Pocher politic cu gaze și Ioan Niculae

Sper să apară la un moment dat o carte despre cum milionarii români din topurile revistelor au ajuns muritori de foame, pușcăriași sau, mai rău, simpli milionari anonimi.

Zilele astea, Ioan Niculae e pe cale să cunoască rușinea și umilința. Pentru că nu se discută decât de doi ani deja de liberalizarea prețului la gaze, omul a mers la cacealma până în ultima clipă, sperând la o derogare de la normal, derogare care ar însemna preț preferențial la gazele de care are nevoie pentru a-și continua activitatea în fabricile care l-au făcut milionar (1,2 miliarde euro, conform estimărilor). Când asta nu s-a întâmplat, omul joacă ultima carte a presiunii politice: amenință cu închiderea combinatelor și scoaterea oamenilor în stradă.

Pentru că, dacă nu știați, statul îi e dator să îl mențină miliardar.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Dacă și-ar lua șpăgile date înapoi, și-ar finanța căcălau producție

    00
  2. sa le inchida, si sa se faca mall uri in locul lor, ca atita se poate

    00
  3. daca tu cumperi un tir de coca cola n-ai vrea un pret preferential?… o derogare de la normal-ul cu care cumperi o sticla de la magazinul din colt?

    00
  4. Adevărul e undeva la mijloc, nu e nimeni obligat să îl facă pe el bogat.
    Dar în acelaşi timp, dacă şi-a plătit taxele şi impozitele corect, aşa aberante şi dezastruoase cum sunt, poate avea pretenţii de la stat.
    Oricine ar avea când plăteşte lunar milioane de euro în taxe.

    Pe de altă parte, mai e şi problema cum a pus el mâna pe fabricile alea de la bun început…
    Singurele victime sunt angajaţii din păcate, ei pierd doar, niculae se retrage în insulele caraibe cu banii de pe vânzarea fabricilor şi a terminat.

    00
  5. Statul nu-i e dator să-l mențină miliardar, dar nici el nu le e dator angajaților să-i mențină angajați.

    00
  6. E un jegos. Oamenii aia sunt plătiți la doua luni și își bate joc de el deși producția duduie. Vorbesc din surse sigure.

    00
  7. e destul de gresit sa zici ca s-a imbogatit… cand marea majoritatea a averii e investita in niste combinate care vor sta 100 de ani degeaba.

    00
  8. @manu144x – deci sa inteleg ca daca esti negustor cinstit ( platesti taxe si impozite etc ) ai dreptul la unele ajutoare din partea statului

    logic killer

    00
  9. @manu144x: angajaţii combinatelor de genul acesta nu sunt chiar victime nevinovate, sunt şi copărtaşi la devalizarea propriului combinat. Fac ciocul mic când combinatele ajung pe căi oculte în mâna unor politruci, la fel când combinatul este păgubit prin vinderea de bunuri, tăierea utilajelor şi a halelor la fier vechi, înstrăinarea pe nimic a bazelor de agrement sau a secţiilor cele mai profitabile ş.a.m.d. Ba chiar e fericit dacă poate sustrage şi el câte ceva, să-şi aducă după propriile sale puteri contribuţia la distrugerea locului său de muncă.

    Atitudinea angajatului român este ca acela al unui om arestat, acuzat de ceva, care pe toată durata procesului juridic aprobă totul. De abia când i se pune streangul la gât începe să urle că e nevinovat.

    Trăiesc într-o localitate monoindustrială, Un combinat care mai trage, o uzină care nu o mai face. Am văzut destule încât să nu-mi mai fie milă de angajaţii acestor combinate sau de familiile lor.

    00
  10. Dilema mea este cum de i se permite celui mai bogat roman sa nu-si plateasca muncitorii la timp?
    Cum remarca un angajat de la Turnu Magurele, ei au ajuns mai rau decat sclavii, ca alora li se asigura hrana, casa, haine…

    00
  11. #pupu #manu144x etc
    pai altfel afacerea nu rezista intr-o economie normala de piata. produsele alea in mediul concurential sunt prea scumpe, prea ca la tara, fata de omologul lor din franta, germania (a se citi procesul de productie, tehnologia folosita, muncitorul afalbetizat si invatat cum sa.. munceasca s.a.m.d.).
    asa ca platim noi din buzunar (gazele alea rusesti importate se duc doar in fabrici si uzine, ca pt uzul casnic sunt acoperite din local) intrucit reprezinta 80% din costul de productie, omul reuseste sa vinda ieftin, si sa ii ajunga sa o faca si pe miliardarul dupa ce da un rest la muncitor (ce vrei… munca necalificta doar).
    si uite sa pe banii nostrii, de fapt, sustinem ca omul sa nu aiba o jena si sa nu fie fortat de concurenta sa investeasca in tehnologie sau oameni si sa isi mentina bisnita de pret jos, fata de altul ce plateste gazul normal (ca are ghinionul sa nu isi aiba afacerea in balcani).

    00
  12. Dar sa le inchida, ca ala nu vinde pentru ca nu are produse bune la pret si la calitate. Daca avea, nu conta cererea din Romania, gasea unde sa le vanda, este plin de targuri internationala pe agricultura.

    00
  13. @Andrei: exact de asta vor unii transferarea conducerii către Moscova…

    00
  14. Este an electoral, pe asta mizeaza. Doar ca suntem condusi acum de la Bruxelles, nu de la Bucuresti (cine dracu il lasa pe Ponta de capul lui?!), asa ca ghinion pentru el.

    00
  15. Ioan Niculae in aia 2 ani nu prea avea ce sa faca, decat sa se mute incet incet in alta tara, dar averea sa e controlata de securitate, precum a multora, si nu poate pleca decat cu ce poate lua in buzunare.

    Ingrasamintele chimice, si tratamentele chimice sunt Gaze Naturale Cristalizate. Nu neg ca cu investitii majore se mai poate obtine o crestere discutabila a eficientei, insa calculul e simplu, bagi gaze si curent, iese ingrasamantul.

    N-ai gaze ieftine, vine din Ucraina, sau de la mama Rusie care a intrat in OMC si cica n-o sa mai aiba tarife vamale cu UE.

    Un exemplu mai usor de priceput e sticla, quart si hidroxid de sodiu bagate la cuptor… poti lua un cuptor mai eficient, dar tot pe gaze merge, daca vecinul le are mai ieftine somer te numesti.

    Las ca e bine, inchidem combinatele chimice, ca Oltchimul si rafinariile s-au inchis deja, mai raman cele metalurgice cu un picior in groapa, cad alea cade si industria navala, ca doar n-o sa faca nimeni carcase de vapoare cu tabla din Franta, se scumpesc si constructiile, eventual devin mai periculoase, ca de afara vine otel mai bogat in fonta care se rupe intr-o tara seismica, de parlitii aia de la ALRO nu mai zic ca ne consuma curentul prea scump sa-l consumam noi, asa ca mai bine-l exportam, dar nu inainte de a-l subventiona, ca trebuie sa fie VERDE!

    In rest leasingul de sclavi la 200e pe luna sa traiasca, noi muncim sa aiba altii ieftin!

    00
  16. @zoso, daca cumperi sa zicem un produs IT iei factura si o bagi pe firma (pt a deduce din cheltuieli+TVA) sau te consideri doar consumator si pui factura la cos, pt ca consumator

    @zippo hai sa vorbim un pic de concurenta si cine plateste si din ce buzunar
    1. la nivel national:
    – consumatorul noncasnic plateste gaz import intre 67% – 20 % din total consum (gaz import = cca 430$/nmc)
    – consumatorul casnic plateste gaz import doar 5%
    2. la nivel european Romania care este producator de gaze se obliga ca in decurs de 1 an sa-si creasca pretul la gazul extras de la 68,3 lei/Mwh (oct 2013) la 119 lei/MWh oct 2014) pt a ajunge la preturile europene si a deveni „competitiva” cu tehnologia din vest…. si ce mai zicei tu cu muncitorii, etc…… asa au stiut guvernantii nostri sa negocieze in procesul de aderare la UE, pt ca competitivi. pe de alta parte toata aceasta crestere va aduce la bugetul statului o mare gramada de venituri din taxe si impozite exact, dar exact in anul 2014 care este, ghinion, electoral.

    3. la nivel mondial… pretul mediu al gazului in UE este de 3 (trei) ori mai mare decat in SUA, de Asia si Australia nu mai vorbesc ca aia stau pe gaze si petrol.

    in concluzie SUA cu preturi mult mai mici ca noi invita toata industria chimica/metalurgica sa produca la ei (au inteles din criza ca nu mai merge doar cu banci si comunicare…cineva mai trebuie sa si produca macar o lopata/duda), iar noi ne crestem pretul la resursele naturale ca din taxe si tva-uri sa avem sa platim salarii pt „cresterea economica” bazata pe consum ….. traiasca importurile din sora noastra china cu muncitorii ei buni si calificati care merita salarii bune, ca muncitorii
    nostri futu-i in gura e rai, fura si nu merita

    00
  17. #Highlander: mai usor cu fumatul. in afara de teza aiuritoare a psd-ului de economie de piata inteleasa cretin („furam cit putem si dam vina pe ue”), nu spui nimic.

    „daca vecinul le are mai ieftine somer te numesti.”
    pentru toti specialistii care au citit in liceu doar prefata la o carte de economie, gazele alea nu sunt chiar asa ieftine (de aici si doleanta multimilionarilor de a gasi o sponsorizare de la stat).

    „Las ca e bine, inchidem combinatele chimice, ca Oltchimul si rafinariile s-au inchis deja, mai raman cele metalurgice cu un picior in groapa,”
    si oare cine le falimenteaza.. tocmai ala care ii plingi de mila.
    solutia e clasica: management inexistent, investitii slabe, muncitor ieftin, produs rezultat prost ce se vinde greu, in schimb omul stie ca sta pe un spatiu de citiva sute de hectare si mai vinde pe bucati fierul sau aparatele din fabricuta aia.

    „In rest leasingul de sclavi la 200e pe luna sa traiasca, noi muncim sa aiba altii ieftin!”
    pai normal daca avem caruta de prosti ce „stiu” economia de piata doar din ce gasesc pe la tv si inventeaza justificari pentru mafioti ce fura de ajung milionari.

    00
  18. Eu l-as ajuta cu gaze subventionate (pe ideea ca firmele creaza de locuri de munca, oamenii aia au salariu si consuma si ei, platesc tva etc.) dar i-as baga impozite personale crescute, ca patron (eventual si directorilor lui). Practic, as plafona venitul scos din firma la o suma anume, pe perioada subventiei, gen 3000 – 5000 de euro pe luna (ca oricum multe cheltuieli si le trece pe firma, gen masina, deplasari etc.). Astia sunt banii, din astia traiesti, daca vrei ajutor de la stat. A, si i-as baga o clauza in contractul de furnizare de gaze ca statul are drept de preemtiune la cumpararea actiunilor firmei, daca vrea sa vanda (dar la un pret din care se scade valoare subventiei deja incasate), iar daca inchide o fabrica/firma dupa mai mult de 6 luni de subventie, ea trece in proprietatea statului (eu te-am ajutat cu subventia, tu ai fost manager prost si ai bagat compania in pamant, eu tre’sa-mi scot parleala). In felul asta, Nicolae si altii ca el ar avea de ales: fac business cu subventie de la stat (adica din banii contribuabililor), pastrand locuri de munca si sprijind comunitatea, in schimbul unui venit decent din chestia asta, SAU se dovedesc smenari si nu ii intereseaza decat profitul, iar oamenii doar ca masa de manevra, sa santajeze statul si societatea.

    00
    • @Silviu: e un plan bun. dar la noi n-are cine să il aplice, ca negociatorul chițăie de foame si se bucură la 10.000€ pe care ii ia de la niculaie.

  19. #Silviu Păi zic să nu inventăm noi roată. Soluţii există, au fost implementate de ţări puternic industrializate şi chiar merge şi produce, doar că sunt câteva condiţii:
    afacerea nu e privită ca bişniţă; nu capuseaza un sistem; nu trăieşte doar din subvenţii de la stat; nu e privită ca moşia unui baron (afaceristul mai are o echipă ce o gestionează împreună, că nu poţi să fi şi chelner şi bucătar şi contabil în acelaşi timp) si na ai inchis baronul ai omorit afacerea.

    Dar e mai simplu de stat şi plâns că baronul săracul nu mai are de unde ca statul nu dă, că UE ne fură, şi bruxellul ne închide fabrici şi uzine şi alte teorii conspiraţioniste auzite de la analişti economici gen badea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube