Cât poate evolua o țară fără aportul a jumătate din creierele pe care le conține?

Afghanistan, anii ’70:

Mai multe imagini sunt pe Getty Images.
Sunt eu anti-feminist (anti-feminism 2021, nu anti femei), dar mi-e milă de femeile din Afghanistan. Unde erau, și cum au ajuns.

France24 a făcut recent un reportaj video, nu cu mult înainte de evenimentele care ard în aceste zile.
Gradul de analfabetism în rândul femeilor din Afghanistan: 80%. Adică, din zece femei, opt nu știu să scrie și să citească. (Femeile nu prea au dreptul nici la asistență medicală!)

descrieri foto, in exif-urile Getty:
* Femmes afghanes, en avril 1979, dans les rues de Kaboul, Afghanistan. (Photo by François LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images)
* circa 1975: Female students at the Polytechnical University in Kabul
* Women in Afghanistan, 1972: young students wearing mini-skirts walking down the street in city of Kabul. In the Shar-e-Naü area (the new town), a few emancipated girls wear the mini-skirt, despite the violent critics of the majority of the Afghan people, still attached to Muslim traditions. The Mullah, Muslim religious, do not hesitate to throw acid on the nude legs of the emancipated girl. (Photo by Laurence BRUN /Gamma-Rapho via Getty Images)

Reportajul France24 spune în câteva idei și de ce afghanii acceptă talibanii în locul guvenului local: mai puțină corupție, taxe mai mici (talibanii cer doar 10%).
Dar tot talibanii „te vizitează” dacă nu te duci să te rogi, tot ei au biciuit o femeie pentru că a vorbit pe telefonul mobil, sau au amenințat niște femei pentru că au avut o tentativă de comerț cu dulciuri pe care le făceau în casă.

Cât poate evolua o țară fără aportul a jumătate din creierele pe care le conține?

Putem continua cu un reportaj făcut în Afghanistan înainte de americani, și chiar înainte de ruși. Comentariile la clip sunt și ele importante, foarte mulți povestesc cum au găsit Afghanistan în anii aceia (înainte de ruși):

 

Opinia mea de român trăit în comunismul în care nu aveam pe bune ce mânca, ce îmbrăca, nu aveam curent și apă caldă; au fost zile în care mi-am facut teme la lumânare: Sunt fericit că sunt născut în România, chiar și în „Epoca de Aur”,  și nu femeie în Afghanistan.

Cu sau fără legătură, câteva date despre o țară care nu a văzut 30 de ani de război continuu:

Un studiu publicat în 2013 constata că România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa. Șase la sută din populație nu știe carte, adică 150.000 de români trebuie să-și pună amprenta, pentru că nu pot să semneze. Cei mai mulți dintre copii abandonează școala din cauza sărăciei, dar și a lipsei de educație a părinților, care nu înțeleg importanța școlii. Cei mici sunt trimiși la muncă pentru a sprijini familia, sau pur și simplu nu au ce să îmbrace pentru a merge la școală.
După un calcul al Băncii Mondiale, România pierde anual peste 900.000 de euro din cauza analfabetismului. Potrivit socotelilor făcute de UNICEF, în anul 2025, din aceeași cauză, România va pierde mai mult de 19 miliarde de euro pe an.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Ce modern îmbrăcați sunt tipii ăia din prima poză.

    • Corect! Are si burka rolul ei. Daca ti-ai vedea viitoarea nevasta cu mustata si blana pe picioare si pe spate nu te-ai casatori niciodata! Asa….surprise in noaptea nuntii. Dar hey noaptea toate pisicile sunt negre!

  2. hahahha, un agramat vorbește despre analfabeți:
    „Șase la sută din populație nu știe carte”
    „pentru a sprijini familia, sau pur și simplu”.

    • Te duci prea departe. Omul o arde agramat din prima: Afghanistan, cu gh. Dar dacă te uiți la voturile tale, agramații sunt mulți pe aici și sensibili foarte…

    • 1. ala e citat, luat cu copy/paste
      2. Islamic Republic of Afghanistan
      جمهوری اسلامی افغانستان (Dari)
      Ăia își spun Afghanistan.
      Trebuia sa marcați ca sunteți deștepți, nu se putea altfel.

    • Cristici: e corect cînd dorești să utilizezi engleza într-o situație. La este corect Afganistan fiindcă vorbim română.
      Sînt curios de cîte ori se utilizează Cehia și de cite ori Czezh. Sau ceh/czech.

      Nu era vorba de tine în criticarea citatului. Discut de cei care dau lecții despre analfabeți fiind ei înșiși agramați.
      Vrem ca unii agramați să facă alfabetizare.

    • Sa stau acum sa pierd timpul cu explicatii despre cum vad eu… n-are sens.
      Acum da-te destept si cu citatul ala “Șase la sută din populație nu știe carte”… ia, explica tu cum trebuia scris, cat de cult in cap esti tu. Comentarii din alea „culte”, ca populatia e formata din oameni, si acordul se face cu pluralul… ai vazut tu in vreun clip de-a lui CTP eventual (sau Cristoiu)… Cum sa ne dam destepti degeaba. Nu putem vedea padurea din cauza copacilor.
      Tu esti din aia care opresc discutiile la bere: „se spune PE CARE!”, nu?

      Cine nu stie carte? Populatia, ca intreg. Un grup mare de oameni nu stiu carte. Populatia, unitar, grup, nu stie carte.
      Hai, ti-am aruncat osul, acum da-te destept.
      Citatul e de aici, mergi cu el pana la capat, cauta-i pe aia care au scris initial: https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism

    • scuze, nu m-am calificat la concursul de acuzații gratuite.

    • În esență, discuția se reduce două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când stabilim forma corectă:

      A. acordul formal/ gramatical versus acord logic/ după înțeles

      B. conținutul semantic al termenului majoritatea

      Astfel, se ajunge la concluzia că uneori e bine să nu știi chiar atât de multă lingvistică pentru că te poate da peste cap când e vorba de lucruri simple 😆 (Este o exagerare voită spre glumă, desigur – precizare pentru cei mai înflăcărați critici ai mei 😀 ). Prin urmare ajungem la concluzia pe care a formulat-o profesoara mea de română din gimnaziu: „uneori gramatica se și simte!”.

      Dacă subiectul are formă de singular, dar înțeles de plural – cum e cazul substantivelor colective – predicatul se acordă formal, la singular: Majoritatea a votat împotrivă. Norma literară acceptă și varianta de plural, dacă vorbitorul are în vedere componentele ansamblului la care se referă substantivul colectiv: Majoritatea au fost trimiși acasă. Astfel, sensul logic se referă la toate persoanele care formează această majoritate. (Academia Română, Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”- Gramatica Limbii române II. Enunțul, București, 2005, pg. 353 și următoarele).

      https://experimentesiexperiente.wordpress.com/2011/10/25/majoritatea-%E2%80%9Eau%E2%80%9D-sau-%E2%80%9Eare%E2%80%9D-dreptate/

    • @Cristici. Nu-și zic măi, nici ăia la ei acasă, cu gh, nu știu de ce insiști aiurea. Tu, ca orice literat cu școala vieții la seral, o arzi într-o limbă corcită (romgleză). Și dacă e citat, pune ghilimele (semne de citare).

    • „scuze, nu m-am calificat la concursul de acuzații gratuite.”
      Incepe ca un dur „care, fraierilor, prostilor, agramatilor! hahahha, un agramat vorbește despre analfabeți” apoi se da lovit „scuze, nu m-am calificat la concursul de acuzații gratuite.”
      Dar de ce, tata, distruge-ma! Explica exact cum e corect, care e duda, ca e plin de agramati pe-aici, poate le mai zici tu niste chestii de care nu stiau.

      Apropo, „hahahha” ce e, cum il citim?

      V.I.M vine din urma: „Și dacă e citat, pune ghilimele (semne de citare).”
      Ma, tu vezi ca textul ala are niste ghilimele sus, si arata altfel decat restul textului, e pe gri? Uita-te cu atentie…

      Am transformat un text despre necazul oamenilor alora intr-un sir de comentarii despre cat de destepti sunt unii, au vazut o virgula in minus la un text luat cu copy/paste de pe wikipedia.
      Cacat.

    • Cristici te rog să recitești tot ce am postat și ce ai postat tu ulterior.

    • @Cristici. ”Mă”, tu vezi că halca de la exifuri e citat fără ghilimele?
      Cât despre ”necazurile oamenilor ălora”, rămân de reperat. Deocamdată o cohortă de colaboraționiști se înghesuie pe aeroport să fugă din țară. În rest, din imaginile difuzate, pare liniște pe străzi.
      NB. Colaboraționiștii sunt lichidați cam peste tot în lume. Vezi aici exemplul Franței: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89puration_l%C3%A9gale

    • Ca să fie clar ce am zis: „Nu era vorba de tine în criticarea citatului. Discut de cei care dau lecții despre analfabeți fiind ei înșiși agramați.Vrem ca unii agramați să facă alfabetizare”.
      În asta discutam citatul pe care l-ai adăugat tu, nu ceea ce ai scris în articol.
      Așadar, frate(să folosesc modul tău de adresare), înscrie-te dacă dorești la concursul de acuzații gratuite după tirada ta la adresa mea.

    • Aatia doi care o ardetzi varza pe aici sunteti romani din aia verzi, sanatosi care aveti o problema la fiecare solutie? Frumos… Altceva ce mai faceti in luna august?

    • Ce îmi plac oamenii ca voi, care anulați tot ce zice cineva doar fiindcă nu vă place cum s-a exprimat.
      Știu un pic pe care l-a părăsit partenera că și pe ea o tot corecta, deci aveți grijă.

    • Ce vorbesti Gheorghita de violuri si acid pe picioarele goale… ui’ la Cristici ce face, zice Afghanistan…

      Ehe, unde-s talibanii cand ai nevoie de ei.. !?

  3. Cu sau fără legătură… dar 80% din cei 150k analfabeți pursînge sînt dă hetnie.

  4. Coruptia ucide. Cred ca suna cunoscut…

  5. Din aia 6% romani analfabeti, oare cati au permis auto?

  6. De vreo 2 zile media e invadata de tot felul de posturi si articole in care se exprima groaza si mila pentru femeile din Afganistan.
    Si eu ma ingrozesc de ceea ce inteleg ca le asteapta, dar nu inteleg barbatii lor (tati, frati, copii) ce pazesc? Inteleg ca majoritatea oraselor mari au fost cucerite de catre talibani fara lupte. Nu stiau ce le asteapta pe femeile din viata lor sau chiar si pe ei? De ce nu au tras macar cu prastia, sau sa organizeze o mica rezistenta, orice!
    Pe de alta parte, au fost 20 de ani de ocupatie americana, in care a existat o oarecare libertate (macar teoretica). Femeile au avut ocazia sa educe o noua generatie, inclusiv de barbati. Cum i-au educat pe baietii nascuti de acum 20 de incoace? Cu respect fata de femei si in general fata de drepturile altora? Sau, i-au indoctrinat cu aceeasi religie care le spune ca femeile sunt inferioare?

    Cum dragoste cu forta nu se poate, nici civilizatie cu forta cu nu poate.

    • Iezact. Iar ingrijoratii de soarta femeilor din Afganistan, pot începe prin a incerca sa schimbe soarta femeilor suedeje din localitatile in care stau…

    • ce religie spune ca femeile sunt inferioare?

    • Textul nu este pentru a deplange situatia femeilor din Afghanistan – nu ca nu ar fi de plans, ci pentru ca deja toti scriu despre asta.
      Textul este o intrebare retorica, despre cum poate gandi o natie ca ar putea evolua „anihilând” jumatate din potentialul intelectual al tarii?
      Au/Avem exemple in Lume, cele mai puternice natii sunt cele care au importat creiere, care investesc masiv in educatie, noi ce face? Noi, ca si romani, ei, ca si talibani: „producem” analfabeti.
      Urmareste reportajul video al France 24. Pare ca tara aia mai are vreo sansa, vreodata? Cat nu-i duce capul pe talibanii aia, dupa 20 de ani daca vrei, sa inteleaga niste treburi?
      Despre asta e textul.
      Am dat si un citat despre Romania, in acelasi registru.

    • Din ce spui tu Cristici, se intelege ca doar jumatate din creiere (ale femeilor) nu ar fi folosite. Crezi ca barbatii din tara asta si-l folosesc pe al lor mult? :)

    • Femeile si barbatii din orasele mari s-au bazat pe armata, ca o sa ii apere de talibani. Surpriza, armata s-a cam carat, abandonand armele, uneori. Uzbekistanul declara ca aproximativ 50 de avioane au aterizat din Afganistan cu dezertori, in ultimele luni. Unele din avioane apartineau fortelor aeriene afgane

    • @Lucifer
      „ce religie spune ca femeile sunt inferioare?”

      O sa fii surprins : printre altele: crestinismul. Vezi Timotei 2 12.

    • @me

      O femeie sa învețe in tăcere cu toată supunerea – asta e citatul la care te referi?

    • @me: asta incercam si eu sa evidentiez, ca nu doar islamul are problema asta. deci nu e de la religie. dar am fost rea subtil se pare

    • @Daniel

      Citatul e „Nu dau voie femeii să înveţe sau să aibă autoritate asupra bărbatului, ci să stea în tăcere.”

      Nu e sa invete in tacere ci sa nu invete deloc.

  7. Afghanistanul lucrului bine facut.
    Pas cu pas.

  8. https://i.insider.com/6119d8923dd01000199dc8e2?width=1000&format=jpeg&auto=webp ce vedem ? niste barbari trogloditi incaltati in slapi , maimute care au pus mana pe brici ak47 , niste sefi mai inteligenti care folosesc fara scrupule religia pentru a pune mana pe putere practic tot ce este mai rau in natura umana se desfasoara in locul ala numit afganistan. In cateva luni Iran va parea o infloritare democratie liberala

    • Iranul este o tara civilizata. Este vorba de urmasii vechilor persi. Ghinionul lor este ca au liderii religiosi la putere. Altfel, ca inteligenta si potential sunt mult peste arabi. Cauta pe net si o sa gasesti ca in Arabia Saudita, spre exemplu, orice job ce necesita un grad de complexitate (cere o educatie tehnica), in majoritatea cazurilor este ocupat de un contractor strain. Nu este cazul in Iran

    • Republica Islamica Iran nu este o tara civilizata. A avut o sansa, dar au ales islamul, si nici o republica islamica nu poate fi considerata civilizata.

    • Perșii nu erau musulmani. Deci NU.

    • @Radu Corect, Iranul a avut o șansă, iar SUA și Marea Britanie i-au tras-o de nu s-a văzut. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lovitura_de_stat_din_Iran_din_1953

    • Ca un paradox, mulahii prin politicile islamiste, post-revoluția din 1979, au secularizat populația iraniană mult mai mult, decât era pe vremea șahului Reza Pahlavi. Populația Iranului de azi este majoritar modernă, seculară, foarte educată(au cel mai mare nr de absolvenți de studii superioare și studenți din Orientul Mijlociu), o populație tânără, contectată la Occident și valorile vestice. Populația civilă nu prea are treabă cu Ali Khamenei și camarila lui, dovadă și multele revolte din ultimii ani la adresa politicilor guvernamentale, precum și a implicării Iranului in țările de pe lângă: Yemen, Liban, Irak, Siria, Etiopia, Somalia. Intr-o zonă cu atâtea probleme, atâtea conflicte etnice/religioase, Iranul este un pol de stabilitate în zonă, iar o revoluție acum pentru răsturnarea regimului religios shiit khomeinist ar transforma Iranul în ce se vede astăzi, la 10 ani de primăvară arabă: haos și distrugere.

    • NOU
      #43

      @marinel: stai ca nu e vorba despre mezi si persi, nici despre Darius si Alexandru Macedon.
      Persii (Iranul s-a numit Persia pana relativ de curand raportat la vechimea tarii) astia de acum, care sunt in continuare persi si nu arabi, sunt musulmani.

    • @Genghis
      Da, am văzut, dar killroy vorbește de urmașii (civilizați) ai perșilor… La fel cum Zawahiri ăla (sau cum s-o numi) directorul muzeelor egiptene vorbește de ”strămoșii noștri, Ramses, Tutankamon, etc” cînd ei, arabii, i-au căsăpit pîna la ultimul…

    • Da Mihai, sigur ca da, revolutia islamica au făcut-o americanii si britii, numai americani si briti erau acolo.

  9. Nu poți evolua dacă nu vrei sa evoluezi.

    Din cate înțeleg eu in Afganistan au fost americanii 20 de ani, care au dat o grămadă de bani pentru reconstrucția țării și pentru dotarea armatei – iar acum într-o perioadă extrem de scurta talibanii au cucerit aproape tot.

    Dacă în 20 de ani, știind că există o amenințare și anume talibanii, beneficiind de sprijinul militar american și de banii americanilor nu ai reușit să faci un stat și o armata care sa poata respinge atacurile talibanilor înseamnă că undeva este o problema – iar soluția nu poate fi ca un stat străin și anume SUA să rămână la nesfârșit in Afganistan și să lupte cu talibanii atâta timp cât populația locală nu vrea ori nu poate să lupte.

    • Populatia locala a vrut sa fie sub conducerea talibanilor, de fapt. le era teama de trupele aliate, dar au zis ca ei si au facut cum au stiut.
      Problema a fost ca guvernul sustinut de americani a fost format din oameni care au furat, au adus o coruptie uriasa etc si afganilor de rand nu le-a placut asta, asa ca s-au intors spre talibani si probabil ca i-au si sustinut de-a lungul timpului. Cred ca si multi interpreti au jucat la doua capete si din salariul lor mare de interpret au finantat si talibanii. Nu aveau cum talibanii sa preia totul fara nicio opozitie decat daca populatia i-a dorit. Acesta este adevarul de fapt, ca populatia abia a asteptat sa ia puterea talibanii. Daca acestia nu o sa faca baie de sange si o sa creeze oportunitati, o sa stea la putere mult si bine.

      Cum vad afganii treaba:
      – autoritati foarte corupte, taxe mari, era nevoie de spagi pentru orice. In timp ce acele autoritati se scaldau in lux si s-a vazut si asta ca au avut grija sa arate.
      – americanii nu au construit fabrici, mine, ferme etc, ci au dat arme afganilor sa se ucida intr ei – dintr-un comentariu de pe euronews am extras asta, dar este o opinie a multora, am vazut din declaratii si alte comentarii.
      – nu doreau politica lgbt: au spus ca nu vor valorile vestice, in care ii invata educatie sexuala pe copii in scoala si le spun fetelor ca sunt baieti si baietilor ca sunt fete – interviu la CNN parca, sau alta televiziune, am vazut pe youtube, unul dintre multele din zilele acestea.
      Uitandu-ma mai sus si la noi acm aceleasi tensiuni sunt in societate, tensiuni care imping populatia spre un partid nationalist. Fiecare tara cu nationalistii lui si cu Religia lui.

      Nasol este pentru fetele si femeile care doreau sa lucreze, educatie etc. Sper sa fie ajutate sa emigreze, daca vor. Insa ele sunt o minoritate. Insa de fapt se pare ca vor avea voie sa studieze, dar nu la scoli mixte. Habar nu am vom vedea ce va face noul guvern acolo.

      Ca propaganda talibanii s-au folosit de multe, inclusiv legate de siguranta copiilor si asa s-a ajuns la respingerea vaccinurilor. A tuturor vaccinurilor. Citeste pe Medical News Today articolul ‘How a covert CIA operation led to vaccine hesitancy in Pakistan” o sa vezi in articol ca este vorba si despre Afganistan pentru ca talibanii au propovaduit in ambele tari. O asemenea balba, pe scurt le-au colecatat ADN-ul copiilor, sub pretextul ca le fac vaccinul hepatita B, o operatiune derulata fara sa fie informate autoritatile locale. Atunci cand au vrut sa il prinda pe Bin Laden, este explicat tot in articol se gaseste imediat pe google. Problema este ca au fost prinsi. Si evident ca au aratat ca nu te poti increde in ei: au venit cu doctori falsi etc. Le-au dat o apa la moara talibanilor cu faza asta… repet, problema a fost ca au fost prinsi. De ce? Probabil ca au fost de fapt tradati de cineva local in care aveau incredere, deci tot nu au facut bine calculele.
      Au fost tot felul de lucruri de acest fel, pe care noi nu le cunoastem, dar au foast speculate si anuntate de talibani catre populatia locala, care ”se bucura ca a scapat de sub ocupatie”.
      Majoritatea afganilor asa vad lucrurile si au dreptul sa hotarasca cum doresc sa traiasca in tara lor.
      Noi sa ne vedem de tara noastra ca si la noi sunt multe probleme si nu suntem nici noi deloc departe de un guvern nationalist. Si pentru asta nu sunt de vina oamenii ci cei care au condus situatia prost, cu punctele alea trei de la inceput: coruptie, oportunitati putine pentru populatie, impunerea unei ideologii sustinute de o minoritate majoritatii. Cred ca unele lucruri trebuie sa mai astepte, daca dorim sa progresam.

    • Majoritatea vedeau americanii ca invadatori (ceea ce au si fost) si o buna parte chiar isi dorea revenirea la putere a talibanilor. Ca asta face lipsa educatiei, vrei sa vina ala cu parul sa-i opreasca pe bogatanii aia de la oras…

      SUA a facut ce face mereu, a platit si trisat sa fie la putere cine vor ei.. Aliati cumparati, curve pe bani care in momentul in care au inteles ca se inchide robinetul s-au vandut la ceilalti.

      Si inca ceva, sincer, cat de tampit sa fi sa-i dai unui analfabet tot felul de masinari militare complexe. Pai omu’ nu stie sa citeasca, i se pare telefonul un lux, si tu te astept ca el sa inteleaga cum functioneaza armamentul modern. Citeam zilele trecute ca au investit si obligat armata afgana sa foloseasca un soft centralizat pentru ceva (chestii banale, registru, etc..) si un sfert din sectiile lor militare nu aveau internet si curent in zona..

      Tara aia se civilizeaza ori cand vrea ea (razboi civil sau nu, aia e) ori prin cucerire completa. Nu merge cu porcariile si cu aruncatul baniilor.

  10. Exagerand un pic …. si la noi nu e asa? Doar ca impartirea se face intre dogmatismul nationalist (si pe ici-colo crestinopat) care-i proslaveste pe Trump si Orban si liberalismul european.

  11. La musulmani femeile stau acasa si au grija de copii si de casa in general. Stiu sa scrie si sa citeasca, asta e o vrajala(poate in locuri foarte izolate sunt exceptii). Pb femeilor fara scoala e cea mai mica in Emiratului Islamic al Afganistanului(asa i se va spune de acum incolo). Islamistii tocmai si-au facut un stat puternic acolo. Eu nu cred ca se vor opri aici. Ganditi-va ca au o armata mare ce nu a cunoscut decat razboi de 30 de ani. Credeti ca astia o sa se apuce de cultivat cartofi ? Langa au regiunea Xinjiang(China) plina de musulmani fututi in cur de comunisti. Luati popcorn-ul ca o sa urmeze o perioada interesanta. Islamul creste, noi facem parade ghei.

    • „Currently, over 10 million youth and adults in Afghanistan are illiterate. However, since 2016, the country has made significant progress. While in 2016/17 the literacy rate was at 34.8 per cent, the UNESCO Institute for Statistics recently confirmed that is has now increased to 43 per cent.”
      Sa spunem ca 40% dintre afghani nu stiu sa scrie si sa citeasca. Acum, te intreb: daca luam in calcul situatia femeilor, nu crezi ca au dreptate France24 cand spun ca 80% dintre femei nu stiu sa scrie si sa citeasca?

    • Acum 20 de ani, inainte de americani, a fost un regim taliban. Pe vremea aia femeilor le era interzis sa mearga la scoala. Cum crezi ca au invatat sa scrie si sa citeasca? Scoala online? :)

    • Nu le duce grija chinezilor cum o sa se descurce cu Uighurii si restul de musulmani pt ca ei joaca dupa cu totul alte reguli.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Civil_Servant-Family_Pair_Up

      The „Pair Up and Become Family” program is a program during which Han Chinese men assigned to monitor the homes of Uyghurs slept in the same beds as Uyghur women.[8] According to Radio Free Asia, these Han Chinese government workers have been trained to call themselves „relatives” and have been engaging in the forcible co-habitation of Uyghur homes for the purpose of promoting „ethnic unity”

    • armata aia nu sperie pe nimeni, o armată modernă are nevoie de tehnologie și profesioniști, care trebuie susținute cu o economie sănătoasă.

    • Armata aia pe mine ma ingrijoreaza. Acum 2000 de ani cand au navalit barbarii in Imperiu Roman tot asa ziceau multi: ce ne pot face niste desculti ce nu au decat arme de bronz, nici macar nu stiu sa scrie sau sa citeasca, se fut cu oile si sunt vai de mama lor. Uite ca au daramat in timp relativ scurt un imperiu asa in pula goala pt ca imperiul s-a culcat pe o ureche, era corupt, era ghei, era dezinformat si a devenit delasator. Asta cu toate ca aveau la un moment dat soldati mai bine instruiti, aveau arme mai bune, logistica mai buna, cetati, catapulte, etc.

    • @Ciocanul China nu e SUA si prietenii sai. Daca talibanii incep sa faca figuri la granita lor, ii calca fara grija pe cap. Degeaba ai numere daca nu ai suport aerian, arme grele si organizare solida ignorand faptul ca nu are nimeni mai multi soldati cum au chinezii.

    • Comunistii deja ii sustin pe talibani. Ca sunt anti-SUA si deci sunt buni.

      La fel cum SUA a sustinut teroristii din zona sa-i scoata afara pe sovietici (creand astfel gruparea asta terorista).

  12. Donle, prea mult Afganistan pe toate canalele si nimic despre stirea momentului: Rapid – FCSB 1- 0.

    • Trei zile. Vom vorbi trei zile, apoi vom uita toți. La americani va dura ceva mai mult pentru că ei sunt implicați direct.

    • @Cristici: La ei o sa dureze o saptamana.. Si-o sa isi aminteasca iarasi inainte de alegeri.

      Hai sa fim seriosi, americanii din online sunt acum cele mai hazlii creaturi. S-au trezit ca dupa 20 de ani ei habar n-aveau care-i situatia in Afganistan de fapt..

  13. @Cristici: nu stiu ce sa zic cu „trei zile”, Razboiul din Vietnam s-a terminat in ’75, tot 20 de ani a durat.. si inca se vorbeste despre el.

  14. A scris Sabina Fati o carte „Singura pe Drumul Matasii” dupa ce a luat la picior Asia Centrala din vestul Chinei pana pe malul estic al Marii Negre.Afganistanul l-a ocolit pe la nord, totusi cine vrea sa inteleaga lumea aia ar trebui sa o citeasca.

    • Exact, cam toti care discuta nu prea inteleg despre ce e vorba (nici eu, nu am fost acolo si nu am avut contact cu ei).

      Asa cum pe noi fanariotii si alte influente pe aici ne-au schimbat intr-un fel sau altul, si acolo s-au adaptat intr-un fel sau altul, cam cum facem noi. Am asteptat americanii 50 de ani, si cu NATO, si cu UE, daca vin Rusii maine imi zici mie ca o sa murim pe strazi cu arma in mana – sa fim seriosi, o sa invatam Rusa instant.

      Povestea spusa pe jumatate e islam/Al-Quaeda si cea bagata sub pres e comertul cu opiu. La o populatie 3 sferturi rurala nu vad cum populatia civila nu ar accepta tacit ca talibanii au dreptate in legatura cu femeile macar partial. Cei de la tara au doar religia, banii bagati in economie de straini s-au dus oriunde numai la populatia majoritara nu, pentru ei talibani sau americani e cam acelasi lucru.

      Cum spun primul documentar „Macar talibanii s-au nascut aici si nu ne-au facut nedreptati. […] Sharia se aplica pentru toti (bogat sau sarac, normal ca e frustrant sa vezi americanul care iti omoara jumatate de familie si nu va fi pedepsit. Iau zeciuiala, ii incurajeaza sa faca bani ca sa ia si mai multi bani si aia e, viata merge inainte…

    • @Dan 2 – In Asia Centrala is multe „foaite” cum ziceau batranii de pe la noi : populatii turcice (uzbeci, tadjici, kirghizi etc. dar mai sunt si destui persi printre acestia), dintre astia unii trag la influenta turceasca, altii regreta imperiul sovietic (si pe buna dreptate, in Tadjikistan de cand s-a spart URSS-ul multe drumuri nu s-au mai reparat).Afganii sunt oarecum altceva, pastuni.Pe de alta parte mai sunt rusi stramutati de pe vremuri.In zona aia rusa este inca lingua franca, te mai descurci cand si cand cu ceva turca sau persana.
      Afganii is intre influenta persana la vest, rusa din nord, au Pakistanul la est care si aia-s 200 000 000 , au agenda lor.Plus China in estul extrem.Tara muntoasa, de aproape 3 ori mai mare ca Romania, drumuri proaste sau deloc, fiecare se descurca cum poate.E usor din fata laptopului sa ne dam cu parerea.Aia au alte probleme, de genul s-a pierdut vaca pe munte.Cand se intampla asta ii cam doare la pwla de drepturile omului.
      In Turkmenistan parca cam tot e subventionat de stat.Cu o singura conditie : ciocu’ mic!No du-te zi-le la aia de drepturile omului, UE,NATO si alte din astea.Ai sansa sa-ti si iei doua-n gura rapid.
      In concluzie deci e alta lume, alte obiceiuri.Dar romanul pe langa fotbal si politica mai e si maestru in geopolitica Asiei Centrale.

    • https://www.youtube.com/watch?v=tAZTQPgt9Zc
      Soferie in Tadjikistan.Spune cam tot despre tara aia si de ce multi ii regreta pe sovietici.Din ce am studiat eu, rusii pe langa ca au furat de-au rupt au si construit destul pe unde au stapanit.
      Iara afganii ii vad pe tadjici ca pe verii lor mai bogati.

  15. Afganii nu au nevoie de creiere ci de pizda. Pizda e o resursa care, odata liberalizata prin democratie si drepturile omului, va merge catre best bidder(vezi resursa romaneasca vinduta pe trotuarele si in benzinariile Italiei). Un baiat afgan, sarac,neras si incaltat in papuci de plastic e foarte putin competitiv. El va fi condamnat la laba eterna si futut capre. Perspectiva il face sa puna mina pe arma si ochii pe Coran si sa sparga concurenta.

    • bănuiesc că ești femeie, dar fac pariu că 1/10 bărbați neafgani sunt interesați de femeile lor cu mustață!

    • mustata se poate epila laser, doar sa gaseasca un beta bux sa decarteze banu. dup-aia se face frumoasa fata si pleaca la petit de feti frumosi prin alte tari.

      singurele femei care nu pot intra in jocul asta sunt cele care au defecte genetice serioase de la mama natura.

      disperarea barbatilor dupa pixda, mai ales acum in 2021, nu cunoaste limite.

    • mustața era doar o metaforă, seriously, au printre cele mai neatractive femei.

    • Mustața se poate epila cu zahăr, ceară, lama, penseta și multe altele.
      Sunt locuri din lume în care femeile se epilează de câteva mii de ani.

  16. „Sunt eu anti-feminist (anti-feminism 2021, nu anti femei), dar mi-e milă de femeile din Afghanistan. Unde erau, și cum au ajuns.”

    Adica ce-ti doresti e o stare extrem de fragila de echilibru. Care nicaieri in lume n-a tinut mai mult de 10 poate 20 de ani.

    Realitatea este ca, intr-un fel sau altul situatia se va duce spre una dintre extreme.

  17. 1. Talibanii ăștia nu susțin femeile. Mă tem că nu conștientizează pericolul schimbărilor climatice și că femeile pot juca un rol cheie în combaterea schimbărilor climatice. Nasol!

    2. Sunt voci că nu putem asista impasibili la noi crime în Afganistan sub conducerea talibanilor. Că ar trebui să ne preocupe și pe noi, românii. Cele mai mari atribuții în cazul ăsta cred că le are președintele. Când vor vedea talibanii ce smoking și ce papion are Iohannis, vor capitula. Au ei mult armament, dar nu cred că au niciun papion în dotare. Nu au nicio șansă. Great success!

  18. Da-i in plm de maimute, sa se impuste intre ei pana crapa toti.
    Partea proasta e ca dupa „sirieni” o sa ne pomenim in Europa cu milioane de refugiati „afgani”, adica cu toata scursura Asiei.
    Trudeau deja importa 20.000 de bucati:
    „Canada’s new plan would focus on those who are particularly vulnerable, including women leaders, human rights defenders, reporters, persecuted religious minorities and members of the gay and lesbian community”

  19. Situatia este extrem de simpla. Cei care au fost cu NATO s-au carat. Si cei care s-au mai gandit incerca sa se care in aceste zile. Nici nu stim daca armata afgana sustinuta de NATO a existat in realitate. Procentul musulmanilor doritori de Nike si cola respectiv de libertati vestice este foarte mic. Altfel ar fi luptat.
    * Am discutat cu un rus in urma cu 20 ani, soldat trimis de URSS la lupta in Afganistan. A scapat ranit, fericit ca cicatricea din picior l-a salvat de la moarte. Camarazii lui au ajuns acasa in sicrie de plumb, ulterior ranirii acestuia. Sustinea foarte echilibrat ca talibanii nu pot fi invinsi nici de catre americani. El zicea ca daca noi nu am putut si nu am avut mila, armate cu flori si democratii, nici atat nu vor face, cat au facut ei.
    ** Romania a impuscat 2 iepuri in Afganistan. Ne-am dat bine pe langa americani si am mai instruit ceva soldati in teatre reale de lupta, din pacate cu sacrificii. Am exportat mult armament in zona, cautati date reale. Afganii cumpara arme foarte multe de la noi.
    … a si sa nu uit… tot criticam sau ne minunam de musulmani si femeile lor.. oare la noi cum este. Unde sta femeia in bisericile ortodoxe? Nu cumva in spate? O consucere crestin ordotoxa a Romaniei cat de mult ne aduce catre musulmani?

    • Cred că nici tu nu crezi cu adevărat chestia aia pe care ai spus-o in legătură cu statutul femeii in biserica ortodoxă. Cum vezi tu asemănări între respectul față de femeie în creștinism și în islam? Cu excepția faptului că femeile nu pot fi preoți, femeile sunt egale cu bărbații în biserică. Una este să critici justificat și argumentat biserica și alta este să arunci un scuipat doar să te afli în treabă.

    • Sovieticu’, cand am mai fost si eu pe la biserica toate babele erau motz in fata.
      Si alea mai tinere dupa ele.
      Barbatii stau in spate ca la scoala, sa nu-i vada popa ca nu stiu lectia.
      Pe mine m-a prins unu’ ca eram nas si nu stiam crezul dar nu se facea sa stau in ultima banca :)))

    • E ! vb si eu dupa 2 lazi de votka.

    • @Mihai: Nu stiu cum sa-ti zic, da’ femeia nu are voie sa intre in altar in ortodoxism. Nu serios, in orice biserica exista o camera in care nu a intrat vreodata vreo femeie (daca nu si-a adus preotu’ amanta acolo ca stia ca nu are voie sotia).

      Biblia si Biserica Ortodoxa e foarte misogina, daca ar fi s-o respectam ca la carte nu am fi departe de musulmani, poate doar ca n-am avea haremuri.

  20. Din aia 150 mii de romani oare cati sunt de etnie? ;)

  21. Tarile evolueaza in ritmul lor. Fiecare. Nu se poate cu democratie importata si impusa populatiei care nu doreste, mai ales daca democratia are mari defecte si cea din Afganistan avea, din cauza autoritatilor corupte in primul rand.
    Din cauza lacomiei celor de la putere (efemera) s-a ratat sansa de a face o tranzitie care sa dainuiasca.
    Afganii ii vor pe talibani (majoritatea lor) si tarile evolueaza fiecare in ritmul lor. Numai populatia locala poate schimba lucrurile in timp. Cum s-a intamplat si in alte state musulmane.
    Cu ocupatia si importul de democratie s-au facut de fapt pasi inapoi. orice interventie straina strica. Si s-a vazut asta peste tot.
    Pentru o schimbare care sa dureze este necesar ca populatia sa o duca bine, ceea ce nu a fost cazul decat pentru cativa in timpul cat aliatii au fost acolo.

  22. @Cristici, rata analfabetismului e îngrijorătoare, însă chiar și în cercurile și categoriile sociale pretinse a fi mult mai dezvoltate din punct de vedere intelectual starea nu e tocmai bună. Nici studenții nu citesc cărți, suntem la coada clasamentului în ceea ce privește consumul de carte în general. Totuși, dintre toate astea, cel mai cumplit mă șochează faptul că studenții nu citesc. Am întâlnit studenți la litere care nu puseseră în viața lor mâna pe un clasic. Eliminând pe cei de la specializări tehnice, reale, care se îndeletnicesc cu numere și calcule, deși paradoxul face ca cei incluși aici să fie mai pasionați de carte decât cei angrenați în științele sociale, studentul român nu citește și starea universităților, ca toate domeniile vieții României, e stagnantă, dacă nu, chiar regresivă. D-aia nu prea mă emoționează statisticile cu studenți de la științe sociale care nu își găsesc de muncă. Aș începe prin a-i întrebe “Care e ultima carte citită?”. Ok, nu le ai cu matematica, ai ales jurnalismul, însă nu ai nici cea vagă idee despre cum trebuie scris in articol, despre social.

    • Am citit și citesc cărți de cînd mă știu. Jules Verne a fost începutul, apoi Karl May cu Winetou, James Fenimore Cooper, cărți de aventuri. In clasa a 8-a încă nu terminasem toate cărțile de basme ale lui Petre Ispirescu. Apoi am trecut și la literatura obligatorie în liceu. Da, am citit și cărți care nu-mi plăceau, gen Hortensia Papadat Bengescu, cu al ei Concert din muzica de Bach (nici nu îmi mai amintesc de acest roman). In fine, există cărți scrise pentru că autorii nu au avut nimic mai bun de făcut sau nimeni nu le-a spus „omule, las-o dracului, că nu scrii bine”. Există cică un proverb irlandez care zice așa: „fiecare irlandez are in cap un roman, dar putini pot fi convinși să nu-l scrie”. Cred că mulți scriitori români trebuia să fie sfatuiți să renunțe. Jules Verne l-a avut pe Hertzel care îi refuza cărțile, era primul critic, nu-i plăcea lui Hertzel, nu apărea cartea. Se pare că a fost un critic bun, că toate cărțile lui Verne sunt geniale. Inca le mai recitesc, am cumpărat toată colecția publicată de Adevărul acum 10-12 ani. In fine, spre maturitate am dat-o in SF. Nu ficțiune/fantasy gen Harry Potter, ci SF hard. Scriitori americani, că din păcate românii nu știu să scrie SF, doar copiaza. Am ramas prost cînd am aflat că marele Adrian Rogoz a copiat efectiv o carte și a publicat-o in limba română. Am de vreo câțiva ani un ebook reader, că nu-mi place hirtia și distrugerea copacilor, chestia aia cu mirosul cernelii pe hîrtie e o nostalgie din aia depășită, gen „mirosul de piersica îmi aduce aminte de Litoralul comunist, că acolo beam nectar de piersici bulgăresc”, am auzit-o la cineva trecut de 50. Plm, avem mijloace moderne de a transmite informația scrisă, care imită și depășesc hirtia. Eu bine, am carti găsite în diverse formate pe internet, dar am inceput sa cumpăr, că sunt miaieftine ebook-utike decît prințul. Am descoperit Dune in original, dar și preludiul scris de Brian Herbert, parcă mai bun, mai ecranizabil. Terry Pratchett, John Scalzi, Frații Strugatsky, dar și Liu Cixin, Ted Chiang, chestiile la moda in SF in 2021. Am de citit și chiar de recitit, că atunci cînd ceva îmi place, recitesc.
      Pe de altă parte, am prieteni care se laudă cā nu au pus mîna pe o carte cică din facultate, adică din anii ’90 spre 2000. Probabil mă consideră snob cînd le spun că am de citit cărți, iar în concediu eu citesc. Dacă stau pe plajă, citesc. Ultima achiziție a fost de 300 lei de la Nemira, vreo 12 cărți. De la Libris iar am luat vreo 5 cărți. Nu le găsesc pe toate în același loc.

      Ideea e că pentru eșecurile intelectuale ale copiilor trebuie blamați părinții. Copiii imită ce văd la părinți. Dacă nu există o carte în toată casa, copilul va percepe normalitatea ca fiind lipsa cărții. Văd la prieteni și vecini cum copiii lor nu citesc nimic relevant, doar feed-ul Facebook. Aduci discuția despre un film, ah, l-au văzut, că toată lumea are Netflix, zici că ai citit cartea și că filmul e cam sarac, ciupit din carte sau bazat pe carte. Se uită prostul de 18 ani, absolvent de liceu cu 8.68 (genial, băiatul ma-mii) ca boul la poarta nouă, adică ai avut răbdare să citești cartea? Pai filmul are doua ore, cartea îți ia o săptămână. Corecție pustiule, o carte îmi ia 4-5 ore, citesc rapid. Cum adică rapid? Și aici discuția ajunge la modul de citire. Există oameni în 2021 care folosesc mușchii faciali in timp ce citesc, pentru că nu au depășit perioada de pronunție fizica a cuvintelor citite. Nu au trecut de clasa a doua cu cititul. Asta e cea mai gravă statistică posibilă.

    • @finch, demn de lăudat că ai citit atât, însă nu vizez doar belestristica, ci întregul fenomenul cultural si științific transpus în cuvinte (filosofie, istorie, economie, chiar cărțile care urmăresc explicarea unor engime ale universului într-un limbaj accesibil oricui). În altă ordine de idei, eu sunt un cititor lent, dar chiar și aprecierea asta suportă nuanțări în funcție de gradul de complexitate al cărții, domeniul abordat etc. Beletristica, în general, se citește usor, cu mici excepții, precum Dostoievski, căruia mereu i-am rezervat o bucată mai mare din timpul meu, fiindcă, după cum spunea Camus, parafrazându-l, scriitorii literaturii universale, în spatele narațiunilor lor, au ascuns o filosofie redată sub forma unor romane. Putem învinui timpurile moderne pentru inocularea senzației de continuă grabă și repezeală la accesul informației. Chiar și eu mai cad în capcana asta.

    • Am descoperit Dune in original, dar și preludiul scris de Brian Herbert, parcă mai bun, mai ecranizabil.

      Aici m-ai pierdut complet. Cărțile fiului sunt maculatură de-aia ieftină. A scos omul vreo 14, cel puțin. Câte 3-4 pe an. Să fie. Am rezistat până la Butlerian Jihad după care am scuipat spre stânga și-am jurat să nu mai încerc vreodată ceva din prequel-urile alea.

    • Ca inginer de profesie, am și partea științifică de citit, articole, cărți, lucrări de specialitate (electronica). Astea sunt în zona de profesie. Mai dau și de cite o carte de economie, dar am oarecare scepticism în privința utilității acelor cărți, sunt scrise de oameni care pretind că știu miezul și prezic viitorul. Istorie mai urmăresc Historia și oarece articole. Nu prea mă preocupă așa tare chestiunile petrecute cu mult în trecut. Din ce se vede, istoria se tot repeta, pentru că nimeni dintre cei ce fac istoria nu știe istoria că sa ne-o repete. Beletristica este pentru suflet.

      @Razvan Coloja
      Primele trei prequel-uri (Casele) sunt chiar bune, cum ziceam, ecranizabile. Părere evident subiectiva. Doar pe astea le-am citit. De la „God emperor of Dune” incolo nu prea poți face filme decît cu niste scenariști extrem de buni, care să inventeze acțiune acolo unde nu e. Frank a dat-o cam pe filozofie, iar filmele necesita acțiune. Drept dovadă că pina acum doar primele trei cărți ale lui Frank Herbert au fost ecranizate in fel și chip, dar nimic mai încolo de a treia.

  23. O țară poate functiona bien-merci chiar și fără 90% dintre creierele ei. Creierul este un organ relativ inutil, pe care-l folosim – cel mai adesea – ca să căutam de mâncare ori drumul către WC. Astea nu mai sunt resurse critice de multă vreme.

    Totuși, o țară nu poate funcționa fără jumătate din populația ei. Niciodata. Decât pe regim de avarie.

  24. Arabia Saudita functioneaza foarte bine fara jumatate din creierele sale. Deci din punctul asta de vedere gresesti, e o chestie pur si simplu de moralitate.

  25. Te intrebi cum poate unul ca Iliescu, Dragnes, etc. sa faca atat rau si sa ramana nepedepsiti….teoria budista: se renasc femeie in Afganistan.
    Asa se explica totul!

  26. Pozele astea hiper vehiculate (si in trecut, nu doar cu ocazia asta), nu spun toata povestea din anii ’70.
    Mai degraba exiful ala pe care l-ai scos si tu prezinta situatia reala: „[..] a few emancipated girls wear the mini-skirt, despite the violent critics of the majority of the Afghan people, still attached to Muslim traditions. The Mullah, Muslim religious, do not hesitate to throw acid on the nude legs of the emancipated girl. (Photo by Laurence BRUN /Gamma-Rapho via Getty Images)”

    Pozele nu spun decat ca in ’70 erau cateva care incercau/puteau sa fie cosmopolite. Cel mai probabil la fel era si acu’ 1 luna in Kabul, dar societatea in sinea ei era si este profund retrograda.

    La fel cum faptul ca sunt cativa hipsteri prin Bucuresti mai deschisi la minte, nu schimba faptul ca romanii sunt in marea lor majoritate pupatori de cadavre pe la biserici, ca se incred in stafii sau cred basme de adormit copii cu curvistine care nasc desi sunt virgine, baietasi batuti in cuie pe semnul plus, etc. etc.

    • E chestiune de masa critică. In Romania nu

    • E chestiune de masa critică. In Romania nu avem o masa critică de talibani ultrareligiosi cu AKM pe umăr. Avem babe și moși care te pot scuipa și eventual să-ți dea cu pietre, dar doar daca te prind cu pene la cur și în chiloți pe lîngă sfînta lor biserică. Nu ies din case și nu se organizează în miliții. Pentru că românii sunt un pic mai relaxați mintal, nu recita și nici nu au citit vreodată vreo pagina din vreo evanghelie.
      Talibanii adevărați asta fac zilnic de la 3 ani, își ascut răutatea în suflet și o călesc că pe o lamă de katana. Mintea lor funcționează destul de simplu: mîncat cu dreapta, spălat la cur cu stinga, futut femeie sau, in lipsă, orice animal. Orice musulman e indoctrinat că la el în colibă e Mahomed, un mic tiran. Nu pot fi eliminați, pentru că ar trebui eliminați probabil 60-70% din bărbații afgani. Norma la ei este să fie niste mici tirani nefutuți și frustrați. Religia e boala acelei țări.

  27. Ca si raspuns, recomandam cu incredere articolul „Rubrica de psihologie: America – statistici despre IQ-ul în scădere”.
    Deci nu asta pare sa fie problema.

    Mr. Finch, majoritatea americanilor sunt religiosi. Si nu pare a fi o problema pentru ei.

    Care ar fi problema de fapt? Nu au rate la banci, ambitii la o casa mai mare, o masina mai mare sau mai noua. Chestiil astea te fac sa fii cuminte, sa tii capul jos si sa dai limbi in dos sistemului care ti le promite. Ei n-au chestii din astea, asa ca testosteronul e la cote maxime.

    Sigur, din perspectiva alora din sistem, astia is jalnici. Din perspectiva lor, sistemul si oamenii din el sunt de rasul-plansul.

    Afganul se lauda ca a matrasit 5 super-puteri de pe pamantul lui.
    Ceilalti, ca banca le-a dat o casa in care sa locuiasca, ca au masina si vacante in bulgaria, ca nu mor de o infectie la masea si de la 50 ani incolo cu o plasa de pastile isi mai pot prelungi viata cu inca 20 ani carpind sanatatea care si-au distrus-o prin birouri, orase poluate, mancare proasta si otravita.

    Tu n-ai cum sa intelegi logica stilului lor de viata asa cum nici ei nu au sa inteleaga pentru ce traiesti tu de fapt.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile