parintii( vorbesc de case nu de apartamente). La vile erau fiecare familie pe un etaj, la tara erau 2 randuri de case in curte. Si asa aia tineri aveau grija de aia batrani, aia batrani educau nepotii… chestii de familii unite.

    00
    • Cei care muncesc inafara sezonier, adica maxim 6 luni pe an, sa fii sigur ca nu au contract, sau daca au, acel contract este pe salariul minim la care nu se platesc nici un fel de contributii, iar restul orelor muncite se fac pe langa acel contract, ca altfel nu le-ar conveni la angajatori sa le vina controale pe cap si sa plateasca taxe . Poate nu e asa, si cei care muncesc pe salariul minim chiar o sa primeasca o pensie buna din afara … ca si fapt divers citeam undeva ca germanii au in medie pensii mai mici decat spaniolii, italienii chiar si grecii pe la 800 euro pe luna parca, grecii aveau pe la 1000 .

      00
    • Bogdan, eu ma refeream la exemplu dat mai sus cu oamenii plecati de multi ani in strainatate. Dupa atatia ani probabil au si contributii platite la asigurari.
      EXemple:

      https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm

      00
  8. Mă, deci, dacă chiar le face casă copiilor nu e ok, fiecare să își facă rost pe lume și să se întindă cât îl ține plapuma. Dar, după ce că nu le-a făcut casă, să le și spună de 100 de ori că orice căcat au reușit (să se angajeze la kaufland sau orice) e datorită lor, e ultima neghiobie. Sper că nu există copii care să creadă că e datorită lu’ mami și-a lu’ tati orice pârț pe care îl dau și că e doar boala psihică a babacului lauda asta aiurea.

    00
  9. Toata lumea se lauda aiurea, e ceva cronic. „Taica-meu lucreaza la Universitate”. „E profesor universitar ?”, „Da”. Asta a fost un dialog cu o fata ce vroiam sa o impulec. Dupa aia ce sa vezi ? Taica-sau era ceva maistru la politehnica la ceva laborator cu profesionala si seral. Ii invata pe stundeti de mecanica printr-o pivnita sa taie tabla cu panza de bomfaier.

    00
    • să vezi când îți zice maică-ta că i s-a lăudat nu știu cine cu nepotu-său (foarte tânăr) că are nu știu ce funcție și ditamai salariu în firma în care dai cu sapa. l-am căutat în lista de telefoane și, pt că mă aveam binișor cu cineva de la hr, am întrebat dacă a fost vreun angajat cu numele ăla. bineînțeles că nu. a fost haios, jur.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile