Știrile despre ce s-ar întâmpla dacă un cutremur ar lovi…

…sunt mizere și sterile. Iese câte unul pe la TV sau prin ziare și declară ceva. Am văzut minim 3 săptămâna asta. Marcel NimeniÎnDrum a zis că 35.000 blocuri. Ionel GurăBogată a declarat că 38.000 de fapt. Și tot așa. Iar oamenii se uită și dau din umeri.

Ce ar trebui și ce ar fi normal ar fi ca toți experții ăștia, toată comunitatea lor de isteți și pricepuți în construcții să umble în telefoanele alea pe care le au și să facă publice toate minunile pe care le pozează pe la inspecții. Toate. Doar așa se vor schimba lucrurile. Când oamenii vor vedea grozăviile.

Că degeaba le vedem pe alea de la turci sau de la americani, trebuie să le vedem pe alea de la noi ca să ne trezim un pic. Să fie de la noi din curte. Știu că le aveți că le-am văzut, dar nu le puneți online, pentru că..stai să vezi. Exact. Toți vreți să se trezească lumea, dar doar pe vorbe, nu și pe dovezi. Hai, speriați oamenii cu poze reale, poate așa se trezesc!

 

structural

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Boss, vrei sa se prăbușească la propriu piața imobiliară?
    Sa primească lovitura de grație?

    Comentariu apreciat.2036
    • Cat timp exista programul de stat Prima casa piata imobiliara nu va cadea. In cel mai rau caz va stagna balti pe un an maxim doi si inflatia o sa mai rontaie din pret.

      Indecis. Tu ce zici?4826
    • @Alex2 – daca nu mă înșel eu prețul unui produs este determinat de cerere și ofertă iar daca distrugi la propriu o mare parte din oferta păstrând cererea atunci prețul crește, nu scade.

      Tu ai învățat diferit la școală?

      Comentariu apreciat.5628
    • @Bigbear cred ca se referea in primul rand la proprietatile cu probleme.

      Dar daca o parte dintr-un oras s-ar prabusi in cazul unui cutremur, crezi ca asta nu i-ar impacta si pe cei neafectati? Crezi ca viata ar continua asa bine mersi? Locuintele ramase s-ar scumpi ca asa zice economia ca fiind oferta mai mica le creste pretul, nu?

      Comentariu apreciat.283
    • @Mihai, bine, boss, ai venit cu armaghedonul ca sa-i demonstrezi altuia că n-are dreptate cu o lege economică valabilă, evident, într o societate funcționala fără calamități naturale. Era vba doar de eliminarea ofertei prin reclama negativa asupra imobilelor cu probleme, luarea in evidență si postarea lor.

      67
    • După un cutremur major și clădirile rămase în picioare ar trebui expertizate. Eventual date cu ‘tencuiala anticutremur’ cum se proceda pe vremuri :)

      Comentariu apreciat.341
    • eu prin „prabusirea la propriu a pietei imobiliare” inteleg ca se darama la primul cutremur toate blocurile si casele construite in ultimii 20 de ani. plus multe altele mai vechi.

      142
    • Fata de 2011 sunt cu 1.1 milioane mai putini locuitori , locuinte sunt cu 800.000 mai multe iar preturile au crescut cu 70%. Cam asta e cu cererea si oferta in imobiliarele din Romania.
      Cand cererea e formata in principal de cei care cred ca imobiliarele nu pot merge decat in sus, astfel de stiri o sa afecteze mai degraba cererea decat oferta

      Comentariu apreciat.434
    • Dan, cam simplu ai calculat.
      1. Bun, suntem mai puțini cu 1.1 milioane? O mare parte au plecat din țară, de unde au plecat? Dacă majoritatea au plecat din satele si orasele mici fără viitor, nu influențează absolut deloc oferta pt orasele mari, dar nici pentru localitățile lor pt că mulți nu-si scot la vânzare proprietatile, că se gândesc că poate se vor întoarce.
      2. Unde s-au construit cele 800000 locuințe? In orasele importante si atractive? Atunci cererea va exista in continuare iar prețul va urca.
      3. Cererea si oferta mai tine si de puterea de cumpărare, daca ea creste si preturile vor urca.

      Indecis. Tu ce zici?1519
    • Exact, cererea in orasele mari va exista si va creste. Acolo se muta oamenii si vor locuinte. Eu anticipez ca pretul in Cluj sa se stabilizeze pe la 5.000 euro per mp. Preturile o vor lua tot in sus. Repet, in orasele mari. Da, daca iti doresti un apartament in Curtea de Arges, Pascani, sau Teius, acolo vor scadea sau vor stagna.

      Intr-o piata atractiva, unde populatia se muta, mereu preturile cresc. Lent, dar cresc.

      916
    • La 5000 de euro mp în Cluj, oralul îl dau sau îl primesc?
      Mai dă-l în plm mea de sat supradimensionat și cu desene pe asfalt, am mai umblat și eu prin lumea asta să am un pic de habar de prețuri la cotețe. Mă duc dracu’ in livada bunicilor și îmi pun un cort.

      Comentariu apreciat.385
    • sorry, dar bucale a pierdut in 30 de ani 20% din populatie, mai mult decat a castigat ilfovul.

      55
    • @daddy, asta oficial, că neoficial doar în Ilfov se estimeaza ca populația e triplă. Studentii sunt de două ori mai mulți ca-n 90.

      52
    • @Mihai – nu, cred ca tragediile sunt la nivel personal si ca dincolo de regrete viata merge inainte pentru cei ramasi.

      A doua zi dupa un cutremur din asta foarte serios oamenii au aceleasi nevoi asadar aia de la curent, gaze, transport, politie, comunicatii – toti vor munci, toti vor manca, toti se vor odihni undeva, etc.

      Ai senzatia ca dupa Colectiv tinerii nu s-au mai dus in cluburi, nu au mai fost concerte, zile de nastere, s-x etc? Si-au pus toti cenusa in cap si au ramas imbracati in negru, suspinand?

      Sigur ca nu vrea nimeni sa auda asta, vrem sa credem ca e o lume sensibila si duioasa insa realitatea este diferita.

      81
    • @damian, vii cu argumente tangentiale si estimative.
      in bucuresti existau si in 1989 multi oameni neinregistrati, pentru ca erau restrictii care impiedicau inregistrarea. populatia zonei bucuresti+ilfov nu difera prea mult fata de ce era in 1989.
      numarul de studenti s-o fi dublat fata de 1989, dar este la jumatate fata de precedenta bula imobiliara: https://www.edupedu.ro/grafic-doar-377-de-mii-de-studenti-romani-incep-azi-facultatea-este-cel-mai-mic-numar-din-ultimii-20-de-ani/
      opinia mea este ca multe locuinte din bucuresti+ilfov nu sunt utilizate ca locuinte sau locuinte permanente. vanzarile se fac pe principiul ia neamule azi, ca maine o sa fie mai scump, adica speculativ.

      31
  2. Hai sa declar și eu ceva: vor cădea doar doua blocuri în București.
    S-au mai liniștit?
    Bun. Acum pot sa moara liniștiți.

    Comentariu apreciat.595
  3. Piai au aparut imagini cat de cat de la cloe tiv, maternitatile alea arse cu copiii inauntru si tot nu s-a schimbat nimic. Cred ca toti isi spun ca nu li se poate intampla asta chiar lor sau isi pun nadejdea ca daca iai fac cruce si zic Doamne fereste atunci ii scapa Dumnezo de ceva. Lumea-i prea proasta.

    Comentariu apreciat.385
  4. Când, nu daca. Cea mai mare confuzie despre un cutremur mare in Bucuresti.

    Comentariu apreciat.454
  5. Oameni buni, am si eu o nelamurire. Pe digi24 dar si pe multe alte siteuri de stiri apare o stire sponsorizata care ne spune ca Fundatia Tiriac e mega suparata ca a fost cutremur in Turcia si ca au decis sa ajute Turcia prin „reconstructia unui sat” – si nu se spune specific ce sat. Un sat asa, lasa ca n-ai nevoie sa stii ca poate verifici. Nici un alt detaliu nu e dat, doar mai e vehiculata suma de 1 milion de euro „din surse”. Deci nimic concret. Trecand peste faptul ca tragediile sunt la oras, nu la sat de fapt – care e treaba cu articolul ala sponsorizat? O catarare pe cadavre mai bolnava n-am mai intalnit. Si articolul asta sponsorizat e in toata presa pe o graaaamada de siteuri. Practic au platit in toata presa Ro o gramada de cash ca sa zica ca le pare rau si ca o sa ajute un sat.. vad ei care sat mai incolo. Care e scopul??

    Comentariu apreciat.805
    • Când a ars Cathédrale Notre-Dame de Paris băi frate curgeau donațiile pe persoană fizică de ziceai că vor mai construi una la fel. Așa-i și acum doar că un alt nivel.

      Comentariu apreciat.382
    • Ai inteles nimic Laur draga.

      Indecis. Tu ce zici?529
    • vroiai să repet fraza cu cățăratul pe cadavre …off … sunt sătul și obosit… asta ca să nu folosesc englezisme.

      162
    • mie imi plac astia care au jde miliarde si prin cateva telefoane mai aduna de zece ori pe atat si aleg o „cauza” si se semetesc cu „am donat o suta de mii”.

      prietene, cu 10 milioane rezolvai problema, definitiv si irevocabil. pentru totdeauna. erau 0.0001% din ce ai. tu ai ales sa dai 0.0000000001% si te lauzi de parca ai fi inventat piinea feliata. ca sa nu mai zicem ca de fapt lauda a costat de 5 ori mai mult decat donatia…

      Indecis. Tu ce zici?284
    • @thebblack – Doar că sunt miliardele lui și nu este obligat să dea socoteală despre cât dă, cui dă și când dă. A, vrea sărăcimea, adică noi, să cheltuie el nu știu cât? Ghinion, lumea reală nu merge așa. La fel s-a petrecut și cu Hagi când a adunat banii pe care-i are, chițăiau ăia de la el din sat că de ce nu vine să le asfalteze străzile. Păi nu vine pentru că așa vrea p*** lui. Plus că la o asemenea adunătură de milogi, unii care au senzația că sunt stăpâni pe munca altora, nici nu merită.

      Indecis. Tu ce zici?1622
    • Bogdan, atentie la exprimare. eu nu am pretins nici un cent. poate sa doneze sau nu. e fix acelasi lucru. cel putin atat timp cat nu rezolva problema.

      dar daca se apuca de un lucru ar putea sa il faca pana la capat, nu?

      ce vrei tu? o omleta? pai uite, hai ca ti-o donez eu, un fir de sare si un strop de ulei. hai pofta buna.

      altfel spus problema nu e ca doneaza sau nu, ci ca se lauda nefacand nimic concret. are de un miliard de ori suma necesara rezolvarii problemei dar da 0.1% din ce e necesar.

      bine ca da si atat, dar sa taca dracu’ din gura.

      111
  6. Căutați pe tik tok #consultanttehnic și va minunați.

    164
  7. Cum ar fi să se treacă în cartea funciara riscul seismic al clădirii? E clădire cu bulină roșie? Automat statul trece asta în cartea funciară a tuturor apartamentelor de acolo. Apoi, mult succes să vinzi un astfel de apartament.
    La fel, dacă ISC-ul a descoperit la inspecții chestii nasoale acestea să fie notate în cărțile funciare.

    Comentariu apreciat.553
    • Parcă în contractul de vânzare cumpărare se trece că are urgenta 1, 2 sau 3. Altfel intră la viciu ascuns.

      131
    • Dar cum ar fi sa fie interzis sa vinzi locuinte cu risc seismic?

      1711
    • Daca e cu orice fel de risc seismic nu iti da nici o banca credit pt asa apartament. E de ajuns asta ca măsură.
      Daca cumperi 2 cam in centru cu un pret prea bun si nu intrebi de risc seismic si nu faci evaluare faci asta pe barba ta

      Comentariu apreciat.294
  8. Boss, GDPR… Numai la noi se poate să meargă în control DSV-ul sau ANPC-ul la nu știu ce restaurant, să îl găsească varză și să îl închidă. Iar presa sau declarația oficială de la autoritate să nu conțină nici un nume sau ceva element de identificare a locației din cauză că protecția datelor și defăimare. Să afle tot omul, consumatorul, pentru că autoritatea aia este pusă acolo să mă protejeze pe mine. Și să-mi spună, nu te duce la ăia…

    Dacă pui poze cu 5 fire de fier beton în loc de 15 și cu grosime de 10 în loc de 18, este infracțiune dacă este descoperită de autorități, dar este defăimare dacă este reclamată de oricine altcineva…

    Comentariu apreciat.693
    • Eu stiu ca GDPR se refera la persoane fizice, nu la firme. Asa ca e un bullshit asta cu protectia datelor. De fapt, cred ca se tem ca firma respectiva sa nu le intenteze vreun proces de defaimare.

      Comentariu apreciat.353
    • Din fericire, acest lucru s-a schimbat: din septembrie anul trecut, ANPC publica numele contravenientilor in comunicatul oficial „atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente”.

      E meritul lui Horia Constantinescu. De-aia ultumele stiri din domeniu contin nume mari ca Lidl, Carrefour, Mega Image, etc…

      Comentariu apreciat.462
  9. Frumoasă țară avem!

    „Constănțenii din „cartierul lui Mazăre” s-au autoevacuat de frica unui cutremur. Au sunat și la 112”

    „Se pare că panica s-a instalat după ce unii oameni au văzut la televior o știre din care au dedus că urmează să se întâmple un cutremur major pe teritoriul României.”

    Comentariu apreciat.352
  10. Pe mine m-au lasat confuz toti „expertii” de pe net si de la televizor din alte motive: pur si simplu nu mai stiu ce trebuie sa fac in caz de cutremur, ca fiecare zice altceva.
    Sa stau sub tocul usii, sa nu stau sub tocul usii, sa stau sub o grinda, sa nu stau acolo, sa incerc sa fac „triunghiul vietii”, sa nu il fac ca e o prostie si nu ma salveaza etc.

    Comentariu apreciat.521
    • Să zicem că afli locul minune care te ține în viață după ce pică blocul. Ce șanse crezi că ai să te și scoată cineva până mori de foame sau frig?

      Indecis. Tu ce zici?2211
    • Stai in functie de cladirea in care te afli, de aceea nu exista sfaturi concrete. Daca e bloc comunist, incearca sub o grinda de rezistenta sau langa un dulap sau pat solid dar sa nu fie in mijlocul camerei. Mai e buna si versiunea cu baia, daca e tip cub prefabricat. La blocuri astea comuniste nu stiu daca functioneaza triunghiul vietii, e prea mult beton. Oricum, e mai mare riscul sa pice un perete sau planseu decat sa cada blocul cu totul. Daca e cladire de birouri, stai sub o masa solida pt ca sigur pica ceva instalatii din tavan. Daca stai la casa, langa un pat sau dulap solid (sau iesi repede pe usa). Ce sa nu faci la cutremur: nu mergi pe scari, nu stai langa geamuri, nu te arunci pe geam daca nu esti la parter.

      50
  11. Nu trebuie sa ne facem griji…a ieșit fratele premarului neacoita, și a cuvântat ca ‘dezvoltatorii’ de la noi fac bine reshitentialele…ce vreți mai mult ? Hai in continuare cu borduri și pavele …a, si pasaje care sa mai reducă aglomerația in zonele unde au facut ei blocuri …..

    Comentariu apreciat.293
  12. In România există I.S.C. – organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcţiilor. Diriginții de șantier și inspectorii ISC sunt primii care trebuiesc aduși la interogatorii preventive cu lampa in ochi și privare de somn. Să declare unde au închis ochii și care sunt clădirile care vor pica la cutremur.
    In același timp, expertize obligatorii pentru toate bloculețele și ansamblurile rezidențiale . Propun să se înceapă cu blocurile din Dămăroaia și Șos. Chitilei unde au construit preponderent cei dintr-o anume etnie.

    Comentariu apreciat.311
  13. Stirile nu ajuta cu nimic. Ar trebui ca autoritatile sa aiba un plan, sa ia masuri. Dar nu o sa faca absolut nimic. Iar daca vine un cutremur, o sa se prefaca toti surprinsi.

    132
  14. 1. Depinde câți salvatori avem, că sunt și ei oameni și au și ei familie și nu toți sunt în structuri militarizate.
    2. Toți salvatorii vor fi la spitale, școli, instituții publice.
    3. Dacă rămâne ceva se începe de la centru către periferie.
    Fiecare își pune speranța în autorități pe cât de nepregătit este.
    Cetățenii din Sinaia și-au pus speranța în autorități de au stat 24h fără curent.
    Generatoare și UPS-uri nu mai sunt.

    Când se întâmplă, speranță 200%.
    1. Dacă mor în prima tură, sper să fie în timpul zilei, să fie copiii la școală.
    2. Dacă rămân sub dărâmături, sper să fie în timpul zilei, să fie copiii la școală.
    3. Dacă scap, am treabă, verific copiii, bunicii, frații, surorile, prietenii, pe voi pe blog mai târziu(ordinea priorităților)

    Tot ce pot spera este că în ciuda faptului că nu sunt o persoană comodă și nu mă dau peste cap să fiu amabil sau plăcut, măcar m-am străduit să nu fiu jeg și sper să am măcar o rudă sănătoasă la cap care să aibă grijă de copii, măcar cu piticii de grădină ordonați.

    Așa că: nici amabil până la 20 de ani, nici plăcut până la 30, nici jeg până la 40, dar cârcotaș până la 50 și ca anul acesta, niciodată n-am fost.

    Comentariu apreciat.401
    • Ești bun de scriere!

      12
    • la ce scoala sunt copiii? ca poate tu esti pe camp la munca iar scoala se face senvis….

      141
    • @theblack
      Într-o societate sofisticată, agentul de asigurare ar prezenta despăgubirea. Natura nu e în controlul oamenilor.
      Într-o societate în care viața copiilor nu valorează cât clădirea în care învață, pentru ca mai apoi birocratul, profesorul, generalul să evalueze de câți oamenii au nevoie fiecare pentru a duce țara mai departe, și-ar aduce aminte cineva,ceva pe la televizor, pe bloguri de niște responsabili. Natura oamenilor nu e întotdeauna nobilă.
      într-o societate mai simplă în care tatăl a rămas pe pământ, fiul sub pământ, nu e mare filosofie: e între om și Sfântul Duh ce se întâmplă cu păcătosul.

      09
    • pixel, poate am inteles eu gresit primul comentariu, iar acum, 3 sprituri dupa, sigur nu mai am nici o sansa.

      ce doream sa exprim…. cutremurul nu tine nici de dumnezeu, nici de politica, nici macar de ingineri sau avocati. se intampla pur si simplu. te intrebam doar de ce presupui ca atunci cand se va intampla tu vei muri si copiii vor supravietui, si nu invers?

      111
  15. „Fundația Țiriac regretă impactul devastator al cutremurului din Turcia”

    da’ de ce regreta? l-au provocat ei?

    201
  16. În chestiune ar trebui să se pronunțe doar specialiștii, și asta după ce s-au deplasat la fața locului și au expertizat fiecare imobil în parte.
    Altfel, toată lumea se pricepe, ca la fotbal și la virusuri. Mai ales la astea de urmă, pe care conspiro-specialiștii le-au văzut, cu ochii lor, nene, și au decis că sunt inofensive.

    63
    • Mi se pare prea mult sa doresti sa inchizi discutia cu vesnica replica „sa lasam expertii sa verifice fiecare cladire si sa dea verdictul”. Cam ca in cazul plagiatului lui Bode, numai un castigator de premiul Nobel il poate constata, restul suntem prea prosti pentru asta.

      Dar uite niste concluzii facute de unii care nu s-au deplasat sa verifice „fiecare cladire”.

      https://www.nature.com/articles/469153a?fbclid=IwAR3utONPOhLclQoIce3uaP_nTI9lvuGo5rrQGvo3Hdy05FcZVOCF8c5tJFY

      Pe scurt, titlul este (surpriza!) „Corruption kills”. Pare scris de vreun usr-ist isteric, nu?

      O simpla relativ complexa a datelor privind numarul de morti dupa cutremure arata ca, pe langa tari de genul Haiti, exista tari fruntase la aceste statistici, desi sunt departe de categoria „saracii planetei”, tari de genul Turcia, China, India sau Indonesia.

      Ce uneste aceste tari? Coruptia masiva a administratiei, care duce practic la ignorarea brutala a normelor in constructii.

      Se poate vedea, in oglinda, cum arata datele pentru Chile, o tara in care normele in constructii sunt respectate in mod fanatic.

      P.S. Sper din tot sufletul ca Romania sa nu intre prea curand in analiza aia, ca nu stiu unde ne-am afla. Acum nu e prinsa acolo, din simplul motiv ca nu am avut cutremure majore in ultimii 30 de ani.

      00
  17. Ar fi extrem de nasol. Un cutremur similar cu ce a fost in 77 ar insemna 40000 de morti in Bucuresti. Au fost facute cursuri de „informare” ca sa te bagi sub masa, sa nu intri in panica dar adevarul e ca nu prea ai ce sa faci. Daca te prinde noaptea in pat te zdrobeste pur si simplu ca o rosie, te trezesti mort. Asta e cazul fericit. Cazul nefericit e sa agonizezi cu picioarele rupte sau strapuns de fier beton cateva zile. Sansele sa scapi de sub daramaturi sunt minime, la mii de cladiri daramate chiar nu ai de unde aduce atatea escavatoare si alte utilaje sa te scoata la timp.

    211
  18. Ar trebui cam asa:
    1. un grup de experti, import din Japonia daca se poate, pusi sa expertizeze toate cladirile facute dupa 1990; daca nu-s conforme chemat dezvoltatorul si impus efectuarea tuturor lucrarilor de reabilitare pe socoteala proprie;
    2. daca persoana juridica dezvoltator nu mai exista identificati fostii administratori si actionari si obligati sa suporte cheltuielile, sau puscarie daca nu se conformeaza
    3. identificati toti ce au semnat pe documentele de conformitate ale cladirilor cu pricina si trimisi instant in judecata.
    Stiu, vorbesc de Utopia nu de Romania dar alta solutie viabila nu prea vad
    Estimarile pentru un cutremur in Ro cam de marimea celui din Turcia ar fi cam 40000 de morti.. poate intereseaza pe cineva.

    171
  19. Nu vine la noi cutremur de marimea asta, noi murim de covid, de gripa, si alte cacaturi care nu au treaba cu vreun cataclism…da,,se poate sa vina si la noi unul de 7…se darama ceva si vor muri maxim 1000…ideea e ca noi murim cateva zeci de mii in fiecare an,din vina autoritatilor care lipsesc!

    310
  20. Asa ceva, chiar acum citesc si adineauri a fost cutremur in Bucuresti, Zoso oracolul de pe Internet.

    00
  21. vali gura de aur

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube