Podcast: “pentru noi, ăștia mai săraci, ca să nu ieșim din criză și mai săraci”

Pregătiți-vă sufletește, e lung, 43 minute.

  1. Închide televizorul. Deschide o carte, deschide calculatorul, învață ceva.
  2. Oprește risipa alimentară și electrică.
  3. Research everything. Cumpără mai bine.
  4. Ferește-te de credite ca dracul de tămâie.
  5. Renunță la fumat. Alcoolul e OK, dar doar după program.
  6. Ai grijă de sănătatea ta.
  7. Cumpără produse cu cât mai multe utilizări.
  8. Folosește resursele pe care le ai la îndemână.

Comentariul lui Cristi.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Punctele astea 8 sînt suficiente pentru oricine vrea să evolueze.

    00
  2. ai uitat PCT. 9 nu asculta podcasturi mai mari de 10 minute

    00
  3. Ar fi util un sumar de genul la fiecare podcast.

    Chiar dacă nu comentez te citesc, dar nu ți-aș asculta vreun podcast nici plătit.

    00
  4. 1. Deschide totusi televizorul din cand in cand. Pe Bloomberg. Discovery Science.
    2. In loc de risipa electrica fa-ti un rig si din minat cryptomonede acoperi curentul casei si ai un mic profit. Daca ai loc de ceva panouri fotovoltaice in curte te-ai scos, iti ramane in buzunar exact curentul scazut din factura enel la tariful lor.
    3. La alimente mergi la cumparaturi cand esti satul, daca esti flamand faci prapad. Cumpara 2/3 din ce aveai intentia cantitativ. Iti va ajunge cu siguranta.
    4. Credite… Sorry Zoso, prea tarziu pentru majoritatea dintre noi cei ce avem. In schimb optimizam. Pentru mine a functionat cel mai bine lungitul creditelor pe cat mai multi ani (rata mai mica) si in functie de situatie ori stateam cu rata ori acumulam cate o suma si mai plateam in avans cand se putea. E mult mai putin stresant un credit pe 30 ani cu rata de 400 ron decat unul pe 5 ani cu rata de 1400 ron. Veti argumenta ca platesti dobanda mult mai mult pe 30 ani. Corect, dar cine te pune sa astepti 30 ani sa dai toata dobanda? In perioadele bune strangi mai repede cate 1000 euro si ii dai in avans cu scaderea ratei si pastrarea perioadei. Dobanda se calculeaza doar la principal, tu scazi principalul. Pe termen mediu achiti mai usor si mai relaxat si fara sa apuci sa dai dobanzi imense.
    5-6. A se citi sex. Face bine la sanatate si silueta plus ca nu mai ai timp de tigari si alcoale cu perechea potrivita :)

    00
  5. Fara suparare dar eu pot spune ca degeaba faci toate chestiile astea. Sunt cazuri in care efectiv degeaba te duce mintea sa faci acele lucruri si le si faci, daca pe anumite meserii tara noastra e absolut limitata si efectiv nu ai cum lua mai multi bani din ele. Am mai zis-o, pentru noi singura solutie ramane plecatul din tara. Sa ramai aici de draga ce iti e tara, dupa ce niste ani buni te-ai specializat pe ceva ce ar trebui sa fi evoluat dpdv al salariilor, dar asta nu s-a intamplat si sa fii nevoit sa inveti altceva, e extrem de ineficient, asta daca nu vrei sa ajungi de abia pe la 60 de ani sa zici ca ai o viata ok. Sfaturile alea sunt absolut logice si normale, e ceva ce ar trebui sa vina natural, insa foarte putini, daca nu le-au gandit singuri pana la maxim 25 de ani, degeaba le citesc pt ca nu le vor lua in seama.

    00
    • Du-te la tătar pe blog și zi asta să vezi cu câtă ură te înjură comentatorii acolo.

      00
    • Poa sa injure cine cat vrea atata timp cat stiu ca eu nu mananc rahat. faptul ca timp de 10 ani am tot dus-o ca un cur, asta desi atat eu cat si sotul ne facem treaba de n ori mai bine ca altii dar degeaba, nu cheltuim aiurea, vacantele nu ca nu ni le calculam ca nici macar nu le avem, chestii ne luam o data pe an si tin cativa ani, nu mancam la restaurante, fac lista de cumparaturi, credit nu am facut decat de 2 ori si pe sume pana in 3000 de euro, din care a ramas doar unul..wtf mai mult de atat ce sa facem sa poata spune cineva ca nu am incercat. Sotul pana acum a schimbat cred ca peste 7 locuri de munca, eu vreo 5. Peste tot aceeasi poveste, hamaleala si atat. Bani nema. Daca oameni veniti din alte tari ramaneau masca atunci cand aflau ce salariu luam, in special sotul ca el chiar face o munca deosebita…cred ca e destul de clar ca nu e vina noastra. Dar prosti care sa carcoteasca or sa fie mereu desi habar nu au detalii despre cel pe care il injura.

      00
  6. asta cu platitul unei sume mari de bani ca si avansa ca sa scoti mai putin din banca cred ca depinde si de la cat ajunge rata. De ex eu prefer sa am bani pusi deoparte cu care pot sa fac una alta, mai cumperi un teren, investesti in ceva, decat sa imi bag aproape toti banii intr-o casa si apoi sa platesc cu 30-50 euro mai putin pe luna la rata pentru apartament. Da, dobanda e mai mare pe suma mai mare, da 30 ani, dar daca rahatul ajunge in ventilator am niste bani cu care sa pot face ceva, atunci rata mai mica nu ma ajuta.

    00
  7. zoso, pe cand un sondaj cu veniturile+meseriile cititorilor tai? Chiar ar fi interesant sa vedem daca ne invartim intr-o bula aici sau sunt acoperite toate paturile sociale.

    00
  8. Desi citesc de vreo sapte ani blogul tau, asta e al doilea podcast cap-coada ascultat. Sper sa ascult si mai multe.

    00
  9. Foarte bun episodul de azi, lectii de viata!

    00
  10. Ati uitat ceva elementar: sănătatea și condiția fizică + echilibrul mental.
    Un corp și o minte sănătoasă sunt mai valoroase decât un munte de aur.

    Majoritatea oamenilor sunt slabi mental, nu sunt pregătiți pentru victorie sau eșec.
    Vedeți vedete dependenți de droguri, sinucigași cu bani, sportivi la pușcărie, etc.

    00
  11. „noi astia mai saraci”= cei care nu facem afaceri cu statul ? ii dau dreptate Ioanei , in RO cam sunt bine platite doar specializarile din IT , dar cand aud „pai invata sa programezi” imi vine sa le fout una in gura alora care care o zic …ma multumesc sa le spun : daca toti ar intelege si folosi usor limbajele de programare , oare nu ar fi mare oferta de programatori si in consecinta salariile oferite lor ar scadea ? ai citit in plm o carte de tip „java , first steps” , si ai inteles ceva , ca sa mananci kkt-ul asta ?

    00
  12. Nu găsești și tu o variantă să faci transcripturi la podcasturile acestea? Bănuiesc că sunt mulți ca mine pentru care este complicat să le asculte.

    00
  13. 1. Eu spun ca treaba asta „cumpara rosii la 3 lei, nu la 5” e frectie. Banii se duc pe chestii scumpe: gadgeturi, masina (cumparare / intretinerea ei), mobila, excursii, haine scumpe. Cumpararea des de gadegturi, si marci scumpe…asta saraceste omu. P8 Lite la 700 RON vs. Galaxy S7 la 2000 RON. Cam cat economisesti aici ?

    2. Cumparare de chestii inutile , pe care le folosesti foarte rar sau deloc .

    Cam asa economisesti masiv, te abtii de la prostii

    00
  14. Personal cred ca e cel mai bun podcast al tau pana acum, se vede ca e un subiect pe care il discuti cu placere. Si imi place „mic drop-ul” de la sfarsit :-) Cateva comentarii de mai sus imi readuc aminte ca oamenii din tara asta au o mare problema cu „IT-istii”, de parca numai din asta poti face banutii aici. Eu consider ca „jobul de zi” e bine sa fie privit doar ca un „skills to pay the bills”. Munca adevarata incepe cand vii seara acasa, si faci ceva in plus, inveti, faci un proiect de freelancer, inveti ce iti place si la ce poti deveni cu adevarat bun. Poti face bani din multe, inclusiv in Romania, dar cum spunea si Cristi in acel comentariu legendar, oamenilor le place sa se planga in loc sa puna mana sa faca ceva. Poti sa inveti sudura si sa faci 2000 de euro pe luna chiar si in Romania.

    Am zambit la faza cu manualul HTML, imi aduc aminte ca era la Teora pe vremuri si nu imi permiteam sa il cumpar (sunt un pic mai tanar decat media de varsta de aici, dar nu cu mult). Am vandut calculatoare pana mi-am permis sa il iau. La fel si Java, desi nu am profesat o secunda in domeniu, mi-am luat o carte si la 17 ani am invatat cat sa fac un applet tip paintbrush si l-am vandut la niste oameni sa puna pe site-ul lor ca venea Craciunul si voiau sa faca o competitie „cine deseneaza cel mai frumos brad de Craciun”. Sunt atatea lucruri frumoase si care nu costa mai nimic pe care le putem face daca nu ne mai victimizam atat. Daca pleci din tara si nu ai atitudinea potrivita, problemele alea pe care le ai te vor ajunge din urma indiferent unde stai.

    00
    • știu manualele alea, nici eu nu aveam bani de ele.

    • Nu știu exact ce lucrezi tu, dar eu personal când ajung seara acasă mă simt de parcă m-a lovit trenul, a dat înapoi și a mai lovit o dată. În plus unii dintre noi mai trebuie să facem chestii ca: gătit, spălat, cumpărături, curățenie, stat cu copiii, teme.

      00
    • poti sa detaliezi, sa ma luminezi , care sunt domeniile din RO (in afara de IT si sudori) , in care poti castiga >2000 euro pe luna ? ca eu lucrez (fortuit) in IT in RO , si o fac pt bani , si as vrea sa schimb domeniul dar sa ajung intr-un interval rezonabil de timp (2-3 ani sa spunem) la venitul actual ….dar sa nu o dam in motivationale ,gen „trebuie sa cauti ceea ce iti place, la ce esti bun”….sa devin entrepreneur as vrea, (idee as avea si clientela cred ca ar fi) dar nu am capital strans din cauza de rate , scoala copil etc …..la alte credite nu prea ma mai incadrez ….si cum zice A mai jos, cand ajung seara acasa, la 7 sau 8 sau 9 sau 10 , ma asteapta niste task-uri casnice ….da, as putea sa dorm mai putin , vreo 4 ore pe noapte… desi acum cu 6-7 nu stiu de ce draq ma simt obosit …cred ca de la stress-ul de la corporatia care exporta profiturile in afara in loc sa le lase lui Tudose ….

      00
    • @CAR, si eu lucrez in IT dar cateva mici completari, expun o parerea teoretica

      Poti castiga foarte bine si in alte domenii in urmatoarele situatii:
      1. Esti primul nume care vine in minte in acel domeniu. Exemplu HR Head hunting, TV (vezi Dan Negru si restul la Revelion), fotbal, Avocat, poate foarte bun stomatolog, etc. Ideea e sa fii primul. Diferenta dintre primul si al doilea e ca de la cer la pamant.
      2. Aduci mai multi bani decat esti platit. Exemplu: vanzari pe procent, sa zicem ca vinzi imobiliare si iei un procent de x%
      3. Daca nu esti primul, vezi diferenta dintre cerere si oferta dintre deficitul de specialisti si numarul de oferte de locuri de munca, daca aia cauta in disperare oameni si sunt dispusi sa mearga sa faca oursourcing in alta tara, inseamna ca e loc sa te bagi. Exemplu, poate controlor de trafic aerian

      Cum poti sa-ti cresti sansele sa-ti gasesti rapid loc de munca daca vrei
      – Ce am facut eu odata. Am vazut un post pe Linkedin cu persoanele de HR care sunt considerate foarte foarte bune/apreciate. Acel post avea sute de comentarii in care persoanele erau taguite. Le-am dat add la toate. Au dat 90% accept cred (n-am stat sa numar totusi). Cred ca cel putin 500 de comentarii erau, multe se repetau, na, mai multi o recomandau pe X. Imi apar prin feed, inca nu caut de munca, dar daca e nevoie pot sa ma uit, tot timpul zic ca au nevoie de cineva sau au pe cineva care ar avea nevoie de un job in domeniul x. Bine, nu vreau sa sune a lauda, eu aveam cv-ul si experienta buna pe linkedin, eram spamat zilnic (fara gluma) cu propuneri de interviu din ro sau afara in principal UK/Irlanda dar si altele mai putin, asa ca mi-au dat rapid accept persoanele de la HR.
      – M-am abonat la un blog de headhunting/recrutare, cred ca George Butanoiu e persoana, e destul de cunoscut/promovat prin media. Trimite tot timpul mailuri cu ce are nevoie, nu pe IT, mai mult pe managemnet
      – Am luat recomandari (nu endorsement) pe Linkedin de la orice firma la care am lucrat, de la colegi, manageri, manageri executivi/directori.

      In cazul tau, daca ai clientela, si deja tu ca ai nivel de senior, ai mai multe directii:
      1. Mergi pe project management si executive business. Aici investesti in cursuri de PMP sau un MBA, faza buna e ca in anumite situatii MBA-ul poate fi si platit o parte de firma care il promoveaza, vezi cazul cu WU Executive Academy, cateodata dadeau burse de 17000, alte ori de 25000. Restul platesti tu sau vorbesti cu compania la care lucrezi daca vor sa finanteze, unii vor, cu conditia sa mai stai x ani. Te gandesti daca merita sa stai sau platesit tu. De multe ori compania iti finanteaza cursul fara constrangeri, daca ai vechime si esti ok prin firma.
      2. Ramai expert/consultant pe domeniul ala si vezi sa fie cerere mare si lipsa de specialisti si platit foarte bine (exemplu SAS, expert in securitate, expert Java, etc)
      3. Mergi pe antreprenoriat. Incerci sa angajezi 2-3 juniori cu care sa lucrezi si sa ii coordonezi si livrezi proiect pilot la clientela, chargabil cu rata de business putin mai mica dar ca scop sa creezi o punte de legatura spre un proiect foarte mare. Ai grija sa nu incalci clauzele intre jobul actual si afacere si in acelasi timp, eu n-as parasi jobul principal. As merge momentan pe servicii de preferabil daca nu necesita investitie masiva. Depinde si de unde ai clientela. Una e sa ai clientela SUA/Europa unde tarifezi de la 75 de euro in sus pe ora, alta e sa ai prin RO unde sa-ti dea 10-15 pe ora. Alta varianta pentru antreprenoriat ar fi sa ai asociat cu capital daca tu nu ai, sau cauti business angel, daca esti sigur ca ai un proiect semnat ca sa nu intre si ala in faliment.

      00
    • @CAR, iar ca sa raspund un pic la obiect la intrebarea ta, ce domenii platesc bine:

      Bancar pozitii de middle management in sus, controlor de trafic aerian, pilot, stomatolog cu cabinet particular, videochat, fotbal, televiziune probabil prezentator la emisiuni importante sau prin prime time, politician/deputat de astia mari, nu putzoi mici de umplutura care umbla cu pliante, probabil avocat, probabil constructii pozitii foarte sus, posibil arhitect dar nu sunt sigur, directori executivi pana la CEO in alte domenii.

      Sigur, toate astea necesita experienta, altele au o limita maxima de varsta (acum clar nu as mai juca fotbal), unele poate relatiii, altele limba neteda si buze moi, probabil e foarte greu sa intri direct in paine pe 2000 fara sa bagi cativa ani buni in domeniul ala, nu stiu daca 2-3 sunt de ajuns.

      00
  15. La mine la munca firma iti da iPhone (penultimul, nu stiu care e) si leptop de >7000 ron dar ei isi cumpara inca un telefon si laptop pentru ca diverse (nu mege aifonul bine cu carkit-ul de exemplu).

    00
  16. Astazi pleaca la alta firma un coleg de la casca. Aduce prajituri ca asa se face: PAUL. Sa nu zica lumea ca e sarac. Presupun ca e in continuare revoltat ca s-a scumpit benzina cu 20 de bani si ii scade salariul cu 3%. PAUL !

    00
    • Asa e peste tot, in lumea celor din birouri: daca aduci o cutie de Milka esti un cacanar zgarciob. Nu…tre’ sa iei Ferrero sau mai stiu eu ce, ca altfel iti auzi vb.
      Eu am lucrat odata la un job unde sefa spunea de la obraz, la zile onomastice: vezi sa aduci aia si aia. Sau: asta nu e buna, asta nu-mi place, data viitoare sa ai in vedere asta.
      Acum si omul, dupa cum crede ca e bine, poate sa i se rupa de ce cred cei din jur.

      00
  17. Salut Vali, am ascultat postcastul si e chiar bine explicat. De asemenea, merci mult pentru ca ai mentionat comentariul, sa stii ca in ziua aia mai adunasem niste idei pe care le aveam din experienta (ce am vazut la altii sau ce mai vedeam la mine gresit) le salvasem intr-un text si ma gandeam sa le postez tot atunci dar nu am mai vrut sa continui atunci pentru ca prea multe stricau, sau pentru a evita sa las impresia colegilor de comentarii senzatii de genul „s-a trezit asta sa dea sfaturi, parca noi acum ne-am nascut si n-am iesit din casa sau n-am trecut prin asta, nu stiu ce cacat vrea asta sa demontreze de parca sta lumea in sfaturile lui”.

    Acum, vazand ca ai mentionat din nou comentariul, postez si ideile de atunci, repet, fara vreo intentie aiurea, fara sa para ca ma cac pe mine sau ma dau in spectacol, ci doar sa prezint cum vad eu lucrurile, din minima mea experienta. Unele idei cred ca le-am mai repetat in comentariul initial. De aemenea posibil ca astea de acum sa fie mai slabe ca primele, pentru ca poate nu-s scrise tot cu aceeasi patima. De asemenea unele idei pot sa le vad gresit. Ca de obicei, vor fi greseli de ortografie si gramaticale.

    Voi sparge ideile in 3 comentarii diferite, atentie ca sunt foarte lungi, cine n-are chef si timp de citit, sa sara peste. Astept sa aprobi cometariul asta daca vrei, ca sa vin cu celelalte 3 ca reply-uri

    00
  18. Eu vă spun ce mi-a zis tata când am intrat la facultate:
    1. nu te apuca de fumat și nici de băut, nu mai mult de o bere per duminică;
    2. nu alerga după tramvai și nici după femei – ultimele or să vină ele la tine, și vei avea timp să alegi;
    3. evită anturajele dubioase și nu da biblioteca pe discotecă;
    4. fii politicos cu toată lumea, mai ales cu cei mai bătrâni ca tine, și învață de la ei;
    5. nu te băga în chestii ilegale, adică nimic mai mult de un mers cu nașul pe tren – și asta numai cât ești student, nu și după;
    6. nu cheltui aiurea și pune bani deoparte, constant, oricât de puțini ți-ar rămâne pentru asta;
    7. nu te asocia cu indivizii proști și/sau agresivi, pentru că pe termen mediu și lung, sunt perdanți.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile