Podcast: discutii09

00.10 plăcută cu porcăria PSD

10.00 ce șanse are satul românesc
Starea satului. Migrația
Agricultura și de sunt faliți țăranii
Ce se va întâmpla când se vor depopula satele?

podcastul e disponibil și pe iTunes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

16 comentarii

 1. prima oara cand ascult, suna chiar ok. altfel “practice makes perfect”.

  ontopic:
  1. ce aveti cu ceo danone? si ce legatura va asteptati sa fie intre un ceo de o corporatie imensa si un, literalmente, taran?
  2. poate ca n-am fost atent, dar n-am prins nimic legat de robotizare/automatizare la tara. cam de cati tarani/angajati credeti ca va mai fi nevoie la o viitoare ferma considerand ca azi poti automatiza de la cultivare de porumb la colectare de lapte? 1/2/0?

  00
  • ascultă ultimele 3-5 minute. ai acolo răspunsul la toate întrebările. când hrana va deveni mai scumpă, totul se va rezolva.

  • Vali spunea ca taranul nu respecta intelegerea cu CEO-ul Danone (in fine, nu neaparat CEO-ul, oricine de la Danone) si ca nu intelege ca pretul de 4 lei/litru de lapte inseamna si ambalaj, transport, profit etc. Iar eu spuneam ca taranul nu v-a intelege niciodata “business”-ul, “marketing-ul” si ca nu cred ca e necesar sa mergem in directia asta.

   Poate nu am expus suficient, dar eu cred ca cei de la Danone ar trebui sa plateasca mai mult pentru achizitie si sa fie mai “umani” Da, o vaca se imbolnaveste, da, sunt elemente naturale care fac prapad etc. Pentru ca, in final, de 50 ani incoace, Danone a facut superprofit, in timp ce MULTI tarani care au alimentat/furnizat Danone au dat faliment. Si, nu, nu e “vina lor”. E vina unui sistem, unor monopoluri de facto.

  • Prețul nu e 4 lei pe litrul de lapte, mai e și diferența de la 2% in sus sub forma de smântână, unt, brânzeturi.

   00
  • @kmlx

   Se face confuzie gravă între mecanizare (ceea ce cred că asta voiai să spui) și automatizare.

   00
 2. Agricultura romaneasca se aseamana mult cu cea din 1921 dupa reforma agrara. Terenuri fragmentate intre locuitorii satului. Detinatorii de pamant se incapataneaza de fiecare data cand un strain/roman vine sa le propuna o suma pentru pamanturi, desi rentabilitatea e aproape de 0, taranul refuza cu indarjire. Ca de exemplu, satul meu natal unde toti practica agricultura, insa e ca un job part-time, de weekend, in restul timpului majoritatea populatiei munceste la oras, ca-i aproape, adica Bucuresti, la vreo 50 km sau in zonele adiacente.

  00
 3. propunere de subiect: cat de real e riscul ca Romania sa iasa din UE si NATO.

  00
  • Din NATO riscul e 0 pentru ca Romania reprezinta o blocada impotriva Rusiei alaturi de tarile baltice, Polonia si celelalte tarile est europene. Din UE nu va iesi decat in cazul unei dezmembrari naturale venite din Occident.

   00
  • @Cronicaru @horia

   Nu se pune problema ieșirii, se pune problema de a nu mai avea nici un cuvânt de zis acolo. Pe urmă ieși singur.

   00
  • E corect ce-a scris @cristi.

   00
 4. @Cronicarul, de aceea aproape 40% din terenul arabil al Romaniei este detinut de straini? Ca nu vrea taranul roman sa il vanda. Uite sursa informatiei: https://www.economica.net/studiu-ue-aproape-jumatate-din-terenul-agricol-al-romaniei-este-detinut-de-cetateni-straini-statul_109876.html
  Si inca un articol pe aceeasi tema: https://romanialibera.ro/economie/romania-agricola-vanduta-strainilor-bucata-cu-bucata-718197
  Si mai gasesti o gramada de articole pe internet care confirma acest lucru: 40% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Noi, ungurii, bulgarii si polonezii avem cele mai multe terenuri vandute strainilor. Nu zic ca e un lucru rau (altul era pe aici cu “xenophilia”), doar constat.

  00
  • Si restul de 60 % ? Mai bine il lucreaza strainul in mod mecanizat decat romanul cu sapa…Stirea de astazi cu investitia BMW in Ungaria e un semn de alarmare pentru Romania..

   00
  • @Cronicarul

   Mașinile nemțești sunt niște oale sparte.

   00
 5. ce ma seaca cum pronuntati “Danon” . I zice DANONEEEE !!!!!

  00
 6. M-ia povestit un prieten care urmăreste emisiunea Viața Satului: într-un sat, ploile din ultimul timp au surpat un podeț de acces către un ogor, iar tractoarele și mașinile agricole nu mai puteau ajunge acolo. Adică, în următoarea perioadă, pe acel teren nu va intra nicio mașină. Omul intervievat spunea că de fapt asta e problema cu ploile și cu infrastructura: e posibil să nu mai avem mâncare, la un moment dat.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.