Cum se poate repara România pe sine însăși

Pe cât de simplu, pe atât de complicat: românii au nevoie să se oprească din a-și face treaba cu jumătate de măsură.

Nu companiile, nu politicienii, nu guvernanții, nu un partid sau altul, nu o minoritate care oral face și drege și când e să vorba să facă se comportă la fel ca restul. Nu.

Oamenii.

Oamenii trebuie să înceteze să mai facă muncă substandard. Clasicul “las-o bă că merge așa”.

Și, ca de obicei, fazele astea trebuie să înceapă de sus. Hai să ne facem noi, ăștia care realizăm că nu pică din cer o țară mai bună, treaba bine. Nu foarte bine, nu excepțional, normal de bine. Așa cum trebuie făcută. Să nu mai umblăm cu jumătăți de măsură când e vorba de a livra ceva pentru care suntem plătiți.

Pasul doi e să nu mai acceptăm muncă substandard când plătim. Te-am plătit să îmi faci un perete drept, de ce e strâmb? Nu plătesc.

Simplu, și totuși atât de greu.

 

inchis-fara-program-cu-publicul

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Suna bine. Dar sa inceapa de la altu’ ;)

    00
    • Si sa inceapa maine, ca azi nu mai avem timp.

      00
    • @Shack – sa inceapa luni. Azi deja e vineri si e weekend.

      00
    • NOU
      #4

      cu amendamentul ca totul sa se faca legal, pe contract si asumat
      cand angajezi „la negru” nu poti sa ai si pretentia sa iasa perfect iar daca nu iese sa nu platesti pentru simplul fapt ca trebuie sa-ti asumi ca angajand asa vei primi fix acelasi lucru in schimb
      si acum vine intrebarea: este pregatita Romania / romanii sa faca totul pe factura/asumat?

      00
    • Las-o bă că merge și așa…

      00
    • Vorba lui Valentin, suna foarte bine, dar nah acum sunt sarbatorile, 1 mai, 1 iunie, mai legam o punte joi-vineri, luni-marti, vine vara …

      00
    • @adrian.maftei, esti sigura ca daca faci totul legal, cu factura si contract, se respecta normele de calitate stabilite?
      Am vazut ca sunt multe reclamatii legate de lucrarile din service-urile auto. Si acolo obligatoriu primesti factura.

      00
    • „Daca faceti voi, dece sa mai fac si eu?”

      00
  2. ”E materialul de vină.” Păi ți-am cumpărat ce materiale ai vrut…
    Sau ”a greșit calculatorul” cînd e vorba de calculul salariului…

    00
    • E materialul de vina? Refuz să plătesc !
      A greșit calculatorul? Refuz să ridic salariul!

      00
    • Si in jumatate din cazuri deja i-ai platit un avans considerabil si ai platit inclusiv materialele. Asa ca ai ramas cu lucrarea facuta prost si si banii dati pe materialele irosite.

      00
  3. Eu am inceput de ceva timp sa aplic chestia asta. Sunt diverse hartii pe care trebuie sa le semnez, unii colegi credeau ca semnatura mea e implicita. Am inceput sa le cer poze cu probele, brusc s-au injumatatit hartiile care veneau la semnat de obicei.

    00
  4. Io zic sa incepem cu Razvan T Coloja, inca asteptam partea a II-a.

    00
  5. Asa zic si eu cand platesc pentru ceva (i.e. mesteri), dar cand vine momentul respectiv accept si chestii care nu-s facute perfect. Pentru ca nu am taria aia sa ii zic omului ca nu il platesc daca nu e perfect, accept „merge si asa”. Realizez analizand la rece ca m-am obisnuit asa, si ca sa evit conflicte accept si rezultate mai slabe. N-am idee cum sa ma schimb, degeaba imi propun sa nu mai accept, cand vine momentul cheie las asa. Are cineva vreo sugestie de imbunatatire?

    00
    • nu e vb ca te-ai obisnuit asa, ci tot deranjul are ar urma daca l-ai pune pe mester sa refaca: iarasi mizerie, ala fara chef si injurand in barba, alte materiale, ca daca il pui sa puna de la el pleaca si nu mai vine…. la mesteri chiar mi se pare imposibil de aplicat din pacate :(

      avea taicamiu un mester de ii repara si renova si povestea ala ca fusese si in germania si pe unde puneau gresie venea seful apoi si rostogolea o moneda sa vada ca e gresia rectificata pusa perfect si ca o puneau perfect. sa dea dracu daca la taicamiu a pus-o macar bine :(

      00
    • Stai liniștit la fel și eu, pe mai fi și alții în situația asta de căcat ?
      Eu am făcut școala pe vremea comuniștilor, miinile la spate și gura închisă erau apreciate

      00
  6. Real story, acum n-șpe ani. Amenajam casa și arhitecții ne propun un anumit tip de scară care trebuia făcut custom. Îl proiectează și căutăm meșteri. Prețul, cam dublu față de buget. Cerem oferte peste oferte și alegem pe unii care 1) ne-au dat cea mai multă încredere că au înțeles proiectul și 2) am primit referințe ok pentru ei. Prețul era la 70-80% din range-ul de oferte, mult peste ce aveam noi în cap. Înghițim în sec și acceptăm prețul cum ne-a fost comunicat, semnăm contractul cu termenii lui standard. Ce se gândesc oamenii:
    – înlocuiesc stejarul din proiect cu fag, că nu au găsit stejar la prețul la care se gândeau ei că-l vor găsi. Nu comunică nimic în privința asta
    – nu le iese o parte de loc. Au făcut-o de 3 ori, nu știau să o facă, au stricat o groază de materie primă
    – termenul de execuție e depășit cu vreo 6 săptămâni, cam dublat, vreme în care eu am stat cu casa în șantier (locuiam în ea)

    Evident, datorită, punctului 2 nici nu e apropiau de finalizare. Îl chem să discutăm, îi explic:
    – fag vs stejar – penalizare 10% din proiect
    – elementul care nu le iese făcut cu altcineva – x lei
    – penalități întârziere cf contractului – y lei

    Cumulat: 50% din sumă, corect e nu mai am să-i dau nimic față de avans. I-am propus să îi mai dau ceva, să își plătească muncitorii. A plecat năucit.

    00
  7. I must add: a mai lucrat ulterior chestii la mine în apartament. Le-a greșit și pe alea de mai multe ori, dar nu i-am mai dat chestii unde să mă enervez eu, critic să fie făcute prompt. Foarte greu de găsit cineva care să lucreze metal acum 5-7 ani.

    00
    • Chiar si mai recent.

      Am vrut sa imi fac o balustrada interioara la o scara din beton, ma gandeam la ceva inox sau fier forjat, sa nu fie de lemn. Am luat vreo 10 firme locale, vreo doua dintr-un oras apropiat, am sunat la toate de mai multe ori, au raspuns doi ca acum au mult de lucru, sa ii mai sun altadata cand sunt mai liberi.

      Toti aveau email, le-am trimis pe email poze cu scara, detalii despre cum as vrea sa fie, si sa imi comunice un pret estimativ sau sa stabilim o intalnire sa discutam. Zero raspunsuri.

      Am facut pana la urma cu socrul meu un fel de perete din lemne mai mici, vopsite frumos si care arata foarte bine pentru cat au costat.

      00
    • Noi după experiența respectivă ne-am sudat singuri pentru o masă niște țevi metalice. A ieșit super ok :)). Am mai avut de făcut ulterior similar pentru un birou, dar i-am băgat taskul pe gât celui care îmi făcea mobila și care a reparat ce nu fusese individul cu scara capabil, nu știu cu cine a sudat, dar pare că a făcut-o el în atelier, din fericire nu era nevoie de nimic de finețe. Pe primul l-am folosit pentru niște măști de calorifer cu metal perforat și cadru pe care să stea, trebuiau scule pe care nu le aveam.

      00
  8. Partea cu „sa facem noi treaba mai buna” implica sa munceasca fiecare mai mult si inteleg de ce unii sunt reticenti.
    Dar sa accepti munca sub standard cand platesti pentru un serviciu, mi se pare noaptea mintii. Si o vad peste tot in jurul meu, la prieteni, cunostinte, etc.
    – cel mai des intalnita este faza cu dat bacsis la restaurant chiar daca ai stat 30 de minute sa iti ia comanda sau chiar daca ai rugat sa-ti stearga masa ca este lipicioasa si a venit cu o carpa mai murdara decat era masa initial;
    – urmeaza lucrarile de renovare/amenajare a casei sau apartamentului; nu stiu cum poti sa accepti sa-ti monteze parchetul in valuri sau sa-ti puna gresia stramb desi tu platesti pentru asta niste sume destul de mari;
    – apoi trecem la reparatii la service-urile auto; te duci si il intrebi daca se poate indrepta tabla si iti spune ca nici nu se va vedea la final ca a fost lovita; cand ridici masina vezi ca totul este facut cu picioarele si te lovesti de replica: „dar ce voiai, sa iasa ca noua?”;

    Mai nou am vazut aceeasi porcarie si la review-urile date pe Booking sau in alte aplicatii:
    – „hai sa spunem ca a fost frumos, ce daca patul a fost rupt si nu am avut apa calda; ai vazut ce frumos s-au purtat cu noi proprietarii.”

    00
  9. NOU
    #27

    E vina noastra ca lucram fara proiect, fara contract, fara factura, deci fara acoperire legala. Fara asigurare, fara protectia muncii, fara nimic.

    Cand se greseste (nu daca!), dam din colt in colt. Ramane doar bataia (ilegal) sau sa accepti rezultatul. Si uite asa, lenesul mai mult alearga si zgarcitul mai mult pierde. Ne-am mai furat caciula o zi, dar e si maine o zi.

    00
    • Crede-mă că mâine ar lucra toată lumea cu contract și factură, problema e că în România acoperirea legală nu are nici o treabă.

      O zic ca om care-am lucrat cu contract 99% din tot ce-am putut. Când n-a plătit, asta e, dă în judecată, plătește avocat, obține despăgubiri, apoi forțează executarea silită, etc. Până termini ajungi să pierzi mai mult timp decât mia aia de euro sau cât o fi fost.

      Ca o țară civilizată, ar trebui cumva separate chestiile comerciale și dată o prioritate mai mare, sau mărit prețurile și aparatul, dacă e proces comercial e normal să nu fie timbrul 2 lei, pune 1000 pune cât trebuie ca să poți angaja personal ca oamenii să știe că-și rezolvă problema.

      00
  10. Dacă tot e vorba de reparații vreau și eu să pun punctele pe u la faimoasa barieră de la Drajna
    Drula, bă, ministrule, ai vreo explicație coerentă care să lămurească pulimea de ce după DOUĂ săptămâni un căcat de trecere la nivel cu calea ferată nu e gata și nu sunt semne că ar fi gata nici săptămâna viitoare?
    În două săptămâni chinejii făceau tunel

    Dom’ ministru, prietene, specializdule care ajungi seara acasă și constați că frigiderele, congelatoarele și combinele sunt full, cred că cel puțin jumate din carne vine de la sutele de șoferi care pierd zeci de minute sau chiar ore, pur și simplu degeaba

    00
  11. „Mai rau sa nu fie dom’e ajuta”

    00
  12. Eu vad putin altfel lucrurile, mai real. Aham, am mai auzit eu vitejii dintr-astea cu „nu platesc”. Nici nu ajungi acolo la plata sau cel mult il fentezi la prima etapa. Daca te vede tipicar a 3-a zi s-a luat si pleaca muncitorul. Are inca 3 de lucrari la coada, nu sta sa-si futa nervii. Si daca vreti mega calitate va zic ca multi nu va permiteti. O cunostiinta lucra mai de mutl la o firma specializata in zugraveli. Sunai firma, veneau, alegeai de comun acord sa zicem saptamana in care se desfasura lucrarea. Se faceau poze la inceput cu tot tot, mobila, orice alt defect din casa, etc. Proprietarul semna contract cu pozele atasate. Apoi pleca in concediu. Apoi veneau si infoliau unii tot tot. Apoi se facea zugraveala cu mare grija. Apoi se facea curatenie. O armata de oameni ce trebuiau platiti. Pe cand venea Gigel din concediu era totul zugravit si boboc acasa. Isi permite romanul asa ceva ? Ca de saraci cu pretentii e plina tara.

    00
    • Nu am pretentia sa faca o lucrare impecabila la pret de nimic. Dar am pretentia sa-mi faca lucrarea la calitatea promisa si pretul negociat.
      Daca muncitorul nu este capabil sau dispus sa lucreze prea bine pentru suma pe care sunt eu dispus sa o ofer, sa-mi spuna de la inceput ca va iesi ceva mediocru.

      00
    • Știi ce, având în vedere că nu m-am târguri niciodată, am plătit mereu cât mi s-a cerut pe lucrare, atunci mă aștept la ceva decent.

      00
  13. Hai sa dau exemplul unui vecin care crede ca are pareri despre orice, toti sunt prosti, serviciile de stat sunt de rahat si suntem lipsiti de civilizatie.
    2 masini abandonate in fata blocului. Inmatriculate pe numele altor persoane pentru ca el are taxe si amenzi neplatite. Rotile efectiv sunt intrate in asfalt. A treia masina , 20 si ceva ani vechime, inmatriculata pe Bulgaria, pentru ca impozitul la 2.4 e pentru fraieri. Plus gaz, ca hotii astia au taxe in benzina.
    O motocicleta vai de mama ei la care schimba uleiul pe trotuar..mecanicii il fura si mai bine face el singur.
    Sta cu chirie de mai bine de 9 ani, fara forme legale, fara contract, se ruga de vecini sa-i faca viza de flotant ca sa isi inscrie copilul la scoala din cartier.

    00
    • Poti suna la politia locala, la mine au disparut deja 3 masini asa. Vine locala da avertisment dupa 2 saptamani ridica masina, asta daca e parcat pe loc public.

      00
  14. Nu se poate. E simplu. E ca si cum ai avea pretentia ca toti conducatorii auto in trafic sa semnalizeze schimbarea directiei de sens.

    00
  15. Eu sunt ala care zice.
    Promit ca n-am rezolvat mai nimic, niciodata.
    Din pacate de cate ori ma iau la harta cu oameni care nu isi fac treaba ok, ma opreste si familia ca „ne faci de ras”.
    Baia maica-mii a fost renovata recent de un tip foarte laudat prin cercul ei de prieteni. Am fost acolo, comentat la greu si intalnit rezistenta chiar ein partea ei.Aparent baiatul era fiul unei colege si nu se cade sa ne facem de ras. Acum la nici un an de la „manopera” au inceput sa apara probleme pe care, evident, le repar din buzunarul meu ca ea ..nu mai are .

    00
    • Asta patesc si eu cu familia/prietenii care imi spun sa tac din gura ca „ne facem de ras” sau ca „asta este acum, nu are rost sa ne mai certam”.

      00
  16. Acum cativa ani am citit cartea „Incepe cu ce nu-ti place”. Omul zice sa alegi task-ul cel mai important si/sau dificil pe care tinzi sa il amani si sa incepi cu ala primul lucru de dimineata. Apoi urmatorul si tot asa.
    Rezultatul la serviciu s-a vazut imediat: pana la sfarsitul saptamanii mi se dadusera task-uri suplimentare practic o parte din munca altui departament trecuse pe capul meu.
    Faza e ca tu ca om nu poti sa dai randament de supererou constant, si ajungi sa clachezi si nu ii pasa nimanui.
    De aceea cate o data e bine sa nu faci chiar toata treaba posibila si imposibila. Multi angajatori iti dau cat vad ca poti sa duci, iar in momentul cand esti bun dar lasi ceva nefacut, numai ala e semnalul ca X si-a atins limita

    00
    • Sunt de acord cu ce ai spus cu o mentiune. Cred ca in loc sa faci o treaba de cacat mai bine refuzi. Inveti sa zici NU si ii lasi sa gaseasca pe altul. Primesti maine sau cauti pe altul sa se ocupe.

      Un baiat pe care-l urmaresc e asta https://www.youtube.com/watch?v=iONDebHX9qk. Si o metoda interesanta pe care o foloseste e daily hightlight. Are un singur task pe zi musai de care trebuie sa se ocupe si face tot posibilul sa il termine si restul, daca vrea, daca are timp, daca poate.

      00
    • Stai cam 6-12 luni pe pozitia de ‘supererou’, inveti cat mai mult si devii expert pe chestiile pe care altfel nu le-ai fi facut si dupa aia interviuri pentru o pozitie mai bine platita / cu mai multa responsabilitate (la alta companie, evident).

      00
  17. Se poate repara Romania daca fiecare dintre noi ne-am pune o simpla intrebare: „Daca ar fi sa fiu patron si ar trebui sa angajez si sa platesc corect pe cineva, m-as angaja pe mine stiind cum livrez?”. Daca raspunsul e NU, mai lucreaza in directia asta.

    La mine raspunsul e inca NU.

    00
  18. Romania nu o poti repara.

    Pe bucati, adica in satul, in comuna, in orasul X se va putea.

    Is prea multi pe care nu ii poti schimba din diverse motive.
    Ai putut sa il schimbi pe vecinul ce iti zgaria masina? Sau pe ala ce si-a luat Renault CLA, ca te-a vazut cu RAV4?
    Ti-am spus si la postarea cu CLA si iti spun si aici: impresiile conteaza!

    In alta ordine de idei, schimba-l pe asta:
    Alte masini de lux ieftine din Germania care te fac sa pari bogat!
    https://youtu.be/CEJaU_grpqc

    00
  19. Așa e, suntem ceva de speriat ca nație, nu poți să ai bază în român. Nu e serios, se apucă de ceva și

    00
  20. Cand un om isi face credit si ca sa cumpere perdele noi sau ca sa isi puna o centrala termica de apartament, tot ce trebuie sa faca pentru a plati ratele este sa dea impresia ca isi face munca suficient de bine astfel incat sa nu fie dat afara. Cand un om strange 1-2-3000 EUR intai din banii lui, e motivat pe termen lung sa isi faca munca mai bine pentru a castiga mai multi bani si e mai atent pe ce da banii fiindca isi aminteste ca nu a fost chiar asa de usor sa ii stranga.

    Bunastarea va veni dupa ce ne vom educa sa intelegem ca nu suntem asa de bogati incat sa acceptam si sa cumparam lucruri sau servicii ieftine, de proasta calitate, care trebuiesc carpite / aruncate / refacute dupa un an.

    O astfel de educatie incepe in mod ideal din copilarie, cand se formeaza niste obiceiuri (delayed gratification, bani de buzunar pentru munca in casa, optiunea de a cumpara ceva din economii sau de a ii pune la pusculita / banca „tata” pentru a acumula dobanda). Vedem aceasta mentalitate la parintii din jurul nostru, care educa generatiile viitoare sau nu? Eu unul nu prea o vad.

    00
  21. De acord , dar pentru ca nu ne-a venit noua ideea …. nici nu vreau sa aud de asa ceva :D

    00
  22. Am fost cu masina in service (al mai bun, al mai laudat) le-am zis sa faca schimbul de ulei la cutia automata, l-au facut. Am zis ca se aud niste sunete ciudate, bla bla, da nu tot timpul. Ei au zis ca daca nu e tot timpul nu ma pot ajuta. Am scris pe Facebook, niste oameni mi-au zis ca e o electrovalva. Acum, eu sa ma duc inapoi la service si sa le zic sa schimbe electrovalva? Sa le dau niste bani pt asta? Sau ce dracu sa fac? O schimb eu? Nu e vorba de bani, e vorba de facutul de 100%, cum ii oblig eu pe aia de la service sa faca 100%?

    00
    • Aici este alta problema. Pur si simplu oamenii aia de la service au recunoscut indirect ca nu se pricep si ti-au zis ca nu te pot ajuta. Ceea ce este mai bine decat sa-ti fi schimbat ceva la masina si sa te trezesti ca nu este piesa care trebuie.
      Acum ai mai multe variante:
      1. Poti sa ai incredere in recomandarile de pe Facebook si sa te duci la service sa schimbi valva. Desigur, vei plati pentru manopera de schimbare a valvei. Dar nu ai nicio garantie ca se va rezolva problema.
      2. Poti sa schimbi tu valva, dar din nou nu ai nicio garantie ca se va rezolva problema.
      3. Varianta cea mai sigura este sa te duci la un service specializat, eventual la reprezentanta, si sa ceri o alta parere. Desigur, aici s-ar putea sa te coste mai mult.

      In niciun caz nu poti sa-i acuzi pe mecanicii la care ai fost initial ca nu sunt suficienti de pregatiti pentru ce ai tu nevoie.

      00
    • @daniel.c

      Niciodată nu o sa auzi pe cineva care nu se pricepe sa refuze bani.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)